Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Σκόρος Στα Ρούχα - Πώς να τον αντιμετωπίσετε φυσικά

Ο σκόρος είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε σπιτιού. Ένα μόνο έντομο αν τρυπώσει μέσα στη ντουλάπα σας μπορεί να καταστρέψει ρούχα και κουβέρτες. Η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται συνήθως για το χαρακτηρισμό όλων των λεπιδόπτερων που τρέφονται με ίνες ρούχων. Τα λεπιδόπτερα είναι ένα είδος στο οποίο ανήκουν κυρίως οι πεταλούδες.


Ο σκόρος είναι ένα νυχτόβιο έντομο, γιαυτό αποκαλείται και νυχτοπεταλούδα. Το ενήλικο έντομο είναι ακίνδυνο για τα ρούχα σας αφού τρέφεται αποκλειστικά με γύρη και άλλα κυρίως φυτικά μέρη. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι προνύμφεςτων σκόρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο τρέφονται με υφάσματα ζωικής προέλευσης (μαλλί, μετάξι) αλλά και βαμβακερά και ίσως ακόμα και συνθετικά αν είναι λερωμένα με κάποια υλικά. Αυτές οι προνύμφες είναι ικανές να καταστρέψουν εύκολα το ρούχο στο οποίο θα γεννηθούν αν είναι φτιαγμένο από αυτά τα υλικά.

Κύκλος ζωής

Ο σκόρος είναι ένα έντομο που έχει δράση ολόκληρο το χρόνο, αν και έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί σε κρύες συνθήκες, αν το σπίτι σας είναι αρκετά ζεστό τους χειμερινούς μήνες, μπορεί άνετα να αναπαραχθεί και να εκκολαφθούν οι τα αυγά του με επιτυχία.
Γεννάει περίπου 50-150 μικροσκοπικά αυγά τη φορά συνήθως σε ένα μόνο σημείο. Έτσι μπορεί να καταλάβετε ότι μόνο ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να σας γεμίσει το σπίτι με αρκετούς απογόνους μέσα σε λίγους μήνες.

Εχθροί του σκόρου

Ο σκόρος είναι έντομο, οπότε ο χειρότερος εχθρός του σκόρου στην φύση είναι τα πουλιά που τρέφονται με έντομα
1. Εχετε γεράνια στις γλάστρες; Κόψτε τα φύλλα, βάλτε τα σε τούλινο πουγκί ή σε κομμάτι γάζα που θα κλείσετε και κρεμάστε το στα ντουλάπια ή βάλτε το στα συρτάρια.
2. Τα φύλλα φρέσκιας μέντας και ο δυόσμος είναι επίσης σκωροαπωθητικά αν τα τοποθετήσετε σε τούλινα πουγκάκια στις ντουλάπες και τα συρτάρια σας.
3. Βάλτε σε μαντήλι λίγο αιθέριο έλαιο λουΐζας ή λεμονιού και τοποθετήστε το στο συρτάρι ή το ντουλάπι
4. Βάλτε σε ένα μαντήλι λίγο αιθέριο έλαιο θυμαριού και τρίψτε τις άκρες της πόρτας της ντουλάπας ή του συρταριού.
5. Κοπανήστε κόκκους πιπέρι, βάλτε τους σε παλιά νάιλον κάλτσα που έχετε κόψει και τοποθετήστε στο ντουλάπι ή το συρτάρι.
6. Σκορπίστε στα συρτάρια σας λίγα μοσκοκάρφια.
7. Βγάλτε το καπάκι από ένα άρωμα που σας έχει τελειώσει και η μυρωδιά που έχει μείνει στο μπουκαλάκι θα απωθήσει τον σκόρο. Προσοχή, δεν ενδείκνυται η χρήση αρώματος vaporisateur.
8.Πολικό ψύχος. Σε περίπτωση που έχεις υποψίες ότι δεν πρόλαβες ή σου ξέφυγε κάποια θήκη χωρίς προφύλαξη, μην ανησυχείς. Βάλε τα ρούχα σε μικρότερες τσάντες ή σακούλες και τοποθέτησε τα στην κατάψυξη για 24 με 48 ώρες. Το πολύ κρύο σκοτώνει τα αυγά και τις νύμφες.
9. Η λεβάντα. Αν έχετε λεβάντα, κόψτε και ή την δένετε ματσάκι και την κρεμάτε στο ντουλάπι.Μην δημιουργείτε στοίβες από ρούχα! Αν έχετε ρούχα που δεν θα φορέσετε πια ή που δεν θέλετε να αποχωριστείτε, μην τα τοποθετείτε σε στοίβες αλλά φροντίστε να τα αποθηκεύετε τακτοποιημένα, όμορφα και καθαρά μέσα σε ειδικές θήκες ή σακούλες. Ο σκόρος είναι ιδιαίτερα… τεμπέλης και δεν θα μπει στη διαδικασία να τρυπήσει το πλαστικό ή το ύφασμα.



Αν ο σκόρος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του πάνω στο ρούχο σας, τότε πλύνετέ το αμέσως ή αφήστε το για τρεις μέρες σε μια πλαστική σακούλα στην κατάψυξη! Το πολύ κρύο θα σκοτώσει το σκόρο!
Οι ντουλάπες και τα συρτάρια πρέπει πάντα να διατηρούνται καθαρά. Σε περιόδους γενικού καθαρισμού, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαριότητα και στις ντουλάπες!



Τοποθετήστε στις ντουλάπες απωθητικά σκόρου ή φυσικά σκοροκτόνα, όπως κομμάτια ξύλου κέδρου, πιπέρι σε κόκκους, μοσχοκάρυδο, θυμάρι, γαρύφαλλα καθώς και σακουλάκια με λεβάντα (γνωστή για την αντισκοριακή της δράση) ή φλούδες λεμονιού -  τις οποίες  βάζουμε σε μικρά δοχεία μέσα στις ντουλάπες και στην αποθήκη.

Παγίδες για τον σκόρο

Όπως είπαμε, ο ενήλικος σκόρος δεν είναι ο ίδιος επικίνδυνος για τα ρούχα μας, αλλά αν ζευγαρώσει και γεννήσει τότε θα έχουμε πρόβλημα. Έτσι εκτός από τα απωθητικά σκόρους σε όλες τις ντουλάπες μας, καλό είναι να έχουμε και μερικές παγίδες μέσα ή έξω από το σπίτι, για να πιάνουμε τους ενήλικους σκόρους πριν αυτοί φανούν επικίνδυνοι.

Στην αγορά κυκλοφορούν μερικές έτοιμες παγίδες για σκόρους, οι οποίες συνήθως έχουν φερομόνες για να τους προσελκύουν αλλά είναι σχετικά ακριβές καθώς έχουν 5-15 ευρώ η καθεμία. 

Το μυστικό

Αποφύγετε την ναφθαλίνη και τα χημικά αντισκορικά. Θεωρούνται καρκινογόνα, προκαλούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα και περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για τα παιδιά ή τα κατοικίδια. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η εισπνοή ναφθαλίνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε νεογέννητα.

Μπορείτε όμως να φτιάξετε απλές παγίδες μόνοι σας οι οποίες είναι αρκετά οικονομικές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι απλές κίτρινες παγίδες κηπουρικές και λίγο φυσικό μαλλί.

Οι κίτρινες κηπουρικές παγίδες πωλούνται μισό με ένα ευρώ η μία αναλόγως του μεγέθους. Έχουν πάνω τους κόλλα και στις δύο πλευρές στην οποία προσκολλούν τα έντομα και παγιδεύονται. Είναι σχεδόν πάντα κίτρινου χρώματος καθώς προσελκύει τα έντομα όπως έχει αποδειχθεί. Χρησιμοποιείται για να πιάνει συγγενή έντομα του σκόρου (άλλα λεπιδόπτερα) των οποίων οι κάμπιες καταστρέφουν τα λαχανικά.

Έτσι αν περάσετε γύρω από την παγίδα λίγο μαλλί την κάνετε πιο ελκυστική για τον σκόρο. Όσο πιο πολύ μαλλί χρησιμοποιήσετε τόσο καλύτερα, αλλά θα μειώσετε την επιφάνεια προσκόλλησης. Φυσικά και χωρίς μαλλί θα έχει αποτελέσματα, αφού πάλι θα πιάνει ότι έντομο ακουμπάει πάνω της. Αρκετά σημαντικό στην επιτυχία είναι το σημείο που θα την τοποθετήσετε. Ο σκόρος όπως είπαμε είναι νυχτόβιο έντομο, έτσι κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν έχετε ανοιχτά τα φώτα κρύβεται. Συνήθως κρύβονται σε σκοτεινές γωνίες του σπιτιού. Έτσι το πιο καλό σημείο για τοποθέτηση είναι σε κάποια σκοτεινή γωνία του σπιτιού, ακόμα και μέσα στις ντουλάπες.
Η κόλλα που έχει πάνω δεν είναι πάρα πολύ ισχυρή έτσι και πάνω σε κάποιο ρούχο να ακουμπήσει θα το ξεκολλήσετε σχετικά εύκολα.  
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα αφού θα έχει πιάσει αρκετά έντομα, μεταξύ των οποίων και σκόροι (αν υπάρχουν φυσικά). 




Tips:

Κομμάτια από σαπούνι! Μην τα πετάξετε αλλά τοποθετήστε τα σε πουγκάκια (που μπορείτε να φτιάξετε από ένα παλιό καλσόν) και βάλτε τα ανάμεσα από τα ρούχα που θέλετε να προφυλάξετε. Εναλλακτικά, πάρτε ένα καινούργιο αχρησιμοποίητο σαπούνι και σπάστε το σε μικρά κομματάκια! Μην το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο, αφού στην αντίθετη περίπτωση, η μυρωδιά είναι πολύ πιο έντονη.  Όχι μόνο δεν θα έχετε σκόρο, αλλά θα μοσχομυρίζουν και τα ρούχα σας.                                                                                                           πηγες              http://offsite.com.cy/category/insite     http://omorfamystika.gr/     http://www.infokids.gr/       http://www.supereverything.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου