Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η μοναδική ελληνική ράτσα ..οι γάτες του Αιγαίου !

Σαν τις νησιώτισσες δεν έχει άλλες γάτες! Oι γάτες του Αιγαίου λοιπόν...Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη της γάτας του Αιγαίου. Ωστόσο, στο εξωτερικό μοιάζουν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, αφού η φυλή έχει γίνει θέμα σε αμερικανικά έντυπα και σε τηλεοπτικές εκπομπές Με Πράσινα και πορτοκαλί μάτια ...λαμπερό τρίχωμα και φουντωτή ουρά, η γάτα του Αιγαίου δε φοβάται το νερό αντίθετα θα έλεγα το λατρεύει αφού το μόνιμο φλερτ της γίνετε έξω από τα ψαροκάικα και τις παραθαλάσσιες ταβέρνες   Αποτέλεσμα εικόνας για The Aegean cats        Αποτέλεσμα εικόνας για The Aegean cats              Είναι η μοναδική ελληνική ράτσα γάτας και μπορείτε να τη βρείτε σε αναγνωρισμένα εκτροφεία και σπάνια σε pet shop. Μάλιστα έχει και τη δική της λέσχη φίλων η λατρεμένη γάτα του Αιγαίου,  και αυτό γιατί θεωρείται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα είδη των εξημερωμένων γάτων στο κόσμο και ένα από τα πιο υγιη !. δυστυχώς όμως αυτή η μοναδική Ελληνική φυλή απειλείται με εξαφάνιση... Όπως ξέρετε δυστυχώς οι φόλες θερίζουν...Για  εσάς που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή την ειδική Αιγαιοπελαγίτικη γάτα που συμπληρώνει με την ομορφιά της τα ελληνικά νησιά μας, ένα μεγάλο βίντεο  από Animal Planet.             Καλή εβδομάδα να έχουμε, Εφτάψυχη !Και να μην ξεχνάτε ότι......Never a dull day with an Aegean

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Φτιάχνω χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά ... για όλον τον χρόνο !!!!!!!👌

Φωτογραφία της Μαριέττα Κουτούφαρη.
""Το λεμόνι είναι ο καρπός των εσπεριδοειδών που μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη θεραπευτική χρήση. Οι Έλληνες το έφεραν  από την Ασία και το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν τα ρούχα και για τη προστασία τους από τους σκώρους. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες,  γνώριζαν πολύ καλά τα τα οφέλη του λεμονιού, . Λέγεται ότι ο Nero, επειδή ζούσε με το φόβο της δηλητηρίασης, κατανάλωνε καθημερινά πολλά λεμόνια . ""
Λεμονάκι μυρωδάτο που διατηρείται όλο τον χρόνο στο ψυγείο μας. 
Πόσες από εμάς δεν βρεθήκαμε ξαφνικά με μπόλικα λεμόνια που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και μας χαλάνε και τα πετάμε ενώ μετά ξεμένουμε ξαφνικά από λεμόνια και το ανακαλύπτουμε την στιγμή ακριβώς που τα χρειαζόμαστε? 
Σήμερα λοιπόν σας έχω ένα κόλπο της μαμάς μου που κάνω με τα λεμόνια και έχω πάντα έτοιμο στυμμένο λεμονάκι στο ψυγείο μου. 
ΠΡΟΣΟΧΗ, μιλάμε για το ψυγείο στην ψύξη, και όχι στην κατάψυξη!!!!! 

Για πάμε να δούμε τι κάνουμε: 
Στύβουμε πρώτα πρώτα τα λεμόνια. 
Περνάμε τον χυμό που πήραμε από τα λεμόνια από ένα σουρωτήρι, μετά βάζουμε βαμβάκι στο σουρωτήρι και ξαναπερνάμε τον χυμό. 
Επαναλαμβάνουμε 3 φορές, αλλάζοντας το βαμβάκι κάθε φορά. 
Οπλιστεί τε με υπομονή, γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα. 
Βάζουμε τον χυμό σε μπουκάλια και μετά στο ψυγείο για 3 ημέρες. 
Νομίζετε ότι τελειώσαμε ?? 
Όχι δεν τελειώσαμε εδώ!! 
Είπαμε πρέπει να έχετε υπομονή….. 

Στις 3 ημέρες βγάζουμε τον χυμό λεμονιού από το ψυγείο όσο πιο απαλά μπορούμε για να μην ανακατευτεί το ίζημα με τον χυμό. 
Στο πάνω μέρος έχει μείνει ένα διαυγές υγρό και στο κάτω μέρος έχουν κατακαθίσει κομματάκια λεμονιού. 
Με απαλές κινήσεις βάζουμε το διαυγές υγρό σε καινούριο μπουκάλι και το υπόλοιπο το πετάμε. 
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε μερικές φορές (ανάλογα με τις ίνες που έχουν τα λεμόνια) μέχρι στο τέλος να μας μείνει ένα πεντακάθαρο υγρό. 
Αυτό το απόσταγμα λεμονιού διατηρείται στο ψυγείο για πάρα πολύ καιρό χωρίς να χαλάει , όμως προσοχή είναι αρκετά δυνατό και πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά!!! στύβω και προσθέτω λίγο λαδάκι στο μπουκάλι. Είναι χρήσιμο το λεμονάκι!!!
Καλό στύψιμο!!!                             πηγή https://syntageskardias.blogspot.gr/

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η Ικαρία της Άνοιξης

Πως της πάει, της Νικαριά μας το Κόκκινο ....💟


Φωτογραφία της δεσποινα σιμακη.
φωτο.. δεσποινα σιμακη

– Από πού είσαι, ποταμάκι;
– Από κείνο το βουνό.
– Πώς τον λέγαν τον παππού σου;
– Σύννεφο στον ουρανό.
– Ποια ’ναι η μάνα σου;
– Η μπόρα.–
Πώς κατέβηκες στη χώρα;–
Τα χωράφια να ποτίσω
και τους μύλους να γυρίσω.
– Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
– Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό.
(από το βιβλίο: Zαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, Xελιδόνια, Bιβλιοθήκη Eκπαιδευτικού Oμίλου, 1920) 




Να είχαν άρωμα και οι φωτογραφίες!

Άνοιξη λένε το φάρμακο.......Άνοιξη
στην Νικαριάς μας!

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Τοποφαγία και εποχικότητα στον κήπο

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, έχουμε απομακρυνθεί από το παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ακολουθούμε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα. Πλέον, θεωρούμε φυσιολογικό να τρώμε φρούτα και λαχανικά προερχόμενα από τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου ή που έχουν καλλιεργηθεί εκτός εποχής μέσα σε θερμοκήπια. Όμως, έχετε αναρωτηθεί πόσο φρέσκο, πόσο νόστιμο και πόσο υγιεινό μπορεί να είναι ένα αγροτικό προϊόν, όταν έχει ταξιδέψει από την άκρη του κόσμου ή έχει καλλιεργηθεί μέσα στις τεχνητές συνθήκες του θερμοκηπίου;   Ας μιλήσουμε καταρχήν για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών που κάποτε μπορούσαμε να τα βρούμε μόνο σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια, με την χρήση των νέων τεχνικών καλλιέργειας στα θερμοκήπια, έχει χαθεί παντελώς η αίσθηση της εποχικότητας. Αναζητούμε υλικά για σαλάτα και αγοράζουμε τις τομάτες, τις πιπεριές και τα αγγουράκια μέσα στο χειμώνα, αντί να προτιμούμε τα λάχανα, τα καρότα, τα παντζάρια, τα μαρούλια και τη ρόκα της εποχής. Όμως, είναι βέβαιο πως τα φρούτα και τα λαχανικά που έρχονται στο πιάτο μας έχουν καλύτερη γεύση φρεσκάδα, άρωμα, ποιότητα και υψηλότερη θρεπτική αξία όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή.   Η τοποφαγία αναφέρεται στην προτίμηση κατανάλωσης διατροφικών προϊόντων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών αλλά και μεταποιημένων προϊόντων, της εγγύτερης περιοχής που διαβιούν οι κάτοικοι. Συνηθίσαμε να τρώμε ταλαιπωρημένα προϊόντα που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, υποβαθμισμένης αξίας και γεμάτα συντηρητικά. Ένα προϊόν ακόμη κι αν έχει καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο, όταν είναι αναγκασμένο να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της διατροφικής του αξίας. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η περιβαλλοντική επιβάρυνση που συντελείται λόγω της μεταχείρισης των προϊόντων για τη συσκευασία, τη συντήρηση και τη μεταφορά από τη μια γωνιά της γης στην άλλη.   Καλλιεργώντας λοιπόν στον κήπο και στο περβόλι μας, εξασφαλίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με τις αρχές της εποχικότητας και τοποφαγίας. Συνδέουμε τη διατροφή μας με το τοπικό φυσικό περιβάλλον σεβόμενοι τους κύκλους της φύσης. Ανακαλύπτουμε τη χαρά της δημιουργίας και απολαμβάνουμε πεντανόστιμους καρπούς, ολόφρεσκους και πλήρους διατροφικής αξίας. Τελικά, η επιστροφή στην καλλιέργεια του κήπου μας είναι μια συνειδητή επιλογή που συντελεί με τον πιο ευεργετικό τρόπο στην υγιεινή διατροφή και στην αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος.   Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α. -  http://www.mistikakipou.gr

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παιδιά του Θεού Διονύσου είναι αυτά,δεν κωλώνουν πουθενά !

Κάτι από εχτές!!!Ικαριωτικος στην έρμού.... Μια μεγάλη πολύβουη παρέα, ξεσήκωσε τον κόσμο της Αθήνας με τις φωνές και τα τραγούδια μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους.Το μόνο που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε είναι το κλίμα, το συναίσθημα, τη Νοσταλγία !- μπορείτε να το νιώσετε...??? 
                     Ικαριώτικος Λαγκάδας ...Μια μεγάλη πολύβουη παρέα.. το μόνο που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε είναι  το κλίμα, το συναίσθημα, την ευφορία – αυτά μόνο αν βρεθείτε στο νησί , ανάμεσα στους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες που χορεύουν ασταμάτητα κάτω από τα πλατάνια και τον δυνατό ήλιο μέχρι το ξημέρωμα - μπορείτε να το νιώσετε..... ???                                                      
                               Παιδιά του Θεού Διονύσου είναι αυτά,δεν κωλώνουν πουθενά !             Απών και παρών  ο Διόνυσος, προσφέρει σε αυτούς που θα τον ανακαλύψουν μια εικόνα του ‘Aλλου κι αυτού που γίνεται άλλο.Η παρουσία του σηματοδοτεί ένα είδος βαθύτατης θείας μέθης που είναι ταυτόσημο με την ένωση με τον Ανώτερο . Είναι εκείνη η πνευματική παρουσία που μετουσιώνει την ύλη και εκφράζεται ως ζωτική δύναμη και ως μεστή χαρά για τη ζωή σε κάθε της έκφανση. Είναι εκείνη που οδηγεί στην αντίληψη της ζωή ως μιας εκστατικής περιπέτειας και ως ενός μαγικού ταξιδιού αυτογνωσίας και προσφοράς. Είναι η πνευματική αναγέννηση για την οποία μιλούν οι εσωτερικές παραδόσεις των λαών του κόσμου, εκείνη η δεύτερη γέννηση του Διονύσου κατά την οποία ο άνθρωπος πλέον αναγεννημένος ως θεός περιδιαβαίνει στη Γη απ’ άκρο σ’ άκρο μετουσιώνοντας τα πάντα με την ευλογία που σκορπά.Την ευλογία του Ικαριωτικου σκοπού !               πηγες eimai o kanenas             http://www.e-zine.gr      Nikos Fakaros

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΑΣΠΙ: Προτάσεις & ενέργειες για τη διαχείρισης και τον ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Ικαρία

Η  βασική αρχή που πρέπει να σηματοδοτεί την πολιτική  του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης του νερού είναι ότι η πρόσβαση στο καθαρό νερό είναι βασικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό, που η τιμή και η διαθεσιμότητά του θα καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Αντίθετα, σαν κοινό αγαθό, πρέπει να είναι προσιτό από όλους τους πολίτες με το ελάχιστο κόστος που θα καθορίζεται από τη λογική της στοιχειώδους ανταποδοτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πρέπει με τις ενέργειες μας να αντισταθούμε σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού, ακόμα και στις συμπράξεις του Δήμου με ιδιώτες, και ο καλύτερος τρόπος είναι να διασφαλίσουμε στους δημότες επάρκεια και ποιότητα. 
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι το νερό δεν είναι αναγκαίο μόνο για τις στενά οριζόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και για την αυτορρύθμιση ολόκληρου του οικοσυστήματος, τα ποικίλα μικροκλίματα που συναντώνται στην Ικαρία και την επιβίωση της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού. Αν τα βουνά ήταν σε καλή κατάσταση και διατηρούσαν τη βλάστησή τους, δε θα χρειαζόταν να ξοδεύουμε τεράστια ποσά για γεωτρήσεις και φράγματα, διότι το δάσος αποτελεί φυσικό «μαγνήτη» της βροχής, είναι το καλύτερο φίλτρο, ενώ λειτουργεί πολλαπλά και ως φράγμα. Βασικό μέλημα του Δήμου πρέπει να είναι η διατήρηση και ο εμπλουτισμός του υδάτινου δυναμικού, ο σχεδιασμός για μία  σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Η Ικαρία είναι νησί σχετικά πλούσιο σε υδάτινο δυναμικό, αφού έχει σύμφωνα με το μητρώο του Δήμου, 85 σημαντικές πηγές, 23 γεωτρήσεις, 3 φρεάτια και 1 μονάδα επεξεργασίας νερού (διυλιστήριο) για ύδρευση, καθώς και 290 για άρδευση.
Υφιστάμενη κατάσταση.
Αποτιμώντας  την εμπειρία του 2016 διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα του νερού που έρχεται στις βρύσες των νοικοκυριών είναι πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας και μη σύμφωνη με τους Κανονισμούς «Περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». Αυτό ήταν καταρχάς αντιληπτό από το θολό χρώμα του νερού στο ποτήρι μας ή τη βαριά μυρωδιά του, κατά καιρούς και περιοχές,  και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του ΓΧΚ, οι οποίες έδειξαν ότι το νερό πολλών σημείων υδροληψίας είναι επιβαρυμένο με πολύ ψηλές συγκεντρώσεις  σιδήρου (μέχρι και οκταπλάσιες), μαγγανίου (μέχρι και πενταπλάσιες) καθώς και με την ύπαρξη κολοβακτηριοειδών, e-coli, και εντερόκοκκων Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίσαμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο ήταν η έλλειψη νερού με τις συχνές διακοπές υδροδότησης ακόμα και για μέρες. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο σχεδιασμό της διαχείρισης του νερού από τις ως τώρα δημοτικές αρχές, και έχει να κάνει με   την κατά κύριο λόγο  υδροδότηση του Δήμου από το φράγμα Πεζιού, και από τις γεωτρήσεις σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Έτσι σε συνδυασμό με τη λειψυδρία που υπήρξε την περίοδο 2015-2016, και την εγκατάλειψη των φυσικών δημοτικών πηγών-μαστεύσεων που αποτέλεσαν τις προηγούμενες δεκαετίες τους τροφοδότες νερού του Δήμου, μας έφεραν στην σημερινή κακή κατάσταση.  Αυτή η κατάσταση οδήγησε τους δημότες να καταναλώσουν χιλιάδες λίτρα εμφιαλωμένων νερών καθώς και να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες νερού από ιδιώτες βυτιοφορείς. Συνέβη δηλαδή μία έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού.
Επιμένοντας ότι η βασικότερη παροχή ενός Δήμου προς τους δημότες του δεν είναι άλλη από την πηγή της ζωής, το νερό, γνωρίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως δημότες, τα οποία αφορούσαν είτε στην έλλειψη είτε στην ποιότητα του πόσιμου νερού, και κατανοώντας ότι η προστασία του νερού είναι προτιμότερη από την επεξεργασία του,  νιώθουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να προτείνουμε προς το Δ.Σ. μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης και την προστασία της δημόσιας υγείας.



Αυτά συνοψίζονται στα εξής:
Μέτρα που αφορούν στην ποιότητα και στην επάρκεια


Άμεσα-βραχυπρόθεσμα
*Συστηματικός, τακτικός, μηνιαίος έλεγχος του πόσιμου νερού (μικροβιολογική και χημική ανάλυση) από το Χημείο του Κράτους, παράρτημα Σάμου όλων των σημείων υδροληψίας του δικτύου.
* Συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του πόσιμου νερού με την δημοσιοποίηση των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων. Αρχή μας είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι πίνει και να παίρνει τα ανάλογα μέτρα προστατεύοντας την υγεία του.
* Επισκευή και καθαρισμός των μαστεύσεων και των δεξαμενών με παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων.
* Τοποθέτηση και συνεχής λειτουργία φίλτρων παρακράτησης μαγγανίου και σιδήρου σε όλες τις γεωτρήσεις αλλά και στο διυλιστήριο  που ανιχνεύονται τιμές πολύ πάνω από τα ανεκτά όρια .
* Επισκευή του συστήματος παροχέτευσης νερού στα φράγματα Πεζιού και Κουνιάδων.
* Κατασκευή δημοτικών βρυσών στις πλατείες ή κεντρικά σημεία των χωριών, οι οποίες θα υδροδοτούνται με μη χλωριωμένο νερό από πηγές, έτσι ώστε να έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το νερό των πηγών ως καθαρό αγαθό, χωρίς καμία υποβάθμιση.
*Δημιουργία ζωνών προστασίας (δενδροφυτεύσεις, , απαγόρευση ρυπογόνων δραστηριοτήτων) γύρω από τις υπάρχουσες πηγές (μαστεύσεις), που υδροδοτούν μεγάλα τμήματα του νησιού, για την αποφυγή της ρύπανσης και της μόλυνσης του νερού (κοπριές ζώων, φυτοφάρμακα, νιτρικά κ.ά) Ειδικά η περίφραξη των ορεινών πηγών στα όρια των λεκανών απορροής, ώστε να μην επηρεάζονται τα νερά τους από τα περιττώματα των ζώων, που είναι υπεύθυνα για την μόλυνση τους με  κολοβακτηρίδια (Ε-coli) και στρεπτόκοκκους (enterococci).Τα συγκεκριμένα βακτήρια αναπτύσσονται στο παχύ έντερο των θηλαστικών.
*Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με ανάλογο πτυχίο στο ταχυδιυλιστήριο Ραχών, που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, όπως προβλέπεται από την επιστήμη και τους κανονισμούς. Για να υλοποιηθεί αυτό, απαιτείται να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα στην τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. ώστε να προβλεφθεί η οργανική θέση εργασίας.
*Τήρηση ημερολογίου με τα καθημερινά αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται από τον υπεύθυνο του διυλιστηρίου και των μετρήσεων που γίνονται από επίσημο πιστοποιημένο χημείο, ούτως ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση και επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των πρώτων μετρήσεων.
*Επανεξέταση της τιμολόγησης του νερού με ένα ενιαίο δικαιότερο σύστημα για όλες τις δημοτικές ενότητες. Έτσι θα βοηθηθεί και η δημιουργία συνείδησης ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
 *Ενθάρρυνση και υποστήριξη του Δήμου σε πρωτοβουλίες Συλλόγων χωριών για την αξιοποίηση πηγών νερού.


Μεσοπρόθεσμα
* Επανέλεγχος του δικτύου και της καταλληλότητας των αγωγών ύδρευσης.
*Ανακατασκευή-Επαναξιοποίηση  όλων των πηγών (μαστεύσεων) που αποτέλεσαν για χρόνια τις τροφοδότες –νερομάνες του Δήμου.
Φέτος έγινε σαφές   ότι το φράγμα-διυλιστήριο και οι γεωτρήσεις από μόνες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν  στις αυξημένες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του Δήμου μας.
* Προστασία της χωρητικότητας του φράγματος Πεζιού Ραχών από τον ορατό κίνδυνο του μπαζώματος του με φερτές ύλες. Ο Δήμος πρέπει να σχεδιάσει την κατασκευή ανασχετικών προφραγμάτων στους χείμαρρους που καταλήγουν σε αυτό, και σε άλλα σημεία υδροληψίας που απαιτείται.
 * Προστασία του νερού των φραγμάτων Πεζίου και Κουνιάδων από μολύνσεις που οφείλονται στη ελεύθερη βόσκηση αλλά και στα νεκρά αιγοπρόβατα,  με την περίφραξη της  λεκάνης απορροής τους  και την απαγόρευση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων γύρω από αυτά.                     
* Εφαρμογή προγραμμάτων αναβλάστησης του ορεινού όγκου του νησιού για την αύξηση των βροχοπτώσεων και της συγκράτησης του νερού της βροχής από το έδαφος και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
* Προγραμματισμός κατασκευής μικρών φραγμάτων σε ρέματα και χείμαρρους ( υπάρχουν μελέτες για αρκετά), που θα καθυστερούν τη ροή του νερού και θα ενισχύουν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, και τα μεγαλύτερα θα χρησιμοποιούνται για άρδευση.
* Κατασκευή δικτύου άρδευσης από το φράγμα Κουνιάδων με παράλληλο καθαρισμό του (ξεμπάζωμα) και στεγανοποίησή του.
Άμεσος στόχος του Δήμου πρέπει να είναι,  οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού να έχουν αδιάκοπη πρόσβαση σε νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και σε επάρκεια όλες τις εποχές του χρόνου, με απώτερο στόχο την παροχή σε αυτούς   καθαρού ποιοτικού  μη χλωριωμένου νερού.

Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας                               πηγή http://www.ikariamag.gr                                       

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η σαλάτα της θάλασσας .....Πατελίδιααααααααα 😋 !!!!

""Η τελετουργία συνεχίζεται στα βραχάκια, με αχινούς και πατελίδες και καβούρια, με μυρωδιά από θάλασσα φρέσκια σαν νιόκοπο καρπούζι, με μυρωδιές από ούζο, ξινότυρο κατσικίσιο, αίσθηση αλατιού στεγνωμένου στον βράχο. Η θάλασσα περιλαβαίνει όλες τις μυρωδιές, αυτή είναι το καλοκαίρι"". ... κείμενο του Ξυδάκη στην Καθημερινή                                                                                                         Όταν το Ικάριο πέλαγος είναι ήμερο τότε οι Ικαριώτες εξορμούν για το κυνήγι των εκλεκτών  πεταλίδων   της θάλασσας  Είναι μια πραγματική περιπέτεια αυτό το τσαλαβούτημα ανάμεσα σε γλιστερούς βράχους και παγωμένης θάλασσας μονο και μονο για να μαζέψουν αυτόν το πεντανοστιμο  όστρακο ...Το έχετε δοκιμάσει?αν όχι σας το προτείνω τώρα που οι θάλασσες μας είναι ακόμα καθαρές κρύες και γαλήνιες  τώρα ειναι η εποχή τους  Μόνο να μη μου  ξεχάσετε να πάρετε τα όπλα σας μαζί ,μια καλή παρέα ,ένα καλάθι  το μαχαίρι σας  και φύγαμε  για αυτό το θαλασσινό κυνήγι στις απόκρημνες πετρώδεις ακτές της Ελλάδας μας ......... 
πεταλίδια σαλάτα  Ικαρίας                                                                                                                         Υλικά                                                                                                                                                           πεταλίδια  φρέσκο-μαζεμένα                                                                                                                       ελαιόλαδο                                                                                                                                                              λεμόνι                                                                                                                                                                       αλάτι                                                                                                             Εκτέλεση                         Μαζεύουμε τα πεταλιδια,τα πλένουμε  για να καθαρίσουν απο την  άμμο  και τα βάζουμε σε μια βαθιά τσανάκα Βράζουμε νερό και τα περιχύνουμε από πάνω   Αν το νερό ειναι πολύ το  βγάζουμε έως ότου δούμε τα πατελίδια μας ίσα ίσα να σκεπάζονται    με το ζουμι τους  Προσθέτουμε το ελαιόλαδο  ,το φρέσκο χυμό απο ένα λεμόνι   και τέλος το αλάτι και έτοιμη η πιο μυρωδάτη σαλάτα της θάλασσας      ..   Καλή επιτυχία από καρδιάς σας εύχομαι   !                  φωτογραφια της Ελένης Πλάκα