Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Οι ιδιότητες του Κρίταμου και πως να φτιάξετε αλάτι από κρίταμο

Κρίταμο!  διασκέδαση για να φάνεΈντονα αρωματικό βότανο, συμβάλει στην αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, προσφέρει λάμψη και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.
To Crithmum maritimum ή Κρίθμον το παραθαλάσσιον, είναι κοινώς γνωστό ως κρίταμο. Πρόκειται για ένα εδώδιμο άγριο φυτό που απαντάται στις χώρες της Μεσογείου και των δυτικών ακτών της Ευρώπης όπως η Ελλάδα και οι Κανάριοι Νήσοι αντίστοιχα, στις νότιες και δυτικές ακτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Αφρική και στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένα πολυετές φυτό με μπλε – πράσινα κλαδιά και φύλλα και κίτρινα – πράσινα λουλούδια. Το κρίταμο κατατάσσεται στα αλόφυτα διότι ευδοκιμεί σε εδάφη με πολύ υψηλή αλατότητα. Έχει αναπτύξει συστήματα άμυνας και προσαρμογής προκειμένου να επιβιώσει στα σκληρά οικοσυστήματα όπου αναπτύσσεται.

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας θύμωσε τόσο πολύ με τον Προμηθέα, ο οποίος είχε το θράσος να του προσφέρει ένα πιάτο γεμάτο κόκαλα με λίπος αντί για ένα καλό κομμάτι κρέας, ώστε αφαίρεσε τα προνόμια της φωτιάς από τη Γη τιμωρώντας έτσι τους ανθρώπους πολύ σκληρά. Στη συνέχεια, ο Προμηθέας με πονηριά κατόρθωσε να κλέψει τη φωτιά πίσω από τον Όλυμπο, κρύβοντάς την στο εσωτερικό μιας σχισμής ενός κρίταμου, και να τη δώσει πίσω στην ανθρωπότητα. Για τις ενέργειές του τιμωρήθηκε αυστηρά από το Δία, ο οποίος τον έδεσε σε ένα βράχο, ενώ ένας αετός έτρωγε το συκώτι του κάθε μέρα. Έκτοτε το κρίταμο συνδέεται με τον άνθρωπο και τη χρήση της φωτιάς για να επιβιώσει και να εκπολιτιστεί.

Παραδοσιακές χρήσεις

Η ιστορία του κρίταμου χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα διάσημοι γιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος αναφέρονται στο φυτό και τις πολύτιμες ιδιότητες του. Είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. Από την εποχή του Ιπποκράτη, το κρίταμο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για τη διουρητικές και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».
Το φυτό αναφέρεται από τον John Gerard στο Materia Medica (1597). Ο Nicholas Culpeper περιγράφει το φυτό (1653) ως ένα ευχάριστο, ζεστό φυτό με πικάντικη γεύση και χωνευτική δράση. Το κρίταμο είναι πιθανότατα ένα από τα είδη που αναφέρονται από τον Σαίξπηρ στο Βασιλιά Ληρ. Σήμερα το κρίταμο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ειδικά για την νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα.

Ιδιότητες και σύγχρονες χρήσεις

kritamoΠεριέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ιώδιο, και οι βιταμίνες E, C και Κ και τα μεταλλικά άλατα. Επίσης περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα- 3 και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική ως διουρητικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ είναι και ευεργετικό για το συκώτι.
Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο. Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.
Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης βλαστοί και άνθη τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ καλό αφροδισιακό. Mε τα κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει, έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.

Αλάτι από κρίταμο

Συνταγή από www.alekati.gr
ALATI-APO-KRITAMOΥλικά: Φρέσκα κρίταμα.
Εκτέλεση: Αποξηραίνουμε τα κρίταμα στον ήλιο ώσπου να γίνουν εντελώς ξερά.
Αλέθουμε τα αποξηραμένα κρίταμα στο μπλέντερ. Τοποθετούμε την σκόνη σε βάζο. Η σκόνη είναι αλμυρή όπως και τα κρίταμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σκόνη αντί για αλάτι σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές.



Read more: http://enallaktikidrasi.gr

Κεράσια: μη πετάξεις τίποτα!


του Φιλάρετου Ψημμένου
Cherries
Μέρος πρώτο: Πρωί - πρωί μαζεύουμε τα κερασάκια μας με το κοτσάνι τους και τα βάζουμε σε τελάρα που έχουμε στρώσει με φτέρη.
Μέρος δεύτερο: Μεταφέρουμε στο «εργαστήριο» και ξεκινάμε διαλογή. Από εδώ αυτά που είναι σκληρά για γλυκό, από εκεί τα μαλακότερα για μαρμελάδα, πιο πέρα τα κατάμαυρα πετροκέρασα, από την άλλη οι λευκόσαρκες φράουλες και αρχίζει η μάχη με τον χρόνο για την αξιοποίηση των πάντων. 
Πρώτα - πρώτα τα κοτσάνια τους. Αφαιρούνται και απλώνονται στον ίσκιο για να ξεραθούν. Με μια χούφτα ξερά κεράσια σε βραστό νερό μπορείς να φτιάξεις ένα εξαιρετικά διουρητικό ρόφημα με άρωμα κερασιού. Είναι πολύ ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα νεφρολιθίασης αλλά μπορεί να προστεθεί και σε όλα τα μείγματα βρασταριών, βελτιώνοντας τη γεύση τους.
Επόμενο βήμα οι μαρμελάδες. Εδώ έχουμε αναπτύξει μια τεχνική που αποφεύγει το χρονοβόρο ξεκουκούτσιασμα (που βάφει και τα χέρια). Τα κεράσια πλένονται, ζυγίζονται και μπαίνουν ολόκληρα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, για να βράσουν έως ότου μαλακώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν μπαίνουν σε τρυπητό και πιέζονται με ειδικό εργαλείο μέχρις ότου πάρουμε όλο τον χυμό και την ψίχα τους σε ένα μπολ. Αυτό το μείγμα γίνεται μαρμελάδα (αναλυτικά όλες οι συνταγές στο τέλος) και μπαίνει σε αποστειρωμένα βαζάκια. Τα υπολείμματα (κουκούτσια και φλούδες) μπαίνουν σε βάζο με ζάχαρη και αλκοόλ για να γίνουν ένα πολύ ωραίο λικέρ με άρωμα κεράσι και γευστικές νότες πικραμύγδαλου.
Τελευταία τα γλυκά. Γίνεται γλυκό όλη η ποσότητα από τα λευκόσαρκα κεράσια (φράουλες για τους Πηλιορείτες) και λίγα πετροκέρασα αν περισσεύουν ανάλογα με τη χρονιά. Εδώ προηγείται το αναπόφευκτο ξεκουκούτσιασμα, ένα προς ένα, με το ειδικό εργαλείο. Μετά κατσαρόλα, δέσιμο και στα βάζα. Εκτός από τα κερασάκια που τρώμε συνέχεια «ζωντανά» σε όλη αυτή τη διαδικασία (από το δέντρο έως το βάζο), κρατάμε και λίγα στο ψυγείο για τις επόμενες ημέρες!
Cherries jam
Σύνοψη: Μέσα σε τρεις ημέρες από το μάζεμα έχουμε μαρμελάδες σε βάζα (3 είδη), γλυκό σε βάζα
(2 είδη), λικέρ σε γυάλα (σε διαδικασία ωρίμανσης), κοτσάνια κερασιών (σε διαδικασία αποξήρανσης), κεράσια στο ψυγείο και... τα τελάρα μας άδεια!
Συνταγές
Ζελέ κεράσι με brandy
  • 1 κιλό από πολτό (δες διαδικασία πιο πάνω) κερασιών
  • 600 - 700 γρ. ζάχαρη (η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκά είναι τα κεράσια)
  • 1 λεμόνι
  • 100 ml ελληνικό brandy
Βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και βράζουμε, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα, έως ότου δέσει. Η διαδικασία του δεσίματος θέλει προσοχή, καθώς το κεράσι έχει πολλά υγρά.
Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε ένα πολύ σφιχτό αποτέλεσμα, θα πρέπει να βράσουμε πολλή ώρα με συνέπεια να σκουρύνει πάρα πολύ και να αλλοιωθεί η κερασένια γεύση του. Εγώ προτιμώ ένα πιο ρευστό αποτέλεσμα, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μαρμελάδα αλλά και σαν πηχτό σιρόπι για παγωτά ή για να συνοδεύσει ανάλατα τυριά. Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και σε λίγο το brandy. Ανακατεύουμε καλά και όπως είναι καυτό γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας, τα κλείνουμε με μεταλλικό καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα έως ότου κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε την τέλεια αποστείρωση. 
Μαρμελάδα κεράσι με δυόσμο
  • 1 κιλό από πολτό (δείτε διαδικασία πιο πάνω) κερασιών
  • 600 - 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 2 κλωνάρια δυόσμο
Υγρού του παππού - Francisco García Ramírez
Όλα ίδια με την παραπάνω μαρμελάδα. Στο τέλος βάζουμε τα 2 κλωνάρια δυόσμου, καλά πλυμένα, στο μίγμα και τα αφήνουμε 2 ως 3 λεπτά, τα αφαιρούμε και προχωρούμε στη συσκευασία.Λικερ κερασι
  • 500 γρ. κουκούτσια και υπόλοιπα επεξεργασίας κερασιών (δείτε διαδικασία πιο πάνω)
  • 200 - 300 γρ. ζάχαρη (η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκό θέλουμε το αποτέλεσμα)
  • 200 ml οινόπνευμα 95ο
  • νερό
Βάζουμε το μείγμα μας με τη ζάχαρη σε μια γυάλα ή γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε τα 200 ml οινόπνευμα ποτοποιίας και άλλα 200 ml νερό. Αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος (όχι κατευθείαν στον μεσημεριάτικο ήλιο) ανακινώντας το μείγμα κάθε ημέρα για 30 τουλάχιστον ημέρες. Προσθέτουμε άλλα 400 ml νερό. Παίρνουμε ένα πολύ αρωματικό λικεράκι 20ο περίπου.
Γλυκό κεράσι
   Cherries                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  • 1 κιλό λευκόσαρκα κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • ½ κούπα νερό
Βάζουμε τα κεράσια και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα εναλλάξ σε 2 με 3 στρώματα και τα αφήνουμε ένα βράδυ. Την επόμενη προσθέτουμε λίγο νεράκι (αν χρειάζεται) και ξεκινάμε τον βρασμό. Ξαφρίζουμε και στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Όταν δέσει το σιρόπι σβήνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα. Ανακινούμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις ανά διαστήματα.
Η διαδικασία αυτή βοηθά τα κεράσια να ξαναπάρουν το αρχικό τους σχήμα «ρουφώντας» σιρόπι.
Βάζουμε στα βάζα και έτοιμο το γλυκάκι μας !http://www.bostanistas.gr

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σπιτικό παγωτό μέλι

Θα χρειαστείτε:
2 λοβούς βανίλιας
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 
1/2 φλιτζάνι μέλι
                                                                                                                                                            Κόψτε τους λοβούς βανίλιας και ξύστε τους σπόρους, στη συνέχεια, προσθέστε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με την κρέμα, το γάλα και το μέλι.
Θερμαίνεται προσεκτικά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε  συνεχώς. Φέρεται σε βρασμό, στη συνέχεια, καλύπτετε και το αφήνετε  να καθίσει για μια ώρα.
Όταν κρυώσει θα πρέπει να το μεταφέρετε στο ψυγείο, όπου πρέπει να μείνει μέχρι να είναι απολύτως κρύο. 

Κοσκινίσετε να αφαιρέσετε τις βανίλιες , ρίξτε το στη συνέχεια σε έναν κατασκευαστή παγωτού. Εάν δεν έχετε έναν κατασκευαστή παγωτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο ψυχόμενο  μπολ από κασσίτερο.  μετά από μια ώρα  ξανά κτύπημα για να του δώσει μια καλή υφή  , και πάλι μετά από περίπου 4 ώρες για την τελευταία ανάμειξη.
 Λίγο έξτρα μέλι  πάνω στο παγωτό  πριν το σερβίρετε. και καλή όρεξη!
http://thankheavens.com.au/

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Αλκοτέστ

Σταματάει ένας τροχονόμος έναν οδηγό  Ικαριωτη Έχουμε πιει του λέει?Ο οδηγός απαντάει τι σε σας θα παραγγείλουμε?

Οι καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα

ΕΚΤΌΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Μυλοπόταμος Πηλίου
Ελαφόνησος στην Κρήτη

Σύβοτα,
   ΜΕΣΑΚΤΗ ΙΚΑΡΙΑ
Μπάλος στην Κρήτη
ΝΑΣ ΙΚΑΡΙΑ
Κουνουπιά - Αστυπάλαια
Μαραθονήσι.
Κουφονήσι η παραλία Γάλα
Αντίπαξοι
Παραλία του Μπάλου, στην Γραμβούσα
 παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Βοϊδοκοιλιά παραλία της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο
ΞΙ  Κεφαλλονιά
Φοινικούντα στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου
Σεϋχέλλες στην Ικαρία
στην Παπαφράγκας στη Μήλο

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Λευκή Μελιτζάνα Τουρσί


Από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά Βεταμβρία 
ΥΛΙΚΑ:
33 Λευκές μελιτζάνες, μικρού μεγέθους.(Το τουρσάκι μας μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες τσακώνικες (ροζέ με ρίγες).
3 Μεσαία κεφάλια σκόρδα. (Τα αφήνουμε για ενα δεκάλεπτο σε χλιαρό νεράκι, αφού τα έχουμε χωρίσει σε σκελίδες και επειτα καθαρίζονται πανευκολα, σχεδόν από μόνα τους)
5 καρότα, τριμμένα σε τρίφτη.
1/4 Λάχανο (μικρό σχετικά).Το λάχανο το ψιλοκόβουμε όπως επίσης ψιλοκόβουμε και λίγα φιλαράκια σέλινου.
4 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, οι οποίες θα κοπούν στη συνέχεια σε κύβους όταν αναμιχθούν με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. 
4 ματσάκια Σέλινο, τα φύλλα, και μία Σελινόριζα.
Η Χρήση του Σέλινου:
1. Ψιλοκομένο στη γέμιση (όχι μεγάλη ποσότητα ΠΡΟΣΟΧΗ)
2. 33 μακρυά φύλλα σέλινου τα ζεματάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, μόλις λίγο μαλακώσουν τα βγαζουμε ...με αυτά στο τέλος θα περιτυλίξουμε τις μελιτζάνες μας.
3. Η σελινόριζα τριμμένη θα μπει στη γέμιση  
 2 λεμόνια, θα καθαρίσουμε τη φλούδα τους όπως και τα κουκούτσια τους, θα τα κόψουμε σε ροδέλες και θα τα ρίξουμε στο τέλος στη σαλαμούρα που θα ετοιμάσουμε από σέλινο, νερό και αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Σε μία μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με νερό, ζεματάμε τα σέλινα-σχοινιά, στη συνέχεια τα αφαιρούμε και ρίχνουμε 4 κουταλιές τησ σούπας αλάτι και ανακατεύουμε. Έτοιμη η σαλαμούρα, με την οποία στο τέλος θα σκεπάσουμε το τουρσί μας.
Αφού πλύνουμε καλά τις μελιτζάνες μας και κόψουμε τα κοτσάνια τους, τις κόβουμε(χαράζουμε) εγκάρσια, κατά μήκος της επιφάνειας τους, τις ρίχνουμε σε νερό* ζεματιστό, που κοχλάζει, για 10 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα ζεμάτισμα, να μην μαλακώσουν πολύ.
*Στο νερό το ζεματιστό έχουμε ρίξει από πριν ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ετοιμάζουμε τη γέμιση μας. Η γέμιση είναι μία μίξη από: λίγο σέλινο φυλλαράκι, σελινόριζα, καρότα, λάχανο, σκόρδο, πιπεριά φλωρίνης, αλάτι, και μπούκοβο (για όσους θελήσουν να γίνει το τουρσάκι λίγο πιο πικάντικο, προς το καυτερό) 










Στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση στις μελιτζάνες μας!!










Εδώ έχει δεθεί με τα κλωνάρια από το σέλινο...και στη συνέχεια τις τοποθετούμε στο δοχείο μας... 

Αρχίζει η τοποθέτηση της γεμιστής μελιτζάνας στο δοχείο, με κυκλική φορά. Πριν την τοποθέτηση, στον πάτο του δοχείου ρίχνουμε φύλλα από σέλινο ή λάχανο και εκεί πάνω τοποθετούμε τις γεμιστές μελιτζάνες μας.
...συνεχίζουμε την τοποθέτηση των γεμιστών μελιτζάνων μας σε δεύτερη σειρά, αλλά πιο πριν έχουμε τοποθετήσει ανάμεσα στισ σειρές μας φέτες από λεμόνι και κυδώνι**.
**Το κυδώνι είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας σ' ενα τουρσί. Δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα στο τουρσάκι μας... 
Στο τέλος ρίχνουμε και τη σαλαμούρα μας από σέλινο, νερό και αλάτι και σε χλιαρή κατάσταση. Τοποθετουμε τέλος ένα πιάτο και από επάνω μία καθαρή πέτρα (όσοι είστε απο νησί, στείλτε μας κανένα βότσαλο, σαν αυτό που δανειστήκαμε εδώ :) )
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σαλαμούρα μας θα πρεπει να ειναι τόση σε ποσότητα, ώστε να σκεπάζει το τουρσί μας. 
Το πιάτο το έχουμε πατήσει και βάλαμε από πάνω το βότσαλο, έτσι ώστε οι μελιτζάνες μας, να είναι σταθερές και να μην επιπλέουν.
Τις αφήνουμε περίπου 10 ημέρες.

Μετά από 10 ημέρες...έτοιμο το τουρσάκι..!!



Επίσης μπορεί να διατηρηθεί εκτός σαλαμούρας και στο ψυγείο αλλά μέσα σ' ένα γυάλινο βάζο με γνήσιο ελαιόλαδο.πηγη