Τι συμβαίνει με τα τηγανόλαδα;
Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθεοργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ’ ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Όμως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ
αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφόρες. Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ’ ένα λάκκο – η περιφέρεια
υποφέρει από αυτή την πρακτική. Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες
που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2006. Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν… μονόδρομος.Πηγή
ΣΠΙΤΙΚο ΣΑΠΟΎΝΙ: ΠΏΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΜΕΤΕ ΜΕ ΤΗΓΑΝΗΤΆ ΛΆΔΙα
Πώς να ανακυκλώσετε το λάδι από το τηγάνισμα για αποφυγή αποβλήτων; Εδώ είναι η λύση για εσάς: σπιτικό σαπούνι !
Συστατικά:
- 2 λίτρα νερού
- 100 γρ αλεύρι
- 250 γραμμάρια καυστικής σόδας
- 1 λίτρο λάδι που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα
- πλαστικά γάντια
- φύλλα της εφημερίδας για να καλύψει την επιφάνεια εργασίας σας
- δύο μεγάλα μπολ
- ένα μπλέντερ
- καλούπια
Προετοιμασία :
Φορέστε τα γάντια, τοποθετήστε τα φύλλα της εφημερίδας στο τραπέζι ανοίξετε το παράθυρα. Σε ένα μπολ, βάλτε 1 λίτρο νερό με 100 γραμμάρια αλεύρι και ανακατεύετε καλά, στο άλλο βάλετε 1 λίτρο νερό και 250 γραμμάρια καυστικής σόδας (μην ανησυχείτε αν παρατηρήσετε ότι το μείγμα είναι πολύ ζεστό , είναι η σωστή χημική αντίδραση!). Χτυπάτε(αποφύγετε την αναπνοή της σόδας!) Και προσθέτετε το μείγμα νερού με το αλεύρι . Σε αυτό το σημείο προσθέστε το « λάδι , συνεχίζοντας να χτυπάτε ελαφρά. Τα μεταγγίζεται σε καλούπια και περιμένετε το σαπούνι να σκληραίνει.Στη συνέχεια, το βάζετε σε ένα προστατευμένο, στεγνό χωρο: μετά από περίπου ένα μήνα θα έχετε το σπιτικό σαπούνι !Αυτό το σαπούνι κάνει μόνο για την καθαριότητα ,λάτζα του σπιτιού σας