Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Η αληθινή 'Έλληνικη' ρίγανη, Origanum vulgare ssp. hirtum, η ισχυρότερη «ρίγανη»του Κόσμου

Η ρίγανη που αγοράζετε στα καταστήματα είναι σχεδόν πάντα από αποξηραμένα φύλλα της «άγριας ρίγανης» της κοινής με μοβ άνθη Το είδος vulgare της Νότιας Ευρώπης, ή τα υπο-είδη του ειναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή της Μεσογείου

Η αληθινή 'Έλληνικη' ρίγανη, Origanum vulgare ssp. hirtum, ειναι η ισχυρότερη και η πιο έντονη μορφή του είδους, με πολύ πιο περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση και είναι σπάνια !
Origanum vulgare υποείδος hirtum - Ελληνική ρίγανη, άγρια ρίγανη .
Αυτό είναι ένα υποείδος της άγρια ρίγανη, βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου Γνωστή ως «ριγανη» στην Ελλάδα, είναι μόνο τα κεφάλια των λουλουδιών του καλοκαιριού, αποξηραμένα . Τα λουλούδια είναι πάντα λευκα. Τα φύλλα είναι ασαφή, οβάλ και κάπως χονδροειδή σε σχέση με τα άλλα είδη.

Η γεύση της είναι έντονη, λιτή και έντονα αρωματική, διεισδυτική και ελαφρώς πικρή. Αυτή είναι η ισχυρότερη γεύση «ρίγανης». Είναι το είδος που χρησιμοποιείτε για την εκχύλιση των αιθέριων ελαίων, απο τα αποξηραμένα φύλλα της . Η ελληνική ρίγανη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φυτικό είδος διότι περιέχει συστατικά με πολύ σημαντική βιολογική δράση. Οι κύριες ουσίες που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο και στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές δράσεις είναι η καρβακρόλη (5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol – C10H13OH), και η θυμόλη (6-isopropyl-m-cresol – C10H14O) δυο φαινολικές ενώσεις που δρουν συνεργιστικά (συνδιαστικά).
Η ελληνική ρίγανη πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες στο ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου, που κυμαίνεται από 1.8-8.2 ml/100gr ξηρού βάρους. Ακόμα όμως και ανάμεσα σε πληθυσμούς του ίδιου είδους παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην ποιοτική και στην ποσοτική σύσταση του αιθέριου ελαίου. Την απόδοση σε έλαιο εκτός από τον γεωγραφικό τόπο, την επηρεάζει και η εποχικότητα της συγκομιδής του φυτού. Το περιεχόμενο έλαιο είναι πολύ λιγότερο το φθινόπωρο από ότι είναι το καλοκαίρι.
Ένα ενδιαφέρον σημείο εστιάζεται στο γεγονός ότι παρόλες τις διαφορές που παρατηρούνται λόγω εποχικότητας και λόγω γεωγραφικής θέσης στη σύσταση, το άθροισμα των συστατικών παραμένει πάντα σταθερό (γ-terpinene + p-cymene + thymol + carvacrol). Από αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι τα αιθέρια έλαια του Origanum vulgare ssp. hirtum χαρακτηρίζονται από μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα...Μακράν το καλύτερο βότανο της Ελλαδας μας, τόσο σοφό τόσο σπάνιο τόσο μα τόσο θεραπευτικό! Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να τη βρείτε κριμένη μέσα σε βατακιές ...ριζωμένη μέσα σε πεζούλες ..η σε κάποιο υπαίθριο παζάρι Ελληνικών θησαυρών ολάνθιστη και μυρωδάτη έτοιμη να σας χαρίσει τα πολύτιμα συστατικά της Μόνο μην μου την τσουρουμαδήσετε γιατί του χρόνου που θα την ξαναχρειαστητε δεν θα ειναι εκεί για να την μαζέψετε και αυτό δεν θα ήταν κρίμα πολύ κρίμα!😉

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Θέλετε να μυρίζετε υπέροχα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας; Η λύση είναι πολύ ευκολότερη και φθηνότερη από ό, τι φαίνεται!


Σχετική εικόναΤο άρωμα, το οποίο είχε σαγηνεύσει τον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, σήμερα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του. Συνεχίζει να παραμένει μία από τις πρώτες επιλογές καλλωπισμού τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άντρες. Προσδίδει γοητεία και είναι συνώνυμο της περιποίησης και της φρεσκάδας.Ένα όμορφο άρωμα συνήθως χαρίζει αυξημένη αυτοπεποίθηση, και γίνεται μια πραγματική απόλαυση, τουλάχιστον μέχρι να εξασθενίσει λίγο πριν από μια σημαντική συνάντηση. 😌 Είναι απογοητευτικό, ξέρω ότι σας ακούγεται οικείο.

Θα χρειαστείτε :

το άρωμα σας
άοσμη βαζελίνη
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρμόσετε τη βαζελίνη στα σημεία του σώματος που θέλετε να αρωματίσετε , όπως το λαιμό, τον καρπό, ή οπουδήποτε ειναι για εσάς επιθυμητό . Στη συνέχεια, ψεκάστε το άρωμα στα σημεία όπου έχετε βάλει τη βαζελίνη.



Το κόλπο είναι ότι η βαζελίνη λειτουργεί ως ασπίδα που πιάνει το άρωμα και έτσι είναι σε θέση να διατηρήσει ένα φρέσκο ​​άρωμα στο δέρμα σας για πολύ καιρό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το άρωμα γίνεται πολύ αναποτελεσματικο σε ξηρό δέρμα, και ως εκ τούτου έχει μεγάλη σημασία η χρήση βαζελίνης για να το ενυδατώνει.

Γνωρίζατε αυτό το υπέροχο κόλπο;

Μην διστάσετε να το μοιραστείτε με όλους τους φίλους σας!

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τα «βλήτουλα» του Ηλία

Αποτέλεσμα εικόνας για Callaloo

«Βλήτουλα» ή οι κεφτέδες της καρδιάς!

της Ελλης Τριανταφύλλου 

Πριν από τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε με την κόρη μου στην Ικαρία,  όπου για μεγάλη μας τύχη, περνούν τα καλοκαίρια τους τα ξαδέλφια μου, η Ηλέκτρα και ο Ηλίας. Εκείνος, μάλιστα,  που έλκει και την καταγωγή του από το νησί, συχνά πυκνά ξεχειμωνιάζει στην αγαπημένη του Ικαρία!  Τους τηλεφώνησα, λοιπόν, ένα πρωί, και μετά από λίγη ώρα,  βρεθήκαμε στο σπίτι τους στον Καραβόσταμο για καφέ. Είχαμε πάρει και τα μπανιερά μας μαζί, γιατί όπως μας είπαν στο τηλέφωνο, μετά θα πηγαίναμε στη θάλασσα, που ήταν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά.

"Πεινάω" είπε η επτάχρονη, τότε, κόρη μου, με το καλημέρα. Τα παιδιά - ευτυχώς - δεν διαθέτουν ίχνος αστικής ευγένειας. Οπως ήταν φυσικό,  τα ξαδέλφια μου δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα για την αιφνίδια έφοδο παιδιού στο σπίτι. Για τον Ηλία, όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα! Το αντίθετο, θα έλεγα. Εξυσε το κεφάλι του, δήθεν σκεπτικός και προβληματισμένος και άνοιξε το ψυγείο, στο κέντρο του οποίου υπήρχε ένα βαθύ πιάτο με χόρτα. Από το ελαιόλαδο στην επιφάνεια, μπορούσε εύκολα να συμπεράνει ότι επρόκειτο για το περίσσευμα της χθεσινής βραστής σαλάτας.

«Θα σου φτιάξω βλήτουλα!» της είπε με εκείνο το τρυφερό τεράστιο χαμόγελο του μπαμπά και παππού που λατρεύει όχι μόνο τα δικά του, παιδιά αλλά ολόκληρου του κόσμου τα παιδιά. 
Η Δανάη τον κοίταξε καχύποπτα. Δεν είχε ξαναδοκιμάσει βλήτουλα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε... Όπως ομολόγησε αργότερα ο Ηλίας, αυτή ήταν η «παγκόσμια πρώτη για τα βλήτουλα». Και δεν υπήρξε επόμενη μέχρι σήμερα...

Η διαδικασία απλή και γρήγορη. Σούρωσε τα βλήτα από τα περιττά λάδια, τα ψιλόκοψε με το μαχαίρι του, πρόσθεσε τριμμένη φέτα, κρεμμυδάκι, κάτι μυρωδικά που έκοψε από τις γλάστρες, λίγο αλεύρι και αλατοπίπερο!
Σε δέκα λεπτά δεν υπήρχε ίχνος «βλήτουλου» στην πιατέλα! Ηταν προφανές ότι θα έπρεπε να περιμένουμε κανά τρίωρο πριν πάμε για μπάνιο, αφού η μικρή Δανάη είχε φάει τον άμπακο!!!

Μέχρι την άλλη μέρα που φύγαμε για το ξενοδοχείο μας, τρώγαμε και τρώγαμε και τρώγαμε και ο Ηλίας έφτιαχνε και έφτιαχνε τη μία λιχουδιά μετά την άλλη. Λιχουδιές για το σπίτι, για μετά τη βουτιά από το φοβερό και τρομερό καϊκι του, ακόμα και μεζέδες για πριν τους μεζέδες στο κατακπληκτικό μαγαζάκι πάνω στα βράχια, εκεί που σκάνε τα κύματα. Α! Και μερικές λιχουδιές για μετά τους χορούς στο πανηγύρι! 

Λιχουδιές  που έφτιαχνε ο Ηλίας με τα πιο απλά υλικά και την πιο μεγάλη καρδιά.

Ακόμα τα θυμόμαστε με μεγάλη συγκίνηση τα «βλήτουλα» του Ηλία. Γιατί το βασικό συστατικό τους ήταν η αγάπη του ανθρώπου που τα μαγείρευε. Και η βαθιά του ανάγκη για μοίρασμα.                                                     πηγη 
http://www.tasty-day.gr

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πανηγύρι Αη Γιάννη...φωτιά στα σαββατοβραδα...😊

Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
του Αη-Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
που 'χουν πεθάνει...Kαλό σας βράδυ…

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Πως να φτιάξετε: Ένα οικολογικό κλιματιστικό που δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια ( ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Eco Cooler (το όνομα αυτής της εφεύρεσης), είναι ένα κλιματιστικό 100% οικολογικό, που δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια Δημιουργήθηκε στο Μπαγκλαντές από την Grameen Intel για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μια εταιρεία που εργάζεται για να βρει τεχνολογικές λύσεις που μπορεί να είναι διαθέσιμες για όλους τους Ανθρώπους  Αυτό το κλιματιστικό στο σπίτι αποτελείται από ανακυκλωμένα υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια και δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια...  !                      ,









Είναι υπέροχο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, το φτηνό αυτό κλιματιστικό χαρίζει δροσιά
χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον ,δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας (σε αντίθεση με τα εμπορικά κλιματιστικά) και συγχρόνως ενθαρρύνει την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών!Μια δοκιμή δεν βλάπτει εξάλλου δεν στοιχίζει και τίποτα παρά μόνο λίγο από τον χρόνο μας!
εγχειρίδιο ΒΙΝΤΕΟ
                 πηγη http://slid3up.blogspot.gr

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Καλημέρα ...ένα Όμορφο Σαββατοκύριακο!!!

Ξημερώματα στη στράτα
μπουζουκάκι στα γεμάτα
ξεκινάμε ξεκινάμε όλοι οι φίλοι μας μαζί
να γλεντίσουμε απόψε σ’ ένα φίνο μαγαζί

Να μας ζήσουν τα μπουζούκια να μας ζήσουνε παιδιά
γιατί οι γλυκές πενιές τους μας χτυπάνε στην καρδιά



...
Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ’ έγραψε ο Γιώργος Γιαννακόπουλος το 1946 για χάρη του Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την ίδια χρονιά στα 25 του χρόνια είχε ήδη συνθέσει την μουσική για τον «Πασατέμπο». Το κομμάτι τραγουδήθηκε και παίχτηκε από πολλούς δεξιοτέχνες μουσικούς και ταλαντούχους τραγουδιστές, ενώ φυσικά πολύς κόσμος από το νεαρό ακροατήριο έμαθε για αυτό το κλασικό ρεμπέτικο κομμάτι από την πιο πρόσφατη εκτέλεση του και τους Imam Baildi

Ο Γιαννακόπουλος, που είναι υπεύθυνος για τους στίχους πολλών γνωστών τραγουδιών (Η ταμπακιέρα, Θέλω κοντά σου να μείνω κ.α.) έγραψε αυτό το κομμάτι για μια γυναίκα που τον πλήγωσε και του φέρθηκε άσχημα, ονόματι Μαρίνα Σμυρνάκη. Διαβάζουμε τις δηλώσεις του σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού στο “Εδώ Αθήναι”, τεύχος Ιανουαρίου του 1948, πως όσοι γνώριζαν την ιστορία του και τον καημό του, μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, όταν ήθελαν να αναφερθούν στην κλέφτρα της καρδιάς του Γιαννακόπουλου, δεν χρησιμοποιούσαν το όνομα της, παρά μόνο την αποκαλούσαν “ο πασατέμπος”.                                  
Ο πασατέμπος σου για να περνάς την ώρα...
παρέα με Βασίλη ,Μπάρμπα Γιάννη ,Νικολαΐδη ,Τσιμπίδη ...Καλημέρα ...ένα Όμορφο Σαββατοκύριακο !!!

Τι άρωμα έχει ο Έρωτας; Μα, αυτό του γιασεμιού.

Το Γιασεμί: Το λουλούδι γιασεμί είναι συχνά συνυφασμένο με το ρομαντισμό και την αγάπη χαρίζοντας έμπνευση σε ποιητές και συγγραφείς με το αλάνθαστο και σαγηνευτικό άρωμα του.

Προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας αρωματίσουν τις ζεστές Καλοκαιρινές νύχτες μας. Αλήθεια ξέρετε ότι χρειάζονται 3,6 εκατομμύρια λουλούδια για να παράγουν μόλις 1 κιλό αιθέριο έλαιο γιασεμί , καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά λάδια στον κόσμο.Το αιθέριο έλαιο από Γιασεμί είναι γνωστό ότι είναι ένα σημαντικό συστατικό στην παραγωγή αρωμάτων όπως το Chanel Νο 5 και Eau de Sauvage Είναι το απόλυτο έλαιο του Έρωτα καθώς βάζει τους ανθρώπους σε διάθεση αγάπης και ενισχύει επίσης τη λίμπιντο και το αίσθημα της σεξουαλικής επιθυμίας τους. . Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων, όπως τη πρόωρη εκσπερμάτωση και την ανικανότητα. πιστεύεται μάλιστα ότι συμβάλλει στην απελευθέρωση και την τόνωση της σεξουαλικής τσάκρα. Αναζωογονεί και θεραπεύει το δέρμα (ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα, έκζεμα και δερματίτιδα).και το πιο σημαντικό μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του μυαλού χαρίζοντας εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ευφορία. Μια τζούρα από το άρωμα του διώχνει μακρυά τον φόβο, την ενοχή το άγχος. . και χάρη της έντονης γλυκιάς μυρωδιάς του τη νύχτα καταφέρνει να διώξει μακρυά και την Αϋπνία Οι νύχτες άρχισαν να μυρίζουν γιασεμί. Μου θυμίζουν όλα εκείνα τα καλοκαίρια που κάποτε μύριζαν ανεμελιά. Τι άρωμα έχει η ανεμελιά; Μα, αυτό του γιασεμιού.


Κλείνω τα μάτια και ανασαίνω. Αφήνω τη μυρωδιά να με πάρει μαζί της ,να με σεργιανίσει σε πάρκα ,πλατείες ,σε θερινά σινεμαδάκια κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αθήνας. ... να εξαφανίσει με το μαγικό της ραβδί τις έγνοιες,την μπόχα που διαχέει την πόλη μου αυτές τις μέρες Έστω και για λίγο. Για όσο κρατάει μια βαθιά γλυκιά ανάσα..Ναι είμαι από τις τυχερές που μπόρεσα να πω «η Αθήνα είναι όμορφη το καλοκαίρι»...Καλό σας βράδυ και υπομονή σκουπίδια είναι και θα περάσουν ❤😊