Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η κάπως ιδιότυπη σχέση των Καριωτών με το χρόνο

Πόρτα στο μέλλον: Για τον ικαριώτικο χρόνο
photo: antonis_ts @Instagram
Η κάπως ιδιότυπη σχέση των Καριωτών με το χρόνο είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή , και έχει νομίζω συζητηθεί και διερευνηθεί αρκετά, ειδικά τώρα που η Ικαρία ακούγεται όλο και περισσότερο «παραέξω». Για εμάς τους «παραμέσα» βέβαια, αυτά είναι πράγματα γνωστά και καθημερινά, κι εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άκουγα σχετικές «φολκλορικές» ιστορίες και ανέκδοτα (ενίοτε αστικούς μύθους) στον περίγυρο. Μια ειδική περίπτωση χρονοκαθυστέρησης αποτελούν οι παροιμιώδεις «δεσμεύσεις» των καριωτών μαστόρων όταν απευθύνεσαι σε αυτούς ώστε να σου κάνουν μια δουλειά:
- Αμέ πότε ‘α ‘ρτεις;
- Εεε, άμα προκάμω ‘α ‘ρτω...
Και δεν έρχεται σχεδόν ποτέ, πράγμα που έχει οδηγήσει διάφορους μελετητές του ικαριακού couleur local να προτείνουν την έκφραση «‘α ‘ρτω» ως συνώνυμη του «σε έχω γραμμένο».
Αυτό φυσικά δεν ισχύει γενικευμένα, συμβάλλει όμως στην αναπαραγωγή και διαιώνιση κάποιων στερεοτύπων που ομολογώ ότι τα βλέπω με σκεπτικισμό, αν και κατά κανόνα στις σχετικές αφηγήσεις υπερισχύει το χιούμορ. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια παλαιότερη αφήγηση που είχα καταγράψει (δεύτερο χέρι βέβαια, άρα να κρατάμε και μικρό καλάθι), σύμφωνα με την οποία καριώτης μετανάστης στην Αμερική επιστρέφει κάποιο Πάσχα στο χωριό του και βρίσκει το εγκαταλελειμμένο πατρικό του σπίτι σε κακή κατάσταση, με τρύπια σκεπή, χαλασμένα παράθυρα κλπ. Αποφασίζει να το επισκευάσει, οπότε προσφεύγει σε τοπικό κατασκευαστή κουφωμάτων που χαίρει εξαιρετικής φήμης για τον επαγγελματισμό του. Συζητάνε για τα σχέδια, παίρνουν μέτρα, συμφωνούν στην τιμή και ακολουθεί ο εξής διάλογος:
- Και πότε θα είναι έτοιμα; ρωτάει ο «Αμερικάνος».
- Α, εσύ τώρα θα τα βιάζεσαι κιόλας..., απαντάει ο «επαγγελματίας».
- Μπα, όχι πολύ. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα έρθω, ούτε του χρόνου που παντρεύω την κόρη μου. Το επόμενο Πάσχα όμως, σε δυο χρόνια από τώρα, λέω να έρθω και, όσο να 'ναι, θα ήθελα να μείνω στο σπίτι.
- Ε, καλά σου είπα... Βιάζεσαι...
Φυσικά όλοι έχουν να διηγηθούν αντίστοιχα ανέκδοτα, οπότε θεωρούσα ότι κομίζει γλαύκα εις Αθήνας όποιος επαναλαμβάνει τέτοιες αφηγήσεις (που όπως είπαμε απλώς διαιωνίζουν το φολκλόρ), μέχρι που προ ημερών κάποιος μου ανέφερε μια όντως απρόσμενη ιστορία (πάντα δεύτερο χέρι, οπότε ας την αναπαράγουμε με τις δέουσες προφυλάξεις) που έλαβε χώρα σε ξυλουργείο κάπου στην Ικαρία.
Μπαίνει ο «πελάτης» μέσα σε έξαλλη κατάσταση και τα χώνει στο μάστορα αγρίως χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι:
- Ρε απατεώνα, την ΠΟΡΤΑ που σου παρήγγειλα πότε επιτέλους θα μου τη φέρεις;
- Μα αμέσως, τώρα δα τη δουλεύω, 
απαντά ο έντρομος μάστορας
- Ρε καραγκιόζη, αυτή την ΠΟΡΤΑ, ξέρεις πόσος καιρός είναι που μου χεις πεις πώς θα μου τη φέρεις;
- Μα τώρα δα, τη Δευτέρα θα στη φέρω σίγουρα, διαβεβαιώνει ο μάστορας.
Και ο «πελάτης», σκασμένος στα γέλια:
- Ποια πόρτα, ρε φίλε; Σου ‘χω παραγγείλει εγώ ποτέ πόρτα;
Βασίλης Δουρής
akamatra@gmail.com

Φυσικές θεραπείες για πόνους στα αυτιά

Μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο αυτί που συνδέεται με μια μόλυνση στο αυτί είναι το ζεστό λάδι σκόρδου.
Σκόρδο Συνταγή Oil
-1 Σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
Οδηγίες Ζεσταίνουμε ελαφριά το λάδι: σε μικρή κατσαρόλα. Αφαιρούμε το λάδι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Καλύπτουμε  και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στραγγίζουμε Μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το βάζουμε σε ένα μπουκάλι για αποθηκεύσει. Το  λάδι αυτό θα κρατήσει στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Για να χρησιμοποιήσετε:Σταζουμε 2-3 σταγόνες λάδι στο αυτί όσο συχνά χρειάζεται για την ανακούφιση από τον πόνο.

Lavender Oil
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας 
-1 κουταλιά της σούπας λάδι  (ελιάς, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, jojoba, αβοκάντο)
Οδηγίες: Αναμίξετε τα 2 συστατικά και τρίψτε το με τα χέρια σας. Ξεκινήστε κάνοντας απαλό μασάζ από το αυτί κάτω από το λαιμό προς το στήθος, καθώς και μασάζ από το αυτί κάτω από τη γραμμή του σαγονιού.
Συμβουλές
-Εάν ο πόνος αυξάνεται και διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, ή εάν το παιδί / ενήλικας 's έχει ανεξέλεγκτο πυρετό. μπορεί να υποδεικνύει μια βακτηριακή λοίμωξη, που απαιτεί ιατρική φροντίδα πηγη

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο πιάτο μας



ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ GREENPEACE

Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace που αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας προκαλούν σοκ.
Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.
Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την υγεία των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και τον υδάτινο ορίζοντα, για να καταλήξουν στο δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε.
Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως 'τοξικά', 'εξαιρετικά τοξικά' και 'επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον' και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία.
Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:
-Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
-Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
-Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
-Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
-Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)
Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά κοκτέιλ με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα "παραθυράκια" της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία "νομιμοποιείται" προσωρινά.
Διαβάστε εδώ τις ουσίες που βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά - Διαβάστε τη μεγάλη έρευνα του news.gr για τα φυτοφάρμακα αλλά και τη συσκευή που ετοιμάζει ο Δημόκριτος για τον εντοπισμό τους σε τρόφιμα.

Συμβουλές για μείωση του κινδύνου από τα φυτοφάρμακα
Για να μετριάσουμε τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές:
Προτιμάμε προϊόντα στην εποχή τους: ένα εποχικό φυτό έχει συνήθως λιγότερες ανάγκες για προστασία, αφού είναι ήδη προσαρμοσμένο στις συνθήκες. Τα είδη εκτός εποχής, έχουν αναγκαστεί να μεγαλώσουν κάτω από αφύσικες συνθήκες με πιθανό αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη χρήση χημικών.
Προτιμάμε να αγοράζουμε προϊόντα από παραγωγούς: μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον παραγωγό ο οποίος καλλιέργησε την τροφή μας και να κάνουμε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργήθηκε το εκάστοτε προϊόν.
Δεν απαιτούμε όμοια και 'αψεγάδιαστα' προϊόντα: οι φυσικές ντόπιες ποικιλίες δεν μπορούν να παράξουν ομοιόμορφους καρπούς. Η παρουσία τέτοιων προϊόντων υποδηλώνει πως προέρχονται από υβρίδια. Σπόρους, δηλαδή, όπως και τα φυτοφάρμακα που είναι εμπορεύματα των αγροχημικών εταιρειών.
Προτιμάμε τοπικά είδη: Σε συνδυασμό με την προτίμηση σε εποχικά προϊόντα, διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά που προστίθενται μετά τη συγκομιδή με σκοπό τη συντήρηση αλλά και τη μεταφορά ευαίσθητων ειδών από την άλλη άκρη του πλανήτη.
Προσθέτουμε ποικιλία: Αναζητώντας ντόπια είδη στην εποχή τους και ποικιλίες βοηθάμε στη μείωση των φυτοφαρμάκων. Προτιμάμε να καταναλώσουμε πολλά προϊόντα και ψάχνουμε για τις ποικιλίες τους.
Βιολογικά προϊόντα, ολοκληρωμένη διαχείριση: Όταν και όσο μπορούμε, επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ρωτώντας τους ίδιους τους παραγωγούς, αναζητούμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διότι τουλάχιστον σε αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα χημικά σκευάσματα και στις συνιστώμενες δόσεις.
Τι γίνεται με το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών: Ίσως να αποφύγουμε ορισμένες χημικές ουσίες αλλά δεν μπορούμε να γλυτώσουμε από όσα χημικά εισέρχονται στους εσωτερικούς ιστούς των φυτών. Το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτή την πρακτική για να λυθεί το πρόβλημα.

Παγκόσμια Πορεία κατά της Monsanto

H Eλλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια δράση ενάντια στη Μonsanto το Σάββατο 25 Μαίου ώρα 18:ΟΟ στο Σύνταγμα.

Αυτή είναι μια πρόσκληση σε δράση για μια Μη-Ιεραρχική κατοχή της Mοσάντο Παντού*
Είτε σας αρέσει είτε όχι, σαν πιθανότητα η Μοσάντο έχει μολύνει το φαγητό σας με χημικά και με Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, μεταλλαγμένα, χωρίς καμμία σήμανση.
Η Μοσάντο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σε βάρος της δημοκρατίας παγκοσμίως των τροφίμων.
Αυτή η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των πολιτών του κόσμου να αναλάβουν δράση ενάντια στην Μοσάντο και των υποστηρικτών της  που είναι το FDA, USDA, EPA, GMA, BIO, και των μεταποιητικών εταιρειών  τροφίμων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Μοσάντο..
Σας καλούμε να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε και να συμμετέχετε στην επερχόμενη πορεία ενάντια στην Μοσάντο που θα γίνει το Σάββατο, στις 25 Μαΐου 2013!
Πορεία ενάντια στην Μοσάντο την 25η, Μαΐου του 2013
Στις 25 Μαΐου, οι ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο θα ενωθούμε για να κάνουμε πορεία κατά της Μοσάντο.
Ποιοί είναι οι λόγοι της πορείας;
Οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα της Monsanto μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η ανάπτυξη  καρκινικών όγκων, στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FDA, η υπηρεσία η επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων για τον πληθυσμό και που διοικείται από πρώην στελέχη της Μοσάντο, θεωρούμε ότι βρίσκεται ένεκα αυτού σε  μια αδιαφησβήτητη σύγκρουση συμφερόντων και αυτό εξηγεί την έλλειψη σοβαρής έρευνας από μέρους της κυβέρνησης για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Πρόσφατα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο πρόεδρος πέρασε συλλογικά μια διάταξη με το ψευδώνυμο “Monsanto Protection Act” που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τα δικαστήρια από την ανάσχεση της πώλησης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Mοσάντο.
Για πολύ καιρό, η Monsanto είναι ευεργετούμενη απο κρατικές εταιρικές επιδοτήσεις και την εύνοια της πολιτικής.
Οι μικροί αγρότες οργανικών καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές, ενώ η Mοσάντο εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο μονοπώλιο της προμήθειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών δικαιωμάτων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των σπόρων και του γενετικού υλικού.
Οι ΓΤΟ σπόροι της Mοσάντο είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον;;;
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι έχουν προκαλέσει την κατάρρευση και την εξαφάνιση των αποικιών μεταξύ του πληθυσμού των μελισσών στον κόσμο. Ποιες είναι οι λύσεις που υποστηρίζουμε;
Ψηφίζοντας με τα χρήματα σας, αγοράζοντας βιολογικά προιόντα και μποϊκοτάροντας την Moσάντο και τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ΓΤΟ στα προϊόντα τους.
Την επισήμανση των ΓΤΟ, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα για τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές.
Την κατάργηση των σχετικών διατάξεων των ΗΠΑ όπως την “Monsanto Protection Act”.
Απαίτηση για περαιτέρω επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των ΓΤΟ.
Μη επιτρέποντας σε στελέχη της Monsanto και στους πολιτικούς που την υποστηρίζουν να έχουν πρόσβαση στην άμεση επικοινωνία, στην βάση της δημοσιογραφίας και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλπ. Συνεχίζοντας την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μυστικά της Monsanto.
Βγαίνουμε στους δρόμους για να δείξουμε στον κόσμο και στην Moσάντο ότι δεν θα παραμείνουμε αμέτοχοι και ήσυχοι σε αυτές τις αδικίες. Δέν θα υπομείνουμε άλλο την ευνοιοκρατία.
Δεν θα υπομείνουμε άλλο το δηλητήριο.
Ελάτε μαζί μας! http://on.fb.me/ZUxe3o
Βρείτε ποιές πόλεις ήδη συμμετέχουν: http://bit.ly/ZTDsk8
Ξεκινήστε τη δική σας: http://on.fb.me/16qw2r4
Ο παρακάτω κατάλογος δημιουργήθηκε στις 13 Μαΐου και θα ενημερώνεται:Οργανώστε τν πορεία σας
Θέλετε να συμμετάσχετε στην πορεία ενάντια στην Μοσάντο;
Πρώτον, πρέπει να ελένξετε και να δείτε αν υπάρχει ήδη προγραμματισμένη πορεία στην πόλη σας, και αν ναι, ποιός την διοργανώνει.:
http://bit.ly/ZTDsk8
Αν όχι, διαβάστε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές για να πάρετε μια γενική ιδέα για το πως σχεδιάζεται μια πορεία.
Αν νομίζετε ότι μπορείτε να το πραγμτοποιήσετε, στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα για να μας ενημερώσετε ποια πόλη είστε και ότι έχετε διαβάσει αυτό το εγχειρίδιο.
Στη συνέχεια δημιουργήσετε μια εκδήλωση και θα σας προσθέσουμε ως οικοδεσπότη.
Βήμα 1: Αποφασίστε αν θα κάνετε μια πορεία ή συλλαλητήριο. Εάν μπορείτε να μαζέψετε τουλάχιστον 20 άτομα, μια πορεία έχει μεγαλύτερη  δυνατότητα να φτάσει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό, τι ένα συλλαλητήριο.
Βήμα 2: Διαλέξτε μια καλή θέση. Για ένα συλλαλητήριο, μια κατάσταση Capitol Building ή το δημαρχείο είναι ένα καλό σημείο. Αν υπάρχουν συνδεόμενες με τους ΓΤΟ κεντρικά γραφεία ή εταιρείες στην πόλη σας, αυτό είναι ένα άλλο καλό σημείο.
Αν κάνετε μια πορεία, χρειάζονται δυο γνωστές συγκεκριμένες τοποθεσίες για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την πορεία σας. Μπορείτε να κάνετε μίνι-συλλαλητήρια σε κάθε θέση. Λάβετε υπόψη την απόσταση. Γύρω στο ένα μίλι είναι μια καλή απόσταση.
Βήμα 3: Έρευνα που μπορεί να χρειαστεί για να είναι η εκδήλωσή σας νομικά καλυμμένη. Μπορείτε να κάνετε την έρευνα αυτή στο διαδίκτυο με την εξέταση στις ιστοσελίδες της κυβέρνησης της πόλης ή καλώντας τα γραφεία τους. Οι απαιτήσεις συνήθως διαφέρουν ανάλογα με το αν κάνεις μια πορεία ή ενα συλλαλητήριο, όπως και το που  θα πραγματοποιηθεί.
Βήμα 4: Προσπαθήστε να προσεγγίσετε πιθανούς ομιλητές, αν σκοπεύετε να έχετε ένα συλλαλητήριο ή μίνι-συλλαλητήριο, μαζί με μια πορεία. Αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αύξηση της συμμετοχής και να πάρετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δοκιμάστε να πλησιάσετε τους οργανισμούς στην πόλη σας που αντιτίθενται στα ΓΤΟ ή / στην Monsanto όπως οι αγρότες και οι οργανώσεις που προωθούν  τα βιολογικά τρόφιμα. Αν υπάρχουν πολιτικοί στην πόλη / κράτος σας που υποστηρίζουν την επισήμανση των ΓΤΟ, είναι μια άλλη καλή ιδέα επίσης.
Σημείωση: Αν έχετε ηχεία, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε επιπλέον άδειες για ένα σύστημα PA και / ή bullhorn.
Βήμα 5: Μόλις έχετε όλα τα στοιχεία που επεξεργάστηκατε για το συλλαλητήριο σας. ήρθε η ώρα να το προωθήσετε! Αυτό γίνεται με τη χρήση των φέιγ-βολάν, περιλαμβανομένων και των μεγάλων αφισών  σε τηλεφωνικούς στύλους και μικρές σε φυλλάδιο.
Επίσης, στείλτε ένα δελτίο τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σας για να τους ενημερώσετε για την εκδήλωση.
Αν κάνετε μια πορεία, να δημιουργήσετε ένα πανό να μεταφέρετε ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι ποιοί είστε. Επίσης, να κάνετε σηματάκια και να τα φοράνε οι συμμετέχοντες .
* Θα σας παράσχουμε οποιαδήποτε καθοδήγηση , αλλά, τελικά, η επιτυχία της πορείας σας  είναι στα χέρια σας, καθώς αυτό είναι ένα λαϊκό κίνημα υπό την δική σας ηγεσία.
Σας ευχαριστούμε
μετάφραση-επιμέλεια
Μαριάννα Ευαγγέλου
*Στοιχεῖα γιὰ τὴν συγκέντρωσι στὴν Ἀθήνα, μὲ σημεῖον συναντήσεως τὴν πλατεία Συντάγματος, μπορεῖ κάποιος νὰ βρῇ ἐδῶ.
Ἡ πορεία θὰ ξεκινήσῃ ἀπὸ τὸ Σύνταγμα στὶς 18:00 τὸ ἀπόγευμα, τὸ Σάββατο 25 Μαΐου.
Φιλονόη.

Τα γλυκά του κουταλιού και τα μυστικά τους...

Γλυκά του κουταλιού! Λίγες θερμίδες, όλη η γλύκα σε ένα φρούτο! Τρυφερές αναμνήσεις από μπουφέδες μιας άλλης εποχής γεμάτους με γυάλινα βάζα και μια ποικιλία από μικρά κρυστάλλινα πιατάκια, παρέα με ασημένια κουταλάκια (η μόνη πολυτέλεια εκείνης της εποχής) γεμάτα με γυαλιστερό, καλά 'δεμένο' σιρόπι γύρω από το φρούτο! Κάθε εποχή τα δικά της φρούτα... κάθε φρούτο τη δική του τέχνη... και οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες σπεσιαλίστες του είδους! Γυάλινα βάζα, με βιδωτό ή όχι καπάκι και λογιών λογιών γλυκά του κουταλιού έκαναν την εμφάνισή τους στις μαζώξεις της εποχής... Θυμάμαι σαν τώρα, τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, στις ονομαστικές τους γιορτές (γιατί τότε ...τα γενέθλια ήταν γιορτή για τα παιδιά) ή σε ειδικές χαρούμενες περιστάσεις... περίμενα με λαχτάρα να δω τί γλυκό είχε η μία θεία ή η άλλη και να τα συγκρίνω με αυτά της μαμάς και της γιαγιάς μου που, στα δικά μου παιδικά μάτια και την δική μου, γεμάτη αγάπη ψυχή, ήταν πάντα τα καλύτερα!
Γλυκο τριανταφυλλο Ικαριας
Και να μερικές από τις συμβουλές της, πολύτιμα tips για την επιτυχία των γλυκών του κουταλιού και των μαρμελάδων...
-Κάθε φρούτο πρέπει να είναι στην εποχή του για να έχει όλη τη γεύση του (όταν είναι εκτός εποχής, έλεγε, είναι άνοστο).
- Υπάρχουν φρούτα που γίνονται γλυκό όταν αρχίζουν να ωριμάζουν (κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα,  βύσσινα) και άλλα που γίνονται γλυκό πριν ωριμάσουν (φιστίκια, νεράντζια, καρύδια). Τα πολύ ώριμα φρούτα είναι για μαρμελάδα.
- Για να έχουμε ένα καλό γλυκό σύκο, πρέπει το σύκο να είναι αρσενικό δηλαδή απ' αυτά που είναι για επικονίαση και δεν θα γίνει ποτέ ώριμο σύκο.
- Τα λαχανικά που γίνονται γλυκό δεν πρέπει να είναι ώριμα γιατί τότε η μυρωδιά τους θα είναι "βαριά" (ντοματάκι, μελιτζανάκι).
- Στο γλυκό του κουταλιού, το φρούτο πρέπει να διατηρεί το σχήμα του και γι αυτό οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν σε κάποια γλυκά ασβεστόνερο αλλά και το χρώμα του... γι αυτό και η χρήση της γαλαζόπετρας σε κάποια άλλα.
- Κάθε φρούτο σχεδόν έχει τη δική του τεχνική, τους δικούς του κανόνες προετοιμασίας και θέλει το δικό του χρόνο. Γι αυτό και άλλα φρούτα τα κόβουμε, τα ξεφλουδίζουμε ή τα αφήνουμε ολόκληρα.
- Για να έχουμε ένα καλό γλυκό κουταλιού ντοματάκι, το λαχανικό μας πρέπει να είναι πράσινο. 
- Το μελιτζανάκι πρέπει να είναι μικρό και άγουρο.
- Όταν κάνουμε πέταλα λουλουδιών (τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεμονανθός) γλυκό του κουταλιού, τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί για να έχουν έντονο άρωμα από λουλούδια του κήπου μας ή κήπου που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί για να μην είναι επικίνδυνα.
- Το κάθε γλυκό θέλει το άρωμά του. Το καρυδάκι, έλεγε, το ζητάει το μοσχοκάρφι (γαρίφαλο), το καρπούζι το δενδρισάκι (αμπαρόριζα), το σταφύλι τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το κυδώνι τη βανίλια του. Όσο για το μήλο, άλλοτε έβαζε κανέλα κι άλλοτε... μέντα ή δυόσμο! Στο τριμμένο καρότο ή το κυδώνι, συχνά έβαζε φλούδα πορτοκαλιού όσο έβραζε κι ετοιμαζόταν να μας γλυκάνει.
- Το νερό κι η ζάχαρη γίνονται πρώτα σιρόπι και μετά υποδέχονται το φρούτο. Πάντα έβραζε το σιρόπι για μερικά λεπτά, κι όσο πιο μαλακό ήταν το φρούτο τόσο πιο πολύ το πλησίαζε στο δέσιμο πριν ρίξει μέσα τα λαχταριστά φρούτα. Αυτό γίνεται, έλεγε, γιατί τα φρούτα πάντα "αφήνουν" υγρό κι έτσι προλαβαίνουν να βράσουν (πολύ συχνά είχα την απορία πώς θα προλάβουν τα φρούτα να βράσουν αφού το σιρόπι ήταν ήδη βρασμένο... τελικά, είχε δίκιο και είναι μια τεχνική που την χρησιμοποιώ κι εγώ τώρα πια).
- Τα γλυκά του κουταλιού βράζονται σε δυνατή φωτιά και γρήγορα για να μην αλλοιωθεί το χρώμα και το άρωμά τους.
- Ανακατεύουμε ελάχιστα και μόνον με ξύλινη κουτάλα... ποτέ με μεταλλικό κουτάλι γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία τους.
- Καλό είναι να "ξαφρίζουμε" το γλυκό, επέμενε, όταν εγώ της έλεγα ότι μόλις σταματήσει ο βρασμός θα εξαφανιστεί και ο αφρός.
- Το γλυκό είναι έτοιμο όταν το σιρόπι "δέσει" δηλαδή όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες σ' ένα κρύο πιατάκι και αυτές διατηρήσουν το σχήμα τους.
- Ένας άλλος τρόπος δοκιμής είναι να ρίξουμε λίγο γλυκό σ' ένα πιατάκι και όταν κρυώσει  να πιέσουμε σ' αυτό τη ράχη ενός κουταλιού... εάν το κουτάλι κολλήσει τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο.
- Και μια σύγχρονη συμβουλή: εάν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και το βάλουμε στην κατσαρόλα μας θα πρέπει να σταματήσουμε το βράσιμο στους 110 βαθμούς.
- Εάν το γλυκό δεν πήξει καλά, δεν "δέσει" θα ξινίσει, θα "ζαχαρώσει" ή θα μουχλιάσει πολύ γρήγορα. 
- Θα "ζαχαρώσει" όμως και εάν το "δέσουμε" υπερβολικά.
- Πολλές φορές, ενώ έχουμε "δέσει" το γλυκό μόλις κρυώσει το βλέπουμε να αραιώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φρούτα έχουν "αφήσει" το χυμό τους. Τί κάνουμε;;; Το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Καλό είναι να αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για μια νύχτα και την άλλη μέρα να το ξαναελέγχουμε εάν χρειάζεται "δέσιμο".
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
- Όταν τελειώσουμε το βράσιμο του γλυκού, καλό είναι να "ανακινούμε" την κατσαρόλα για να απορροφήσουν ακόμα περισσότερο σιρόπι τα φρούτα και να "φουσκώσουν".
- Δεν σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα με το γλυκό, όσο αυτό είναι ζεστό για να μην γίνει σκουρόχρωμο και χάσει τη λάμψη του.
- Πριν να τελειώσει το βράσιμο του γλυκού, πρέπει οπωσδήποτε να βάζουμε χυμό λεμονιού ή ξινό. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε 1 1/2 κ.σ. γλυκόζη (νεώτερη ανακάλυψη γιατί η γιαγιά μου δεν έβαζε ποτέ).
- Μέσα στο βάζο με το γλυκό δεν βάζουμε ποτέ βρεγμένο κουτάλι γιατί θα ζαχαρώσει μετά από λίγες μέρες.
- Εάν το γλυκό του κουταλιού ζαχαρώσει ή μουχλιάσει, αφαιρούμε τη μούχλα και το ξαναβράζουμε, για μια δύο βράσεις, με ελάχιστο νερό.
- Εάν το σιρόπι του είναι λίγο, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και 1 ζάχαρη και το "δένουμε".
- Τα φρούτα πρέπει να είναι μέσα στο σιρόπι και ποτέ έξω γιατί θα ζαχαρώσουν.
- Όταν ανοίγουμε ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού καλό είναι μετά να το διατηρούμε στο ψυγείο, έως ότου καταναλωθεί όλο.
- Χρησιμοποιούμε ασβεστόνερο, προαιρετικά, σε γλυκά όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο, σύκο για να μην "ρυτιδιάσουν" και να μην διαλυθούν.
- Αν στο γλυκό χρησιμοποιήσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα, πρέπει να είναι στεγνά, γι αυτό τα αφήνουμε σε ζεστό φούρνο για 5-6 λεπτά.
- Τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα, αλλά και αποστειρωμένα.
- Βάζουμε το γλυκό ζεστό στα βάζα, κλείνουμε το καπάκι και τα βάζουμε ανάποδα έως ότου κρυώσει το περιεχόμενό τους.
- Όταν κρυώσουν, η ένδειξη ότι έχουν κλείσει σωστά είναι το καπάκι τους που στο κέντρο του έχει "βαθούλωμα" προς τα μέσα.
- Διατηρούμε τα κλειστά βάζα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος (ιδανικά μέρη ...οι μπουφέδες που είναι εκτός κουζίνας).
πηγηhttp://tantekiki.blogspot.gr/
Γλυκό κουταλιού βύσσινο
- Πολλές φορές η γιαγιά μου έφτιαχνε βάζα με γλυκό για δώρα σε συγγενείς και φίλους. Είναι ένα πολύ ωραίο γλυκό δώρο που ακριβώς επειδή είναι χειροποίητο έχει ανεκτίμητη αξία μιας και το συνοδεύει η αγάπη μας. 
- Ιδανικό δώρο είναι ένα βάζο με ανάμεικτο γλυκό του κουταλιού. Εάν θελήσουμε να παρασκευάσουμε ένα ανάμεικτο γλυκό, τότε κάνουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα από κάθε φρούτο χωριστά για να μην αναμειχθούν και οι γεύσεις. Βάζουμε μόνον ζάχαρη, όση και το φρούτο ή εάν πρόκειται για φρούτο ξινό λίγη περισσότερη από το βάρος του φρούτου, χωρίς καθόλου νερό. Σιρόπι θα γίνει ο χυμός που θα βγάλει το φρούτο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αρωματικά που να ταιριάζουν σε όλα τα φρούτα και να φροντίσουμε να υπάρχει αρμονία χρωμάτων. Όταν το κάθε γλυκό είναι έτοιμο τότε το βάζουμε στο βάζο. 
 Τα γλυκά κουταλιού της Ικαρίας είναι από τα καλύτερα γιατί τα φρούτα που χρησιμοποιούμε είναι από  αυλές του σπιτιού μας, και όχι μαζικά καλλιεργημένα  Γιαυτό είναι πολύ αρωματικά και θεραπευτικά.Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο της Ικαρίας βοηθάει τα άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα Το γλυκό καρυδάκι [εδώ βάζουμε Μελι και ζάχαρη] είναι φάρμακο για τις φλεγμονές του στόματος και του λαιμού Οσο για την σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα  ειναι το εθνικο ποτο μας Δεν υπάρχει σπίτι στην Ικαρία που η νοικοκυρά να μην έχει φτιάξει γλυκό βυσσινο και λικέρ
  • Το βύσσινο θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
  • Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από ό,τι τα κεράσια) που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθα τους στον οργανισμό. Επομένως αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι αθλητές με καταπονημένους μυς πίνουν το χυμό του ως παραδοσιακή παυσίπονη συνταγή.
  • Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση. Η δε βιταμίνη Α που εμπεριέχει είναι δεκαπλάσια από ό,τι στα κεράσια.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πώς να κάνεις κόλλα με αλεύρι

Συστατικά: 
- 1 λίτρο νερό

- 7 κουταλιές αλεύρ 
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι (ή άλλα κοινά απολυμαντικά) 

Προετοιμασία: 

Ξεχωρίστε 1/3 του νερού και  βάλετε το υπόλοιπο  να βράζει, 
προσθέστε στο ξεχωριστό νερό . 7 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε καλά
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό με το διαλυμένο αλεύρι 
Ανακατέψτε για 5 λεπτά. 
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή χλωρίνη και ανακατεύετε για 2 λεπτά ακόμα. 
 Σβήστε τη φωτιά, περιμένετε να κρυώσει και να  το χρησιμοποιήσετε.
Αυτή η κόλλα μπορεί να  αποθηκευτεί  για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.Έτσι για να είναι κρεμώδες και πάλι, απλά χτυπήστε την στο μπλέντερ.
 
                       

Αργαλειός από χαρτόνι