Navelwort ( Umbilicus rupestris )Ομφαλός των σπηλαίων,Σκουταρίδα
| |||
Οι Ρωμαίοι συνέδεαν αυτό το φυτό με τον έρωτα και το ονόμασαν «Ομφαλός της Αφροδίτης».Οι Έλληνες επειδή φύτρωνε μέσα σε σχισμές βράχων το ονόμασαν ομφαλός των σπηλαίων ή των βράχων Οι Ικαριώτες το ονόμασαν Σκουταρίδα και το χρησιμοποιούσαν σαν εξωτερική γάζα με εφαρμογή του κάτω μέρους της επιδερμίδας του φύλου στα διάφορα δερματικά προβλήματα που παρουσίαζαν Βρώσιμα μέρη: Φύλλα .
Φύλλα - ωμά ή μαγειρεμένα έχουν μια ήπια γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.
Ιατρικές χρήσεις
Τα φύλλα είναι ελαφρά αναλγητικά
Ο χυμός και το εκχύλισμα του φυτού φημολογείται πως χρησιμεύουν για τη θεραπεία της επιληψίας.
Τα φύλλα γίνονται επίσης κατάπλασμα και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ελαφρών εγκαυμάτων
Το αφέψημα των φύλλων του θεωρείται ότι έχει διουρητικές ιδιότητες και ο χυμός λέγεται ότι είναι εξαιρετικός για τη θεραπεία φλεγμονών του ήπατος και της σπλήνας.Ακόμα λέγετε οτι προσφέρει ανακούφιση σε όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά (πέτρες) Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ευρέος φάσματος παθήσεων του δέρματος, εξωτερικές πληγές , για κάλους και μυρμηγκιές Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλές από τις θεραπευτικές χρήσεις του ταιριάζουν με της εξωτικής Αλόης Βέρα πηγη
|
Κούλουμα: από τη λατινική λέξη “Culumus” που σημαίνει αφθονία και τέλος. Εκφράζουν δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της Σαρακοστής. Πριν την εξόρμησή σου στην αγορά για τα θαλασσινά που θα φιλοξενήσει το φετινό τραπέζι, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.
Τι μπορείς να κάνεις:
1. Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος
Μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Έτσι, βοηθάς ώστε να υπάρχει πάντα ζωή στις θάλασσές μας.
Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
Χταπόδι: 500γρ
Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι: 10 εκ
Κοχύλια: 25 χιλιοστά
Αχιβάδες:25 χιλιοστά
Χταπόδι: 500γρ
Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι: 10 εκ
Κοχύλια: 25 χιλιοστά
Αχιβάδες:25 χιλιοστά
2. Απόφυγε τις γαρίδες
Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.
3. Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής
Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.
4. Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες για να ξέρεις τι αγοράζεις
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγουμε αυτή την περίοδο, το 82% από εμάς δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν αλιευθεί τα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε. Αν ζεις κοντά σε περιοχές όπου αράζουν τα καΐκια παράκτιων ψαράδων, έχεις μια καλή ευκαιρία για να βρεις και να δοκιμάσεις νέα είδη ψαριών και θαλασσινών που μέχρι σήμερα δεν ήξερες. Αν δεν ζεις κοντά στη θάλασσα, μπορείς να ζητήσεις από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.
Και αν ακόμα σπαζοκεφαλιάζεις για το τι να μαγειρέψεις, μοιραζόμαστε μαζί σου μια συνταγή που μας έστειλε ο Δημήτρης (παράκτιος ψαράς από την Άνδρο) για σουπιές στο μελάνι τους:
Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, αφού πρώτα τις έχουμε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσουν να παγώνουν και να σφίγγουν, τις βγάζουμε και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους ασκούς με το μελάνι και τους κρατάμε χωριστά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κόκαλο, πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις σουπιές και μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους, σβήνουμε με αρκετό λευκό κρασί, το οποίο σχεδόν θα σκεπάσει τις σουπιές. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου. Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.
Το φαγητό είναι έτοιμο! Συνοδεύουμε με ρύζι.
Καλή Σαρακοστή! πηγη