Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Λάδι αγριελιάς .....Το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο!

Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος. Έχει πολλά κλαδιά, στρεβλά που όταν ξεραθούν δημιουργούνται παραβλαστήματα από το υπόγειο τμήμα του βλαστού και το δένδρο συνεχίζει τη ζωή του. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, βραχύμισχα, ωοειδή, με σκουροπράσινο χρώμα από πάνω και αργυρόλευκο από κάτω. Το αργυρό χρώμα στο κάτω μέρος του φύλλου της ελιάς οφείλεται στο μεγάλο αριθμό πολυκύτταρων λεπιοειδών τριχών που υπάρχουν στην κάτω επιδερμίδα. Οι καρποί της είναι μικρές μαύρες δρύπες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Είναι το ονομαστό "αγριόλαδο", που χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο, σε δερματικές και άλλες παθήσεις. Η Αγριελιά είναι ένα από τα τυπικά φυτά των μεσογειακών οικοσυστημάτων και ειδικά των διαπλάσεων των αειφύλλων σκληροφύλλων θάμνων (μακκί). Υπάρχουν στη χώρα μας αναρίθμητες άγριες ελιές που φυτρώνουν στις χαμηλές πλαγιές των βουνών, μαζί με άλλους θάμνους. Είναι γνωστά και με τα κοινά ονόματα Αγριλιός, Γριλολιά, Κοσίνη, Κόστινος, Λευκάδα, Σκαντζογριλιός, Αρκολιά κτλ. Πολύ συχνά η άγρια ελιά χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για εμβολιαστούν πάνω σ΄ αυτή διάφορες ποικιλίες ήμερης, καλλιεργούμενης ελιάς. Έτσι οι ελαιώνες επεκτείνονται όλο και περισσότερο. Ενδιαφέρον έχει και η προσπάθεια επέκτασης των ελαιώνων με εμβολιασμό των παραβλαστημάτων της άγριας ελιάς σε περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως στην Κρήτη και έχει εξαιρετική σημασία από οικολογική  την αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο εξ όλων των ελαιόλαδων ήταν αυτό που έδινε η αγριελιά, το οποίο ήταν και λίγο σπάνιο, καθώς και το ελαιόλαδο της πρώτης συμπίεσης (ομφάκινον), που λαμβάνεται με την «απαλή» σύνθλιψη της ελιάς και χωρίς την παρεμβολή ζεστού νερού. Κατά τον Πλίνιο, το λάδι αυτό λαμβάνεται πρώτον πιέζοντας την ελιά όταν είναι ακόμη άσπρη (άγουρη), και δεύτερον όταν η ελιά αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς να έχει, ωστόσο, ωριμάσει. Το πρώτον ομφακικόν είναι λευκό, το δεύτερο πράσινο. Το δεύτερο κάνει καλό στα ούλα και είναι εξαίρετο για να διατηρηθούν τα δόντια λευκά. .παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και  για το οποίο κυμαίνεται η αγορά του από 70-400 ευρώ το κιλό  Ενα μπουκάλι των 250 ml έχει 120 €

ΑΓΡΙΕΛΙΑ & ΚΟΤΙΝΟΣ

Κότινος μοναδική τιμή και δόξα για τον νικητή και την προσπάθεια του να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Η θεά Αθηνά για να διεκδικήσει την Αττική, έκανε να βλαστήσει η ιερή ελιά πάνω στον βράχο της Ακροπόλεως, νικώντας τον Ποσειδώνα που τρύπησε με την τριαινά του το φρέαρ του Ερεχθείου και ανάβλυσε θαλασσινό νερό.  
Από την αγριελιά την ιερή ελιά της Αθηνάς στο Ερέχθειο, πλέκανε οι Αθηναίοι τα στεφάνια ως μοναδικό βραβείο στους Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς Αγώνες. 
Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης

Το λάδι της ελιάς έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, διαλύει τη χοληστερίνη και δίνει μακροζωία. Το αφέψημα των φύλλων και της φλούδας της είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του πυρετού, των ρευματισμών και των αρθριτικών. Ηρεμεί επίσης τη νευρική ένταση. Το παρθένο ελαιόλαδο περιορίζει τη δυσκοιλιότητα.
Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, μελανιάσματα, δαγκώματα εντόμων, στραμπουλήγματα και για να καταπραΰνει τη φαγούρα.από φύλλα και άνθη ελιάς χρησιμοποιήθηκαν ως κρύο κολλύριο για τα ερεθισμένα μάτια αλλά και για το έλκος του στομάχου.

Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!!!

Αγριέλαιο... ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο που συνεχώς καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη θέση στην διατροφή μας! Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα εξαιρετικό άρθρο από την κυρία Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Msc το οποίο μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την σημασία του αγριέλαιου στην υγεία μας.

  Η ελιά εξημερώθηκε κατά την Νεολιθική περίοδο στην ανατολική μεσόγειο, και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, στη λεκάνη της Μεσογείου μπορούμε να βρούμε ακόμη αγριελιές (Olea europaea oleaster). Ενδείξεις  που σχετίζονται με τη χρήση της αγριελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να βρεθούν σε ιστορικά και ιερά κείμενα, όπως η Οδύσσεια, το Κοράνι και η Αγία Γραφή. 

  Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αντίθετα με τις θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου καθώς και τις επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου,  οι οποίες έχουν διερευνηθεί και συνεχίζουν να διερευνώνται επισταμένως, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου από αγριελιά στον άνθρωπο. Εντούτοις, μία ομάδα ερευνητών (Belarbi M και άλλων) μελέτησε τις επιδράσεις του ελαιολάδου από αγριελιά στα λιπίδια του πλάσματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικόAgric Food Chem. τον Αύγουστο του 2011.  Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της παρατεταμένης πρόσληψης ελαιολάδου από αγριελιά στο λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου. Στα πλαίσια της έρευνας έδωσαν σε 40 υγιή άτομα ηλικίας (ηλικίας 27.9 ± 3,85 χρόνια),  να καταναλώνουν ελαιόλαδο από αγριελιά για ένα μήνα  και σύγκριναν τα αποτελέσματα με άτομα από την ίδια περιοχή που δεν κατανάλωναν όμως ελαιόλαδο από αγριελιά. 
  Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: H oυρία του πλάσματος, η κρεατινίνη και συγκεντρώσεις ουρικού οξέος και γλυκόζης δεν είχαν κάποια σημαντική διαφορά, στο τέλος της μελέτης, μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ελαιόλαδο από αγριελιά και αυτών που δεν κατανάλωναν. Αντίθετα, στα άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο από αγριελιά καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις στη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος (-24,8%, Ρ <0,05), της ολικής χοληστερόλης (-12,13%, Ρ <0.05), καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL-C) (-24,39%? Ρ <0,05) Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις της καλής χοληστερόλης (HDL-C) παρουσίασαν σημαντική αύξηση (17,94%? Ρ <0.05)  στα άτομα που κατανάλωναν το συγκεκριμένο λάδι σε σχέση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε.

  Επομένως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πάνω έρευνα ,  φαίνεται ότι το λάδι που προέρχεται από άγριους ελαιώνες, δηλαδή τις αγριελιές,  μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων του πλάσματος σε υγιή άτομα που το καταναλώνουν.

  Σε μία άλλη μελέτη που διεξήχθη κατά τις καλλιεργητικές περιόδους  2003/04, 2004/05 και 2005/06  και είχε σκοπό την αξιολόγηση των παρθένων ελαιολάδων από αγριελιές ως προς τη σύνθεσή τους σε λιπαρά οξέα,  χλωροφύλλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες, και φαινολικές ενώσεις, καθώς και τη σχέση τους με την οξειδωτική σταθερότητα και  παρατηρήθηκαν τα έξης αποτελέσματα:
H σύνθεση των λιπαρών οξέων από όλα τα δένδρα αγριελιάς που εξετάστηκαν έδωσαν παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι σύμφωνο με τα εμπορικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, τα κύρια λιπαρά οξέα που βρέθηκαν ήταν το ελαϊκό οξύ, το παλμιτικό, το λινολενικό, το στεατικό και το παλμιτελαϊκό.  Το ελαϊκό οξύ είναι το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία με ιδιαίτερα  υψηλά επίπεδα στο συγκεκριμένο λάδι που κυμαίνονται από 71,1-78,4% .

  Μεταξύ των φυσικών αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο από αγριελιά, είναι οι τοκοφερόλες που ξεχωρίζουν λόγω της αντιοξειδωτική τους δράσης και της σημαντικής θρεπτικής τους επίδρασης στον οργανισμό. Η ανάλυση της τοκοφερόλη με HPLCαποκάλυψε την παρουσία α, β, γ και δ τοκοφερολών σε όλα τα ελαιόλαδα που μελετήθηκαν. Η συνολική περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες επηρεαζόταν σημαντικά από τον παράγοντα  ποικιλία. Η α τοκοφερόλη είναι αυτή που  βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.  Όπως προτείνεται από διάφορους συγγραφείς, η κύρια τοκοφερόλη στα παρθένα ελαιόλαδα είναι η α-τοκοφερόλη. Οι ουσίες αυτές ασκούν τόσο βιταμινική δράση (Βιτ. Ε.) όσο και αντιοξειδωτική.

  Η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα  είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατά την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου από αγριελιά, δεδομένου ότι οι φυσικές φαινόλες βελτιώνουν την αντίσταση στην οξείδωση και, σε ορισμένο βαθμό, είναι υπεύθυνες  για την οξεία πικρή γεύση του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποσά των φαινολών και ο-διφαινόλων εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ποικιλία. Οι φαινόλες είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα του ελαιολάδου. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε,  οι φαινολικές ενώσεις σχετίζονται ισχυρά με την πικρή  και στυφή γεύση του ελαιολάδου και το χαρακτηριστικό του  άρωμα.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω, μπορούμε να πούμε ότι το παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από την αγριελιά είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας και θα μπορούσε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην υγεία του ανθρώπου. Περιμένουμε να γίνουν περισσότερες μελέτες οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας γύρω από αυτό το εξαιρετικό λάδι, το αγριέλαιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΡΗΝΗ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc
Βασιλέως Παύλου 10, Βούλα

  
http://kalagias.weebly.com/           http://oleasylvestris.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου