Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Περί.. τσαμπουνοφυλάκας!

Η τσαμπούνα ή τσαμπουνοφυλάκα που λένε οι ντόπιοι κατασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη και αποτελείται από τα τρία μέρη
    1. Το ασκί
    2. Το επιστόμιο
    3. Τη συσκευή παραγωγής ήχου, την Τσαμπούνα
    Ο πρώτος κατασκευαστής τσαμπούνας στην Ικαρία ήταν ο Κόχυλας Φώτης τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία. Το ασκί ή τουλούμι φτιάχνεται από δέρμα κατσίκας. Αρχικά γδέρνουν το ζώο και εν συνεχεία το αλατίζουν στην εσωτερική του μεριά, αφήνοντας το τυλιγμένο για αρκετές μέρες ώστε να «σφίξει» το δέρμα. Κατόπιν κουρεύεται η τρίχα σε μήκος περίπου 1 - 1,5 εκ. και ξεβγάζεται καλά το δέρμα. Η Τσαμπούνα παίζεται με το ασκί κάτω από την αριστερή μασχάλη. Συγκεκριμένη τεχνική παιξίματος δεν υπάρχει. Ο κάθε οργανοπαίχτης διαλέγει τον τρόπο που τον βολεύει περισσότερο. Το ασκί με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να φυράνει και να ξεραθεί. Συνηθισμένος τρόπος συντήρησης, ώστε να παραμένει μαλακό το ασκί και να μη χάνει αέρα, είναι το πλύσιμο στη θάλασσα. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το όργανο αλλά κυρίως να διασωθούν και να επανέλθουν παλαιοί καριώτικοι σκοποί που έχουν σχεδόν εξαφανιστείΗ τσαμπούνα ή τσαμπουνοφυλάκα που λένε οι ντόπιοι κατασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη και αποτελείται από τα τρία μέρη
1. Το ασκί
2. Το επιστόμιο
3. Τη συσκευή παραγωγής ήχου, την Τσαμπούνα
Ο πρώτος κατασκευαστής τσαμπούνας στην Ικαρία ήταν ο Κόχυλας Φώτης τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία. Το ασκί ή τουλούμι φτιάχνεται από δέρμα κατσίκας. Αρχικά γδέρνουν το ζώο και εν συνεχεία το αλατίζουν στην εσωτερική του μεριά, αφήνοντας το τυλιγμένο για αρκετές μέρες ώστε να «σφίξει» το δέρμα. Κατόπιν κουρεύεται η τρίχα σε μήκος περίπου 1 - 1,5 εκ. και ξεβγάζεται καλά το δέρμα. Η Τσαμπούνα παίζεται με το ασκί κάτω από την αριστερή μασχάλη. Συγκεκριμένη τεχνική παιξίματος δεν υπάρχει. Ο κάθε οργανοπαίχτης διαλέγει τον τρόπο που τον βολεύει περισσότερο. Το ασκί με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να φυράνει και να ξεραθεί. Συνηθισμένος τρόπος συντήρησης, ώστε να παραμένει μαλακό το ασκί και να μη χάνει αέρα, είναι το πλύσιμο στη θάλασσα. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το όργανο αλλά κυρίως να διασωθούν και να επανέλθουν παλαιοί καριώτικοι σκοποί που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί                                                                                                kuriakh.ikariada

ΔΕΝΤΡΟΛΊΒΑΝΟ ΚΑΙ ΜΈΝΤΑ ΣΑΜΠΟΥΆΝ ΚΑΙ ΑΦΡΌΛΟΥΤΡΟ

 Δενδρολίβανο Αφρόλουτρο  και Σαμπουάν

  • 1 σαπούνι για τα μαλλιά
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
  • 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Λιώστε το σαπούνι  σαμπουάν σε ένα γυάλινο δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας μόνο αρκετό νερό για να το καλύψει.Παρακολουθήστε το για να βεβαιωθείτε ότι δεν βράζει . Μόλις λιώσει ως επί το πλείστον ( να ανακατεύετε και μερικές φορές), το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με ~ 4 φλιτζάνια νερό  ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν  φαίνεται ότι έχει λιώσει, κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Θα φαίνεται αρκετά αραιό , αλλά καθώς δροσίζει θα πυκνώνει . Αφού κρυώσει, ανακατεύετε πολύ καλά και τότε προσθέτετε τα αιθέρια έλαια . Εάν φαίνεται πάρα πολύ παχύ, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατέψτε λίγο περισσότερο..

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ψυχρός δολοφόνος....... Με τη δύναμη του σκόρδου!

DSC04359.JPGDSC04349.JPGDSC04351.JPGDSC04357.JPGDSC04358.JPG  Μια φθηνή, αποτελεσματική και ολιστική προσέγγιση για να επιβιώσουμε από τις ενοχλήσεις ενός  κοινού κρυολογήματος.είναι αυτή   Απαιτείται.   μισό από 1 λάιμ η λεμόνι 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο 1 κουταλιά της σούπας μέλι Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και προσθέτουμε   σε ένα μπολ,το σκόρδο τον χυμό και   το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά πιέζοντας το σκόρδο όσο πιο πολύ μπορούμε για να βγάλει όλες τις ουσίες του. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκούραστοι  για 5-10 λεπτά.[ Μπορείτε να το πιείτε μαζι με τα κομμάτια του σκόρδου ή  μόνο το σιρόπι. Εάν τα ιγμόρεια σας είναι γεμάτα,πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι καγιέν απο πανω ]πηγη

Μελιτζάνες στο Ελαιόλαδο!

mela.1.jpg

Βήμα 1:

Για 2 βάζα: 
2 κιλά μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες 
1 L λευκό ξηρό κρασί 
300 ml ξίδι από λευκό κρασί 
φρέσκια ρίγανη 
φρέσκο ​​δενδρολίβανο 
Αλάτι 
1-2 Τσίλι 
Ελαιόλαδο

Βήμα 2:

Τοποθηστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα φαρδύ σκεύος και πασπαλίστε κάθε μια στρώση με αλάτι. Βάλτε κάποιο  κάλυμμα απευθείας επάνω τις μελιτζάνες και μετα   κάποια πολύ βαριά κατσαρόλα από πάνω. Αφήστε το για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα. 
Αυτό γίνεται για να  φύγει όλο το νερό και  η πικρή γεύση!

Βήμα 3:

Στη συνέχεια, στύψτε τις μελιτζάνες σε μια πετσέτα κουζίνας για να αφαιρέσετε όλο το νερό. 
 το νερό είναι ο δαίμονας της μελιτζάνας!

Βήμα 4:

Φέρτε το λευκό κρασί και ξύδι να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέστε όλες τις μελιτζάνες και αφήστε  μαγειρευτούν  για 5 λεπτά. Στραγγίζετε  πολύ καλά και στη συνέχεια στύψτε τις και πάλι σε μια πετσέτα κουζίνας. Όλα τα υγρά πρέπει να φύγουν! Προσοχή, στο νερό μπορεί ακόμα να είναι πολύ καυτό!

Βήμα 5:

IMG_7581.JPG
IMG_7592.JPG
IMG_7586.JPG
Αφήστε τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά και μετά τοποθετήστε τις σε στρώσεις μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα μαζί με το σκόρδο,το τσίλι και τα βότανα.Σκεπάστε τις με ελαιόλαδο και είναι έτοιμες Κλείστε τα βάζα ερμητικά. Το επόμενο πρωί, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε περισσότερο .λάδι Μπορείτε να κρατήσετε τα κλειστά βάζα για 6 μήνες, τα ανοιγμένα  στο ψυγείο για 3 μήνες                                             πηγη

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Βήμα-προς-βήμα οδηγίες για το πώς να κάνεις ένα νέο δέντρο από μια παλιά λεμόνια..air-layering.!

Βήμα 1: Εργαλεία και υλικά που απαιτούνται

Τα  εργαλεία και τα υλικά που απαιτούνται 1. Ένα κοφτερό μαχαίρι 2.Χοντρό βαμβακερό νήμα 3. Καθαρό πλαστικό φύλλο 4. λεπίδα (ή) ένα ψαλίδι κλαδέματος



Βήμα 2: Επιλογή του δεξιού κλάδου

Επιλέξτε ένα υποκατάστημα περίπου ενός έτους και μισή ίντσα πάχους. Το υποκατάστημα πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ασθένειες  παρασίτων. Η καλύτερη στιγμή για να κάνεις ένα air-layering είναι όταν το φυτό αρχίζει να αυξάνει νέα φύλλα

Βήμα 3:βαθιές περικοπές

Κάντε δύο καθαρές κοπές σε όλο τον κλάδο περίπου μια ίντσα χώρια με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 4: Αφαιρέστε το φλοιό

Ξεκολλήστε το φλοιό μεταξύ των δύο τομών

Βήμα 5:Σκεπάστε με μπάλα χώματος

Κάντε μια μπάλα χώματος, αναμειγνύεται με βρύα απο ενα δέντρο ή το χώμα  αναμιγνύεται με άμμο και στάχτη ξύλου γύρω από την περιοχή όπου ο φλοιός έχει ξεφλουδίσει. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει χώμα αναμεμειγμένο με άμμο και στάχτη ξύλου.

Βήμα 6: Τυλίξτε με πλαστικό φύλλο

Τυλίξτε το  χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό φύλλο

Βήμα 7: Δέστε τις άκρες

Δέστε τις άκρες σφιχτά με βαμβακερό νήμα, έτσι ώστε να μην μπει νερό ή αέρας Τώρα θα πρέπει να περιμένετε για περίπου οκτώ έως δέκα εβδομάδες, μερικές φορές περισσότερο, πριν εμφανιστεί η ριζοβολία

Βήμα 8: Μπορείτε να δείτε τις λευκές ρίζες μέσα από το πλαστικό φύλλο.

Μετά από περίπου δέκα εβδομάδες, Μπορείτε να δείτε τις λευκές ρίζες μέσα από το πλαστικό φύλλο.

Βήμα 9: Αφαιρέστε τη συσκευασία

Αφαιρέστε το πλαστικό φύλλο. Τώρα μπορείτε να δείτε τις ρίζες ξεκάθαρα.

Βήμα 10: Κλαδέψτε τις ρίζες

Κόψτε το υποκατάστημα ακριβώς κάτω από το τμήμα  με τις ρίζες με ψαλίδι κλαδέματος ή με ένα πριόνι λεπίδα χωρίς να καταστραφεί η μπάλα ρίζας. Έχω χρησιμοποιήσει μια λεπίδαγιατι το ξύλο ήταν πολύ δύσκολο να κοπεί με ψαλίδι κλαδέματος.

Βήμα 11: φυτέψτε και απολαύστε

Φυτεύονται .σε μια γλάστρα  Μπορείτε  στο έδαφος, επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος                     πηγη

Αυτάρκες νοικοκυριό...Για να επιβιώσουμε στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ!!!


Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω.
Για να επιβιώσουμε όμως στα...

σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ, χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;
Αυτή είναι η λίστα που έχω καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.
Φωτογραφία: What should the caption be?

P.S...Winning caption gets featured & recognized later today!

Like, Share, Comment
Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον… να  έχουμε μια κατσίκα μας δίνει το γάλα και κρέας της Οι παλιοί Ικαριωτες στα δύσκολα χρόνια φυλάγανε τους τράγους και τις κατσίκες τους κάτω από το σπίτι τους για να μην τους  τα κλέψουν !
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.
Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. “Αυγατίστε” τη σάλτσα που θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι. Μειώστε την πρωτείνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για “συνταγές του πολέμου”, ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας σώσουν.
Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.

                                                                                                                                                                          Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.
Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Φωτογραφία: Does your canning include pickling? Here are 23 recipes for you to discover!  http://bit.ly/13UobA4
like, comment or share
Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων. Καλό είναι, τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε, να προμηθευτούμε συσκευές που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παραπάνω. Σίδερα κάρβουνου (σοβαρολογώ, δοκίμασα της γιαγιάς μου -ένα βαρύ για τα χοντρά ρούχα κι ένα ελαφρύτερο για τα ευαίσθητα), λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές ποσότητες (από συνεταιρισμούς γιατί είναι φθηνό) για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου νερού. Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ, κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κατάστημα που πουλάει μια χαρά υφάσματα με ένα ευρώ το μέτρο. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια.
Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα, μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.
Τα είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών μπορούν να αντικατασταθούν από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Προμηθευτείτε, όσο ακόμα υπάρχουν, αρκετά θερμόμετρα υδράργυρου.
Πιστεύω ότι δε χρειάζεται μια φορτωμένη αποθήκη με αποθέματα που πρόκειται να λήξουν ή να εξαντληθούν. Χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή ποσότητα από τη «βάση» που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά ακόμα και αν η ζωή μετά το κραχ δεν επανέλθει ποτέ στα «συνηθισμένα» επίπεδα. Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.
Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.


πηγη