Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πως φτιάχνουμε την μαγιά γιαουρτιού

ΜΑΓΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ




Αν είστε σχολαστική και ανήσυχο πνεύμα όπως εγώ τότε σας προτείνω το γιαούρτι σας να το φτιάχνετε με δική σας γιουρτομαγια.Την συνταγή την πήρα από ένα τσοπάνη που πήγα για να δω κάτι κατσίκες, και αποφάσισα να την δοκιμάσω και εγώ.

Για να εξηγούμαστε αυτό που βλέπετε είναι με δικό μου γάλα όχι του εμπορίου αλλά αν έχει καποια-οιος την διάθεση να το επιχειρήσει πολύ θα χαρώ να ακούσω τα αποτελέσματα.
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.
ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ
Παίρνουμε ενα φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο πρόβειο γάλα.(το πρόβειο το αναφέρω γιατί με αυτό γίνετε η ελίτ των γιαουρτομαγιων, η καλύτερη μαγιά γίνετε με πρόβειο)

Το βράζουμε δηλ να φτάσει σε σημείο βρασμού για παστερίωση.

το  κρυώνουμε στους 30-35 βαθμούς και το βάζουμε σε ενα μπολάκι χωρίς το καπάκι του.

Το σκεπάζουμε με ενα τούλι η τουλπάνι ψιλό και το αφήνουμε 24 ώρες σε θερμοκρασία 24-28 βαθμούς .

ΦΆΣΗ ΔΕΎΤΕΡΗ
Μετά απο 24 ώρες το γάλα μας έπηξε και παίρνοντας μια κουταλιά από το πηγμένο την διαλύουμε σε ενα φλιτζάνι φρέσκο γάλα.


ξανασκεπαζουμε και αφήνουμε σε ακινησία.
μετα απο 8-24 ωρες θα πήξει για δεύτερη φορά

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ
επαναλαμβάνουμε την δεύτερη διαδικασία και μόλις πήξει έχουμε το καθαρό γιαούρτι. Το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας γιαούρτι.
Για να επιταχύνουμε το ξίνισμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες λεμόνι η ξύδι αλλά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν το κάνουμε με το φυσικό τρόποΑπό Nectaria Vlassi στην ομάδα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ - ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ (Αρχεία) ·

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚΦΟΡ


Η κοπανιστή είναι ένα κρεμωδες τυρί με πικάντικη γεύση ιδανικός μεζές για ούζο η τσίπουρο.
Το χρώματος κιτρινωπό ελαφρά που παράγεται από πρόβιο γιδινο η αγελαδινό γάλα η μύξη αυτών.
Παστεριώνουμε το γάλα και μετά τα αφήνουμε να κατέβει στους 28-30 βαθμούς.

Προσθέτουμε ελάχιστη μαγιά έτσι ώστε να πήξει σε δυο ώρες.
Αφήνουμε το τυρόπηγμα όπως είναι για 20-24 ώρες.
Την επόμενη το κόβουμε και το βάζουμε σε τσαντίλα να σουρώσει.

Βάζουμε το σουρωμένο πήγμα σε λεκάνη και το ζυμώνουμε με αλάτι.

Δοκιμάζουμε να κάνουμε όσο αλμυρό θέλουμε , να θυμάστε αυτό το τυρί θέλει να είναι αλμυρό.
Το μαζεύουμε σε μπάλα σαν πορτοκάλι αν βγαίνει περισσότερο το χωρίζουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα έκτος ψυγείου σκεπασμένο με τουλπάνι για ν αποφύγουμε τα έντομα και να σουρώσει την άλμη.

Μετά από μερικές ημέρες θα παρατηρήσουμε μούχλα στην επιφάνεια τους χρώματος μπλε.
Μόλις αναπτυχτεί καλά η μούχλα αυτή περνούμε τις μπάλες και τις ζυμώνουμε καλά με λίγο ακόμα αλάτι ψιλό έτσι ώστε το αλάτι και η μούχλα ν ανακατευτούν ομοιόμορφα παντού.
Βάζουμε την τυρόμαζα σε πήλινα δοχεία την πατάμε γερά και από πάνω βάζουμε ένα απορροφητικό καθαρό πανί από πάνω μια ξύλινη σανίδα που να καλύπτει την επιφάνεια του τυριού και από πάνω βάρος άσο με το 1/3 του βάρους της μάζας.

Κάθε μέρα αλλάζουμε το πανί που τραβάει την υγρασία του τυριού με καθαρό στεγνό πανί.
Σε 40-50 ημέρες η κοπανιστή είναι έτυμη προς χρήση
Την διατηρούμε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο!!!!
Ένα ιδιαίτερο τυρί μόνο για μερακλήδες τις γεύσης, ιδιαιτέρα ακριβό !!!!!Ισάξιο του ροκφόρ και ακόμα καλύτερο μιας κι θα είναι δικό μας!!!!!!!!!!!!!
ΕΝΑ ΤΥΡΙ ΠΟΥ ΤΗΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚΦΟΡ …ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΒΙΏΣΟΥΜΕΑπό Nectaria Vlassi στην ομάδα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ - ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ (Αρχεία) ·

ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΣΕΡΙ



την συνταγή την έκλεψα από την φίλη την Μαρία κι την ευχαριστώ πολύ γιατί έτσι τα παιδιά μου έχουν εξασφαλίσει το τυρί για το σάντουιτς του σχολείου από δικό μου γάλα!!!!!!!!!

2 λίτρα γάλα πρόβιο και κατσικίσιο μισό μισό
2 κουταλιές γιαούρτι πρόβιο
1 κουταλάκι ξινό
1,5 κουταλάκι αλατι χοντρό
Βάζω το γάλα να βράσει και διαλυω το γιαουρτι μεσα σε αυτο
Σε ένα ποτήρι έλιωσα το ξινό και το αλατι.
Μόλις το γάλα πάρει βράση πριν φουσκώσει ρίχνω το ποτήρι με το νερό και το ξινό.
Και προσθέτω 2 ποτήρια κρύο νερό.
Αμέσως το γάλα κόβει.
Βάζω μια τσαντιλα σε τρυπητό και ρίχνω το κομμένο τυρί μου.
Δένω την τσαντιλα και κρεμώ να σουρώσει.
Μετά από καμιά ώρα παίρνω το τυρί σε καλούπι.
Βάζω από πάνω ένα βάρος και το αφήνω ν στραγγίξει 12 ώρες περίπου.
Ξεφορμάρω και αρχίζω το αλάτισμα για 3-4 ημέρες με χοντρό αλατι.
Το έχω πάνω σε σχάρα να στραγγίζει.
Όταν το τυρί πάρει κίτρινο χρώμα είναι έτυμο!!!!
Μπορείτε να το αποθηκεύσετε η τυλίγοντας το σε μελισσοκερι
Η στην κατάψυξη
Πρόσφατα μου είπαν και σε μπολάκι που να το σκεπάζει το λάδι!!!!Από Nectaria Vlassi στην ομάδα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ - ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ (Αρχεία) ·

φτιάξτε σαμπουάν με βότανα

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, καλό είναι να μπορούμε να εξοικονομούμε χρήματα, ενώ ταυτόχρονα,μπορούμε να φτιάχνουμε υγιεινά πράγματα μόνοι μας.
Θα χρειαστείτε:
120 γραμ. σαπούνι με ελαιολαδο
15 γραμ. δεντρολίβανο ( τονώνει τα μαλλιά και προλαμβάνει την τριχόπτωση ).
15 γραμ. φασκόμηλο ( περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και έχει αντιβακτηριδιακή δράση ).
15 γραμ. τσουκνίδα ( τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και περιέχει συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη των μαλλιών ).
15 γραμ. λεβάντα ( ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και ανακουφίζει την ξηροδερμία ).
Ένα πλαστικό μπουκάλι, χωρητικότητας 250 ml.
Aνακατέψτε τα βότανα σ΄ ένα γυάλινο βάζο με καπάκι.
Bράστε 2 φλυτζάνια απεσταγμένο νερό, προσθέστε 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τα βότανα και βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήστε για μισή ώρα, σουρώστε και βάλτε το υγρό σε μία γυάλινη λεκανίτσα.
Όταν κρυώσει εντελώς το υγρό, ρίξτε ένα μέρος του -περίπου 50 ml- μέσα στο πλαστκό μπουκάλι και προσθέστε το σαπούνι Mασσαλίας, αφού πρώτα το έχετε ξύσει ( με τη βοήθεια ενός μαχαριού ή του τρίφτη ).
Kλείστε το μπουκάλι και αναμείξτε για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Mε το αγνό αυτό σαμπουάν μπορείτε να λούζεστε άφοβα, όσο συχνά θέλετε!


Read more: http://enallaktikidrasi.gr

φτιάξτε μόνοι σας ηλιακό φορτιστή

Ελαφρύς και με μικρό μέγεθος για φορητότητα

Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τις νέες μονοκρυσταλλικές κυψέλες για να φτιάξουμε έναν μικρό και ελαφρύ ηλιακό φορτιστή για το λάπτοπ.
Ταυτόχρονα θα είναι και ανθεκτικός για να μπορούμε να τον μεταφέρουμε στην ίδια τσάντα με το laptop.ηλιακές κυψέλες
Στη διπλανή φωτογραφία βλέπουμε την μπροστινή και την πίσω πλευρά αυτών των κυψελών. Η κάθε μια βγάζει καθαρά σχεδόν 6V και 300mA!
Συνδέοντας δηλαδή μόλις 3 τέτοιες σε σειρά, φορτίζουμε μια 12βολτη μπαταρία με 5 Watt την ώρα.
Συνδέοντας άλλη μια τέτοια τριάδα παράλληλα, έχουμε 10W την ώρα, δηλαδή έως και 60Wh τη μέρα επιπλέον ισχύ στο φορητό μας υπολογιστή, που συνεπάγεται από μιάμιση έως τρείς επιπλέον ώρες λειτουργίας (ανάλογα με το λαπτοπ)!
Παρακάτω φαίνεται πως έγινε η διασύνδεση των τριών κυψελών μεταξύ τους. Κόλλησα με το ηλεκτρικό κολλητήρι ένα κομμάτι καλωδίου από το αρνητικό της πρώτης κυψέλης στο θετικό της δεύτερης και από το αρνητικό της δεύτερης στο θετικό της τρίτης.

Έτσι, έμεινε ένα θετικό ελεύθερο στην πρώτη κυψέλη και ένα αρνητικό ελεύθερο στην τρίτη. Αυτά θα είναι η έξοδος +/- του πάνελ.
Βάζω λίγη σιλικόνη περιμετρικά από κάθε κυψέλη και κολλάω για πλάτη ένα κομμάτι plexiglass ή ξύλο, στο οποίο έχω ανοίξει και δύο μικρές τρύπες για να βγούν τα καλώδια εξόδου.
Όπως είναι τώρα, έχουμε ένα πάνελ με έξοδο περίπου 17V και 300mA, δηλαδή 5 Watt.
Στη συνέχεια φτιάχνω άλλο ένα ίδιο πανελάκι των 5W όπως παραπάνω και τα συνδέω μεταξύ τους παράλληλα για να αυξήσω τα Ampere σε 600mA, άρα και τα Watt σε 10 Watt/p (17V X 0,6A). Συνδέω δηλαδή το καλώδιο από τη θετική έξοδο του ενός πάνελ των 5W με το άλλο θετικό καλώδιο του δεύτερου πάνελ και το αρνητικό καλώδιο του πρώτου με το αρνητικό του δεύτερου.
Με κολλητική ταινία αλουμινίου, ενώνω τα δύο πανελάκια των 5W αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους, ώστε να γίνουν αναδιπλούμενα για να μεταφέρονται εύκολα και να χωράνε παντού!φωτοβολταικο πανελ για το λαπτοπ
Η κάθε κυψέλη έχει διαστάσεις 9Χ15 εκατοστά. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται πως περίπου θα μοιάζει το φωτοβολταϊκό πάνελ που θα φτιάξουμε.
Οι διαστάσεις του πάνελ είναι λίγο πάνω από 27 εκατοστά πλάτος επί 30 εκατοστά μήκος όταν είναι ανοικτό στον ήλιο. Όσο δηλαδή είναι ένας μέσος φορητός υπολογιστής.
Επειδή το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι αναδιπλούμενο (ή αν φτιάξουμε μόνο μια σειρά τριών κυψελών για 5W την ώρα – 20-30Wh τη μέρα), οι διαστάσεις του όταν είναι διπλωμένο θα είναι μόλις 27Χ15 εκατοστά, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία!μικρότερος φορτιστης laptop

Η μπαταρία του φωτοβολταϊκού πάνελ

Τα καλώδια εξόδου +/- συνδέονται στους αντίστοιχους πόλους μιας μπαταρίας 12V που κόλλησα στο πίσω μέρος του αναδιπλούμενου πάνελ.
Η τελική έξοδος (από τη μπαταρία) συνδέεται σε ένα βύσμα αναπτήρα αυτοκινήτου, ώστε πάνω του να μπορεί να συνδεθεί ο φορτιστής αυτοκινήτου του φορητού υπολογιστή.
Εγώ χρησιμοποίησα 10 ισχυρές μπαταρίες ΑΑ 3,2ΑΗ σε μια θήκη μπαταριών (από κατάστημα ηλεκτρονικών) για μικρότερο μέγεθος και βάρος. Θα μπορούσε να μπεί και μια 12V μπαταρία μολύβδου 4ΑΗ ή 7ΑΗ.
Μπορεί να φορτίζει και άλλες συσκευές όπως κινητό, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, mp3 player, GPS κλπ με χρήση του αντίστοιχου καλωδίου-φορτιστή αυτοκινήτου αυτών των συσκευών.
Ή να δώσει ρεύμα σε έναν λαμπτήρα για μερικές ώρες, αφού στη πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνελ υπάρχουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που τροφοδοτούν με ρεύμα ακόμη και το βράδυ!

Το κόστος κατασκευής

Τα 6 μονοκρυσταλλικά πανελάκια στοίχισαν 16,5 Ευρώ το ένα, τα δύο φύλλα plexiglass 5 Ευρώ το ένα και η θήκη για τις 10 μπαταρίες μαζί με όλα βύσματα 7 Ευρώ. Καθόλου άσχημα για ένα πάνελ μικρού μεγέθους, αναδιπλούμενο, 10 Watt/p που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, όχι μόνο στο φορητό υπολογιστή!



Read more: http://enallaktikidrasi.gr

Οι κίνδυνοι των διαδικτυακών γνωριμιών

Ραντεβου μέσω διαδικτυου


Κατανοώντας τους κινδυνους αφού τους γνωρίσετε πρώτα πολύ καλά
Το ραντεβου μέσω ιντερνετ είναι αναμφίβολα μια καλή επιλογή προκειμένου να ξεκινήσει μια νεα σχεση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κινδύνους του διαδικτυακού ραντεβού πριν προχωρήσετε πραγματικά σε διαδικτυακη γνωριμια. 

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλές γυναίκες είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος ραντεβού μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κινδύνους. 

Μερικούς από τους πιο σοβαρούς και κοινούς περιλαμβάνουν βιασμό, κλοπή και θάνατο. Υπάρχουν άνθρωποι που συνδέονται ανώνυμα. 

Μπορεί να συναντήσετε αρπακτικά που είναι ειδικοί στο να παραπλανούν πιθανά θύματα.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που μπορείτε να συναντήσετε κατά τη διάρκεια των γνωριμιών του διαδικτύου.

Θα ήταν συνετό να προσέξετε ιδιαίτερα όταν κάνετε γνωριμίες μέσω διαδικτύου.
Οι κίνδυνοι των διαδικτυακών γνωριμιών

Τα άμεσα μηνύματα είναι γνωστό ότι είναι μια εξαιρετική επικοινωνία και είναι διαθέσιμα για τις γνωριμίες του ίντερνετ. Αυτά θεωρούνται ασφαλείς τρόποι για να συνδεθείτε, αλλά μπορούν να διαρρεύσουν προσωπικές πληροφορίες. Ο κίνδυνος της παραποίησης στοιχείων είναι μεγάλος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το γεγονός, αλλά είναι αλήθεια ότι τα site των διαδικτυακών γνωριμιών είναι γεμάτα με επικίνδυνους απατεώνες, παντρεμένους άνδρες που ψάχνουν ευχαρίστηση εκτός γάμου, «κυνηγούς» και πολλά περισσότερα. Ψάχνουν για παγίδες. .

Μερικά από τα μέλη σε αυτά τα site αναζητάνε μόνο σεξουαλική απόλαυση.

Οι διαδικτυακοί «κυνηγοί» είναι επικίνδυνοι. Μπορούν να σπάσουν τους κωδικούς τωνemail και να κλέψουν τις ταυτότητες των μελών των διαδικτυακών γνωριμιών. Μόλις βρουν την οδική σας διεύθυνση, μπορούν να σας παρενοχλήσουν ακόμα και στην πραγματική ζωή.

Οι γνωριμίες μέσω ίντερνετ δεν είναι τόσο ασφαλής όσο φαίνονται να είναι.

Χρήστες που είναι γνώστες του διαδικτύου είναι ειδικοί στο να κλέβουν προσωπικές πληροφορίες. Ανιχνεύουν τις IP διευθύνσεις και ακόμη και προσωπικά δεδομένα προκειμένου να εντοπίσουν ένα χρήστη και στην πραγματική του ζωή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ένα πρόσωπο είναι ακριβώς το ίδιο όπως παριστάνει ότι είναι στο ίντερνετ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ένα άτομο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από ότι φαίνεται να είναι στην πραγματική του ζωή. Δεν μπορείτε να περιμένετε ένα άτομο να είναι ακριβώς όπως παριστάνει να είναι, και στην πραγματική ζωή.

Δεν είναι επίσης δυνατόν να γνωρίσετε και να καταλάβετε κάποιον ανταλλάσσοντας απλώς μερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνομιλώντας για λίγες ώρες σε μια μέρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε διαδικτυακές σχέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τους κινδύνους των διαδικτυακών γνωριμιών εξασκώντας λίγη προσοχή και κοινή λογική.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυστηρά να δίνετε προσωπικές πληροφορίες, όπως διεύθυνση οικίας και τηλεφωνικό αριθμό σε κάποιον που γνωρίσατε στο ίντερνετ. Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Η συνάντηση θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο και με ένα αξιόπιστο φίλο σας αν είναι δυνατόν. Τα μέλη της οικογένειας σας και οι φίλοι σας θα πρέπει να έχουν πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στη ζωή σας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε στο διαδίκτυο      πηγη

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ένα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες το σπαθόλαδο

Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό «πρόζακ» για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.


«Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

«Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως «αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

«Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία» επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. «Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.http://www.newsbeast.gr/