Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η Μαγική Αὔρα ... της Ικαρίας !



Σκάτζακας     με   το Βιολί  του

Επικίνδυνα βότανα για αλληλεπιδράσεις:




Υπάρχουν κάποια βότανα που αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα

Επικίνδυνα βότανα για αλληλεπιδράσεις:
  • Βαλσαμόχορτο
  • Εχινάκια
  • Κάβα
  • Τζίνγο
  • Τζίνσενγκ
  • Τζίντζερ
  • Σκόρδο
  • Χρυσάνθεμο


Με ποια φάρμακα δεν ταιριάζουν τα βότανα
Αν παίρνετε τα ακόλουθα φάρμακα, δεν πρέπει να πάρετε κανένα άλλο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής ή βότανο ή ομοιοπαθητικό φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
-Διγοξίνη (για την καρδιακή ανεπάρκεια)
-Αντιαρρυθμικά (για τις καρδιακές αρρυθμίες)
-Ανοσοκατασταλτικά (στις μεταμοσχεύσεις, για την πρόληψη απόρριψης οργάνων)
-Αντιεπιληπτικά (έλεγχος επιληψιών)
-Βαρφαρίνη (έλεγχος πηκτικότητας του αίματος)
Επίσης, στην περίοδο της εγκυμοσύνης πολλά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βότανα και ομοιοπαθητικά φάρμακα, δεν είναι κατάλληλα και μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μουσικοί της Ικαρίας!


Σκάτζακας-- Σχέδιο ...σε μεγάλα κέφια!                                                                                         Καθαρή Δευτέρα στο Λιβάδι 2014

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή !

Σήμερα στην Ικαρία θα πετάξουμε εμείς αντί οι χαρταετοί ...!Αέρας Βροχή μας άστραψε στην κυριολεξία !Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή !

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

( Umbilicus rupestris )Σκουταρίδα η Αλόη Βέρα της Ικαρίας!



Navelwort ( Umbilicus rupestris )Ομφαλός των σπηλαίων,Σκουταρίδα


Οι Ρωμαίοι συνέδεαν  αυτό το φυτό με τον έρωτα και το ονόμασαν «Ομφαλός της Αφροδίτης».Οι Έλληνες  επειδή φύτρωνε μέσα σε σχισμές βράχων το ονόμασαν ομφαλός των σπηλαίων ή των βράχων Οι Ικαριώτες το ονόμασαν Σκουταρίδα και το χρησιμοποιούσαν σαν εξωτερική γάζα  με εφαρμογή του κάτω μέρους της επιδερμίδας του φύλου  στα  διάφορα δερματικά προβλήματα που παρουσίαζαν                                                                                                                                                                                                                                                                                       Βρώσιμα μέρη: Φύλλα . 

Φύλλα - ωμά ή μαγειρεμένα έχουν μια ήπια γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες. 
                                                                                                                                                                                                                                  Ιατρικές χρήσεις 

Τα φύλλα είναι ελαφρά αναλγητικά 

Ο χυμός και το εκχύλισμα του φυτού φημολογείται πως χρησιμεύουν για τη θεραπεία της επιληψίας.

Τα φύλλα γίνονται επίσης κατάπλασμα και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ελαφρών εγκαυμάτων 
Το αφέψημα των φύλλων του θεωρείται ότι έχει διουρητικές ιδιότητες και ο χυμός λέγεται ότι είναι εξαιρετικός για τη θεραπεία φλεγμονών του ήπατος και της σπλήνας.Ακόμα λέγετε οτι προσφέρει ανακούφιση σε όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά (πέτρες) Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ευρέος φάσματος παθήσεων του δέρματος, εξωτερικές πληγές , για κάλους και μυρμηγκιές Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλές από τις θεραπευτικές χρήσεις του ταιριάζουν με της εξωτικής Αλόης  Βέρα πηγη

Συνταγές για σπιτικά σαμπουάν



1) Σαμπουάν για όγκο και λάμψη 
• 300 ml φυτική βάση σαμπουάν (Συνταγή φυτικής 
βάσης

1 ποτήρι τρίμμα φυτικού σαπουνιού (~250 mL – γίνεται εύκολα χρησιμοποιώντας τον τρίφτη του τυριού )
1 ποτήρι ζεστό νερό (~250 mL)
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
8 κουταλιές σούπας γλυκερόλη
20 σταγόνες αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας

Διαλύουμε σιγά-σιγά το σαπούνι στο ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι υπο συνεχή ήπια ανάδευση.  Προσθέτουμε τη γλυκερόλη και τα αιθέρια έλαια.
Έτοιμοι!!!) .ΠΗΓΗ
• ½ φλιτζάνι μπίρα (αφαιρούμε από την κύρια συνταγή 1/2 φλ νερό)
• ½ φακελάκι μαγιά την οποία λιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, διατηρούμε το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι για ένα μήνα, λουζόμαστε και ξεβγάζουμε ως συνήθως 


2) Σαμπουάν θρεπτικό για λαμπερά και υγιή μαλλιά
• 300 ml φυτική βάση σαμπουάν
• 1 κρόκο αυγού
• 2 κουταλιές μηλόξιδο
• 5 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
• 5 κουταλιές χυμό γκρέιπ-φρουτ
• 5 κουταλιές χυμό λεμονιού
• ½ μπανάνα
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Σουρώνουμε τους χυμούς και χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός του σαμπουάν γιατί θα δημιουργηθεί σαπουνάδα. Το σαμπουάν το προσθέτουμε στο τέλος. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 15-20 ημέρες.

3) Σαμπουάν με άργιλο 
• 30 γρ. άργιλο το αναμειγνύουμε με λίγο ζεστό νερό έως ότου γίνει μια λεπτόρρευστη ζύμη, την απλώνουμε στα μαλλιά και κάνουμε μασάζ για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΞΙΔΙ (Ιδανικό ξέβγαλμα για τα μαλλιά)


Μετά το λούσιμο το ξίδι δίνει μια εξαιρετική λάμψη στα μαλλιά. Για να αρωματίσουμε το ξίδι προσθέτουμε τα εξής υλικά:
• 1 lt ξίδι από άσπρο κρασί
• 60 γρ. χαμομήλι
• 100 γρ. άσπρα ροδοπέταλα
• 50 γρ. λεβάντα
Όλα τα λουλούδια πρέπει να είναι αποξηραμένα. Τοποθετούμε τα λουλούδια σε γυάλινο βάζο μαζί με το ξίδι, κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε 15 ημέρες στον ήλιο. Μετά από 15 ημέρες το στραγγίζουμε καλά. Για να το χρησιμοποιήσουμε διαλύουμε κάθε φορά ένα ποτήρι από το αρωματισμένο μας ξίδι σε 1 lt νερό και ξεπλένουμε τα μαλλιά μας.

ΛΟΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
• Δεντρολίβανο
• Φασκόμηλο
• Θυμάρι
• Μαντζουράνα
Βράζουμε τα παραπάνω βότανα σε 2 lt νερό, σουρώνουμε καλά και ξεπλένουμε τα μαλλιά μας με αυτήν τη λοσιόν μετά το λούσιμο. Τα μαλλιά δυναμώνουν από τη ρίζα.

ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΜΑΛΛΙΩΝ


• 300 ml ροδόνερο
• 3 κουταλάκια μηλόξιδο
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι, ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση. Με αυτό το τονωτικό μπορούμε να κάνουμε μασάζ στο κεφάλι αρκετές φορές την εβδομάδα πριν από το λούσιμο. Η συχνή χρήση του θα βελτιώσει την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.                                  πηγη

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;


Κούλουμα: από τη λατινική λέξη “Culumus” που σημαίνει αφθονία και τέλος. Εκφράζουν δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της Σαρακοστής. Πριν την εξόρμησή σου στην αγορά για τα θαλασσινά που θα φιλοξενήσει το φετινό τραπέζι, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.
Τι μπορείς να κάνεις:
1. Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος
Μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Έτσι, βοηθάς ώστε να υπάρχει πάντα ζωή στις θάλασσές μας.
Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
                                       Χταπόδι: 500γρ
                                       Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
                                       Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
                                       Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
                                       Μεγάλο χτένι: 10 εκ
                                       Κοχύλια: 25 χιλιοστά
                                       Αχιβάδες:25 χιλιοστά 
                     
2. Απόφυγε τις γαρίδες
Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.


3. Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής
Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.


4. Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες για να ξέρεις τι αγοράζεις
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγουμε αυτή την περίοδο, το 82% από εμάς δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν αλιευθεί τα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε. Αν ζεις κοντά σε περιοχές όπου αράζουν τα καΐκια παράκτιων ψαράδων, έχεις μια καλή ευκαιρία για να βρεις και να δοκιμάσεις νέα είδη ψαριών και θαλασσινών που μέχρι σήμερα δεν ήξερες. Αν δεν ζεις κοντά στη θάλασσα, μπορείς να ζητήσεις από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.
Και αν ακόμα σπαζοκεφαλιάζεις για το τι να μαγειρέψεις, μοιραζόμαστε μαζί σου μια συνταγή που μας έστειλε ο Δημήτρης (παράκτιος ψαράς από την Άνδρο) για σουπιές στο μελάνι τους:

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, αφού πρώτα τις έχουμε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσουν να παγώνουν και να σφίγγουν, τις βγάζουμε και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους ασκούς με το μελάνι και τους κρατάμε χωριστά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κόκαλο, πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις σουπιές και μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους, σβήνουμε με αρκετό λευκό κρασί, το οποίο σχεδόν θα σκεπάσει τις σουπιές. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου. Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.
Το φαγητό είναι έτοιμο! Συνοδεύουμε με ρύζι.
Καλή Σαρακοστή!                                                                                                                          πηγη