Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΣΧΙΝΟ



Ο σχίνος είναι μακρόβιος μεσογειακός θάμνος ( Pistacia lentiscus ) και παράγει την γνωστή μαστίχα Χίου. Το φθινόπωρο παράγει μεγάλη ποσότητα καρπών σαν ρώγες μαύρου σταφυλιού ( αλλά σε μέγεθος φακής ή λίγο μεγαλύτερο ) . Αν βάλουμε τους αποξηραμένους καρπούς ( αποξηραίνονται πολύ εύκολα ) , χωρίς να τους συνθλίψουμε , μέσα σε θαλασσινό νερό αρχίζει αλκοολική ζύμωση ( παράγεται διοξείδιο του άνθρακος ) και καταλήγουμε σε ένα υγρό που μοιάζει με κρασί και έχει ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα κρασιού ! . Δυστυχώς δεν πίνεται ( λόγω του αλατιού ) αλλά μπορεί να αποσταχθεί και να παραληφθεί οινόπνευμα ( ίσως και οξικό οξύ ) .


Πιθανόν ανάμιξη σταφυλιών και καρπών σχίνου στην οινοποίηση θα έδινε ενδιαφέροντες τύπους κρασιού για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής . Το δυνατό σημείο του κρασιού απο σχίνο είναι η εντυπωσιακά μεγάλη πυκνότητα των χρωστικών ουσιών . Υποθέτω οτι είναι παραπλήσιες με αυτές του σταφυλιού ( που είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες ) .
Επειδή οι καρποί του σχίνου είναι πολύτιμη τροφή για άλλα πλάσματα δεν θα συνιστούσα επιδρομή και καταλήστευση των παρθένων οικοσυστημάτων . Ή θα πρέπει να καλλιεργηθεί ή να γίνει πολύ περιορισμένη εκμετάλλευση παρθένων οικοσυστημάτων για παραγωγή ειδικών κρασιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου