Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ανεμογεννήτριες και δασικές πυρκαγιές...



Ο παραπάνω χάρτης καταγράφει τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας την τελευταία 6ετία. Προέρχεται απο τα στοιχεία που καταγράφει συνεχώς η NASA μέσω των δορυφόρων της, και αρχειοθετεί μέσω του συστήματος Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS).

Ο επόμενος χάρτης προέρχεται από την ΡΑΕ, και καταγράφει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. 

Η σύγκριση των δύο χαρτών προκαλεί ...έκπληξη σε κάποιον αδαή. Και δεν αποτελεί αιτιολόγηση το ότι οι περιοχές που χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα είναι περιοχές με ανέμους και άρα πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές, καθώς αν δούμε τα στοιχεία πριν την δεκαετία του 1990 οι περιοχές αυτές δεν εμφάνιζαν αυξημένη επίπτωση σε δασικές πυρκαγιές. Σαφώς και βέβαια από μόνη της η σύγκριση χαρτών δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειάζεται να γίνει μια στατιστική ανάλυση των δεδομένων για να υπάρξει βεβαιότητα. Αλλά ορισμένα συμπεράσματα πρέπει να θεωρηθούν τουλάχιστον δεδομένα.

Εμείς δεν θα δεχθούμε τις καταγγελίες που θέλουν τις δασικές πυρκαγιές σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) ως σκόπιμες ενέργειες εμπρησμού. 

Αυτό είναι θέμα διερεύνησης από πλευράς των αρμόδιων αρχών. Τα συμπεράσματα όμως που σίγουρα μπορούν να εξαχθούν είναι ότι:

1) Όπου υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, αυξάνει και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πυρκαγιές στην περιοχή ήταν σπάνιες, και οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε φυσικά φαινόμενα- για αυτό και συνήθως ήταν μικρής έκτασης. Με την έναρξη των έργων εκτροπής του Εύηνου Ποταμού, οι πυρκαγιές εμφάνισαν μεγάλη αύξηση και έγιναν πολύ πιο καταστρεπτικές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα με αφορμή την μετατροπή της Ναυπακτίας σε απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών.

2) Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως εν δυνάμει εμπρηστές και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

3) Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε παρθένα βουνά, αποτελεί στην πράξη απειλητική και ανατρεπτική παρέμβαση στην τοπική οικολογική ισορροπία.

4) Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές, ανοίγει στη κυριολεξία τους "ασκούς του Αιόλου" όχι για να γυρίζουν οι Ανεμογεννήτριες αλλά για να προκληθεί μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Χώρα μας.


Δυστυχώς δεν περιμένουμε από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία να δράσει για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ευθύνη πέφτει πλέον στα χέρια των πολιτών. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την Περιβαλλοντική αλλά και Οικονομική Καταστροφή που φέρνουν τα Αιολικά Πάρκα στην Χώρα μας. Εμείς πρέπει και άμεσα να αντιδράσουμε για να εμποδίσουμε το επαπειλούμενο Ολοκαύτωμα, στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν οι Μεγαλοεργολάβοι της Μαύρης Ανάπτυξης και οι Πολιτικοί της Πράσινης Απάτης.

Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ


ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ



"Προφανώς η προπαγάνδα του "χαμένου νερού" αποβλέπει στην ανενόχλητη μελλοντική του εκμετάλλευση".

του Μανώλη Γκαγκάκη

Ο κύκλος του νερού, όπως τον ρύθμισε με σοφία προαιώνια η φύση, είναι γνωστός. Σε κάποια φάση της διαδρομής του έπειτα από βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κατηφορίζει απ’ τα ψηλώματα προς την κοιτίδα του υγρού στοιχείου, τη θάλασσα, μέσω των ποταμιών, των χειμάρρων, των ρεμάτων, των λιμνών αλλά και μέσω υπόγειων και υποθαλάσσιων διαδρομών.
Στην πορεία του αυτή το μεγαλύτερο μέρος του δροσίζει φυτά, ζώα και ανθρώπους, ευεργετεί τις πράσινες πλαγιές, ποτίζει τους κάμπους με τις καλλιέργειες, γεμίζει τις υπόγειες δεξαμενές, ανανεώνει και εμπλουτίζει τις πηγές και ομορφαίνει το περιβάλλον.
Ένα άλλο μέρος του αιχμαλωτίζεται από τους εμπόρους παραγωγής ενέργειας, τις υδροβόρες βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης και ύδρευσης. Μόνο ένα μικρό κομμάτι του, που λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, γλιτώνει και ακολουθώντας την αρχική διαδρομή, που είχε καθορίσει η φύση, εκβάλλει αυτούσιο και δροσερό στη θάλασσα. Είναι αυτό ακριβώς το νερό που ομόφωνα οι σοφοί διαχειριστές των φυσικών πόρων χαρακτηρίζουν ως "νερό που πάει χαμένο". Επειδή δεν περνάει απ’ τα χέρια τους, δεν "αξιοποιείται" όπως αυτοί θα προτιμούσαν. Διαφυγόν κέρδος, λοιπόν, αυτό το νερό, που υπακούοντας στη φυσική διαδρομή του, δραπετεύει απ’ τις χούφτες τους. Χωρίς τιμολόγια! Προφανώς η προπαγάνδα του "χαμένου νερού" αποβλέπει στην ανενόχλητη μελλοντική του εκμετάλλευση. Τότε πια, ούτε μια σταγόνα ακατέργαστου φυσικού νερού δεν θα κυλά στα ποτάμια, στους χειμάρρους, στις ρεματιές. Ήδη οι εκβολές τους έχουν στεγνώσει και αποξηρανθεί.
Κανένας δεν διαφωνεί ότι σε ορισμένες ακραίες καιρικές καταστάσεις, σε συγκεκριμένες περιόδους η προσωρινή αποθεματοποίηση νερού - κυρίως με μικρά φράγματα - είναι χρήσιμη. Η καλύτερη δεξαμενή νερού είναι το πράσινο. Κάθε θάμνο, κάθε δέντρο δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο σαν καύσιμο ή υλικό επιπλοποιίας αλλά και σαν μικρές ή μεγάλες αποθήκες νερού. Τα δέντρα, η δροσιά τους, ο ίσκιος τους μειώνει έμμεσα τη δίψα της γης, των ανθρώπων, των ζώων. Το τσιμέντο, η άσφαλτος, την αυξάνουν.
Η διαφωνία μας στον άδικο χαρακτηρισμό "χαμένο νερό" σχετίζεται και με τη θάλασσα και τον κόσμο της που έχουν δικαιώματα και απαιτήσεις για γλυκό, φυσικό, κρύο, αμεταχείριστο, ανεπεξέργαστο από χρήσεις νερό. Διψούν όπως ακριβώς η στεριά και οι κάτοικοί της. Αφαιρώντας νερό απ’ τα
ποτάμια νεκρώνουμε τις κοίτες τους, αφαιρούμε υγρασία από τον περιβάλλοντα χώρο μεταβάλλοντας το μικροκλίμα, λιγοστεύουμε το πράσινο που είναι - όπως είπαμε - μια αφανής δεξαμενή νερού και στερούμε τη θάλασσα από ένα πολύτιμο γι’ αυτήν ακατέργαστο φυσικό στοιχείο. Αντ’ αυτού την ποτίζουμε και την δηλητηριάζουμε με τα ούρα της στεριάς και του κόσμου της (βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα, στραγγίδια γεωργικών καλλιεργειών κ.α.).
Τα δυο είδη νερών (φυσικό και χρησιμοποιημένο) έχουν τεράστιες ποιοτικές διαφορές. Το πρώτο έχει ελάχιστη ποσότητα διαλυμένων αλάτων, είναι οξυγονωμένο λόγω της διαδρομής του, διαυγές και κρύο. Γι’ αυτό άλλωστε παλαιότερα ήταν πόσιμο. Πέφτοντας στη θάλασσα μέσω των εκβολών των ποταμιών ή μ’ άλλες διαδρομές δημιουργεί, αναμειγνυόμενο με το θαλασσινό νερό, ευρύτητα θερμοκρασιών και ευρύτητα αλατότητας (περιεκτικότητα σε άλατα), πράγμα που επιτρέπει σε μεγαλύτερη γκάμα θαλάσσιων οργανισμών (κυρίως ψάρια) να παραχθούν και να επιβιώσουν. Έτσι, στενόθερμοι και ευρύθερμοι, ευρύαλοι και στενόαλοι οργανισμοί - δηλαδή με πληθώρα προτιμήσεων θερμοκρασίας και αλατότητας - μπορούν εδώ να ευδοκιμήσουν. Παράλληλα το οξυγόνο σε επάρκεια τους βοηθά να αναπτυχθούν και η διαύγεια (διαφάνεια) των νερών να ενισχύσει τους ρυθμούς φωτοσύνθεσης. Να γιατί οι εκβολές ποταμιών είναι ψαρότοποι και γιατί δεν πρέπει να τους στερήσουμε το "κερδισμένο νερό". Είτε από επιφανειακά ποτάμια είτε από υποθαλάσσιες αναβλήσεις.
Αντίθετα το δεύτερο, μεταχειρισμένο νερό, πιο ζεστό, με ελάχιστο οξυγόνο, θολό και φορτωμένο με κάθε είδος ρύπου, που του εξασφαλίζει η κατεργασία του, είναι ανεπιθύμητο απ’ τη θάλασσα γιατί υποβαθμίζει τη ποιότητά της.
Οι αντιρρησίες θα παρατηρήσουν: τη θάλασσα θα κοιτάξουμε τώρα ή τη δίψα μας; Είναι οι ίδιοι που πριν πολλά χρόνια ειρωνευόταν: με τα συννεφάκια του διοξειδίου του άνθρακα (C02) θα ασχοληθούμε τώρα ή με τη οικονομική μας ανάπτυξη; Προς το παρόν ας ασχοληθούν με την εξεύρεση - έστω και λεκτικά - ενός άλλου ονόματος για το "χαμένο νερό". Το οποίο, ας καταλάβουν, δεν είναι το πολύτιμο φυσικό νερό που περιγράψαμε αλλ’ αυτό του πλυσίματος των αυλών, των ταρατσών, των πεζοδρομίων, των αφρόλουτρων των αυτοκινήτων, της καταμεσημεριανής πομόνας (τεχνητή βροχή), του γκαζόν, το νερό της σπατάλης.              πηγη http://watervolo.blogspot.gr/

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μεσημβριάνθεμο

Carpobrotus edulis, acinaciformis
Μεσημβριάνθεμο AIZOACEAE

Άλλες / τοπικές ονομασίες: Τσάκαλος, Πούζι καρδιόφυλλο, Λαμπρανθός
Απαιτήσεις:Αντέχει στη ξηρασία, στα άλατα του εδάφους, την αλμύρα
της θάλασσας και σε θερμοκρασίες μεχρι -4οC. Θέλει όμως ζεστές και  ηλιόλουστες θέσεις
Περιγραφή: Αειθαλές, έρπον πα-
χύφυτο.
ΦΥΛΛΑ: Τριπλευρικά πράσινα γυα-
λιστερά
ΆΝΘΗ: Πολυάριθμα, υπόλευκου, κί-
τρινου ή φούξια χρώματος ανά-
λογα με την ποικιλία. Είναι
απέταλο. Οι περιφερειακοί στή-
μονες είναι άγονοι και έχουν με-
τατραπεί σε στημονώδη πεταλο-
ειδή, δίνοντας την εντύπωση
στεφάνης.
ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ:Ανθίζει από την Άνοιξη μέχρι το
Φθινόπωρο και τα άνθη του ανοίγουν μόνο το μεσημέρι,
γεγονός στο οποίο οφείλεται η ονομασίας του.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ: Ταχεία
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ: Μοσχεύματα
Carpobrotus edulis, acinaciformis


.
Χρήσεις: Συνήθως χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό φυτό σε ξενοδοχεία
και ταβέρνες της παραθαλάσσιας ζώνης, για να καλύψει ακαλαίσθητους
τοίχους.Το φυτό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα αζώτου, γι’ αυτό και καθίσταται δυνατή η χρήση του ως χλωρό λίπασμα σε άγονα χωράφια. Τα σπέρματά του, εξάλλου, μπορούν να αλευροποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν στην αρτοποιία. Το φυτό αυτό, είναι γνωστό και με το όνομα μπούλι. Το είδος μεσημβριάνθεμο το βρώσιμο ευδοκιμεί σε υφάλμυρους και αμμώδεις τόπους.
Το C.acinaciformis έχει πολύ νόστιμα φρούτα με ξινο-αλμυρή γεύση που
γίνονται πολύ καλή μαρμελάδα.
Στα τσιμπίματα από κουνούπια και εγκαύματα από τον ήλιο κόβουμε ένα
κομματάκι βλαστό και τρίβουμε-βρέχουμε το σημείο επάνω στο δέρμα
που είναι το τσίμπημα για τον κνησμό. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση.
Αναφορές:CARPOBROTUS: λατ. σύνθεση του ελλ. καρπός + βρωτός ( =
εδώδιμος, φαγώσιμος).
EDULIS (λατ.)= καλοφάγωτος, κατάλληλος για τροφή.
Και τα δύο ονόματα αναφέρονται στον καρπό του φυτού αυτού που είναι
φαγώσιμος
Συναντάται στη Ικαρία Σε κάθε είδους παραλία και σε απόκρυμνα βρά-
χια.

Paraben «Σύνδεσμος» στους κινδύνους του καρκίνου του μαστού

Paraben σχέση με τον καρκίνο του μαστού                            Νέα επιστημονική  έρευνα  έχει δείξει ότι τα χημικά κοινά συντηρητικά που βρέθηκαν σε προϊόντα για τις  μασχάλες( αντιιδρωτικά) και σε χιλιάδες άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, μπορούν να ανιχνευθούν σε όγκους του καρκίνου του μαστού.
Αυτές οι χημικές ουσίες, επίσης γνωστή ως parabens, βρίσκονται σε πολλά προϊόντα περιποίησης, όπως σαπούνι για πλύσιμο προσώπου, σαμπουάν make-up, καθώς και σε επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά ακόμη και στα αντισυλληπτικά χάπια. Ωστόσο, η μελέτη επικεντρώθηκε στην πιθανότητα πως μπορεί τα  αντιιδρωτικά προϊόντα να εισχωρήσουν μέσα από το δέρμα της μασχάλης.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Readingπιστεύουν ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και του καρκίνου του μαστού μετά από μελέτη των δειγμάτων  20 διαφορετικών ανθρώπινων όγκων του μαστού που λαμβάνονται από μαστεκτομή  Οι ερευνητές μέτρησαν τη συγκέντρωση των parabens σε ιστούς του μαστού, από μασχάλη στο οστό του στήθους.
Ανίχνευσαν τα parabens σε αυτά τα δείγματα με συγκέντρωση 20,6 ng ανά γραμμάριο ιστού. Οι χημικές ουσίες που ανακαλύφθηκαν ήταν σε μορφή εστέρες , και όχι η μορφή μεταβολίτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαδρομή της εισόδου ήταν από το δέρμα, όχι από το στόμα.
Μολονότι μερικές από αυτές τις γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει αποσμητικά, το 99% των δειγμάτων που περιείχαν μία ή περισσότερες 

Parabens

, ενώ το 60% των δειγμάτων ιστού περιείχε ίχνη όλων των πέντε από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες parabens.
Αν και η σχέση μεταξύ των parabens και του καρκίνου του μαστού έχουν επισημανθεί και σε προηγούμενες μελέτες, με πρώτη να  έρχεται στο φως το 1998, η πιο πρόσφατη ανακάλυψη είναι σημαντική, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Philippa Darbre.
"Τα Parabens χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε χιλιάδες καλλυντικά , τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρουσιάζει συσσώρευση τους στους ανθρώπινους ιστούς," ο Δρ Darbre εξηγεί.
"Καταδεικνύει ότι αν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες, τότε οι χημικές ουσίες θα συσσωρεύονται στο σώμα τους.Η  Ανίχνευσή τους σε ανθρώπινους όγκους του μαστού είναι ανησυχητική διότι τα Parabens έχουν δειχθεί να είναι σε θέση να μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών οιστρογόνων και οιστρογόνων πραγμα που μπορεί οδηγήσει την ανάπτυξη των ανθρώπινων όγκων του μαστού.
"Κατά συνέπεια, φαίνεται ιδιαίτερα συνετό να εξετάσει κατά πόσον τα parabens θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται σε ένα τέτοιο ευρύ φάσμα σε καλλυντικά που εφαρμόζονται στην περιοχή του στήθους (συμπεριλαμβανομένων αντιιδρωτικά / αποσμητικά)."
Πολλές μεγάλες βρετανικές και διεθνείς μάρκες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους των parabens σε προϊόντα, συχνά αναγράφονται στη συσκευασία, όπως μεθυλπαραμπένη, πρόπυλο, βουτύλιο ή αιθυλοπαραμπέν.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και  ότι θα υπάρξουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτές τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ των parabens και του καρκίνου του μαστού

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of Applied Toxicology .
«Η συζήτηση για τη σχέση μεταξύ των parabens και τον καρκίνο του μαστού δεν είναι κάτι νέο, και η έκθεση αυτή χρησιμεύει για να τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα υπάρχουν πειστικές αποδείξεις που  δείχνουν ότι. η χρήση των προϊόντων που περιέχουν parabens συνδέονται  άμεσα με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. "  Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, όπως άτομα μεγάλης ηλικίας, το φύλο (γυναίκες) και ένα σημαντικό οικογενειακό ιστορικό . «Είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το θέμα έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές στον τρόπο ζωής τους.





Προσοχή στο καρκίνο του μαστού  άλλοι κορυφαίοι παράγοντες του καρκίνου του μαστού  :είναι
  • Περιόδους που αρχίζουν πριν από την ηλικία των 12.
  • Εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών.
  • Γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.
  • Πρώτη εγκυμοσύνη στην ηλικία των 30 ετών και άνω.
  • Γυναίκες που κάνουν  θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) - ανάλογα με τον τύπο που παίρνετε και πόσο καιρό  
  • την πάροδο του χρόνου τη στιγμή που θα σταματήσει).
  • Λαμβάνοντας το αντισυλληπτικό χάπι για σειρά ετών (ο κίνδυνος μειώνεται με το χρόνο τη στιγμή που θα σταματήσει).
  • Το υπερβολικό βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
  • Πίνοντας περισσότερο αλκοόλ από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (δύο μονάδες για τις γυναίκες, τρεις για τους άνδρες).
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.                                πηγη http://www.huffingtonpost.co.uk/lifestyle

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Βότανα και αρωματικά

 aromatika_olivemagazine.gr   Τι θα ήταν η χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη, η σάλτσα ντομάτας χωρίς βασιλικό και το αρνάκι χωρίς δεντρολίβανο; Κεφτεδάκια χωρίς δυόσμο γίνονται; Αλήθεια, τι θα ήταν η ελληνική κουζίνα μας χωρίς τα ολόφρεσκα μυρωδικά της;
Mια μεγάλη παρέα φυτών που δίνουν ταυτότητα στην ελληνική κουζίνα, χαρίζοντάς της κύρος και δίνοντας τόνο και πυγμή. Τα πιο πολλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή μάλλον στη δυναστεία των Lamiaceae και συγκεντρώνουν κοινά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Όλα τους αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη, περιέχουν αιθέρια έλαια που τους προσδίδουν έντονα αρώματα και διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Μεγαλώνουν σε πόες, φρύγανα ή θάμνους, και τα περισσότερα ευδοκιμούν σε ξερά, πετρώδη εδάφη από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από το Αιγαίο ως το Ιόνιο. Αυτά είναι τα ελληνικά μυρωδικά!
Βασιλικός
Θεωρείται ο βασιλιάς των μυρωδικών στην Ελλάδα, ενώ είναι best seller στην κορυφή της λίστας των πιο περιζήτητων αρωματικών. Υπάρχουν διεθνώς πάνω από 100 καλλιεργητικές ποικιλίες του γαστρονομικού βασιλικού Ocimum basilicum, αν και στην Ελλάδα οι γηγενείς ποικιλίες του μικρόφυλλου, του πλατύφυλλου και του σγουρού είναι από τις καλύτερες του κόσμου, ξεχωρίζοντας για το πολύ δυνατό άρωμά τους. Ο βασιλικός είναι εδώ και χρόνια «ερωτευμένος» με την ντομάτα και οι δυο τους μας δίνουν έναν από τους κορυφαίους γευστικούς συνδυασμούς! Επίσης, αρωματίζει υπέροχα κρέας, σαλάτες, θαλασσινά, και στην Κρήτη έχουν συνταγές ακόμα και με ντολμάδες από τα πλατιά φύλλα του. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ιταλική σάλτσα pesto, μια τέλεια σάλτσα με βάση το βασιλικό. Επειδή όμως ο βασιλικός είναι και… ευαισθητούλης, μην ξεχνάτε πως πρέπει να προστίθεται στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος, γιατί αλλιώς μαυρίζει εύκολα και χάνει το βασιλικό άρωμά του.
Άνηθος
Ο άνηθος είναι ένα αγαπημένο, ελληνικό αρωματικό φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει ως και το ένα μέτρο ύψος, με φωτεινά κίτρινα μικρά άνθη που κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και ταιριάζει με πολλές ελληνικές γεύσεις: με χορτοκεφτέδες, πίτες, ήπια λευκά τυριά, λαδερά κατσαρόλας, ενώ αγκαλιάζει τρυφερά πάσης φύσεως θαλασσινά.
Μαϊντανός
O μαϊντανός είναι από τα πιο αγαπητά μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας. Ανήκει στο γένος πετροσέλινον (Petroselinum) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae). Στους Έλληνες ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό και ως φάρμακο. Τρώγονται κυρίως τα φύλλα του μαϊντανού τα οποία προστίθενται στα πιάτα σαν τελευταία, διακοσμητική και γευστική πινελιά -είναι απαραίτητο στο λατρεμένο ταμπουλέ- ενώ, όταν προστεθεί στο μαγείρεμα, καλό είναι να μπει στα τελευταία στάδια του μαγειρέματος. Πέρα από τη γεύση τα πάει εξίσου καλά και σε διατροφικό επίπεδο, μια και είναι υπερπλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και σίδηρο.
MAINTANOS

Ρίγανη
Από τα πολλά είδη ρίγανης που υπάρχουν αυτό που μπαίνει περισσότερο στην κουζίνα μας είναι η κοινή Origanum vulgare και η βουνίσια Origanum onites. Όλα τους μας δίνουν ιδιαίτερα αρωματικά φυτά που ταιριάζουν απόλυτα στις περισσότερες γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Βοηθάει στην πέψη, διαλύει τα λίπη και έχει υπέροχο άρωμα. Πιστεύω πως ταιριάζει τόσο πολύ με τη φέτα που ίσως θα έπρεπε να φυτρώνουν μαζί σε κάποιο αλλόκοσμο δέντρο που ποτίζεται με ελαιόλαδο, ενώ εξίσου καλά πάει και με την ντομάτα, τα λαδερά, τις πατάτες και πολλές ακόμα γεύσεις.
RIGANH

Θρούμπι
Μικρός θάμνος που ευδοκιμεί στις πλαγιές των ελληνικών βουνών, γνωστός από την αρχαιότητα αφού χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του για να αρωματίσουν το κρασί που ονόμαζαν «θρυμβίτην οίνο». Ανοίγει την όρεξη, δυναμώνει το σώμα και τονώνει τη γενικότερη κοιλιακή λειτουργία, ενώ βοηθάει και τη χώνεψη. Επειδή το τρώνε οι τράγοι έχει την ονομασία τραγορίγανος. Το αγαπούν όμως και οι μέλισσες, και θα πρέπει να… παλέψετε μαζί τους για να το πάρετε στην εποχή της άνθισης. Η χρήση του στη μαγειρική μοιάζει με της ρίγανης: πάει με κρέατα, μαρινάδες, σάλτσες, σαλάτες, λευκά τυριά, ενώ αρωματίζει τέλεια το ξίδι. Βέβαια, ταιριάζει πολύ και με τις ελιές θρούμπες, τις οποίες μάλιστα είχε βαφτίσει στο μακρινό παρελθόν!
Θυμάρι
Αναφέρεται σε πολλά είδη του γένους Thymus, όλα τους όμορφα, δυνατά φυτά με έντονη, αρωματική οσμή. Οι αρχαίοι Έλληνες το έριχναν σε μούστο για να φτιάξουν ένα κρασί γεμάτο τονωτικές, ορεκτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Το θυμάρι πάει σε σάλτσες, σαλάτες, σούπες και ζωμούς. Είναι δε απαραίτητο στοιχείο του διάσημου γαλλικού μπουκέτου μυρωδικών bouquet garni, που νοστιμίζει σχεδόν όλα τα φαγητά της κατσαρόλας. Πρόσφατα είναι περιζήτητη μια ποικιλία του, το λεμονοθύμαρο, που χαρίζει μια λεμονάτη σπιρτάδα στα φαγητά.
Μάραθο
Θα το συναντήσετε πολύ συχνά στις άκρες των δρόμων. Είναι βότανο που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια τώρα από Έλληνες, Αιγύπτιους και άλλους λαούς της Μεσογείου. Βασικό αρωματικό συστατικό σε μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου αλλά και πολλών ειδών πίτες. Ιδιαίτερα στα κρητικά πιταράκια όπως τα λένε, ένα από τα πιο απλά και συγκλονιστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας: πολύ λεπτές πιτούλες σαν κρέπες με μάραθο, τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Μάραθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το δικό σας ελαιόλαδο ή να βάλετε ένα ματσάκι στο βάζο με τις ελιές σας. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες στιγμές δόξας η μαραθόριζα (ή φινόκιο), που επίσης χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών σκορπώντας παντού το φίνο άρωμα γλυκάνισου που τη χαρακτηρίζει.
Μαντζουράνα
Φυτρώνει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλά είδη μαντζουράνας, όλα πλούσια σε αρωματικά έλαια και με θεραπευτικές ιδιότητες. Η μαντζουράνα ταιριάζει με κόκκινο κρέας ή ψάρι και ενδυναμώνει ευχάριστα τις σάλτσες. Έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελεί πηγή φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, φολικού οξέως, βιταμίνης Κ και β – καροτίνης.
Δυόσμος
Ανήκει στα πιο αγαπητά βότανα. Είναι αυτοφυής σε υγρές, ορεινές περιοχές, αλλά καλλιεργείται εύκολα σε κήπους, παρτέρια και γλάστρες. Υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά πιο δημοφιλές είναι το είδος με τα μυτερά φύλλα. Φρέσκα ή αποξηραμένα, λοιπόν, τα φύλλα του δυόσμου χαρίζουν το δροσερό άρωμά τους σε πολλές συνταγές. Γεμιστά, κεφτέδες, πίτες, αρνί, μελιτζάνες, είναι από τα φαγητά που αναδεικνύονται με το άρωμα του δυόσμου. Βέβαια, ταιριάζει εξίσου ωραία και σε επιδόρπια που περιέχουν λευκά, μαλακά τυριά όπως το ανθότυρο και το μανούρι.
DYOSMOS

Μέντα
Δροσερό, φινετσάτο άρωμα που θυμίζει καλοκαιρινή αύρα. Η ξαδελφούλα του δυόσμου συνοδεύει τέλεια το παραδοσιακό αγγλικό αρνάκι της Κυριακής με τη μορφή της mint sauce, ενώ σε μια ακόμα αγγλική γαστρονομική έμπνευση, από τις ελάχιστες αν κρίνουμε τη φήμη της κουζίνας τους, η μέντα ταιριάζει τέλεια με τη σοκολάτα. Δοκιμάστε τη σε λαδερά φούρνου και κατσαρόλας σε συνδυασμό με λευκό τυρί, αλλά και σε επιδόρπια με εσπεριδοειδή και κρέμα.
Φασκόμηλο
Μαζεύεται από τη φύση από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο. Έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς κι ένα έντονο άρωμα που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Αρωματίζει τέλεια το χοιρινό φούρνου και το κοτόπουλο τηγανιού, πάει σε μαγειρευτά κατσαρόλας, ενώ σε πολλές χώρες το βάζουν και στα όσπρια. Τα φύλλα του επίσης, επειδή είναι αρκετά σκληρά και ανθεκτικά, μπορούν να καραμελωθούν με λίγη ζάχαρη και να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικό σε γλυκά ή να περαστούν από κουρκούτι και να τηγανιστούν διακοσμώντας φαγητά και σούπες. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια κυρίως ως αφέψημα το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και τονώνει τον οργανισμό. Θεωρείται, μάλιστα, τόσο ευεργετικό που η λατινική του ονομασία salvia προέρχεται από τη λατινική λέξη salvare που σημαίνει «σώζω». Μια παλιά αραβική έκφραση έλεγε: «Πώς μπορεί να πεθάνει κανείς όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;».
Δάφνη ή Βάγια
Πρόκειται για τα φύλλα ενός αειθαλούς δέντρου που φυτρώνει παντού στη λεκάνη της Μεσογείου. Η χαρακτηριστική της μυρωδιά δεν μοιάζει με καμία άλλη και εμφανίζεται μόνο μετά την απελευθέρωση των ελαίων του φυτού σε υψηλές θερμοκρασίες. Τουτέστιν είναι από τα λίγα αρωματικά, το μόνο ίσως που δεν έχει καμία γεύση ωμό, αλλά αντίθετα μπορεί να μπει από την αρχή ως το τέλος του μαγειρέματος σε μια κατσαρόλα ή σε μια γάστρα και να απογειώσει το φαγητό. Ταιριάζει εξαιρετικά με το στιφάδο, τα όσπρια, τις φακές και τα φασόλια, κάνει καλό στη δυσπεψία και στη συνολική καλή λειτουργία του στομαχιού, έχει τονωτικές ιδιότητες και ανοίγει την όρεξη.
Δεντρολίβανο
Το άρωμά του περιγράφεται ποιητικά στη λατινική ονομασία του που σημαίνει «δροσιά της θάλασσας». Φυτρώνει παντού, έχει υπέροχα μοβ άνθη και από τα φύλλα μέχρι τα κλαδιά του είναι γεμάτο αιθέριο έλαιο. Το άρωμά του θυμίζει αμυδρά πεύκο και ταιριάζει με όλα σχεδόν τα κρέατα, απογειώνει το συκώτι και τους χοχλιούς, τα ψητά ψάρια, μπαίνει σε σάλτσες, σούπες, ακόμα και σε σιρόπια για επιδόρπια.
DENTROLIVANO

Σχινόπρασο
Γνωστό και ως chives για τους αγγλομαθείς γαστρονόμους, το σχινόπρασο ή σχοινόπρασο είναι ένα μικρό, ολοετές φυτό της οικογένειας των κρεμμυδιών με πολύ λεπτά και μακριά φυλλαράκια και μοβ λουλούδια. Δεν του πάει το παρατεταμένο μαγείρεμα και γι’ αυτό προστίθεται πολύ ψιλοκομμένο είτε στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος ή πασπαλίζεται πάνω από το σερβιρισμένο φαγητό ειδικά σε σούπες και ομελέτες. Ταιριάζει τέλεια σε sauces που έχουν ως βάση τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι και, φυσικά, η sour cream, που είναι η αχώριστη φίλη του. Η γεύση του θυμίζει αμυδρά κρεμμύδι χωρίς αψάδα. Από διατροφικής πλευράς το σχινόπρασο περιέχει σίδηρο, ρίχνει την πίεση, βοηθάει τη χώνεψη και έχει ανακουφιστικές ιδιότητες ενάντια στο κρυολόγημα.
Εστραγκόν (Αρτεμισία)
Γνωστό με το αριστοκρατικό όνομα «εστραγκόν» που αποκρύπτει τη λατινική του ονομασία Artemisia dracunculus (Αρτεμισία η δρακόντια). Προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη, έχει λεπτό, φινετσάτο άρωμα με πικάντικες νότες. Φύεται κοντά σε ποταμούς και εύφορα λιβάδια αλλά και σε ξηρά εδάφη, και στην ελληνική αγορά θα το βρείτε ως τραχούρι, αψίνθιο, δρακόντι ή τάραγκον. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική εμπλουτίζοντας γευστικά σάλτσες κρεατικών και ψαριών, βρασμένα λαχανικά, μαγιονέζες, πράσινες σαλάτες, ακόμα και παγωτά ή φρουτοσαλάτες. Είναι ελαφρώς εγωκεντρικό αρωματικό και δεν συνδυάζεται εύκολα με άλλα, μια και η γεύση του είναι μοναδική. Στο φαγητό βάλτε το προς το τέλος, γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα του προσδίδει πικρή γεύση και χάνεται το άρωμά του. Περιέχει ιώδιο, βιταμίνες Α και C και είναι πολύ καλή πηγή καλίου.
ESTRAGON

Λουίζα
Η λουίζα έχει διακριτικό άρωμα που θυμίζει λεμόνι (εξού και το χαϊδευτικό της, «λεμονόχορτο») και πανέμορφα μικρά λευκά ή μοβ λουλουδάκια που μοσχοβολάνε. Lemon verbena λοιπόν η λατινική της ονομασία, γνήσιο παιδί της μεγάλης οικογένειας των Verbenacea που μεγαλώνει με τη μορφή ενός όμορφου φυλλοβόλου θάμνου ο οποίος μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα. Έφτασε στην Ελλάδα από την Αμερική, αλλά εγκλιματίστηκε πλήρως στο φυσικό μας περιβάλλον. Έχει σκούρα, πράσινα φυλλαράκια πλούσια σε αρωματικό αιθέριο έλαιο και συνήθως χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε σαλάτες ή για διακριτικό άρωμα σε επιδόρπια. Επίσης, μας δίνει ένα ιδιαίτερο αφέψημα ευεργετικό για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, ενώ βοηθάει πολύ και σε κοιλιακά προβλήματα. Η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί περιέχει μικρή ποσότητα καμφοράς.
Κόλιανδρος
Γνωστός παγκοσμίως, παλιά τον αποκαλούσαν «κινέζικο μαϊντανό» και η αλήθεια είναι ότι του μοιάζει αρκετά σε εμφάνιση αλλά όχι σε γεύση. Καταναλώνεται κυρίως ωμός χαρίζοντας ένα πλούσιο, έντονο άρωμα σε όλα τα φαγητά που θα προστεθεί. Η γεύση του είναι διαπεραστική και δημιουργεί φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ταιριάζει υπέροχα με stir fry μοσχαράκι και πιπερίτσες τσίλι, γενικά παίζει βασικό ρόλο στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, ενώ δίνει τη χαρακτηριστική γεύση του σε σούπες και σαλάτες. Αν είστε αρχάριος, ξεκινήστε σιγά σιγά τη χρήση του γιατί μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να καλύψει γευστικά όλο το φαγητό.

Τι Σχέση Έχει η Ικαρία των Διαφημίσεων με την Πραγματική Ικαρία;

Η καταγωγή μου από την Ικαρία έχει, σταθεί ουκ ολίγες φορέ, αφορμή πειράγματος ή ακόμη και χλευασμού (σε περιπτώσεις που έχω τολμήσει να καθυστερήσω σε ραντεβού ή να περπατήσω κάπως πιο αργά). Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί μας έχουν να πουν μια καλή κουβέντα γι' αυτό - πολλοί μάλιστα έχουν εκφράσει και την επιθυμία να μείνουν στην Ικαρία για πάντα. Κι ας υπάρχει η παγιωμένη άποψη ότι όσοι καταγόμαστε/μένουμε από αυτό/σε αυτό, είμαστε από νωχελικοί έως και βαριεστημένοι, μαλθακοί και ελαφρώς τεμπέληδες κι ότι όλα στο νησί γίνονται και κυλούν βασανιστικά αργά. Η αλήθεια είναι πως την Ικαρία ή θα την λατρέψεις ή θα την μισήσεις, μιας και οι ρυθμοί της είναι όντως αρκετά χαλαροί και άρα δεν ενδείνκυνται για βιαστικούς και ανυπόμονους τύπους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο νησί δεν υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι και νέοι που αγωνιούν για το μέλλον τους, όσο και οι υπόλοιποι.

Όταν ήμουν πολύ μικρή και στην ερώτηση "Από πού είσαι;" απαντούσα "Aπό την Ικαρία", θυμάμαι ότι είτε μου απαντούσαν, έκπληκτοι, "Aπό την Ιταλία;" (προφανώς παρακούγοντας) είτε με ρωτούσαν κατά που πέφτει (τόσο εξτρίμ καταστάσεις). Η Ικαρία όμως γύρω στα τέλη των '90s με αρχές millennium άρχισε να γίνεται "μόδα" και η σημασία του όρου "γκρούβαλος" να γίνεται, πλέον, ευρέως γνωστή και να μην την συζητάμε μόνο μεταξύ μας. Από τότε μέχρι και σήμερα, η Ικαρία δεν σταμάτησε να ελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, που είτε θέλησαν να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού ιδιοίς όμμασι, είτε θέλησαν να εξερευνήσει τα μυστήρια της (βλ. "Υπάρχει ή δεν υπάρχει φούρνος που αφήνεις τα λεφτά και παίρνεις το ψωμί χωρίς να δεις ποτέ τον φούρναρη;" κ.ά..). 
Τι το ιδιαίτερο όμως συνέβη τα τελευταία χρόνια; 
- Η μακροζωία είναι ενα ακόμα χαρακτηριστικό των Ικαριωτών, γεγονός φυσικά που συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο ζωής τους (βλ. απουσία στρες, φυσική δραστηριότητα (ω, ναι), οικογενειακή θαλπωρή, συντροφικότητα). Κι όλα αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά τα αποδεικνύει μια σειρά από σχετικά πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες μάλιστα εξάπλωσαν την φήμη του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, το ίδιο το CNN αποκάλεσε την Ικαρία τον "κρυμμένο θησαυρό της Ευρώπης". Η Ικαρία ανήκει, επισήµως, στο κλαµπ των µπλε ζωνών µακροβιότητας του οποίου τα µέλη του είναι µόλις πέντε και, πλην της ίδιας, είναι τα εξής: η Σαρδηνία, η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Λόµα Λίντα της Καλιφόρνιας, η Χερσόνησος Νικόγια της Κόστα Ρίκα.
- Η Ικαρία, ειδικά φέτος, είχε την τιμητική της. Υπήρξαν αναφορές σ' αυτήν σε διαφημίσεις -οι οποίες καταπιάστηκαν είτε με τα περιβόητα πανηγύρια της, είτε με την νωχελικότητα των κατοίκων της-, υπήρξαν ακόμα αναφορές σε δημοσιεύματα τα οποία την θέλουν ένα από τα επικρατέστερα σημεία στα οποία θα πραγματοποιηθεί μέρος των γυρισμάτων του Game of Thrones(!).
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, ζήτησα την άποψη δύο φίλων -επίσης από την Ικαρία- πάνω στο θέμα (βλ. της διαφήμισης και του τρόπου με τον οποίο γίνεται), μιας και το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί τις συζητήσεις των Ικαριωτών, πολλές φορές δε στέκεται και αφορμή να φιλονικήσουν. Κάποιοι πιστεύουν πως οι διαφημίσεις παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη, ακόμα και γελοία εικόνα μας - κάποιοι άλλοι όχι. Τι, στ' αλήθεια, όμως ισχύει;
Βαγγέλης Κ., 32
"Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος με τον οποίο προβάλεται το νησί μας τον τελευταίο καιρό και οι πρόσφατες διαφημίσεις που σχετίζονται με την Ικαρία, είναι μια συνέχεια όσων εδώ και χρόνια συζητούνται για την Ικαρία. Για τον τρόπο ζωής εκεί, την διασκέδαση, τον χαρακτήρα των Ικαριωτών και την μακροζωία των κατοίκων της από πρόσφατες διεθνείς έρευνες. Τα περισσότερα για τα οποία συζητούν όλοι αφορούν κυρίως την Ικαρία όπως την βιώνουν όλοι τα καλοκαίρια στις διακοπές. Κανένας όμως δεν μιλάει για το πώς περνούν οι κάτοικοι τον χειμώνα και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν (μετακίνηση, ακτοπλοϊκό, εκπαίδευση, περίθαλψη, ανεργία). Ποιον από 'μάς δεν έχουν ρωτήσει -μόλις μάθουν ότι καταγόμαστε από την Ικαρία-: "Α, από Ικαρία ε; Εκεί είναι που τα μαγαζιά ανοίγουν νύχτα; Εκεί είναι που ξημερώνονται όλοι στα πανηγύρια και χορεύουν ασταμάτητα; Είναι αλήθεια πως αφήνεις τα λεφτά στον φούρνο και παίρνεις το ψωμί; Έχεις πάει σε παραλία γυμνιστών; Κάμπινγκ; Tο καλύτερο, ε; Φίλε, όντως ζείτε 100 χρόνια;" Η συνεχής, λοιπόν, κουβέντα που γίνεται για το νησί και ο παραλληλισμός του με το διαφορετικό, προσέλκυσαν -εύλογα- το ενδιαφέρον των διαφημιστών, οι οποίοι προέβαλλαν ορισμένα χαρακτηριστικά μας είτε στην υπερβολή τους είτε με μία δόση χιούμορ. Δεν πιστεύω ότι είναι υποτιμητική για το νησί μας και για τους Ικαριώτες αυτού του είδους η προβολή. Αντιθέτως, πιστεύω, ότι κρατώντας το συνεχώς στην επικαιρότητα δεν μπορεί παρά να αυξηθούν οι επισκέπτες και να μειωθεί η ανεργία. Σίγουρα η ζωή στην Ικαρία δεν είναι μόνο γλέντι και ύπνος αλλά και γιατί να κατακρίνουμε τα πάντα; Aν χάσουμε και το χιούμορ μας τότε τι μας μένει;"
Σταμάτης Β., 24
"Δεν θεωρώ, σε καμία περίπτωση, τις διαφημίσεις στις οποίες αναφέρεται η Ικαρία υποτιμητικές και σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι το έχω συζητήσει, Ικαριώτες και μη. Είναι διαφημίσεις οι οποίες είτε καταπιάνονται με τον "μύθο" της Ικαρίας, είτε με τους χαλαρούς ρυθμούς της. Κακό στην Ικαρία και στην προβολή της προς τα έξω κάνουν κινήσεις όπως αυτή του έπαρχου (ο οποίος περιέργως δεν πήρε ποτέ τέτοιες πρωτοβουλίες απέναντι στις ναυτιλιακές εταιρείες για τα δρομολόγια και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στα καράβια όλο το χειμώνα) να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας την απαγόρευση προβολής συγκεκριμένης διαφήμισης,  "διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγανάκτησης όλης της ικαριώτικης κοινωνίας" όπως ο ίδιος έγραψε."


Προσωπικά, πιστεύω πως ο Ικαριώτης -πάνω απ ' όλα- έχει χιούμορ και το να θιχτεί με μία διαφήμιση είναι κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου στην ιδιοσυγκρασία του. Αν κάτι αγαπάει πιο πολύ ο Ικαριώτης είναι η ελευθερία. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να την στερήσει από τους άλλους; Πολύ πιθανόν οι διαφημίσεις να μην αντικατοπτρίζουν το αληθινό του πρόσωπο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα είναι πάντα εκεί να σου χαμογελάσει και να σε καλοϋποδεχτεί. Διότι εκεί που τελειώνουν τα διαφημιστικά τρικ, αρχίζει το Ικάριον Πέλαγος...της Νατάσα Κούμη                                 πηγη   http://www.vice.com/gr/

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 35.000 ανέργους




Σε εφαρμογή θα τεθούν τον Ιούλιο τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), από τα οποία αναμένεται να βρουν εργασία συνολικά 35.500 άτομα.

Το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25 έως 66 ετών. Προβλέπεται συγκεκριμένα επιδότηση με 18 ευρώ την ημέρα και κατ’ ανώτατο 450 ευρώ τον μήνα για κάθε προσλαμβανόμενο άνεργο.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι για τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και απευθύνεται σε ανέργους ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Η επιδότηση που θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ για κάθε θέση ανέρχεται σε 600 ευρώ τον μήνα.

Το τρίτο πρόγραμμα θα προσφέρει ευκαιρίες σε 10.000 ανέργους και θα αρχίσει να τρέχει τους επόμενους μήνες. Προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους στο πλαίσιο τοπικών δράσεων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα καταβάλλεται επιδότηση της τάξης των 15 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη ανέργου ηλικίας κάτω των 25 ετών και επιδότηση 18 ευρώ την ημέρα για κάθε πρόσληψη ανέργου ηλικίας άνω των 25 ετών.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας, μέσω των οποίων πρόκειται να δημιουργηθούν αμέσως νέες θέσεις εργασίας. Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα αυτό θα είναι 12.500 άνεργοι και η επιχορήγηση που θα δίνει ο Οργανισμός θα είναι ανά ημέρα και αντίστοιχη της κάθε δράσης.                                                                                                πηγηhttp://xaidarisimera.blogspot.gr/