Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Μαγειρική με βότανα

 Ντολμάδες με φύλλα μολόχας                                                                                   Μια συνταγή από την Irini Lianopoulou                                                                                     Η Ειρήνη είναι από την Κρήτη και μας περιγράφει πως την φτιάχνει
  •  Αν και δεν τα πάω καλά με τις συνταγές με την έννοια ότι μαγειρεύω χωρίς ποσότητες ,με το μάτι που λένε. Για αυτό και μου είναι πολύ δύσκολο να δώσω συνταγές, όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν το κάνω για μη αποκαλύψω τα "μυστικά" μου. Το μυστικό εδώ είναι απλό, αντί για κληματόφυλλα, χρησιμοποιείς φύλλα μολόχας που είναι άφθονα στην εξοχή. Μαζεύω μεγαλούτσικα φύλλα, προσέχοντας φυσικά να τα μαζέψω μακριά από αυτοκίνητα.Τα πλένω καλά και με ένα μυτερό μαχαιράκι κόβω τον μίσχο, το κλωναράκι, όπως κάνουμε και στα κληματόφυλλα. Στη συνέχεια τα βάζω λίγα λίγα, προσέχοντας να είναι όλα τοποθετημένα προς την ίδια κατεύθυνση για να μη καθυστερώ στο γέμισμα, πάνω σε τρυπητή κουτάλα , τα πιέζω ελαφρά για να μη φύγουν με μια σπάτουλα ξύλινη και τα βυθίζω γιά 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει. Μέχρι να κρυώσουν ετοιμάζω τη γέμιση. Ρυζάκι καρολίνα, μπόλικο κρεμμύδι, λίγη ντομάτα ώριμη τριμμένη, μαϊντανό, άνιθο, μάραθο, αλάτι ,πιπέρι και λάδι. Φτιάχνω ντολμαδάκια με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τα κληματόφυλλα.Βάζω στον πάτο της κατσαρόλας μια στρώση φύλλα για να μη κολήσει το φαγητό.Αραδιάζω σε σειρές τα ντολμαδάκια και σκεπάζω με ένα πιάτο για νη μη διαλύσουν . Βάζω νεράκι, μέχρι να σκεπάζονται, λάδι και μπόλικο λέμόνι. Ξεκινάω με δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση, χαμηλώνω Χρειάζεται περίπου 1 ώρα. Μπορείς να δοκιμάσεις ανασηκώνοντας λίγο το πιάτο. Αφήνουμε να κρυώσει για να βγαίνουν όμορφα οι ντολμάδες , ένας ένας που λέμε !! Στην Κρήτη τρώμε τους ντολμάδες από κληματόφυλλα βάζοντας και γιαούρτι στο πιάτο. Εγώ πάντως δεν έχω υπομονή να περιμένω να κρυώσουν!! Την άλλη μέρα ομολογουμένως όμως καταλαβαίνεις καλύτερα την γεύση τους. Είναι η τρίτη φορά που τους φτιάχνω, αυτή τη φορά, άφησαν  μια ελαφρά γλοιώδη υφή, την οποία βέβαια εξισορροπεί το λεμόνι και δεν είναι δυσάρεστη.Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την εποχή της συλλογής, δεν θυμάμαι καλά τις άλλες φορές πρέπει να τα μάζεψα πιο αργά, κοντά στην Άνοιξη. Πάρα πολές τέτοιες ιδέες για νόστιμα φαγάκια με ταπεινά χόρτα της φύσης βρίσκεις στο βιβλίο της Μυρσίνης Λαμπράκη "Τα χόρτα" που είναι το ευαγγέλιό μου.Συγγνώμη που δεν σας δίνω ποσότητες, μπορείτε  να τις δειτε από μια οποιαδήποτε συνταγή για ντολμάδες. Ελπίζω να τους φτιάξετε   !
     Καλή επιτυχια!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου