Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Φτιάχνουμε μπαχαρικά από ψωμί και...

Ας ξεκινήσουμε με τα ψίχουλα ψωμιού και αφήστε τη φαντασία σας να πάει από εκεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς και τοποθετήστε ένα ράφι στο κέντρο. Τοποθετήστε το ψωμί  ή τις φέτες σας σε ένα ταψί και ψήστε το για 20 - 25 λεπτά. Θα πρέπει να είναι ξηρό και σκληρό, αλλά όχι  φρυγανισμένο.Μεταφέρετε  το σε μια σχάρα μέχρι να έρθει  σε θερμοκρασία δωματίου.
Σπάσετε τα αποξηραμένα ψωμί σε κομμάτια και ανακατέψτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να  φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε
Τώρα το μέρος της διασκέδασης! Ανακατέψτε
Ιταλικό μείγμα
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό 
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό 
1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 
1 κουταλάκι του γλυκού παρμεζάνα
Ευχαριστίας μείγμα
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο

Βότανα de Provence
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα αλμυρά 
14 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη λεβάντας 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένους σπόρους μάραθου
Indian Curry
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ 
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο κύμινο 
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν 
 Μια πρέζα γαρύφαλλα
Απλά ανακατέψτε τα μπαχαρικά και τα ψίχουλα ψωμιού από μία συνταγή και  τα αποθηκεύετε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Το ιταλικό μείγμα θα πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και δύο μήνες, λόγω του τυριού παρμεζάνας. Οποιοδήποτε από τα άλλα μείγματα μπορούν να αποθηκεύουν σε θερμοκρασία δωματίου επί 'αόριστον.                                                                                          Πηγη

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

O Ικαριακής Καταγωγής “Υπερδρομέας Θρύλος» Καρνάζης

Tον έχουν αποκαλέσει "υπερδρομέα θρύλο" και "άνθρωπο μηχανή", ενώ το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε κατάλογο του "Time" με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο - και όχι άδικα.

Οι αποστάσεις που καλύπτει ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης αψηφούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής αλλά και του νου, που αδυνατεί να συλλάβει το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να τρέξει σχεδόν 560 χλμ. χωρίς να κοιμηθεί επί τρία βράδια, να διανύσει αποστάσεις υπό ακραίες συνθήκες - καιρικές και μορφολογίας εδάφους - και να συμμετάσχει σ' έναν μαραθώνιο έχοντας φάει μια ολόκληρη πίτσα!

Ο γεννημένος από Έλληνες γονείς, το 1962, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντιν Καρνάζης δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ "περήφανος ως Έλληνας", αρνείται να βάλει όρια στο ανθρώπινο σώμα κι εκφράζει την πεποίθηση ότι, μέσα από την κρίση, η Ελλάδα θα βγει νικήτρια.

Με πρότυπο τον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη και τον μύθο του, ο Ντιν Καρνάζης άρχισε να τρέχει όταν ήταν ακόμη παιδί.

"Έτρεχα από το σπίτι στο σχολείο, στα έξι μου χρόνια. Έτρεχα ως την εφηβεία μου και το λάτρευα αυτό. Ωστόσο, σταμάτησα να τρέχω στην ηλικία των 15" μας λέει ο Ελληνοαμερικανός υπερδρομέας.

Το τρέξιμο "ξαναμπήκε" στη ζωή του το βράδυ των 30ών γενεθλίων του.

"Έβγαινα από ένα κλαμπ, γύρω στα μεσάνυχτα, ύστερα από πολύ ποτό, και αποφάσισα να τρέξω 30 μίλια (περίπου 49 χλμ) προκειμένου να γιορτάσω τα 30χρονά μου" θυμάται.

"Όχι μόνο έπινα, αλλά δεν είχα τρέξει τα τελευταία 15 χρόνια και δεν ήμουν πολύ υγιής. Κατά κάποιο τρόπο κατόρθωσα να επιβιώσω κι έτρεξα 30 μίλια εκείνη τη νύχτα κι αποφάσισα μετά πως οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων θα μπορούσαν να γίνουν για μένα τρόπος ζωής" προσθέτει.

"Οι Έλληνες έχουμε το τρέξιμο στο αίμα μας"

Τον (προ)καλούμε να μας αποκαλύψει το "μυστικό" των απίστευτων αντοχών του, για τις οποίες έχουν γραφεί μακροσκελή άρθρα κι αναλύσεις στο διεθνή Τύπο.

"Δεν ξέρω - απαντά - αν υπάρχει κάποιο 'μυστικό'. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στη σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα, την προσήλωση και τις θυσίες.

Η προπόνησή μου είναι προσεκτική, η δίαιτά μου αυστηρή, ο τρόπος ζωής μου υγιής. Φυσικά, ορισμένα από τα πλεονεκτήματά μου μπορούν να οφείλονται σε κληρονομικούς λόγους. Είμαι 100% Έλληνας και πιστεύω πως εμείς οι Έλληνες έχουμε το τρέξιμο στο αίμα μας".



Από το Νότιο Πόλο στη Σαχάρα και την έρημο της Ατακάμα στη βόρεια Χιλή

Ο Ντιν Καρνάζης έχει, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, διαγωνιστεί και στις 7 ηπείρους, ορισμένες φορές δε υπό ακραίες και "αφιλόξενες" συνθήκες.

"Ο μαραθώνιος στο Νότιο Πόλο διεξήχθη υπό θερμοκρασία -40 βαθμών Κελσίου, ενώ έτρεξα και μια διαδρομή 250 χλμ. στη Σαχάρα, σε ένα 'καμίνι' 50 βαθμών Κελσίου, με την άμμο να φτάνει μέχρι το γόνατο...

Ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες μου, ωστόσο, ήταν αυτός στην έρημο Ατακάμα, στη νότια Αμερική.

Η Ατακάμα είναι η πλέον άνυδρη και ξηρή τοποθεσία στον πλανήτη κι ορισμένες από τις περιοχές στις οποίες τρέξαμε δεν έχουν 'δει' ποτέ τους μια σταγόνα βροχής! Εμείς, οι δρομείς, έπρεπε να κουβαλάμε όλες τις προμήθειές μας κι ο αγώνας διήρκεσε έξι μέρες. Στο τέλος νίκησα, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να τονίσω.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι 'επιβίωσα γρηγορότερα' κι αυτό επειδή επρόκειτο τόσο για έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων όσο και για έναν αγώνα επιβίωσης" τονίζει.

Δεν υπάρχουν όρια

Ο Ντιν Καρνάζης έχει πάθος με το τρέξιμο - μεταξύ άλλων έχει τρέξει 50 μαραθώνιους, στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σε 50 μέρες - και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να μην τρέχει. Ωστόσο, όπως λέει, "εάν ξυπνήσω ένα πρωί και δεν αγαπώ πλέον το τρέξιμο, θα σταματήσω".

"Αλλά τώρα είμαι ακόμη δυνατός και δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ" προσθέτει, ενώ όταν τον ρωτάμε για το πού τοποθετεί ο ίδιος τα όριά του, απαντά:

"Ειλικρινά δεν νομίζω πως έχουμε όρια. Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό για ορισμένα από τα πλέον εκπληκτικά επιτεύγματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους δικούς μας περιορισμούς. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από όσα θα θεωρούσαμε ποτέ δυνατά".

Έλληνας 100%

Με ρίζες από την Πελοπόννησο - ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό Σίλιμνα της Αρκαδίας - αλλά και την Ικαρία, από την πλευρά της μητέρας του, ο Ντιν Καρνάζης θυμάται τα παιδικά του χρόνια (σ.σ. προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες του από το σύνολο της πορείας του περιλαμβάνονται στο βιβλίο "Κωνσταντίνος Καρνάζης, ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα").

"Μεγαλώσαμε - μας λέει - σ' ένα σπιτικό πολύ ελληνικό, αλλά όντας 'επαναστατημένο νιάτο' προσπάθησα να αμερικανοποιηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή δεν 'αγκάλιασα' πιο πολύ την ελληνική κληρονομιά μου, όταν ήμουν νεότερος, το μετανιώνω. Παρ' όλα αυτά, η καταγωγή μου είναι 100% ελληνική κι αυτό έχω μέσα μου. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό κι είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανος".

Μια νέα εποχή "ανθίζει" στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα της κρίσης, ο Ντιν Καρνάζης λέει: "Είναι δύσκολο για μένα να βλέπω την Ελλάδα να υποφέρει μέσα σ' αυτή την κρίση και γνωρίζοντας ότι η χώρα μας είναι η γενέτειρα του σύγχρονου πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι μέσα από τις αντιξοότητες γεννιέται μια νέα δύναμη και προσαρμοστικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί και να αναδυθεί ως παγκόσμια ηγέτιδα - και γι' αυτό είμαι πεπεισμένος".

"Μια νέα εποχή 'ανθίζει' στην Ελλάδα κι εγώ προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να το στηρίξω αυτό" συμπληρώνει και στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες: "Η καρδιά και το πνεύμα μου είναι με τον ελληνικό λαό και όλη την ομορφιά και τη σοφία που ο πολιτισμός μας έχει να προσφέρει στον πλανήτη".
ΑΜΠΕ

Ikaria Photography by Edward Webb

https://www.facebook.com/pages/Ikaria-Photography-by-Edward-WebbΦωτογραφία: I think this goat is interested in studying photography. I took this on one of my trips to find new places in Ikaria to photograph. More to come... You can still buy the prints, even though the exhibition is over. I can send them by post.Φωτογραφία: The road to Manganitis.
 Manganitis.
Φωτογραφία: This church is near the road between Karkinagri and Trapalou. This year we would like to walk from Manganitis to Trapalou. It must be quicker than driving around via Karkinagri. The last time we tried the walk we turned back at a deserted village because it was getting dark.
Karkinagri and Trapalou
XRHSTOS RAXES
Moon and tree
Nas
Ikaria and Fourni
https://www.facebook.com/pages/Ikaria-Photography-by-Edward-Webb

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πως να δημιουργήσετε το προσωπικό σας air-contition δωματίου!!!VIDEO


Το ρεύμα είναι πολύ ακριβό για να το καταναλώνουμε με τις ώρες...

Τι θα λέγατε να δημιουργήσετε το δικο σας προσωπικό aircondition δωματίου;

Δεν θα χρειαστείτε πολλά και ...

σίγουρα θα είναι περισσότερο υγιεινό από το να έχετε ένα κανονικό 
air-contition...
Αν σας αρέσουν οι κατασκευές, τότε δοκιμάστε να το κατασκευάσετε και να το απολαύσετε τις ζεστές 
ημέρες που έρχονται...

Στο βίντεο που ακολουθεί θα μάθετε βήμα βήμα πως να δημιουργήσετε τον δικό σας ιονιστή δωματίου 
και τις ακριβώς θα χρειαστείτε... Καλή επιτυχία...


Φτιάχνοντας τα δικά σας αναψυκτικά με σόδα!!!


Καλοκαιρινά ποτά!  - Κάντε κλικ στην εικόνα για να βρείτε περισσότερες Food & Drink πινέζες Pinterest
Γιατί να ψάχνεις στα ράφια των super market για ευφάνταστες μη αλκοολικές προτάσεις...
όταν μπορείς να κάνεις τις δικές σου;

Ίσως είναι...
απλά δικό μου προσωπικό κόλλημα των τελευταίων εβδομάδων. Ίσως είναι απλά θέμα καλοκαιριού. Αλλά είναι σίγουρο ότι έχω μπει εδώ και αρκετό καιρό σε ένα mode να ανακαλύψω αναψυκτικά και γεύσεις πέρα από τα συνηθισμένα που πίνω καθημερινά εδώ και τόσα χρόνια.

Και η πρώτη μου κίνηση, όπως ήταν φυσικό, ήταν να μπαίνω σε super market και κάβες να ψάχνω αναψυκτικά που δεν βρίσκεις εύκολα στο περίπτερο της γειτονιάς σου. Και δοκίμασα πάρα πολλά αναψυκτικά που ούτε καν τα ήξερα. Θυμήθηκα και διάφορα αναψυκτικά όπως το ginger ale ή το bitter lemon που τα έπινα μικρότερος. Μέχρι που θυμήθηκα.

Θυμήθηκα ότι ένα από τα καλύτερα αναψυκτικά που έχω πιει στη ζωή μου, το έχω πιει στα Royal Botanical Gardens, 5 χιλιόμετρα μακριά από το Kandy της Sri Lanka. Εκεί, μέσα σε μία μικρή καφετέρια στο πάρκο, κοιτώντας παιδάκια να παίζουν στο χορτάρι, ένας Σριλανκέζος είχε σταθεί από πάνω μου, είχε στύψει μίσο lime με το χέρι του στο ποτήρι μου και είχε γεμίσει το ποτήρι με σόδα. Εντάξει, το τοπίο βοήθησε στο να το ονομάσω "ένα από τα καλύτερα αναψυκτικά που έχω πιει στη ζωή μου" αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.

Σημασία έχει ότι με πολύ απλές κινήσεις, όπως το να στύψεις ένα lime, και με τη βοήθεια λίγης σόδας, μπορείς να φτιάξεις για τον εαυτό σου μερικά πολύ ενδιαφέροντα αναψυκτικά.

Όπως τα παρακάτω που σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις:
Sparkling Lemonade


 


160 γρ ζάχαρη
130 ml νερό
Χοντρά ξύσματα από 2 λεμόνια
180 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
250 ml σόδα

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνεις μέσα τα ξύσματα. Φτάνεις σε σημείο βρασμού και αφήνεις για μερικά λεπτά πριν κλείσεις τη φωτιά και το αφήσεις να κρυώσει. Βάζεις το μείγμα σε μια κανάτα, ρίχνεις μέσα τον χυμό του λεμονιού, σκεπάζεις την κανάτα και τη βάζεις στο ψυγείο. "Ψαρεύεις" και πετάς τα ξύσματα (γι' αυτό πρέπει να είναι χοντρά) και ρίχνεις τη σόδα. Σερβίρεις σε ποτήρια με πάγο.
Σόδα με bitters


 



Θα σου φανεί περίεργο αλλά αρκούν μερικές σταγόνες από οποιοδήποτε μπουκαλάκι με bitters για να δώσουν φανταστική γεύση στη σόδα σου. Προσωπικά προτιμώ μερικά bitters πορτοκαλιού ή ακόμα και τα απλά Angostura bitters.
Sparkling Cherry-Vanilla Limeade


 


10 γλυκά κεράσια
180 ml χυμό lime
60 ml σιρόπι ζάχαρης
μισό κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
750 ml σόδα

Προσθέτεις σε ένα blender τα κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια ε;), τον χυμό του lime, το σιρόπι και τη βανίλια. Τα πολτοποιείς για περίπου 20 δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται παραπάνω. Παίρνεις 4 ποτήρια και μοιράζεις το μείγμα, γεμίζοντας το υπόλοιπο με πάγο και σόδα. Γαρνίρεις με κομμάτια lime.
Ginger Pineapple Punch


 


500 ml χυμό πορτοκαλιού
500 ml χυμό ανανά (χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές τριμμένο ginger
1 λίτρο σόδας (ή ginger ale)
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

Σε μία μεγάλη κανάτα, ανακάτεψε τους δύο χυμούς και το ginger. Σκέπασε την κανάτα και βάλ' την στο ψυγείο για μερικές ώρες. Στράγγιξε το μείγμα, πέτα το ginger και οτιδήποτε άλλα κομματάκια υπάρχουν. Ρίξε τη σόδα ή το ginger ale σου στους χυμούς, ανακάτεψε ελαφρά και σέρβιρε σε ποτήρια με πάγο. Μπορείς να γαρνίρεις με τις φέτες πορτοκαλιού.
Rose - Basil Limeade


 


3 φύλλα βασιλικού
2 κουταλιές σιρόπι τριαντάφυλλου
30 ml χυμό lime
60 ml νερό
σιρόπι ζάχαρης
σόδα

Με αυτά τα συστατικά φτιάχνεις είτε δύο ποτήρια είτε ένα μεγάλο ποτήρι. Τοποθετείς τα φύλλα του βασιλικού αφού τα χτυπήσεις ελαφρά στο χέρι σου και λίγο από τον χυμό του lime. Ανακατεύεις. Προσθέτεις τον υπόλοιπο χυμό, το σιρόπι τριαντάφυλλου και το νερό και ανακατεύεις καλά. Αν θες το μείγμα σου γλυκό οφείλεις να προσθέσεις λίγο σιρόπι ζάχαρης. Γεμίζεις το ποτήρι ή τα ποτήρια με πάγο και ρίχνεις το μείγμα. Γεμίζεις με σόδα και ανακατεύεις καλά πριν γαρνίρεις με ένα κομμάτι lime και σερβίρεις.
Sparkling Pineapple Mint Juice


 


1 ανανάς καθαρισμένος και κομμένος σε κομμάτια
μερικά φύλλα μέντας
3-4 κουταλάκια μέλι
1 λίτρο σόδα

Σε ένα blender τοποθετείς τον ανανά, τη μέντα και το μέλι και χτυπάς μέχρι να έχεις ένα ωραίο μείγμα. Σερβίρεις σε ψηλά ποτήρια προσθέτοντας θρυμματισμένο πάγο. Γεμίζεις τα ποτήρια με σόδα και ανακατεύεις ελαφρά.

# ΠοτάΑν κατά τη δημιουργία, κάνεις κάποια παραλλαγή που είναι ωραία, μην διστάσεις να μας το πεις...

oneman.gr
http://24wro.blogspot.com

Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ - ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΥΤΡΑ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!VIDEO



Πάνφθηνα και χορταστικά τα φύτρα σιταριού.Και φυλάσονται πάνω από 1 χρόνο.
Ενα τσουβάλι 50 κιλών σιταριού κάνει 20 ευρώ.Και δίνει 500 πιάτα φύτρα.
Δείτε στο βίντεο πώς...

γίνονται.Φύτρα σιταριού

• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.

• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.
• Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
• Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο. Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά. Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες: 198 Πρωτεΐνες: 7,5 γρ. Λιπαρά: 1,3 γρ. Yδατάνθρακες: 42,5 γρ. Φυτικές ίνες: 1,1 γρ. Mαγνήσιο: 82 mg Φώσφορο: 200 mg Σελήνιο: 42,5 μg Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα
αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα. H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.

• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά. Πώς θα τα συντηρήσετε Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.http://enallaktikidrasi.grhttp://kerberos-hellas.blogspot.gr