Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Έλαια και Λίπη για να φτιάξετε σαπούνι







Λάδια και λίπη

Paradis naturel avec des produits d'huile d'olive et d'olive: sels de bain, savon naturel et d'huile d'olive. Banque d'images - 11157225
Κάθε φυσική λιπαρή ύλη θεωρητικά μπορεί να σαπωνοποιηθεί. Εξαιρούνται προϊόντα πετρελαίου όπως παραφίνη και βαζελίνη. Μια πρώτη ταξινόμηση είναι σε ζωικά και φυτικά λίπη.
Ζωικά λίπη: Η παλαιότερη πρώτη ύλη σαπουνιού το μοσχαρίσιο λίπος κάνει εξαιρετικό σαπούνι. Πολλές φορές το λίπος επειδή είναι ανθυγιεινό πετιέται στα σκουπίδια. Κρίμα γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει σαπούνι ως εξής:
Πρώτα πρέπει να καθαρίσετε το λίπος: Κόψτε 1 κιλό  λίπος σε μικρά κομμάτια με το χέρι η μηχανικά. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Προσθέστε 6 φύλλα δάφνης, 3 ξυλάκια γαρίφαλο, μισό φλιτζάνι ξύδι για απόσμηση και 4 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Ανεβάστε την θερμοκρασία στο βρασμό και βράστε το 30 λεπτά. Αδειάστε το σε ένα μεγάλο μπολ περνώντας το από λεπτό σουρωτήρι για να κρατήσει τα αδιάλυτα. Βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει και αφαιρέστε τον δίσκο του λίπους ξεπλένοντάς τον απαλά. Τρίψτε το σε κομμάτια και διατηρήστε το στο ψυγείο.
Φυτικά λίπη: Υπάρχουν πάρα πολλά φυτικά λάδια που είναι κατάλληλα για σαπωνοποίηση. Μπορεί κανείς να πειραματιστεί με εξωτικά λάδια από όλα τα μέρη του κόσμου.
Ελαιόλαδο
Το βασικό λάδι διατροφής στην Ελλάδα είναι πολύ κατάλληλο για σαπούνι όπως γνωρίζουν οι παλαιότερες γενιές. Το ελαιόλαδο φαίνεται να κερδίζει σε δημοτικότητα και σε πολλές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία.
Τι είναι λοιπόν το ελαιόλαδο; Είναι το έλαιο της ελιάς που παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής πίεσης. Τα πρώτα κλάσματα όταν πιέζονται οι ελιές λέγονται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι η καλύτερη ποιότητα για φαγητό. Το δεύτερο κλάσμα λέγεται γνήσιο και είναι χαμηλότερης ποιότητας λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα.
Μετά το δεύτερο κλάσμα δεν εξάγεται άλλο λάδι και χρησιμοποιείται διαλύτης εξάνιο για να εξαχθεί και το τελευταίο λάδι, ακόμα χαμηλότερης ποιότητας.
Τέλος το πυρηνέλαιο είναι ακόμα χαμηλότερης ποιότητας και εξάγεται από τα κουκούτσια (πυρήνες) της ελιάς.


. Το σαπούνι ελαιολάδου είναι πολύ ήπιο, είναι τόσο ήπιο ώστε να το χρησιμοποιούμε στα μωρά και στο πρόσωπο για τις ανεπανάληπτες ενυδατικές ιδιότητες και γιατί φροντίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Η δε ενυδάτωση που κάνει δεν φράζει τους πόρους του δέρματος.

Φοινικοπυρηνέλαιο
Πολύ χρήσιμο στη σαπωνοποιία εξάγεται από τον πυρήνα του καρπού της φοινικιάς. Αποτελεί βασικό υλικό για την βιομηχανία του σαπουνιού γιατί κάνει πλούσιο αφρό όπως και το έλαιο καρύδας. Ποσοστά 10-100%
Έλαιο καρύδας
Η μεγάλη ανακάλυψη που απογείωσε την μοντέρνα σαπωνοποιία, Ο κυριότερος λόγος της χρήσης είναι ο πλούσιος αφρισμός που δίνει στο σαπούνι. Σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να ξεραίνει το δέρμα . Ποσοστό χρήσης 10-30%
Φοινικέλαιο
Το Φοινικέλαιο είναι πολύ χρήσιμο για διάφορους λόγους. Προσθέτει σκληρότητα και σταθερό, κρεμώδη αφρισμό στη σαπουνάδα με χαμηλό κόστος. Χρησιμοποιείται εδώ και 2 αιώνες στη σαπωνοποίηση και θεωρείται υποκατάστατο του ζωικού λίπους γιατί δίνει παρόμοιες ιδιότητες στο σαπούνι χωρίς την ανάγκη χρήσης ζωικών προϊόντων.
Σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να ξεραίνει το δέρμα.
Ποσοστό χρήσης 10-100%. Συστήνεται λιγότερο του 50% για σαπούνια χεριών και λιγότερο του 30% για σαπούνια προσώπου.

Σογιέλαιο
Το σογιέλαιο δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στην περιποίηση του δέρματος. Είναι φτηνό. Βοηθάει στην μείωση του κόστους αντικαθιστώντας ακριβότερα έλαια. Εφόσον το ποσοστό του δεν ξεπερνά το 20% μπορείτε να το χρησιμοποιήστε χωρίς αρνητικές συνέπειες. Περιέχει βιταμίνη Ε, βοηθάει στην αναγέννηση της επιδερμίδας. Ταγκίζει εύκολα. Ποσοστό ως 20%
Αμυγδαλέλαιο
Πολλοί σαπουνοπαραγωγοί αναφέρουν ότι το έλαιο αυτό δίνει πολυτελή και βελούδινη αίσθηση στον αφρό. Αρχικά κάνει το σαπούνι μαλακό αλλά με τον χρόνο και σε συνδυασμό με έλαιο καρύδας η φοινικέλαιο σκληραίνει. Πλούσιο σε λινολεικό οξύ (24%) και σε βιταμίνες Α και Β ταιριάζει στην ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών γιατί μαλακώνει την επιδερμίδα και δρα ανακουφιστικά.  Πολύ καλό για περιπτώσεις εκζέματος και ψωρίασης.
Ποσοστά 4-15%

 Έλαιο Avocado
Το έλαιο αβοκάντο στο σαπούνι θα αυξήσει τις περιποιητικές ιδιότητες (conditioning) και θα προσθέσει κρεμώδη σύσταση  στον αφρό. Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Α,Β,C, D και Ε, H,K. Πλούσια σε ασαπωνοποίητες ύλες που βοηθούν στην ενυδάτωση των ανωτέρων στρωμάτων της επιδερμίδας.  Αντιγηραντικό. Ποσοστά 2-15%.
Έλαιο Jojoba
Το έλαιο χοχόμπα παράγεται από Μεξικάνικα φασόλια. Θεωρείται υγρό κερί παρά έλαιο και η σύστασή του μοιάζει με τη σύσταση της επιδρμίδας μας. Είναι εξαιρετικό για ενυδάτωση. Αναζωογονεί το τριχωτό της κεφαλής. Θρέφει, τονώνει και μαλακώνει, αναγεννά την επιδερμίδα. Αντιφλεγμονώδες. Επίσης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν ταγκίζει.
Από 3-10%

Βούτυρο καριτέ (Shea butter)
Το βούτυρο καριτέ στο σαπούνι θα σας δώσει σταθερό κρεμώδη αφρό. Σε πολλές περιπτώσεις η συνταγή συμπληρώνεται και με καστορέλαιο για να δώσει περισσότερο όγκο στον αφρό, να τον κάνει πιο πλούσιο. Η περιποίηση , εξισορρόπηση της επιδερμίδας που κάνει το SHEA BUTTER είναι εξαιρετική. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απαλύνει καψίματα, μειώνει τις ρυτίδες, βοηθάει στην ακμή και ακόμα και προστατεύει από UV υπεριώδη ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο το SHEA BUTTER είναι πολύ δημοφιλές σε καλλυντικά που παραμένουν σε επαφή με την επιδερμίδα.
Σαν ποσοστά στο σαπούνι  προτείνεται 5-30% στα συνολικά έλαια.

Έλαιο μακαντάμια
Σταθερό λάδι με αναπλαστικές και μαλακτικές ιδιότητες, αποτελεί επιλογή για σαπούνια για πρόσωπο και μωρά. Πολύ διεισδυτικό δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας και διατηρείται πολύ χωρίς να ταγκίζει. Ποσοστά: 5-30%

Σταφυλοκουκουτσέλαιο
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε είναι εξαιρετικό για την επιδερμίδα. Κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας και ειδικά για τις λιπαρές επιδερμίδες. Έχει επίσης διορθωτική επίδραση σε μαλλιά ξηρά σπασμένα και ταλαιπωρημένα. Οξειδώνεται εύκολα.
Ποσοστά: 5-10%

Καστορέλαιο
Αυτό το πολύ πηχτό λάδι από φασόλια, χρησιμοποιείται πολύ στην Καραϊβική και την Αφρική για περιποίηση χεριών, μαλλιών και σώματος. Δεσμεύει το νερό και το διατηρεί στην επιδερμίδα. Σε μεγάλη ποσότητα κάνει μαλακό το σαπούνι αλλά σε μικρή το κάνει πολύ μαλακτικό με πλούσιο αφρό. Βρίσκει την βασική εφαρμογή του στα στερεά και υγρά shampoo και στα υγρά σαπούνια.
Ποσοστά: 2-10%

Βούτυρο κακάο
Η ωραία του μυρωδιά σοκολάτας δυστυχώς δεν αντέχει την διαδικασία σαπωνοποίησης! Παρόλα αυτά έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες και ενυδάτωσης. Αφήνει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα.  Πολύ βούτυρο κακάο κάνει το σαπούνι να τρίβεται εύκολα.
Ποσοστό ως 15%

Μελισσοκέρι
Πρωτόγονες φυλές ήδη το χρησιμοποιούσαν για αντισηπτικό και για πληγές. Βακτηριοκτόνο έχει και ιδιότητες ενυδάτωσης, μαλακτικές και καταπραϋντικές. Πολύ χρήσιμο για να βελτιώνει την σκληρότητα του σαπουνιού προσδίδοντάς του ελαφρύ άρωμα μελιού.
Ποσοστό από 2-6%.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ: Τι συνδυασμό πρέπει να κάνω για να μου πετύχει το σαπούνι;
Τα ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο, βούτυρο κακάο, θα τα θεωρήσουμε σαν βασικά λάδια και θα τα χρησιμοποιήσουμε στα μεγαλύτερα ποσοστά ενώ τα υπόλοιπα θα τα βάλουμε σε ποσοστά ως 15% για να δώσουμε στο κάθε σαπούνι μια ιδιαίτερη ιδιότητα ανάλογα με την χρήση του: Για ευαίσθητες επιδερμίδες, για ακμή, για ξηροδερμία, για θαλάσσιο νερό, για βαθύ καθαρισμό, για το πρόσωπο, για χαμηλό κόστος, οι επιλογές είναι πολλές.
Οι ιδιότητες του σαπουνιού που επηρεάζονται από την επιλογή του μίγματος των ελαίων είναι:

1. Αφρισμός
2. Σκληρότητα, ανθεκτικότητα στη σαπουνοθήκη
3. Ηπιότητα, μαλακώνει την  επιδερμίδα
Σαπούνι ελαιόλαδου με γιασεμί και μαστίχα

Σαπουνι τριαντάφυλλο και μέλι
Σαπούνια με ελαιόλαδο και άνθη
4. Γρήγορο trace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου