Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Φτιάχνοντας φάρμακα από κερί

                                                                                                      Τα συστατικα μιας θαυματουργης κεραλοιφης                                                                                                 To κερί της μέλισσας

Το κερί είναι η λιπώδης ουσία που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη διατήρηση του μελιού.

Η πλήρης χημική σύσταση του κεριού ειναι ακόμη άγνωστη. Όμως πολλές γνωστές ουσίες έχουν αναγνωριστεί, όπως διαφόρων ειδών εστέρες, υδρογονάνθρακες, οξέα, αλκοόλες κ.α.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεριού σε ποσοστό 45% καταλαμβάνεται από διάφορα οργανικά οξέα, κυρίως με δεκαέξι άτομα άνθρακα. Το 1/3 συνίσταται από μονουδρικές αλκοόλες με είκοσι τέσσερα ή τριάντα έξι άτομα άνθρακα σε αδιακλάδωτη αλυσίδα. Υδρογονάνθρακες, διόλες και άλλες ουσίες αποτελούν το υπόλοιπο μέρος της χημικής σύνθεσης.

Το κερί μπορεί να χαρακτηριστεί ως το δεύτερο πιο σημαντικό παράγωγο της κυψέλης που γνωρίζει ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής. Η χρήση του συναντάται ευρέως στις βιομηχανίες καλλυντικών, κεριών και μελισσοκομικών βιομηχανιών για την παραγωγή φύλλων κηρήθρας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση του και από άλλους τομείς.

Η πολλαπλή χρησιμότητα του κεριού αποδεικνύεται και από την εφαρμογή του στην Ιατρική επιστήμη όπου χρησιμοποιούμενο σαν φαρμακευτική ουσία έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα σε προβλήματα χρόνιας μαστίτιδας, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τις διάφορες πληγές και δερματικές παθήσεις γενικότερα (δερματίτιδα, ακμή, θυλακίτιδα).

Το κερί της μέλισας χρησιμοποιείται για την μεταφορά και σταδιακή αποδέσμευση αιθέριων ελαίων στον οργανισμό και στα καλλυντικά, βελτιώνωντας τις ιδιότητες και την σταθερότητα τους.

Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Φαίνεται, επίσης, να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα.



Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.

Το κερί της μέλισσας έχει ιδιότητες μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και βοηθά το δέρμα να έχει μια απαλή και ελαστική δομή.

Αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται άμεσα με τις ουσίες του κεριού αλλά και με το γεγονός ότι οι μέλισσες τοποθετούν μικροποσότητες πρόπολης σε κάθε κελί της κηρύθρας, ειδικά σε αυτά που κατασκευάζονται αρχικά για τις νύμφες. Επομένως το κερί διατηρεί αρκετές και από τις ιδιότητες της πρόπολης.



Το αγνό κερί μέλισσας έχει χρώμα κιτρινωπό και η σκουρότητα του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα μελίσσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου