Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Άγιο Μύρο ΄΄το ιερο λαδι΄΄

Άγιο Μύρο ονομάζεται ένα μείγμα λαδιού απο  57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ' αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικοιμενικο Παρτριαρχειο κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Ονομάζεται και «έλαιον ευχαριστίας», «έλαιον χρίσεως», «χρίσμα ευχαριστίας», «χρίσμα επουράνιο                                                                                                                    Τα συστατικά του Αγίου Μύρου αλλάζουν από εποχή σε εποχή.       Τα κυριότερα αυτών είναι: αγγελική, αριστολοχία, άσσαρο, βαλσαμέλαιοβατάνι άκαιρο, δρόγες, ελαιόλαδο, ελένιο, εχινάνθη, ζινγκίβερη, ζουτομπά, ίριδα, καγχρεά, κανέλα, καρποβάλσαμο, καρυοφύλλι,κάσσια μαύρη, κελτικό, κιννάμωμο, κόρο, κρασί, κύπερι, λάβδανο, μάκαρι, μαστίχα Χίου, ματλαία ελαίου, μητζόκοκκαμύρα, μυροβάλανο, νάρδος, ξυλοβάλσαμο, πέτιτο, πιπέρι μαύρο, ροδέλαιο  σάψιχοσμύρνα, στάχο, στύρακαςτερεβινθίνη, τζιτζίβερι, φύλλα ινδικού. Βασικό συστατικό επίσης είναι και ο μόσχος, φυσική αρωματική ουσία                                                                          ΤΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • Ελαιον καθαρόν
  • Οίνος στίφων μέλας
  • Ανθόνερον αρίστης ποιότητας
  • Ροδόσταμον αρίστης ποιότητας
  • Μαστίχη καθαρή
  • Μετζουβί ή κόμμι ευώδες
  • Αμωμον (γενί παχάρ)
  • Ξυλαλόη μαβέρτη
  • Πέπερι μακρόν (δαρί φιλφίλ)
  • Κάρυα αρωματικά (τζεβίζ πεβά ή χιντιστάν)
  • Φύλλος ινδικός (σαδέτζ χιντί ή χιντ γιαπραγί)
  • Ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας (σελιχί καπουγιού ή αντζελίκ κιοκιού ή μελέκ κιοκιού)
  • Στύραξ υγρά (μεχέ σελέ ή καρά κισενλούκ γιαγί)
  • Σμύρνα καθαρά (μουρού σαφί)
  • Πέπερις (καρά μπιμπέρ ή φουλφούλι ασβέστι)
  • Εχινάνθη (ιχτίρι μεκάι ή κιαπέ σαμανί)
  • Ξυλοβάλσαμον
  • Ακορος ή κάλαμος ευώδης (αζάκ εγιρί ή βετζ)
  • Ιρις φλωρεντινή (ιρισά ή μενεξέ κιοκιού)
  • Βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια (σαφρέντ παχαρί ή κρατ κιοκιού).
  • Αριστολοχία βέρα (τζεραβέντι ταβίλ)
  • Καρποβάλσαμον ή κουβέβι (χάμπουλ παλασάν ή ή κεπαπέ)
  • Κύπερις (τοπαλάκ κιοκιού ή σαδ)
  • Μυρισινόκοκκα (μερσίν τοχουμού)
  • Νάρδος κελτική (σουμπούλι φρεγκί ή σουμπούλι ρουμί)
  • Νάρδος κελτική (σουμπούλι φρεγκί ή σουμπούλι ρουμί)
  • Κασσία μέλαινα ή αντ’ αυτής κασκαρίλια όπερ εστί φλοιός αμπάρεως (καρεμφίλ καπουγιού ή άμπερκα πουγιού)
  • Βάλανος μυριψική (χάμπουλ μπαν).
  • Καρδάψωμον μικρόν (κακουλέγι σαγίρ)
  • Κρυόφυλλα (καρεμφίλ)
  • Κινάμωμον (ταρτζίν)
  • Ασσαρον βέρον (εσαρούν)
  • Μάκερος Ολλάνδας (μπεσπάσεγι χιντί)
  • Τερέβινθος βενετική (τιρεμεντίνη βενεδίκ)
  • Ρετσίνη λευκή καθαρά (τσαμ σακίζ εμπιάζ)
  • Μυροβάλανον καθαρόν (χελιλέγι χιντί)
  • Σάμψυχος ή μαντζουράνα (μερτζαντζού)
  • Λάδανος καθαρά (λαδένι κιριντί)
  • Στάχυς νάρδου ινδικού (σουμπούλι χιντί)
  • Λίβανος λευκός (κισινλούκ εμπιάζ)
  • Ζιγγίβερις λευκή (τζεντζεπίλ εμπιάζ)
  • Ζαρνάβας (ζουρουμπάτ)
  • Τύλλις (χαλαμπέ τοπόι τοχουμού)
  • Ελένιον (ατζί κιοκιού)
    Υλη μετά την έψησιν των ανωτέρω τω Μύρω εγχεομένη.
  • Ελαιον κινναμώμου σειλάνικον (ταρτζίν γιαγί)
  • Ελαιον καρυοφύλλων
  • Μοσχοκαρυδέλαιον Ολλάνδας πηκτόν (χιντιστάν τζεβισί γιαγί)
  • Βάλσαμον Μέκκας ήτοι βαλσαμέλαιον (κιαμπέ πελεσανί ή πελεσέγκ γιαγί)
  • Ροδέλαιον ή έλαιον τριανταφύλλου (γκιουλ αγατζί γιαγί)
  • Ελαιον μάκερις (πεσπασέι χιντί γιαγί)
  • Ελαιον κίτρου
  • Ελαιον καρποβαλσάμου
  • Ελαιον σαμψύχου
  • Ελαιον δάφνης
  • Ελαιον δενδρολιβάνου
  • Ελαιον νάρδου ή λεβάντας
  • Μόσχος ινδικός (μίσκι χιντί )
  • Αμπαρι (αμπέρ εμπιάζ)
απο  τον αδένα ενός είδους ελαφιού και αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά συστατικά της αρωματοποιίας.                     Ο Συμβολισμός   του Αγιου Μυρου ειναι  τα δωρα του Θεου στον ανθρωπο    απο την μητερα φυση . Εδω βλεπουμε ποσο σπουδαιο ρολο   παιζει   στην ζωη μας η  αρωματοθεραπεία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου