Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Μηλιά για την φαρυγγίτιδα, τα νεφρά, τους ρευματισμούς, αλλά και για αποτοξίνωση...
Η μηλιά ή Pyrus malus ή πύρος η μηλέα ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων.
Είναι δένδρο φυλλοβόλο με φουντωτή κορόνα. Έχει φύλλα ωοειδή, νευρώδη με μικρό μίσχο. Τα άνθη της είναι ρόδινα και βρίσκονται σε ομάδες στην άκρη των κλαδιών της. Ο καρπός της είναι στρογγυλός και σαρκώδης. Ανθίζει τον Μάρτιο και καλλιεργείται για τα φρούτα της.
Το μήλο είναι ο απαγορευμένος καρπός που στάθηκε αιτία να εκδιωχθούν οι πρωτόπλαστοι από τον Παράδεισο.
Τα μήλα, τα φύλλα, τα λουλούδια και η φλούδα του δέντρου, όλα είναι θεραπευτικά.
Ευδοκιμεί παντού. Τα καλύτερα, όμως, μήλα είναι τα ορεινά (φιρίκια Βόλου και Τριπόλεως και τα πασα-Κρασάνα).


Χρήσιμα μέρη μηλιάς
Τα φύλλα, τα μπουμπούκια, τα λουλούδια, η φλούδα του δένδρου, ο φλοιός και οι καρποί.

Δραστικές ουσίες μηλιάς
Πηκτίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, ταννίνη, άμυλο, σάκχαρα, ένζυμα, αραβάνη, γαλακτάνη, κερσετίνη, ζελατίνη, κυτταρόζη, πεντοζάνη, βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, Ε, φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα βασικά ιχνοστοιχεία.


Ιδιότητες και ενδείξεις μηλιάς 
  • Τα λουλούδια και τα φύλλα μηλιές είναι καλά για τους πόνους και τις διαταραχές των ματιών.
  • Τα φρέσκα βλαστάρια για την ουρική αρθρίτιδα.
  • Τα μπουμπούκια για τον πονοκέφαλο, τη δυσπεψία, τις ξινίλες στο στομάχι, τον ίκτερο, την δυσκοιλιότητα και τους κολικούς. 
  • Η φλούδα του δένδρου είναι τονωτική και διεγερτική και κατεβάζει τον πυρετό.
  • Τα φύλλα, τα μπουμπούκια και τα ανοιχτά λουλούδια είναι διουρητικά. Και τα τρία μαζί σε συνδυασμό χρησιμοποιούνται για τη νεφρίτιδα οξείας μορφής. Το ίδιο μείγμα κάνει καλό σε προβλήματα της ουροδόχου κύστεως και σε πέτρες στα νεφρά.
  • Τα μήλα διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και πρέπει να τρώγονται μισή ώρα πριν το φαγητό. Ακόμη βοηθούν σε ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, κακή λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρωση, αιμορροϊδες, έκζεμα και άλλες δερματοπάθειες.


Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια καλλιεργεια
Τα οφέλη στην υγεία από τα μήλα
-Συστήνεται για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, σε αναιμία, σε αρθριτικά, σε ποδάγρα, σε ρευματισμούς, σε διάρροια, αλλά και σε δυσκοιλιότητα, σε ανωμαλίες περιόδου, σε νευραλγίες, σε ημικρανίες, σε ψηλή χοληστερόλη, για αδυνάτισμα, σε εντερικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια, σε σωματική και πνευματική υπερένταση.
-Είναι στυπτικά. Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και για γαργάρες σε φαρυγγίτιδα.
-Ο μηλοχυμός είναι θαυμάσιο αναψυκτικό, ξεδιψαστικό και γεμάτο φυσικές βιταμίνες. Τον παίρνεται από ολόκληρο το μήλο ή περνώντας από τουρπάνι τριμμένα μήλα καλύτερα ή σε εκχυμωτή. Δίνεται σαν τονωτικό σε πνευματική και σωματική κόπωση, σε έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, σε υπερένταση και σε μικροβιακές μολύνσεις και σκοτώνει ιού και μικρόβια, συσφίγγει τους ιστούς και είναι τονωτικός για την επιδερμίδα του προσώπου.
-Για νευρασθενικά και αλκοολικά άτομα και αϋπνία ένα μήλο λίγο πριν τον ύπνο ηρεμεί.
-Τα ψητά ή βρασμένα μήλα με μια κουταλιά βούτυρο είναι καθαρτικά σε αιμορροϊδες και σε καθιστική ζωή. Τα ψητά μήλα λιωμένα και δουλεμένα με λίγο βούτυρο και μέλι βοηθού σε βραχνάδα και επίμονο βήχα. Ο πολτός ψητών μήλων στο φούρνο ανακουφίζει από τους πόνους και χρησιμοποιείται σε πληγές που επουλώνονται δύσκολα και σε φλεγμονές των ματιών. Ένα κατάπλασμα με πολτό από βρασμένα μήλα στα μάτια κάνει καλό στους πόνους από κτύπημα και είναι και τονωτική μάσκα για την επιδερμίδα προσώπου. 
-Σε εντερικές διαταραχές συνιστώνται τριμμένα μήλα. Αν θέλετε ένα ήπιο ανακουφιστικό τρώτε ολόκληρα τα μήλα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και με τους σπόρους αφού τα πλύνετε καλά. Για τα βρέφη σε διάρροιες δίνεται τριμμένο μήλο ή ο χυμός που κόβεται εκείνη την ώρα, γιατί αλλιώς μαυρίζει.
-Μια δίαιτα δύο ημερών μόνο με μήλα κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό, καθαρίζει το αίμα, ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Αυτές τις δύο ημέρες πρέπει να τρώτε μόνο μήλα ή να πίνετε το χυμό τους και να πίνετε νερό. Δεν τρώτε και δεν πίνετε τίποτε άλλο. Τρώτε ή/και πίνετε μέχρι 2 κιλά την ημέρα. Την τρίτη μέρα γυρίζετε στην συνηθισμένη διατροφή σας και θα νιώθετε όλο υγεία.
-Σε ξινίλες στο στομάχι ένα καλά μασημένο μήλο θεραπεύει.
-Αν δεν σας αρέσουν οι φλούδες από τα μήλα, τις καθαρίζετε, τις ξεραίνετε και φτιάχνετε αφέψημα που ανακουφίζει από ρευματισμούς, βραχνάδα και ερεθισμένα νεφρά.
-Το μηλόξυδο είναι πανάκεια για κάθε αρρώστια. Μόνο του ή με μέλι και νερό. Πολλοί προσθέτουν και μια κούπα μηλόξυδο στο μπάνιο τους.  Για λιπαρά μαλλιά και για την πιτυρίδα, ξεβγάζετε τα μαλλιά μετά το λούσιμο με μηλόξυδο. Για την τριχόπτωση και την φαγούρα χτενίζετε τα μαλλιά σας με χτένα που την βρέχετε με μηλόξυδο μέχρις ότου βραχούν, δυο φορές την ημέρα. Μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό που πίνουμε το πρωί νηστικοί λειώνει τα περιττά λίπη που έχουν συσσωρευθεί.  Σε διάλυση 1:1 το βάζετε σε κομπρέσες στο μέτωπο και τα πέλματα για να ρίξετε τον πυρετό.
-Να τρώτε ολόκληρο το μήλο, με τη φλούδα και τα κουκούτσια. Καθαρίζει τα δόντια, τονώνει τα ούλα και ενεργοποιεί τα έντερα.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά.
Έγχυμα: Τα μπουμπούκια, τα λουλούδια και τα φύλλα του δένδρου. 3 χούφτες ενός ή και μείγματος και των 3 σε ένα λίτρο νερό και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Αφέψημα: 3 χούφτες από άνθη, φύλλα, φλούδα μήλων και φλοιό μηλιάς τις βράζετε σε ένα λίτρο νερό για 15 λεπτά και πίνετε 4 ποτήρια την ημέρα. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε και 1 μέρος της μηλιάς.
Αφέψημα μήλων: Κόβετε σε φέτες 3 μεγάλα ακαθάριστα μήλα και τα σκεπάζετε με ένα λίτρο κρύο νερό. Προσθέτετε λίγα κομμάτια γλυκόριζας και βράζετε για 15 λεπτά και στραγγίζετε πιέζοντας ελαφρά. Πίνετε αυτό το αφέψημα για θεραπευτικούς σκοπούς κρύο. Σε βήχα, βραχνάδα, φλεγμονές του αναπνευστικού το πίνετε ζεστό.
Ψητά μήλα: Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε το μίσχο, τα σπέρματα και τις σκληρίες που περιβάλλουν τα σπέρματα και βρεγμένα τα βάζετε στο ταψί και τα ψήνετε σε χαμηλό φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρονται κρύα, σκέτα ή με μέλι ή με βούτυρο.
Μάσκα ομορφιάς: Είναι κατάλληλη για ξηρές επιδερμίδες, για αναζωογόνηση του δέρματος και σύσφιξη των ιστών της επιδερμίδας. Τρίβετε ένα μήλο και προσθέτετε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή γάλα ή κρέμα γάλακτος. Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήνετε για 20 λεπτά και μετά ξεπλένετε με χλιαρό νερό
Για τα μάτια που δακρύζουν: Κόψτε ένα μήλο στη μέση, καθαρίστε το από τα κουκούτσια και τις σκληρίες, βάλτε ζάχαρη, ενώστε τα και ψήστε τα στα κάρβουνα και ζεστά λίγο βάλτε τα στα μάτια και ξαπλώστε.
Μούσλι για αποτοξίνωση: Αφήνετε να μουσκέψουν για 12 ώρες σε 3 κουταλιές της σούπας νερό, 1 κουταλιά ολόκληρα δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, ρύζι και βρώμη. Αφού φουσκώσουν και μαλακώσουν προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα, 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Ανακατεύετε καλά και πριν σερβίρετε προσθέτετε 200 γραμμάρια τριμμένα μήλα. Αυτή η συνταγή είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση και για αδυνάτισμα, γιατί περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την λειτουργία του οργανισμού. 
Για ανάρρωση, για την ανάπτυξη, σε εξασθενημένους, σε παιδιά για ενέργεια, γιατί περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά για την ανάπτυξη και την λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσθέτετε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς.Τα μεταλλαγμένα μήλα είναι πραγματικότητα


To Arctic Granny και το Arctic Golden
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε το μεταλλαγμένο μήλο...
Δύο γενετικές τροποποιημένες ποικιλίες μήλων σχεδιάστηκαν και τα μήλα δεν μαυρίζουν όταν κόβονται...
Οι ποικιλίες είναι το Arctic Granny και το Arctic Golden.
Και στις δυο ποικιλίες έχει απενεργοποιηθεί το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO) στο οποίο οφείλεται το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί ή χτυπηθεί.
Όπως ισχυρίζεται η Okanagan Speciality Fruits τα νέα μήλα δεν περιέχουν κανένα επιπλέον συστατικό.                                                                                                                                            πηγη    http://emedi.gr/

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Οδηγός για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων τροφίμων


images
Με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την έκδοση άδειας από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανοίξουν επαγγελματικά εργαστήρια για την επεξεργασία και κονσερβοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
Εξι πλεονεκτήματα έναντι άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον κλάδο των τροφίμων κρύβει η έναρξη και λειτουργία επαγγελματικών εργαστηρίων για την κονσερβοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ντοματοχυμός, καλαμπόκι, μανιτάρια, κρεατικά, ντολμαδάκια, γλυκά και άλλα προϊόντα μπορούν με τη δημιουργία μιας μικρής κουζίνας και μηχανολογικό εξοπλισμό που δεν θα καταναλώνει ρεύμα πάνω από 10 Κιλοβάτ να μπαίνουν σε κονσέρβες αλλά και σε άλλους περιέκτες και στη συνέχεια να πωλούνται.
Οδηγός για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων τροφίμων
Πρόκειται για τα επαγγελματικά εργαστήρια τροφίμων χαμηλής όχλησης και ο γεωπόνος Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης περιγράφει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» τις διαδικασίες έναρξης και στησίματος μιας τέτοιας επιχείρησης:
«Ως επαγγελματικό εργαστήριο βάσει του νόμου 4155/2013 ορίζεται η τεχνοοικονομική μονάδα η οποία με μηχανικά, χημικά ή με άλλα μέσα διαφοροποιεί τη μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών ή προϊόντων, προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται και η οποία πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Διαθέτει μηχανολογικές εγκαταστάσεις των οποίων η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 37 Κw ή η θερμική τα 70 Κw, στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνεται η ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα.
Οδηγός για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων τροφίμων
2. Κατατάσσεται στις δραστηριότητες χαμηλής όχλησης».
Εχοντας δώσει τον ορισμό, ο κ. Τριανταφυλλίδης συνεχίζει προσδιορίζοντας τα επαγγελματικά εργαστήρια κάτω των 10 Κιλοβάτ: «Επιπλέον, για ισχύ παραγωγικών μηχανημάτων μικρότερη των 10 Κw τα επαγγελματικά εργαστήρια δεν λαμβάνουν άδεια από τις τοπικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης, παρά μόνο γνωστοποιούν την ύπαρξή τους, τηρούν τις απαιτήσεις του ΕΚ 852/2004 όσον αφορά την παραγωγική εγκατάσταση, και τους κανόνες υγιεινής».
Εξι πλεονεκτήματα βρίσκει ο γεωπόνος και τα παρουσιάζει: «Στα επαγγελματικά εργαστήρια με ισχύ μικρότερη των 10 Κw θα εστιασθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο, διότι έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
• Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας είναι ελάχιστο.
• Η γραφειοκρατία για τη νομιμότητα της εγκατάστασης έχει περιορισθεί πάρα πολύ.
• Δίνει επαγγελματική διέξοδο στη σημερινή συγκυρία.
• Μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές γενικής κατοικίας.
• Δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης αν ο χώρος είναι κατάστημα, επαγγελματικός χώρος, ή αποθήκη και είναι χώρος κύριας χρήσεως.
• Η νομοθεσία έχει λάβει μέριμνα για τα επαγγελματικά εργαστήρια τα οποία θα δημιουργηθούν από αγρότες-κτηνοτρόφους, διότι αυτά μπορούν να εγκατασταθούν και εντός των ορίων της γεωργοκτηνοτροφικής εγκατάστασης-ακινήτου. Επιπλέον ο αγρότης-κτηνοτρόφος παραμένει ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, ενώ έχει δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων του στις λαϊκές αγορές – αγορές αγροτών.
Ενα επαγγελματικό εργαστήριο με τόσο χαμηλή ισχύ θα μπορούσε με τον κατάλληλο εξοπλισμό να επεξεργασθεί σε μικρές ποσότητες όλα τα αγροτικά προϊόντα».
«Οι επεξεργασίες τις οποίες θα εφαρμόσει ένα επαγγελματικό εργαστήριο», σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, «είναι οι παρακάτω:
• Παστερίωση
• Εμπορική αποστείρωση
• Κονσερβοποίηση
• Συμπύκνωση με εξάτμιση
Ο ίδιος διευκρινίζει αναφορικά με την κονσερβοποίηση: «Κύριος στόχος της θερμικής επεξεργασίας κατά την κονσερβοποίηση των προϊόντων είναι να διασφαλισθεί η υγεία του καταναλωτή ή/και να εξασφαλισθεί η μικροβιολογική σταθερότητα του προϊόντος, δηλαδή η ικανότητά του να συντηρηθεί χωρίς μικροβιολογική αλλοίωση για καθορισμένο χρονικό διάστημα κάτω από καθορισμένες συνθήκες διατήρησης».
Ο κύριος εξοπλισμός ενός τέτοιου επαγγελματικού εργαστηρίου με τόσο χαμηλή ισχύ, ο οποίος σχετίζεται με την κύρια επεξεργασία της κονσερβοποίησης, είναι ο παρακάτω:
• Εξοπλισμός κουζίνας (π.χ. κατσαρόλες)
• Συσκευές θερμότητας (π.χ. φλόγιστρα υγραερίου)
• Μεγάλη χύτρα αποστείρωσης – παστερίωσης
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός επαγγελματικού εργαστηρίου πολύ χαμηλής ισχύος, οι ενδιαφερόμενοι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επικοινωνούν με τις τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες, οι οποίες θα τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους σχεδίων μέσω των προγραμμάτων, από το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα Leader, τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τα ΟΠΑΑΧ, Σχέδια Βελτίωσης.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
FOODTEC – Υπηρεσίες Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ, Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 6944324715 – 2310 587254. email: dmtriantafyllidis@yahoo.gr
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο                                                                                         πηγη  http://koinsep.org/

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ραντεβού στο Μαγγανίτη !

Παραθαλάσσιο ψαροχώρι, κάτω από τον επιβλητικό γρανιτόβραχο του Αθέρα. στις απόκρημνες πλαγιές της νότιας πλευράς του νησιού με ένα  άγριο τοπίο να μας προκαλεί δέος και θαυμασμό.Χαρακτηριστικό γνώρισμα του οι διάσπαρτοι  γρανιτένιοι όγκοι, πεταμένοι λες από χέρι γίγαντα,που κυριαρχούν σε όλη την νοτιοδυτική Ικαρία. Τεράστιες πέτρες (βράχοι), ανυψώνονται σαν πετρωμένα κύματα σε όλη την έκταση του  με τις ελιές, τις βερικοκιές,( To Καϊσι Ικαρίας είναι ένας τύπος βερίκοκου, στο οποίο μάλιστα τρώγεται και ο πυρήνας του: "Και το κουκούτσι αμύγδαλο", όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην Ικαρία. Το συγκεκριμένο δένδρο κατάγεται από την Αρμενία. Στην Ικαρία η καλλιέργεια του άρχισε περίπου στα μισά του 19ου αιώνα. Το δένδρο έχει ύψος 3 περίπου μέτρα και οι καρποί του ωριμάζουν την Άνοιξη. Το καΐσι είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα και η επιτόπια παραγωγή έφθανε μέχρι το 1940 τους 500 τόνους και την εποχή εκείνη πραγματοποιούνταν "εξαγωγές" στην Αθήνα.Σήμερα η παραγωγή έχει σχεδόν υποδεκαπλασιαστεί και προορίζεται κυρίως για την τοπική κατανάλωση. Τα καϊσια τρώγονται είτε ωμά είτε με μορφή γλυκού κουταλιού). τις λεμονιές και τις συκιές.Αξιοσημείωτο είναι το τούνελ (το μοναδικό σε όλο το νησί-γνωστό και ως 'τρύπα της Τούλας'), που δημιουργήθηκε για να ενώσει τον Μαγγανίτη οδικώς με το υπόλοιπο νησί στις αρχές της δεκαετίας του '90 (γνωστό και ως η τρύπα της Τούλας).

Στα χνάρια του παλιού μονοπατιού: Μαγγανίτη – Ράχες
Περιοχή«Μεγάλο Περιβόλι».ξεκινάει το παλιό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την περιοχή των Ραχών. Ο παλιός οικισμός του Μαγγανίτη, ο οποίος εκτεινόταν από τη θέση «Σήραγγα», βορειοδυτικά, έως την παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη βορειοανατολικά, βρίσκεται εδώ.

Το μονοπάτι πέτρινο ξεχωρίζει μέσα στην περιοχή που κατοικείται ακόμη.
σε αυτή τη νότια άκρη της Ικαρίας στις κατεβασιές του Αθέρα οι πρώτοι κάτοικοι, αγρότες, ήρθαν από το χωριό της Μεσαριάς «Πετροπούλι».  Ακριβώς εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη κοινότητα του Μαγγανίτη που το όνομα καταδηλώνει την αφθονία Μαγγανίου στα πετρώματα.
Η ονομασία της περιοχής «Μεγάλο Περιβόλι» μαρτυρεί το γόνιμο του εδάφους με τα άφθονα νερά που κατεβάζει το βουνό και ευνοεί τις καλλιέργειες.
Οι «Μανώληδες» ήταν από τους πρώτους κατοίκους στην περιοχή αυτή.
Όμως ο Μαγγανίτης μετά το 1900 ανέπτυξε μεγάλη ναυτιλία και έγινε γνωστός για τα καΐκια του και τους καλούς ναυτικούς του. Στην περίοδο αυτή απαριθμούσε 1500 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 150 , συνταξιούχοι οι περισσότεροι που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Ικαρίας. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει 1500 σχεδόν  κaτοίκους που έρχονται από την Αμερική αλλά και από το «κλεινόν άστυ» όπου διαμένουν. Οι κάτοικοι από τις Ράχες και τα γύρω χωριά πηγαινοέρχονταν από αυτό το μονοπάτι με τα  μουλάρια τους κουβαλώντας τα προϊόντα τους για να τα μεταφέρουν με τα Μαγγανιώτικα καΐκια και να τα πουλήσουν στον Αγ. Κήρυκο, στη Σμύρνη, τη Σύρο και σε όποιο λιμάνι μπορούσαν….

                                                                

Έχει τρεις παραλίες, τη Φυρόδη, που είναι η πιο παλιά παραλία, το Γιαλό που βρίσκεται δίπλα από το γραφικό λιμανάκι και φυσικά τις μαγευτικές Σεϋχέλλες.(Οι Σεϋχέλλες είναι, ίσως, η πιο εξωτική παραλία του νησιού και έχει κάνει το χωριό διάσημο, κάτι που οφείλεται στα καταγάλανα νερά της! )     
                                                                                                                                         πηγή: http://fop.gr/?p=557    http://www.nikaria.gr/

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το Κάστρο του Κοσκινά (ή Κάστρο της Νικαριάς ή Κάστρο της Μεσαριάς) βρίσκεται στο χωριό Κοσοίκια του Ευδήλου, στο μέσο περίπου του νησιού και αποτελούσε το ισχυρότερο οχυρωματικό έργο της Βυζαντινής πόλης Δολίχης. Κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς στην κορυφή κωνικού λόφου τον 10ο αι. και-όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από την μικρή του έκταση-προοριζόταν για την εγκατάσταση μικρής στρατιωτικής μονάδας που επέβλεπε από την προνομιακή αυτή θέση ολόκληρη την γύρω περιοχή και τους θαλάσσιους δρόμους. Σώζεται σε αποσπασματική κατάσταση το τείχος που περιβάλλει την κορυφή του λόφου με είσοδο στη βόρεια πλευρά του, ενώ στο εσωτερικό του λόφου διατηρείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά, μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, στο εσωτερικό της οποίας διατηρούνται κίονες αρχαίων κτισμάτων. Στην ομαλή βορειοδυτική κλιτύ του λόφου, κάτω από το κάστρο, διατηρούνται ίχνη οικισμού. Το Κάστρο ενισχύθηκε την εποχή που το νησί περιήλθε στην κατοχή των Γενουατών (1362-1481), ερημώθηκε όμως όταν οι Γενουάτες-υπό τον κίνδυνο της εξάπλωσης των Τούρκων-αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί και να αποσυρθούν στη Χίο. Η Ικαρία περιήλθε στη συνέχεια στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου μέχρι τα μέσα του 16ου, όταν κυριάρχησαν πλέον οι Τούρκοι. Η παράδοση λέει, πως το κάστρο ήταν απόρθητο, εκτός από μια φορά, όπου κατακτήθηκε από προδοσία..Η ιστορία του Κάστρου έχει αποτυπωθεί σε θρύλους και μεσαιωνικά δημοτικά τραγούδια που ακόμη και σήμερα διατηρούνται στην Ικαρία, με πιο γνωστή τη «ρίβα του Κάστρου της Νικαριάς», όπου περιγράφεται η άλωση των κάστρων της Ικαρίας από τους Γενουάτες

Ακούσατε να σας ειπώ του Κοσκινά τη ρίμα
στα χίλια διακόσια και στα ογδόντα τρία.
Ηθέλησαν η Γένουα με τονε κρυφοράφτη
να `ρτουν για να πατήσωσι της Νικαριάς το κάστρι.

Ανάθεμα τη Γένουα με τονε κρυφοράφτη
που ήρταν να πατήσωσι της Νικαριάς το κάστρι
οπου `ταν ξακουστό παντού, παντού εξακουσμένο,
στην Πολη και στη Βενετιά ήτο ζωγραφισμένο.

Σαν ήρτασιν ηράξασι μπροστά εις το Φανάρι
ζερβά ρίχνουν τις άγκουρες, πίσω τα παλαμάρια
και πάνω εις την όστρια ρίχνουν τις σιγουράντζες,
εκεί ήβρασιν τον `πω δα τα όπου καλά γνωρίζει

Τη νύχτα το σκοπεύσασι κι ολονυχτίς εζάλαν
και σαν εγλυκοχάραξεν επήξαν οι ατσίδες
και όταν ηνεφάνασι στον Κάμπο του Φιλίππου
τότε φωνήν εβγάλασι ν’ ακούσουν απ’ το κάστρο.

Κανένας δεν ευρέθηκεν απόκριση να πέψει,
μονάχα ο κακόβουλος ο γέρων ο Ατσίδης:
"μπας και θαρρείς, ω Γένουα, και συ, ω κρυφοράφτη,
πως ειν’ τα Δώδεκα Νησιά όπου τα `χμαλωτίζεις;

Εδώ είναι κάστρο φοβερό, παντού εξακουσμένο,
στου βασιγιά τες κάμαρες το `χουν σταμπαρισμένο.
Για να `ρτουν οι εννιά αδερφοί οι καστροπολεμήτες,
τότες να πολεμήσετε, ν’ αντιπαραταχθείτε."

"Και πού `ν’ τους οι εννιά αδερφοί ν’ αντιπαραταχθούμε;"
"Μιαν αδερφήν παντρεύουσιν επάνω στη Λαγκάδα."
Τότες αυτοί σιμώσασι με τόση γρηγοράδα,
γυρίζουν, τριγυρίζουν το, παραδομόν δε έχει.

Ένας μικρός απ’ όλους των παναθεματισμένος
ήταν περίσσια απ’’ αυτούς πολλά δασκαλεμένος
και βγάλει τα μαχαίριαν του και κάμει τα σκαλάκια
κι όλοι του κουλουθήσασι να κάμουσι ρισάκα.

¨Ενα κορίτσιν κάθεται επάνω `δω του κάστρου
και στέκει και παρακαλεί εξ όλης της καρδιάς του:
"Άγιε μου Γιώργη Δοργανά μεγάλο τ’ όνομά σου,
μεγάλη που `ν’ η χάρη σου και το προσκύνημά σου."

Ένας από τ’ ανάθεμαν από τους Χαλικάδες
αυτή την κόρην αγαπά κι εκείνη δεν τον δέχει.
"Ένα κορίτσιν κάθεται επάνω `δω του κάστρου'
αυτό να μου χαρίσετε κι εγώ να σας διδάξω."

Κι αυτού του υποσχέθησαν πως θα του τη χαρίσουν
κι άλλα πολλά δωρήματα, ώστε να των ανοίξει.
Και τα κλειδιά των έριξε έξω από το μπεντένι,
τότες αυτοί εμπήκασι όλοι αρματωμένοι.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πώς φτιάχνουμε neroli oil


Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε neroli oil - δηλαδή έλαιο από άνθη νεραντζιάς! 


Το αιθέριο έλαιο neroli - από τα αγαπημένα στην αρωματοθεραπεία - έχει εξαίσιο άρωμα, αλλά είναι πανάκριβο και νοθεύεται ευρύτατα.
Με αυτή την συνταγή, θα φτιάξουμε ένα αρωματικό έλαιο που προσεγγίζει ικανοποιητικά το άρωμά του, χωρίς φυσικά να χρειαστούμε αποστακτήρα!

Τι θα χρειαστούμε:

  • Φρέσκα άνθη νεραντζιάς
  • Ένα ελαφρύ (σχετικά άοσμο) έλαιο βάσης
  • Φίλτρο γαλλικό καφέ
  • 1 σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο με καπάκι
  • Έλαιο βιταμίνης Ε (προαιρετικό)                                                                                                    Η διαδικασία είναι απλή:

    Συλλέγουμε τα άνθη φρέσκα, όταν είναι η εποχή τους, και τα εμβαπτίζουμε αμέσως στο έλαιο-βάση.

    Αφήνουμε το μίγμα σε δροσερό σημείο για 12 ώρες, φιλτράρουμε, και είναι έτοιμο! Αν θέλουμε να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής του, προσθέτουμε 10% έλαιο βιταμίνης Ε.

    Κατάλληλα έλαια βάσης:
    • Ηλιέλαιο
    • Αραβοσιτέλαιο
    • Αμυγδαλέλαιο
    • Ροδακινέλαιο
    • Σταφυλέλαιο
    • Βερικοκέλαιο

    Το χρησιμοποιούμε σε:
    • Έλαια μάλαξης
    • Φυσικά καλλυντικά
    • Κηραλοιφές
    Χρησιμοποιείται για να να θεραπεύσουμε  τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία, και είναι ιδανικό για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.
    Το διατηρούμε σε δροσερό σημείο, έως και για 3 μήνες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άνθη από άλλα εσπεριδοειδή. Να θυμάστε: Ποτέ δεν παραβιάζουμε ιδιοκτησία τρίτων όταν συλλέγουμε βότανα!   
    Ελευθερία Μαντζώρου ΠΗΓΗ http://jointheflow.weebly.com/

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το Ικαριώτικο «γιατρικό» για μια ζεστή Μέρα : Παγωμένη σπιτική λεμονάδα !!!!!

 Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα λεπτά από το χρόνο σας, μερικά υλικά που ίσως να έχετε ήδη στη κουζίνα και τέλος. Θα έχετε στα χέρια σας την πιο δροσερή, νόστιμη, αρωματική λεμονάδα που έχετε δοκιμάσει ποτέ και η οποία θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!
Λεμονάδα σπιτική                                                                                                                                                                                                                                              Υλικά 
για 1 μεγάλο μπουκάλι
2 νεροπότηρα χυμό από φρέσκα λεμόνια βιολογικά 
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 κ.σ.ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Στύβετε τα λεμόνια και τα περνάτε από σουρωτήρι. 
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το σουρωμένο χυμό ,προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύετε πολύ καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα Μετά από μερικές ώρες επαναλαμβάνετε ξανά .. .Την αλλη μέρα η λεμονάδα είναι έτοιμη .Την  αποθηκεύετε  στο ψυγείο-
Κάθε φορά που θέλετε να απολαύσετε λεμονάδα γεμίζετε ένα ποτήρι κατά το ένα τέταρτο  με το συμπυκνωμένο χυμό και συμπληρώνετε  με παγωμένο νερό... Με Αγάπη από την Ικαρία !

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σκέψεις για την αγροτική ανασυγκρότηση της Ικαρίας

Στοχευμένες σκέψεις γύρω από την αγροτική ανασυγκρότηση της Ικαρίας απο το Λευτέρη Τρικιριώτη

Με αφορμή τα πρόσφατα σεμινάρια του κέντρου δια βίου μάθησης του δήμου Ικαρίας, με ποικίλη θεματολογία όπως “αστικοί” λαχανόκηποι και νέες “εναλλακτικές” καλλιεργείες( ιπποφαές, στέβια) επανήλθαν στο μυαλό μου σκέψεις σχετικά με την ολική έλλειψη σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής της Ικαρίας που αντανακλάται και στη μνημειώδη αστοχία των θεματικών των παραπάνω σεμιναρίων. Όπως άλλωστε στους περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής του νησιού και στον αγροτικό τομέα λείπει κάθε είδους στρατηγικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο. Απουσιάζει εκκωφαντικά ένα δημιουργικό σχέδιο, που θα μπορούσε να ξαναδώσει πνοή στο νησί. Ένας ανθηρός αγροτικός τομέας με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, μακριά από την αδιέξοδη χημικά ελεγχόμενη μονοκαλλιέργεια, με πολλαπλά κοινωνικά ωφέλη και δεκάδες θέσεις εργασίας.
Θα πει κάποιος, ο αγροτικός κλήρος του νησιού ειναι μικρός και δύσκολος, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα αξιοπρεπούς βιοπορισμού.
Θα επιχειρήσω λοιπόν να  εξηγήσω πώς αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του αγροτικού κλήρου της Ικαρίας, θα μπορούσε να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα, οδηγώντας σε μικρής κλίμακας παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με σαφή διακριτότητα και μεγάλη προστιθέμενη αξία ακόμη και στη διεθνή αγορά τροφίμων. Μία τάση στη διεθνή γεωργία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε επίπεδο νησιού και ταιριάζει στο μοντέλο της πολυτεμαχισμένης αγροτικής γης, είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του μικρού αγροτικού κλήρου με συστήματα συγκαλλιεργειών ή πολυκαλλιεργειών. Βασισμένα σε μεθόδους βιολογικής, βιοδυναμικής ή και φυσικής καλλιέργειας θα προσέφεραν μοναδικά σε ποιότητα τρόφιμα διεθνούς αναγνώρισης, καθώς αυτές οι τεχνικές “χτίζουν” γόνιμο έδαφος που αντανακλάται στην θρεπτική αξία των τροφών που παράγονται.
Ένα εξωστρεφές και δραστήριο τοπικό γραφείο αγροτικού σχεδιασμού, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης με ανοικτά μάτια και αυτιά σε ότι πρωτοποριακό και ποιοτικό εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, θα μπορούσε να διαδραματίσει το κεντρικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Η οργανωμένη συνεταιριστική παραγωγή καινοτόμων αγροτικών προϊόντων θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να εντείνει το μικρό μεταναστευτικό ρεύμα νέων προς το νησί, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και να προσελκύσει νεανικό πληθυσμό αξιοποιώντας π.χ. τα εγκαταλελειμένα αγροκτήματα σε ολόκληρο το νησί, ενθαρύνοντας και το ντόπιο αγροτικά ενεργό πληθυσμό να συμμετέχει σε ένα ριζικό ανασχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής του νησιού.
Μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση με εξαιρετική προοπτική λοιπον θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:
Οι ελαιώνες του νησιού είναι σε αρκετό βαθμό εγκαταλελειμένοι, πολλοί καλλιεργούνται ελάχιστα ή περιστασιακά, κατορθώνοντας παραγωγές κατώτερες του δυναμικού τους, ενώ το υπόλοιπο καλλιεργητικό έτος δεν χρησιμοποιούνται, εκτός από οικιακούς λαχανόκηπους. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες στρέμματα, καλλιεργήσιμης γης να “καίγονται” από τον καλοκαιρινό ήλιο και να φτωχαίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας που έχουμε συνήθως από το Απρίλη - Μάη έως το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Σπαταλώνται στην ουσία με αρνητικό αντίκρυσμα για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες ανάγκες ( τροφή, στέγη, εργασία κ.α. ). Ωστόσο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά παράγοντας και άλλα προιόντα (ετήσιες καλλιέργειες) προσφέροντας ταυτόχρονα βελτιωμένη παραγωγή λαδιού και χτίζοντας γόνιμο έδαφος με τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας, πραγματοποιώντας την καλύτερη δυνατή επένδυση για το αγροτικό παρόν και μέλλον της Ικαρίας
Η καταγραφή των ακαλλιέργητων ελαιώνων και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αγροτικό μας γίγνεσθαι. Σπορές με λούπινο μετά το τέλος της ελαιοσυγκομιδής, θα πρόσφεραν ένα επιπλέον εισόδημα στους καλλιεργητές, δημιουργώντας μια αειφορική αγροτική διαδικασία όπου σε ένα κτήμα έχουμε πάνω από μια παραγωγή σε μορφή συγκαλλιέργειας, που δεν ξεζουμίζει αλλά βελτιώνει κιόλας το έδαφος, καθώς το λούπινο ως ψυχανθές δεσμεύει το άζωτο της ατμόσφαιρας ενεργώντας φυσική αζωτούχα λίπανση
Μια συγκαλλιέργεια λοιπόν Ελιάς - Λούπινου θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα μιας αγροτικής μεταρρύθμισης για την Ικαρία, αξιοποιώντας ποικιλίες λευκού ή κίτρινου λούπινου, που υπάρχουν με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή, οι οποίες δικαίως ονομάζονται «γλυκές». Οι πικροί αυτοφυείς πρόγονοι αυτών των ποικιλιών συναντώνται ευρέως στο νησί με 5 τουλάχιστον είδη που μπορεί να βρει κανείς στην ικαριακή φύση, αποδεικνύοντας ότι ζούμε σε ένα εξαιρετικά κατάλληλο τόπο για αυτή την καλλιέργεια.
Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ικαρίας για παραγωγή λούπινων συνηγορούν πλήθος λόγοι: η ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη (μέχρι 40%), η θεαματική τάση ανόδου στη χρήση τους παγκοσμίως, η ευκολία με την οποία μετατρέπονται σε θρεπτικές τροφές, η ανακήρυξή τους από αρκετούς επιστήμονες ως η «σόγια του μέλλοντος», η ικανότητά τους να αζωτοδεσμεύουν και να λιπαίνουν έτσι με φυσικό και ανέξοδο τρόπο τα χωράφια, η υψηλή, τέλος, στρεμματική απόδοση της καλλιέργειάς τους (από 200 ως 500 κιλά).
'Ενας δραστήριος και εξωστρεφής τοπικός συνεταιρισμός με ενα σύγρονο μεταποιητήριο – τυποποιητήριο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απορρόφηση της ετήσιας παραγωγής όλων των μελών του δημιουργώντας πρότυπα προϊόντα υγιεινής “μακροβιοτικής” διατροφής, γεφυρώνοντας το φυσικό πλούτο του νησιού, τη προστασία και βελτίωση της καλλιεργήσιμης γης και τη ανάγκη των νέων της περιοχής για αξιοπρεπή εργασία και προκοπή. Εκτός από τις δεκάδες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν στην καλλιέργεια, συγκομιδή, μεταποίηση, τυποποίηση, προώθηση και πώληση των προϊόντων, θα είχαμε πολλαπλά οφέλη και στον τομέα του αγροτουρισμού, δημιουργώντας ένα αειφόρο πρότυπο αγροτικής παραγωγής, που θα προσέλκυε πλήθος επισκεπτών.
Χώρες όπως η Αυστραλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο παράγουν πλήθος τροφίμων με βάση το λούπινο. Καλύπτουν ένα μεγάλο κενό στη παγκόσμια διατροφή που αναζητά ποιοτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, καθότι η εναλλακτική πηγή πρωτεϊνης, η σόγια, αποδείχθηκε ότι είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πια γενετικά τροποποιημένη. Στο εξωτερικό σήμερα κυκλοφορούν ψωμιά, γλυκίσματα και ζυμαρικά, «γάλατα» και «γιαούρτια», που γίνονται ανάρπαστα από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, όλα φτιαγμένα από το ταπεινό λούπινο, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη προοριζόταν μόνο για τροφή των φτωχών. Ενδεικτικά από το σπόρο του λούπινου παράγονται αλεύρι, φύτρα, ζυμωμένα τρόφιμα, ποτά υψηλής πρωτείνης και ενέργειας, σνακ και έτοιμα γεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως παγωτό και προβιοτικά, ψημένα τρόφιμα όπως παξιμάδια, κέικ και μπισκότα, νιφάδες, καφές, μπιφτέκια, φιλέτα, λουκάνικα λούπινου κ.α. Οι δυνατότητες είναι πολλαπλές και η σύμπραξη με ένα τμήμα τεχνολογίας τροφίμων ενός ελληνικού πανεπιστημίου π.χ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μπορούσε να παράξει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Το λούπινο αποτελεί επίσης εξαιρετική πρώτη ύλη για παραγωγή ζωοτροφής, που θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην κτηνοτροφία του νησιού που εξαρτάται πλήρως από την εισαγωγή ζωοτροφών, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό, προσφέροντας γύρη.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα, ρωτήστε κάποιο γηραιότερο για τις αναμνήσεις του περί λούπινου. Δοκιμάστε φέτος να μαζέψετε λίγα αυτοφυή λούπινα να τα ξεπικρίσετε, να τα βάλετε σε άλμη ή λαδόξυδο, να τα αποξηράνετε, να τα μαγειρέψετε σαν όσπρια, να τα αλέσετε και να κάνετε λίγο αλεύρι ή μείγμα για πεντανόστιμα μπιφτέκια με μυρωδικά, να τα κεράσετε σε φίλους, επισκέπτες, πελάτες σας, σε εστιατόρια και καφενεία το καλοκαιράκι και εντωμεταξύ ίσως βρεθούν καμιά χούφτα ονειροπόλοι αγρότες να το τολμήσουν. Όσο για το ιπποφαές και τις λοιπές “εναλλακτικές” καλλιέργειες, που έρχονται και παρέρχονται στη μόδα, να θυμάστε ότι τα βουνά και τα ρέμματα του νησιού μας είναι προικισμένα με δέντρα και θάμνους που μας χαρίζουν καρπούς εφάμιλλης αν όχι ανώτερης διατροφικής αξίας απλά τα σνομπάρουμε ή αγνοούμε ακόμη και την ύπαρξη τους.
Αυτός ο τόπος δεν έχει πολλά εφόδια για να στηρίξει θα έλεγε κανείς το μέλλον των κατοίκων του, στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι “φτωχός”. Το αντίθετο, έχει αστείρευτο  πλούτο ακριβώς γιατί παραμένει “σχετικά” παρθένος και άγνωστος για πολλούς από τους κατοίκους του. Αρκεί να βγάλουμε τα παραμορφωτικά γυαλιά των ψευδών διαχωρισμών, να αντιληφθούμε έστω και λίγο τον φυσικό του πλούτο και να οργανώσουμε απο κοινού το μέλλον μας με μοναδικό κριτήριο τη συλλογική ευημερία και ευτυχία της παρούσας και των μελλοντικών γενεών που θα το κατοικήσουν. πηγή  http://www.ikariamag.gr                                                                                    Η αγροτική παραγωγή είναι βασική δραστηριότητα των κατοίκων παραδοσιακά στην Ικαρία. Η γεωργία εμφανίζει σημαντικό βαθμό εγκατάλειψης καθώς δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι ανταγωνιστική ακόμη και σε παραδοσιακά προϊόντα τα οποία εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες διατροφής του τοπικού πληθυσμού. Τα λιβάδια καλύπτουν μικρό ποσοστό της καλλιεργημένης έκτασης, το οποίο συνεχώς ελαττώνεται. Αντίστοιχα καθοδική είναι και η παραγωγή σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού. Καλλιεργούνται σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά είδη, τριφύλλι, μηδική. Παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παραδοσιακής μονοκαλλιέργειας, με κυρίαρχα είδη το αμπέλι και την ελιά. Καλλιεργούνται επίσης κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Η γεωργία στο νησί ασθενεί όλο και περισσότερο. Αντίθετα, παλιότερα υπήρχε μία μαζικότερη και με μεγαλύτερη ποικιλία παραγωγή προϊόντων (αμύγδαλο, κρασί, σταφίδα), τα οποία διακινούνταν και στα γύρω νησιά. Εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί έχουν προσχωρήσει στην ομάδα PlantsProFood η οποία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων συστατικών τροφίμων από τ α μπλε γλυκά λούπινα (Lupinus angustifolius) Οι Απομονωμένες πρωτεΐνες του λούπινου καθώς και πλούσιες φυτικός ίνες του το καθιστούν ένα από τα πιο καινοτόμα φυτικά παράγωγα τροφίμων Οι έρευνες έδειξαν οτι αυτές οι πρωτεΐνες είναι ανώτερες από αυτές που συναντάνε σε άλλα όσπρια,Επιπλέον, προσφέρουν πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, επειδή σε όλο τον κόσμο σήμερα δεν υπάρχει παραγωγή γενετικά τροποποιημένων λούπινων.