Πέμπτη 21 Απριλίου 2016
Τετάρτη 20 Απριλίου 2016
Μιλκσέικ " Όνειρο Φράουλας "
"Όνειρο Φράουλας » Ένα δροσιστικό ποτό της Λιβανέζικης κουζίνας Λαχταριστές και ζουμερές, οι φράουλες -που τώρα βρίσκονται στην εποχή τους- θα σας προσφέρουν όλη τη διατροφική τους αξία και νοστιμιά, φτάνει να ξέρετε ποιες να διαλέξετε και πώς να τις αξιοποιήσετε με φαντασία 6 φράουλες, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
5 κουταλιές παγωτό βανίλια ή φράουλα
2 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
5 κουταλιές παγωτό βανίλια ή φράουλα
2 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
Πασπαλίστε τη ζάχαρη πάνω από τις φράουλες, ανακατέψτε μαζί και να εμποτιστούν καλά Αφήστε τις για 15 λεπτά για να βγουν οι χυμοί της φράουλας.
Σε ένα μπλέντερ, προσθέστε όλα τα συστατικά και χτυπήστε για 30 δευτερόλεπτα. Αν είναι πάρα πολύ παχύ, το μιγμα προσθέστε λίγο περισσότερο γάλα. Εάν είναι πάρα πολύ λεπτό, προσθέστε λίγο περισσότερο παγωτό. Προσοχή να μην προσθέσετε πάρα πολύ ανθόνερο-λίγο και δοκιμάζετε ......
Σερβίρετε το ρόφημα σε δύο παγωμένα με απλή ψύξη ποτήρια και να απολαύσετε με έναν καλό φίλο. ..! Strawberry Rose Dream
a recipe Fresh strawberries, of course, are not local this time of year. Perhaps you have a big bag of berries from
your summer garden in your freezer, as Cindy does. Those would be ideal, but in their absence, I went for
a handful of fresh berries from California. They have real berry flavor, which was a surprise and a
pleasure. I like to use Haagen Dazs ice cream because it’s so smooth and creamy.
6 strawberries, hulled and chopped
2 teaspoons sugar
5 scoops vanilla or strawberry ice cream
2 tablespoons cold milk
1/8 teaspoon rosewater
Sprinkle sugar over the strawberries and macerate for 15 minutes to bring out the strawberry juices.
In a blender, add all ingredients and blend on high speed for 30 seconds. If it’s too thick, add a bit more
milk. If it’s too thin, add a bit more ice cream. Beware not to add too much rosewater—a little goes a
long way.
Pour into two glasses and enjoy with a good friend. http://www.maureenabood.com/
Τρίτη 19 Απριλίου 2016
Η ευλογία της Μητέρας του Θεού για τα άνθη του φασκόμηλου
Δευτέρα 18 Απριλίου 2016
Η ψυχή αγαπάει το παρελθόν
Ζω σε μια γειτονιά που πάντα μου άρεσε να την περιεργάζομαι: τα παλιά της σπίτια, κάποια με πεσμένες στέγες και κήπους γεμάτους αγριόχορτα, και άλλα συντηρημένα μέσα σε περιβόλια απο ελιές και πορτοκαλιές Το περπατάω συχνά τα ερειπωμένα σπίτια του, που με την αλμύρα της θάλασσας και με υγρασία του νοτιά τυλιγμένα, έχουν μια ολόδική τους αύρα.Τα ερειπωμένα σπίτια, τα παλιά αντικείμενα, πάντα ήταν για μένα μια πηγή έμπνευσης <<Τα πράγματα έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής από τους ανθρώπους και μπορούν να διαρκέσουν για πολλές γενιές>>.
Ο Τζάκσον τονίζει ότι το μνημείο ετυμολογικά είναι «αυτό που υπενθυμίζει». Μνημείο = μνήμη … Μνήμη που στο χέρι μας είναι να μη την καλύψει η λήθη.
και σκέφτομαι πόσα έχουν περάσει! Και η πέτρα, αυτή η σκληρή πέτρα, να μας χαρίζει εικόνες τόσο απαλές και τρυφερές… εικόνες που χαϊδεύουν, που παρηγορούν, που καθησυχάζουν!Μεγάλο πράγμα! «Η ψυχή αγαπάει το παρελθόν’ λοιπόν!
αναφορές https://ainafetst.wordpress.com/
Τα παλιά κτήρια μας θυμίζουν ένα παρελθόν του οποίου δεν αποτελούμε μέρος…
Όταν αυτά παύουν να λειτουργούν, μπορούμε να τα αναστήσουμε ως εικόνες της ιστορίας μας και η ιστορία αποτελεί καλή τροφή για τη ψυχή. «Η ψυχή αγαπάει το παρελθόν>>’
Η ψυχή δεν σχετίζεται με τη λειτουργία, σχετίζεται με την ομορφιά, τη φόρμα και τη μνήμη».«Τα ερείπια, μας δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ομορφιά σε κάποιο πράγμα που δεν λειτουργεί πια. Τότε αποκαλύπτεται η ψυχή του, σαν να ήταν κρυμμένη χρόνια ολόκληρα κάτω από τη καλολαδωμένη λειτουργία του.
Η ψυχή αγαπάει το παρελθόν και δεν μαθαίνει απλώς από την ιστορία, τρέφεται από τις ιστορίες και τα ίχνη αυτού που υπήρξε».
Η Φροντίδα της Ψυχής.
Thomas Moore «Η αναγκαιότητα των ερειπίων».
«Τα πράγματα που βρίσκονται σε κατάσταση φθοράς εκφράζουν τη αντίληψη της γέννησης, του θανάτου και της σωτηρίας. Με λίγα λόγια, τα πράγματα μας, όπως και εμείς, κάποια στιγμή πεθαίνουν.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάνουμε πράγματα που διαρκούν για πάντα, στο βάθος όμως ξέρουμε πως το κάθε τι έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής».
Από πολύ μικρή, τα παλιά αντικείμενα ασκούν επάνω μου μια μυστηριώδη γοητεία…κατά κάποιο τρόπο μου μιλούν και θα μπορούσα να γράψω φανταστικές ιστορίες γι αυτά!
Φωτογραφιζοντας ερείπια μπορούσα να μεταφερθώ σε μια εποχή, όπου τα σπίτια με τις υπέροχες ξύλινες τους πόρτες, τις πέτρινες σκάλες τα μισάνοιχτα ξεχαρβαλωμένα παράθυρα ήταν κάποτε γεμάτα ζωή. Αυτό που με «τραβούσε» ειδικά στα ερειπωμένα σπίτια ήταν το εσωτερικό τους, όπου μπορούσες να διακρίνεις ή καλύτερα να φανταστείς που ήταν , η κουζίνα, το μπάνιο, το δωμάτιο που κοιμόντουσαν …Έχουν ψυχή τα παλιά σπίτια, έχουν ζήσει μέσα άνθρωποι που αγαπήθηκαν, που γέλασαν, φώναξαν, θύμωσαν, έκαναν γιορτές ,
όπως και τα αντικείμενα που τα πετάνε πολλοί σαν άχρηστα.
Καμιά φορά κοιτάζω πράγματα που έχω περιμαζέψει ή μου έχουν
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.! |
Σάββατο 16 Απριλίου 2016
«Ο Μπλε Νους. ..η γαλάζια κατάσταση του νου»
Το νερό μας ελκύει, και μας κάνει ευτυχισμένους! Όταν πάμε στην παραλία και όταν είμαστε κοντά στο νερό είναι μια μεγαλη χαρά.
Γιατί το νερό έχει επίδραση τόσο ισχυρή και επωφελής για εμάς; Το Νερό συμβολίζει την πηγή ζωής του ανθρώπου, τη μήτρα και το συναίσθημα. Ταυτίζεται με την αγάπη, τη δοτικότητα, τον εσωτερικό μας κόσμο και τα όνειρα.Το Νερό είναι μαλακό, απαλό και πανταχού παρόν, μια και πηγαίνει παντού και αλλάζει μορφή συνέχεια. Αποτελεί τη βασική έκφανση της Καρδιάς, που εκφράζεται μέσα από κάθε τι που μας βοηθάει στο να την ανοίγουμε, όπως η μουσική και το τραγούδι. Το Νερό είναι υποχωρητικό και παντοδύναμο, καθώς απλώνεται και καλύπτει τα πάντα-είναι η βάση της κάθε μας σκέψης και πράξης! Όταν σκεφτόμαστε το νερό αμέσως προκαλούμε στο μυαλό μας το συναίσθημα της ευημερίας. Θαυμάζουμε τη θάλασσα, μια λίμνη ή ένα καταρράκτη και αυτό είναι από μονό του ένα ισχυρό αντι-στρες φάρμακο . .....Απλά κοιτάξτε προσεκτικά το νερό σε ένα φυσικό περιβάλλον, για να 'Αισθανθείτε καλά'. πιο χαλαροί...
Ακόμα και μια απλή φωτογραφία αφιερωμένη στο νερό μπορεί να έχει μια κατευναστική δύναμη..... Καλημέρα ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο ! φωτογραφίες ΠΗΓΗ 1 ΠΗΓΗ 2 πηγη 3
Παρασκευή 15 Απριλίου 2016
Τερέβινθος(Pistacia terebinthus) η Τσουρουμελιά της Ικαρίας
Η τερέβινθος ή τσικουδιά ή κοκκορεβυθιά ή τραμιθιά ή και τριμιθιά (Pistacia terebinthus) |
Οι καρποί
Οι μικροί φυστικοειδείς καρποί ξεκινούν να μεγαλώνουν αμέσως μετά σε σχηματισμό κοντούρας. Αλλάζουν πολλά χρώματα και στο τέλος του καλοκαιριού από κόκκινοι μετατρέπονται σε σκούρο μελανό, ενώ το επόμενο σκούρο πράσινο χρώμα δείχνει και την ωριμότητά τους. Τα φύλλα της τερεβίνθου είναι ατρακτοειδή, πράσινα, γυαλιστερά και σχηματίζουν συστάδες των 9 (4 και 4 αντικριστά και ένα στην άκρη) σε σχήμα ψαροκόκκαλου. Αν χαράξεις τον κορμό της τρέχει ρετσίνι με έντονη οσμή και κολλώδεις ιδιότητες, η κρεμεντίνα, η οποία έχει πολλαπλές χρήσεις. Οι καρποί της, τα τσίκουδα, υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες για διαφορετικές χρήσεις. Τα πρώιμα αρχίζοντας περίπου από τα τέλη Ιουνίου, τα Ψιλάντικα, τα Χατζημηνάτα, τα Ρεβυθάτα που είναι χοντρά και σαρκώδη, τα Ψιλά για την παραγωγή λαδιού και τα σέρτικα. Όλα εκτός από τα σέρτικα μπορούν με κατάλληλη πίεση να ανοίξουν το κέλυφός τους σε δύο ίσα μέρη - γαβαθάκια και να ελευθερώσουν το νόστιμο και θρεπτικό περιεχόμενο τους.Η τεχνική της συγκομιδής των τσίκουδων για παραγωγή λαδιού γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού μόλις ωριμάσει ο καρπός, με το στρώσιμο υφασμάτων κάτω από το δένδρο όπου πέφτει ο καρπός, καθώς κάποιος ραβδίζει τα ψηλότερα σημεία του δένδρου σε ψιλή ανεμόσκαλα. Τα τσίκουδα στη συνέχεια τρίβονται για να πέσουν από τα τσαμπιά και τοποθετούνται σε σκάφες με νερό για να ξεχωρίσουν τα κούφια που επιπλέουν, από τα γεμάτα. Στεγνά πλέον μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο για να μετατραπούν σε λάδι. Αφού κοπανιστούν, αλέθονται και μπαίνουν στο στειράκι, όπου με πίεση βγαίνει όλος ο χυμός τους που συγκεντρώνεται σε δεξαμενή. Το λάδι που επιπλέει, μαζεύεται με μια κομμένη κολοκύθα που χρησιμοποιείται σαν κουτάλα και τοποθετείται σε μπουκάλια ή νταμιτζάνες για οικιακή χρήση. Το λάδι που προκύπτει από τους καρπούς περιέχει ένα δυνατό συνδυασμό πρωτεϊνών και τανίνης και είναι νόστιμο, παχύ και μυρωδάτο, κατάλληλο για την ζαχαροπλαστική αλλά και ως καρύκευμα φαγητών. Ιστορικές αναφορές Η παλαιότερη αναφορά που βρίσκουμε για την τερέβινθος τη συναντάμε σε γραπτό του
Πλούταρχου <Βίοι Παράλληλοι> όπου αναφέρει ότι ο πατριάρχης Αβρααμ κοιμήθηκε κάτω από μια τερέβινθος
όταν ήρθε στην Χαναάν από μακρινή Χαλδαία...
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε ένα κέικ από ξερά σύκα, μαζί τον καρπό της Τσουρουμελιάς, και να το συνοδεύουν πίνοντας ένα φλιτζάνι ξινόγαλα. Πολλοί λαοί είχαν την Τερέβινθος και παραμένουν μέχρι και σήμερα ως αντικείμενο λατρείας Οι Βεδουίνοι έθαβαν τους σεΐχηδες τους κάτω από τη σκιά της ,το ίδιο και οι Εβραίοι μάλιστα πίστευαν ότι η αρωματική, βαλσάμικη ρητίνη της , με ένα άρωμα μεταξύ λεμονιού και μάραθου θα τους συνοδεύει μέχρι τις πύλες του Παραδείσου Οικολογία Το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον τόπο μας . Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της Τσουρουμελιάς ;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της Ικαριακης φύσης. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας αποφύγουμε επέκταση οικισμών και καλλιεργειών σε περιοχές που έχουν απομείνει μικρές συστάδες ή μεμονωμένα δέντρα Τσουρουμελιας . Ας αποφύγουμε σε αυτές τις περιοχές τη διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων. Ας την καλλιεργήσουμε Οι καρποί της, τα τσίκουδα, υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους , και παρότι έχει νόστιμους και πικάντικους καρπούς, μένουν ανεκμετάλλευτοι. .......... Μπορούμε;....... . Αναφορές http://amazonsday.blogspot.gr/ https://el.wikipedia.org
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)