Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή David Nutt του Imperial College του Λονδίνου έκανε μια ερεύνα για να μελετήσει ποια φάρμακα ,ουσίες είναι πιο επιβλαβές για τον άνθρωπο με βάση τις εθιστικές ιδιότητες τους. Ολλανδοί επιστήμονες με βάση αυτή τη μελέτη του Λονδίνου επινόησαν μια "βαθμολογία εξάρτησης" η οποία μετρά την εθιστική δραστικότητα των φαρμάκων σε μια κλίμακα από 0-προς-3.
Οι 10 πιο Εξαρτησιογόνες Ουσίες
10. GHB Εκσταση - Εξάρτηση Βαθμολογία (Από 3): 1.71
Τελευταίο στη λίστα είναι το πιο αδύναμο από πλευράς εξάρτησης είναι Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δε μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.
Τι συμβαίνει όταν παίρνεις GHB;
Η δράση του ξεκινά 10 με 20 λεπτά μετά τη χρήση του και διαρκεί ως και 4 ώρες, ανάλογα με τη δόση. Το GHB επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και δημιουργεί ευφορικά και καταπραϋντικά συναισθήματα. Επίσης, συχνά αναφέρεται η χρήση του και ως αναβολικό, που βοηθά στις καύσεις του λίπους και την ενίσχυση των μυών.
Έχει συνδυασθεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα 'date-rapes', όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του. Σε χαμηλές δόσεις, το GHB φέρνει χαλάρωση και διώχνει το άγχος.
Με τη συνεχή και αυξανόμενη χρήση του μειώνονται οι ρυθμοί της καρδιάς και της αναπνοής σε επικίνδυνα επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο.
Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών. Το GHB γρήγορα αποβάλλεται από τον οργανισμό και συχνά είναι δύσκολο να διαγνωσθεί
9. Οι βενζοδιαζεπίνες - Εξάρτηση Βαθμολογία: 1.89
Οι βενζοδιαζεπίνες ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοδραστικών φαρμάκων και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας, καθώς και μια σειρά από άλλες παρεμφερείς ασθένειες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών.Η μακροχρόνια χρήση των βενζοδιαζεπινών μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση.
Τα συμπτώματα στέρησης βενζοδιαζεπινών περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, τα συναισθήματα της κατάθλιψης και εφίδρωση. Μερικές συχνά χορηγούμενες ΒΔ
Alprazolam (Xanax,
άγχος, πανικός)
Diazepam (Valium,
άγχος, μυοχάλαση
, status epil.)
Temazepam (Restoril,
ύπνος)
Zolpidem (
όχι ΒΝΖ
, Ambien, Stilnox,
ύπνος)
Chrordiazepoxide (Librium,
άγχος, αλκοολ
.)
Flurazepam (Dalmane,
ύπνος)
Clonazepam (Clonopin,
μανίες, επιληψία)
Triazolam (Halcion,
ύπνος)
Clorazepate (Tranxene,
άγχος)
Lorazepam (Tavor,
άγχος, πανικός, ύπνος)
Temazepam (Normison,
ύπνος)
Αν κάποιος έχει εξαρτηθει από την βενζοδιαζεπίνη είναι πολύ σημαντικό να μην σταματαει απότομα την θεραπεία .Η ξαφνικη διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, τρόμο, και μυϊκές κράμπες.
8. Οι αμφεταμίνες - Εξάρτηση Βαθμολογία: 1.95
Η αμφεταμίνη είναι χημική ουσία που δημιουργήθηκε αρχικά το 1887 από τον Ρουμάνο χημικό Lazar Edeleanu στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με το όνομα φαινυλισοπροπυλαμίνη. Οι αμφεταμίνες είναι ψυχολογικά εθιστικές. Οι χρήστες συχνά αποκτούν εξάρτηση από το φάρμακο προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λήξη της επενέργειάς του. Δηλαδή, κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, ληθαργικότητα, κόπωση, αϋπνία, και ψυχοκινητική διέγερση. Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει κίνδυνος για αυτοκτονία. Το αποτέλεσμα είναι ο χρήστης να καταφεύγει σε όλο μεγαλύτερες και συχνότερες δόσεις αμφεταμινών ή να παίρνει άλλα πιο ισχυρά φάρμακα ή ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης εξάντληση των χρηστών μετά από μια μακρά περίοδο συνεχούς κατάχρησης.
7. Κοκαΐνη - Αξιολόγηση Εξάρτηση: 2.13
Η ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΑ ΆΣΠΡΗ ΣΚΌΝΗ
Η κοκαΐνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Μόλις το άτομο αρχίσει να παίρνει το ναρκωτικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από τα δίχτυα του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Σωματικά, διεγείρει σημαντικούς υποδοχείς (καταλήξεις νεύρων που εντοπίζουν τις αλλαγές στο σώμα) μέσα στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς, με τη σειρά τους, προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας στο οποίο οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή. Μόνο με μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερη χρήση μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Σήμερα, η κοκαΐνη αποτελεί μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων. Οι χρήστες της ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμα και σε μαθητές δημοτικού οκτώ ετών.
Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, συμφόρησης, εγκεφαλικής αιμορραγίας ή καρδιακής προσβολής. Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες εθισμένες στην κοκαΐνη έρχονται σ’ αυτό τον κόσμο εθισμένα και τα ίδια. Πολλά γεννιούνται με αναπηρίες και πληθώρα άλλων προβλημάτων.
Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί, η χρήση της κοκαΐνης συνεχίζει να ακμάζει – ίσως επειδή οι χρήστες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τα πρώτα κιόλας βήματα που κάνουν στο μακρύ και σκοτεινό δρόμο της κοκαΐνης ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί στον εθισμό.
6. Αλκοόλ - Εξάρτηση Αξιολόγηση: 2.13
Επειδή το αλκοόλ είναι νόμιμο και συχνά καταναλώνονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο εθισμός στο αλκοόλ είναι περίπλοκος. Όμως, ως εθιστική ουσία, είναι εξαιρετικά απλή και αποτελεσματική Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται και τη φυσική κατάσταση του ατόμου, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει:
- Μπερδεμένη ομιλία
- Υπνηλία
- Εμετό
- Διάρροια
- Ενόχληση στο στομάχι
- Πονοκεφάλους
- Αναπνευστικές δυσκολίες
- Διαστρεβλωμένη όραση και ακοή
- Εξασθένηση της κρίσης
- Μειωμένη αντίληψη και ελλιπή συντονισμό
- Αναισθησία
- Αναιμία (απώλεια ερυθρών κυττάρων αίματος)
- Κώμα
- Κενά μνήμης, (στα οποία ο χρήστης δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα που συνέβησαν ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ)
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια χρήση αλκοόλ, συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας.
- Ατυχήματα εξ αμελείας όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμοί
- Κακώσεις εκ προμελέτης όπως τραυματισμοί με όπλα, σεξουαλικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία
- Αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων εν ώρα εργασίας και μείωση παραγωγικότητας
- Αυξημένα οικογενειακά προβλήματα, διαλυμένες σχέσεις
- Δηλητηρίαση από αλκοόλ
- Υψηλή πίεση αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιακές παθήσεις
- Αρρώστιες στο συκώτι
- Βλάβη στο νευρικό σύστημα
- Σεξουαλικά προβλήματα
- Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη
- Ανεπάρκεια Βιταμίνης B1, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αμνησία, απάθεια και απώλεια προσανατολισμού
- Έλκη
- Γαστρίτιδα (φλεγμονή των τοιχωμάτων του στομάχου)
- Κακή διατροφή
- Καρκίνος του στόματος και του λαιμού
5. Κρυστάλλου Meth - Εξάρτηση Βαθμολογία: 2.24
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, Crystal Meth θεωρείται ως ένα από τα πιο εθιστικά ψυχαγωγικα ναρκωτικα Η μεθαμφεταμίνη (μεθ) είναι ένα παράνομο ναρκωτικό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη και άλλα ισχυρά ναρκωτικά. Έχει πολλές ονομασίες στην αργκό – μεθ, κρανκ, κιμωλία ή σπιντ που είναι και η πιο κοινή της ονομασία.
Η κρίσταλ μεθ χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών αλλά είναι περισσότερο γνωστή ως «ναρκωτικό των κλαμπ» γιατί γίνεται χρήση της στα νυχτερινά κλαμπ ή στα ρέιβ πάρτι. Οι πιο συνηθισμένες αργκό ονομασίες του είναι ice ήglass.
Είναι μια επικίνδυνη και ισχυρή χημική ουσία και, όπως όλα τα ναρκωτικά, είναι ένα δηλητήριο το οποίο πρώτα ενεργεί ως διεγερτικό και στη συνέχεια αρχίζει να καταστρέφει συστηματικά το σώμα. Κατά συνέπεια, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται: απώλεια μνήμης, επιθετικότητα, ψυχωτική συμπεριφορά, και πιθανή βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις, δημιουργώντας μια ολέθρια εξάρτηση η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη λήψη περισσότερου ναρκωτικού.
Το «φτιάξιμο» με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα έντονο και πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που το πήραν. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
- Απώλεια όρεξης
- Ταχυκαρδίες, αύξηση της πίεσης του αίματος και θερμοκρασίας του σώματος
- Διεσταλμένες κόρες ματιών
- Διαταραχές ύπνου
- Ναυτία
- Παράξενη, σπασμωδική και μερικές φορές βίαιη συμπεριφορά
- Παραισθήσεις, υπερβολικές εξάρσεις και οξυθυμία
- Πανικός και ψύχωση
- Υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και θάνατο
. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
- Ανεπανόρθωτες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, υψηλή πίεση που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό και θάνατο
- Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες
- Καταστροφή των ρινικών ιστών, αν σνιφάρεται
- Αναπνευστικά προβλήματα, αν καπνίζεται
- Μολυσματικές ασθένειες και αποστήματα, αν λαμβάνεται με ένεση
- Υποσιτισμός, απώλεια βάρους
- Εκτεταμένη καταστροφή δοντιών
- Αποπροσανατολισμός, απάθεια, σύγχυση, εξάντληση
- Ισχυρή ψυχολογική εξάρτηση
- Ψύχωση
- Κατάθλιψη
- Βλάβη στον εγκέφαλο παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, 3εγκεφαλικό επεισόδιο και επιληψία.
4. Μεθαδόνη - Αξιολόγηση Εξάρτηση: 2,68
Η μεθαδόνη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές με ισχυρή αναλγητική δράση που συχνά συνδέεται με τη θεραπεία του εθισμού στα οπιοειδή ή πιο συγκεκριμένα με τη θεραπεία του εθισμού στην ηρωίνη.Η μεθαδόνη προκαλεί μειωμένη ευφορική δράση σε σχέση με τα άλλα οπιοειδή και σε επαρκείς δόσεις καταστέλλει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο και την έντονη επιθυμία του χρήστη. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες δόσεις η μεθαδόνη έχει έντονη ευφορική δράση. Επίσης δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας αν και μικρότερης έντασης από εκείνη της ηρωίνης. Το πρόβλημα είναι ότι η μεθαδόνη είναι επίσης πολύ εθιστική, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Το σύνδρομο στέρησης της μεθαδόνης είναι πολύ εντονότερο από οποιουδήποτε άλλου οπιοειδούς που υποκαθιστά. Πολλοί χρήστες συνεχίζουν τη χρήση της μεθαδόνης για να αποφύγουν το στερητικό της σύνδρομο, ότι δηλαδή περίπου έκαναν και με την κατάχρηση της ηρωίνης. Με άλλα λόγια, η μεθαδόνη αποτελεί μια πολύ αμφιλεγόμενη θεραπεία του εθισμού στα οπιοειδή (ηρωίνη), καθώς συχνά τα άτομα μεταβαίνουν από ένα είδος εθισμού σε άλλο. Έτσι το άτομο που έχει στραφεί κάπου για βοήθεια αντί να σωθεί καταλήγει σε πολύ χειρότερη κατάσταση. -πηγη
3. Η νικοτίνη - Αξιολόγηση Εξάρτηση: 2,82
Η νικοτίνη ως αλκαλοειδές έχει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες διεγερτικές ιδιότητες και έχει μελετηθεί συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά ακόμη παραμένουν ορισμένα ερωτήματα.
Μικρές και γρήγορες δόσεις νικοτίνης, μέσω του καπνίσματος τσιγάρων, προκαλούν στον καπνιστή εγρήγορση και διέγερση, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας δόσεις από «ρουφηξιές» διαρκείας, προκαλούν χαλάρωση έως και νάρκωση. Η νικοτίνη επιδρά θετικά σε πολλές ορμόνες που σχετίζονται με το στρες.
Η νικοτίνη διεγείρει στον εγκέφαλο τον υποθαλαμικό παράγοντα απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης (hypothalamic corticotrophin-releasing factor, CRF), αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών (endorphins) των γνωστών ως "φυσικών αναλγητικών", της αδενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH) και της αντιδιουρητικής ορμόνης βασοπρεσσίνη (ADH) ανάλογα με τη δόση. Επίσης, η νικοτίνη απελευθερώνει κορτικοστεροειδή ανάλογα με τις συγκεντρώσεις της στο πλάσμα του αίματος.
Η νικοτίνη διεγείρει τη βιοδιαθεσιμότητα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνει την πίεση του αίματος. Επίσης, η νικοτίνη δρα στουςεγκεφαλικούς μηχανισμούς ανταμοιβής, εμμέσως με την ενεργοποίηση των ενδογενών οπιοειδών (opioids) και άμεσα μέσω μηχανισμών της ντοπαμίνης. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι το αίτιο εθισμού προς το κάπνισμα, αλλά και κάθε άλλου είδους εθισμού. Νικοτίνη και κατάθλιψη - Απεξάρτηση
Είναι γνωστό ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και κατάθλιψης. Μελέτες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη έδειξαν ότι ο αριθμός των καπνιστών είναι διπλάσιος σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για μείωση των αρνητικών φαινόμενων της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαλλαχθούν από το κάπνισμα.
Τα κύρια στερητικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια απεξάρτησης από το κάπνισμα συνοψίζονται στα εξής: Ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, εχθρική συμπεριφορά, άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία, βραδυκαρδία, αύξηση όρεξης και απόκτηση βάρους.
Η θεραπεία της εξάρτησης από το κάπνισμα και ιδιαίτερα της νικοτίνης αποτελεί εθνική στρατηγική υγείας στις αναπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερες είναι οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται τα Εθνικά Συστήματα Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προέρχονται εξαιτίας του καπνίσματος. Πλήθος ερευνητικών εργασιών αναφέρονται στις διαθέσιμες στρατηγικές απαλλαγής από τη συνήθεια του καπνίσματος πηγη
2.-Κρακ Εξάρτηση Βαθμολογία: 2.82
Το κρακ κοκαΐνης είναι η κρυσταλλική μορφή της κοκαΐνης, η οποία συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης.1 Βγαίνει σε συμπαγή κομμάτια ή σε κρυστάλλους και ποικίλλει σε χρώμα, από κίτρινο έως απαλό ροζ ή άσπρο.
Το κρακ ζεσταίνεται και καπνίζεται. Λέγεται έτσι γιατί, όταν ζεσταίνεται, κάνει ένα ξερό ήχο σαν να σπάει.
Το κρακ είναι η πιο δυνατή μορφή κοκαΐνης και η πιο επικίνδυνη. Είναι 75% με 100% ανόθευτο, πολύ ισχυρότερο και πολύ δραστικότερο από την κοινή κοκαΐνη.
Το κάπνισμα του κρακ επιτρέπει να φτάσει η ουσία στον εγκέφαλο πολύ γρήγορα και έτσι προκαλεί ένα έντονο και άμεσο –αλλά σύντομης διάρκειας– φτιάξιμο που κρατάει περίπου δεκαπέντε λεπτά. Επειδή ο εθισμός μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα πιο γρήγορα αν η ουσία καπνίζεται αντί να σνιφάρεται (να ρουφιέται από τη μύτη), ο χρήστης μπορεί να εθιστεί μετά από την πρώτη φορά που θα δοκιμάσει κρακ.
Εξαιτίας του υψηλού της κόστους, η κοκαΐνη, θεωρείται το «ναρκωτικό των πλουσίων». Από την άλλη μεριά, το κρακ πουλιέται σε τόσο χαμηλές τιμές που μέχρι και έφηβοι μπορούν να το αγοράσουν – στην αρχή. Η αλήθεια είναι ότι όταν ένα άτομο εθιστεί, το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και είναι ευθέως ανάλογο με την αυξανόμενη δόση που χρειάζεται για να καλύψει την ανάγκη του.οι χρήστες του κρακ μπορεί να βιώσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως: βήχα, δύσπνοια, βλάβες στους πνεύμονες και αιμορραγίες.
Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση του κρακ κοκαΐνης περιλαμβάνονται σοβαρές βλάβες στην καρδιά, στο συκώτι και τα νεφρά. Οι χρήστες είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν μολυσματικές ασθένειες.
H συνεχής καθημερινή χρήση προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και έλλειψη όρεξης για φαγητό, η οποία καταλήγει σε υποσιτισμό. Το κάπνισμα του κρακ κοκαΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει επιθετική και παρανοϊκή συμπεριφορά.
Καθώς το κρακ κοκαΐνης παρεμβαίνει στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις χημικές ουσίες, το άτομο χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικού για να αισθάνεται «φυσιολογικά». Τα άτομα που εθίζονται στην κοκαΐνη (όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ναρκωτικά) χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλους τομείς της ζωής.
Καθώς περνάει η επήρεια του ναρκωτικού, προκαλείται στο άτομο σοβαρή κατάθλιψη η οποία γίνεται όλο και πιο βαθιά μετά από κάθε χρήση. Αυτό μπορεί να πάρει τόσο σοβαρές διαστάσεις, ώστε το άτομο θα κάνει σχεδόν οτιδήποτε για να ξαναβρεί τη δόση του – ακόμα και φόνο. Και αν δεν μπορεί να πάρει κρακ κοκαΐνης η κατάθλιψη γίνεται τόσο έντονη ώστε οδηγεί τον εθισμένο χρήστη σε αυτοκτονία. πηγη
1. Ηρωίνη - Αξιολόγηση Εξάρτηση: 2,89
H ηρωίνη είναι το νούμερο ένα εθιστικό, παράνομο ναρκωτικό. Γίνεται χρήση του από εκατομμύρια εθισμένων ατόμων σε όλο τον κόσμο τα οποία είναι ανίκανα να ξεπεράσουν την καταστροφική επιθυμία τους να συνεχίσουν να παίρνουν αυτό το ναρκωτικό κάθε μέρα της ζωής τους και γνωρίζοντας ότι, εάν σταματήσουν, θα αντιμετωπίσουν τον τρόμο που φέρνουν τα στερητικά συμπτώματα.
Η ηρωίνη (όπως το όπιο και η μορφίνη), παρασκευάζεται από τον πυκνόρρευστο χυμό του φυτού της παπαρούνας. Το όπιο έχει γαλακτώδη μορφή, σαν χυμός, και εξάγεται αρχικά από τον κάλυκα της παπαρούνας. Από την επεξεργασία του οπίου παράγεται η μορφίνη, η οποία επεξεργάζεται και πάλι και παράγονται οι διάφορες μορφές ηρωίνης.Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1898 από τη φαρμακευτική εταιρεία Μπάγιερ, στη Γερμανία, και την πουλούσαν ως θεραπεία για τη φυματίωση και επίσης ως φαρμακευτική θεραπεία για τον εθισμό στη μορφίνη.
«ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ».
Προσοχή:Ακόμη και μια μοναδική δόση ηρωίνης μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στο δρόμο του εθισμού.
Πολλοί άνθρωποι πειραματίζονται με την ηρωίνη σκεπτόμενοι «θα δοκιμάσω μόνο μια- δυο φορές». Ανά πάσα στιγμή μπορώ να τη σταματήσω». Όμως αυτοί που ξεκινούν αυτή την κατηφόρα, το βρίσκουν σχεδόν ακατόρθωτο να γυρίσουν πίσω. Αυτά είναι τα λόγια του Σαμ, ενός δεκαπεντάχρονου τοξικομανή: «Όταν χτυπάς για πρώτη φορά ένεση, το πιθανότερο είναι να κάνεις εμετό και να νιώθεις απαίσια, αλλά γρήγορα θα το ξαναπροσπαθήσεις. Θα γαντζωθεί επάνω σου σαν παθιασμένος εραστής. Το φτιάξιμο που σε «χτυπά» και ο τρόπος που θα ζητάς περισσότερη ηρωίνη –σαν να σου στέρησαν τον αέρα–, αυτός είναι ο τρόπος που θα σε παγιδέψει».ΠΗΓΗ Κάνοντας αυτή την έρευνα ανακάλυψα ότι οι πιο πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν γεννηθεί σε Γερμανικά εργαστήρια Τυχαίο??
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου