Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Διατήρηση ντόπιων ποικιλιών φυτών και αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

Το χειμωνιάτικο ροδάκινο παλιά ποικιλία της Ικαρίας πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό, που βγαίνει πλέον σε πολύ μικρές ποσότητες. Οι Καριωτίνες έφτιαχναν με τους καρπούς του ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού.


Από χρόνια τώρα η γενετική (όχι η γενετική μηχανική) πρόσφερε σοβαρά επιτεύγματα στις ανάγκες του ανθρώπου. Με την εφαρμογή της, από τις παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες πήγαμε στις νέες ποικιλίες φυτών και νέα είδη ζώων περισσότερο παραγωγικά και περισσότερο ανθεκτικά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε εχθρούς και ασθένειες. Ακόμη δημιουργήθηκαν υβρίδια φυτών και ζώων με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, παραγωγικότητα και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν είχαν οι γονείς. Έτσι σιγά - σιγά οι παραδοσιακές ποικιλίες φυτών και οι αυτόχθονες φυλές ζώων άρχισαν να περιορίζονται, σε βαθμό τέτοιο που κάποια, εξαφανίσθηκαν αφού σταμάτησαν πλέον να χρησιμοποιούνται. Και ήρθε η εποχή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή μεταλλαγμένα (όπως στη λαϊκή γλώσσα αναφέρονται), τα οποία απειλούν να σαρώσουν κάθε προηγούμενο πολλαπλασιαστικό υλικό κυρίως φυτών, σε τέτοιο βαθμό που αν δεν αντισταθεί η κοινωνία, μπορεί να εξαφανίσουν οτιδήποτε υπάρχει σήμερα κυρίως στο φυτικό βασίλειο. αφού με την αναγκαστική διασταύρωση που θα λάβει χώρα στη φύση θα γίνουν όλα μεταλλαγμένα.

ΠΕΡΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 620/135644/6-7-95 με τίτλο «Διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση». του μέτρου 3.8 του άξονα 3 του ΕΠΑΑ 2000-2006, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: γενετική διάβρωση σημαίνει απώλεια φυτογενετικού υλικού είτε με τη μορφή εξαφάνισης του βοτανικού είδους είτε με τη μορφή της μείωσης της γενετικής ποικιλότητας εντός του είδους


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

Γενετική Διάβρωση
Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η έννοια αυτή ήταν άγνωστη. Με την κλειστή αυτοσυντηρούμενη οικονομία των μικρών αγροτικών κοινωνιών δεν ήταν ορατός κανένας κίνδυνος για τις χρησιμοποιούμενες τοπικές ποικιλίες και πληθυσμούς ή για τα φυσικά οικοσυστήματα. Όμως με την τεχνολογική και οικονομική επανάσταση που επικράτησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι νέες συνθήκες οδήγησαν στην επικράτηση, στις εθνικές αγορές πρώτα και στην παγκόσμια κατόπιν, λίγων ποικιλιών που δημιουργήθηκαν από επιστημονικά κρατικά ιδρύματα αρχικά και ιδιωτικές βελτιωτικές εταιρείες αργότερα, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας των δημιουργιών τους που επικράτησε διεθνώς μετά το 1960. Αποτέλεσμα αυτών των νέων τάσεων ήταν να εκτοπισθεί από την καλλιέργεια και να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού γενετικού υλικού που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενεές. Αυτή η απώλεια γενετικού υλικού χαρακτηρίσθηκε ως Γενετική Διάβρωση (Genetic erosion)[1].
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, "εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραφεί από τις μεγαλύτερες σοδειές που προέκυψαν, όταν οι αγρότες στράφηκαν στις νέες ποικιλίες της πράσινης επανάστασης". Αλλά τι απέγιναν όλες εκείνες οι ποικιλίες που οι αγρότες καλλιεργούσαν πριν από την λεγόμενη "πράσινη επανάσταση"; 
Είμαστε μάρτυρες και συνυπεύθυνοι ενός βοτανικού ολοκαυτώματος. Μια ποικιλία ρυζιού, ονομαζόμενη IR-36, απλώνεται σήμερα σε έκταση πάνω από το 60% της Ν. Α. Ασίας, όπου μόλις λίγα χρόνια πριν, εύκολα εύρισκες χιλιάδες ποικιλίες που καλλιεργούνταν για αιώνες από τους αγρότες. Μια άλλη ποικιλία, η IR-8 κυριαρχεί από το κρύο της Ταϊβάν έως τη ζέστη του Μπενίνι, εκεί όπου μέχρι πριν λίγα μόνο χρόνια μεγάλωναν 30.000 είδη ρυζιού. Το ζαχαρότευτλο Detroit Globe Beet, που εισήγαγε στην Τουρκία κάποια γερμανική εταιρεία προξένησε την εξαφάνιση της γενετικής δεξαμενής της Εγγύς Ανατολής. Πεπόνια και αγγούρια που εισήχθησαν από αμερικάνικες εταιρείες στην Αφρική, αντικατέστησαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις τοπικές ποικιλίες[2]. 
Το 75% της Ευρωπαϊκής και το 93% της Αμερικάνικης γεωργικής ποικιλότητας έχει χαθεί μέσα στον 20ο αιώνα.
Το 33% των εκτρεφόμενων αγροτικών ζώων έχει επίσης εξαφανιστεί ή βρίσκεται κοντά στην εξαφάνιση.
30.000 ποικιλίες λαχανικών έχουν εξαφανιστεί μέσα στον περασμένο αιώνα και μία ακόμα χάνεται κάθε έξι ώρες.[3]
Σχεδόν το 40% των ποικιλιών λαχανοκομικών φασολιών με τρυφερό πράσινο σαρκώδη και χωρίς ίνες λοβό έχουν ως βάση τον γενότυπο της ποικιλίας Tendercrop. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χρησιμοποίηση μίας Στενής Γενετικής Βάσης. Επικίνδυνος περιορισμός της γενετικής βάσης παρατηρήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια σε όλες σχεδόν τις σημαντικές καλλιέργειες. Για πολλές από αυτές δεν χρησιμοποιούνται στην βελτίωση περισσότερο από το 5-10% της διαθέσιμης παραλλακτικότητας.1
Το 30% του σταριού σε όλο τον κόσμο προέρχεται από έναν γονέα και το 70% από έξι γονείς[4]. 
Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται .
Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού να περιλαμβάνει 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10% , ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών4. 
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 1 % των ντόπιων ποικιλιών σταριού και το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Μόνο το 20 % των ποικιλιών καλαμποκιού που καταγράφηκαν στο Μεξικό το 1930, είναι σήμερα γνωστές[5]. Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι StarLink της Aventis έφθασε να ρυπάνει την αναντικατάστατη γενετική δεξαμενή καλαμποκιού του Μεξικού. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 1951 δεν χρησιμοποιούνται ακόμη καθόλου υβρίδια καλαμποκιού, σήμερα συμβαίνει να μην καλλιεργούνται πουθενά ντόπιες ποικιλίες παρά μόνο υβρίδια4. 
Καθούρα
Η Καθούρα ή Καθουρίτσα (η
μικρή), αποτελεί το πιο
διαδεδομένο τυρί στο νησί.
Είναι άσπρο, κατσικίσιο
τυρί, γνωστό ...Στην παγκόσμια αγροτική σκηνή διαδραματίζεται ένα τεράστιο και επικίνδυνο φαινόμενο ισοπέδωσης. 
Το ίδιο πρόβλημα όμως και στ' αυτόχθονα αγροτικά ζώα - στις αρχές του ΄50, στις λίμνες της Β. Ελλάδος έβοσκαν κοντά στις 100.000 βουβάλια. Τα κοντά πρόβατα αντικαταστάθηκαν από τα ψηλά που ήρθαν από τα πλούσια λιβάδια της Β. Ευρώπης, που δεν έχουν καμία σχέση με τα λιβάδια της Ελλάδας. Οι βραχυκερατικές αγελάδες αντικαταστάθηκαν από τις βιομηχανοποιημένες αγελάδες Χολστάιν, που θέλουν τις καλύτερες τροφές και συνθήκες για να δώσουν αυτό που δίνουν. 
Όλα αυτά και χιλιάδες άλλα γίνονται όχι μόνο γιατί τα αποφάσισαν τα "κέντρα εξουσίας", ή γιατί είναι η πολιτική των κρατών. Έγιναν και γιατί ο καθένας μας τα στήριξε και συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε αυτό το πρωτοφανές ολοκαύτωμα; Θα μείνουμε απαθείς ή θα πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί;
Οι ντόπιες ποικιλίες είναι η ελπίδα μας και η πρότασή μας. 
Τα παραπάνω συνέβαιναν στον 20ο αιώνα, τον 21ο αιώνα όμως συντελείτε μια πρωτοφανής αφύπνιση της ανθρωπότητας και αυτή η αρνητική κατάσταση τείνει να ανατραπεί.
________________________________________
[1] Η γεωργική βιοποικιλότητα Νίκος Σταυρόπουλος, Στέλιος Σαμαράς, Α. Ματθαίου ΕΘΙΑΓΕ-ΚΓΕΜΘ Τράπεζα Γενετικού Υλικού.
[2] «La cominita banca dei semi». Από το την Ιταλική οργάνωση «κοινοτική τράπεζα σπόρων, για τη στρατηγική διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών» 
[3] www.slowFood.com 
[4] Το φυτικό και ζωικό γενετικό υλικό στην Ελλάδα, Κ. Κουτής.
[5] Κατάσταση του κόσμου 2005 του WORDWATCH INSTITUTE ΚΕΦ.4

 ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Φύτεψε ένα δέντρο Σήμερα

Μια παλιά Ικαριώτικη παροιμία έλεγε ότι : Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι πριν από 20 χρόνια. Ο δεύτερος καλύτερος χρόνος είναι σήμερα . Η σημασία των δέντρων δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί: χωρίς τα δέντρα, δεν θα υπήρχε ζωή στη γη, τα δέντρα χαρίζουν οξυγόνο στους Ανθρώπους και σε άλλα ζώα για να αναπνεύσουν. Υπάρχουν για τουλάχιστον 370 εκατομμύρια χρόνια,Τα δέντρα είναι τόσο διαφορετικά που δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός του, το τι είναι ένα δέντρο, ακόμη και μεταξύ των βοτανολόγων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 είδη δέντρων στον κόσμο, μερικά από τα οποία μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια. Το ψηλότερο δέντρο στην καταγραμμένη ιστορία έχει φθάσει σε ύψος 379 ποδιών, ενώ το αρχαιότερο δέντρο που έχει βρεθεί στο πλανήτη μας έχει ηλικία 5.064 χρόνιων.... Κάποιοι καλοί λόγοι για να φυτέψεις ένα δέντρο σήμερα ειναι - Ένα ώριμο δέντρο, κατά μέσο όρο, παράγει 260 κιλά οξυγόνου ανά έτος. Ανάλογα με το είδος του δέντρου, την ηλικία του και την υγεία του ένα ώριμο δέντρο μπορεί να εκπέμψει αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξει πλήρως δύο άτομα. Ένα δέντρο μπορεί να απορροφήσει περίπου 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως
Τα φύλλα του δέντρου καθαρίζουν τον αέρα Απορροφούν τους ρύπους, όπως το όζον, το διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια μέσω - των πόρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα του φυλλώματος Το ριζικό σύστημα ενός δέντρου κάτω από το έδαφος φιλτράρει από τους ρύπους, (τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα έλαια, και άλλες χημικές ουσίες)παρέχοντας καθαρό και διαυγές νερό σε ρέματα, ποτάμια και λίμνες.. Οι ρίζες των δέντρων και των φυτών εμποδίζουν τη διάβρωση από την μετακίνηση του εδάφους από τη θέση του. Το δέντρο είναι πραγματικά ένα σφουγγάρι, ένα μεγάλο δέντρο μπορει να απορροφήσει 100 γαλόνια υπογείων υδάτων ανά ημέρα. Προωθεί την χερσαία βιοποικιλότητα, τα δέντρα είναι ένα σπίτι για τα πουλιά, , νυχτερίδες, , πεταλούδες,έντομα και ακόμη και για άλλα είδη φυτών. Τα Δέντρα που κάνουν φρούτα ή ξηρούς καρπούς, παρέχουν μια σταθερά υγιεινή και θρεπτική τροφή για σας και την οικογενεια σας σχεδόν δωρεάν Τα δέντρα έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και απαιτούν πολύ λιγότερο χώρο από άλλα λαχανικά στο περιβόλι σας , και είναι επίσης και εξαιρετικά παραγωγικά Παρά το γεγονός ότι ένα δέντρο μπορεί να διαρκέσει πέντε έως επτά χρόνια για να ωριμάσει, έρευνες έχουν δείξει ότι τα τοπία με ώριμα δέντρα ενισχύουν την αξία ενός σπιτιού κατά 15% ή περισσότερο. Και τελος τα δέντρα έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν από το άγχος την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα.....Γι αυτούς  αλλά και για άλλους χίλιους λόγους φυτεύουμε δέντρα ,γιατί...

Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι πριν από 20 χρόνια. Ο δεύτερος καλύτερος χρόνος είναι σήμερα .

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Καλλιέργειες σε αναβαθμίδες (ξερολιθιές)

 Τι είναι οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες και γιατί είναι χρήσιμες;
Οι αναβαθμίδες αναχώματος αποτελούνται από μία σειρά από επίπεδες ή σχεδόν επίπεδες πλατφόρμες οι οποίες είναι κατασκευασμένες κατά μήκος ισοϋψών καμπυλών με κατάλληλες ενδιάμεσες αποστάσεις, και γενικά στηρίζονται από πέτρινους τοίχους. Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες χρησιμοποιούνται κυρίως προκειμένου να καταστεί δυνατή η γεωργία σε πλαγιές, όπου η κλίση και το βάθος του εδάφους θα εμπόδιζαν κανονικά την καλλιέργεια αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η απορροή ή να αυξηθεί η ικανότητα συγκράτησης νερού από το έδαφος.
Εφαρμογή
Η πλαγιά τέμνεται κατά μήκος των ισοϋψών καμπυλών και το έδαφος κινείται, προκειμένου να σχηματιστεί μία επίπεδη αναβαθμίδα για καλλιέργεια. Ένα ανάχωμα, γενικά αποτελούμενο από πέτρες, κατασκευάζεται για τη στήριξη της αναβαθμίδας. Καθώς απαιτείται μεγάλος αριθμός τεμαχισμών και γεμισμάτων ανά μονάδα επιφάνειας, οι αναβαθμίδες αναχώματος μπορεί να μην αποτελούν τη βέλτιστη πρακτική σε εδάφη τα οποία διαβρώνονται εύκολα. Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες χρησιμοποιήθηκαν πολύ στο παρελθόν και διατηρούνται ως μέρος της
πολιτιστικής κληρονομιάς σε ορισμένες περιοχές.
Οφέλη 

Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες διευκολύνουν την καλλιέργεια στις πλαγιές και οδηγούν σε μειωμένη απορροή και βελτιωμένη συγκράτηση νερού. Συνήθως η διατήρηση παλαιών αναβαθμίδων σε καλή κατάσταση προλαμβάνει τη διάβρωση και διασφαλίζει τη συνεχή ύπαρξη παραδοσιακών τοπίων.
Μειονεκτήματα 
Η κατασκευή νέων αναβαθμίδων απαιτεί υψηλή εισροή εργασίας και ενέργειας. Επίσης, περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικής ποσότητας εδάφους και, επομένως, επηρεάζει σημαντικά το τοπίο και το όλο περιβάλλον. Οι αναβαθμίδες απαιτούν υψηλό επίπεδο συντήρησης και εάν εγκαταλειφθούν υπόκεινται σε διάβρωση. Επιπλέον, οι αναβαθμίδες συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή απρόσιτες περιοχές από τις οποίες έχει φύγει πλέον το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και έχει μειωθεί σημαντικά ο αγροτικός πληθυσμός. Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες επίσης δεν είναι κατάλληλες για τη γεωργία όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγάλα και βαριά γεωργικά μηχανήματα.
Παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής 
Οι αναβαθμίδες καλύπτουν μεγάλες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, νότια Γαλλία, Κύπρος, Μάλτα), όπου χρησιμοποιούνται γενικώς για αμπελώνες και ελαιώνες. Οι αναβαθμίδες διατηρούνται ως σημαντικά χαρακτηριστικά πολιτιστικής κληρονομιάς σε πολλά εθνικά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Ικαρία λένε είναι το νησί που είχε περισσότερους νερόμυλους από τους ανεμόμυλους, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Αιγαίο. Λέμε είχε, γιατί τώρα δεν υπάρχουν καλλιέργειες για να έχουν δημητριακά για άλεσμα, και τα νερά λιγόστεψαν.
Στις ρεματιές παλιότερα, αλλά και τώρα ακόμα, υπήρχαν στέρνες και κήποι. Και όπως μου είπε ο Χρήστος στο μονοπάτι προς τον Άγιο Ταξιάρχη, τώρα παίρνουν το νερό με λαστιχένιους σωλήνες και ποτίζουν τις αυλές στα χωριά και έχουν στερέψει τα ρέματα.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα με τα χιλιόμετρα τις ξερολιθιές - τοιχεία στο βουνό, αλλά και σε όλη την έκταση του νησιού. Στο βουνό, αυτά τα τοιχεία όριζαν τα βοσκοτόπια της αυτοσυντηρούμενης αιγοτροφίας. Στα καλλιεργούμενα χωράφια όριζαν τις πεζούλες και συγκρατούσαν το γόνιμο έδαφος. Μια σωτήρια μέχρι σήμερα υπόθεση και για τα νερά. Η ιστορία βέβαια είναι, όπως μας εξήγησε ο Ηλίας, ότι στα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησε η μαζική δεντροφύτευση της ελιάς στο νότιο μέρος, ακόμα και στα πιο δύσκολα και πρανή μέρη. Για να γίνει αυτό έπρεπε από τη μια να ξεριζωθούν τα δασικά δέντρα και από την άλλη να γίνουν τα τοιχεία και οι πεζούλες με ελιές για τη συγκράτηση των εδαφών. 
Το βόρειο μέρος είχε πεζούλες, κυρίως για αμπέλια και καλλιέργειες.                                                   http://e-onthemountain.blogspot.gr/


http://dasarxeio.com/

Το διαβόητο "Όρος Όλυμπος"

Ένα βίντεο-δείγμα σχεδόν πέντε λεπτών από την τολμηρή 24ωρη παράσταση του Γιαν Φαμπρ -Ο "Όλυμπος" συνδυάζει  όλη την αύρα της ΕΕ Με τους 27 ηθοποιούς / ερμηνευτές / χορευτές, "πολεμιστές της ομορφιάς»,που με τα πέη τους  βυθίζονται μέσα στις ρίζες της ελληνικής τραγωδίας. Χορευτές που πετούν τα σωθικά τους, Νύμφες και Σειληνοί που ερωτοτροπούν με φυτά και κάνουν σεξ επί σκηνής, γυμνοί χορευτές που χορεύουν συρτάκι   ......... μια παράσταση που δεν βαριέσαι, παρόλη την τεράστια διάρκεια. .. 6 ΧΡΌΝΙΑ ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΚΑΙ ΈΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ..ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ  ΜΑΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ !
Bande-annonce - Mount Olympus from La Compagnie des Indes on Vimeo.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πάμε να χορέψουμε?

''Τον καριώτικο χορό πως τον αγαπώ εγώ
να χορεύω με χαρά δίπλα σ’ όμορφη κυρά.
Δωσ' του, δωσ' του παλικάρι σύρε τον χορό με χάρη
να καεί το πελεκούδι με καριώτικο τραγούδι...''



''Τον καριώτικο χορό πως τον αγαπώ εγώνα χορεύω με χαρά δίπλα σ’ όμορφη κυρά.Δωσ' του, δωσ' του παλικάρι σύρε τον χορό με χάρηνα καεί το πελεκούδι με καριώτικο τραγούδι...''#Karavostamo2015_iKARiOTiKOS #iKARiA
Δημοσιεύτηκε από Stamatis Tsandes στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Πως φτιάχνω γιαούρτι απο κατσικίσιο γάλα

Το κατσικίσιο γιαούρτι είναι ένα γευστικό σνακ με απαλή υφή και όξινη γεύση, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού (εγκυμοσύνη, θηλασμός, εφηβεία, υπερήλικες), οι ποσότητες κυμαίνονται από 1-4 μερίδες γιαουρτιού την ημέρα.Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών όπως βιταμίνη Α, η οποία συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση, η βιταμίνη Β2, η οποία βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό, η βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για τη δομή των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, η βιταμίνη D η οποία βοηθά στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών, καθώς και στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Τέλος, η νιασίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο γιαούρτι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό.                                                                                   Αποτέλεσμα εικόνας για CAPRA yogurt                                                                                                                                                                          Συνταγή για Κατσικίσιο Γιαούρτι  
Αφού έχουμε παστεριώσει το γάλα  στους 50 βαθμούς αφαιρούμε μια μικρή ποσότητα γάλατος και διαλύουμε σε αυτό μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αγελαδινό γιαούρτι (αν βάλουμε πρόβειο η γιαούρτη θα βγει με υπόξινη γεύση ) και μια πρέζα αλάτι , σε αναλογία 1 κουταλιά γιαούρτι σε ένα 1 κιλό  Κατσικίσιο γάλα. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το σκεύος μας σε ένα χώρο ζεστό σκεπασμένο με μερικές κουβέρτες χωρίς να το ξανά κουνήσου με
Μετά την πάροδο 8 ωρών το γιαούρτι μας είναι έτοιμο όμως δεν έχει πήξει όπως το πρόβειο ούτε έχει από πάνω πέτσα. Αν θέλουμε να γίνει στραγγιστό το τοποθετούμε σε μαξιλαροθήκη ΠΡΟΣΟΧΉ όχι σε τσαντίλα διότι θα μας φύγει, βάζοντας από κάτω ένα σκεύος για να μαζεύει τον ορό
Όσο χρόνο το αφήνουμε στην μαξιλαροθήκη τόσο ποιο στραγγιστό γίνεται και τόσο ποιο λίγο .Αν το αφήσουμε στην μαξιλαροθήκη 24 ώρες θα πάρουμε από 7 κιλά γάλα 1κιλο στραγγιστό με μορφή σαν βούτυρο

Συνταγή από τον Μίλτος Σουλιώτης

Τι θα έλεγες για 7 μήνες με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Ιταλία;

Πως θα σου φαινόταν κάποιος να σε έστελνε για έναν χρόνο ταξίδι σε μια όμορφη μικρή πόλη στην Ιταλία με όλα τα έξοδα πληρωμένα; Και το μόνο που θα έπρεπε να κάνεις είναι να εργαστείς εθελοντικά με παιδιά και νέους, προωθώντας την δημιουργικότητα;

H ΑΜΚΕ You in Europe, σε συνεργασία με τον Ιταλικό οργανισμό Fondazione Istituto Morcelliano αναζητούν 2 νέους 18-30 ετών, για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας με κύριο αντικείμενο την ενασχόληση με ομάδες νέων, στην πόλη Chiari της Βόρειας Ιταλίας. Κύρια καθήκοντα των εθελοντών θα είναι η συμμετοχή σε δράσεις που προωθούν την ενεργό συμμετοχή, τη δημιουργική έκφραση και την κινητικότητα παιδιών και νέων σε συνεργασία με Ιταλικούς φορείς που ασχολούνται με τη θεματική αυτή.


Ο οργανισμός Fondazione Istituto Morcelliano έχει δημιουργήσει διαφορετικές πρωτοβουλίες που αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες, τα παιδιά 6-11 ετών και τους νέους 18-30 ετών. Έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο Συναίθροισης Νέων, που αποτελεί ένα μέρος ανάπτυξης εκπαιδευτικών και κοινωνικών σχέσεων, σαν μια πρακτική απάντηση στις εκπαιδευτικές ανάγκες και την ανάπτυξη των παιδιών, προσφέροντάς τους δημιουργικά πολιτιστικά εργαστήρια και εκπαίδευση. Ακόμη, έχει δημιουργήσει το Youmore Morcelli Giovani/ Eurodesk, όπου διοργανώνονται Ευρωπαϊκά και εθνικά project. Ο σκοπός του είναι να φέρει νέους πιο κοντά σε ευκαιρίες που τους δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εθελοντής λοιπόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λάβει σίγουρα μέρος εκεί, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που διοργανώνει στην Ιταλία.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες, από τις 15 Ιανουαρίου 2017 έως τις 15 Αυγούστου 2017.Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και καλύπτει 100% διαμονή, διατροφή και τα αεροπορικά εισιτήρια της άφιξης και της αναχώρισης, ενώ προσφέρεται και ένα μηνιαίο ποσό (pocket money) για τα προσωπικά έξοδα του εθελοντή. Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό, η διαμονή και το μεγαλύτερο μέρος της εθελοντικής δουλειάς θα παρέχεται στα γραφεία της οργάνωσης, ένα κτίριο με εσωτερική αυλή που προσφέρεται για ηρεμία και διάλογο. Στον Ευρωπαίο εθελοντή προτείνεται η εμπειρία της κοινοτικής ζωής, και οι δυο εθελοντές θα φιλοξενηθούν σε γειτονικά διαμερίσματα, που θα περιλαμβάνουν μπάνιο με πλυντήριο, μια κουζίνα και ένα δωμάτιο.



Το πρόγραμμα αναζητά ανοιχτόμυαλους και δραστήριους εθελοντές, κατά προτίμηση με κάποια εμπειρία ή ικανότητες στις διαδικασίες διαπολιτισμικής μάθησης, ή ικανότητες στις δραστηριότητες της κουλτούρας των νέων, είτε πρόκειται για μουσική, κινηματογράφο, χορό, αθλήματα ή εξωτερικές δραστηριότητες. Η γλώσσα εργασίας θα είναι τα Ιταλικά. Οι νέοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στον τομέα της κοινωνικής εργασίας με νέους, παιδιά και την ανεπίσημη εκπαίδευση είναι ευπρόσδεκτοι να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα.



Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι στις 10 Απριλίου 2016.

Για να κάνετε αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντισμού, απλά συμπληρώνετε την φόρμα συμμετοχής εδώ.

Στο πεδίο “sending organisation” συμπληρώνετε “You in Europe”, στο “street address” συμπληρώνετε “Periohi Panagias Korifinis, P.C.63200”, στο “city/country” συμπληρώνετε “N. Moudania/Greece” και “email” “youineurope.evs@gmail.com”.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή απορία επικοινωνήστε στο youineurope.evs@gmail.com.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και την ηλεκτρονική αίτηση θα βρείτε στο www.youineurope.gr και συγκεκριμένα στο http://wp.me/p2dnIT-uf πηγη http://parallaximag.gr/