Τα Φοινίκια είναι τα παραδοσιακά μελομακάρονα της Ικαρίας.
- Είναι μια πανεύκολη συνταγή που βασίζεται στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο Ικαρίας 👌και τα μυρωδικά. Επειδή δεν τα σιροπιάζουμε ούτε τα μελώνουμε είναι πιο διαιτητικά από τα κλασικά μελομακάρονα και επίσης μπορούμε να τα τρώμε όλο το χρόνο σαν τραγανά μπισκοτάκια (ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ) – 55 τεμάχιαΥΛΙΚΑ
- 1+1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κονιακ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά με το σύρμα
- Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιακ, τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder
- Το ρίχνουμε μέσα στο μπωλ με το μείγμα μας ανακατεύοντας με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C
- Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μία λαδόκολλα
- Πλάθουμε τα φοινίκια σε ωοειδές σχήμα και τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα
- Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη
- Ψήνουμε για 20΄λεπτά περίπου ώσπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!✌❤
Οι συνταγές της γιαγιάς: Ο κύριος Λεωνίδας Κιουλανής μαζί με την Ιωάννα, τη γυναίκα του, στον Αρμενιστή Ικαρίας που φτιάχνουν τα φοβερά φοινίκια τους👌 |