Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Φτιάχνω Κατσικίσιο τυρί τύπου chevre !


Κατσικίσιο τυρί τύπου chevre


Υλικά:
3 λίτρα κατσικίσιο γάλα
μισό κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι
μισό κεσεδάκι νερό
χυμό από 2 λεμόνια
1 κ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το γάλα, το νερό και το γιαούρτι σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 80 βαθμούς.
2.  Το αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε το λεμόνι.
3. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και θα αρχίσει να κόβει. Δεν ανακατεύουμε άλλο. Το αφήνουμε να πέσει στους 55-60 βαθμούς. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα και όσο θα πέφτει η θερμοκρασία τόσο θα πήζει.
4. Αδειάστε σιγά-σιγά το τυρόπηγμα και το τυρόγαλα μέσα στη τσαντίλα. Και την αφήνουμε να στάζει για 3-4 ώρες.
5. Μετά προσθέτουμε το αλάτι και ότι μυρωδικό της αρεσκείας μας, ξαναπλάθουμε τη μαλακή μάζα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 μέρες.
Καλή επιτυχία!

Στην παστερίωση του γάλακτος, τα παθογόνα βακτήρια καταστρέφονται με θέρμανση στους 62°C για 30 λεπτά ή με «στιγμιαία» θέρμανση σε υψηλότερες θερμοκρασίες για λιγότερο από ένα λεπτό. Η διαδικασία της παστερίωσης, η οποία ελαττώνει την συνολική ποσότητα των βακτηρίων κατά 97%-99%, είναι αποτελεσματική, επειδή οι συχνοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο γάλα (ο βάκιλλος του Koch, η σαλμονέλλα, ο στρεπτόκοκκος και οι βρουκέλλες) δεν σχηματίζουν σπόρια και είναι αρκετά ευαίσθητοι στην θερμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου