Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

6 βήματα για μία σωστή επιχειρηματική ιδέα


Αρκετά συχνά, στην καθημερινή μου συναλλαγή με τους πελάτες στην επιχείρηση στην οποία εργάζομαι, αλλά και σε συζητήσεις με τους συναδέλφους μου, ακούω πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για νέα προϊόντα ή ακόμη περισσότερο για υπηρεσίες.
Όλοι ενδιαφέρονται να βρουν την κατάλληλη, την καλύτερη ιδέα που θα ταρακουνήσει την αγορά. Για τους ήδη επιχειρηματίες αποτελεί την προσπάθεια για το επόμενο βήμα τους μέσα από τις συμπληγάδες της παραγωγικότητας. Για τους νέους και ʽάβγαλτουςʼ είναι ένα βήμα όπως αυτά που κάνει ένα παιδί όταν πρώτο-περπατάει.
Και οι δύο έχουν ένα κοινό μεταξύ τους. Να επιτύχουν. Να πουλήσουν την καλύτερη ιδέα και να κερδίσουν. Και στις δύο περιπτώσεις καραδοκεί ο φόβος της αποτυχίας. Και αν δεν πάω καλά? Είναι το σωστό αυτό που σκέφτομαι να κάνω? Μακάρι να υπήρχε η απάντηση εύκολα. Αυτή όμως είναι και η πρόκληση.
Σε όλα αυτά αντιτάσσω τη φράση ότι αν δεν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι πως θα είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι αν δεν κάνεις το πρώτο βήμα δεν θα πετύχεις τουλάχιστον την αναγνώριση. Την καλή ιδέα. Το κέρδος. Όλοι μας ξέρουμε ότι μία καλή ιδέα, ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται επάνω σε ορισμένες αρχές.
1. Πρωτότυπες ιδέες
Ιδέες υπάρχουν διάσπαρτες παντού. Όταν το μυαλό προσπαθεί να παράξει ιδέα, τότε το καθετί μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο που θα μας εκτοξεύσει στον κόσμο της διάκρισης και της αναγνώρισης. Ένα τσαλακωμένο χαρτί είναι ικανό να μας δώσει ιδέα για την επόμενή μας επιχείρηση. Ποιος ξέρει. Κάποιος που τώρα διαβάσει το άρθρο μπορεί να ανακαλύψει τρόπο να ισιώνει το τσαλακωμένο χαρτί.
Πέρα όμως από το χιούμορ, πιστεύω ότι κάτι μικρό μπορείς να το κάνεις μεγάλο. Και αυτό γίνεται με την εμπειρία που αποκτάς από την καθημερινότητα. Τις ιδέες τις βλέπουν μόνο εκείνοι που τις αναζητούν και τις επιδιώκουν. Η τράπεζα του μυαλού δίνει αφειδώς ιδέες.
2. Έρευνα αγοράς
Πρωταρχικής σημασίας είναι το να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς. Φυσικά δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που ανακάλυψαν τον τροχό. Υπάρχουν χιλιάδες ανάγκες για προϊόντα ή υπηρεσίες που περιμένουν κάποιον να τους δώσει ζωή. Όταν όλο μας το είναι το αφιερώσουμε στο σκοπό της εύρεσης μίας ιδέας, όχι μόνο θα την ανακαλύψουμε αλλά και θα την κάνουμε τέλεια.
3. Σύνδεση με την επιστήμη
Ότι και εάν είναι αυτό που θα ανακαλύψουμε ή που θα τελειοποιήσουμε, καλό ή μάλλον απαραίτητο να το συνδέσουμε με την επιστήμη.
Ψυχολογία, χημεία, φυσική είναι μερικές από τις επιστήμες που ενδέχεται να διέπουν κάποια ιδέα μας. Για το λόγο αυτό απαραίτητο είναι αυτό που θα παρουσιάσουμε στην αγορά να είναι καλά μελετημένο, από όλες τις πτυχές του, ώστε να καλύψει και τις ανάγκες των καταναλωτών, και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.
4. Χρηστικότητα
Φανταστείτε να φτιάξετε ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού σε ένα χωριό 20 κατοίκων. Ακραίο φαντάζει, αλλά τόσο ακραίο μπορεί να είναι ένα εγχείρημά μας και να μας οδηγήσει στην αποτυχία. Η ηλικιακή ομάδα, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η ηλικιακή ομάδα, το βιοτικό επίπεδο είναι πράγματα που πρέπει απαραίτητα να μελετήσουμε, πριν κάνουμε το πρώτο μας βήμα.
5. Δοκιμή
Όπου είναι εφικτό θα πρέπει να γίνεται δοκιμή μίας ιδέας. Αυτό εφαρμόζεται όταν λανσάρουμε ένα προϊόν. Μα η δοκιμή στο εργαστήριο, ή ακόμη και στον τελικό καταναλωτή που θα δεχτεί να κάνει τη δοκιμή, θα μας βγάλει από δυσάρεστες εκπλήξεις.
6. Πάθος
Αυτό ίσως είναι και το μυστικό της επιτυχίας, και πολλές φορές το μοναδικό. Το πάθος πηγάζει από έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, όπως πρέπει να είναι κάθε επιχειρηματίας. Το πάθος μας κάνει να είμαστε εφευρετικοί, πεισματάρηδες, σε συνεχή επαγρύπνηση. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι θα πρέπει να φερόμαστε στον κάθε πελάτη σα να έχουμε απέναντι μας κάποιον φίλο, συγγενή, γονιό. Σκεφτείτε το πάθος σας όταν κάπου που εργάζεστε έρθει ο αδερφός σας, ή ένας φίλος σας. Θα του χαμογελάσετε, θα τον περιποιηθείτε άμεσα, θα τον κάνετε να νοιώσει σαν το σπίτι του.
Όταν λοιπόν έχουμε αποφασίσει να αφιερώσουμε τον εαυτό μας σε μία επιχειρηματική ιδέα, τότε μόνο πρέπει να την ξεκινήσουμε. Τότε μόνο θα πετύχουμε. Τότε μόνο οι πελάτες μας θα γίνουν η ζωντανή μας διαφήμιση.
___
Παπαχριστοδούλου Θοδωρής πηγή http://koinsep.org/learning/?p=157

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Συντηρήστε βατόμουρα στο σπίτι σας




1. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:

Όλες οι ποικιλίες βατόμουρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


2. ΠΟΣΟΤΗΤΑ:

Συνήθως, το χαρτοκιβώτιο, με το οποίο διατίθενται στην αγορά τα βατόμουρα, ζυγίζει 36 kg και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ην πλήρωση 18 έως 24 περιεκτών του 1 kg. Κατά μέσο όρο, τα 12 kg βατόμουρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρωση 7 περιεκτών του 1 kg. Επίσης, για την πλήρωση 9 περιεκτών των 500 g, απαιτούνται 7,5 kg βατόμουρων. Τέλος, κατά μέσο όρο 1 kg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή 500 g κατεψυγμένων βατόμουρων.   


3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ:

Επιλέγουμε βατόμουρα που είναι τρυφερά, στερεά, έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο μπλε, και έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Τοποθετούμε τα βατόμουρα στο ψυγείο για 1 – 2 ημέρες, προκειμένου να βελτιώσουμε το άρωμά τους, και κατόπιν τα συντηρούμε.


4.  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Λίγο πριν την προετοιμασία τους, πλένουμε 1 – 2 kg βατόμουρα την ίδια χρονική στιγμή, και κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά. Δε μουλιάζουμε τα βατόμουρα.


5.  ΚΑΤΑΨΥΞΗ:

Δεν πρέπει να καταψύχουμε περισσότερα από 2 kg βατόμουρα ανά κυβικό μέτρο χωρητικότητας του καταψύκτη ημερησίως.

Συσκευασία σε σιρόπι
Αναμιγνύουμε και διαλυτοποιούμε 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη σε 4 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από αυτό το σιρόπι ανά kg κατάλληλα προετοιμασμένου φρούτου. Για να παραμείνουν τα βατόμουρα βυθισμένα στο σιρόπι, τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι πτυχωτού, αδιάβροχου χαρτιού ή χαρτιού περιτυλίγματος στο στόμιο του περιέκτη, και πιέζουμε τα φρούτα προς τα κάτω μέσα στο σιρόπι, προτού σφραγίσουμε τον περιέκτη.

Συσκευασία σε ζάχαρη:
Αναμιγνύουμε ½ φλιτζάνι ξηρή ζάχαρη με κάθε kg κατάλληλα προετοιμασμένου φρούτου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιλέγουμε βατόμουρα που είναι τρυφερά, στερεά, έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο μπλε, και έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Λιωμένα ή πολτοποιημένα βατόμουρα:
Για την παρασκευή λιωμένων ή πολτοποιημένων βατόμουρων, συμπιέζουμε ή λιώνουμε τα βατόμουρα, μετά το πλύσιμό τους, μέσω ενός κόσκινου βρογχίδων πολύ μικρής διαμέτρου, ή τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ ή μίξερ. Αναμιγνύουμε 1 – 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη με κάθε kg λιωμένων ή πολτοποιημένων βατόμουρων. Αναμιγνύουμε μέχρις πλήρους διαλυτοποίησης της ζάχαρης.

Συσκευασία:
Γεμίζουμε πλαστικούς περιέκτες των 500 g ή του 1 kg, κατάλληλους για την κατάψυξη ή ευρύστομα βάζα που κλείνουν αεροσταγώς, επίσης κατάλληλα για την κατάψυξη. Αφήνουμε κενό χώρο, ύψους 2,5 cm από το στόμιο, στην περίπτωση των περιεκτών του 1 kg και 1,3 cm, στην περίπτωση των περιεκτών των 500 g. Σφραγίζουμε, επισημαίνουμε και καταψύχουμε. Δε χρησιμοποιούμε περιέκτες, χωρητικότητας των 5 kg.

Ταχεία κατάψυξη μεμονωμένων τεμαχίων ή Κατάψυξη των βατόμουρων με τη μέθοδο των δίσκων:
Τα βατόμουρα μπορούν να καταψυχθούν, χωρίς προηγούμενο πλύσιμο, και κατόπιν να πλυθούν, προτού διατεθούν στην κατανάλωση. Μία άλλη επιλογή είναι το πλύσιμο και το στέγνωμα των βατόμουρων με τη βοήθεια μιας καθαρής πετσέτας πριν από την κατάψυξη. Απλώνουμε τα βατόμουρα σε μονή στιβάδα πάνω σε ένα επίπεδο δίσκο και τα τοποθετούμε στον καταψύκτη. Από τη στιγμή της σκλήρυνσής τους, τα μεταφέρουμε σε περιέκτη ή σε σακούλα συσκευασίας, κατάλληλα για την κατάψυξη. Δεν αποψύχουμε πριν την κατανάλωσή του.


6.  ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ:

Πλένουμε τα βάζα. Προετοιμάζουμε τα καπάκια, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Τα βατόμουρα μέσα στα βάζα μπορεί να είναι καλυμμένα είτε από νερό είτε από χυμό μήλου ή σταφυλοχυμό ή πιο συνηθισμένα από πολύ αραιό, αραιό ή μετρίως αραιό σιρόπι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για να παρασκευάσουμε πολύ αραιό σιρόπι για να γεμίσουμε 1 δωδεκάδα περιεκτών του 1 kg, αναμιγνύουμε 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη με 10 ½ φλιτζάνια νερό και θερμαίνουμε για να διαλυτοποιήσουμε τη ζάχαρη˙ για ένα αραιό σιρόπι, αναμιγνύουμε 2 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη με 9 φλιτζάνια νερό˙ ή αναμιγνύουμε 3 ¾ φλιτζάνια ζάχαρη με 8 ¼ φλιτζάνια νερό, προκειμένου να παρασκευάσουμε ένα μετρίως αραιό σιρόπι. Συσκευάζουμε ζεστά ή ωμά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί. Σκουπίζουμε το στόμιο των βάζων με καθαρό και υγρό χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε τα καπάκια, προσθέτουμε τις ταινίες ασφαλείας και αποστειρώνουμε τα βάζα.

Συσκευασία των βατόμουρων εν θερμώ:
Τοποθετούμε τα στεγνά βατόμουρα στο ζέον σιρόπι, στο ζέοντα χυμό ή στο ζέον νερό και βράζουμε για 30΄΄. Γεμίζουμε τα καθαρά βάζα με τα ζεστά βατόμουρα και το υγρό που κοχλάζει, φροντίζοντας να παραμείνει κενός χώρος, ύψους 1,3 cm από το στόμιο τους.

Συσκευασία ωμών βατόμουρων:
Τοποθετούμε τα στεγνά βατόμουρα στα βάζα και τα καλύπτουμε με το υγρό επιλογής μας (ζέον νερό, χυμό ή ζέον σιρόπι), αφήνοντας ένα κενό χώρο, ύψους 1,3 cm από το στόμιο των βάζων.

Επεξεργασία των βατόμουρων σε αποστειρωτήρα βραστού νερού (χύτρα ταχύτητας):
Γεμίζουμε τη χύτρα ταχύτητας με νερό μέχρι τη μέση και προθερμαίνουμε στους 80οC, στην περίπτωση συσκευασίας των βατόμουρων εν θερμώ, ή στους 60οC, στην περίπτωση συσκευασίας των ωμών βατόμουρων. Τοποθετούμε τα σφραγισμένα βάζα πάνω στο ράφι της χύτρας ταχύτητας και βυθίζουμε το ράφι μέσα σε αυτήν, με τη βοήθεια των χειρολαβών. Προσθέτουμε νερό, εφόσον απαιτείται, μέχρι 2,5 cm πάνω από το στόμιο των βάζων. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει έντονα, τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, προκειμένου να διατηρήσουμε ήπιο βρασμό, και συνεχίζουμε την αποστείρωση για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μετά την ολοκλήρωση της αποστείρωσης, βγάζουμε τη χύτρα από την εστία και αφαιρούμε το καπάκι. Περιμένουμε για 5 λεπτά πριν αφαιρέσουμε τα βάζα. Απομακρύνουμε τα βάζα από τη χύτρα ταχύτητας και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ράφι ή μια στεγνή πετσέτα. Δεν σφίγγουμε ξανά τις ταινίες ασφαλείας. Ψύχουμε τα βάζα στον ατμοσφαιρικό αέρα για 12 – 24 ώρες. Αφαιρούμε τις ταινίες ασφαλείας και ελέγχουμε τη σφράγιση των καπακιών των βάζων. Αν το κέντρο του καπακιού είναι οδοντωτό, τότε πλένουμε, στεγνώνουμε, επισημαίνουμε και αποθηκεύουμε το βάζο σε μέρος δροσερό, καθαρό και σκοτεινό. Αν το καπάκι δεν έχει βιδωθεί σωστά, τότε ελέγχουμε και αντικαθιστούμε το ελαττωματικό βάζο, χρησιμοποιούμε νέο καπάκι, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία που περιγράψαμε προηγουμένως. Πλένουμε τις ταινίες ασφαλείας και τις αποθηκεύουμε χωριστά. Τα βατόμουρα είναι καλό να καταναλώνονται μέσα σε 1 χρόνο, και είναι ασφαλή για όσο χρονικό διάστημα το βάζο παραμένει αεροστεγώς κλεισμένο.   


7. ΧΥΜΟΣ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ:

Υλικά:
2 ½ φλιτζάνια έτοιμου Χυμού Βατόμουρου
3 φλιτζάνια Ζάχαρη
½ φλιτζάνι Αμυλοσιρόπιο
2 κουταλιές σούπας Χυμός Λεμονιού
Απόδοση: 4 βάζα των 250 g

Προετοιμασία του χυμού βατόμουρου:
Επιλέγουμε 4 φλιτζάνια ώριμων, επιτραπέζιων βατόμουρων. Δε χρησιμοποιούμε άγουρα βατόμουρα. Πλένουμε τα βατόμουρα και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Λιώνουμε τα βατόμουρα και θερμαίνουμε μέχρις βρασμού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 – 2΄ ακόμα. Συμπιέζουμε τα βατόμουρα μέσα από σουρωτήρι και αποστραγγίζουμε, έως ότου κρυώσουν αρκετά για να μπορούμε να τα χειριστούμε. Στραγγίζουμε το χυμό βατόμουρου μέσα από ένα διπλωμένο τυρόπανο (τουλπάνι) ή μια σακούλα από ζελατίνη. Απορρίπτουμε τον αποξηραμένο πολτό. Η απόδοση σε χυμό ανέρχεται σε περίπου 2 ½ φλιτζάνια.

Προετοιμασία του χυμού βατόμουρου:
Συνδυάζουμε τα συστατικά σε μπασίνα. Θερμαίνουμε μέχρις βρασμού και βράζουμε για ακόμα 1΄. Απομακρύνουμε τη μπασίνα από την εστία και αφαιρούμε τον αφρό. Αποχύνουμε το μίγμα σε ζεστά βάζα των 250 g, αφήνοντας κενό χώρο, ύψους 0,6 cm από το στόμιο τους. Σκουπίζουμε καλά τα πάσα των βάζων και βιδώνουμε τα καπάκια. Αποστειρώνουμε για 10΄ σε ζέον υδατόλουτρο    Του Θωμά Ζαφειριάδη
Τεχνολόγου Τροφίμων MSc – Κτηνίατρου                                                                                ΠΗΓΗ .http://www.agrotikabook.gr/

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

         
Η Ικαρία μας εκτός από ένα απέραντο μαγευτικό τοπίο Ήλιου και Θάλασσας ξεχωρίζει και για την πλούσια γευστική παράδοση της που διατηρείται ζωντανή ακόμη και σήμερα.


Τη  παράδοση της Ικαρίας έχει σκοπό να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Εδεσμάτων που θα πραγματοποιηθεί στη κεντρική πλατεία του Χριστού Ραχών 7 μέχρι 12  Αυγούστου


Το Φεστιβάλ αυτό θα είναι μία γιορτή γεύσεων ΚΑΙ χειροτεχνημάτων όπου επιλεγμένοι παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ικαρία θα συναντηθούν με τους φίλους ,επισκέπτες του Νησιού μας που αναζητούν αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις οι οποίες είναι ταυτισμένες με την Ικαριώτικη κουλτούρα και πολιτισμό.


Τρόφιμα και ποτά σαπούνια και κηραλοιφές  κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο με συνταγές απο τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας θα εκτεθούν στους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιλέγουν απ’ευθείας από τους παραγωγούς.


Μέλια και προϊόντα μελιού, ελιές, ελαιόλαδο,  σάλτσες, μανιτάρια, λαχανικά, , ποτά, κρασιά, ξύδια, αρτοποιήματα, βότανα,, μπαχαρικά, γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, σαπούνια ,κρέμες από κερί ,κοσμήματα ,καλάθια , ... όλος ο υπέροχος κόσμος  από ποιοτικούς παραγωγούς από όλη την Ικαρία  θα παρουσιασθεί στη γιορτή αυτή που οργανώνεται στο Χριστό Ραχών από 7 μέχρι 12  Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού ΚΆΛΩΣ ΝΑ ΟΡΊΣΕΤΕ ΚΆΛΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΧΤΟΎΜΕ!!!!!!!!!!

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

2η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ στο Φραντάτο Ικαρίας


Άρωμα Ικαρίας και φέτος στο Όμορφο Φραντάτο απο τον κ Μανώλη Ζαχαρογιάννη με τις ξύλινες κατασκευές του ,την Σταματούλα  με τα μελένια παστέλια τις ,τη Δώρα  με τα πολύ όμορφα ζωφραφιστα  βότσαλα της , τη Ματούλα με τα γευστικά γλυκά  ,τη Λίνα με τις κηραλοιφές απο πρόπολη, το Μπόλι και τον Γιάννη με τα θεραπευτικά τους βότανα τη Μαριέττα με τα αρωματικά σαπούνια και,κρέμες...... τον Νίκο με με τις όμορφες κρέμες σώματος ,.......τον Αποστόλη και τον Τηλέμαχο  με τα καλότεχνα κοσμήματα τους .........και φυσικά τον Σύλλογο του Φραντατου που δημιουργούσε όλη αυτή την γιορτή Ευχαριστούμε και του χρόνου ακόμα καλύτερα!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πως να φτιάξω ενα φυσικό αποσμητικό η αντισηπτικό από λεμόνι ....


Φυσικό καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό  η σαν αποσμητικό                                                                                                                                                                   Θα χρειαστείτε                                                                  φρέσκες φλούδες από  λεμόνια                                             ένα με δυο κλαδάκια δενδρολίβανου                                   ξύδι λευκό ,νερό                                                             εκχύλισμα βανίλιας η κάποιο αιθέριο έλαιο που εσείς αγαπάτε                                                                                                       Τοποθετείτε τις φλούδες ,το δενδρολίβανο σε ένα γυάλινο βάζο προσθέτετε το εκχύλισμα της βανίλιας και σκεπάζετε με  ξύδι και νερό Κλείνετε καλά το βάζο και το αφήνετε για 2 εβδομάδες  ανακατεύοντας συχνά το μείγμα μέσα στο βάζο Μετά από τις 2 εβδομάδες σουρώνετε το μείγμα και το βάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με ψεκαστήρα Αυτό λοιπόν ήταν.......Είναι φτηνό και εύκολο να το φτιάξετε       ΚΑΛΌ ΚΑΘΆΡΙΣΜΑ                                                                  πηγη 

Πώς να κάνετε μανιτάρια τουρσί


Μια συνεργασία μεταξύ της Πράσινης Αναγέννησης και Wildcraft 
Γυρισμένο στο Casa Mori                                                                               - 
Συνταγή: 
- Ένα μπουκάλι λευκό κρασί 
- 500ml λευκό ξύδι 
- 4 σκελίδες σκόρδο 
- 5 κλαδάκια θυμάρι 
- 5 φύλλα φασκόμηλου 
-  πιπέρι 
- 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
- 1 κιλό φρέσκα κομμένα πορτσίνι η όποια άλλα μανιτάρια σας αρέσουν 

Προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το αλάτι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 
Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. 
Μαγειρεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. 
Κρυώνουμε το μείγμα 
Αποστειρώνουμε ένα βάζο με νερό που βράζει. 
 Τοποθετούμε το μίγμα μέσα στο βάζο  και συμπληρώνουμε το με ελαιόλαδο. πηγηhttps://www.airbnb.com/rooms/2098995 

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ - Καρκινογόνος ουσία στις κάψουλες του εσπρέσο


 Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.
Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.
«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
 
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.
 
Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:
 
*Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
*Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
*Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
*Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml
 
«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.
 
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.
 
Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. 
 
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.
 
Στην ίδια μελέτη φάνηκε σύμφωνα με tanea, πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.
 
Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία                                                          πηγη .http://nasepo.gr