Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ



Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε όλους τους αρχαίους λαούς. Πάντα θεωρήθηκαν σαν η έκφραση της γενναιοδωρίας της μητέρας Φύσης, καθώς και η έκφραση της ομορφιάς. Και είναι γνωστό ότι, αν τα φυτά είναι παιδιά της Γης, είναι επίσης και παιδιά του Ουρανού, καθώς δέχονται επιδράσεις όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τους πλανήτες. Λέγεται επίσης ότι τα λουλούδια είναι αστέρια που έπεσαν στη γη.

Τα φυτά μας προσφέρουν τροφή, οξυγόνο, άρωμα, ομορφιά και γενικότερα υγεία σε όλα τα επίπεδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές τους ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε μιλήσει αρκετά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν και ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης αργότερα. Αυτή η αναγνώριση της θεραπευτικής αξίας των φυτών δεν απαντάται μόνο στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν επίσης την αξία τους. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Παράκελσου σ’ αυτό το θέμα. Αυτός ο μεγάλος αλχημιστής και γιατρός πρέσβευε τη χρήση του μεγάλου φαρμακείου της φύσης και υποστήριζε ότι η μορφή των φυτών είναι ενδεικτική των ασθενειών που θεραπεύουν.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης, αυτές οι απόψεις ξεχάστηκαν ή περιφρονήθηκαν. Είναι γνωστό βέβαια ότι πολλά φάρμακα χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα φυτά. Το ίδιο γίνεται με τα καλλυντικά και τα αρώματα.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται ξανά γι’ αυτά τα θέματα, στην προσπάθειά τους να ζήσουν πιο φυσικά. Έτσι, η βοτανοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία ή η θεραπεία με τα ανθοϊάματα αρχίζουν να κερδίζουν ξανά έδαφος.

Για να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποια πράγματα.

Τα θεραπευτικά φυτά πρέπει να συλλέγονται τη στιγμή που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους, στιγμή κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί στο μέγιστο οι ευεργετικές ιδιότητές τους. Αν συλλέξουμε το φυτό πριν ή μετά την κατάλληλη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να πάρουμε απ’ αυτό τις θεραπευτικές ιδιότητές του στον επιθυμητό βαθμό. Πολύ γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για τη συλλογή των φυτών είναι πριν την καρποφορία.

Το καλύτερο είναι να συλλέγουμε τα φυτά από τον τόπο στον οποίο αυτοφύονται, καθώς το κλίμα κάθε τόπου παίζει σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Ακόμη όμως κι αν δεν πρόκειται για το δικό του τόπο, το φυτό μπορεί να έχει πολύτιμες ιδιότητες, αν έχει προσαρμοστεί σ’ ένα τόπο λόγω μακρόχρονης καλλιέργειάς του ή αν έχει μεταφερθεί σε ένα τόπο με κλιματολογικές συνθήκες ανάλογες με εκείνες του τόπου που αυτοφύεται. Κατά κανόνα τα φυτά που καλλιεργούνται χάνουν ένα μέρος από τις ιδιότητές τους.
Το έδαφος επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να αναπτυχθεί σωστά ένα φυτό. Είναι γνωστό π.χ. ότι τα αρωματικά φυτά χρειάζονται στεγνό έδαφος. Αν ποτίζονται πολύ συχνά και αναπτύσσονται σε υγρό έδαφος, χάνουν το άρωμά τους και μπορεί να γίνουν ακόμη και δηλητηριώδη.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι συλλέγονται μόνο τα υγιή φυτά. Είναι καλό να τα μαζεύουμε όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός.

Τα φυτά πρέπει να ξηραίνονται γρήγορα και μακριά από το φως του ήλιου, για να διατηρούν το άρωμά τους. Για να τα ξηράνουμε, πρέπει να τα αφήσουμε σε ένα μέρος ξηρό, θερμό και καλά αεριζόμενο. Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα δωμάτιο που το βλέπει καλά ο ήλιος ή σε ένα ανοιχτό ντουλάπι που αερίζεται καλά. Όσο πιο πολύ χρόνο παίρνει η ξήρανση των φυτών τόσο πιο πιθανό είναι να χάσουν το χρώμα τους και τη γεύση τους. Η θερμοκρασία του χώρου ξήρανσης των φυτών πρέπει να είναι 20-31ο C. Αφού ξεραθούν τα φυτά, τα φυλάμε σε δοχεία γυάλινα σκουρόχρωμα ή πήλινα  που να κλείνουν καλά και μακριά από το φως του ήλιου. Θα πρέπει να προσέξουμε, όταν φυλάμε τα φυτά, να είναι εντελώς ξηρά. Αν έχουν λίγη υγρασία, θα μουχλιάσουν. Τα αποξηραμένα φυτά διατηρούν τις ιδιότητές τους για ένα χρόνο περίπου. Γι’ αυτό είναι καλό να σημειώνουμε πάνω στο δοχείο φύλαξης του φυτού το όνομά του και την ημερομηνία συλλογής του.

Πότε μαζεύουμε και πώς χρησιμοποιούμε

τα διάφορα μέρη του φυτού

Τα άνθη του φυτού τα μαζεύουμε όταν είναι ανοιχτά, αν και υπάρχουν μερικά φυτά, όπως π.χ. το χαμομήλι, που πρέπει να τα μαζέψουμε πριν ανοίξουν τα άνθη τους. Αφού κόψουμε τα άνθη, τα καθαρίζουμε καλά από χώμα και έντομα και τα απλώνουμε πάνω σ’ ένα χαρτί για να ξεραθούν.

Τα φύλλα του φυτού τα μαζεύουμε μόνα τους, αν είναι μεγάλα, ή μαζί με το βλαστό, αν είναι μικρά. Αν τα φυτά είναι αειθαλή, μπορούμε να μαζέψουμε τα φύλλα τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν είναι φυλλοβόλα, μαζεύουμε τα φύλλα ακριβώς πριν την άνθιση, όταν αρχίσουν να φαίνονται τα μπουμπούκια. Όταν το φυτό είναι νέο, δε θα πρέπει να μαζεύουμε όλα τα φύλλα του. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε όλο το επίγειο τμήμα (φύλλα, βλαστό, άνθη και σπόρους) και όχι μόνο τα φύλλα, μαζεύουμε το φυτό όταν βρίσκεται στη μέση της άνθισής του. Αν μαζέψουμε λοιπόν όλο το επίγειο τμήμα του φυτού, το δένουμε σε ματσάκια και το κρεμάμε ανάποδα για να ξεραθεί. Όταν δούμε ότι τα φύλλα αρχίζουν να τρίβονται, το φυτό έχει αποξηρανθεί. Τότε το θρυμματίζουμε και το φυλάμε. Δε θα πρέπει να αφήσουμε το φυτό να ξεραθεί τόσο ώστε να γίνεται σκόνη. Το μαζεύουμε πριν.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους του φυτού, μαζεύουμε τους καρπούς μαζί με τους σπόρους και ένα μέρος βλαστού, όταν οι σπόροι έχουν σχεδόν ωριμάσει. Φτιάχνουμε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα για να ξεραθούν, αφού βάλουμε από κάτω τους ένα χαρτί πάνω στο οποίο θα πέσουν οι σπόροι, όταν ξεραθούν. Τους σπόρους των σαρκωδών καρπών τους μαζεύουμε όταν οι καρποί είναι ώριμοι (π.χ. κολοκύθι). Οι σπόροι των αρωματικών φυτών πρέπει να ξηραίνονται στη σκιά.

Οι ρίζες του φυτού μπορούν να μαζευτούν την άνοιξη, συνήθως όμως μαζεύονται το φθινόπωρο, όταν τα φυτά μαραθούν. Δε θα πρέπει να μαζεύουμε τις ρίζες αμέσως μετά από βροχή. Αφού τις μαζέψουμε, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια, αν είναι μεγάλες. Αν είναι μικρές, τις χρησιμοποιούμε ολόκληρες. Στη συνέχεια τις απλώνουμε σε χαρτί και τις αφήνουμε να ξεραθούν.

Τους  σαρκώδεις καρπούς τους μαζεύουμε μόλις ωριμάσουν. Τους απλώνουμε σε ένα δίσκο και τους αφήνουμε να ξεραθούν, φροντίζοντας να τους γυρνάμε συχνά, για να ξεραθούν ομοιόμορφα. Ξηραίνονται στον ήλιο.

Οι  βολβοί μαζεύονται μόλις μαραθούν τα φυτά, συνήθως το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα τους βολβούς του σκόρδου πρέπει να τους μαζεύουμε γρήγορα, γιατί βυθίζονται εύκολα μόλις μαραθούν τα φύλλα και μετά είναι δύσκολο να τους βρούμε.

Όπως φάνηκε μέσα από τα προηγούμενα άρθρα με το ίδιο θέμα, η φύση είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερο φαρμακείο. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενειών που είναι τόσο σοβαρές ή τόσο προχωρημένες που δεν μπορούν να θεραπευτούν μόνο με βότανα. Πολλοί επίσης μπορεί να προσέξουν ότι, ενώ χρησιμοποιούν κάποιο βότανο για συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δική του ιδιομορφία και είναι πολύ πιθανό κάποιο βότανο να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για το συγκεκριμένο άτομο. Καλό θα είναι λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού δοκιμάσει κανείς το συγκεκριμένο βότανο πρώτα, μετά να κάνει ένα συνδυασμό βοτάνων που έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες, πράγμα που μπορεί να είναι πράγματι πιο αποτελεσματικό. Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας την ημερομηνία που έγινε η συλλογή του φυτού. Μετά από ένα χρόνο περίπου το φυτό χάνει πολλές από τις ιδιότητές του, και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να το κρατάμε περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα. Αν συλλέγουμε τα βότανα οι ίδιοι, θα πρέπει να ξέρουμε ότι δε μαζεύουμε ποτέ τα βότανα όταν έχει υγρασία, τα ξεραίνουμε στη σκιά και τα φυλάμε σε δοχείο καλά κλειστό και σε μέρος που να μην έχει υγρασία.

Πολλά από τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και αντικαθιστώντας κάποια στοιχεία που είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

Στις κό:κκινες σάλτσες Άνηθο, βασιλικό, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, δυόσμο, κανέλα, κύμινο, μαϊντανό, πάπρικα, πράσινη πιπεριά, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο.

Στις άσπρες σάλτσες: Άνηθο, λεμόνι, μαϊντανό, ρίγανη.

Στις σαλάτες: Δεντρολίβανο τριμμένο, καρότο, κρεμμύδι, λεμόνι, μαϊντανό, μάραθο, πάπρικα, πράσινη πιπεριά.

Στα όσπρια: Σέλινο, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά.

Στα κρέατα: Σε βραστά, δεντρολίβανο, σέλινο, δυόσμο, σε ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη, σε φρικασέ, σέλινο, σε κεφτέδες και μπιφτέκια, δυόσμο, μάραθο, πράσινη πιπεριά, ρίγανη.

Σε ψάρια: Στα βραστά, σέλινο, στα τηγανητά, δεντρολίβανο στη σάλτσα που τα συνοδεύει, στα ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη.

Σε όλα τα φαγητά: Κρεμμύδι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε, αρκεί να μην το καβουρδίζουμε υπερβολικά).

Αντί για αλάτι: Θρούμπι (σε κόκκινες σάλτσες κι ομελέτες), σέλινο (σε σκόνη στις σαλάτες), σκόρδο (σε όλες τις σαλάτες).

Αντί για μαύρο πιπέρι: Άνηθος (σε σκόνη για σούπες και βραστές σαλάτες), γαρύφαλλο (στις κόκκινες σάλτσες), μουστάρδα (σε σκόνη), κόκκινη πιπεριά.

Αντί για ζάχαρη: Κολιάντρο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο (σε γλυκά και στον καφέ), μάραθο (σε κέικ, κουλουράκια και πίτες).Στεβια

Σε γλυκά: Γαρύφαλλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο (στα γλυκά ταψιού), κανέλα, λεμόνι (σε φέτες ή φλούδα).Στεβια

Όσο αφορά τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά, γιατί έτσι χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους. Αν όμως, το φαγητό μας χρειάζεται δυνατή φωτιά, μπορούμε να τα προσθέσουμε προς το τέλος. Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε στο ίδιο φαγητό πολλά αρωματικά και σε μικρές ποσότητες παρά ένα ή δύο σε μεγάλες ποσότητες.πηγη  .sch.gr/fantakis/igia.htm

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

Κεραλοιφη Καλεντουλας


Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για κομπρέσες σε πληγές, μώλωπες, μελανιές, στραμπουλήγματα, ακόμα και για φλεγμονές ή καρκινοειδείς φλεγμονές, εξελκώσεις εξαιτίας μακρόχρονης κατάκλισης, έλκη και πρηξίματα.

Μαρτυρίες γιατρών  που έχουν ασχοληθεί με την καλεντουλα πιστεύουν  ότι η καλέντουλα είναι ένα φυσικό φάρμακο για τους κακοήθεις όγκους δρ Μπον αναφέρει την καλέντουλα ως το πλέον σημαντικό φάρμακο σε περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου και συστήνει την καθημερινή πόση του τσαγιού καλέντουλας για μακρύ χρονικό διάστημά. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Οι ροδόχροες σπίλοι μπορούν να εξαφανιστούν, αν επικαλύπτονται με φρέσκο χυμό αρκετές φορές την ήμερα για μακρύ χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τα μελανώματα και τις πανάδες των ηλικιωμένων, καθώς και για τα τραχιά καρκινοειδή εξανθήματα.

    Πρόσφατα, ο Αμερικανός γιατρός και επιστήμονας δρ Ντρούι απέδειξε τη μοναδική θεραπευτική δύναμη της καλέντουλας κατά του καρκίνου. Με τη χρήση της καλέντουλας μπόρεσε να θεραπεύσει επιτυχώς πολλούς ασθενείς του.

Αγρια Καλεντουλα
    Η πόση τσαγιού καλέντουλας ενδείκνυται για γαστρεντερικές διαταραχές, σπασμούς στομάχου, έλκος στομάχου, καθώς και για φλεγμονές του παχέος εντέρου, την υδρωπικία και την αιματουρία. Είναι εξαιρετικό κατά των ιώσεων και ουρολοιμώξεων.

   Τα θαυμαστά αποτελέσματα του τσαγιού από φρέσκια καλέντουλα φαίνονται στο γράμμα που μου έστειλε ένας γιατρός:  ( Ένα κορίτσι δυόμισι χρονών αρρώστησε σοβαρά, έπειτα από αλλεπάλληλα εμβόλια πολιομυελίτιδας. Παρουσίαζε χρόνια διάρροια, απώλεια βάρους, αδυναμία όρασης και δυσκολίες στο φαγητό.

Στην ιατρική εξέταση διαγνώστηκε παράτυφος κι έτσι το παιδί τέθηκε υπό ιατρική παρακολούθηση. Μια εβδομάδα μετά την πόση τσαγιού από φρέσκα άνθη  καλέντουλας και τη λήψη κάποιων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, το παιδί παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Η εξέταση για το βάκιλο του τυφοειδούς, που επαναλήφθηκε τρεις φορές αμέσως μετά, ήταν για πρώτη φορά αρνητική».

Αφού η καλέντουλα είναι ωφέλιμη για τη λοιμώδη ηπατίτιδα, είναι εξαίρετο φάρμακο και για τις ηπατικές διαταραχές. Μουλιάζουμε σε βραστό νερό άνθη, μίσχους και φύλλα. Δεν πρέπει να γλυκαίνουμε το τσάι. Για τις προαναφερθείσες ενοχλήσεις πίνετε 3 με 4 φλιτζάνια την ημέρα, δηλαδή περίπου μια κουταλιά της σούπας κάθε τέταρτο της ώρας. Το τσάι που φτιάχνουμε με μια κουταλιά της σούπας ανθών σε 1/4 του λίτρο υ νερό, αποβάλλει τις έλμινθες (σκουλήκια). Ο χυμός των φρέσκων μίσχων απαλλάσσει από τις κρεατοελιές και την ψώρα, το βρασμένο έγχυμα θεραπεύει τον έρπη και τα αδενικά οιδήματα, αν κάνουμε με αυτό πλύσεις  στα προσβεβλημένα μέρη. Το τσάι, όταν το πίνουμε τακτικά, καθαρίζει το αίμα. Τα μάτια δυναμώνουν αν κάνουμε πλύσεις με χλιαρό τσάι.

Τα καρκινοειδή ελκώματα και όγκοι, οι σκασμένες πατούσες, τα έλκη στα πόδια και στους γοφούς, καθώς και οι ανοιχτές, πυώδεις πληγές που δεν επουλώνονται, βελτιώνονται όταν κάνουμε πλύσεις με έγχυμα από ίσα μέρη καλέντουλας και πολυκομπίου. Χρησιμοποιήστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από αυτό το μείγμα για 1/2 λίτρο νερό.  Προσοχή στους σπόρους που υπάρχουν στην αγορά γιατι προέρχονται από υβρίδια φυτά  πηγη             http://users.sch.gr/fantakis/igia.htm

Kεφίρ – Το ζωντανό ποτό

ΚΟΜΠΟΥΧΑ (kombucha) και ΚΕΦΙΡ

Ενδεχομένως να την ξέρετε και ως «τσάι της Μαντζουρίας». Όσοι τη χρησιμοποιούν της αποδίδουν τόσες ιδιότητες που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμηθούν. Στην πραγματικότητα, οι «θαυματουργές» ιδιότητες της κομπούχα έφτασαν στο δυτικό κόσμο από την Ανατολή και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα μέσω της εμπειρικής χρήσης, καθώς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιστημονικές έρευνες που να τις επιβεβαιώνουν.

Τι είναι η κομπούχα
Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό όσων πάσχουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού, μια άποψη ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, καθώς δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί σχετικές έρευνες.

Τι μας προσφέρει
Η κομπούχα -και κάποιες άλλες τροφές, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ- περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες. Από βιταμίνες, περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχει ακόμα και βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.

Προϋποθέσεις για να τη δοκιμάσετε
Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε κομπούχα, ιδιαίτερα αν πάσχετε ή υποπτεύεστε ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια. Χυμό κομπούχα δεν πρέπει
να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.
http://greenchef.gr/
Πού θα την αναζητήσετε
Δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε μύκητα κομπούχα στο εμπόριο. Κάποια μεγάλα και εξοπλισμένα καταστήματα βιολογικών ειδών φέρνουν κατά καιρούς και ενδεχομένως μπορείτε να τον παραγγείλετε. Ένας άλλος τρόπος είναι να τον παραγγείλετε μέσω του Διαδικτύου. Το καλύτερο από όλα, βέβαια, είναι να σας τον χαρίσει κάποιος φίλος. Πάντως, θα βρείτε στα βιολογικά προϊόντα έτοιμο ρόφημα κομπούχα, σε περίπτωση που δεν βρίσκετε το μύκητα ή δεν έχετε χρόνο να το παρασκευάσετε μόνοι σας.επίσης η ομάδα μας έχει
σχεδόν μέλη σε όλη την ελλάδα που απολαμβάνουν την ευργετική της δράση απο ότι μας
λένε .


Πώς θα http://greenchef.gr/την καταναλώσετε
Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού χυμό κομπούχα την ημέρα. Καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούχα είναι το πρωί. Μετά από μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Αυξήστε σταδιακά τη δοσολογία, μέχρι να φτάσετε στα 3 ποτήρια ημερησίως. Η αποτοξινωτική δράση του
ροφήματος θα φανεί απο την πρώτη εβδομάδα .
φίλοι μιλάνε για θαύματα που έκανε στον οργανισμό τους και την ενέργεια που τους
έδωσε ξανά.
Κομπούχα μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και για την παρασκευή διάφορων
καλλυντικών συνταγών.βλέπε βιβλίο (ginder frank)

Πού επιδρά
Από τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στην κομπούχα και μέσα από τις σχετικές σελίδες του Διαδικτύου (αριθμούν μερικές χιλιάδες) προκύπτουν μια σειρά από ιδιότητες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα σας επιβεβαιώσουν όσοι γνωστοί και φίλοι τη χρησιμοποιούν.
• Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων.
• Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.
• Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
• Βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
• Αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος.
• Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.
• Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
• Λειτουργεί γενικά ως θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού.
O Ginder Frank Αναφέρει στο βιβλίο του οτι στην βραζιλία οι γυναίκες βάζουν κομπούχα
στα πόδια για την κυταρίτιδα.

Φτιάξτε κομπούχα μόνοι σας
Θα χρειαστείτε
• Ένα ανοξείδωτο δοχείο περίπου 5 λίτρων
• Μια καθαρή, αποστειρωμένη πετσέτα ή ένα τουλπάνι, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίγεται γύρω από το χείλος του δοχείου
• Ένα μεγάλο ελαστικό επίδεσμο( τουλι με λάστιχο) (για να συγκρατήσει το ύφασμα γύρω από το δοχείο)
• Ένα θερμόμετρο (προαιρετικά)
• 4 λίτρα (+ 1 ποτήρι) βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• 6 φακελάκια πράσινο ή μαύρο τσάι
• 320 γρ. άσπρη ζάχαρη
• Έναν υγιή και καθαρό μύκητα κομπούχα
• 250 ml υγρό έτοιμης κομπούχα ή, εναλλακτικά, 4 κουταλάκια αποσταγμένο ξίδι
• Μπουκάλια συνολικής χωρητικότητας 4 λίτρων
• Μία κανάτα με μετρητή

Η σημασία της αποστείρωσης: Για να πετύχει η κομπούχα σας και να μην κινδυνέψει να μουχλιάσει ή να κολλήσει βλαβερούς μικροοργανισμούς, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία έχοντας καθαρίσει -και ακόμα καλύτερα αποστειρώσει- ό,τι θα χρησιμοποιήσετε και να έχετε απολυμάνει τα χέρια σας.

Προσοχή! Ποτέ μην αποθηκεύετε το υγρό της κομπούχα σε σκεύη κεραμικά, ζωγραφισμένα ή από αμμοβολημένο κρύσταλλο, καθώς τα οξέα ενδέχεται να εκλύσουν τοξικές ουσίες.

μπορείτε να το βάλετε σε μπουκάλια σκούρα αν έχετε που να κλείσουν απο πάνω με φελό η άλλο τρόπο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βράζετε 3λίτρα νερό σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ή σε ένα πυρίμαχο γυάλινο σκεύος. Μόλις το νερό πάρει βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε 5-6 φακελακια τσαϊ(η άλλα βότανα) στα 3 λίτρα και τα αφήνετε 15 λεπτά για να βγάλουν τα “μαγικά” τους .
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, αφαιρέστε τα φύλλα τσαγιού (ή τα φακελάκια) από το υγρό και προσθέστε το στο δοχείο ζύμωσης
στην συνέχεια τη ζάχαρη 80γρ εως 100γρ ανα λίτρο και το τσάι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να γίνει σε θερμοκρασία δωματίου η το κρυώνετε με παγάκια.
Στο μεταξύ, προσθέτετε τα 3 λίτρα και το ένα επιπλέον ποτήρι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) στο δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε για τη ζύμωση.
. Σε αυτό το σημείο, η θερμοκρασία του μείγματος μέσα στο δοχείο πρέπει να κυμαίνεται στους 20-30 βαθμούς Κελσίου. (Προσοχή! Το υγρό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό, γιατί θα «σκοτώσει» την κομπούχα σας.)
Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μύκητα κομπούχα στο υγρό και προσθέστε τα 400 ml από το έτοιμο υγρό κομπούχα Καλύψτε την επιφάνεια του δοχείου με πετσέτα ή τουλπάνι –που αφήνει τον αέρα να περνά, αλλά όχι τους μικροοργανισμούς- και στερεώστε το με ένα μεγάλο λάστιχο ή έναν ελαστικό επίδεσμο.
εγώ προτιμώ τούλι από μπουμπουνιέρες λεπτό για να παίρνει αέρα και να εμποδίζει τα ζουζούνια να μπαίνουν μέσα.
υνια.

Η ΖΥΜΩΣΗ
Τοποθετήστε το δοχείο σε ένα σημείο χωρίς υγρασία ή υπερβολική ζέστη, μακριά από μυρωςςςδιεςδιές. Το δοχείο πρέπει να μπορεί να παίρνει αέρα, ενώ δεν πρέπει να μετακινηθεί για μία περίπου εβδομάδα (μια αεριζόμενη ντουλάπα μακριά από την κουζίνα είναι ιδανική). Περίπου 1 εβδομάδα αργότερα, κάντε την πρώτη δοκιμή. Αν όλα έχουν πάει καλά, ήδη έχει δημιουργηθεί ένα «μωρό» κομπούχα στην κορυφή του μείγματος. Το μείγμα έχει έντονα όξινη μυρωδιά και η γεύση του πρέπει επίσης να είναι ελαφρώς όξινη – και όχι πια γλυκιά, αφού η ζάχαρη έχει απορροφηθεί από το μύκητα. Αν η γεύση δεν είναι η αναμενόμενη, αφήστε το 1-2 μέρες ακόμη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 2 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμο το μείγμα, αν και συνήθως μία περίπου εβδομάδα είναι αρκετή (όσο πιο ζεστό είναι το σημείο όπου αφήνετε το δοχείο να γίνει η ζύμωση, τόσο πιο γρήγορα παρασκευάζεται). Όταν πια η κομπούχα σας είναι έτοιμη, ρίξτε το έτοιμο ρόφημα στα μπουκάλια (επειδή καλό είναι να μην περάσει αέρας μαζί με το υγρό, μεταγγίστε το πρώτα σε μία κανάτα με στενό στόμιο και από εκεί στα μπουκάλια) και κλείστε τα καλά.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΝΕΑ ΜΩΡΑ)

Με καθαρά χέρια, αφαιρέστε τον παλιό και το νέο μύκητα από το μείγμα και βάλτε τους σε ένα καθαρό πιάτο. Θυμηθείτε να κρατήσετε περίπου 250 ml από το υγρό σαν μαγιά για τη νέα κομπούχα που θα φτιάξετε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας και τους δύο μύκητες. Μπορείτε πάντα να χαρίσετε το μικρό κομπούχα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο! (κάθε μύκητας έχει ένα κύκλο ζωής που δεν ξεπερνά τις 6 με 8 χρήσεις). Το ρόφημα που παρασκευάσατε θα είναι αφρώδες, ιδιότητα που θα ενισχυθεί αν το αφήσετε εκτός ψυγείου τις επόμενες μέρες.

υ.γ μην ακουμπάτε με μεταλικά αντεικίμενα τον μύκητα.
αν θέλετε να μην κάνετε το μείγμα για αρκετό διάστημα βάλτε το στο ψυγείο όπως και στην κατάψυξη αν θέλετε να το κάνετε μετά απο χρόνια.
μΕΤΆ ΤΗΝ ΖΎΜΩΣΗ ΕΜΦΙΑΛΏΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΉΣΤΕ 3 ΜΕ 6 ΜΕΡΕΣ ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΎΧΑ
ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΦΙΆΛΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Η ΠΙΕΣΗ .

οι πληροφορίες που υπάρχουν εδώ ούτε αντικαθιστούν ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή.
(Εκ της ομάδας )
________________________________________________

ΚΕΦΙΡ (kefir)
Kεφίρ – Το ζωντανό ποτό

Tο «θαυματουργό» ποτό. Tο μυστικό της μακροζωίας των Kαυκάσιων. Ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν. Aν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό, εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί καταναλώνεται συστηματικά και με πάθος από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Παρασκευάζεται, άλλωστε, από όλα τα είδη γάλακτος που κυκλοφορούν.

Tι είναι το κεφίρ
Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Eίναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Eκτός από το ρόφημα, όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, που μπορείτε να καταναλώσετε ως επιδόρπιο, και το οποίο περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντικότερη προβιοτική δράση από το γιαούρτι. Παρ’ όλα αυτά, το πυκνωμένο κεφίρ, αλλά και το ρόφημα, δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι, ούτε το γάλα. Ωστόσο, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Tip! Aν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.

Eυεργετικές ιδιότητες
Tο κεφίρ, που συνιστά μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συχνά παρουσιάζουν.

Tι έχουν δείξει οι έρευνες
• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
• Έχει διουρητικές ιδιότητες.
• Tα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
• Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους αθλούνται.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Tο κεφίρ στην ελληνική αγορά
Tο συναντάμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με τη φιάλη των 500 ml να κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι. Bέβαια, οι κόκκοι του κεφίρ συνήθως δεν πωλούνται και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά αν απευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά, το πιο πιθανόν είναι να σας τους εξασφαλίσουν. Xρησιμοποιείται όμως και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Φτιάξτε κεφίρ στο σπίτι σας

Tο γάλα τοποθετείται σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Tο καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου. Eάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Tο κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε. Yπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Kώστας Kαρασαββίδης.
Πηγή:
[ http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.2451.asp?mid=1]

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να το ‘ανακαλύψουν’ και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Το ‘θαυματουργό’ ποτό, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, το φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.

Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.

Ευεργετικές ιδιότητες

Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

* Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
* Έχει διουρητικές ιδιότητες.
* Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
* Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.
* Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
* Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).
* Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.



ΚΕΦΥΡΙΟ ή ΚΕΦΙΡ (kefir)
Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης (Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης.

Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.

Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η “κανονική χλωρίδα” κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

Το κεφίρ εμπλουτίζει την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης, οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λιτ. την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2. Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:
–Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
–Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού
–Έχει διουρητικές ιδιότητες.
–Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
–Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).
–Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
–Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
–Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
–Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με μέλι, με φρούτα καιttp:// δημητριακά. Καλύτερα να καταναλώνεται το βράδυ.

Γράφει ο Κάζης Αβραάμ (05-07-09), Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MScπηγη greenchef.gr 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

“Σακάτεψαν τα παιδιά για να στείλουν μήνυμα;

/
“Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι την ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος”.Σάλος από τις εικόνες κακοποίησης


Συνήγοροι και συγγενείς των κατηγορουμένων καταγγέλλουν κακοποίηση τους. "Τα παιδιά δεν είναι απλά κακοποιημένα αλλά έχουν υποστεί βαριά βασανιστήρια, με εμφανείς βαριές σωματικές βλάβες", λένε δικηγόροι και γονείς.

Η μητέρα του ενός εκ των κατηγορουμένων, Παντελία Βεργοπούλου, που είναι γιατρός της Προνοσοκομειακής Επειγούσας Ιατρικής, κατήγγειλε ότι παρά τις παρακλήσεις της “προς τους υπεύθυνους Ασφαλείας Κοζάνης και την επισήμανσή... ότι είναι πρόσφατα χειρουργημένος στα μάτια και ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν την μεταφορά σε νοσοκομείο” κι απαγορεύτηκε στην ίδια και στην συνήγορο του γιου της “η οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.”

“Ο γιος μου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν αντιμετωπίστηκαν όπως αντιμετωπίζονται άλλοι για παραβάσεις ποινικού κώδικα, αλλά με ιδιαίτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός... Καθιστώ υπεύθυνους για οποιαδήποτε βλάβη όσους επιλήπτονται του θέματος” λέει η Π. Βεργοπούλου.
Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία, με εισαγγελική διάταξη, είναι εμφανή τα τραύματα στο πρόσωπο των τεσσάρων.
Αλγεινές εντυπώσεις, με διεθνή αντίκτυπο, έχει προκαλέσει και το χοντροκομμένο φωτομοντάζ που έχει γίνει στις συγκεκριμένες φωτογραφίες: Μεγάλο κομμάτι της εικόνας έχει σβηστεί στον λαιμό ενός εκ των κατηγορουμένων (θα μπορούσε να απεικονίζει κάποιο τραύμα ή κάτι άλλο) αλλά και κάτω από το χτυπημένο και πρησμένο μάτι ενός δεύτερου. Ένας τρίτος είναι φωτογραφημένος μορφάζοντας με τραβηγμένο το κεφάλι του και φαίνεται σαν να έχει σβηστεί το χέρι που τον τραβάει. http://www.enet.gr                                            Σακάτεψαν τα παιδιά για να στείλουν μήνυμα;


Το ότι οι μπάτσοι σακάτεψαν στο ξύλο τα παιδιά που κατηγορούνται για την προσπάθεια ληστείας στον Βελβεντό Κοζάνης, δεν χωράει αμφιβολία.

Ερωτηματικά, ίσως προκαλεί η τόσο «ατζαμίδικη» φωτοσοπιά που έδωσαν οι μπάτσοι στην δημοσιότητα. Αφού ήταν δεδομένο ότι αμέσως θα γινόταν αντιληπτή η λαμογιά τους, δεν σου δημιουργούνται σκέψεις ότι το έκαναν επίτηδες στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος πέσει στα χέρια τους κατηγορούμενος για συμμετοχή σε ομάδα ένοπλης μειοψηφικής βίας θα «φτύσει της μάνας του το γάλα»;

Οι μπάτσοι έχουν δεδομένο ότι έχουν ασυδοσία και η παπαριά που είπαν ότι «ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση των δραστών», θα γίνει αμάσητα δεκτή από την φυσική και πολιτική τους ηγεσία.

Αντι λοιπόν για οποιοδήποτε δικό μας σχολιασμό παραθέτουμε το ψυχογράφημα των μπάτσων δια χειρός Κλεάνθη Γρίβα




/

από ΒΑΘΥ   ΚΟΚΚΙΝΟ

ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ



Κουτόχορτο ένα βότανο επικίνδυνο για την υγεία μας ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ 

Εσύ τι κάνεις γιαυτό ?

                                                                                  Νέα πράξη πραγμάτων                                                                                                                                                                                                                                                                                               Οποιος κλέβει το κράτος[τράπεζες,πολίτικους] θα τρώει το ξύλο της αρκούδας παρελαύνοντας στα δελτία της τηλεόρασης σαν αποδιοπομπαίος τράγος και όποιος κλέβει τον Λαό θα γίνετε Πολιτικός Με 60% ανεργία στους νέους, με τη  Μαφία να κυβερνάει τη χώρα και τη Δικαιοσύνη ξεπουλημένη, βλέπω στρατιές «αναρχικών» να   έρχονται !!!!!!!!!!!!!!                                                                                                                           
Σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου οι παπάδες που τρώνε με Χρύσα κουτάλια 

έμφαση στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας απο την ομαδα της Λαμπηδονας!!!

http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/.Σε μια κοινωνία όπου όλα μετράνε με το χρήμα η κίνηση της Λαμπηδόνα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως πρέπει να πορευόμαστε στην Ζωή μας  Κρατώντας  το χέρι μου και εγώ           δικό σου θα αγωνιστούμε μαζί ,πότε με γέλια, πότε με δάκρυα πάντα όμως μαζί!!!!!! 
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα: Ποιοί είμαστε: Τι είναι και τι θέλει το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λαμπηδόνα άνοιξε για τους πολίτες, τις .συλλογικότητες και τους φορείς του Βύρωνα και των
γύρω περιοχών. Άνοιξε για τους εργαζόμενους και τους άνεργους,
τους μαθητές και τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τη νεολαία,
για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομάδες. Άνοιξε για να
στεγάσει τη δημιουργικότητα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες της
τοπικής κοινωνίας. Σε πείσμα της κρατικής και της δημοτικής αρχής
και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που τη θέλουν κλειστή μέχρι
να βρεθεί ο τρόπος να ιδιωτικοποιηθεί, που θέλουν να βάλουν μια
ακόμα πέτρα πάνω στην απομόνωση και την εκμετάλλευση που
χτίζουν γύρω μας και να την αντικαταστήσουν με ιλιουστρασιόν
προγράμματα φιλανθρωπίας, για ανθρώπους που πετιούνται στο
περιθώριο από τη συνένοχη πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους.


Οι δημιουργικές δράσεις του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου
ξεκίνησαν από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας από το
καλοκαίρι, με λαϊκά γλέντια, με ταινίες και κουκλοθέατρο, με
καθαρισμούς του άλσους, αλλά και με δημιουργική απασχόληση
παιδιών από το Σεπτέμβρη, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι
δράσεις μας είχαν την πρώτη τους αποκορύφωση το διήμερο 14 με 15
Οκτώβρη, με ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε συλλογική κουζίνα,
συναυλίες, συζητήσεις για τους δημόσιους χώρους και το ελληνικό
λαϊκό τραγούδι. Από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ αρχίσαμε να
χρησιμοποιούμε και το εσωτερικό του χώρου της Λαμπηδόνας για τις
δραστηριότητές μας, που θέλουμε να γίνονται από τη γειτονιά για τηγειτονιά.
Η λογική μας είναι: Όχι άλλο ένα ιδιωτικό αναψυκτήριο, αλλά ένας
χώρος που πραγματικά έχει ανάγκη η γειτονιά. Ένας ανοιχτός
δημόσιος χώρος συνάντησης, συζήτησης, οργάνωσης των αναγκών
μας, δημιουργικότητας, που βάζει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από
το χρήμα και τα ιδιωτικά συμφέροντα, και επιστρέφει τους
δημόσιους χώρους εκεί που πραγματικά ανήκουν. Σε εμάς, που
ζούμε εδώ.
Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου δεν είναι
στατικό και συνεχίζει να διαμορφώνεται. Από το καλοκαίρι και μετά
έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν να λειτουργούν η δημιουργική
απασχόληση παιδιών, συλλογικές κουζίνες, προβολές, καφενείο τα
πρωινά του Σαββατοκύριακου, ανοιχτές συζητήσεις (όπως για το
κέντρο υγείας Βύρωνα), δράσεις αλληλεγγύης (όπως το ολοήμερο για
τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας), μαθήματα
ζωγραφικής και μουσικές ομάδες, ομάδα ανέργων, δημιουργία
βιβλιοθήκης και αναγνωστήριο. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από
ομάδες εργασίας με την ισότιμη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων.
Οι ομάδες αυτές θα επεκταθούν και θα δημιουργηθούν νέες, με την
όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων του Βύρωνα σε αυτές.


Η συνέλευση του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα λειτουργεί με
αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου συμμετέχουμε όλες και όλοι
ισότιμα, ως φυσικά πρόσωπα, αποφασίζοντας τις δράσεις του
χώρου μέσα από το διάλογο που συνδιαμορφώνει κατά το δυνατόν
ομόφωνες αποφάσεις. Η λειτουργία μας γίνεται με βάση την
αυτοδιαχείριση, την προσωπική συμμετοχή και με μη κερδοσκοπικό
χαρακτήρα.


Δίνουμε έμφαση στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της
δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας και αγωνιζόμαστε
αυτές να γίνουν πράξη για όλες κι όλους.



Καλούμε κάθε κάτοικο, συλλογικότητα, φορέα της γειτονιάς μας στο
χώρο της Λαμπηδόνας να μαζευόμαστε από κοινού, να συζητούμε και
να πραγματοποιούμε τις δράσεις μας. Η προσπάθειά μας δε διεκδικεί τη
μοναδικότητα και το αλάθητο. Θα έχει έντονα τον πειραματισμό, καθαρό
σημάδι των καιρών της κρίσης και των σαρωτικών αλλαγών. Για μας η
συλλογική οικειοποίηση ελεύθερων χώρων, αναγκαίων για την κοινωνία,
δεν είναι μειοψηφική ή “παρεϊστικη” ιδιοκτησιακή λογική, είναι έμπρακτη
έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να γίνει η Λαμπηδόνα και το
άλσος της Αγίας Τριάδας πραγματικά δικός μας χώρος, κομμάτι της
δικής μας ζωής.


Ούτε ιδιωτικοποίηση, ούτε ρημαδιό, η Λαμπηδόνα είναι
κέντρο κοινωνικό!


Στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα – Λαμπηδόνα (άλσος Αγίας
Τριάδας, περικλείεται από τις οδούς Αγίας Σοφίας, Μεσολογγίου,
Κορυτσάς, Κωνσταντιλιέρη) λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες σε
σταθερή βάση:
- Ανέργων και υποαπασχολούμενων
- Βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου
- Ζωγραφικής
- Μουσικής
- Συλλογικής κουζίνας


Η Συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου είναι ανοιχτή σε όλες
κι όλους και γίνεται στις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης στο χώρο της
Λαμπηδόνας                                                                                                                                                     .
Ηλεκτρονική αλληλογραφία: koinonikokentrovirona@gmail.com
Ιστότοπος: http://politistikokentrovirona.blogspot.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984146037