Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η εναλλακτική καλλιέργεια και το μετέωρο βήμα της

     Όχι μόνο ελλιπή ενημέρωση αλλά και σημαντικά προβλήματα συναντούν οι νέοι καλλιεργητές που επέστρεψαν στο χωριό και αναζήτησαν κέρδη με τα σαλιγκάρια, το ιπποφαές και τα αρωματικά φυτά που έχουν γίνει πλέον μόδα.
Η «επιστροφή στο χωριό» είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σλόγκαν της εποχής. Οπως διαβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω έρευνας που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου του, επτά στους δέκα κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σκέφτονται τη μετακόμιση στην επαρχία – μάλιστα ένας στους δύo επιλέγει τις αγροτικές εργασίες ως πιθανότερο τρόπο επαγγελματικής αποκατάστασης.
Την ίδια στιγμή οι λέξεις «εναλλακτικές καλλιέργειες», «σαλιγκάρια», «αρωματικά φυτά», «ιπποφαές» και άλλα τέτοια καταλαμβάνουν πλέον σημαντικό χώρο των τηλεοπτικών δελτίων και των εφημερίδων, όπως κάποτε – σε εποχές που ακριβώς οι περισσότεροι ήθελαν να αφήσουν το χωριό και ό,τι αυτό συνεπάγεται πίσω τους – άκουγες για μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και blue chips. Κάποιοι συμπολίτες μας, επαγγελματίες αγρότες και μη, επιχείρησαν αυτή τη στροφή προτού γίνει μόδα. Μιλούν στο «Βήμα της Κυριακής» και εξηγούν τις δυσκολίες που συνάντησαν, το κενό ενημέρωσης που υπάρχει για πολλά ζητήματα και τους σκοπέλους που έχει να ξεπεράσει ο επίδοξος «εναλλακτικός» καλλιεργητής.
Ο κ. Κώστας Κουτάλης, ιδιωτικός υπάλληλος από την Ξάνθη, ξεκίνησε το 2008 ένα σαλιγκαροτροφείο ανοιχτού τύπου. «Οι υποσχέσεις της εταιρείας που προωθούσε τη μέθοδο εκτροφής έκαναν λόγο για παραγωγή ύστερα από 18 μήνες και απόδοση που έφτανε τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Τίποτε από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το καλοκαίρι του 2010 και ενώ είχα πάρει δάνειο και είχα δώσει στην εταιρεία περίπου 25.000 ευρώ, σταμάτησα να μετράω τα σπασμένα. Αλλαξα κάποια πράγματα στην εκτροφή, σταμάτησα τη συνεργασία μαζί τους, ρώτησα κάποιους ανθρώπους που γνώρισα στην πορεία. Αυτές τις ημέρες ετοιμάζομαι να μαζέψω την πρώτη μου παραγωγή. Με απόδοση 500 κιλά ανά στρέμμα θα είμαι ευχαριστημένος».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απευθύνθηκαν σε αυτόν για συμβουλές επί του θέματος.«Παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί είναι δύσπιστοι όταν τους αποθαρρύνω. Θεωρούν πως φοβάμαι τον ανταγωνισμό». Ο ίδιος εμφανίζεται μετανιωμένος για την επιλογή που έκανε τότε, «τώρα όμως δεν μπορώ να κάνω πίσω. Απλά ελπίζω κάποια στιγμή να βγάλω τα σπασμένα και ίσως να καταφέρω να ενισχύσω το εισόδημά μου».
Εκτός από προβλήματα στη διαδικασία της εκτροφής, που σε κάποιον βαθμό είναι αναμενόμενα όταν μιλάμε για ένα σχετικά καινούργιο προϊόν, ο έλληνας επίδοξος σαλιγκαροεκτροφέας έχει να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές φθηνών σαλιγκαριών ελευθέρας βοσκής από γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία ή ακόμη διάφορους «επιτηδείους» που μαζεύουν σαλιγκάρια ελεύθερης βοσκής και εν συνεχεία προχωρούν σε πάχυνση λίγων μηνών πουλώντας τα ως «εκτροφείου». «Πρέπει να πείσεις για την ποιότητα του δικού σου προϊόντος» λέει ο κ. Κουτάλης, ο οποίος ως επόμενο στόχο έχει «να αποκτήσω άδεια ώστε να προωθήσω την παραγωγή μου σε τοπικά σουπερμάρκετ».

Τιμές μεγάλης απόκλισης

«Τα σαλιγκάρια δεν είναι μια χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα, αρκεί το θέμα να μπει στις πραγματικές του διαστάσεις, μακριά από τις τυμπανοκρουσίες των εταιρειών που μιλούν για ασφαλή επένδυση» σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Μάλκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυσικής Εκτροφής Σαλιγκαριών. Το εκτροφείο του είναι μεγέθους 7,5 στρεμμάτων με μια παραγωγή που υπολογίζεται στα 500 κιλά ανά στρέμμα. «Οι τιμές έχουν μεγάλη απόκλιση. Μπορεί να πουλήσεις και 2, μπορεί και 5 ευρώ το κιλό».
Και αυτός δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από υποψήφιους καλλιεργητές. «Συνήθως δεν κρατάνε πάνω από δέκα λεπτά, όλοι έχουν την εντύπωση ότι θα γίνουν πλούσιοι από τη μια στιγμή στην άλλη. Εγώ τους εξηγώ ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ελπίζουν σε ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα. Και βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, π.χ. στην Κρήτη, που απέτυχαν τελείως και εγκατέλειψαν την προσπάθεια».

Αγρότες - πειραματόζωα

Η «σαλιγκαρομανία» των τελευταίων ετών θα μπορούσε να αποδοθεί στην υπερβολική διαφήμιση, στην άπελπι δύναμη που στρέφει αρκετούς ανθρώπους στο να αναζητούν νέες διεξόδους από τα οικονομικά προβλήματα και βέβαια στην προσδοκία του εύκολου κέρδους. Πέρα από τις «ψυχολογικού» χαρακτήρα εξηγήσεις, υπάρχουν βέβαια και οι αντικειμενικές.
«Εδώ και μια δεκαετία η έρευνα όσον αφορά τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα είναι εν υπνώσει. Για προϊόντα όπως τα σαλιγκάρια όχι μόνο δεν υπάρχουν επιστημονικές, αμερόληπτες έρευνες που να δείχνουν αν ένα φυτό ή ζώο μπορεί να παραχθεί επί ελληνικού εδάφους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αγρότες μετατρέπονται σε πειραματόζωα και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εταιρείες που πουλάνε "τεχνογνωσία". Ακόμη και στην περίπτωση που αυτές οι καλλιέργειες αποδειχθούν κατάλληλες, τίθεται το ζήτημα πώς θα απορροφηθεί όλη αυτή η παραγωγή που θα προκύψει από τη στιγμή που όλοι πέφτουν με τα μούτρα σε κάθε μόδα» λέει ο κ. Θανάσης Βασιλακάκης, γεωπόνος. «Μου θυμίζει το φαινόμενο με τις φάρμες στρουθοκαμήλου που είχαν γίνει τόσο της μόδας μία δεκαετία πριν. Υπερκάλυψαν πολύ γρήγορα τη ζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει ελάχιστες».
«Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κάποιος να προσπαθήσει, ιδιαίτερα ο επαγγελματίας αγρότης, να εντάξει τις εναλλακτικές καλλιέργειες στη δραστηριότητά του»τονίζει από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κόλλιας, ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών. «Απλά πρέπει να προσέξει δέκα φορές περισσότερο. Ας ξεκινήσει αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, αν είναι δυνατόν σε μια ξένη γλώσσα. Εν συνεχεία, ας αναζητήσει τυχόν επιστημονικές ελληνικές έρευνες για την ίδια καλλιέργεια. Ας μάθει ποιοι έλληνες αγρότες προχώρησαν σε αυτήν και ας τους ρωτήσει. Αν τελικά πειστεί από όλα αυτά, ας ξεκινήσει πειραματικά φυτεύοντας μια μικρή έκταση ή λίγα δέντρα. Και βέβαια καλό θα ήταν να έχει ή να προσπαθήσει να αποκτήσει ακριβή εικόνα για τις εμπορικές δυνατότητες του κάθε προϊόντος».

Η χαμένη (;) ευκαιρία της στέβιας

Σε αντίθεση με τα σαλιγκάρια ή τις άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, η στέβια (φωτογραφία αριστερά), ένα φυτό το προϊόν του οποίου χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, έχει μελετηθεί επιστημονικά και έχει καλλιεργηθεί πειραματικά σε εκτεταμένο βαθμό στη χώρα μας. Πρωτεργάτης σε αυτό υπήρξε ένας - συνταξιούχος σήμερα - καθηγητής Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ.Πέτρος Λόλας.
«Το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί επί ελληνικού εδάφους με καλά αποτελέσματα και χαμηλό σχετικά κόστος. Αρχικά μάλιστα θα μπορούσε να είναι μια λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που εγκατέλειψαν τον καπνό». Ως και το 2011 η στέβια δεν είχε εγκριθεί από την ΕΕ ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα παρά μόνο σε προϊόντα ειδικής διατροφής. «Ακόμη κι έτσι όμως αυτή τη στιγμή απαιτείται άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλλιέργειά της» εξηγεί ο κ. Λόλας.
«Δεν είναι όμως αυτό το βασικό εμπόδιο για την εξάπλωση της καλλιέργειάς της. Το κύριο θέμα είναι ότι, όπως συμβαίνει και με τη ζάχαρη, για την εκμετάλλευση του προϊόντος απαιτείται βιομηχανική επεξεργασία. Η στέβια στην Ελλάδα έχει τύχη και μέλλον όχι με ελεύθερη παραγωγή» εξηγεί ο κ. Λόλας «αλλά μόνο με συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω εθνικού φορέα στέβιας, ο οποίος θα είναι και μέλος του αντιστοίχου στην ΕΕ. Αλλιώς και η στέβια θα καταλήξει μια χαμένη υπόθεση για την ελληνική γεωργία».

Μόνη λύση η καθετοποιημένη παραγωγή

Το χαρτί της μεταποίησης και της διάθεσης
Πρόσφατα στη Μεσσηνία ιδρύθηκε ένας συνεταιρισμός από περίπου 100 ανθρώπους, επαγγελματίες αγρότες και μη, που στόχο έχει να παράγει προϊόντα που προέρχονται από το ιπποφαές. «Πέρα από τις καλλιέργειες ετοιμάζεται παράλληλα και μονάδα που θα επεξεργάζεται το προϊόν» λέει ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, εκ των πρωτεργατών του συνεταιρισμού που φέρει το όνομα «Πελοποννησιακό Ιπποφαές».
«Στους στόχους μας είναι η εξαγωγή λαδιού που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών αλλά και στη μαγειρική. Επιπλέον θέλουμε να κυκλοφορήσουμε τον δικό μας χυμό σε τοπικό αρχικά επίπεδο. Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε ακριβώς για να δώσει μακρά προοπτική στην όλη ιστορία. Ακόμα και όταν έχεις ένα προϊόν για το οποίο υπάρχει ζήτηση, αν δεν καταφέρεις να κινηθείς μόνος σου δεν κάνεις τίποτα. Θα καταλήξεις σαν τους παραγωγούς λαδιού ή άλλων παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων που ενώ είχαν ένα εξαιρετικό προϊόν είναι έρμαιο των μεσαζόντων» καταλήγει.
Παρόμοια είναι και η αντίληψη του κ. Ιωάννη Γαλάτουλα, γεωπόνου ερευνητή που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Υπερτροφών Θεσσαλίας, ενός συνεταιρισμού που ασχολείται με προϊόντα σχετικά άγνωστα στη χώρα μας όπως το γκότζι μπέρι, η αρώνια και το μύρτιλλο. «Στόχος μας είναι να καλύψουμε τη (χαμηλή πάντως αυτή τη στιγμή) εγχώρια ζήτηση και αν είναι δυνατόν να στραφούμε σε εξαγωγές με προϊόντα όπως μαρμελάδα και αποξηραμένα φρούτα. Οι έλληνες αγρότες ξέρουν να καλλιεργούν, αυτό που τους λείπει είναι η τεχνογνωσία της μεταποίησης και της διάθεσης. Αυτός ήταν και ο στόχος της δημιουργίας του συνεταιρισμού».
Ο κ. Γαλάτουλας δεν κρύβει πως «ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι για τις προοπτικές που θα έχουν αυτές οι καλλιέργειες στη χώρα μας. Οσοι όμως συμμετέχουν στον συνεταιρισμό, είτε είναι επαγγελματίες αγρότες που αναζητούν διέξοδο από τις παραδοσιακές καλλιέργειες είτε επιχειρηματίες, έχουν υπολογίσει το ρίσκο. Οσοι το έβλεπαν ως αναγκαστική επιλογή συνήθως δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να συμμετάσχουν».

Συμβουλή για αγρότες, εναλλακτικούς ή μη

Είναι απαραίτητο ένα σημαντικό κεφάλαιο
Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιώτου, 31 ετών σήμερα, λίγα χρόνια πριν επέλεξε να επιστρέψει στην Αλίαρτο και να ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες, όπως έκανε και η οικογένειά του. «Δούλευα σε τράπεζα με καλές προοπτικές εξέλιξης. Παρ' όλα αυτά, δεν άντεχα ούτε να είμαι όλη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ούτε να περιμένω... να ανάψει το φανάρι».
Οι καλλιέργειές του περιλαμβάνουν κυρίως προϊόντα όπως βαμβάκι ή καλαμπόκι. «Φύτεψα όμως και 5 στρέμματα αχλαδιές με μέθοδο πυκνής φύτευσης. Αυτό σημαίνει ότι έχω περίπου χίλια δέντρα όταν με παραδοσιακές μεθόδους θα είχα περίπου το 1/4. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με προσδοκώμενα υψηλά οφέλη, είναι μια κίνηση καταμερισμού του ρίσκου. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευα κάποιον να επιχειρήσει να γίνει αγρότης, εναλλακτικός ή μη, αν δεν έχει πίσω του σημαντικό κεφάλαιο».
 πηγες  tovima.gr

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Χρυσές αποδόσεις για το σταμναγκάθι

Η μεγάλη ζήτηση κρατά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές πώλησης του άγριου ραδικιού
Μια ιδιαίτερα επικερδή εναλλακτική καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει το δημοφιλές και νόστιμο φυτό-χόρτο της Κρήτης, το σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές αγκαθωτό φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο
Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές αγκαθωτό φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο
Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος άγριου ραδικιού, η εμπορική ζήτηση για το οποίο κρατά σταθερά τις τιμές πώλησής του σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα είδη χόρτων, ενώ η φήμη του άρχισε τα τελευταία χρόνια να περνά τα σύνορα της χώρας και να αποκτά εξαγωγική προοπτική. Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το σταμναγκάθι συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος φαρμακευτικών χρήσεων και είναι γνωστό για τις αντισηπτικές αλλά και τις αντιρρευματικές του ιδιότητες.
Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές αγκαθωτό φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο και συγκομίζεται κάθε 40 περίπου μέρες, με την περίοδο παραγωγής να διαρκεί 9 με 10 μήνες.
Η μόνη περίοδος που το σταμναγκάθι έχει φύλλα είναι την άνοιξη. Τότε πρέπει να κοπεί όλο το κλαρί, δηλαδή ο θαμνίσκος, για να καθαριστεί.
Τον πρώτο χρόνο το φυτό σχηματίζει ρόδακα με τα φύλλα του, ενώ ο βλαστός του, που αναπτύσσεται προς τα επάνω, γίνεται αγκάθι. Ετσι, σιγά σιγά μετατρέπεται σε έναν μικροσκοπικό θάμνο, όπου ανάμεσα στα αγκάθια κάνει κάθε χρόνο τα φύλλα του.
Το βιομηχανικό σπανάκι σπέρνεται δύο φορές τον χρόνο και για κάθε σπορά πραγματοποιούνται δύο συγκομιδές. Η πρώτη πραγματοποιείται τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο για να δώσει παραγωγή τον Απρίλιο-Μάιο, ενώ
Το βιομηχανικό σπανάκι σπέρνεται δύο φορές τον χρόνο και για κάθε σπορά πραγματοποιούνται δύο συγκομιδές. Η πρώτη πραγματοποιείται τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο για να δώσει παραγωγή τον Απρίλιο-Μάιο, ενώ η δεύτερη τον Ιούλιο-Αύγουστο για να δώσει παραγωγή στο τέλος φθινοπώρου
Το παράδοξο είναι ότι γνήσιο σταμναγκάθι δεν δίνει το φυτό πάνω από 2-3 χρόνια, εξαιτίας όπως λένε οι ειδικοί του γεγονότος ότι η επικονίαση τροποποιεί στο πέρασμα των χρόνων το φύλλωμα.
Πάντως, σε συγκριτικές μελέτες μεταξύ βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας σταμναγκαθιού, δεν βρέθηκαν διαφορές ως προς την ανάπτυξη των φυτών (Ακουμιανάκης 2007), γεγονός που ενδυναμώνει τη βιολογική καλλιέργεια του σταμναγκαθιού. Το σταμναγκάθι παρουσιάζει στοιχεία μεγάλης προσαρμοστικότητας σε συνθήκες έλλειψης εδαφικής υγρασίας καθώς και μεγάλης ικανότητας απορρόφησης νατρίου από το περιβάλλον των ριζών.
Χρυσές αποδόσεις για το σταμναγκάθι
Πανεπιστημιακή μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου κατέδειξε ότι το σταμναγκάθι θαυμάσια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόβλημα. Μια πειραματική καλλιέργεια υπό την επίβλεψη καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στη βιολογική θρέψη και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι μελετήθηκε η επίδραση οργανικής και ανόργανης θρέψης σε καλλιέργεια σταμναγκαθιού. Τα φυτά αναπτύχθηκαν από σπόρο που συλλέχθηκε από προηγούμενη καλλιέργεια στο εργαστήριο των κηπευτικών καλλιεργειών και η ανάπτυξη των φυτών έγινε σε τεχνητό υπόστρωμα τύρφης και περλίτη.
Εφαρμόστηκαν δύο διαφορετικές μεταχειρίσεις θρέψης των φυτών, οι οποίες αντιστοιχούσαν στη χορήγηση ίσων ποσοτήτων θρεπτικών στοιχείων είτε μέσω συμβατικών υδατοδιαλυτών λιπασμάτων είτε μέσω συνδυασμού οργανικών λιπασμάτων με συμβατό με τη βιολογική γεωργία ανόργανο λίπασμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση στην ανάπτυξη των φυτών μεταξύ των δύο επεμβάσεων. Το σταμναγκάθι αντιδρά εξίσου καλά και στις δύο μορφές λίπανσης, ενώ δείχνει στοιχεία μεγάλης προσαρμοστικότητας σε συνθήκες έλλειψης εδαφικής υγρασίας καθώς και μεγάλης ικανότητας απορρόφησης νατρίου από το περιβάλλον των ριζών.
Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι το γνώριζαν ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Στην Ελλάδα οι προσπάθειες καλλιέργειας φαίνεται να άρχισαν τη δεκαετία του 1920. Και σίγουρα οι πρώτοι που το επιχείρησαν αυτό ήταν κάτοικοι από τα χωριά της Γραμβούσας Κισσάμου στον νομό Χανίων. Υψηλά κέρδη για τους παραγωγούς
Καθαρά κέρδη που φθάνουν να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα σε ετήσια βάση αποδίδει το περιζήτητο σταμναγκάθι, που κάνει θραύση στην εγχώρια αγορά παρά την υψηλή τιμή του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για το προϊόν από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία. Η στρεμματική απόδοση του πασίγνωστου αυτού χόρτου υπολογίζεται σε 2 και πλέον τόνους κατ΄ έτος, με την τιμή παραγωγού να κινείται στα επίπεδα των 3-3,5 ευρώ το κιλό. Με το κόστος παραγωγής να φθάνει το 1 ευρώ ανά κιλό, το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε 2 ευρώ περίπου ανά κιλό.
Αξιοσημείωτη βέβαια είναι και η τεράστια ψαλίδα στην τιμή παραγωγού και τη λιανική τιμή πώλησης που ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 10 ευρώ. Γεγονός που αποδεικνύει το σκάνδαλο κερδοσκοπίας στην αγορά που συντηρούν οι μεσάζοντες εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Παρ' όλα αυτά όμως, παραμένει ένα προϊόν που εξασφαλίζει υψηλά κέρδη στους καλλιεργητές. Οπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο Γιάννης Κουρτάκης, παραγωγός από τον Κίσσαμο Χανίων, που μεταξύ άλλων καλλιεργεί και σταμναγκάθι, «είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια προϊόν, που έχει αποκτήσει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά και διαθέτει εξαγωγική προοπτική. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ζήτηση για σταμναγκάθι από χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία».
Η ζήτηση, τα έσοδα και οι δαπάνες
Διάθεση - Ζήτηση: Η ομάδα των παραγωγών υπογράφει συμβόλαια κάθε καλλιεργητική περίοδο με εταιρεία εμπορίας κατεψυγμένων λαχανικών, η οποία αναλαμβάνει τη συγκομιδή της καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των κατεψυγμένων λαχανικών αυξάνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής των ανθρώπων.
Απόδοση: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιτόπιας έρευνας, τα οποία αφορούν την καλλιεργητική περίοδο 2007, η μέση στρεμματική απόδοση ήταν 1.967 κιλά ανά στρέμμα με κατώτερη τιμή 1.800 κιλά ανά στρέμμα και ανώτερη 2.100 κιλά ανά στρέμμα.
Κόστος παραγωγής: Στις συνολικές παραγωγικές δαπάνες, το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν το κεφάλαιο (81,11%) (70,8% μεταβλητό κεφάλαιο και 29,2% σταθερό κεφάλαιο) και οι δαπάνες του εδάφους (17,3%), ενώ η εργασία συμμετέχει σε πολύ μικρό ποσοστό (1,58%). Το κόστος του εισαγόμενου από την Ιταλία σπόρου ανέρχεται στα 61 ευρώ ανά στρέμμα. Το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 0,19 ευρώ ανά στρέμμα με μέγιστη τιμή 0,21 ευρώ ανά στρέμμα και ελάχιστη τιμή 0,18 ευρώ ανά στρέμμα. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 0,10 ευρώ ανά κιλό, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι μεταβλητές δαπάνες παραγωγής του προϊόντος.
Μεταβλητές δαπάνες (ευρώ ανά στρέμμα) στην καλλιέργεια του βιομηχανικού σπανακιού:
  • Σπόροι 61,11 ευρώ
  • Λιπάσματα 36,17 ευρώ
  • Κόστος καταπολέμησης 15,24 ευρώ
  • Αμοιβή ξένης εργασίας 6,55 ευρώ
  • Αμοιβή ξένης μηχανικής εργασίας 32,96 ευρώ
  • Διάφορα (τέλη, ηλεκτρικό κ.λπ.) 41,08 ευρώ
Σύνολο: 193,11 ευρώ.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Δρ Ειρήνη Τζουραμάνη, Παπαευθυμίου Μ., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ερευνητές.
Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών
Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας. Τηλ. 2102756596 email :tzouramani.inagrop@nagref.gr
Κώστας Νάνος / Εθνος

Rose and mallow

 Treasures from the Folk Healing tradition of Ikaria An old recipe Ikarian             Pliny believed that Mallows would cure all the diseases of man.Mallow or  tea is well known in alternative medicine of Ikaria its use as a demulcent to soothe throat inflammations and laryngitis, as an expectorant for coughs and bronchitis.It is used in the treatment of dysentery, lung ailments and urinary The tea is also taken for gastritis and enteritis or used as an enema for intestinal inflammations, and is an excellent laxative for young childrenUsed externally to wash wounds and sores or made into an emollient salve or poultice to soothe skin inflammations.The seeds are also chewed as a nervine, stomachic and to sweeten the breath, also said to be aphrodisiac.Fragrant flowers are also used in potpourri                                                                                                                           Skin Care is believed to have strong anti-inflammatory properties, and the Reader's Digest Complete Illustrated Book of Herbs states that the herb is used topically to soothe eczema and other skin conditions.The herb may be found in lotions that moisturize and heal the skinYou can also use fresh or powdered mallow to make your own skin cleansers or salves                                                                                                                                                                                                                               Side Effectsis considered to be generally safe and has no reported side effectsHowever, they also mention that one study showed the herb to lower blood sugar levelsIt's important to consult your doctor or a qualified natural health practitioner before using mallow to treat a medical condition, especially if you have diabetes, are pregnant or nursing.   Θησαυροί από την Λαϊκή Θεραπευτική παράδοση της Ικαρίας  Μια παλιά Ικαριώτικη συνταγή                                       Ο Πλίνιος πίστευε ότι η Μολόχα θα μπορούσε να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες του Ανθρώπου Μολόχες και τριαντάφυλλα τσαγιού είναι γνωστή στην εναλλακτική ιατρική της Ικαρίας για τη χρήση του ως μαλακτικό για να καταπραΰνει τις φλεγμονές του λαιμού και λαρυγγίτιδα, ως αποχρεμπτικό για το βήχα και συνάχι χρησιμοποιείται στη θεραπεία της δυσεντερίας, ασθένειες των πνευμόνων και του ουροποιητικού ασθένειες. Το τσάι είναι επίσης μπορεί ληφθεί για τη γαστρίτιδα και εντερίτιδα ή να χρησιμοποιηθει ως ένα κλύσμα για εντερικές φλεγμονές, και είναι ένα εξαιρετικό καθαρτικό για τα νεαρά άτομα,επίσης μπορεί  να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για την πλύση πληγών και ελκών ή  σε μια μαλακτική αλοιφή ή κατάπλασμα για να καταπραΰνει το δέρμα η ερεθισμένους οφθαλμούς Επίσης γλυκάνει την αναπνοή, και τα  λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης σε ποτ πουρί

Περιποίηση του δέρματος Τριαντάφυλλο +Μολόχα πιστεύεται ότι ο συνδυασμός αυτός έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες,  το αφέψημα τους μπορεί να χρησιμοποιείται τοπικά για να απαλύνει το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή σε σκόνη τα λουλούδια της μολόχας και του Τριαντάφυλλου για να φτιάξετε το δική σας Λοσιόν  καθαρισμού του δέρματος

Παρενέργειες θεωρείται γενικά ασφαλής και δεν έχει αναφερθεί παρενέργειες. Ωστόσο, μπορώ  να αναφέρω ότι μια μελέτη έδειξε ότι τα βότανα αυτά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή άλλον αναγνωρισμένο επαγγελματία Βοτανοθεραπευτή πριν από τη χρήση του , ειδικά εάν έχετε διαβήτη, είστε έγκυος ή θηλάζετε.


                                                                                                                                                                             

Πώς να προστατευτείτε από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα της Monsanto.

        Για ένα πράμα αναρωτιέσαι όταν ακούς για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς: είναι ο άνθρωπος τόσο υπεράνω, τόσο παντογνώστης ώστε να αναγνωρίζει λάθη στη φύση και να τα διορθώνει με τους ΓΤΟ. Αυτό ακριβώς μας λένε από την Monsanto.

Για παράδειγμα ανέπτυξαν ένα καλαμπόκι γενετικά τροποποιημένο με την πρωτεΐνη Bt. Όταν τα έντομα θα φάνε από αυτό το φυτό καταστρέφεται το στομάχι τους.

Η Monsanto ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που το φαγητό θα φτάσει στο τραπέζι μας, είναι ασφαλές. Όμως ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biological Sciences, το 2009, ανέφερε μελέτες που αποδεικνύουν ότι αρουραίοι που φάγανε το ΓΤ καλαμπόκι υπέφεραν από κατάρρευση των οργάνων.

Οι ΓΤΟ πρωτοεμφανίστηκαν το 1996. Από τότε χρόνιες ασθένειες έχουν εκτιναχτεί από το 7 στο 13 τοις εκατό. Τροφικές αλλεργίες, αυτισμός, διαταραχές αναπαραγωγής και πεπτικά προβλήματα βρίσκονται σε άνοδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2013 υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που ο κόσμος το ονόμασε Πράξη Προστασίας Monsanto, καθώς στην ουσία είναι μια ασυλία προς την εταιρία από τα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει από την καλλιέργεια γενετικός τροποποιημένων προϊόντων, ακόμη και αν θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.

Η Bayer δημιούργησε μια ομάδα που ονομάζεται νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα. Αυτά και άλλα επιβλαβή εντομοκτόνα της Monsanto, έχουν αναλυθεί από οργανισμούς προστασίας καταναλωτών και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και τα μεγάλα ποσοστά θανάτου των μελισσών.

Η Monsanto επίσης έχει δημιουργήσει μια εταιρική σχέση με μια φαρμακευτική εταιρεία που ονομάζεται Alnylam Pharmaceuticals Inc. Για να δημιουργήσουν biopesticides (βιολογικά φυτοφάρμακα). Η Alnylam επίσης έχει προχωρήσει στην κατασκευή φάρμακων για τη θεραπεία των καρκίνων του ήπατος και όγκους. Η Monsanto παράγει την τροφή που προκαλεί την ασθένεια και έρχονται οι εταίροι τους για να την θεραπεύσει.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε εσείς και η οικογένειά σας ποιο υγιείς. Παίρνετε μαζί σας τον κατάλογο με τους ΓΤΟ όταν πάτε για ψώνια. Σταματήστε αν υποστηρίζετε εταιρίες που βάζουν τα κέρδη πάνω από την ευημερία του καταναλωτή.

Αγοράστε οργανικές τροφές
Στις πιστοποιημένες οργανικές τροφές απαγορεύεται η χρήση ΓΤΟ. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κωδικούς αριθμούς και για τα οργανικά αυτός ο αριθμός ξεκινά πάντα με τον αριθμό εννέα.

Φυτέψτε αν μπορείτε βιολογικούς σπόρους.
Μην ξεγελιέστε από τις φράσεις εξαπάτησης όπως: ολικής αλέσεως, φυσικό προϊόν, από το δέντρο στο πιάτο σας.

Αποφύγετε:
Η λεκιθίνη σόγιας θεωρείται ΓΤΟ και οι γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη

Τρώτε λιγότερο κρέας και βεβαιωθείτε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από αντιβιοτικά.

Μην αγοράσετε ποτέ

Aunt Jemima
Aurora Foods
Balance Bar
Banquet
Best Foods
Betty Crocker
Birds Eye
Bisquick
Boca Burger
Cadbury/Sweppes
Calumet Baking Powder
Campbells
Capri Sun
Carnation
Celeste
Cheetos
Chef Boyardee
Chunky
Coca-Cola
Colombo
Con Agra
Country Time
Crisco
Crystal Light
Delicious
Del Monte
Dinty Moore
Dole
Doritos
Duncan Hines
Eggo Waffles
Famous Amos
Franco-American
Frappuccino
Frito Lay
Fruitopia
Gardenburger (εκτός των οργανικών)
Gatorade
General Mills
Ghirardelli Chocolate
Graham Crackers
Green Giant
Hansen Beverage Company
Hawaiian Punch
Healthy Choice
Healthy Request
Heinz
Hellman’s
Hershey’s
HI-C
Holsum
Honey Maid
Hormel
Hostess
Hungry Jack
Hunts
Interstate Bakeries
Jiffy
Kc Masterpiece
Keebler
Kellogg’s:
Kids Cuisine
Knorr
Kraft: ΟΛΑ τα καρυκεύματα και σάλτσες
Kool-Aid
Land O’ Lakes
Lay’s Ruffles
Lean Cuisine
Libby’s
Life Saver
Lipton
Loma Lindia
Marie Callender’s
Mazola
Minute Maid
Morningstar Farms (εκτός των οργανικών)
Ms. Butterworths
Nabisco
Nature Valley
Near East
Nestea
Nestle
Nilla Wafers
Nutter Butter
Ocean Spray
Old El Paso
Oreos
Ore-Ida
Orville Redenbacher
Pace
Pam
Parmalat
Pepperidge Farm
Pepsi
Peter Pan
Phillip Morris
Pillsbury
Pinnacle Foods
Pop Secret
Post
Power Bar
Preformed
Prego
Pringles
Procter and Gamble
Progresso Soups
Quaker
Ragu
Rice-Roni
Ritz
Rosetto Frozen Pasta
Simply Home
Skippy
Smart Ones
Smucker’s: εκτός αν έχουν την ένδειξη «Από 100% Φρούτα»
Snack Wells
SoBe
Sorrento
Stagg
Stouffer’s
Sunny Delight
Swanson
Tang
Teddy Grahams
The Country’s Best Yoghurt
Toblerone
Tombstone Pizza
Tostitos
Totino’s
Triscuit
Tropicana
Uncle Ben’s
Unilever
V8
Voila
Wheat Thins
Βρεφικές τροφές: Beech-nut, Enfamil, Good start, Nestle, Similac, Isomil


Το λουλούδι που τρώγεται και είναι πιο δυνατό και από το πράσινο τσάι!


Τα λουλούδια είναι αδιαμφισβήτητα από τις πιο όμορφες δημιουργίες της Φύσης. Με χρώματα και άρωμα που θα ζήλευαν οι καλύτεροι ζωγράφοι δίνουν χαρά σε κάθε χώρο.



Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι τα κόκκινα τριαντάφυλλα όχι απλά τρώγονται, αλλά ίσως θα έπρεπε να τα συμπεριλάβετε για τα καλά στην διατροφή σας, αφού είναι άκρως θρεπτικά για τον οργανισμό σας;


Τα πέταλά τους είναι γλυκά και αρωματίζουν κάθε πιάτο. Από του ρωμαϊκούς ακόμα χρόνους τα χρησιμοποιούσαν σε πολλά πιάτα για διακοσμητικούς και όχι μόνο ρόλους, αφού εκτός από χρώμα έδιναν και ξεχωριστή γεύση σε πουρέδες και ομελέτες. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο ότι είναι πλούσια σε ανθοκυανίδες και καροτένη, δύο πολύ χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.


Επίσης περιέχουν φαινόλες και ειδικά γαλλικό οξύ (gallic acid). Μάλιστα περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα από αυτό το αντιοξειδωτικό, ώστε συνολικά έχουν περισσότερες φαινόλες από το διαβόητο

πράσινο τσάι!


Διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Και το καλύτερο από όλα είναι πως δεν περιέχουν καθόλου καφεΐνη, συνεπώς είναι κατάλληλα για κατανάλωση σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ακόμα και για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.     
πηγη  onmed.gr                       Μια παλιά Ικαριώτικη συνταγή που έμαθα από την Γιαγιά μου είναι ο πολύ καλός συνδυασμός του μαγιάτικου Τριαντάφυλλου με λουλούδια της Μολόχας Το Τσάι αυτό το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων Στήθος ,συνάχι ,,για την Δυσκοιλιότητα την καλή Διάθεση και ακόμα το μεταχειρίζονταν πολύ ως φυσικό καλλυντικό για το  πρόσωπο τους  Τα πέταλα από τα Τριαντάφυλλα μπορείτε ακόμα να τα συνδυάσετε με ροφήματα από βότανα που δεν σας αρέσουν σαν γεύση δίνοντας τους ένα Τριανταφυλλένιο Άρωμα 

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πώς να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά κουνούπια


   Ένα πλαστικό μπουκάλι κομμένο στα δυο    μαύρη αυτοκόλλητη ταινία                                      Ι κούπα νερό     1|4 της κούπας ζάχαρη     1 γρ ξερή μαγιά        και φτιάξαμε την πιο εύκολη και αποτελεσματική παγίδα για τα ενοχλητικά κουνούπια που μας ταλαιπωρούν το Καλοκαίρι                                                                                                                 Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι περιφέρειες, καθώς η μετάδοση – μέσω κουνουπιών – του ιού του Δυτικού Νείλου, απειλεί και φέτος πολλές περιοχές της χώρας μας.
Κωνωποκτονίες και οι αεροψεκασμοί βρσίκοντια, ήδη σε εξέλιξη, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επιφυλακή για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ ανησυχία επικρατεί στα Τμήματα Αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς η καταγραφή ακόμα και ενός περιστατικού μόλυνσης σε κάποια περιοχή, αρκεί για να αποκλειστούν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής από τις αιμοδοσίες.
kounoupia_2.jpg4Ο ιός του Δυτικού Νείλου, έχει ενοχοποιηθεί μέχρι σήμερα για το θάνατο 148 ανθρώπων, ενώ το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στρέφεται τώρα στην φετινή καλοκαιρινή περίοδο, η οποία δεν θα εξαιρεθεί από την επιδρομή των κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό.
Οι 9 περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια, με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα, είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Κέρκυρα, η Πέλλα και η Ηλεία.
Το 2013, στο επίκεντρο της επιδημίας βρισκόταν στην Αττική, καθώς στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου σημειώθηκε το 27% των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής το 20% των κρουσμάτων.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκε το 45% των συνολικών κρουσμάτων της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.
JNS.MosquitoSpray
Πέρυσι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτ. Νείλου 86 άνθρωποι, οι 11 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους! Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον ιό του Δυτ. Νείλου μολύνθηκαν περισσότερα από 12.000 άτομα, αφού σε κάθε κρούσμα λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 κρούσματα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.                               πηγη  http://www.invitromagazine.gr/