Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το «αθάνατο νερό» της Ικαρίας



Το νερό, πηγή και σύµβολο ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια
αντικείµενο λατρείας όλων των πρωτόγονων λαών. Όποιες και αν είναι οι πολιτισµικές τους δοµές, το νερό αποτελεί αστείρευτη πηγή δύναµης και ζωής: καθαρίζει, θεραπεύει, ανανεώνει και διασφαλίζει την αθανασία.

Η αθανασία και η αιώνια ζωή ήταν το μεγάλο όνειρο του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους, η λαχτάρα του αυτή τον έκανε να ψάχνει αλλά και να συνεχίζει μέχρι σήμερα να ερευνά για το ελιξίριο της αθανασίας.Η Ικαρία, λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής και τεκτονικής δομής της, αποτελεί έναν τόπο προικισμένο στη γεωθερμία Η φυσική θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης, προσφέρει έναν ανεκτίμητο θησαυρό για το νησί: τις ιαματικές πηγές !

Για τους αρχαίους Έλληνες το πιο ονομαστό ελιξίριο ήταν τα νερά της Στυγός. Αλλά και το νερό που δίνανε όρκο οι θεοί .Για τους Ικαριώτες το«αθάνατο νερό» που αναβλύζει στην περιοχή του Ξυλοσύρτη ......Του Ξυλοσύρτη με τους 300 κατοίκους τα γλυκά Ικαριώτικα καϊσιά , τις δύο παραλίες και τους τεράστιους βράχους από γρανίτη.που πηγάζει κριμένο το«αθάνατο νερό». Στα παλιά χρόνια τις μέρες του καλοκαιριού οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής αγόραζαν το «αθάνατο νερό» από νερουλάδες που κυκλοφορούσαν στα χωριά του Αγίου με τα γαϊδουράκια τους φορτωμένα με στάμνες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το νερό έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Οι ιδιότητες του ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν διαπιστώθηκε διάβρωση σε λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν για να συγκεντρωθεί νερό, την περίοδο που το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας.. Το νερό της είναι πόσιμο, πολύ νόστιμο και έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τα νεφρά και του στομαχιού παθήσεις. Η συνταγή λεει για ένα ποτήρι την ημέρα για τρεις μήνες,θέλει προσοχή

όμως στη κατανάλωση γιατί το νερό περιέχει ραδιενεργά στοιχεία

Αθάνατο Νερό

Χημική ανάλυση πηγής
  Χαρακτηρισμός: Ύδωρ πόσιμο, εξαιρετικής ποιότητας
Οργανοληπτικοί χαρακτήρες
Φυσικοχημικές σταθερές
Διαύγεια
Τέλεια
Θερμοκρασία
-
Οσμή
Ουδεμία
Πυκνότητα (D)15°/15°
0,9992
Γεύση
Ουδεμία
Πυκνότητα (D)15°/4°
-
Χρώμα
Ουδέν
pH στους 20°C
7,2
Χημική Ανάλυση
Αλκαλικότητα
Μετρούμενη με 0,1N HCl με δείκτη πορτοκαλόχρουν του μεθυλίου, η αλκαλικότητα 1kgνερού ισοδυναμεί με 1,19  ml 1Ν ΝαΟΗ.
Στερεό υπόλειμμα
1kg νερού παρέχει 0,1402 gr στερεού υπολείμματος στους 105°C.  1kg νερού παρέχει 0,1342 gr στερεού υπολείμματος στους 180°C.
Μη διιστάμενα οξέα
1kg νερού περιέχει 0,0086 gr H2SiO3 (μεταπυριτικού οξέος)
Κατιόντα και Ανιόντα (1kg νερού)
Κατιόντα
Ανιόντα
Κάλιο ιόν  
K+   
0,0020 gr
Χλώριο ιόν
Cl
0,0763 gr
Νάτριο ιόν
Na+
0,0560 gr
Θειικό ιόν
SO4--
0,0156 gr
Ασβέστιο ιόν 
Ca++   
0,9897gr
Υδροφωσφορικό ιόν
HPO4--
0,0001gr
Μαγνήσιο ιόν  
Mg++
0,0039 gr
Υδροανθρακικό ιόν
HCO3-
0,0729gr
Σίδηρος ιόν 
Fe++ 
0,0007gr
Αργίλιο ιόν
Al+++
0,0001gr
Ποιοτικές ανιχνεύσεις:
Αρνητικό σε αμμωνία
Αρνητικό σε νιτρικά
Αρνητικό σε νιτρώδη
Χιλιοστοϊόντα και χιλιοστοϊσοδύναμα (1kg νερού)
Κατιόντα 
Σύμβολο
ΧιλιοστοϊόνταmMoles
Χιλιοστοϊσοδύναμα mEq
Καλίου
K+
0,0511
0,0511
Νατρίου
Na+
2,4583
2,4583
Ασβεστίου
Ca++ 
0,4000
0,8000
Μαγνησίου
Mg++
0,1635
0,3270
Σιδήρου
Fe++  
0,0125
0,0250
Αργιλίου  
Al+++
0,0044
0,0132
Σύνολο
3,6746
Ανιόντα
Σύμβολο  
ΧιλιοστοϊόνταmMoles
Χιλιοστοϊσοδύναμα mEq
Χλωρίου
Cl - 
2,1522
2,1522
Θειικού
SO4 - -
0,1626
0,3252
Υδροφωσφορικού
HPO4 - -
0,0011
0,0022
Υδροανθρακικού
HCO3 -
1,1950
1,1950
Σύνολο
3,6746
Φασματογραφική Ανάλυση:
Με την φασματογραφική ανάλυση του στερεού υπολείμματος 100 ml νερού, διαπιστώθηκε η παρουσία των ακόλουθων στοιχείων: CaMg,  FeSiCu, Β .
Συνδυασμός των ιόντων προς άλαταΗ σύσταση του νερού αντιστοιχεί περίπου με την σύσταση διαλύματος που περιέχει σε 1kg:
Χλωριούχο ΚάλιοKCl 0,0038 gr
Χλωριούχο ΝάτριοNaCl0,1228 gr
Υδροφωσφορικό Αργίλιο
Al2(HPO4)3
0,00011gr
Θειικό Αργίλιο
Al2(SO4)3
0,00057 gr
Θειικό Νάτριο
Na2SO4
0,0203 gr
Υδροανθρακικός Σίδηρος
Fe(HCO3)2
0,0022 gr
Υδροανθρακικό Μαγνήσιο
Mg(HCO3)2
0,0234gr
Υδροανθρακικό Ασβέστιο
Ca(HCO3)2
0,0647gr
Υδροανθρακικό Νάτριο
Na(HCO3)2
0,0044gr
Μεταπυριτικό οξύΗ2SιO30,0087gr
¶θροισμα 0,25098gr
Σκληρότητα
Σκληρότητα σε Γαλλικούς βαθμούς
Μόνιμη
4,9
Παροδική
0,6
Ολική
5,5


Λίγο πιο πέρα  στέκεται εκεί η μόνιμη φρουρά "του Αθάνατου νερού «η Γριά του Κακοπέρατου» και αγναντεύει το πέλαγος .....Η παράδοση λέει ότι μια φορά κι έναν καιρό στο νότιο τμήμα του νησιού, πάνω από το χωριό Ξυλοσύρτης, στο οροπέδιο της Κάμπας, από την εκκλησία της Παναγιάς στην πλευρά την αντικρινή, ζούσε μια γριά, μόνη, αυτή και τα κατσίκια της. Μόνη να τα βοσκήσει, μόνη να τ΄αρμέξει, να τα κουρέψει, να τα γνοιαστεί. Κι εκείνα να της δώσουν γάλα, τυρί, κρέας, μαλλί, να πουλήσει, να πορευτεί... Κι όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη χρονιά που συνέβη το κακό. Ο βαρύς χειμώνας είχε ξεπεραστεί, ο Μάρτης αποχωρούσε χωρίς απρόοπτα και τότε ήταν που η Γριά δε συγκρατούσε τη χαρά της απ΄ τα μπερεκέτια της, μόν΄ τραγουδούσε: «Στην πομπή σου Μάρτη μου, δέκα αμπάδια κούρεψα και δέκα μονοκέρια!».
Τι το ήθελε; Τ ΄άκουσε ο Μάρτης, έγινε πυρ και μανία! Έπρεπε αυτή η αναιδέστατη που δεν τον ψηφούσε, να πάρει ένα «μάθημα» για την αλαζονεία της... Έλα , όμως, που τότε ο Μάρτης είχε 28 ημέρες και ο Φεβρουάριος 31. Παίρνει, λοιπόν, από κοντά τον Φλεβάρη και πες πες τον έπεισε να του δανείσει τρεις ημέρες, για να προλάβει να αναταράξει τη φύση . Έτσι κι έγινε, χωρίς ο Φλεβάρης να καταλάβει ότι θα ήταν «δανεικές κι αγύριστες» από τούδε και στο εξής οι ημέρες του.

Τέτοιο βουητό, τέτοια αντάρα, τέτοια νεροποντή, τέτοια καταστροφή είχε χρόνια να δει το βουνό... Μαύρισε η πλάση, ξεριζώνονταν οι βράχοι, πλημμύρισε ο τόπος. Πάει η καλύβα της Γριάς , πάνε και τα κατσικάκια. Πνίγηκαν όλα, άσπρα και μαύρα, με κέρατα και χωρίς. Αλλά και η ίδια δεν είχε καλύτερη τύχη. Η καψερή, αφού είδε πρώτα όλες τις ψυχές από το βιός της να χάνονται, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, καταπληγωμένη σε χαράδρες και σε ρουμάνια, για να καταλήξει, άψυχη πια, να πετρώσει στη θάλασσα ανατολικά του χωριού, εκεί στον Κακοπέρατο. Από τότε στέκει εκεί . Είναι «η Γριά του Κακοπέρατου». Μύθος, παράδοση, γλυπτό της φύσης: θωρεί το πέλαγος, αδύναμη μπροστά στον Μάρτη, αγέρωχη κι επιβλητική στο νησί της. απο τις ελεύθερες πτήσεις της Βάνας Τσαμπή

. http://www.visitikaria.gr/iamatika.aegean.grhttp://www.nikaria.gr/http://www.island-ikaria.com/


http://www.visitikaria.gr/gr
 http://www.visitikaria.gr/iamatika.aegean.grhttp://www.nikaria.gr/http://www.island-ikaria.com/



Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Καλλιεργώ Πιπερόριζα (Τζίντερ)

Το Τζίντζερ είναι το ιδανικό βότανο για να μεγαλώνει σε κλειστούς χώρους. 
Το τζίντζερ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά εκτός από την γεύση που δίνει, οι μελέτες δείχνουν ότι η πιπερόριζα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και είναι ένα τροπικό φυτό, προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρα και έτσι σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε φρέσκο τζίντζερ για αρκετούς μήνες του χρόνου. Δείτε πως γίνετε:
Πριν να φυτέψετε
Επιλέξτε το σωστό τύπο του Ginger: 
– To τοπικό σας μανάβικο, είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε την κατάλληλη ρίζα τζίντζερ (ίσως τα καταστήματα με βιολογικά να είναι ιδανικά!)
– Το πιο δημοφιλές είδος είναι βασική ρίζα τζίντζερ (Zingiber officinale). Επιλέξτε μια ρίζα που δείχνει υγιής και μεγάλη με πολλούς δάκτυλους και «μάτια». Αποφύγετε τα ξηρά ή σπασμένα κομμάτια. 
– Δεν είναι όλα τα είδη τζίντζερ βρώσιμα, ορισμένοι τύποι καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικό φυτό.
ginger-pos-na-to-kalliergisete-monoi-sas
Βρείτε το κατάλληλο μέρος: 
ginger-pos-na-to-kalliergisete-monoi-sas– Επιλέξτε εσωτερικούς χώρους αν ζείτε βόρεια, ή σε σκιερό μέρος έξω αν ζείτε νοτιότερα. 
– Δώστε στο τζίντζερ σας αρκετό χώρο. Η γλάστρα πρέπει να είναι διπλάσια από το μέγεθος του βολβού. Αν θέλετε να φυτέψετε περισσότερους βολβούς στη ίδια γλάστρα, επιλέξτε μία γύρω στα 40 εκ. και 30 εκ. βάθος. 
– Για εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε ένα σημείο ελαφρώς σκιερό και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. 
– Προστατέψτε τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους.
Προετοιμασία του εδάφους: 
– Χρησιμοποιήστε μια μίξη από χώμα και κομπόστ, ή προσθέστε κομπόστ στο χώμα του κήπου. 
– Το τζίντζερ αναπτύσσεται αρκετά καλά σε χώμα του εμπορίου.
Φύτευση / Καλλιέργεια τζίντζερ
Τι θα χρειαστείτε: 
– Ρίζα τζίντζερ 
– Προετοιμασμένο έδαφος / χώμα
ginger-pos-na-to-kalliergisete-monoi-sas
Πώς να το φυτέψετε: 
– Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 24c βαθμούς. 
– Τοποθετήστε τον βολβό σε νερό για ένα βράδυ (ή και περισσότερο), πριν από τη φύτευση. 
– Τοποθετήστε το τζίντζερ στο έδαφος με τα «μάτια» στραμμένα προς τα επάνω. 
– Καλύψτε με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος. (Μερικοί καλλιεργητές προτείνουν να μείνει ακάλυπτο). 
– Ποτίζετε ελαφρά μέχρι να ριζώσει.
Συγκομιδή / Κλάδεμα τζίντζερ
Το τζίντζερ απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση.
Τι θα χρειαστείτε: 
– Κλαδευτήρι ή ψαλίδι κήπου 
– Μικρή σπάτουλα κήπου
Βήματα για τη φροντίδα και συντήρηση: 
ginger-pos-na-to-kalliergisete-monoi-sas– Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να παραμείνουν στη σκιά. 
– Τακτικό πότισμα για να διατηρείται υγρό (όχι βρεγμένο) το χώμα. 
– Μόλις το φυτό ωριμάζει, μπορείτε να κόψετε τους νέους βλαστούς και να τους χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα, ανά πάσα στιγμή. 
– Για τη συγκομιδή της ρίζας, ξεθάψτε τους νέους βολβούς που εμφανίζονται στη βάση του φυτού. 
– Μετακινήστε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10-12c βαθμούς. 
– Το τζίντζερ είναι αδρανές κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αφήστε το φυτό να στεγνώσει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Πρόσθετες Συμβουλές 
– Οι ρίζες ωριμάζουν πλήρως και δίνουν τη βέλτιστη γεύση τους σε 265 ημέρες. 
– Για να αποθηκεύσετε το τζίντζερ, πλύνετε (μην ξεφλουδίσετε) τους βολβούς, αφήστε λίγο να στεγνώσουν, τοποθετήστε τους σε πλαστική σακούλα και διατηρήστε τους στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το τζίντζερ από την κατάψυξη και να χρησιμοποιήσετε ένα αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε όσο χρειάζεστε. 
– Τα φυτά ωριμάζουν σε περίπου δέκα μήνες και φτάνουν τα 5 εκ. με 10 εκ. ύψος .
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Visual artst «εικαστικές τέχνες»

Η Μυρτώ Νικολαΐδη  σπουδάζει visual artist  Όταν τι ρώτησα  δηλαδή τι ειναι αυτό ?  Χαμογέλασε πονηρά σαν γνήσια Ικαριώτισα και μου μίλησε για τις «εικαστικές τέχνες ότι είναι ένας σύγχρονος αλλά ασαφής όρος ,μια ομπρέλα για μια ευρεία κατηγορία τέχνης που περιλαμβάνει μια σειρά από καλλιτεχνικές ειδικότητες όπως να   Δημιουργούν • Παράγουν • Αναπαράγουν • Πειραματίζονται • Διερευνούν • Σχεδιάζουν – προγραμματίζουν • Οργανώνουν • Κατασκευάζουν • Τροποποιούν • Μετασχηματίζουν • Επεξεργάζονται • Συνδέουν • Οικειοποιούνται • Συσχετίζουν • Συγχωνεύουν • Παρεμβαίνουν • Μοντελοποιούν • Συνθέτουν   ..όλα αυτά και πολλά άλλα ειναι η τέχνη  visual artist  και πραγματικά την λατρεύω /!
πουαντιγισμος

η φριντα

εικονογραφιση παιδικου βιβλιου


με μολυβι gesture drawing
Το Δασος 

DIY ...Θαλασσινό Γυαλί

Glass Ground by Surf at Fort Bragg's Glass Beach
"Νιώθεις στενοχωρημένος-η; Πήγαινε μια βόλτα στην παραλία απλά για να ακούσεις τα κύματα. και σοφά  να δημιουργήσεις ".
  • Για το έργο αυτό θα χρειαστείτε,
  •  κόλλα 
  • Πλαστική  μεμβράνη περιτυλίγματος  
  •  γυαλί της θάλασσας από την  παραλία 
  • Μπολ  
  • Γυαλόχαρτο  
    Χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια από θαλασσινά γυαλιά , επιλέξετε τα ελαφρύτερα  σε βάρος  
    Χρησιμοποιήστε μια κόλλα  μη τοξική  και πολύ ισχυρή. 
    Χρησιμοποιήστε  πολύ κόλλα και  καθαρίσετε με  πολύ προσοχή  για να κρατήσετε την κόλλα μακρυά από τα  εξωτερικά άκρα του γυαλιού.
    Εάν δεν μπορείτε να βρείτε  θαλασσινό γυαλί  θα μπορούσατε να δοκιμάσετε με άλλα στοιχεία, όπως κοχύλια, κουμπιά ή χάντρες!                                                                                                                                                                                          Σας ευχόμαστε μια δημιουργική μέρα!
  • Καλή Επιτυχία στα έργα σας !
http://debisdesigndiary.com/

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ο ΕΦΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον Καρκίνο..... ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε.!

 O Νίκος  Κατσαρός, προέδρου του ΕΦΕΤ,  μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!
Αποτέλεσμα εικόνας για what foods should avoid ..

Διαβάστε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε! Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παραθέσω αυτό: Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες.

Διαβάστε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε! Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παραθέσω αυτό: Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες.

Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος
Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση.

Μάλιστα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται

Χρωστικές
Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος …πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα..

Παρατηρούμε τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, ΝιτρικάΑποτέλεσμα εικόνας για what foods should avoid ..
Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης, σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι.


Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του ότι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης, το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.

Κονσέρβες
Στις κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) για να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται Δισφαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο. Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

Κρεατικά στα κάρβουνα
Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνονται στα κάρβουνα, το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες
Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς, εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ).

Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.

Ακρυλαμίδη
Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες ότι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων.

Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα. Καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις εκκενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο κείμενο.

Νίκος Κατσαρός

Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ                                http://www.healingeffect.gr/

Το Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα το φυτό της «όσφρησης»

φωτογραφία του Δημήτρη Λεσσέ  απο  το φυτικό κόσμο της Ικαρίας
 Το Cuscuta Pentagona, ή νεραϊδόνημα, δεν είναι ένα συνηθισμένο φυτό. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό παράσιτο πορτοκαλί χρώματος, ικανό να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Βγάζει μικρά λευκά λουλούδια με πέντε πέταλα και διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν έχει φύλλα! Ο λόγος που δεν είναι πράσινο, είναι ότι δε διαθέτει χλωροφύλλη, τη χρωστική που επιτρέπει τη φωτοσύνθεση στα περισσότερα φυτά. Ως παράσιτο, το νεραϊδόνημα παίρνει την τροφή του από τους γείτονες. Προσκολλάται πάνω σε ένα φυτό ξενιστή και απομυζεί απ' αυτό θρεπτικές ουσίες, βυθίζοντας ειδικές προεξοχές μέσα στο αγγειακό σύστημα του ξενιστή. Οι ιδιαιτερότητές του δεν τελειώνουν εδώ. Το νεραϊδόνημα επιλέγει τους ξενιστές του, μυρίζοντάς τους! Οπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση φυτικής όσφρησης. Τα φυτά μπορεί να μην έχουν ειδικό αισθητήριο, τουλάχιστον όπως αυτά που έχουν τα ζώα, ωστόσο μπορούν να μυρίσουν!
Το νεραϊδόνημα αναπαράγεται από σπόρους, όπως τα περισσότερα φυτά. Το φύτρο του υψώνεται στον αέρα και η ρίζα βυθίζεται στο χώμα. Αλλά το νεαρό νεραϊδόνημα θα πεθάνει σύντομα αν δεν βρει έναν ξενιστή. Καθώς ο βλαστός του μεγαλώνει, η άκρη του περιστρέφεται αργά σε κύκλους, ψάχνοντας το περιβάλλον, όπως όταν παίζουμε τυφλόμυγα, ή ψάχνουμε στην κουζίνα το διακόπτη μέσα στη νύχτα. Αυτές οι κινήσεις φαίνονται τυχαίες με μια πρώτη ματιά, αλλά αν το νεραϊδόνημα βρίσκεται κοντά σε μια ντοματιά, τότε γίνεται γρήγορα φανερό ότι γέρνει και αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της ντοματιάς, μέχρι να βρει ένα φύλλο της. Τότε κατεβαίνει λίγο κάτω από το φύλλο και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι να συναντήσει το βλαστό. Μόνο τότε τυλίγεται γύρω του και βγάζει μικροπροεξοχές που βυθίζονται στο βλαστό, απομυζώντας το σακχαρώδη χυμό που ρέει μέσα στα αγγεία του. Τρώγοντας το ξένο φαγητό, το νεραϊδόνημα μεγαλώνει και τελικά ανθίζει και πολλαπλασιάζεται.
Επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά του Cuscuta ώστε να βεβαιωθούν ότι πράγματι εντοπίζει τον ξενιστή του μέσω χημικών σημάτων που μεταδίδονται με τον αέρα και όχι με κάποιον άλλο τρόπο. Σε ένα πείραμα, το νεραϊδόνημα και η ντοματιά κλείστηκαν σε δύο κουτιά, που επικοινωνούσαν μέσω ενός σωλήνα. Το νεραϊδόνημα πάντα αναπτυσσόταν προς την κατεύθυνση του σωλήνα, προς τα κει δηλαδή, απ' όπου ερχόταν η μυρωδιά της ντοματιάς. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, σε άλλο πείραμα τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα νεραϊδόνημα κομμάτια βαμβάκι, εμποτισμένα το ένα με τα χημικά της μυρωδιάς της ντοματιάς και τα άλλα με τους διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν για να εκχυλισθεί η μυρωδιά. Το νεραϊδόνημα πάντα αναπτυσσόταν προς την κατεύθυνση του βαμβακιού με τη μυρωδιά της ντοματιάς.
Ανάμεσα σε μια ντοματιά και σε ένα φυτό σταριού, το νεραϊδόνημα πάντα επιλέγει τη ντοματιά. Η μυρωδιά και των δύο ξενιστών περιέχει την πτητική χημική ένωση β-μυρσίνη, μια από τις εκατοντάδες ουσίες που μπορούν να κάνουν το νεραϊδόνημα να προσανατολιστεί προς αυτές. Ομως η μυρωδιά της ντοματιάς περιέχει και άλλες δύο πτητικές χημικές ενώσεις, που δεν υπάρχουν στο στάρι, κάνοντας το νεραϊδόνημα να την προτιμά. Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε, το στάρι περιέχει μια ένωση της οξεικής ρίζας, που απωθεί το νεραϊδόνημα.
Το Cuscuta Pentagona δεν είναι το μοναδικό φυτό που μπορεί να βρει την τροφή του ακολουθώντας χημικά σήματα στον αέρα. Ηδη από το 1983 εμφανίζονται οι πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι φυτά όπως οι φασολιές και οι ιτιές μπορούν να προειδοποιήσουν τα γειτονικά τους φυτά για επιθέσεις από φυλλοφάγα έντομα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι ιτιές που βρίσκονταν δίπλα σε άλλες, πάνω στις οποίες αναπτύσσονταν κάμπιες, συνήθως δεν μολύνονταν από το έντομο. Στα φύλλα των γειτονικών δέντρων εμφανίζονταν φαινόλες και τανίνες που κανονικά δεν υπάρχουν σε αυτά και έχουν την ιδιότητα να κάνουν «πικρό» το φύλλο για τα γούστα των εντόμων. Το ίδιο συνέβαινε και σε λεύκες και σφενδάμια όταν σε γειτονικά τους δέντρα οι πειραματιστές επίτηδες έκοψαν στα δύο πολλά από τα φύλλα τους.
Τελικά αποδείχτηκε ότι τα πληγωμένα φύλλα δεν εξέπεμπαν χημικά σήματα κινδύνου για να ειδοποιήσουν τα γειτονικά φυτά, αλλά τα φύλλα του ίδιου φυτού που ακόμα δεν έχουν δεχτεί επίθεση από έντομα (ή επίθεση που έχει ίδιο αποτέλεσμα, όπως το σχίσιμο των φύλλων από τους ανθρώπους). Τα γειτονικά φυτά, που βρίσκονται σε κατάλληλα μικρή απόσταση από εκείνα που έχουν δεχτεί το πλήγμα, ανιχνεύουν τις ίδιες χημικές ουσίες που ανιχνεύουν και τα άλλα φύλλα του υπό επίθεση φυτού και έτσι αρχίζουν και αυτά να παράγουν εντομοαπωθητικές ουσίες, με αποτέλεσμα να προστατεύονται προκαταβολικά. Ο ακριβής τρόπος που τα φυτά ανιχνεύουν τα χημικά σήματα κινδύνου και αντιδρούν σε αυτά παραμένει άγνωστος.
http://www.rizospastis.gr/
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American

Για 6η ημέρα αγνοείται 64χρονος στις Ράχες Ικαρίας!

Μεγάλη κινητικότητα των κατοίκων υπάρχει από

το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στη νότια πλευρά της Ικαρίας και συγκεκριμένα στην περιοχήΜαγγανίτης, όπου αγνοείται ο 64χρονος Πρόδρομος Καρίμαλης.
Ο Πρόδρομος Καρίμαλης είναι κτηνοτρόφος κάτοικοςΚαρκιναγρίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, την περασμένη Δευτέρα το πρωί έφυγε από το σπίτι του για να πάει στα ζώα του στον Μαγγανίτη.
Επειδή αρκετές φορές συνήθιζε να μένει 2-3 μέρες στο μαντρί του, η γυναίκα του δεν ανησύχησε και έτσι όταν το πρωί της Πέμπτης ενημέρωσε κάποιους συγχωριανούς της άρχισαν να γίνονται έρευνες στη γύρω περιοχή μαζί με τις αρχές του νησιού.
Επειδή υπήρχε μια υποψία ότι ίσως είχε πάει για ψάρεμα αφού κοντά στο μαντρί του είναι η θάλασσα και κάτι μπορεί να του συνέβη, την Παρασκευή το πρωί δύτης έψαξε στο βυθό της παραλίας τουΜαγγανίτη και εντόπισε το τσαντάκι του και ένα καπέλο, χωρίς να βρει κάτι περισσότερο από τον64χρονο άνδρα.
Από χθες γίνονται έρευνες και από ελικόπτερο τουΠολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του, ενώ σήμερα όλη την ημέρα πάρα πολλοί εθελοντές κάτοικοι της Ικαρίας, ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή.
Οι μέρες πάντως που αγνοείται ο 64χρονος είναι αρκετές αφού έφυγε από το σπίτι του την Δευτέρα 7 Μαρτίου συμπληρώνεται 6η ημέρα σήμερα και όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα μήπως του έχει συμβεί κάτι σοβαρό.
Να σημειώσουμε πως αρκετοί εθελοντές φίλοι του64χρονου έχουν επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας, ζητώντας να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι, ενώ να σημειώσουμε πως ούτε το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά ούτε και ηΑστυνομική Διεύθυνση Σάμου έχει βγάλει ανακοίνωση για το γεγονός!            https://www.facebook.com/despina.karimali/posts/10201407127295817