Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Παραδοσιακό σπίτι στο Ξυλοσύρτη Ικαρίας στην περιοχή Κεχρίτης


Κεχρίτης
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ για να πλένουν τα ρούχα τους και την λάντζα
ΤΟ ΣΠΙΤΙ  άγρια τριανταφυλλιά για να κάνουν το γλυκό τους και μουριά για τα φρούτα και την σκιά της

ΤΟ ΠΕΡΙΒΌΛΙ  Ελιές ,βυσσινιές καισιες  αμπέλια και σπαρτά για το ψωμί τους και για τα ζώα τους



Η ΕΊΣΟΔΟΣ


ΜΑΓΕΊΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΆΥΛΗ

Ο ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΣ για το ψωμί και τις χορτόπιτες

ΤΟ ΤΖΆΚΙ για την ζέστη και το μαγείρεμα του χειμώνα

ΤΟ ΑΞΟΝΙ πάντα από κυπαρίσσι για να είναι αθάνατο

Ο ΜΎΛΟΣ για να  αλεθουν τα σιτηρα τους
ΕΞΩΤΕΡΙΚΌΣ ΦΟΎΡΝΟΣ

Ο ΣΤΆΒΛΟΣ το σπίτι για τις κατσίκες τους

ΤΟ  ΝΤΟΥΛΆΠΙ  εκεί βάζανε τα κεράσματα τα καλά τους πιατικά και τις φωτογραφίες της οικογένειας

ΤΟ ΠΑΡΆΘΥΡΟ

ΟΙ ΘΥΡΊΔΕΣ για να βάζουν το λάδι τους και διάφορα τρόφιμα


Η ΠΌΡΤΑ



Η ΑΥΛΗ  ΒΌΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΜΎΓΔΑΛΑ είχαν μέσα στην αυλή τους



Η ΆΛΩΝΑ
 πηγη   Ξυλοσύρτη Ικαρίας 

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Περί.. τσαμπουνοφυλάκας!

Η τσαμπούνα ή τσαμπουνοφυλάκα που λένε οι ντόπιοι κατασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη και αποτελείται από τα τρία μέρη
    1. Το ασκί
    2. Το επιστόμιο
    3. Τη συσκευή παραγωγής ήχου, την Τσαμπούνα
    Ο πρώτος κατασκευαστής τσαμπούνας στην Ικαρία ήταν ο Κόχυλας Φώτης τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία. Το ασκί ή τουλούμι φτιάχνεται από δέρμα κατσίκας. Αρχικά γδέρνουν το ζώο και εν συνεχεία το αλατίζουν στην εσωτερική του μεριά, αφήνοντας το τυλιγμένο για αρκετές μέρες ώστε να «σφίξει» το δέρμα. Κατόπιν κουρεύεται η τρίχα σε μήκος περίπου 1 - 1,5 εκ. και ξεβγάζεται καλά το δέρμα. Η Τσαμπούνα παίζεται με το ασκί κάτω από την αριστερή μασχάλη. Συγκεκριμένη τεχνική παιξίματος δεν υπάρχει. Ο κάθε οργανοπαίχτης διαλέγει τον τρόπο που τον βολεύει περισσότερο. Το ασκί με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να φυράνει και να ξεραθεί. Συνηθισμένος τρόπος συντήρησης, ώστε να παραμένει μαλακό το ασκί και να μη χάνει αέρα, είναι το πλύσιμο στη θάλασσα. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το όργανο αλλά κυρίως να διασωθούν και να επανέλθουν παλαιοί καριώτικοι σκοποί που έχουν σχεδόν εξαφανιστείΗ τσαμπούνα ή τσαμπουνοφυλάκα που λένε οι ντόπιοι κατασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη και αποτελείται από τα τρία μέρη
1. Το ασκί
2. Το επιστόμιο
3. Τη συσκευή παραγωγής ήχου, την Τσαμπούνα
Ο πρώτος κατασκευαστής τσαμπούνας στην Ικαρία ήταν ο Κόχυλας Φώτης τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία. Το ασκί ή τουλούμι φτιάχνεται από δέρμα κατσίκας. Αρχικά γδέρνουν το ζώο και εν συνεχεία το αλατίζουν στην εσωτερική του μεριά, αφήνοντας το τυλιγμένο για αρκετές μέρες ώστε να «σφίξει» το δέρμα. Κατόπιν κουρεύεται η τρίχα σε μήκος περίπου 1 - 1,5 εκ. και ξεβγάζεται καλά το δέρμα. Η Τσαμπούνα παίζεται με το ασκί κάτω από την αριστερή μασχάλη. Συγκεκριμένη τεχνική παιξίματος δεν υπάρχει. Ο κάθε οργανοπαίχτης διαλέγει τον τρόπο που τον βολεύει περισσότερο. Το ασκί με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να φυράνει και να ξεραθεί. Συνηθισμένος τρόπος συντήρησης, ώστε να παραμένει μαλακό το ασκί και να μη χάνει αέρα, είναι το πλύσιμο στη θάλασσα. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το όργανο αλλά κυρίως να διασωθούν και να επανέλθουν παλαιοί καριώτικοι σκοποί που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί                                                                                                kuriakh.ikariada

ΔΕΝΤΡΟΛΊΒΑΝΟ ΚΑΙ ΜΈΝΤΑ ΣΑΜΠΟΥΆΝ ΚΑΙ ΑΦΡΌΛΟΥΤΡΟ

 Δενδρολίβανο Αφρόλουτρο  και Σαμπουάν

  • 1 σαπούνι για τα μαλλιά
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
  • 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Λιώστε το σαπούνι  σαμπουάν σε ένα γυάλινο δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας μόνο αρκετό νερό για να το καλύψει.Παρακολουθήστε το για να βεβαιωθείτε ότι δεν βράζει . Μόλις λιώσει ως επί το πλείστον ( να ανακατεύετε και μερικές φορές), το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με ~ 4 φλιτζάνια νερό  ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν  φαίνεται ότι έχει λιώσει, κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Θα φαίνεται αρκετά αραιό , αλλά καθώς δροσίζει θα πυκνώνει . Αφού κρυώσει, ανακατεύετε πολύ καλά και τότε προσθέτετε τα αιθέρια έλαια . Εάν φαίνεται πάρα πολύ παχύ, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατέψτε λίγο περισσότερο..

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ψυχρός δολοφόνος....... Με τη δύναμη του σκόρδου!

DSC04359.JPGDSC04349.JPGDSC04351.JPGDSC04357.JPGDSC04358.JPG  Μια φθηνή, αποτελεσματική και ολιστική προσέγγιση για να επιβιώσουμε από τις ενοχλήσεις ενός  κοινού κρυολογήματος.είναι αυτή   Απαιτείται.   μισό από 1 λάιμ η λεμόνι 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο 1 κουταλιά της σούπας μέλι Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και προσθέτουμε   σε ένα μπολ,το σκόρδο τον χυμό και   το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά πιέζοντας το σκόρδο όσο πιο πολύ μπορούμε για να βγάλει όλες τις ουσίες του. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκούραστοι  για 5-10 λεπτά.[ Μπορείτε να το πιείτε μαζι με τα κομμάτια του σκόρδου ή  μόνο το σιρόπι. Εάν τα ιγμόρεια σας είναι γεμάτα,πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι καγιέν απο πανω ]πηγη

Μελιτζάνες στο Ελαιόλαδο!

mela.1.jpg

Βήμα 1:

Για 2 βάζα: 
2 κιλά μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες 
1 L λευκό ξηρό κρασί 
300 ml ξίδι από λευκό κρασί 
φρέσκια ρίγανη 
φρέσκο ​​δενδρολίβανο 
Αλάτι 
1-2 Τσίλι 
Ελαιόλαδο

Βήμα 2:

Τοποθηστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα φαρδύ σκεύος και πασπαλίστε κάθε μια στρώση με αλάτι. Βάλτε κάποιο  κάλυμμα απευθείας επάνω τις μελιτζάνες και μετα   κάποια πολύ βαριά κατσαρόλα από πάνω. Αφήστε το για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα. 
Αυτό γίνεται για να  φύγει όλο το νερό και  η πικρή γεύση!

Βήμα 3:

Στη συνέχεια, στύψτε τις μελιτζάνες σε μια πετσέτα κουζίνας για να αφαιρέσετε όλο το νερό. 
 το νερό είναι ο δαίμονας της μελιτζάνας!

Βήμα 4:

Φέρτε το λευκό κρασί και ξύδι να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέστε όλες τις μελιτζάνες και αφήστε  μαγειρευτούν  για 5 λεπτά. Στραγγίζετε  πολύ καλά και στη συνέχεια στύψτε τις και πάλι σε μια πετσέτα κουζίνας. Όλα τα υγρά πρέπει να φύγουν! Προσοχή, στο νερό μπορεί ακόμα να είναι πολύ καυτό!

Βήμα 5:

IMG_7581.JPG
IMG_7592.JPG
IMG_7586.JPG
Αφήστε τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά και μετά τοποθετήστε τις σε στρώσεις μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα μαζί με το σκόρδο,το τσίλι και τα βότανα.Σκεπάστε τις με ελαιόλαδο και είναι έτοιμες Κλείστε τα βάζα ερμητικά. Το επόμενο πρωί, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε περισσότερο .λάδι Μπορείτε να κρατήσετε τα κλειστά βάζα για 6 μήνες, τα ανοιγμένα  στο ψυγείο για 3 μήνες                                             πηγη

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Βήμα-προς-βήμα οδηγίες για το πώς να κάνεις ένα νέο δέντρο από μια παλιά λεμόνια..air-layering.!

Βήμα 1: Εργαλεία και υλικά που απαιτούνται

Τα  εργαλεία και τα υλικά που απαιτούνται 1. Ένα κοφτερό μαχαίρι 2.Χοντρό βαμβακερό νήμα 3. Καθαρό πλαστικό φύλλο 4. λεπίδα (ή) ένα ψαλίδι κλαδέματος



Βήμα 2: Επιλογή του δεξιού κλάδου

Επιλέξτε ένα υποκατάστημα περίπου ενός έτους και μισή ίντσα πάχους. Το υποκατάστημα πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ασθένειες  παρασίτων. Η καλύτερη στιγμή για να κάνεις ένα air-layering είναι όταν το φυτό αρχίζει να αυξάνει νέα φύλλα

Βήμα 3:βαθιές περικοπές

Κάντε δύο καθαρές κοπές σε όλο τον κλάδο περίπου μια ίντσα χώρια με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 4: Αφαιρέστε το φλοιό

Ξεκολλήστε το φλοιό μεταξύ των δύο τομών

Βήμα 5:Σκεπάστε με μπάλα χώματος

Κάντε μια μπάλα χώματος, αναμειγνύεται με βρύα απο ενα δέντρο ή το χώμα  αναμιγνύεται με άμμο και στάχτη ξύλου γύρω από την περιοχή όπου ο φλοιός έχει ξεφλουδίσει. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει χώμα αναμεμειγμένο με άμμο και στάχτη ξύλου.

Βήμα 6: Τυλίξτε με πλαστικό φύλλο

Τυλίξτε το  χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό φύλλο

Βήμα 7: Δέστε τις άκρες

Δέστε τις άκρες σφιχτά με βαμβακερό νήμα, έτσι ώστε να μην μπει νερό ή αέρας Τώρα θα πρέπει να περιμένετε για περίπου οκτώ έως δέκα εβδομάδες, μερικές φορές περισσότερο, πριν εμφανιστεί η ριζοβολία

Βήμα 8: Μπορείτε να δείτε τις λευκές ρίζες μέσα από το πλαστικό φύλλο.

Μετά από περίπου δέκα εβδομάδες, Μπορείτε να δείτε τις λευκές ρίζες μέσα από το πλαστικό φύλλο.

Βήμα 9: Αφαιρέστε τη συσκευασία

Αφαιρέστε το πλαστικό φύλλο. Τώρα μπορείτε να δείτε τις ρίζες ξεκάθαρα.

Βήμα 10: Κλαδέψτε τις ρίζες

Κόψτε το υποκατάστημα ακριβώς κάτω από το τμήμα  με τις ρίζες με ψαλίδι κλαδέματος ή με ένα πριόνι λεπίδα χωρίς να καταστραφεί η μπάλα ρίζας. Έχω χρησιμοποιήσει μια λεπίδαγιατι το ξύλο ήταν πολύ δύσκολο να κοπεί με ψαλίδι κλαδέματος.

Βήμα 11: φυτέψτε και απολαύστε

Φυτεύονται .σε μια γλάστρα  Μπορείτε  στο έδαφος, επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος                     πηγη