Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο Οικο - αγροτουρισμός μια αναπτυξιακή πρόταση για την τοπική οικονομία ....!

Οικολογικός - Αγροτουρισμός
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου

Ο Οικο - αγροτουρισμός αποτελεί μια ήπια μορφή τουρισμού και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που δεν επεμβαίνει στο περιβάλλον και δεν το αλλοιώνει. Στοχεύει στην Αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου σε συνδυασμό με τις φιλοπεριβαλλοντικές – οικολογικές μεθόδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Στην ιδανική του εφαρμογή, επιχειρεί να μεταφέρει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον και τις δραστηριότητες του παραδοσιακού χωριού και της αγροτικής ζωής και του δίνει τη δυνατότητα να βιώσει τις τοπικές συνθήκες και εμπειρίες.
Δε δημιουργεί υποδομές με την μορφή του μαζικού τουρισμού (ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και όλα όσα είναι συνυφασμένα με τα μεγάλα τουριστικά ρεύματα που κάθε χρόνο κατακλύζουν τα μεγάλα θέρετρα του κόσμου) τα οποία δεν επικεντρώνονται στην επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό, με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη και την νοοτροπία των κατοίκων.
Ο αγροτουρισμός είναι μια αναπτυξιακή πρόταση η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας οικονομική άνθηση και ευμάρεια. Επιτρέπει την συνέχιση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων που πιθανώς να είχαν εκλείψει, διατηρεί ή αναβιώνει τέχνες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, συντηρεί τις μνήμες με την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, γίνεται κανάλι επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών και δίνει προοπτικές στους νέους της περιφέρειας.
Ο τουρίστας πρέπει να νοιώσει σαν φιλοξενούμενος και ταξιδιώτης που ζητά να ανακαλύψει την αυθεντικότητα και την ομορφιά ενός τόπου, στην ήσυχη ζωή και την φυσική κληρονομιά σε συνδυασμό με την εξάσκηση η παρακολούθηση κάποιων αγροτικών εργασιών. 
Γι΄ αυτό θα πρέπει ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με την φύση, με την καλλιέργεια της γης, την περισυλλογή του καρπού. Συχνά μαθαίνει να φτιάχνει στον αργαλειό, να κεντάει, να παρατηρεί τα ζώα και τα πουλιά, να δοκιμάζει το κρασί και το τσίπουρο, να καταλαβαίνει τη σωστή ώρα του τρύγου.

Σε μια αγροτουριστική μονάδα  μπορεί τα προϊόντα που παράγονται στην μονάδα να πιστοποιούνται, παρασκευάζονται, διαφυλάσσοντας τις πατροπαράδοτες συνταγές και τις παλιές τεχνικές και χειροτεχνίες και να καταναλώνονται - πωλούνται στους επισκέπτες.  Το προσφερόμενο φαγητό θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να βασίζεται ως επί το πλείστον στα προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στο κτήμα ή στην γύρω περιοχή.
 Η παραμονή στην ύπαιθρο μπορεί να περιλαμβάνει και μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες:
- Συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες εντός του κτήματος που περιλαμβάνει η αγροτουριστική μονάδα (μάζεμα της ελιάς, τρύγος κ.α.).
- Εκπαίδευση σε καλλιεργητικά και περιβαλλοντικά θέματα.
- Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων αειφορικής διαχείρισης του αγρο-οικοσυστήματος (βιολογική γεωργία , βιοδυναμική καλλιέργεια κ.α. ).
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και περιήγηση σε βιότοπους και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

- Δραστηριότητες στη φύση όπως κατάβαση ποταμών με ράφτινγκ, κανο –καγιάκ,  περιπατικά μονοπάτια - διοργάνωση ομάδων πεζοπορίας,  Trekking, η ορειβασία, το ποδήλατο βουνού, κατάβαση πλαγιάς με αλεξίπτωτο, η τοξοβολία, η ιππασία όλες οι μορφές δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν τον τουρισμό περιπέτειας με την ενεργή συμμετοχή και δράση στη φύση και μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του αγροτουριστικού «πακέτου».
Χώροι Άθλησης
- Δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.
- Επίσκεψη και ξενάγηση σε παλιά μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, οινοποιεία, τυροκομία  εργαστήρια χειροτεχνίας.
- Η συμμετοχή σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές, στο, ακόμα και τα μαθήματα τοπικής κουζίνας, όλα μπορούν να προσδώσουν ξεχωριστή τοπική ταυτότητα .
 
 
Οικο – αγροκτήματα  -  Βιολογικά & Υγιεινά αγροκτήματα
Τα αγροκτήματα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η χρήση οικολογικής επίπλωσης, ο διαχωρισμός των καπνιστών και μη – καπνιστών, η παροχή βιολογικών προϊόντων, ο ξεχωριστός κήπος οικολογικών και βιολογικών προϊόντων, η βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά σχετικά με την οικολογική αγροτική φάρμα , τα προγράμματα με υγιεινές δραστηριότητες, τα φυλλάδια και οι πληροφορίες για διάφορες θεραπείες και προγράμματα υγείας, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της σύστασης αυτής της μορφής αγροκτημάτων.                                                                                   πηγη http://realfarm.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου