Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής.
Κολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος Του Νίκου Δαραδήμου*
Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών.
Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι. Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας• είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους
Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;
Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο». Το βλέπω να διαφημίζεται όλο και περισσότερο, τόσο στο Facebook, όσο και σε φαρμακεία και online καταστήματα καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα στο Facebook με πάνω από 26.000 like!!!)
Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο
πραγμάτων:
Πρώτον: Οι ισχυρισμοί υπέρ
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων• μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι: • Λευκαίνει το δέρμα • Μειώνει την κυτταρίτιδα • Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει • Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση
Δεύτερον: Μικρές παραπλανησούλες
Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως (για τους κάτω των 40: αυτό σημαίνει «χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή») και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.
Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml (όπως τα μικρά μπουκαλάκια νερού) για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!
Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!
Μην πετάτε τα λεφτά σας σε πόσιμα Κολλαγόνα… μπορείτε να πάρετε την πρωτεΐνη σας με πιο εύγευστο τρόπο!!! Ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά κλπ.
* Δαραδήμος Νικόλαος
Επίσης το κολλαγόνο πέραν του τρόπου που παρασκευάζεται (βράσιμο δέρματος, χόνδρων, τενόντων, κοκάλων και άλλων συνδετικών ιστών από σφαγμένα ζώα είναι Η ΧΕΙΡΙΣΤΗ μορφή πρωτεΐνης η οποία έχει την δυνατότητα απώλειας πρωτεΐνης απο το σώμα και είναι ΜΗΔΑΜΙΝΗ σε απαραίτητα αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη και μεθειονίνη. Επίσης όπου βλέπετε hydroxyprolin είναι υγρό κολλαγόνο απλά με άλλη ονομασία. Μακριά από το κολλαγόνο, υπάρχουν πολλά καλύτερα για υγεία τενόντων κτλ όπως και φυσικά πολύ καλύτερα συμπληρώματα πρωτεΐνης αν κάποιος θέλει να πάρει.
Πηγή: http://rodosreport.gr http://www.inred.gr/
|
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015
«Γκρεμίζοντας» το μύθο… του πόσιμου κολλαγόνου
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015
ΜΠΑΝΆΝΑ & ΜΈΛΙ ΜΆΣΚΑ ΜΑΛΛΙΏΝ (Ξηρά Μαλλιά)
Ξηρά Μαλλιά - Ενυδατική Μάσκα | ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΎΝΤΑΙ
1 ώριμη μπανάνα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
σκουφάκι (προαιρετικό)
Σε ένα μπλέντερ, συνδυάζετε την μπανάνα και το μέλι, έως ότου όλα τα κομμάτια μπανάνας και μέλι μεταμορφωθούν σε ένα λείο μείγμα. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά σας, λαμβάνοντας επιπλέον χρόνο για να την εφαρμόσετε στα άκρα. Το σκουφάκι είναι προαιρετικό, αλλά η θερμότητα επιτρέπει για περισσότερη διείσδυση, και επιπλέον το σκουφάκι μπάνιου είναι μεγάλο για τη διατήρηση της θερμότητας. Περιμένετε 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Banana & HONEY MASK REPAIR HAIR SUPPLIES REQUIRED 1 ripe banana 1 tablespoon honey cap (optional) In a blender, combine the banana and honey, mixing until all the pieces are mashed banana and you are left with a smooth mixture. Apply the mask to your hair, taking extra time to implement the extreme. The cap is optional, but allows for additional heat penetration, and a shower cap is great for maintaining heat. Wait 20 minutes and then rinse thoroughly. http://hellonatural.co/
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Χαλβάς με γάλα το "σιμιγδάλι του Γαλαξία "
http://www.eksitarif.com/
Το άρωμα της Λουίζας
Είχατε ποτέ δοκιμάσει ένα ζεστό τσάι με Λουίζα ; Αν όχι, αυτή είναι η στιγμή για ένα. Η Λουίζα τσάι έχει μια εξαιρετική γεύση με πλούσια ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΆ αποτελέσματα. Ένα φλιτζάνι με αξιοσημείωτη γεύση που μπορεί να φωτίσει την ημέρα και τη νύχτα σας ένα φλιτζάνι καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Απλά ρίξτε λίγο ζεστό νερό πάνω από τα φύλλα για περίπου 10 δευτερόλεπτα, (η προ διαβροχή των φύλλων απελευθερώνει τη γεύση πιο γρήγορα) Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του φυτού Λουίζα χρησιμοποιούνται εκτός από τα τσάγια και για να αρωματίσουν αλκοολούχα ποτά. είναι επίσης σαν ένα αρωματικό συστατικό σε μερικά επιδόρπια, φρουτοσαλάτες, και μαρμελάδες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φύλλα λουίζας ως υποκατάστατο του ξύσματος λεμονιού ή το χυμό του . Ως φαρμακευτικό φυτό, τα φύλλα και τα άνθη της Λουίζας έχουν χρησιμοποιηθεί ως "το τσάι του πυρετού "
πηγηΚυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
Μετά από αυτό δεν θα ξαναπετάξεις τα Κατακάθια του καφέ!
Όταν το πρωί τελειώσετε το φλιτζάνι του καφέ σας, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να πετάξετε τα κατακάθια του καφέ στα σκουπίδια. Τι άλλο θα μπορούσατε να το κάνετε άλλωστε; Όπως θα δείτε παρακάτω, πολλά! Έτσι την επόμενη φορά που θα φτιάξετε καφέ, βάλτε τον στην άκρη και δείτε πώς να βελτιώσετε το σπίτι σας.
1.Αποσμητικό χώρου
Ο καφές είναι ένα φυσικό αποσμητικό και σίγουρα καλύτερο από τα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι καλύτερο και για το περιβάλλον και για το σπίτι σας. Τοποθετήστε το σε βαζάκια και βάλτε μέσα λουλούδια!
Ο καφές είναι ένα φυσικό αποσμητικό και σίγουρα καλύτερο από τα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι καλύτερο και για το περιβάλλον και για το σπίτι σας. Τοποθετήστε το σε βαζάκια και βάλτε μέσα λουλούδια!
2.Χρώμα για ξύλο
Θέλετε να ανανεώσετε το χρώμα στο ξύλινο τραπέζι σας ή τη παλιά σας κρεμάστρα, αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε με χρώματα του εμπορίου που λεκιάζουν και μυρίζουν άσχημα; Σας έχουμε τη λύση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φλιτζάνι ξύδι, κατακάθια του καφέ και λίγο εναπομείναντα καφέ. Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ και βάψτε!
Θέλετε να ανανεώσετε το χρώμα στο ξύλινο τραπέζι σας ή τη παλιά σας κρεμάστρα, αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε με χρώματα του εμπορίου που λεκιάζουν και μυρίζουν άσχημα; Σας έχουμε τη λύση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φλιτζάνι ξύδι, κατακάθια του καφέ και λίγο εναπομείναντα καφέ. Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ και βάψτε!
3.Scrub σώματος
Λένε ότι ένα από τα καλύτερα προϊόντα για τη μείωση της κυτταρίτιδας είναι το κατακάθι του καφέ. Συνδυάστε το με λάδι καρύδας και αλείψτε το στο δέρμα σας.
Λένε ότι ένα από τα καλύτερα προϊόντα για τη μείωση της κυτταρίτιδας είναι το κατακάθι του καφέ. Συνδυάστε το με λάδι καρύδας και αλείψτε το στο δέρμα σας.
4.Καλύπτει τις γρατσουνιές στα έπιπλα
Βρήκατε γρατζουνιά στην αγαπημένη ξύλινη πολυθρόνα σας; Βουτήξτε μία μπατονέτα σε υγρό κατακάθι του καφέ, αφήστε να καθίσει για περίπου 10 λεπτά και σκουπίστε.
Βρήκατε γρατζουνιά στην αγαπημένη ξύλινη πολυθρόνα σας; Βουτήξτε μία μπατονέτα σε υγρό κατακάθι του καφέ, αφήστε να καθίσει για περίπου 10 λεπτά και σκουπίστε.
5.Λίπασμα
Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε άζωτο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο λίπασμα. Το άζωτο βοηθάει τα φυτά να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια. Έτσι, πασπαλίστε με καφέ τον κήπο σας για να τον βοηθήσετε να παραμείνει υγιής.
Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε άζωτο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στο λίπασμα. Το άζωτο βοηθάει τα φυτά να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια. Έτσι, πασπαλίστε με καφέ τον κήπο σας για να τον βοηθήσετε να παραμείνει υγιής.
6.Για το ψυγείο
Είναι διαδεδομένο ότι χρησιμοποιούμε λίγη σόδα για να μην βγάζει άσχημη μυρωδιά το ψυγείο μας. Ο καφές κάνει την ίδια δουλειά και αποτελεί φθηνότερη επιλογή. Απλά τοποθετήστε τα κατακάθια του καφέ σε ένα μικρό δοχείο και αφήστε το μέσα στο ψυγείο σας.
Είναι διαδεδομένο ότι χρησιμοποιούμε λίγη σόδα για να μην βγάζει άσχημη μυρωδιά το ψυγείο μας. Ο καφές κάνει την ίδια δουλειά και αποτελεί φθηνότερη επιλογή. Απλά τοποθετήστε τα κατακάθια του καφέ σε ένα μικρό δοχείο και αφήστε το μέσα στο ψυγείο σας.
7.Διώχνει τα μυρμήγκια
Ψεκάστε το κατακάθι του καφέ γύρω από το κήπο σας, στις πόρτες και στα παράθυρα σας και κρατήστε μακριά πλάσματα όπως μυρμήγκια ή γυμνοσάλιαγκες.
Ψεκάστε το κατακάθι του καφέ γύρω από το κήπο σας, στις πόρτες και στα παράθυρα σας και κρατήστε μακριά πλάσματα όπως μυρμήγκια ή γυμνοσάλιαγκες.
8.Δώστε στο χαρτί διαφορετικό χρώμα
Αν θέλετε να κάνετε την εφημερίδα σας, ένα γράμμα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να μοιάζει με αντίκα, ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ με νερό. Βυθίστε το χαρτί στο μείγμα και αφήστε το να στεγνώσει για να του δώσετε μία αίσθηση ‘’παλιού’’.
Αν θέλετε να κάνετε την εφημερίδα σας, ένα γράμμα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να μοιάζει με αντίκα, ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ με νερό. Βυθίστε το χαρτί στο μείγμα και αφήστε το να στεγνώσει για να του δώσετε μία αίσθηση ‘’παλιού’’.
9.Πλύσιμο πιάτων
Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές καφέ με ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίσετε τη βρωμιά από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.
Via http://casasideas.gr/
Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές καφέ με ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίσετε τη βρωμιά από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.
Via http://casasideas.gr/
Μαστίγωμα Τσουκνίδας για τους πόνους
Η βοτανική ονομασία της τσουκνίδας “Urtica” προέρχεται από τη λατινική λέξη “urere”(καίω). Η ονομασία περιγράφει το κάψιμο στο δέρμα, που εμφανίζεται όταν, κατά την επαφή με το φυτό, απελευθερώνεται μια αβλαβής κνιδώδης τοξίνη(κυρίως μυρμηγκικό οξύ). Πριν από την καλλιέργεια του βαμβακιού, η τσουκνίδα ήταν το πιο σημαντικό κλωστικό φυτό στην Ευρώπη. Στο Μεσαίωνα την έβαζαν στα ούρα του ασθενούς ως πρόγνωση: Εάν έμενε πράσινη την ημέρα και τη νύχτα, ήταν σημάδι άμεσης ανάρρωσης, εάν αντίθετα συρρικνώνονταν, οι ελπίδες ήταν χαμένες. Πολύ διαδεδομένο ήταν το μαστίγωμα της πλάτης με τους μίσχους της τσουκνίδας, που έδινε ένα αίσθημα θερμότητας για πολλές ώρες και θεωρούσαν ότι βοηθάει στα ισχιακά ενοχλήματα ή στην οσφυαλγία.
Μαστίγωμα με Τσουκνίδα ..Μαρτυρία από τον γιωργος βυρλας πριν πολλά χρόνια ενας παππούς μου είχε πει οτι θεράπευσε ένα άτομο απο πόνους στην σπονδυλική στήλη απλά μαστιγωνοντας των με τσουκνίδα..προχθές το δοκίμασα στο χέρι μου ,το είχα χτυπήσει και τον τελευταίο καιρό πονούσα αφόρητα..έτσι πήρα μια τσουκνίδα και για ενα λεπτό περίπου το μαστίγωσα με το φυτο..αρχικά έτσουζε πολύ..ύστερα λες και πηρε φωτιά το χέρι..με την πρώτη εφαρμογη μου περασε το 80 τις εκατό του πόνου.... Οι καυστικές τρίχες της τσουκνίδας είναι σαν μικροσκοπικοι αδένες που έχουν μέσα τους χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. Οι τρίχες είναι πολύ επώδυνες στην αφή, αλλά αν ερεθίσουν μια περιοχή του σώματος που είναι ήδη με πόνο, οι χημικές ουσίες αυτές μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον αρχικό πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η τσουκνίδα ονομάζεται αντιερεθιστικη. Εάν σας έχει τσιμπήσει τσουκνίδα, μπορείτε να ανακουφίσετε τα επώδυνα τσιμπήματα της με εφαρμογή από το χυμό της πανω στο δέρμα σας.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές: Η επιτροπή Ε και η ESCOP υποστηρίζουν τη χρήση των φύλλων της τσουκνίδας για τα ρευματικά ενοχλήματα και τις φλεγμονές της ουροφόρου οδού, καθώς και τη χρήση της ρίζας στις νόσους του προστάτη. |
http://marriedanirishfarmer.com/wp-content/uploads/2012/05/nettletea-682x1024.jpg |
Τα συστατικά των φύλλων αναστέλλουν το σχηματισμό φλεγμονωδών ουσιών. Σε πειράματα με ζώα το εκχύλισμα είχε αναλγητική και διουρητική δράση.
Ορισμένα συστατικά της ρίζας της τσουκνίδας αναστέλλουν τα ένζυμα μέσα στον προστάτη. Σε ποντικούς, το εκχύλισμα ανέστειλε τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του προστάτη. Επιπλέον οι ρίζες προκαλούν αύξηση του όγκου και της ροής των ούρων. Προετοιμασία:
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένη τσουκνίδα (ή μια πρέζα άτριφτης) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)