Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ .ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ....ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ

πλαντάγου

Πεντάνευρο

plantain-ιατρική
plantain-επίδεσμοΤο φυτό έχει ύψος περίπου 15 πόντους.Μπορεί σε βροχερές εποχές να φτάσει μέχρι τους 30 πόντους και φυτρώνει παντού στην ελλάδα. Δεν καλλιεργείται αλλά πλουτίζει τον κήπο σας γιατί μαζεύει έντομα ωφέλημα.Τα φύλλα είναι φαγώσιμα κυρίως τα τρυφερά του. Η γεύση του είναι λίγο πικρούτσικη και μοιάζει λίγο με την του σπανακιού. Χρησιμοποιούμε και τα φύλλα του και τα σπόρια του που τα μαζεύουμε στο τέλος του φθινόπωρου. Το πεντάνευρο το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό πληγών από την αρχαιότητα, εξ αιτίας της πηκτικής ιδιότητας που έχει. Το ονομάζουν και φυτό του στρατιώτη. Αν λοιπόν βρίσκεστε κάπου στη φύση και χρειάζεστε επείγοντος επίδεσμο ψάξτε να βρείτε αυτό το φυτό Απλά μασήσετε ένα φύλλο, τοποθετήστε το πάνω στο τραύμα και τοποθετήστε από πάνω ένα ολόκληρο φύλλο  για  να το κρατήσει στη θέση του.  Οι ίνες στα φύλλα του πεντανευρου κάνουν ανθεκτικους επιδέσμους.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ

Συχνά όταν είμαστε έξω στη φύση το πρώτο μέρος του σώματος μας που καταπονούμε είναι τα πόδια μας Το να περπατάς πάνω σε βουνά και μονοπάτια δεν ειναι καθόλου μα καθόλου εύκολο    Άσε που ποτέ δεν φοράμε τα σωστά παπούτσια (τσουχτερά στη τσέπη ) για να κάνουμε μια σωστή πεζοπορία......  έτσι το πρώτο που παθαίνουμε ειναι να βγάλουν τα πόδια μας φουσκάλες    Για να μην σας συμβεί αυτό αναζητήσετε και βρείτε αυτό το φυτό το Φλόμο   Ο φλόμος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θεραπευτικά βότανα που έχουμε στην Ελλάδα. Ας μάθουμε λοιπόν να τον χρησιμοποιούμε.
ΦΛΟΜΟΣ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     ΠΑΤΟΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ! Χρειάζεστε κάποιο επιπλέον μαξιλάρι πάτο για να βοηθήσει στην πρόληψη απο τις  φουσκάλες; που είναι επίσης αντιβακτηριακό ?Ψάξτε να βρείτε τον Φλόμο  Είναι πολύ διακριτές, . Το φύλλο του  είναι παχύ, ανθεκτικό και. σκεπάζετε με ένα ελαφρύ χνούδι     
Όχι μόνο τα   αντιφλεγμονώδεις  φύλλα του κάνουν εξαιρετικούς αυτοσχέδιους πάτους παπουτσιών που θα   σας γλυτώσουν από τις φουσκάλες και  την κακοσμία των ποδιών, αλλά επίσης είναι και μια φυσική πηγή για το χαρτί της τουαλέτας σας. Είναι  ένα εξαιρετικό υποκατάστατο  γιατί είναι πολύ απορροφητικό. και αντιβακτηριακό   για αυτό μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σαν χαρτοπετσέτες όλη την ώρα................

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια σχετικά με το τι τρώμε, γιατί αν ,γνωρίζαμε μπορεί να μην θέλαμε να τα φάμε!

Είσαι ο,τι τρως!"                                                                                                                                 
Το Σούπερμαρκετ: Σύμβολο του υψηλού επιπέδου ζωής σ” αυτή τη χώρα σήμερα. Αυτά τα προϊόντα έρχονται από φάρμες κι αγροκτήματα ανεξάρτητα απ” την απόσταση και την εποχή. Είναι αποτέλεσμα μίας θαυματουργικής γεωργίας, που διαφυλάσσει τη φρέσκια ποιότητα καθόλη τη διαδρομή μέχρι το τραπέζι σας.

Πόσο παλιά είναι η τροφή σας; Αν το σκεφτείτε, η τροφή σας, στην καλύτερη περίπτωση ταξιδεύει γύρω στα 2.500 με 3.000 χλμ. πριν να φτάσει σε σας και είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας…

…Που γεννά το επόμενο ερώτημα: Πόση θρεπτική αξία αντλείτε από τροφή που είναι τουλάχιστον πέντε ημερών; Αν είστε τυχεροί, αντλείτε ίσως ένα 40% απ” αυτήν που έχετε ανάγκη. Σχεδόν κάθε τροφή που θα βρείτε στα καταστήματα μίας μεγαλούπολης έχει επεξεργαστεί, έχει φτάσει καθυστερημένα στα καταστήματα πολύ συχνά οι θρεπτικές ουσίες έχουν εκφυλιστεί ή εξαφανιστεί απ” την τροφή μέχρι να φτάσει στο πιάτο.

Δείτε επίσης στο παρακάτω ντοκιμαντέρ πως κάποιοι επιστήμονες σταματούν και θεραπεύουν πολλές μορφές καρκίνου, χρησιμοποιώντας απλά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C…
Πραγματικά ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο να το παρακολουθήσετε , και να διαπιστώσετε ΠΩΣ συσχετίζεται με την εφαρμογή του κώδικα Alimentarius…                                                            Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Robert Kenner, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2009, και σε DVD το 2010  Η ταινία είναι ένα δριμύ κατηγορητήριο της αδυναμίας του συστήματος, τα κέρδη για την παροχή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.Κάθε φορά που τρώμε, ψηφίζουμε για το σύστημα διατροφής μας! Το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αγωνιστούμε , όπως και για την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη. .Και ό, τι για τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να θυμόμαστε,ότι η εργατική τάξη έδωσε σκληρές και αιματοβαμμένες  μάχες για να τα κερδίσει Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν έως ότου οι άνθρωποι θέλουν την αλλαγή!!!!!!!!!!!!! Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές μάχες για την Επιβίωση μας  Η μάχη της Διατροφής!!!!!!!!!!!!


Η καπιταλιστικές μεγάλες επιχειρήσεις είναι πράγματι η αιτία για την τρομακτική κατάσταση της βιομηχανίας τροφίμων. Οι Ατομικές αποφάσεις δεν πρόκειται να κάνουν  τη διαφορά, εφ 'όσον το σύστημα κέρδους παραμένει άθικτο.Η κοινωνία πρέπει να αναδιοργανωθεί, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διανομής τροφίμων, από πάνω προς τα κάτω. Το καθήκον της εργατικής τάξης είναι     να Σώσει τον κόσμο  μέσα από την σοσιαλιστική αναδιοργάνωση της κοινωνίας.  Οι εταιρείες αυτές έχουν λεγεώνες  δικηγόρων Εμείς  μπορούμε να ξεκινήσουμε δικαστικές  αγωγές, εναντίον τους ακόμα και αν ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τις κερδίσουμε, μόνο και μόνο για να στείλουμε ένα μήνυμα. Το δικαίωμα μας να γνωρίζουμε τι είναι το φαγητό μας, και πώς είχε μεγαλώσει.!!!!!!!!!!!!!!


 .

Σκηνοθεσία: James Colquhoun, Carlo Ledesma

96 λόγοι για να σταματήσετε να φοράτε αρώματα

άρωμα
Υπάρχουν τριών ειδών πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα αρώματα ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής τους: «Φυσικές», όταν έχουν απομονωθεί από ένα φυσικό προϊόν. «Όμοιες με τις φυσικές», όταν η ουσία βρίσκεται στη φύση, αλλά παράγεται χημικά στο εργαστήριο. Και «συνθετικές», όταν η ουσία δεν συναντάται στη φύση, είναι αποκλειστικά δημιούργημα του εργαστηρίου, συχνά από λάθος (που όταν μυρίζει ωραία δίνει την ευκαιρία οικονομικής εκμετάλλευσης της ουσίας ως αρώματος). Και στις τρεις περιπτώσεις, για την παραγωγή των πρώτων υλών μεσολαβεί τόσο πολύ το ανθρώπινο χέρι του χημικού και ο αντιδραστήρας του εργαστηρίου, που η λέξη φυσικό χάνει το νόημα που της προσδίδουν οι εικόνες καταπράσινων δέντρων και αγελάδων που βόσκουν ευτυχισμένες στις διαφημίσεις.
      Εδώ είναι 96 λόγοι για να σταματήσετε να φοράτε  αρώματα .
  1. Ένα μόνο αρωματισμένο προϊόν μπορεί να περιέχει χιλιάδες αρώματα.
  2. Και κανένας από αυτούς δεν  έχει προέλθει από μια φυσική βοτανική πηγή.
  3. Έτσι, μπορεί:να τα συναντήσετε σε  απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων
  4. Αντιιδρωτικά
  5. Αποσμητικό
  6. Σαμπουάν
  7. Conditioner
  8. Λοσιόν
  9. Σαπούνι
  10. Κεριά
  11. Προϊόντα φροντίδας του δέρματος
  12. Προϊόντα καθαρισμού
  13. Μακιγιάζ
  14. Και σα προϊόντα γυναικείας υγιεινής
  15. Σε μια αυτο-ρυθμιζόμενη βιομηχανία, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν αυτά τα συστατικά (που είναι «εμπορικά μυστικά»).
  16. Αρώματα περιέχουν φθαλικούς εστέρες.
  17. Οι φθαλικοί εστέρες έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά ζητήματα
  18. Πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
  19. Βλάβη οργάνων
  20.  γενετικά προβλήματα
  21. Θέματα Ανοσοαπόκριση Η εμφάνιση ειδικής μεταβαλόμενης αντίδρασης που είναι επακόλουθο έκθεσης σε αντιγόνο. Η αντίδραση αυτή μπορεί να εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως η παραγωγή αντισωμάτων, η κυτταρομεσολαβητική ανοσία, η ανοσολογική ανοχή κ.ά.
  22. Ενδοκρινικές διαταραχές.
  23. Τα Αρώματα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους
  24. Κυκλοθυμία
  25. Κατάθλιψη
  26. Άγχος
  27. Υπερκινητικότητα
  28. Η ομίχλη του εγκεφάλου Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να περιγραφεί ως αισθήματα ψυχικής σύγχυσης ή έλλειψη πνευματικής διαύγειας
  29. Αλλεργίες
  30. Πονόλαιμος
  31. Υγρά μάτια
  32. Έκζεμα
  33.  Εξανθήματα
  34. Βήχας
  35. Άσθμα
  36.  Ακανόνιστη πίεση του αίματος
  37. Ναυτία
  38. Εμετός
  39.  Κοιλιακός πόνος
  40. Και ο καρκίνος.
  41. Σύμφωνα με τον Δρ Mercola, συνθετικά musk, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρώματα, μπορούν να περιέχουν διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες όπως οι εξής:
  42. Ξυλόλιο
  43. Κετονών
  44. HHCB
  45. HHCB-λακτόνη (το προϊόν οξείδωσης του HHCB)
  46. AHTN
  47. Tonalide
  48. Και γαλαξολίδη.
  49. Αρώματα περιέχουν βενζόλιο.
  50. Η American Cancer Society  (ACS) είναι μια πανεθνική εθελοντική οργάνωση υγείας αφοσιωμένη στην εξάλειψη του καρκίνου αναφέρει τα τεχνικά αρώματα σαν ένας κίνδυνος καρκίνου 
  51. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες αυτής της εταιρείας, "ένας στους 50 ανθρώπους μπορεί να υποστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος από το άρωμα."
  52. Και αν βρεθεί«μια φορά ευαισθητοποιημένο σε ένα συστατικό, ένα άτομο μπορεί να παραμείνει έτσι για μια ζωή, υπομένοντας αλλεργικές αντιδράσεις με κάθε επόμενη έκθεση."
  53. Πολλά συστατικά σε τεχνικά αρώματα θεωρούνται νευροτοξίνες (επιζήμια για τον εγκέφαλο).
  54. Όπου υπάρχει τεχνητό άρωμα, υπάρχουν και parabens.
  55. Parabens μπορεί να παρεμβαίνει  στις ορμονικές λειτουργίες.
  56. Είναι συνδέεται με τον καρκίνο.
  57. Και μπορεί πραγματικά να κάνει το δέρμα να φαίνεται  μεγαλύτερο , πιο γρήγορα.
  58. Διοξάνιο είναι ένα κοινό συστατικό σε απορρυπαντικά.
  59. Δοκιμές που γίνονται στη δημοφιλή μάρκα Tide απορρυπαντικό, έδειξε ότι περιείχε 55 μέρη ανά εκατομμύριο του διοξανίου.
  60. Τα επίπεδα ακόμα και τόσο χαμηλές όσο 5 έως 10 μέρη ανά εκατομμύριο δείχνει  ότι ενέχουν κίνδυνοι για την υγεία.
  61. Διοξάνιο εμφανίζεται ακόμη και σε ορισμένα προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» ή «φυσικά».
  62. Λαουρυλ θειικό νάτριο (SLS) ή θειικό άλας νατρίου laureth (SLES), μικρή για λαυρυλ νάτριο αιθέρα θειικό, είναι κοινά σε αρωματισμένα προϊόντα.
  63. Πάνω από 16.000 μελέτες δείχνουν ότι η SLS σε οποιαδήποτε μορφή προκαλεί ερεθισμό στο μάτι και ερεθισμό του δέρματος.
  64. Και τοξικότητα στα όργανα
  65. Και η νευροτοξικότητα
  66. Και αναπτυξιακή τοξικότητα
  67. Και αναπαραγωγικά ζητήματα
  68. Και ενδοκρινική διαταραχή
  69. Και μεταλλάξεις
  70. ... Και ο καρκίνος.
  71. ΝΡΕ (αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη) που βρέθηκε σε αρωματισμένα προϊόντα έχει συνδεθεί με νεφρική βλάβη.
  72. Και ηπατική βλάβη
  73. Και τα θέματα ανάπτυξης
  74. Και μεταβολικές θέματα
  75. Και υπανάπτυκτες όρχεις
  76. Και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
  77. Τα προϊόντα Fragrance περιέχουν συχνά δοκιμαστεί σε κουνέλια.
  78. Και ποντίκια
  79. Και αρουραίους
  80. Και πιθήκους
  81. Και γάτες.
  82. Η αγάπη μας για τα αρώματα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς και.
  83. Η Συνθετική musk συσσωρεύεται σε άγρια ​​ζώα σε τοξικά επίπεδα.
  84. Συστήματα φιλτραρίσματος του νερού δεν μπορούν να αφαιρέσουν κάποια από τα πιο τοξικά συστατικά αρωμάτων από την παροχή του νερού μας.
  85. Κάποια αρώματα προέρχονται από ζώα, που λαμβάνονται με  επιβλαβείς τρόπους.
  86. Amebergris προέρχεται από φάλαινες φυσητήρες.
  87. Αφρικανική Stone ή Hyraceum προέρχεται από την hyrax (ένα πολύ μικρό, χαριτωμένο ξάδελφο του ελέφαντα).
  88. Μοσχοδόρκας και ζήβεθο γάτες έχουν επίσης αξιοποιηθεί για το άρωμά τους.
  89. castoreum προέρχεται από το πρωκτικό αδένα του κάστορα.Η Σουηδική Aρχή Aσφαλείας Tροφίμων επιβεβαίωσε ότι οι εκκρίσεις από τον πρωκτό του κάστορα χρησιμοποιούνται ευρέως για να δώσουν γεύση βανίλιας σε γλυκίσματα, παγωτά και αναψυκτικά - και ότι η πρακτική αυτή είναι σε χρήση εδώ και αρκετά χρόνια.

    Πρόκειται για μια υγρή έκκριση φαιοκίτρινου χρώματος που λέγεται castoreum. H ουσία αυτή εξάγεται από τους πρωκτικούς αδένες του ζώου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται προκειμένου να σημαδέψει τον ζωτικό του χώρο με την προσωπική του οσμή. Συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό για αρώματα και είδη τροφίμων. Είναι ένα συνηθισμένο υποκατάστατο της γεύσης βανίλιας, εναλλακτικό των κόκκων βανίλιας, της τεχνητής βανιλίνης, του εκχυλίσματος από κωνοφόρα, και "γενικά θεωρείται ασφαλές" από της αρχές των ΗΠΑ. Συνήθως η εξαγωγή του πρωκτικού γάλακτος γίνεται μετά την εκδορά του κάστορα, με ξήρανση των αδένων σε φωτιά από ξύλα.

    Να έχετε υπόψη σας ότι η ουσία αυτή αναγράφεται ως "φυσική γεύση βανίλιας" στις συσκευασίες.
  90. Τα αρώματα δεν ανακουφίζουν πραγματικά προβλήματα οσμής του σώματος σας έτσι κι αλλιώς.
  91. Μπορούν απλά να τα κρύψουν.
  92. Προσωρινά.
  93. Μερικές φορές το μόνο που προσφέρει είναι να συν-σμίξει με την οσμή του σώματος σας, κάνοντας  πολύ παράξενες μυρωδιές.
  94. Αρωματισμένα προϊόντα θα σας κοστίσουν περισσότερα χρήματα,
  95. Ενώ θα βάζουν την υγεία σας σε κίνδυνο.
  96. Τα αρωματικά προϊόντα  συχνά χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν τους ανθρώπους, αλλά οι τοξίνες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα ...                    πηγες      http://www.fourakis-kea.com/    http://www.organicauthority.com/ 

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Μελάσα ροδιού

Η Μελάσα ροδιού (επίσης γνωστό ως σιρόπι ροδιού) είναι μια γλυκιά συνταγή που την συναντάμε σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως το Ιράν, τη Συρία και το Λίβανο. Παραδοσιακά, η μελάσα γίνεται με την απλή μείωση του  χυμό ροδιού σε ένα παχύρρευστο σιρόπι,  , η ζάχαρη προστίθεται ως συντηρητικό και για να εξουδετερώσει την φυσική δριμύτητα των φρούτων ροδιού, επίσης βοηθά  το σιρόπι να πυκνώσει πιο γρήγορα .Ο  Χυμός λεμονιού προστίθεται συχνά ως ένα όξινο συντηρητικό για την αύξηση της ζωής του.. . Η ποσότητα της ζάχαρης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή για παράδειγμα, στο Ιράν το  σιρόπι ροδιού τείνει να είναι πιο γλυκό από  του Λιβάνου.   Για μια πιο φυσική συνταγή  ρόδι μελάσας με μικρότερη όμως διάρκεια ζωής, μπορείτε απλά να μειώσετε το χυμό ροδιού  χωρίς τα πρόσθετα συστατικά. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί, και θα πρέπει να το παρακολουθείτε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει  καεί. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ  να πήξει και να καεί ... και αν πάλι σας πυκνώσει πάρα πολύ, θα καταλήξετε με ένα στερεό κομμάτι  όταν αυτό κρυώσει. το οποίο  σας βεβαιώ  δεν είναι καθόλου γευστικό ,η δροσερό. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μελάσα ροδιού σε μια ποικιλία φαγητών ,ποτών,γλυκών ...... επιδόρπια, όπως παγωτά, ως μαρινάδα στο κρέας, σε σάλτσες, και σε σάλτσες για σαλάτες.                                                                                    Συνταγή

Το υγρό είναι έτοιμο όταν έχει μια ελαφρύ σιροπιαστή πυκνότητα   και ¨¨στέκετα騨 στο πίσω μέρος ενός κουταλιού. Μην αφήσετε να πήξει πάρα πολύ,γιατί θα σκληρύνει όταν κρυώσει.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 4 φλιτζάνια χυμό ροδιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού

ΜΕΘΟΔΟΣ

ρόδι-μελάσα-3.jpg
Σε μια μεγάλη  κατσαρόλα,  ανακατεύετε το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη, και το χυμό λεμονιού  Μαγειρέψετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη  Μειώστε τη θερμότητα και αφήστε να σιγοβράζει ο χυμός Σιγοβράστε για περίπου μια ώρα, ή μέχρι ο χυμός έχει μια σιροπιαστή συνοχή, και έχει μειωθεί στο 1 εως  1  1/4 φλυτζάνια. Ρίξτε το σιρόπι σε ένα γυάλινο μπουκάλι ,βάζο. Το αφήνετε να κρυώσει. Διατηρήστε το με απλή ψύξη στο ψυγείο. έως 6 μήνες.

Αν θέλετε η μελάσα ροδιού σας να είναι γλυκιά, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη στο μαγείρεμα.  Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα                                                                                               ΠΗΓΗ¨  http://translate.googleusercontent.com

Τα κεφάλια μέσα

                       
Πώς βάζουν, παρακαλώ, τα κεφάλια μέσα; Πώς πακετάρεις τα βατραχοπέδιλα, το τάβλι, τα τσίπουρα και μεταφέρεις τον έμψυχο φορέα τους πίσω στην Αθήνα; Σαν να βάζεις κατακαλόκαιρο παπούτσι δερμάτινο δετό χωρίς κάλτσα. Ασφυκτιάς και κουτουλάς με τη δυσκολία προσαρμογής - που είναι εκεί, πιστή στο ραντεβού της (τέτοια εποχή κάθε χρόνο), για να σου ρουφήξει κάθε ικμάδα ζωής και κεφιού άναψε μέσα σου αυτές τις καλοκαιρινές μέρες. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη, στο ίδιο έργο θεατές.
Διότι κι η χαλάρωση θέλει τον χρόνο της. Από την ολοήμερη τσίτα στο ρεμπελιό, από την αγωνία στην ανεμελιά, δεν πέφτεις με τη μία. Στην αρχή διαβάζεις εφημερίδες, παρακολουθείς τις ειδήσεις, τελειώνεις με κάποιες εκκρεμότητες που έφερες απ΄ την Αθήνα κι έπειτα, σταδιακά - ανεπαισθήτως που έλεγε κι ο ποιητής - ο χρόνος της σχόλης διευρύνεται. Η παρέα μεγαλώνει με νέες αφίξεις, οι ομοτράπεζοι του ούζου διευρύνονται, η θάλασσα είναι λάδι και γυαλί ταυτόχρονα, τα τάβλια κι οι μπιρίμπες σού κλείνουν το μάτι όπως και τα λαδερά στο διπλανό μαγαζί, το αστυνομικό σου το ‘χεις φτάσει σ΄ ένα καλό σημείο, τα βράδια στήνεις καρτέρι στα πεφταστέρια – πόσα να κάνει ένας άνθρωπος σε 24 ώρες;
Το έργο το ‘χεις δει – στο καλύτερο σημείο τινάζεις την άμμο και φοράς τη στολή του καραβιού. Διαλέγεις πάντα το τελευταίο δρομολόγιο, να φτάσεις αργά, να πέσεις σαν κούτσουρο στο κρεβάτι σου και να ξυπνήσεις στο σκηνικό της καθημερινής βιοπάλης. Αχ αυτός ο Πειραιάς, τι δισυπόστατη φύση που έχει. Πριν από έναν μήνα ήταν το σύμβολο της ελευθερίας, τα στρίμωχνες όλα για να φτάσεις στο λιμάνι του μιαν ώρα αρχύτερα – μόλις πάταγες τα σανίδια του καραβιού, φτου ξελεφτερία. Και τώρα, σε μιζερεύει τόσο πολύ – βγαίνεις απ΄ το καράβι θολωμένος κι απροσάρμοστος, με τη θάλασσα ακόμη στα ρουθούνια σου και πέφτεις στο καμίνι της ασφάλτου, τη μυρωδιά των ρύπων και τη φασαρία της λαμαρίνας. Και να μην είναι σούρουπο, γιατί η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που πονάει – να ‘ναι βράδυ αργά, όσο πιο αργά γίνεται, να ‘ναι λίγος ο κόσμος και να βυθιστείς στον ύπνο της επιστροφής.
Κάποτε η διαδικασία της επιστροφής μου ήταν εύκολη, είχα κάνει τον κύκλο των διακοπών μου και γευόμουν τη χαρά των σχολιαρόπαιδων. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο δύσκολη γίνεται. Αυτή η κανονικότητα της αρχής και του τέλους, αποκτά ένα μελαγχολικό υπαρξιακό βάθος. Φτάνω στον Πειραιά και κοιτάζω γύρω μου τους τουρίστες. Παλιά τους λυπόμουν – φεύγουν απ΄ το πανηγύρι του ήλιου και της θάλασσας και πάνε – με τη μία – στο γκρίζο και μουχλιασμένο σκηνικό της δικής τους κανονικότητας, σκεφτόμουν. Ενώ εμείς έχουμε παρατάσεις. Το φως κι ο ήλιος μάς συντροφεύει και στην πόλη, υπάρχουν τα άγια σαββατοκύριακα, ένα μπάνιο στα κλεφτά κάνεις και το φθινόπωρο. Τώρα άλλαξα. Τον εαυτό μου λυπάμαι, όχι τους τουρίστες – ναι, θα προτιμούσα να επέστρεφα σε μια χώρα με κανονικότητες, όπου το γκρίζο σκηνικό θα σου θύμιζε ότι οι ώρες ύπνου αλλάζουν. Με ενοχλεί που όλα γύρω μας διαλαλούν ότι είναι ακόμη καλοκαίρι, αλλά εμείς πρέπει να μαζέψουμε τα κουρέλια μας και να ξαναμπούμε στην αγωνία της βιοπάλης της κρίσης. Ο Γιάννης δίπλα μου διαφωνεί, «ο ήλιος και το φως είναι ακατάλυτες αξίες» λέει, «χαϊδεύουν την καθημερινότητά σου, ομορφαίνουν τη ζωή σου».
(Άντε συναγωνιστές, καλή μας χρονιά.)      της                                                                                                                                                                         Χριστίνα Πουλίδου

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα.


Η θάλασσα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας. Εκτός αυτού, “περιέχει” και μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν οδηγηθεί πολλές ομάδες ερευνητών εδώ και ...
καιρό προσπαθώντας να τα εκμεταλλευτούν. Η θάλασσα μπορεί να αποδώσει ενέργεια είτε μέσω της κινητικής ενέργειας των κυμάτων ή των υποθαλάσσιων ρευμάτων είτε μέσω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί σε διαφορετικά βάθη  Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μια καινοτομία που εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων για να παράγει ενέργεια.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την ενέργεια των κυμάτων και την παλινδρομική της κίνηση στον κατακόρυφο άξονα, σε κάθε αναταραχή της θάλασσας, ώστε να αντλεί θαλασσινό νερό.
Το θαλασσινό νερό ωθείται μέσω ενός σωλήνα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτό της θάλασσας, με απώτερο σκοπό την αποθήκευσή του σε κάποια δεξαμενή σε κάποιο ψηλό σημείο όπου όταν είναι αναγκαία η παραγωγή ενέργειας θα αφήνεται ελεύθερο να οδηγηθεί μέσω της βαρύτητας σε χαμηλότερο σημείο (μέσω σωληνώσεων) όπου θα υπάρχουν υδροηλεκτρικές γεννήτριες οι οποίες θα κινούνται και θα παράγουν ρεύμα από το ορμητικά ερχόμενο νερό.

Η συσκευή η οποία ονομάζεται Searaser και είναι δημιουργία του μηχανικού Alvin Smith, είναι ακόμα σε φάση πρωτοτύπου και σε δοκιμή που έγινε πρόσφατα, κατάφερε να ωθήσει νερό σε υψόμετρο 50 περίπου μέτρων, μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου όσο ένα πιατάκι του καφέ. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν βέβαια ότι η συσκευή στην τελική της μορφή θα είναι σε θέση να ωθεί νερό σε μεγαλύτερο υψόμετρο (μέχρι και 200 μέτρα) και μέσω σωλήνα διαμέτρου περίπου 50 πόντων. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερος όγκος νερού, και περισσότερη ενέργεια λόγω του μεγαλύτερου υψομέτρου.

Για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα θα πρέπει να κατασκευαστούν δεξαμενές που θα αποθηκεύουν το νερό που θα αντλείται από τη θάλασσα, κατά μήκος των ακτών και σε κάποιο λόφο ή τουλάχιστον σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι οι υδροηλεκτρικές γεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κάτι πρωτοποριακό και μη δοκιμασμένο, αλλά τεχνολογία που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.

Ουσιαστικά η συσκευή “αποθηκεύει” ενέργεια με την ευρύτερη έννοια του όρου, για όποτε είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις οι οποίες παρήγαγαν ενέργεια από τα κύματα επί τόπου και την διοχέτευαν μέσω ποντισμένων καλωδίων στην ακτή.

Λόγω του απλού σχετικά σχεδιασμού της και χάρη στο γεγονός ότι το τμήμα του συστήματος που παράγει την ηλεκτρική ενέργεια είναι δοκιμασμένο, η υλοποίηση δεν είναι πολύ μακρυά από την πραγματικότητα (εφόσον υπάρχει, ή δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή).

Στην τελική της μορφή θα μπορεί μία και μόνο συσκευή (σύμφωνα με τους ερευνητές) να παράγει αρκετό ρεύμα ώστε να τροφοδοτεί 470 κατοικίες, αλλά αν συνδυαστούν περισσότερες συσκευές, μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και μία ολόκληρη πόλη.




Αν και το σύστημα σχεδιάστηκε για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Βρετανία, είναι σίγουρο ότι μια τέτοια υλοποίηση θα μπορούσε να δώσει εύκολα ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα νησί με λίγους κατοίκους (αρκεί βέβαια να υπάρχει και κάποιο υπερυψωμένο σημείο), κάτι το οποίο το κάνει ιδανικό για την Ελλάδα.

http://ftiaksto.blogspot.gr
http://medgreece.gr

Ικαρία

Καλά      Ταξίδια   .......Καλές επιστροφές σε όσους
επέλεξαν αυτό το Καλοκαίρι να επισκεφτούν την Ικαρία μας .........Εύχομαι και το επόμενο Καλοκαίρι να ξαναβρείτε ένα Ελεύθερο κομμάτι
 γης πάνω στο Νησί μας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!