Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ικαρία: Τι σχέση έχουν οι καρχαρίες με τους Ικαριώτες;?"Η βραδυκαρδία" ειναι το κλειδί της Μακροζωίας τους!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για squaliΣτις 12 Αυγούστου, στο πλέον έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποτελεί σταθμό για τις γνώσεις μας σχετικά με την εξέλιξη των ειδών, που αφορά τους παράγοντες οι οποίοι προάγουν τη μακροβιότητα των έμβιων όντων και φυσικά του ανθρώπου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με πολύ αξιόπιστη μεθοδολογία ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, ένα από τα εκατοντάδες είδη αυτού του θηρευτή των ωκεανών, ζουν περίπου 400 χρόνια! Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι με το ακραίο ψύχος ενεργοποιούνται γονίδια υπεύθυνα για τη μακροβιότητα. Επίσης, ότι με το ψύχος επιβραδύνονται βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό οι οποίες προάγουν τη γήρανση.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η καρδιά του καρχαρία λειτουργεί με λίγους παλμούς και ότι κατά την κόπωση δεν αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, αλλά οι ανάγκες για κυκλοφορία μεγαλύτερου όγκου αίματος καλύπτονται με άλλους αντιρροπιστικούς μηχανισμούς. Δηλαδή το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που προκαλεί και ταχυκαρδία και έχει βοηθήσει τα ανώτερα θηλαστικά και τον άνθρωπο να επιβιώσουν, δίνοντας κρίσιμες μάχες με το περιβάλλον, δεν λειτουργεί στον καρχαρία.
Άραγε πώς μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή την εκπληκτική γνώση για τη διάρκεια της ζωής των καρχαριών της Γροιλανδίας στο περιβάλλον όπου ζει ο σύγχρονος άνθρωπος; Μία από τις πέντε (5) περιοχές στον πλανήτη που έχουν τους μακροβιότερους κατοίκους βρίσκεται στη χώρα μας και είναι το ακριτικό νησί της Ικαρίας. Μελετώντας τους κατοίκους του νησιού, επισημάναμε παράγοντες που συνδέονται με τη μακροβιότητα τόσο βιολογικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Ένας από αυτούς είναι η ψυχοσωματική ισορροπία και η λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος σε χαμηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα αυτής της χαμηλής δραστηριότητας είναι οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η επιβράδυνση μεταβολικών διεργασιών -πολλές φορές τοξικών- στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες προκαλούν γήρανση. Επίσης, επισημάναμε γονιδιακές διαφορές του πληθυσμού των μακρόβιων σε σχέση με ανάλογα δείγματα από άλλες περιοχές. Επομένως, όπως στους καρχαρίες της Γροιλανδίας, έτσι και στους κατοίκους της Ικαρίας, η μακροβιότητα δεν φαίνεται να είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα ενός ιδανικού συνδυασμού περιβάλλοντος, ψυχοσωματικής υγείας και γονιδιακού υποστρώματος. Η μακροβιότητα των ανθρώπων που ζουν στην Ικαρία είναι λίγες δεκαετίες πάνω από τον μέσο όρο και όχι οι απίστευτες ηλικίες τεσσάρων αιώνων που ισχύουν για τους καρχαρίες της μελέτης. Και μπορεί οι καρχαρίες που ζουν σήμερα στη Γροιλανδία να γεννήθηκαν όταν στη Γαλλία αυτοκράτορας ήταν ο Λουδοβίκος ΙΕ’, στην Ικαρία όμως οι μακρόβιοι θυμούνται τους Τούρκους να κατέχουν το νησί μέχρι το 1912.
Σήμερα, στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να ανατραπεί το ευνοϊκό περιβάλλον που συνδέεται με τη μακροζωία, αφού το συσσωρευμένο άγχος και η κατάθλιψη διεγείρουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ανατρέπει τις βιολογικές ισορροπίες που ευνοούν τη μακροβιότητα.
Χρέος των πολιτικών μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι να προφυλάξουν με τις δράσεις τους τον λαό από μία ακόμα επιβάρυνση πέρα από την οικονομική, αυτή που αφορά τη βράχυνση του βίου.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς     http://www.ert.gr                                                                                                              Μαρτυρία ενός φίλου Ικαριώτη   Αγαπητέ φίλε , γεια σου. Σε χαιρετώ με τη συναίσθηση ενός συγγενούς σου.  απ` την Ικαρία... Απ` την Ικαρία στην οποία, ο ζυμομύκητας που φτιάχνει το ικαριώτικο κρασί, επιβιώνει και αντέχει να "δουλεύει" ακόμη και στους 17,5` βαθμούς του μούστου. Θέλω να σου πω πως, έχω κι εγώ μια "βραδυκαρδία". Οι καρδιακοί παλμοί μου κυμαίνονται από 58 έως 64, το λεπτό. Και επειδή έχουμε υπεράριθμους γιατρούς στην Ελλάδα, τρεις διαφορετικοί καρδιολόγοι, ήθελαν να μου "φορέσουν" "βηματοδότη" κσι χωρίς να έχω κάποια σχετική πάθηση ή μεγαλοκαρδία, λόγω της "προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας", όπως ευσχήμως λέγεται η εξασφάλιση επαρκούς πελατείας σε πλεονάζοντες Γιατρούς. Τελικά με "έσωσε" ο Καθηγητής Κρεμαστινός. Ο οποίος -μετά από ειδικές εξετάσεις- μου διέγνωσε "σύνδρομο παρασυμπαθητικοτονίας" που συνοδεύεται από βραδυκαρδία-ανάλογη εκείνης των αθλητών, με δυνατή καρδιά- που σηματοδοτεί μακροζωία. Μακροζωία και μεγάλο προσδόκιμο ζωής, όπως μου εξήγησε ο Καθηγητής, αφού, αν υπάρχει ένα ανώτατο όριο αριθμού παλμών, στην αντοχή κάθε καρδιάς, ο βραδύκαρδος θα το φτάσει αργότερα των υπολοίπων άλλων...ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ    
Sofoklis Glaros
                                         

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Τα σπάνια φτερουγίσματα της Papilio alexanor

Ικαρία Ιούλιος 2015
Papilio alexanor Τον 18ο αιώνα ο Κάρολος Λινναίος, Σουηδός βοτανολόγος δημιούργησε το σύστημα ταξινόμησης,Η ταξινομία του Λινναίου, ταξινομεί τους ζωντανούς οργανισμούς ιεραρχικά ξεκινώντας από τα βασίλεια.
  • Βασίλειο
  • Συνομοταξία
    • Υποσυνομοταξία
  • Ομοταξία
    • Υφομοταξία
  • Τάξη
  • Οικογένεια
  • Γένος
  • Είδος
    • Υποείδος
 Η λέξη Papilio χρησιμοποιήθηκε ως όνομα του γένους σε κάθε γνωστό είδος πεταλούδας στον κόσμο. Σήμερα  μόνο  215 από τα 17.600  γνωστά είδη της   διατηρούνται  .Διακρίνεται από τις σχεδόν παράλληλες μαύρες λωρίδες κατά μήκος των κίτρινων φωτεινών  πτερύγων της    Αυτή η σπάνια πεταλούδα σου φέρνει στο νου ένα τίγρη .έναν τίγρη όμως του αέρα ! Το είδος της λόγω της ομορφιάς και της σπανιότητάς της, είναι περιζήτητο από συλλέκτες και έμπορους πεταλούδων. Από αυτή την άποψη η πεταλούδα Αλεξάνωρ απειλείτε ιδιαίτερα !
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας κινδύνου που έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της είναι η φυσική εξέλιξη της βλάστησης που τρυγάει .
Στην Ευρώπη, η πυκνότητα του πληθυσμοί της έχει μειωθεί ανησυχητικά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, στο περιβάλλον της και ιδιαίτερα στη χρήση φυτοφαρμάκων από γεωργικές δραστηριότητες
 ....!

Ντοκιμαντέρ ΑΚΡΑΤΟΣ ΝΗΣΟΣ, Διαδρομές μακροκαλοζωΐας στην Ικαρία

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Άκρατος Νήσος-Διαδρομές «μακροκαλοζωΐας» στην Ικαρία, της κ. Γεωργακοπούλου Νικολέτας που είναι παραγωγή στο πλαίσιο της δράσης "Ανάδειξη Τοπικών Πανηγυριών Ικαρίας" του έργου «Πέλαγος Πολιτισμού» που έχει ως σκοπό την ανάδειξη τοπικών πανηγυριών & του τρόπου ζωής της Ικαρίας

Η Ικαρία των ντόπιων, του πανηγυριού, του κρασιού, της συλλογικότητας, της έκστασης, του τουρισμού. Με φόντο την πολύβουη τουριστική περίοδο των ικαριώτικων πανηγυριών, το ντοκιμαντέρ καταγράφει το ταξίδι του κρασιού στο νησί, εστιάζοντας σε χαρακτήρες που αναδεικνύουν πτυχές της κοινωνικής δράσης, της συλλογικής μνήμης και της ικαριώτικης φιλοσοφίας, και αποκαλύπτουν, ο καθένας με τον τρόπο του, το πολυπόθητο μυστικό της μακροκαλοζωΐας.
-------------

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Αντώνης Γλαρός, Διεύθυνση παραγωγής: Νικολέττα Γεωργακοπούλου, Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Φατούρου, Σενάριο: Νικολέττα Γεωργακοπούλου, Αντώνης Γλαρός, Ηρώ Γλαρού, Κατερίνα Φατούρου, Διεύθυνση φωτογραφίας: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Μοντάζ: Νικολέττα Γεωργακοπούλου, Ήχος: Μερόπη Καρακίτσιου, Ροζάννα Μπάγια, Μίξη Ήχου: Βαγγέλης Φάμπας, Εκτέλεση παραγωγής: Massive Productions, Παραγωγή: Περιφέρειακο Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς», Διάρκεια: 40’

Πέλαγος Πολιτισμού

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

«Πενία τέχνας κατεργάζεται...Φτιάχνω μικρές σόμπες και συσκευές παρασκευής φαγητού από 3 υλικά»



Δεκάδες υλικά που στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία είναι για πέταμα μπορείτε αντί να τα στείλετε στον κάδο  να τα αποθηκεύσετε και στην κρίσιμη ώρα να σας βοηθήσουν τόσο στο να ζεσταθείτε, όσο και να μαγειρέψετε ή ζεστάνετε το φαγητό σας. 

Πάμε όμως να δούμε πως με έναν πολύ απλό τρόπο μπορείτε να φτιάξετε αυτές τις φορητές συσκευές: 

Καταρχήν το βασικό υλικό είναι τα κονσερβοκούτια, κάθε μεγέθους και κάθε είδους, αρκεί να είναι μεταλλικά.  Το δεύτερο υλικό είναι το χοντρό χαρτόνι με τις κυψέλες. Και το τρίτο υλικό είναι τα χρησιμοποιημένα κεριά. 








Καταρχήν κόβουμε σε λωρίδες το χαρτόνι ύψους στα 2/3 του ύψους της κονσέρβας που έχουμε. Προσοχή το ύψος του χαρτονιού να είναι βαθμιδωτό. Δλδ στο κέντρο του σπειρώματος που θα δημιουργήσουμε το χαρτόνι θα είναι στα 2/3 ενώ στην άκρη στο 1/3. 

Μετά βάζουμε μέσα τις λωρίδες χαρτονιού σχηματίζοντας σπύρωμα. Όπως είπαμε και στην προηγούμενη παράγραφο στο κέντρο πρέπει το χαρτόνι να είναι πιο ψηλό, να εξέχει του υπολοίπου γιατί αυτό το κομμάτι θα χρησιμεύει όπως το γνωστό μας φιδάκι. Θα καίγεται λίγο λίγο. 


Το μήκος των κομματιών θα το ρυθμίσετε εσείς, όπως και τα τεμάχια που θα χρειαστείτε και είναι σε συνάρτηση του μεγέθους της κονσέρβας. Για την κλασσική κονσέρβα τόνου των 150 γραμ. θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χαρτόνι 12-14 εκατοστά. 

Αφού τοποθετήσετε το χαρτόνι σε σπείρωμα μέσα στο κονσερβοκούτι τότε πάμε στο δεύτερο υλικό, που είναι το κερί. Το κερί πρέπει να είναι λιωμένο. Χρησιμοποιείστε ένα δοχείο για να λιώσετε παλιά κεριά με τη μέθοδο μπεν μαρί. Δηλαδή για όσους δεν γνωρίζουμε ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με νερό και στο πάνω μέρος πολύ προσεκτικά τοποθετούμε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ή κουτί απο κονσέρβα και εκεί ρίχνουμε τα κεριά,

 Μετά από λίγα λεπτά θα αρχίσουν να λιώνουν. Μόλις γίνουν ρευστό και όπως είναι ακόμα ζεστά περιχύνουμε το χαρτί μέχρι το σημείο που προεξέχει το κομμάτι του κέντρου του σπειρώματος, προσέχοντας απλά να περιβρέξουμε, όχι όμως να το καλύψουμε, γιατί αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως φιτίλι, όπως η εικόνα. 

Η μικρή κονσέρβα (όπως του τόνου) επαρκεί για να 2 ώρες συνεχούς καύσης. 

Ανάλογα με τα μέγεθος της κονσέρβας που χρησιμοποιούμε μια τέτοια αυτοσχέδια συσκευή μπορεί να ζεστάνει ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο (στην περίπτωση της κονσέρβας 1 κιλού).  Φυσικά η λύση αυτή είναι για ακραίες καταστάσεις και δεν επαρκεί για την θέρμανση σας. 

Ένας πολύ σημαντικός λόγος, πλέον να μην πετάς κονσέρβες, κεριά και χοντρά χαρτόνια. 

Με 50 τέτοιες συσκευές σε απλή κονσέρβα έχεις εξασφαλίσει τον τρόπο για να ζεσταίνεις το φαγητό σου για έναν ολόκληρο χρόνο. 


Βιομηχανικοί ρύποι από οξείδια του σιδήρου νοσούν τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο

La pollution s'insinue jusque dans le cerveau
Η είδηση ​​είναι ζοφερή:  Βιομηχανικοί ρύποι   έχουν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στον ιστό του Ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα σωματίδια μπορούν να εμπλέκονται με την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Τα τελευταία χρονια το περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Πρόσφατη ερεύνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.έδειξε ότι, μικρο σωματίδια που εκπέμπουν οι  βιομηχανίες  ανιχνεύτηκαν σε διάφορα δείγματα εγκεφάλου Ανθρώπων που ζουν σε επιβαρυμενες περιοχές  

Στον εγκέφαλο: εκατομμύρια μαγνητίτη ανά γραμμάριο

 Οι βιομηχανικοί ρύποι  παράγουν σωματίδια ,τα διάφορα οξείδια του σιδήρου, ο μαγνητίτης   (Ο μαγνητίτης είναι ορυκτό του σιδήρου. Από χημική άποψη είναι επιτεταρτοξείδιο του σιδήρου (Fe3O4). Το ορυκτό αυτό περιέχει περίπου 72,4% σίδηρο (Fe) και 27,6% οξυγόνο, (O), γνωστό και ως «μαγνήτις λίθος», λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του, που και εξ αυτού ονομάζονται μαγνητικές.Μέσα από αυτή τη μελέτη,  σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή Maher που αναμεταδίδονται  από το The Guardian <<οι Επιστήμονες  ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες μαγνητίτη σε σύγκριση με το φυσιολογικό, στον εγκεφαλικό ιστό>>, . Η μελέτη διεξήχθη σε ένα σχετικά μικρό δείγμα 37 ανθρώπων? οπότε θα χρειαστούν  περαιτέρω δοκιμές για να εξακριβωθεί η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος . 
Ο Μαγνητίτης εισβάλει  στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου. Ένας μικρός αριθμός σωματιδίων σιδήρου υπάρχουν στον εγκέφαλο σε φυσιολογικό αριθμό . Είναι αναγνωρίσιμα από τα ακανόνιστα περιγράμματα τους. 

Τα οξείδια του σιδήρου που σχετίζονται με πολλές ασθένειες

Ο Μαγνητίτης προκαλεί αυτό που ονομάζεται οξειδωτικό στρες  διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων, και όχι μόνο, έχει και την δυνατότητα να απελευθερώνει ασταθή μόρια, τα οποία προκαλούν  αρνητικές συνέπειες για την υγεία. 
Συμφωνα με το New Scientist Καμία επίσημη σύνδεση δεν έχει γίνει, αλλά συμφωνησαν ότι υπάρχουν  έντονες συσχετίσεις μεταξύ της αυξημένης παρουσίας αυτών των μικρο-μαγνητών και της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροασθενειών, καρδιαγγειακών ή ασθενειες του πνεύμονα στον Άνθρωπο .
Οι επιστήμονες επίσης ανακάλυψαν σωματίδια από νικέλιο, κοβάλτιο και λευκόχρυσο, στοιχεια που κανονικά απουσιάζουν  από το ανθρώπινο σώμα.Ο καθαρός αέρας είναι βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία. Δυστυχώς όμως η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνεχίζει να υπάρχει και να προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

πηγη http://www.consoglobe.com/

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μπισκότα στον καφέ, χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο

Μπισκότα  παραδοσιακά και μη... τα Αγαπημένα !Ταιριάζουν άριστα  με ένα Μερακλίδικο ελληνικό καφέ, σερβιρισμένα πάνω σε χαμηλά  ξύλινα τραπεζάκια, μέσα σε  χαλαρή ατμόσφαιρα που εμπνέει συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων...Εύκολα ,νόστιμα και το κυριότερο υγιεινά αυτά τα κουλουράκια !....             Φτιάξτε  τα και Φιλέψτε τα σε Κυριακάτικα πρωινά  και  σε κάποια δύσκολα απογεύματα ,στον εαυτό σας ,σε  φίλους σας ,στην οικογένεια σας  και τέλος γιατί όχι τρατάρετε ακόμα  και το κακότροπο αφεντικό σας ( εδώ θα του πάει πολύ και το καυτερό πιπέρι ....!)

συστατικά

  • αλεύρι 300 g
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50 ml  λάδι 
  • 150 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 100 ml  τσαι μυρωδάτου καφέ 

προετοιμασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ρίχνετε μαζί τη ζάχαρη, το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ. Επίσης, προσθέστε το λάδι και το  υγρό του καφέ Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία

Βήμα 2

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής  για να ξεκινήσει η δημιουργία των cookies σε όποια τη μορφή  προτιμάτε.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200-220 ° C και ψήνετε τα μπισκότα για περίπου 15 λεπτά.
 Τα μπισκότα  χωρίς βούτυρο,γάλα και αυγά είναι το τέλειο σνακ για  άτομα με τροφικές δυσανεξίες! Ο καφές,  επίσης σας παρέχει  μια αναγκαία πινελιά για να  αντιμετωπίσετε  με ένα γλυκό και νόστιμο τρόπο τις αγχωτικές ημέρες του Χειμώνα   ...


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί αξίζουν τη στήριξη μας όχι από οίκτο ή από πατριωτισμό αλλά για την υψηλή ποιότητα, και τις αξίες που κουβαλούν.

Τις τελευταίες, ομολογουμένως δύσκολες μέρες, η παραπληροφόρηση χτύπησε κόκκινο όπως ήταν λογικό. Ένταση, αγωνία, αδικία, συναισθηματική φόρτιση μας κατέστησαν εύκολους δέκτες και πιο εύκολους πομπούς μηνυμάτων. Από τα μηνύματα αυτά δεν έλειψαν βέβαια και τα ελληνικά προϊόντα που υποτίθεται πως «αν κάθε ένας από εμάς αγόραζε για ένα χρόνο ελληνικά προϊόντα αξίας 1000 ευρώ, θα κερδίζαμε όσο είναι το ΕΣΠΑ και δεν θα χρειαζόμασταν… δανεικά/Ευρώπη/μειώσεις μισθών/ΕΝΦΙΑ [ανάλογα το troll]. Γι’ αυτό όλοι να αγοράζετε προϊόντα με barcode που ξεκινά από 520».
Να ξεκινήσω με τα τεχνικά θέματα. Στο barcode ο αριθμός 520 [και 521], που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, σηματοδοτεί την χώρα στην οποία ανήκει η επιχείρηση που ζήτησε την έκδοση του κωδικού. Εάν δηλαδή μια ελληνική επιχείρηση εισάγει ένα προϊόν από το εξωτερικό και εκδώσει κωδικό, αυτός θα ξεκινά με 520 [ή 521]. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προϊόν είναι ελληνικό, συνήθως είναι, αλλά μπορεί και όχι.
Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τοποθετεί το συνολικό όφελος από την αγορά ελληνικών προϊόντων σε 12δις. Συμπέρασμα, το μήνυμα που κυκλοφορεί είναι ψευδές ή αλλιώς στην γλώσσα του ιντερνέτ hoax [απάτη].
Η αλήθεια είναι πως τα ελληνικά γαστρονομικά προϊόντα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μιακατακόρυφη αύξηση στην ποιότητα και την ποικιλία τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της στροφής περισσότερων ανθρώπων στην παραγωγή. Έτσι, εισήλθαν άτομα με εξειδικευμένες επιχειρηματικές γνώσεις που εκμεταλλευτήκαν τον  ξεχασμένο γαστρονομικό πλούτο μας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, εφαρμόζοντας τεχνολογικές καινοτομίες και παρουσιάζοντας προϊόντα παγκοσμίου επιπέδου. 
Από την άλλη, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία εισήλθαν στην ελληνική αγορά αρκετές εταιρείες από το εξωτερικό, ενώ εξαγοράσθηκαν και πολλές ελληνικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως και σε  αυτές τις εταιρείες επίσης εργάζονται αρκετοί Έλληνες και επωφελούνται πολλές ελληνικές οικογένειες.
Τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί αξίζουν τη στήριξη μας όχι από οίκτο ή από πατριωτισμό αλλά για την υψηλή ποιότητα, τη διαδικασία παραγωγής, την αυθεντικότητα, τις πρώτες ύλες αλλά και τις αξίες που κουβαλούν. Η αγορά ελληνικών προϊόντων είναι θέμα κουλτούρας και ευθύνης για την διατροφή μας, την θρεπτική τους αξία, την ποιότητα παραγωγής, την σωστή συσκευασία, την μοναδικότητα και την καινοτομία τους. Ας μην ξεχνούμε πως αρκετοί επιτήδειοι κολλούν ελληνικές σημαιούλες, εκδίδουν κωδικούς 520 και ξεχνούν να αναγράψουν τα συντηρητικά τους στη συσκευασία.
Αν θέλουμε λοιπόν να προφυλάξουμε την ελληνική παραγωγή και τους σωστούς παραγωγούς ας αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στις ετικέτες των προϊόντων αναζητώντας πρωτίστως την ποιότητα αλλά και τον τόπο παραγωγής, τη σύνθεση, τη συνταγή, τα υλικά και την θρεπτική τους αξία.
Τα ελληνικά προϊόντα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που θα μπορούσε να επηρεάσει το ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών αλλά αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη ορθής καταναλωτικής κουλτούρας. Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε «ελληνικά» κοτόπουλα από τη Βουλγαρία.