Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο σπάνιος γάλανθος της Ικαρίας |


 Ο Γάλανθος ο χιονώδης πιθανολογείται πως

είναι το φυτό που αναφέρει ο Όμηρος ως «μώλυ» και έδωσε ο θεός Ερμής
στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης. Ο Διοσκουρίδης
ο μεγάλος «Θεμελιωτής της Φαρμακολογίας» σ’ένα από τα πέντε βιβλία
του «Περί ύλης Ιατρικής», γραμμένο το 70 - 77 μ.Χ., αναφέρει τη θεραπευτική
δράση της δρόγης (= κάθε φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί
σα φάρμακο) Galanthus nivalis ως βελτιωτική της μνήμης. Ακόμη και
σήμερα όμως χρησιμοποιούμε την ίδια δραστική ουσία, τη Γαλανταμίνη,
απομονωμένη πλέον και σε σκεύασμα, στη θεραπευτική - επιβραδυντική
αγωγή της νόσου του Alzheimer.


Ο ικαριακός γάλανθος (Galanthus ikariae) είναι ενδημικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αμαρυλλίδων (Amaryllidaceae).  Είναι πολυετές βολβώδες φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά. Τα λογχοειδή φύλλα του γάλανθου είναι στιλπνά, έντονα πράσινα και λαμπερά. Στην Ικαριά κάνει την εμφάνισή του στο τέλος του Γενάρη, οπότε ο Φλεβάρης είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που το συναντάμε σε πλήρη ανάπτυξη, εάν βέβαια είμαστε τυχεροί και μπορέσουμε να το εντοπίσουμε.
Τα άσπρα του άνθη συνήθως εμφανίζονται μονά και είναι πολύ ξεχωριστά. Διαθέτουν 6 πέταλα, με τα 3 εξωτερικά να είναι μεγαλύτερα και θυμίζουν μικρή προπέλα. Είναι τόσο λευκά που του έδωσαν και το όνομα  γάλανθος (γάλα και ανθός), βλέπουν δε πάντα προς τα κάτω. Τα τρία εσωτερικά πέταλα έχουν πράσινα άκρα και ξεχωρίζουν από τα εξωτερικά πέταλα σχηματίζοντας μια καμπάνα.
Προτιμά πηλώδη και αργιλώδη εδάφη Το έδαφος πρέπει να είναι καλά αποστραγγισμένο αλλά ταυτόχρονα να έχει και υγρασία. Ο γάλανθος ευδοκιμεί σε πλαγιές, πετρώδη λιβάδια και χαράδρες, σε μεσαία και ψηλά υψόμετρα. Οι πληθυσμοί του είναι μικροί με μεγαλύτερη διείσδυση δίπλα σε ρέματα και προφυλαγμένοι από το έντονο φως. Σπανιότερα το συναντάμε σε ξηρά εδάφη, λουσμένα στο φως.
Ανακαλύφθηκε πρώτα στην Ικαρία από όπου και προέκυψε η ονομασία αλλά από τότε έχει καταγράφει σε ακόμη τρία νησιά, την Άνδρο, τη Νάξο και τη Σκύρο. Το φυτό είναι σπάνιο και πολύ ευάλωτο. Βρίσκεται ήδη στον κόκκινο κατάλογο με τα απειλούμενα είδη (IUCN Red List of Threatened Species™, με το χαρακτηρισμό  «Vulnerable B1»). Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι μία περαιτέρω έρευνα των πληθυσμών ενδέχεται να απαιτήσει την ένταξή του σε υψηλότερη κατηγορία, αυξημένου κινδύνου. Ο ήδη δυσεύρετος γάλανθος μπορεί να εξαφανιστεί ακόμα νωρίτερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μια μικρή αλλαγή (που ήδη παρατηρείται) στη χωρική και χρονική κατανομή των βροχοπτώσεων μπορεί να αποβεί μοιραία.ikariamag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου