Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μυρτιά (Myrtus communis)ή μυρσίνη ...Ένα φυτό με ερωτική παράδοση!


Η Φαίδρα, σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Θησέα, ερωτεύτηκε το θετό γιο της Ιππόλυτο. Ο νέος δεν ανταποκρινόταν στον έρωτα της, κι αυτή, πάνω στην ταραχή της, τρυπούσε με μια βελόνα τα φύλλα ενός φυτού που ήταν αφιερωμένο στη θεά του έρωτα Αφροδίτη. Πρόκειται για τη μυρτιά (Myrtus communis) ή μυρσίνη.                                        Αν δείτε το φύλλο του φυτού απέναντι από το φως, θα βεβαιωθείτε ότι είναι όλο γεμάτο μικροσκοπικές φωτεινές κηλίδες.   Η αλήθεια είναι ότι στο μικρό λογχοειδές φύλλο της μυρτιάς οι τρύπες της Φαίδρας δεν είναι παρά οι αδένες που παράγουν το εύοσμο αιθέριο έλαιο του φυτού, που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική και στην παρασκευή καλλυντικών. Αυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες Ελληνίδες ως αποσμητικό και νι' αυτό η μυρτιά θεωρήθηκε «γυναικείο» φυτό.                                       Σήμερα, οι αρχαιολόγοι, όταν ανασκάπτουν τάφους και βρίσκουν φύλλα μυρτιάς, είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για γυναικείους τάφους. Αντίστοιχα, στους ανδρικούς τάφους βρίσκονται φύλλα ή κλαδιά βελανιδιάς                                                                                                                                                          


Έχουν γεύση στυφή,αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες.Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση.Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο, κακή χοληστερόλη,     υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.    
Λικέρ 
-2 ποτήρια νερού μύρτιλλα
-1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη 
-1 μπουκάλι βότκα , ή ρακί ή τσίπουρο                                                                                                           
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο, το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι.
Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.
Αυτό το λικέρ που έχει ένα καφεκόκκινο υπέροχο χρώμα με βιολετί αποχρώσεις    το παρασκευάζουν στην Ικαρία ...αν βρεθείτε προς τα μέρη μας θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε είναι πολύ γευστικό ,αρωματικό και μην ξεχνάτε ότι είναι και σούπερ αφροδισιακό!!!                                                                                    Τα μύρτιλλα τα μαζεύουμε όταν είναι πολύ ώριμα δηλαδή το φθινόπωρο αν θέλετε να το φτιάξετε αυτή την εποχή μαζεύετε τα φύλλα και τα άνθη της Το λευκό αυτό λικέρ εχει γεύση  λίγο πικρή και το χρησιμοποιείτε σαν απεριτίφ για μετά το φαΐ λόγω της χωνευτικής ιδιότητας του                                                                                 Για τη συνταγή: 
  • 0,1 kg από φύλλα μυρτιάς
  • 1 lt αλκοόλ 95 βαθμών
  • 3 λίτρα νερό?
  • 1,5 κιλά ζάχαρη
                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου