Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Γιασεμί και τριαντάφυλλο Τσάι
Αντί τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε κάθε ποτήρι πριν από το σερβίρισμα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- ¼ κιλό γιασεμ.Τα φρέσκα λουλούδια γιασεμί περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθερική πετρελαίου. Εκτός από αυτό το πετρέλαιο, τα λουλούδια περιέχουν επίσης benzilic οξικό, linalcohol, benzilic αλκοόλ, ινδόλιο και jasmon. Όλες αυτές οι ουσίες προσδίδουν γιασεμί αφροδισιακές ιδιότητες. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του γιασεμί είναι: η βελτίωση της πέψης, βοηθητικό προϊόν για την αποβολή των τοξινών και το χαλαρό βάρος. Βοηθούν, επίσης, την επιτάχυνση του μεταβολισμού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και είναι γνωστό συνήθως αφροδισιακό αποτέλεσμα..
- 114 γραμ καρπούς άγριας Τριανταφυλλιάς
Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης και γι΄ αυτό είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και τη δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάροιας και των κολικών των εντέρων. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα γυάλινο δοχείο. Ανακατέψτε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί
- Καλύψτε και τοποθετήστε την κανάτα σε ένα ζεστό μέρος για 6 έως 8 ώρες.
- Αφαιρέστε τα λουλούδια γιασεμί και τριαντάφυλλο καρπούς . Ανακατέψτε πριν το σερβίρισμα.
Λουλούδια φαγώσιμα
- Αγκινάρα (λουλούδι οφθαλμός)
- Μπρόκολο (μπουμπούκια ανθέων)
- Κουνουπίδι (μπουμπούκια ανθέων)
- Κάπαρη (μπουμπούκια)
- Χαμομήλι (για το τσάι)
- Η κάνναβη (άνθη ούτε μπουμπούκια)
- Σχοινόπρασο (άνθη ούτε μπουμπούκια)
- Χρυσάνθεμο (λουλούδι)
- Άνθη εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ, γκρέιπφρουτ)
- Τριφύλλι (Trifolium)
- Μαργαρίτες (Bellis perennis καλάμια)
- Πικραλίδες (Taraxacum officinale φύλλα, ρίζες, άνθη, πέταλα, μπουμπούκια)
- Daylilies (Hemerocallis μπουμπούκια, λουλούδια, πέταλα)
- Elderflower (άνθη για ποτό)
- Υβίσκος
- Αιγόκλημα
- Jasmine (για το τσάι)
- Λιλά (σαλάτες)
- Moringa oleifera
- Νεροκάρδαμο (άνθη και σπόρους)
- Osmanthus fragrans (λουλούδι)
- Pansies (Viola x Wittrockiana λουλούδια, πέταλα)
- Marigolds Ποτ (Calendula officinalis πέταλα με λευκό τακούνι αφαιρεθεί)
- Τριαντάφυλλα (Rosa πέταλα με λευκό τακούνι αφαιρεθεί, αυξήθηκαν τα ισχία)
- Sesbania grandiflora (λουλούδι)
- Ηλιοτρόπια (Helianthus annuus μπουμπούκια, πέταλα, σπόρους)
- Violet («φύλλα και λουλούδια σε σαλάτες, ζαχαρωμένα λουλούδια για διακόσμηση ζαχαροπλαστικής»)
- Κολοκυθάκια άνθη (άνθη)
Κίνδυνοι
Μερικά λουλούδια είναι τοξικά, άλλα μπορεί να είναι βρώσιμα μόνο μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Τοξικά λουλούδια είναι τα λουλούδια που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα !!!! Αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιθανές, κυρίως από την κατανάλωσηγύρης Κατεστραμμένα, βρώμικα ή αν έχουν φαγωθεί από έντομα μπορεί να μην είναι ασφαλές για καταναλώσεις . Μερικά λουλούδια, όπως Madhuca longifolia δεν είναι ασφαλής αν τρώγεται συχνά.
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013
Φύτρες ...Καλλιέργεια μέσα σε γυάλινο βάζο
Δεν θέλω φύτρες από κονσέρβα. Μπορώ;
Οι φύτρες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική καλλιέργεια για τους κρύους μήνες του χειμώνα και κυρίως για όσους δεν έχουν κήπο, ώστε να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο φαγητό, όλο τον χρόνο.
Για να καλλιεργήσεις φύτρες το μόνο που χρειάζεται είναι μια γυάλα με τρυπητό καπάκι η ένα τούλι στερεώνοντας το σαν καπάκι στο λαιμό της γυάλας με λάστιχο.
1) Γέμισε τη γυάλα μέχρι το ένα τρίτο με τους σπόρους και ξέπλυνε καλά με κρύο νερό.
2) Γέμισε τη γυάλα με νερό και άφησε τους σπόρους να μουσκέψουν για 6-12 ώρες.
3) Στράγγισε το νερό και τοποθέτησε τη γυάλα σε καλά αεριζόμενο χώρο κι επιπλέον να μη την βλέπει απευθείας ήλιος. Βρέξε και στράγγισε καλά με κρύο νερό της φύτρες τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, ώστε να διατηρούνται φρέσκες.
4) Ύστερα από μερικές μέρες, 2 ως 6 ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, θα είναι έτοιμα για κατανάλωση. Δοκίμασέ τα σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, για να δεις πότε σου αρέσουν περισσότερο.
Καλλιέργησε ποικιλία από φύτρες καθημερινά, για να έχεις ποικιλία στης γεύσεις και μυρωδιές και επίσης μια πλούσια ποικιλία από πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία κάθε μέρα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς, το τριφύλλι και έπονται τα φασόλια, το αρμυρίκι, το ραπανάκι κ.α.
Είναι πολύ απλό να καλλιεργήσεις φύτρες, αλλά σημαντικό είναι τα σπόρια που θα προμηθευτείς, να είναι ειδικά για φύτρες, ώστε να είσαι σίγουρος πως δεν έχουν καλλιεργηθεί με χημικά - συνθετικά λιπάσματα.του Άντυ Παξινού πηγηπηγη http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.home
Βούτυρο σπιτικό
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος καλής ποιότητας υψηλή σε λιπαρά (από 35% και πάνω)
- 80 ml γιαούρτι πλήρες ή ξινόγαλα (προσοχή να μην έχει συντηρητικά) ή crème fraîche
- αλάτι (αναλόγως πόσο αλμυρό το θέλετε)
- πάγος
Πως το κάνουμε:
- Σ' ένα καθαρό γυάλινο/κεραμικό μπολ ή βάζο, ανακατεύετε ελαφρώς την κρέμα με το γιαούρτι ή ξινόγαλο.
- Κλείνετε ή σκεπάζετε το δοχείο.
- Το αφήνετε για όλη τη νύχτα (18 ώρες είναι καλά) σε ένα αρκετά ζεστό μέρος του σπιτιού. Η ιδανική θερμοκρασία είναι από 20 - 23 βαθμούς κελσίου.
- Η κρέμα πρέπει να έχει πήξει αρκετά. Αν δεν έχει πήξει, αφήνετε για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να πήξει.
- Αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε το βούτυρο, μπορείτε να αφήσετε το δοχείο μέσα στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Βάλτε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο πάγο, και τοποθετείστε το δοχείο με την κρέμα μέσα ώστε να κατέβει αρκετά η θερμοκρασία του (γύρω στους 15 βαθμούς). Αν το βγάλατε από το ψυγείο, αφήστε το απλώς να ζεσταθεί λίγο. Καλό θα είναι να έχετε πρόχειρα έξτρα παγάκια και παγωμένο νερό γενικά.
- Ξεκινήστε να χτυπάτε γρήγορα την κρέμα με μίξερ. Όλα τα μίξερ κάνουν, ακόμα και το σύρμα.
- Μόλις δείτε ότι αρχίζει να σχηματίζει "κορυφές", ελαττώστε την ταχύτητα και παρατηρήστε το προσεκτικά.
- Σε λίγο η κρέμα αρχίζει να "σπάει", σχηματίζοντας κίτρινα μικρά κομματάκια βουτύρου που επιπλέουν σε βουτυρόγαλο.
- Όταν σταματήσουν να σχηματίζονται άλλα κομματάκια, σταματάτε κι εσείς το χτύπημα.
- Αδειάστε στραγγιχτά σε ένα άλλο δοχείο και αν θέλετε, κρατήστε το ομολογουμένως πολύ νόστιμο βουτυρόγαλο για άλλη χρήση.
- Εδώ θα χρειαστείτε τον πάγο ή το παγωμένο νερό για να στερεοποιήσετε περισσότερο το βούτυρό σας και να ξεφορτωθείτε το περισσευούμενο βουτυρόγαλο που έχει μείνει επάνω του. Αν δεν το κάνετε, το βούτυρό σας θα χαλάσει πρόωρα. Φορέστε γάντια μίας χρήσης ή πάρτε μια λαστιχένια σπάτουλα και έχοντας ρίξει παγωμένο νερό πάνω στο βούτυρο, το ζυμώνετε και το στραγγίζετε ταυτόχρονα. Ρίχνετε όσο παγωμένο νερό χρειαστεί μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό.
- Όταν το έχετε στραγγίξει όσο καλύτερα γίνεται και από βουτυρόγαλο και από νερά, μπορείτε να το αλατίσετε και αρωματίσετε με ό,τι άλλο θέλετε. Σας προτείνω σκόρδο, άνιθο και αλάτι που είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός και συνοδεύει εξαιρετικά τα καναπεδάκια που φτιάχνω.
- Μπορείτε να το βάλετε απλώς σε δοχείο στο ψυγείο, να γεμίσετε μικρές θήκες σε διάφορα σχήματα ή και να το τυλίξετε σε λαδόκολα. Είτε το βάλετε ψυγείο είτε κατάψυξη, φροντίστε να το έχετε σφραγισμένο καλά καθότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε βακτήρια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Με αυτό κάνω με μεγάλη επιτυχία κουραμπιέδες, γαλακτομπούρεκο, ζύμες, σάλτσες όπως μπεσαμέλ και τέλος πάντων ό,τι χρειάζεται βούτυρο. Το μόνο βούτυρο που αγοράζω (δυστυχώς) είναι το πρόβειο. Πάντως, η γεύση του και το άρωμά του όταν το δοκιμάστε, θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι έτσι πρέπει να είναι κανονικά το βούτυρο και όχι όπως αυτά τα παρασκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας που βρίσκεις στο εμπόριο. πηγη http://www.sintagespareas.gr/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)