Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ανακύκλωση


  Δεν έχεις χρήματα να αγοράσεις γλάστρες μην σκας υπάρχουν και τα πλαστικά μπουκάλια
 Αυγοθήκες ακόμα και................................... γλάστρες
 καλάθι από χαρτί

 Φυτεύω Αβοκάντο και ανανά


 Ανακύκλωση στις λάμπες


 φτιάχνω κουτάκια με χαρτόνι
       Πολύφωτο από κονσέρβα                                                                                                                πηγηhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=229225697203722&set=a.150081038451522.29163.149469411846018&type=1

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σαμπούκος το πλήρες Φαρμακείο

Οι καρποί αυτοί,
ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ (ELDER EUROPEAN)

Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι επίσης γνωστός ως Ζαμπούκος, Σαμβυξ,Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία,Βούζια,Φροξυλιά, Φροξινάνθη. Πρόκειται για μία ομάδα 30 περίπου φυτών που ευδοκιμούν σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του Βορείου κυρίως ημισφαιρίου. Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του. 

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Σαμπουκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και Sureauxτύπου Β). . 

Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα . 

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Τα κοπανισμένα φύλλα είναι αποτελεσματικό αντικουνουπικό ως έγχυμα. Βάζουμε μία χούφτα σε ένα δοχείο και προσθέτουμε βραστό νερό, το αφήνουμε μερικές ώρες και έπειτα όπως είναι κρύο το βάζουμε σε ένα σκούρο μπουκάλι. Αλείφουμε το δέρμα μας πριν κοιμηθούμε και αντίο κουνούπια…
Οι καρποί αυτοί, Μαγειρική

Σαμπούκος  Σιρόπι



 (1 κιλό) μούρα κουφοξυλιάς αφαιρούνται και πλένονται 
4 φλιτζάνια (1 λίτρο) νερό 
2 ½ (500γρ) ζάχαρη ακατέργαστη, η 1 ως 4 φλιτζάνια μέλι
χυμό από ένα φρέσκο​​ λεμόνι
Παρασκευή
Μαγειρευουμε τα μούρα στο νερό για λίγα λεπτά περίπου 15  μέχρι να γίνουν μαλακά  σε χαμηλό βρασμό
Σουρώνουμε το μείγμα 

3. Ρίχνουμε το χυμό πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, έως ότου το σιρόπι δέσει. Προσθέτουμε και το  χυμό λεμονιού.
4. Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα μπουκάλι ή βάζο και το φυλάμε  στο ψυγείο.

Αποθήκευση: Στο ψυγείο,μπορεί να κρατήσει αυτό το σιρόπι μέχρι ένα έτος. Αν δείχνει κάποια σημάδια μούχλας, τα απομακρύνετε  και βράζετε  το σιρόπι και πάλι.

  Τσάι  Σαμπούκου

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σαμπούκου ή ένα κουτάλι σούπας αποξηραμένα μούρα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 κάρδαμα
  • 2 ολόκληρα γαρίφαλα
  • Μέλι (προαιρετικά, )

Βήματα

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα.
  2. Φέρνουμε το μείγμα  σε βρασμό  και  το αφήνουμε  να σιγοβράσει για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  3.  σουρώνουμε  στο φλιτζάνι το τσάι.
  4. Γλυκαίνουμαι με μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία επιθυμούμε Το σιρόπι είναι ελαφρώς γλυκό,  οπότε δεν χρειάζεται  περισσότερη γλυκαντική ουσία.
    Προφυλάξεις
    Οι ανώριμοι ή αμαγείρευτοι καρποί του σαμπούκου είναι τοξικοί. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα

κυδώνι και granola  πηγες http://www.davidlebovitz.com/http://www.sensities.com/index.php

ΝΑΣ


Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Χυμός από φύλλα φραγκοσυκιάς





Συστατικά

  • 3 με 4 φύλλα φραγκοσυκιάς τον ​​χυμό (περίπου ένα φλιτζάνι χυμό)
  • Ένα φλιτζάνι κρύο νερό
  • Δύο φλιτζάνια φρούτα ή χυμό ,παγάκια

  1. Τοποθετήστε το χυμό από τα φύλλα στο μπλέντερ σας
  2. Προσθέστε νερό
  3. Προσθέστε τα φρούτα και τα παγάκια
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει, προσθέτοντας λίγο περισσότερο νερό, αν το ποτό είναι πολύ παχύ.                                                                                                                                        Ιδιοτητες
    Ελέγχει τα οξέα  στο σώμα και  προφυλάσσει τα έντερα και το στομάχι.
    Προλαβαίνει τις κολίτιδες με την ιδιότητα του να «ρυθμίζει» το Ph  του στομαχιού και του εντέρου.
    Μειώνει την «επιθετικότητα των ωμών τροφών, των ξινών τροφών ή με πολλά καρυκεύματα, της ασπιρίνης και άλλων χημικών.

    Υπό μορφή φρέσκου χυμού, είναι ο καλύτερος φίλος του στομαχιού και του εντέρου.
    Οι μη υδροδιαλυτές ίνες του καθαρίζουν το έντερο.
     
    Είναι αγχολυτικό. Επανασυντάσσει το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό.
          
    • Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών  αποστημάτων, την διόγκωση του σπληνός, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. Το χρησιμοποιούν εκατονταετίες τώρα  Αμερικανοί και Μεξικανοί.   Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
    • Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
    • Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.  Έχουν γίνει εκτενείς πανεπιστημιακές έρευνες στην Αμερική καθώς και σε άλλες χώρες.
    • Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
    • Κατά της χοληστερόλης
    • Κατά της φλεβίτιδος
    • Κατά πνευμονικών παθήσεων
    • Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
    • Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα
    • Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα») χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, ήτοι άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!
    Συλλογή
    Η συλλογή και ο καθαρισμός αποτελούν τα δύο πιο «ακανθώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος να απολαύσει τα φραγκόσυκα. 
    Προκειμένου να συλλέξουμε  φραγκόσυκα, είτε για επί τόπου κατανάλωση, είτε για μεταφορά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζομε και εφαρμόζουμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες.
    α) Πριν την ανατολή του ηλίου.  Και αυτό για τον εξής κύριο λόγο. Το πρωί, τα αγκάθια του καρπού από την νυκτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα. Δεν είναι σκληρά, χωρίς αυτό να αποκλείει τον άμεσο κίνδυνο να εισχωρήσουν στα χέρια, αν τα πιάσουμε χωρίς προφύλαξη.
    β) Μετά την δύση του ηλίου. Αυτό είναι πιο σχετικό από την προηγουμένη περίπτωση.


    γ) Να υπάρχει άπνοια. Εκτός από τον ήλιο, στην σκλήρυνση των αγκαθιών, από την νυκτερινή ελαστικότητα, συντελεί και ο αέρας.   
    Τρόποι συλλογής
    Πολλοί είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να μαζέψει τα φραγκόσυκα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, αναφέρονται στα άτομα εκείνα, τα οποία δεν έχουν καμία εξοικείωση με το έμφορτο από αγκάθια αυτό φρούτο. Αλλά και οι πεπειραμένοι δεν υστερούν από μεθόδους συλλογής, χωρίς να παραβλέπουν την επιβαλλομένη προφύλαξη. Χαρακτηριστικώς αναφέρομε μερικούς απ' αυτούς.

    α) Με τίναγμα.
     Οι πιο αδαείς προσπαθούν, πριν πιάσουν τα φραγκόσυκα για να τα κόψουν από τον βλαστό, να τινάξουν τα αγκάθια απ' αυτά. Δεν είναι σωστός τρόπος   
    β) Με καλύπτρα.
     Άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μέσο, το οποίο δεν το διαπερνά το αγκάθι.
    γ) Με γάντια.
     Μερικοί προκειμένου να συλλέξουν φραγκόσυκα. χρησιμοποιούν χοντρά υφασμάτινα γάντια. 
    δ) Με το χέρι. 
    Ο πιο σίγουρος και χωρίς άλλες διαδικασίες τρόπος, είναι να τα μαζεύουμε με γυμνό χέρι. Είναι πολύ εύκολος, όσο και αν φαίνεται επικίνδυνος και ανατριχιαστικός. Αυτό όμως προϋποθέτει μεγάλη πείρα. 
    ε) Με πρακτικά μέσα
     

    Μεταφορά – Διατήρηση 

    Όταν συλλέγουμε φραγκόσυκα και θέλουμε να τα μεταφέρουμε, πρέπει να προσέχουμε:

    α) να μη τα πετάμε από ψηλά, 
    β) να μη πιέζουμε τον καρπό  κατά την συλλογή και 
    γ) να μη προκαλείται άνοιγμα στο κάτω μέρος του καρπού κατά την απόσχιση από τον βλαστό.  
    Διατηρούνται καθαρισμένα στο ψυγείο ή ακαθάριστα σε σκιερό μέρος όχι πέραν της εβδομάδος. 
     

    Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι χάρη στην βερβερίνη.
    Τα αμινοξέα και οι ίνες του, η αντί οξειδωτική του δράση, βοηθούν στην καλή  κατάσταση των αρτηριών.
    Βοηθάει στην χώνεψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
    Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ιδιαιτέρως το συκώτι.
    Εξουδετερώνει την περίσσια αμμωνία στα όργανα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες με επιτυχία.
    Εξουδετερώνει μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση  αλκοόλ και του καπνίσματος.
    Οι γυναίκες των Αζτέκων το θεωρούσαν δυναμωτικό και ότι βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.
    Κατά την κύηση και τον θηλασμό κατανάλωναν τον χυμό του ή ένα τσάι από τα λουλούδια και τις ρίζες του.

    Προσωπικά, έτρωγα ένα φύλλο αραιά και που, με λίγο αλάτι και λάδι όταν η διαφανή «γλίτσα» δεν με ενοχλούσε οπτικά (αφού καθάριζα το φλούδι)
    Συνταγές.
    3 κιλά φραγκόσυκα για ένα λίτρο χυμό.
    Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κύβους σε μια κατσαρόλα. Μην προσθέσετε νερό ή ζάχαρη. Βράστε με  κλειστό καπάκι και ανακατεύετε αραιά και που. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε για 45 λεπτά. Μόλις τα σπόρια ξεκολλάνε από το φρούτο με ευκολία, σουρώστε και βάλτε τον χυμό στο ψυγείο. Παγωμένο, είναι υπέροχο

    Να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες γιατί θα υποστεί ζύμωση.
    Κρασί
    Αν κρατήσετε σε δροσερό μέρος τον χυμό σε 2-3 μέρες, θα έχετε ένα ελαφρά αλκοολούχο ποτό, το Colonche, πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου
    Η βάλτε το στην σαλάτα.  
    Η φραγκοσυκιά είναι παραγνωρισμένη και ξεχασμένη σήμερα στην χώρα μας, όμως είναι οικονομική, και φυτεύεται απίστευτα εύκολα.
    Απλά βάλτε ένα φύλλο στο  χώμα, όρθιο κατά προτίμηση, και θα βγάλει ρίζες.
    Στην Νότια Αμερική η εξάπλωση του ήταν τόση που εισάγανε ένα ειδικό έντομο για να περιορίσουν την εξάπλωσή του, πριν φυσικά ανακαλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες την κερδοφόρα αγορά που προσφέρει λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
    Όντως, στην Ευρώπη και Αμερική, αρκετοί είναι αυτοί που στρεσαρισμένοι, ή με προβλήματα χοληστερόλης, καταναλώνουν ένα χάπι με εκχυλίσματα Φραγκοσυκιάς πριν το φαγητό, για να ανακτήσουν την «χαρά της ζωής».
    100 γραμμάρια διαθέτουν
    Μέταλλα:

    Ασβέστιο :          93 mg
    Σίδηρο:               1,6 mg
    Φώσφορο:           17  mg
    Υδατάνθρακες:   5,6 mg
    Πρωτεΐνες:          1,7 mg
    Βιταμίνες
    A (Ρετινόλη)
    Β1 Θειαμίνη
    Β2 Ριβοφλαβίνη
    Β3 Νιασίνη
    C

     
    Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι:
    Υδατοδιάλυτες:Πηκτίνη
    Κόμμι
    mucilage
    και μη :κυτταρίνη
    ημικυτταρίνη
    lignane
    Ένα ώριμο φρούτο περιέχει
    Νερό                                   86-92%
    Ζάχαρη                                 11,2 %
    Κυτταρίνη                             1,3  %
    Πρωτεΐνες                              6,7 %
    Λιπαρά                                   0,3 %
    Οξέα                                       0,1 %

    Πηγή:
    Docteur Nopal le medecin du bon Dieu
    Ph.Morgan, R, Spencer-Johns, S Caruso, Ethnomedicine Bulletin 1987
    W.Wolf, K Shroeder, T Laplace: Lamarck Institute report, San Jose
    Ressources medicinales de la flore Francaise.
    Philippe Jaques PRO VERA (Belgium)
    Handbook of phytochemical constituents of gras herbs (Londres)

3000 βότανα έχουν αντικαρκινική δράση- διαβάστε ποια

Υ
πάρχει μια θεωρεία που εν μέρη την ασπάζονται πολλοί επιστήμονες σύμφωνα με την οποία, ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορούν αν όχι να ιαθούν, μπορούν να καταπολεμηθούν συνδυαστικά με ικανοποιητικά αποτελέσματα, από την ίδια τη φύση. Τα βότανα συχνά πυκνά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην προστασία μας από τον καρκίνο. Διαβάστε ποια βότανα και πως επιδρούν...

H κανέλα, το γαρίφαλο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι δεν χρησιμεύουν μόνο για να νοστιμίζουν τα φαγητά και να ευφραίνουν τον ουρανίσκο αλλά προστατεύουν και από τον καρκίνο. Περισσότερα από 3000 βότανα, που διαθέτει στη θεραπευτική της «φαρέτρα» η φύση, έχουν κάποια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, αντικαρκινική δράση και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών για τη θεραπεία του καρκίνου, επισημαίνει, ο χημικός -υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κυτταροκαλλιεργειών, Μοριακού Modeling και Σχεδιασμού Φαρμάκων, του Συμεωνίδειου Ερευνητικού Κέντρου, του Θεαγενείου, Γεώργιος Γερομιχαλός.
«Στο οπλοστάσιο που μας παρέχει η φύση κατά των ασθενειών- και δη κατά του καρκίνου- σημαντικότατη θέση κατέχουν τα βότανα, δηλαδή τα φαρμακευτικά φυτά που παράγουν χημικές ενώσεις, με θεραπευτική δράση για τον άνθρωπο. Η αντικαρκινική δράση των φαρμακευτικών φυτών της βοτανικής εναλλακτικής ιατρικής, είναι πολλές φορές ισχυρότερη των διάφορων κλασικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που δεν έχουν φυσική προέλευση. Για τη βοτανοθεραπεία, η ασθένεια δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την επικράτηση της ανισορροπίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπτύξει τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας που διαθέτει. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση θεραπευτικών βοτάνων, γιατί αφενός δεν θεραπεύουν όλες τις ασθένειες και αφετέρου η αλόγιστη και χωρίς συμβουλή γιατρού χρήση τους μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Γερομιχαλός.
Στη συμβολή των βοτάνων στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου αναφέρθηκε ο κ. Γερομιχαλός, σε ανακοίνωσή του στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενος αποτελέσματα πληθώρας επιδημιολογικών αλλά και εργαστηριακών μελετών με in vitro και in vivo πειράματα, που κατέδειξαν τη σημασία των φαρμακευτικών φυτών στη μάχη κατά του καρκίνου.
«Η σημασία των βοτάνων είναι ότι δεν θεραπεύουν μία μόνο πάθηση και δεν έχουν δράση σε μία μόνο πρωτεΐνη -στόχο στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά εμφανίζουν πολύπλευρη θεραπευτική δράση, στοχεύοντας σε πληθώρα πρωτεϊνικών στόχων. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό δεδομένου ότι κάθε βότανο αποτελείται από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες δραστικές ενώσεις. Αυτή είναι και η λυδία λίθος της σύγχρονης φαρμακευτικής επιστήμης στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου. Η σύνθεση δηλαδή φαρμάκων που θα εμφανίζουν μια multi-target δράση, κάτι δηλαδή που μας το προσφέρει απλόχερα η φύση μέσω των φαρμακευτικών φυτών και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες των συνθετικών φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, ευχής έργον θα ήταν να ερευνηθεί επιστημονικά ο ελληνικός βοτανικός πλούτος, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του μένει ανεκμετάλλευτος» εξηγεί ο κ. Γερομιχαλός.
Το φυτικό βασίλειο, όπως αναφέρει, αποτέλεσε πηγή πολλών αντικαρκινικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το διτερπενικό ψευδοαλκαλοεϊδές ταξόλη, δευτερογενής μεταβολίτης του Ιταμου του Ειρηνικού (Taxus brevifolia), που θεωρείται ένα από τα «όπλα» της σύγχρονης ιατρικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών κ.λπ.
Μεταξύ των φαρμακευτικών φυτών, των οποίων η χρησιμότητα έχει αποδειχθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, περιλαμβάνονται βότανα της ελληνικής φύσης αλλά και άλλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Ινδιάνους της Αμερικής, από τους Ιάπωνες καθώς και από την παραδοσιακή αγιουρβεδική ινδική ιατρική. Ως παράδειγμα, ο κ. Γερομιχαλός αναφέρει φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής φύσης όπως η λεβάντα, όλα τα φρούτα της οικογένειας που περιλαμβάνουν βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, φράουλες κ.τλ., ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, ο χυμός από φύλλα ελιάς και τσουκνίδας, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, το γαϊδουράγκαθο, η πικραγγουριά, ο κίστος, η κολλιτσίδα.Το βαλσαμοχορτο,το λεμονι
Αλλά υπάρχουν και άλλα που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και από τους Ινδιάνους θεραπευτές της Αμερικής, όπως το πράσινο και μαύρο τσάι, το σιταρόχορτο, η κανέλλα, το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι), ο ιξός (γκι), η βερβερίδα, η κουρμπενία, το λάπαθο, το δρακόντι, το huang-chin , η πιπερόριζα, ο αστράγαλος, η ραβδόσια το μοσχοκάρυδο, η εχινάκεια, η αλόη arborescens, η αλόη, η κάνναβη, η κουρκούμη, το μαύρο πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι καγιέν, το τζίνσενγκ, τo gingo biloba, η αιματόριζα.
Επίσης, αντικαρκινική δράση έχουν, η ινδική κηκίδα, το ινδικό ριβήσι, το λευκό σανδαλόξυλο, ο ιβίσκος, η γλυκόριζα, η ξηρά χλοώδη άνθη, η ινδική κοτυληδόνα, η κάρηκα, η κλιτόρια, το ξύλο αλόης, το καρδάμωμο, η κανέλα, το κύπειρο, η χρυσόριζα, το μέλι, η ακατέργαστη ζάχαρη και το γκι. Άλλα βότανα είναι η ασκληπιάς, το μαύρο μουσάλι, το μινίσπερμο, το καρδιόφυλλο, ο εχίνωψ των Ανατολικών Ινδιών, η γλυκόριζα, η ορχιδέα βάντα, τα αργυρεία, και το ινδικό αγριοπίπερο.
Τα αντικαρκινικά βοτανικά σκευάσματα αμερικανικής ηπείρου περιλαμβάνουν, ρίζα αρκτίου, ρίζα ινδικού ρήου, ένα είδος λάπαθου και φλοιό φτελιάς, ενώ υπάρχουν και άλλα όπως το Pau D' Arco, το σαπαράλ, το φυτό «νύχια γάτας» , το Ara-Larix, η σημύδα, η μιμόζα, η διωναία και πολλά άλλα.
«Όλες αυτές οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα βότανα δεν αποτελούν πανάκεια ούτε μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ολοσχερώς τα κλασικά φάρμακα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού η αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας» υπογραμμίζει ο κ. Γερομιχαλός.http://www.dete.gr/index.php