Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Χειμωνας στην Ικαρια...!


Η Ικαρία στους…Αντίποδες .

Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, όπου κι αν βρίσκεσαι, όποιο τρόπο ζωής κι αν ακολουθείς, η οικογένεια σου και η ιστορία της πάντα θα σ' ακολουθεί και θα σε επηρεάζει. Η ιστορία της δικής μου οικογένειας είναι συνυφασμένη με την Ικαρία, ένα τόπο ιδιαίτερο και μοναδικό.
Πριν λίγα χρόνια, ανακάλυψα κάτι παλιές φωτογραφίες του παππού μου και στο πίσω μέρος με μισοσβησμένα γράμματα διακρίνονταν, “ἐν Ἁδελαΐς, 1937”. Ένα ξεχασμένο κεφάλαιο ήρθε στο φως και ομολογώ πως δεν το γνώριζα. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπως και για τόσους άλλους συμπατριώτες και συγχωριανούς, το ταξίδι στους “αντίποδες” φάνταζε ως την μοναδική ελπίδα επιβίωσης. Μαζί με τις αποσκευές, οι Ικαριώτες που έφευγαν κουβαλούσαν και τις αναμνήσεις τους. Η άφιξη σηματοδοτούσε έναν συνεχή αγώνα, με όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Μέσα από τις μικρές καμαρούλες, η γλάστρα με τον βασιλικό στο παράθυρο, οι παρέες και τα γλέντια (ζεύκια αν προτιμάτε), κρατούσαν ζωντανή την παράδοση και αποτελούσαν το αντίδοτο των ξενιτεμένων στην νοσταλγία.
Τα χρόνια πέρασαν και οι καμαρούλες έγιναν σπιτικά, γεμίζοντας με οικογενειακές στιγμές και τα Κυριακάτικα μεσημέρια, ανέδυαν γνώριμες μυρωδιές . Οι Ικαριώτες έφτιαξαν το «Καριώτικο σπίτι» και στέγασαν εκεί όλες τις γιορτές και τις χαρές τους. Το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, όταν έκανα κι εγώ αυτό το ταξίδι. Λες και ο ομφάλιος λώρος που τους ένωνε δεν κόπηκε ποτέ. Ένας αόρατος δεσμός που εξακολουθεί να συνδέει άρρηκτα το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.
Η παθολογική αγάπη για το νησί τους, τον τόπο καταγωγής τους, μεταλαμπαδεύτηκε και στις επόμενες γενιές. Έτσι τα νέα παιδιά μιλούν με τόση αγάπη για την καταγωγή των γονιών και των παππούδων τους, χορεύουν με περηφάνια τον Καριώτικο και αποτελούν την εγγύηση για την συνέχιση της παρουσίας του Ελληνισμού και της Καριώτικης παράδοσης στην άλλη άκρη της γης.
Χιλιάδες μετανάστευσαν στην Αυστραλία αλλά και την Αμερική. Άλλοι έκατσαν πολύ, άλλοι λίγο και πάρα πολλοί δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Έφυγαν σε δύσκολα χρόνια και στη ξενιτιά βρήκαν την ελπίδα τους. Πήραν όμως και την Ικαρία μαζί τους, αναπόσπαστο κομμάτι της καινούργιας τους ζωής.
Γιώργος Φωκιανός
fokianosg@gmail.comhttp://www.ikariamag.gr/

Πώς να κάνεις σπιτικό ψωμί κολοκύθας και Muffins!


Υλικά και εξοπλισμός

Για 2 φραντζόλες
  •  κολοκύθα ηΤαμπουράς
  • 3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι[όχι αλεύρι που φουσκώνει μονό του
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. μαγειρική σόδα
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη ή περίπου 1/3 ότι αν χρησιμοποιείτε Stevia, το οποίο είναι η προτίμησή μου
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού. αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. κανέλα
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 2 φλιτζάνια φρέσκα μαγειρεμένη κολοκύθα                                 
  • Νερό: 
    1/2 φλιτζάνι νερό αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μαγειρεμένη κολοκύθα 
  • 4 αυγά, χτυπημένα 
    (... κάθε αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλιά της σούπας λινάροσπορους τους οποίους αναμειγνύεται με 3 κουταλιές της σούπας νερό (αναμιγνύεται μέχρι να αναπτύσσει ομοιόμορφα κολλώδη υφή) Αυτό το μείγμα είναι 4 κουταλιές   Το ψωμί διαρκεί περίπου 15 λεπτά περισσότερο χρόνο για να ψηθεί και να είναι λίγο πιο πυκνό αλλά πολύ καλό μετά από μια μέρα ψύξης.)
  • 1 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
  • 1 φλιτζάνι τεμαχισμένα πεκάν (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά επίσης)

    Συνταγή

    Κολοκύθας  ψωμί

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 
     180 C
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη (ή Stevia, η προτίμησή μου


     
  • Προσθέσετε τα αυγά, το νερό,το λάδι  και την κολοκύθα. 





     
  • Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά καλά








     
  • Αν θέλετε, προσθέστε τις σταφίδες και / ή ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε καλά, είτε με το χέρι ή με έναν αναμίκτη.





     
  • Ρίξτε σε δύο ελαφρά λαδωμένα και αλευρωμένα 9x5 ταψακια για ψωμί


     
  • Ψήστε περίπου 1 ώρα στους(175

     
  • Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα   να κρυώσουν λίγο (10 λεπτά). 

     
  • Στη συνέχεια, αφήστε τα ψωμιά σε ένα ράφι σε δροσερό μέρος.
Το ψωμί κολοκύθας έχει καλύτερη γεύση αν το τυλίξετε  σε πλαστική μεμβράνη, το βάλετε στο ψυγείο και περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα για να το φάτε.Διατηρείτε καλά στο ψυγείο και μπορείτε να το τοποθετήσετε και στην κατάψυξη
η συνταγή αυτή είναι της Δήμητρας που μας προμηθεύει με τον ξυλοφουρνο της [Χρηστός Ραχών] τα μυρωδάτα και νόστιμα ψωμάκια της!

Καληνύχτα ...με μελωδία!

   Έμεινα εδώ...να μην φοβηθείς ...........

Απωθητικό απο Λεβάντα λουλούδι και λευκο ξύδι


Συγκεντρώστε τα υλικά που απαιτούνται για να κάνετε την προετοιμασία .Γεμίστε το μπουκάλι με τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας . Χρησιμοποιήστε το χωνί για να βαλετε τα λουλούδια σε αυτό.Χύστε μεσα στι μπουκαλι αρκετό ξύδι να καλύψει τα λουλούδια και να φτάσει στην κορυφή της φιάλης . Και πάλι, χρησιμοποιήστε το χωνί.Αφήστε το να εμποτιστεί για μία έως δύο εβδομάδες . Ανακινήστε καθημερινά για να βοηθήσει τη διαδικασία έγχυσης.Σουρωστε το μείγμα μέσα από μουσελίνα .Τοποθετουμε στο μπουκάλι την ετικέτα.Ταμπονάρετε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος για να αποκρούουν τα έντομα . Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μια ώρα .Θα μπορούσατε επίσης να  αρωματισετε το φουλάρι σας  για να αυξήσετε την προστασια  του σωματος σας

ΠΗΓΗhttp://www.wikihow.com/Main-Page

Πώς να κάνεις Αποσμητικό Stick




  • 1/4 φλιτζανιού (55 γρ) σόδα ψησίματος (διττανθρακικό νάτριο)
  • 1/4 φλιτζανιού (32 γρ) καλαμποκάλευρο
  • 10 τσαγιού σταγόνες λάδι δέντρο
  • 2 + κουταλιές της σούπας (30 g), λάδι καρύδας, λιωμένο

Δύο Συνταγή: Για ευαίσθητο δέρμα

  • 2 κουταλιές της σούπας (30 g) σόδα ψησίματος (διττανθρακικό νάτριο)
  • 6 κουταλιές της σούπας (72 g), άμυλο καλαμποκιού (αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, αντικαταστήστε αραρούτι σκόνη)
  • 10 τσαγιού σταγόνες λάδι δέντρο
  • 2 + κουταλιές της σούπας (30 g), λάδι καρύδας, λιωμένο

    Βήματα

    1. 1
      Συνδυάστε τη μαγειρική σόδα, αραβοσίτου και δέντρο τσαγιού λάδι σε ένα μπολ .Ανακατέψτε καλά.
    2. 2
      Προσθέστε το λάδι καρύδας .ανακατεύουμε  έως ότου το μείγμα γίνει λείο.
    3. 3
      Πιέστε το μείγμα μέσα στο δοχείο αποσμητικό stick . Μπορεί να φαίνεται μαλακό στην αρχή, αλλά θα πρέπει να   στερεοποιηθεί μετά από μερικές ημέρες.
    4. 4
      Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό σας .

    Συμβουλές

    • Αντί για λάδι καρύδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λάδι που είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου - βούτυρο καριτέ , βούτυρο κακάο ,ή φυτικό λίπος.
    • . Λεβάντα, τριαντάφυλλο, ευκάλυπτος ή σανταλόξυλο είναι καλές επιλογές, επειδή  διαθέτουν  τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του πετρελαίου δέντρων τσαγιού.
    • Το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται σε αυτήν την συνταγή αρχίζει να λιώνει στους 76 βαθμούς. Αν ο καιρός είναι ζεστός, αποθηκεύσετε το αποσμητικό σας στο ψυγείο.

    Προειδοποιήσεις

    • Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη συνταγή με το αποσμητικό εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα συστατικά.
    • Εάν αναπτύξετε ερεθισμός, εξάνθημα ή φαγούρα κάτω από τα χέρια σας, σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν.
    • Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις, εάν είστε έγκυος ή θηλάζεται.

      τι χρειάζεστε

    • Ένα μπολ και κουτάλι
    • Ένα άδειο δοχείο αποσμητικό

    πηγη   http://www.wikihow.com/Main-Page

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ένα Χαϊδάρι αλλοτινού καιρού ξυπνάει μέσα από τις αναμνήσεις ενός παντοτινού λάτρη της πόλης



Σκαραμαγκάς: " η ωραιοτέρα εξοχή", “ο θρίαμβος των τοπίων”, "το εξωτικό λιμάνι", “η καθαρή λαμπερή θάλασσα”

Πρωτομαγιά στον ειδυλιακό Σκαραμαγκά, οικογενειακή εκδρομή  
Όσο κι αν κάποιοι παλεύουν να μάς κάνουν να το ξεχάσουμε, δεν παύει να ισχύει: Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος, ο Σκαραμαγκάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Τώρα η ακτή του είναι άπιαστο όνειρο για μας, όμως η ιστορία έχει γυρίσματα...
1956. Η θεμελίωση του σπιτιού του κυρ Δημήτρη, στη σημερινή οδό Λευκάδος, στο Δάσος.
Είναι το πρώτο νόμιμο στη συνοικία, όλα τα άλλα γύρω του είναι χωρίς άδεια                                                                              .
Εδώ ήταν η Κυανή Ακτή της Αθήνας. Έρχονταν από παντού επισκέπτες, από Πειραιά, Ελευσίνα, Μέγαρα για το πράσινο και το οξυγόνο, γιατί θέριζε τότε η φυματίωση. Καθαρός αέρας, ησυχία... ήταν τόπος παραθερισμού, ήταν το φάρμακο. Να φανταστείς, έχτιζαν παράνομες παράγκες και έμεναν εδώ το καλοκαίρι. Συνδύαζαν την εξοχή του βουνού με τη θάλασσα του Σκαραμαγκά.
Από διαφημιστικό φυλλάδιο του 1900, με στόχο την πώληση οικοπέδων του «απαραμίλλου τοπίου» του Σκαραμαγκά σε Αιγυπτιώτες Έλληνες. Αν το σχέδιο είχε ευοδωθεί…
«Ο Κώτσος και το κοπάδι του» στον Σκαραμαγκά. Αττικοί περίπατοι, 1923
Νεαρές λουόμενες, 1934

Στα όμορφα ταβερνάκια της παραλίας, 1938

Ο πρώτος κρηπιδότοιχος των ναυπηγείων, 1938

Εκδρομή, 1948
Η εξέδρα του «Πασσά», σημείο αναφοράς μέχρι πριν λίγα χρόνια της παραλίας
Μετεκπαίδευση εργαζομένων του Ναυπηγείου στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, 1957
Οικογενειακή στιγμή στην παραλία, 1959. Εικονίζεται και ο συλλέκτης
Καθέλκυση του “Παγκόσμιος Ελπίς”, 1960. Είναι το πρώτο πλoίο που κατασκευάζεται εδώ και ανήκει στον ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου Σταύρο Νιάρχο (από διαφήμιση της εφημερίδας “Ημερησία”, Δεκέμβριο 1960)
Επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Νάσερ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αριστερά ο Σταύρος Νιάρχος και δεξιά ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, 1960
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας παίρνουν το μπάνιο τους, 1960 – 61
Το Ναυπηγείο επεκτείνεται, 1965 – 70
Διαδήλωση εργαζομένων της προβληματικής επιχείρησης, 2001

Από δημοσιεύματα εφημερίδων. Το ναυπηγείο απαξιώνεται και…παρά λίγο να γίνει λιμάνι

Πλατεία Ηρώων, 28η Οκτωβρίου 1980. Ασφυκτικός αστυνομικός
κλοιός γύρω από το άγαλμα, για να μην καταθέσουν στεφάνι οι "ανεπιθύμητοι". πηγη.http://xaidarisimera.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1697.html