Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ



Τα μαύρα πλαστικά δοχεία που κυκλοφορούν στο εμπόριο θερμαίνουν το νερό πολύ ικανοποιητικά . Εάν η οικολογική συνείδηση δεν επιτρέπει σε κάποιον την χρήση πλαστικού ιδού μια ιδέα :
solar

  Πρόκειται για δοχείο κατασκευασμένο από περλιτομπετόν πάχους άνω των 8 εκατοστών με μαύρα εσωτερικά τοιχώματα . Η επιφάνεια δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη θα είναι . Εάν το πάχος του νερού είναι 34 χιλιοστά τότε στη Μακεδονία (όπου η ηλιακή ενέργεια είναι 4 κιλοβατώρες ημερησίως ) θεωρητικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 100 βαθμούς . Εάν θέλουμε να φθάσει στους 50 βαθμούς τότε μπορούμε να βάλουμε 68 χιλιοστά νερό . Στην Κρήτη η ηλιακή ακτινοβολία δίνει 5 κιλοβατώρες ημερησίως .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 19-5-2007
Οι σημερινοί ηλιακοί θερμοσίφωνες ( για τους κοινούς θνητούς ) έχουν περί τα 12 χρόνια διάρκεια ζωής ενώ απαιτούν αρκετά υψηλή τεχνολογία ( παραγωγή αλουμινίου , ανοξείδωτου χάλυβα και πολυουρεθάνης ) . Εκθέτω εδώ μια ιδέα για ηλιακό θερμοσίφωνα απείρου διάρκειας ζωής και χαμηλής τεχνολογίας (απαιτεί μόνο γυαλί ) .
Πρόκειται για σκούρο γυάλινο μπουκάλι (γεμάτο νερό ) που ακουμπά σε μαύρες πέτρες ενώ καλύπτεται απο πάνω με "γυάλινο κώδωνα" (μιά άλλη γυάλινη λεκάνη απο άχρωμο γυαλί ) .

solar


Μετρήσεις του γράφοντος με την εν λόγω συσκευή έδειξαν ότι όταν η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρος είναι γύρω στους 19 με 24 βαθμούς , το νερό μέσα στο μουκάλι θερμαίνεται 27 έως 30 βαθμούς ψηλότερα . Εάν τυλίξουμε το μαύρο μπουκάλι σε διαφανές πλαστικό μπορούμε να περιμένουμε 33 βαθμούς ψηλότερα απο τον ατμοσφαιρικό αέρα . Νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών είναι καυτό και πρέπει να αραιωθεί για να χρησιμοποιηθεί για λουτρά ή για πλύσιμο ρούχων ! Εάν το μπουκάλι καλύπτεται με δύο γυάλινους κώδωνες (απο άχρωμο γυαλί ) μπορούμε να περιμένουμε 36 βαθμούς ψηλότερα απο τον ατμοσφαιρικό αέρα .
Ιδού τα αποτελέσματα μιας ημέρας με ηλιοφάνεια και μέτρια ένταση ανέμου (τυπική αιγαιοπελαγίτικη θερινή ημέρα ) :
Θερμοκρασία αέρος ( υπό σκιάν ) 26 βαθμοί Κελσίου
Πράσινο γυάλινο μπουκάλι κάτω απο δύο γυάλινους κώδωνες : 62 βαθμοί (είναι τόσο καυτό που με δυσκολία το πιάνεις ! )
Πράσινο γυάλινο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 37 βαθμοί .
Μαύρο γυάλινο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 39 βαθμοί .
Άχρωμο γυάλινο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 35 βαθμοί
( Ώρα θερμομέτρησης : 15.00' )
Ιδού και τα αποτελέσματα μιας ημέρας με συννεφιά :
Θερμοκρασία αέρος : 25
Πράσινο μπουκάλι κάτω απο δύο γυάλινους κώδωνες : 36
Πράσινο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 30
Μαύρο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 30
Άχρωμο μπουκάλι χωρίς κώδωνες : 28
Ακόμη και με συννεφιά λοιπόν οι δύο γυάλινοι κώδωνες ζεσταίνουν το νερό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστά λουτρά .
Για να αποφύγουμε την χειρωνακτική εργασία ( γέμισμα και άδειασμα μπουκαλιών ) , μπορούμε να υλοποιήσουμε την κατασκευή που περιγράφεται στο εδάφιο "ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ" στην
  
http://lofos.info/laloslal/sol-col.html       . Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υπόγειους πλαστικούς σωλήνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου