Όλα τα μαγειρικά σκεύη (τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.α.) που έχουν κατασκευαστεί με την αντικολλητική επίστρωση Teflon,βρέθηκαν στη μαύρη λίστα για την υγεία και την ασφάλεια Το τεφλόν κοινή ονομασία του πολυτετραφθοροαιθυλενίου (συντομογραφικά PTFE) είναι ένα εν δυνάμει τοξικό οργανικό πολυμερές που χρησιμοποιείται κυρίως ως επικάλυψη αντικειμένων και συστατικό πλαστικών αντικειμένων.Όταν το τεφλόν θερμαίνεται, τότε μπορεί να εκλύσει διεισδυτικούς τοξικούς ατμούς. Έτσι, όταν μαγειρεύεται ένα φαγητό σε σκεύος επικαλυμμένο με τεφλόν αυτό διεισδύει στο φαγητό και από εκεί στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση του φαγητού. Υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί μεγάλα τμήματα πληθυσμού, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Τα βασικότερο συστατικό της επίστρωσης λέγεται PFOA και εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Το ερώτημα παραμένει για το αν το PFOA, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό με το μαγείρεμα ή αν απελευθερώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας, οπότε και δεν απειλεί τον οργανισμό. Μια άλλη μερίδα επιστημόνων έχει διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το αν η ουσία αυτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εισχωρεί μέσα στο φαγητό και κατά συνέπεια μέσα στον οργανισμό. Και παρόλο που διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν καλέσει τις εταιρείες κατασκευής μαγειρικών σκευών να βγάλουν την ουσία PFOA από τα σκεύη, αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί ακόμη από αρκετές.. Οι κατασκευαστές διαφώνησαν, αλλά μερικά από τα στοιχεία βρέθηκα πολύ ισχυρά για να αγνοήσουμε. Εδώ θα εξετάσουμε τους κινδύνους απ την χρίση τους και υγιεινότερες εναλλακτικές λύσεις.
Οι κίνδυνοι αρχίζουν όταν ι υπερθερμανθούν. Όταν ένα αντικολλητικό τηγάνι φθάνει τους 500 βαθμούς Φαρενάιτ (260 βαθμοί Κελσίου),η επίστρωση του αρχίζει να αποσυντίθεται. Στα 660 βαθμούς (350 βαθμούς Κελσίου) και άνω,η αποσυνθέση γίνεται σημαντική, και οι τοξικές αναθυμιάσεις που εκπέμπει μπορεί να προκαλέσει πυρετό πολυμερούς-αναθυμιάσεων. Αυτή είναι μια κατάσταση που μιμείται τα συμπτώματα της γρίπης, και μπορεί να σκοτώσει πτηνά
Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται το Teflon αρχίζει να απελευθερώνει τουλάχιστον έξι διαφορετικά τοξικά αέρια? δύο από αυτές είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες.
Αυτές οι θερμοκρασίες μπορεί να μην σας φαίνονται υψηλές, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα αυτή επιτυγχάνετε όταν μαγειρεύετε. Απλά χρειάζεται να προθερμάνετε το φούρνο σας με ένα τηγάνι μέσα, και η ζημιά έχει γίνει. Ένα μαγείρεμα μπορεί να είναι αρκετό.
Μερικές από τις ζημίες δεν μπορείτε να τις δείτε με γυμνό μάτι, αλλά είναι εκεί και είναι δυνητικά επιβλαβείς, όπως όταν οι χημικές ουσίες από τεφλόν απελευθερώνονται στο φαγητό σας. Με φθηνότερα υλικά, οι ρωγμές αναπτύσσονται ταχύτερα, έτσι ώστε όχι μόνο να εισπνέετε τις αναθυμιάσεις, αλλά μπορείτε επίσης να τις τρώτε
Τι μπορείτε να κάνετε;
- Ποτέ μην προθερμαίνετε ένα άδειο τηγάνι.
- Αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια,πότε μη μαγειρεύετε πάνω από μέτρια φωτιά .
- Αν δείτε το τηγάνι σας να έχει σπάσει ή υποστεί άλλη βλάβη, πετάξετε το.Τα Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια για να αποφεύγονται οι τοξικές διαρροές.
- Χρησιμοποιήστε μόνο ξύλινα κουτάλια για να ανακατεύετε τα τρόφιμα, κα αποφύγετε μεταλλικά σκεύη για τηγάνια αντικολλητικά
- Τα Μαγειρικά σκεύη με βαρύτερα βάρος είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας και ζεσταίνονται λίγο πιο αργά, έτσι ώστε να επιλέξετε τι θερμοκρασία μαγειρέματος
- Χρήση χημικών χωρίς μαγειρικά σκεύη. Μαγειρέψτε με πήλινα , γυάλινα σκεύη,, από ανοξείδωτο χάλυβα , χαλκό Απο Χυτοσίδηρο η ανοξείδωτο χάλυβας....... είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τηγάνια αντικολλητικα είναι πιο ανθεκτικά.!. πηγη http://translate.googleusercontent.com