Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Παουλόβνια – Το δένδρο που θεωρείται καλλιέργεια του μέλλοντος και δίνει έως και 12.000 ευρώ το στρέμμα

“Χρυσό» αποδίδει η καλλιέργεια της παουλόβνιας, ενός φυλλοβόλου δένδρου το οποίο παράγει ένα πανάκριβο ξύλο το οποίο αναπτύσσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια θεωρείται από τις πλέον προσοδοφόρες καθώς μπορεί να αποδώσει από 3.200 ευρώ έως 12.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χώρια τα όποια έσοδα μπορεί να έχει ο παραγωγός από την πώληση των καυσόξυλων.                                                                                        Ιστορία του δέντρου παουλόβνια 
Το δέντρο Παουλόβνια προ-
 Η ίδια Παουλόβνια 1 χρόνο αργότεραέρχεται από την Κίνα. Τα νεότερα έγγραφα και χρονικά 
που αποδεικνύουν τη χρήση αυτού του θαυμάσιου δέ-
ντρου από τους αρχαίους ανθρώπους, χρονολογούνται 
πριν από 2600 χρόνια. 
Στην Ιαπωνία η χρήση της Παουλόβνιας χρονολογεί-
ται από τα 200 μ.Χ. και κατά μία έννοια αποτελεί εθνική 
παράδοση.
Αλλά πόσο η Παουλόβνια συνδέεται με τη ζωή και 
την ιστορία αυτών των χωρών, φαίνεται από το γεγονός 
ότι αυτή είναι μέρος ακόμη και της επίσημης πολιτικής 
ζωής. Οι Ιάπωνες στους οποίους αρέσει όπως η αισθητι-
κή, έτσι και ο συμβολισμός, διάλεξαν την Παουλόβνια για 
εθνόσημο στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Μάλλον δεν 
υπάρχει πιο κατηγορηματικός τρόπος να τονιστεί η εθνι-
κή σημασία της Παουλόβνιας για τον λαό της Ιαπωνίας, 
από την παρουσία της στο Παράσημο του ανατέλλοντος 
ηλίου. 
Στη Κίνα η Παουλόβνια καλλιεργείται σε συνολική 
έκταση 2,5 εκ. εκταρίων, από τα οποία σε 1,3 εκ. πραγμα-
τοποιείται συνδυασμένη καλλιέργεια. Στις διαστάσεις με-
ταξύ των βραγιών του δέντρου φυτεύονται καλλιέργειες 
όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, τσάι κ.ά

Ιδιότητες της Παουλόβνιας

Η Παουλόβνια δεν είναι απλά ένα ακόμη εξωτικό δέντρο. Είναι δύσκολο να απαριθμηθούν όλοι οι τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται διάφορα τμήματα από αυτήν, χωρίς να παραλειφθεί κάποιο από αυτά. Ξυλεία, φύλλα, άνθη – όλα αυτά έχουν ιδιότητες, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.
Ολόκληρο το φυτό - με την καταπληκτική του γρήγορη ανάπτυξη είναι μικρός θησαυρός για τους οικολόγους. Αυτοί ανακάλυψαν, ότι η Παουλόβνια, με ταχέως αναπτυσσόμενο ριζικό σύστημα, είναι εξαιρετικά κατάλληλη για αναδάσωση απειλούμενων από διάβρωση εδαφών. Αυτό από καιρό αποτελεί πρακτική ρουτίνας σε κάποιες χώρες - για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου η διάβρωση είναι μόνιμο πρόβλημα. Η Παουλόβνια είναι κατάλληλη και για αναδάσωση ξανά σε κατακαμένες δασικές εκτάσεις. Εκτός από τα ορατά πλεονεκτήματα, χάρη στη μεγάλη ποσότητα μάζα φύλλων, μετά από την φυλλόρροια, αυτή εξασφαλίζει γρήγορο φυσικό λίπασμα των προσβληθέντων εκτάσεων.
Βέβαια, οι ασυνήθιστες ιδιότητές της από καιρό την έχουν μετατρέψει σε σχεδόν υποχρεωμένο για πάρκα και κήπους φυτικό είδος – όχι μόνο για την Ασία, αλλά και για τις ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα τεράστια φύλλα και η μεγάλη κορώνα, που μεγαλώνουν χωρίς να χρειάζονται χρόνια αναμονής, προσφέρουν πυκνή σκιά στα μέρη αναψυχής. Έτσι τα πάρκα με την Παουλόβνια αποτελούν ευχάριστα δροσερά μέρη μέσα στη ζέστη και τη σκόνη των μεγάλων πόλεων. Γι’αυτό – πόσο μεγάλη (και φωτοσυνθετική ) έκταση αποτελεί αυτή η μάζα φύλλων και πόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα επεξεργάζεται – ούτε καν είναι απαραίτητο να συζητηθεί. Αν υπάρχει δέντρο, οι εκπρόσωποι του οποίου μπορούν να ονομαστούν « οι πνεύμονες των πόλεων » - αυτό είναι η Παουλόβνια.
 Φύλλο από Παουλόβνια
Τα ίδια τα φύλλα έχουν μέγεθος περίπου 75 εκ. ανά διάμετρο, γι’αυτό δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο για τις αξιόλογες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απαραίτητο για τον μεταβολισμό τους και αντίστοιχα για τις μεγάλες ποσότητες οξυγόνου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με την φωτοσύνθεσή τους. Η μάζα φύλλων από Παουλόβνια είναι κατάλληλη στη σύνθεσή της για προετοιμασία φορβής χορτοφάγων ζώων – αυτή περιέχει περίπου 20 % πρωτεΐνες και οι ιδιότητές της είναι κοντινές σ’ αυτές του τριφυλλιού. Η προσβασιμότητα και η μεγάλη παραγωγή εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος της διατροφής – μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις στην επιλογή φορβής της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο για το οποίο τα φύλλα της Παουλόβνιας εκτιμούνται. Διαπιστώνεται, ότι αυτά περιέχουν ουσίες, που επιδρούν ευνοϊκά στη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και της χολής, επίσης επιδρούν καλά και στους πόνους του πνεύμονα. Στην Κίνα οι ιδιότητες τους αυτές είναι γνωστές από καιρό. Ακόμη και η φαρμακευτική βιομηχανία εκεί ασχολείται με βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, που βασίζονται στη Παουλόβνια. Τα φύλλα έχουν και άλλες ιδιότητες – η χρήση τους στην αισθητική στις ασιατικές χώρες είναι επίσης τόσο παλιά, όσο και η ιατρική τους εφαρμογή, αλλά για την Ευρώπη αυτό αποτελεί καινοτομία. Μόλις τα τελευταία χρόνια εκχυλίσματα φύλλων της Παουλόβνιας συμπεριλαμβάνονται στη σύνθεση κρεμών και αρωμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα άνθη – η ευωδιά του άνθους της Παουλόβνιας ορίζεται ως ευωδιά "βανίλιας, πούδρας και ελαφρώς αμυγδάλου". Διαπιστώνεται, ότι αυτό οφείλεται στο heliotropin, που εμπεριέχεται στο άνθος – ουσία γνωστή στην αρωματοποιία και την οποία συναντάμε και σε άλλα αρώματα (π.χ.Βανίλια Ταϊτής). Η ανάλυση της ευωδιάς της ανθισμένης Παουλόβνιας πραγματοποιήθηκε με τη λεγόμενη "GC mass spec" – μέθοδος που βασίζεται στη χρωματογραφία αερίου και στη φασματομετρία μάζας.
 Φυτεία από ανθισμένη Παουλόβνια Η Παουλόβνια ως φορβή
Δεν μπορούμε να μη δώσουμε σημασία σε ένα ακόμη μέρος της θαυμάσιας Παουλόβνιας – στα μεγάλα άνθη, τα οποία κάθε άνοιξη ραίνουν τα κλαδιά της. Εκτός με ομορφιά, αυτά διακρίνονται και με πολύ ευχάριστη ευωδιά. Οι μέλισσες, πάντως, εκτιμούν τα πλεονεκτήματά τους, και γι’αυτό από τις κυψέλες που βρίσκονται κοντά σε δάση από Παουλόβνια, παράγεται μέλι με αξιόλογες ιδιότητες. Το μέλι από Παουλόβνια είναι ελαφρύ, διαφανές, πολύ ανοιχτό και μυρωδάτο, στο χρώμα και στο βαθμό πυκνότητας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μέλι ακακίας. Ακριβώς όπως εκείνο, αυτό έχει πολύ υψηλή ποιότητα. Εκτός από εκλεκτό , το μέλι χρησιμοποιείται και ως θεραπευτικό μέσο. Είναι γνωστές οι ιδιότητές του να επιδρά και να βοηθάει στην αγωγή βρογχίτιδων και άλλων αρρωστιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως και να καλυτερεύει τις λειτουργίες της χολής, του συκωτιού και της πέψης γενικώς. Οι ιδιότητες αυτές του μελιού από Παουλόβνια οφείλονται σε βιολογικά ενεργές ουσίες, που βρίσκονται στα άνθη της, γι’αυτό δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο, που και τα ίδια τα άνθη χρησιμοποιούνται για τροφή. Εκτός από την κινέζικη εμπειρία απ’αυτή την άποψη, δεν πρέπει να παραλείψουμε τελευταία και τη χρήση μόδας των ανθών από Παουλόβνια σαν χωνάκια με γέμιση κρέμας – μπορεί να ακούγεται σαν εξωτικό επιδόρπιο, αλλά είναι ήδη μέρος του μενού κάποιων ευρωπαϊκών εστιατορίων.
Ακόμη και οι σπόροι αυτού του θαυμάσιου φυτού έχουν δικοί τους εφαρμογή: ακόμα από το 19ο αι. χρησιμοποιούνταν για τύλιγμα και μεταφορά λεπτής κινέζικης πορσελάνης. Στην ουσία αυτός είναι και ο τρόπος, με τον οποίο η Παουλόβνια βρίσκει το δρόμο της προς τις ΗΠΑ.
Οι ιδιότητες του φυτού διακρίνονται στον ακόλουθο πίνακα συγκρίσεων:
Συγκριτικός χαρακτηρισμός σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης των πρώτων 7 ειδών ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων του πλανήτη.
Από τον πίνακα φαίνεται ότι τα είδη του γένους Παουλόβνια (Paulownia spp.) έχουν την ταχύτερη ανάπτυξη, που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο είδος δέντρου.
Είδος
Ετήσια ανάπτυξη
Ύψος δέντρου τριών ετών
Μέγιστο ύψος του ώριμου δέντρου
Η Παουλόβνια, αυτοκρατορικό δέντρο, Κιρί,
(Paulownia spp.)
3 – 5 μ.
10,5 – 15,5 μ.
15 – 20 μ.
Υβριδική ιτιά
(Salix spp. hybrid)
1,5 – 4 μ.
7,5 – 12 μ.
15 – 25 μ.
Μαύρη λεύκη
(Populus nigra)
2,5 – 3,5 μ.
9 – 12 μ.
20 – 25 μ.
Υβριδική λεύκη, Ανατολική λεύκη, Ανατολικό βαμβακόδεντρο
(Populus deltoides)
2,5 – 3,5 μ.
9 – 12 μ.
20 – 30 μ.
Κόκκινη δρυς του Τέξας
(Quercus texana, Quercus nuttalli)
2 – 2,5 μ.
7,5 – 9 μ.
15 – 20 μ.
Κόκκινος ευκάλυπτος
(Eucalyptus polyanthemos)
2 – 2,5 μ.
6 – 9 μ.
10 – 15 μ.
Κλαίουσα ιτιά
(Salix babylonica)
1,5 - 2,5 μ.
4,5 – 9 μ.
15 – 20 μ.
* Οι πληροφορίες λήφθηκαν από έρευνες στην επικράτεια της ΗΠΑ
 Καταστραμμένη από πάχνη Παουλόβνια με πρόσφατα φυτρωμένο βλαστάρι
 Αφού έχουν περάσει την επικίνδυνη περίοδο του παγώματος, από τα τελευταία ή τα πιο κάτω μπουμπούκια κάθε στελέχους βγαίνουν συνήθως από δύο βλαστοί. Αφήστε τους να μεγαλώσουν έως 10 εκ. και κόψτε τον πιο αδύνατο. Έτσι εσείς διαμορφώνετε το μελλοντικό βλαστάρι του δέντρου. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν καλλιεργείτε Παουλόβνια για ξυλεία. Αν αφήσετε τα παρακλάδια, η Παουλόβνια μετατρέπεται σε θάμνο.
Αφαίρεση βλαστών από Παουλόβνια
Το κλάδεμα ή το κόψιμο βλασταριών είναι διαδικασία στην οποία κόβονται τα πλαϊνά κλαριά που έχουν φυτρώσει. Αυτό πραγματοποιείται με σκοπό την καλλιέργεια ενός όρθιου κορμού χωρίς διακλαδώσεις, τουλάχιστον μέχρι τον όγδοο μέτρο. Η έλλειψη κλαδιών εγγυάται ποιοτική ξυλεία χωρίς ρόζους, τουλάχιστον μέχρι το σημείο στο οποίο αφαιρούνται. Χρειάζεται προσοχή, να μην κόβονται τα φύλλα όσο είναι πράσινα, επειδή αφήνουν πληγές στο κορμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί περίπου 5 φορές, ανάλογα με το είδος της Παουλόβνιας που καλλιεργείται 
Απ’όλα τα αναφερόμενα είδη, η Παουλόβνια είναι η μη απαιτητικότερη σχετικά με τις ιδιότητες του εδάφους. Αυτή εύκολα προσαρμόζεται σε διάφορα είδη εδαφών, αφού η μόνη και χαρακτηριστική απαίτηση είναι η ύπαρξη αρκετής υγρασίας κατά τα πρώτα έτη της ανάπτυξης της. Το φυτό ζει πολλά χρόνια – από 70 έως 100 χρόνια, το οποίο το κάνει μάλλον εξαίρεση από τα υπόλοιπα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη. Κατά την επιλογή του είδους της Παουλόβνιας πρέπει να ληφθεί υπόψη την ανθεκτικότητα του σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι η Paulownia tomentosa αντέχει στη παγωνιά έως - 27°С, η Paulownia elongata – έως - 16°С, ενώ η Paulownia fortunei δεν είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες κάτω από το 0°С..πηγη

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Φτιάχνω Τυρί χωρίς Γάλα

Φωτογραφία: Όταν το δοκίμασε ο πατέρας μου, φανατικός λάτρης του τυριού, νόμιζε πως είναι τριμμένη μυζήθρα, στην πραγματικότητα βέβαια είναι μία πολύ πετυχημένη φυτική εναλλακτική που κατά τη γνώμη μου αξίζει να δοκιμάστε για πολλού λόγους.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη: 
ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (στεγνά)
λίγο θαλασσινό αλάτι (προσθέστε κατά προτίμηση),
πιπέρι, ρίγανη
μαϊντανό ή δυόσμο ή δεντρολίβανο -άκρως αντικαρκινικές ιδιότητες- ,πλυμένα και καλά στεγνωμένα
λίγο σκόρδο -ηρεμιστικές ιδιότητες- ή πιπερόριζα -διεγερτικές ιδιότητες-  (διαλέξτε κατά προτίμηση) 
...και τέλος όλα μαζί στο blender. 
Σε λιγότερο από 5 λεπτά έχετε ένα φυτικό εναλλακτικό τυριού που συνοδεύει τέλεια μακαρονάδες, ριζότο, σαλάτες, όσπρια κτλ.

Περιέχει: Kαλής ποιότητας λιπαρά, σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά του τυριού, δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την όψη του δέρματος μας, δυναμώνει νύχια & μαλλιά και είναι μία εξίσου πλούσια πηγή ασβεστίου όπως το τυρί ενώ παράλληλα περιέχει και άλλα ωφέλιμα μέταλλα πολύτιμα για τον οργανισμό.

Όσοι είστε φανατικοί cheese lovers, απλά δοκιμάστε ν' αναμίξετε το μείγμα με κανονικό τυρί.  Και πάλι έχετε όφελος. Μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ζωικών και αυξάνοντας τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών στη διατροφή σας. 

Πέρα από το προσωπικό όφελος του καθένα μας, μειώνοντας τα ζωικά προϊόντα που κατακλύζουν τη διατροφή στις μέρες μας, είναι καλό να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις μίας τέτοιας διατροφής που συνεπάγονται στο περιβάλλον, στη φύση και τα ζώα. Οποιαδήποτε μείωση των ζωικών, μετράει ΘΕΤΙΚΑ τόσο από άποψη ατομικής υγείας όσο και στη γενικότερη ευημερία <3
Όταν το δοκίμασε ο πατέρας μου, φανατικός λάτρης του τυριού, νόμιζε πως είναι τριμμένη μυζήθρα, στην πραγματικότητα βέβαια είναι μία πολύ πετυχημένη φυτική εναλλακτική που κατά τη γνώμη μου αξίζει να δοκιμάστε για πολλού λόγους.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη: 
ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (στεγνά)
λίγο θαλασσινό αλάτι (προσθέστε κατά προτίμηση),
πιπέρι, ρίγανη
μαϊντανό ή δυόσμο ή δεντρολίβανο -άκρως αντικαρκινικές ιδιότητες- ,πλυμένα και καλά στεγνωμένα
λίγο σκόρδο -ηρεμιστικές ιδιότητες- ή πιπερόριζα -διεγερτικές ιδιότητες- (διαλέξτε κατά προτίμηση) 
...και τέλος όλα μαζί στο blender. 
Σε λιγότερο από 5 λεπτά έχετε ένα φυτικό εναλλακτικό τυριού που συνοδεύει τέλεια μακαρονάδες, ριζότο, σαλάτες, όσπρια κτλ.

Περιέχει: Kαλής ποιότητας λιπαρά, σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά του τυριού, δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την όψη του δέρματος μας, δυναμώνει νύχια & μαλλιά και είναι μία εξίσου πλούσια πηγή ασβεστίου όπως το τυρί ενώ παράλληλα περιέχει και άλλα ωφέλιμα μέταλλα πολύτιμα για τον οργανισμό.

Όσοι είστε φανατικοί cheese lovers, απλά δοκιμάστε ν' αναμίξετε το μείγμα με κανονικό τυρί. Και πάλι έχετε όφελος. Μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ζωικών και αυξάνοντας τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών στη διατροφή σας. 

Πέρα από το προσωπικό όφελος του καθένα μας, μειώνοντας τα ζωικά προϊόντα που κατακλύζουν τη διατροφή στις μέρες μας, είναι καλό να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις μίας τέτοιας διατροφής που συνεπάγονται στο περιβάλλον, στη φύση και τα ζώα. Οποιαδήποτε μείωση των ζωικών, μετράει ΘΕΤΙΚΑ τόσο από άποψη ατομικής υγείας όσο και στη γενικότερη ευημερία                                                                                                                                                                                                                                                                      πηγή
Δήμητρα Μακρυγιάννη
  

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΖΥΜΩΣΗ


Η ζύμωση είναι μια απλή και φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για τη διατήρηση των τροφίμων, ενώ παράλληλα προωθεί  την καλή πέψη και βελτιώνει την υγεία.
Συνταγή   τουρσί φασολάκια
Θέλετε να προσθέσετε μια ιδιαίτερη πινελιά στη  πατατοσαλάτα σας ;Δοκιμάστε αυτή την εξαιρετικά εύκολη συνταγή  τουρσί με πράσινα φασόλια: 

£ 1 πράσινα φασόλια,καθαρισμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες  
2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο
 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους σέλινου 
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας 

1 φλιτζάνι λευκό ξίδι 
Τα 2/3 φλιτζανιού νερό 
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη(ακατέργαστη) 
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας  (σινάπι)
2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι 

1. Βάλτε  τα πράσινα φασόλια, το σκόρδο, τον άνηθο,  τσίλι, σπόρους σέλινο, και μαύρο πιπέρι σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο  1 λίτρου . 

2. Φέρτε το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους μουστάρδας και το αλάτι σε σημείο βρασμού σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατέψτε και αφήστε το να βράσει για περίπου πέντε λεπτά.

3. Προσεκτικά χύστε το ζεστό ξύδι / νερό / ζάχαρη / αλάτι πάνω από τα πράσινα φασόλια απ 'ευθείας μέσα στο βάζο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό υγρό για να καλύψει τα φασόλια, στερεώστε το καπάκι και
  1.    Τοποθετήστε το βάζο σε  ένα ζεστό μπάνιο νερού, έτσι ώστε να καλύπτετε από 1 ίντσα του νερού.  Σιγοβράστε  σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να έρθει σε βρασμό για 10 λεπτά  Αφήστε  να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.   .  Καταψύξτε τα  βάζα που δεν σφράγισαν σωστά. 
    Διατηρήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 4 ημέρες.
    Αποθηκεύστε το βάζο σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος σε περίπου 40 βαθμούς Φαρενάιτ. Είτε ένα κρύο υπόγειο ή το πάνω ράφι του ψυγείου είναι αρκετό.
     για 2 έως 3 εβδομάδες  για να γίνει η ζύμωση  πριν τα καταναλώσετε 
    Όταν πραγματοποιείτε ζύμωση των τροφίμων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν βιολογικά προϊόντα και ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι . Εκτός του ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας, την αγνότητα και την υψηλή διατροφική αξία των στοιχείων αυτών είναι αναγκαία για την υποστήριξη της διαδικασίας της ζύμωσης.Αν και μπορείτε να φάτε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αμέσως μετά τα αρχικά 2 έως 4 ημέρες, τα λαχανικά έχουν την τάση να αυξηθεί σε γεύση με το χρόνο.  . Αντίθετα, τα φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση θα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο μηνών από την προετοιμασία τους.

Αυτό είναι, απολαύστε τα! 

Προσαρμοσμένο από DIY Delicious:                                                                                                       

1. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πέψη
Στην πραγματικότητα, η ζύμωση αποτελεί κάτι σαν το πρώτο στάδιο της πέψης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυσανεξία στο γάλα, αλλά μπορούν να χωνέψουν το γιαούρτι: αυτό συμβαίνει επειδή η λακτόζη του γάλακτος υπόκειται σε ζύμωση όταν αυτό μετατρέπεται σε γιαούρτι. 
2. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αποκαθιστούν τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο
Μήπως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη; Άσθμα ή αλλεργία; Όλες αυτές οι παθήσεις  έχουν συνδεθεί με την έλλειψη καλών βακτηρίων στο έντερο – έλλειψη την οποία μπορείτε να καταπολεμήσετε τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

3. Οι ωμές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσιες σε ένζυμα
Το σώμα μας έχει ανάγκη τα ένζυμα για να μπορεί να χωνεύει, να απορροφά και να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά επαρκώς. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται το απόθεμα ενζύμων κι επομένως καλό είναι να τρώμε τροφές που είναι οι ίδιες πλούσιες σε ένζυμα.
4. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν το ποσοστό των βιταμινών στον οργανισμό μας
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ανεβασμένα επίπεδα φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη, έτσι ώστε το έμβρυο να είναι υγιές. Περιέχουν ακόμα πυροδοξίνη, βιταμίνες Β, ριβοφλαβίνη και βιοτίνη.
5. Τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε

Μπορείτε να καταναλώνεται τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αλλά εάν ο οργανισμός σας δεν τα απορροφάει, πάνε χαμένα. Βελτιώνοντας την πέψη σας, βελτιώνετε ταυτόχρονα τη δυνατότητα απορρόφησης τους.
6. Η ζύμωση βοηθά τις τροφές να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα
Μπορεί το γάλα να χαλάει γρήγορα, όμως το γιαούρτι και το κεφίρ διατηρούνται περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για το ξινολάχανο και τις πίκλες.
7. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι φτηνές
Αν έχετε κήπο, μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία ζύμωσης των λαχανικών σας. Είναι απλό και φτηνό. Αλλά και στη μαγειρική, οι συνταγές που περιλαμβάνουν τέτοιες τροφές είναι πολύ φτηνές.
8. Τα φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ εύγευστα                                           πηγη http://www.clickatlife.gr/

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πώς να κάνετε Σαπούνια γλυκερίνης με λουλούδια

Σπιτικό σαπούνι λουλούδιΥλικά:
ΥΛΙΚΆ Αποξηραμένα λουλούδια ή  φύλλα της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα αποξηραμένα χαμομήλι, ιβίσκους, και λεβάντα, καθώς και μερικά φύλλα ) 
Σαπούνι βάσης (Αυτό μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα σαπωνοποιίας -. προσπαθήσετε να πάρετε την πιο καλή ποιότητα με φυσικά συστατικά, αν είναι δυνατόν) 
. Αιθέρια έλαια της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα λεβάντα) 
 καλούπια για τα σαπούνια ( σιλικόνης λειτουργούν καλύτερα).
Οδηγίες:
Πρώτον, κόψτε τη βάση  σαπουνιού σας σε μικρά κομμάτια.
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα φούρνο μικροκυμάτων- και με θερμότητα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Οι οδηγίες για το συγκεκριμένο βάση σάπωνος ήταν να θερμανθεί  σε υψηλή θερμοκρασία  για 30 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια για τα χρονικά διαστήματα 10-δευτερολέπτων μέχρις ότου λιώσουν όλα τα κομμάτια.
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Αν θέλετε να προσθέσετε ένα άρωμα, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέσα στο υγρό προσεκτικά με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα -Να το  κάνετε πολύ  αργά, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός φυσαλίδων.
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Τοποθετήστε τα λουλούδια ή τα φύλλα σας μέσα στο καλούπι και στη συνέχεια ρίξτε το υγρό μέσα, αφήνοντας ένα μικρό χώρο στην κορυφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα για να τοποθετήσετε τα λουλούδια. Τα λουλούδια μοιάζουν να επιπλέουν στην κορυφή πριν στεγνώσει, οπότε αν θέλετε μια λεία επιφάνεια, ρίξτε λίγο πιο υγρή βάση σαπουνιού στην κορυφή αφού έχετε αφήσει το αρχικό τμήμα να  σκληρύνει λίγο (περίπου 15-20 λεπτά).
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι
Το σαπούνι θα χρειαστεί  περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα για να σκληρύνει. Αφήστε  το χωρίς να το αγγίζετε γιατί αυτό  θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες φυσαλίδες αέρα ή επανατοποθέτηση των λουλουδιών.
Σπιτικό σαπούνι λουλούδιΜόλις σκληρύνει πλήρως, αφαιρέστε από το καλούπι το σαπούνι και έτοιμο ! Όπως ανέφερα νωρίτερα, τα καλούπια σιλικόνης είναι το πια εύκολα στη χρήση . Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά  καλούπια , μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι για να ξύσε τε την περιοχή μεταξύ του σαπουνιού και του καλουπιού για να βοηθήσει να απελευθερωθει το σαπούνι.
Σπιτικό σαπούνι λουλούδι

Σπιτικό σαπούνι λουλούδι


πηγη 
http://blog.freepeople.com/diy/#ixzz37ZL1WZPu

Πρόσκληση σε ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες που θέλουν να εργαστούν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα απευθύνει ένα μικρό χωριό στα Χανιά



Το Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος, ένας μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα οικισμός φτιαγμένος από χειροτέχνες που ζουν και εργάζονται σε αυτό, δηλώνει έτοιμο να φιλοξενήσει τα σχέδιά τους.                                                                       Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και την Τσικαλαριά, στα παλιά εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό της Κρήτης, Βερέκυνθος. Οι κάτοικοι του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια από τα 35 εργαστήρια του χωριού.

Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους.
Τα τελευταία, 15 χρόνια, στην περιοχή, λειτουργεί μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνία καλλιτεχνών, οι οποίοι αναδεικνύουν τις τέχνες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Έθνος, από τα 35 εργαστήρια του καλλιτεχνικού χωριού, τον τελευταίο καιρό, έχουν μείνει 10 κενά και οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με τέχνη και ζωή.
Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή (κάθε εργαστήριο νοικιάζεται για 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή) αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε αναλάβει την συνδιοργάνωση και τη διακόσμηση του ομαδικού γάμου που τέλεσαν ζευγάρια από την Κίνα στα Χανιά τον Απρίλιο, ενώ στα εργαστήρια παραδίδουν και μαθήματα της τέχνης τους, όπως της κεραμικής. Επίσης τα περισσότερα εργαστήρια συνεργάζονται με μεγάλα καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία προμηθεύουν με τις δημιουργίες τους. πηγή: Eφημερίδα Έθνος

Η βραβευμένη ταινία του Σπύρου Τέσκου, «ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ»,στο Πέραμα. ......είσοδος ελεύθερη!


Σας προσκαλούμε στην προβολή της βραβευμένης ταινίας του Σπύρου Τέσκου, «ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ», που θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ, στον καταπληκτικό χώρο του Ναυπηγείου Ψαρρού, Λεωφόρος Δημοκρατίας 90, στο Πέραμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
                                                                                                                                                                                                                    ΠΗΓΗ  Ο Spyros Teskos από Crossed Lives Charagmenes Zoes.

Τσάι γιασεμί για το άγχος και την κατάθλιψη..........!

           
Οφέλη 
από το βότανο  
γιασεμί

Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό αυτού του βοτάνου αφορά τον διακριτικό άρωμά του. Για να εξαγάγετε 2,2 ουσία λίβρες του γιασεμιού είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν £ 2200 από φρέσκα λουλούδια γιασεμί. Παρ ‘όλα αυτά, σημαντικές επιπτώσεις της ικανή να οδηγήσει σε τόσο υγιή φυσική κατάσταση και μια κατάσταση του μυαλού είναι αρκετά λόγοι για να μας πείσουν ότι αξίζει τον κόπο.

Περιγραφή του Plant Jasmine

Jasmine (Jasminum officinale) είναι ένα ανθισμένο θάμνος που περιέχουν λευκό ή κίτρινο λουλούδια, ντόπιος μεσογειακές χώρες (αν και υπάρχουν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που λένε ότι έρχεται από την Ινδία). Ο θάμνος έχει διακλαδώσεις στέμμα, γωνιακό πράσινα μακρά κλαδιά, λουλούδια αμβλεία και καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό (Jasminum fretticans), ή για τις χρήσεις βιομηχανικών και φαρμακευτικών. Τα λουλούδια μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο, λευκό με ένα ωραίο άρωμα ότι οι αυξήσεις στη δύναμη το βράδυ. Jasmine αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μπορεί να αυξηθεί στη σκιά, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστη και ανεμοδαρμένη περιοχές.
Ευρέως γνωστό για τη μεγάλη κατανάλωση του τσαγιού γιασεμί, τσάι γιασεμί η κινεζική ποτά πολιτισμού πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια του χρόνου την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς το φθινόπωρο και ειδικά τον χειμώνα,. Αυτή η συνήθεια κατανάλωση του τσαγιού εμφανίστηκαν στα βόρεια και βορειοανατολικά περιοχή της Κίνας.
Από το γιασεμί που εξάγεται το γνωστό και πολύ ακριβό πετρέλαιο. Το υψηλό κόστος εξηγείται από το γεγονός ότι, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία £ 2.2 των £ 2,200 ουσία γιασεμί της φρέσκα λουλούδια. Παρ ‘όλα αυτά, τα αποτελέσματά της σε έναν οργανισμό κάνουν αυτή τη διαδικασία αξίζει τον κόπο.Το χορτάρι έχει τη δύναμη να εξαλείψει το άγχος και η κατάθλιψη, και μπορεί να βοηθήσει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της. Τα γιασεμιά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία Biotherapy και άρωμα.


Τα φρέσκα λουλούδια γιασεμί περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθερική πετρελαίου. Εκτός από αυτό το πετρέλαιο, τα λουλούδια περιέχουν επίσης benzilic οξικό, linalcohol, benzilic αλκοόλ, ινδόλιο και jasmon. Όλες αυτές οι ουσίες προσδίδουν γιασεμί αφροδισιακές ιδιότητες. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του γιασεμί είναι: η βελτίωση της πέψης, βοηθητικό προϊόν για την αποβολή των τοξινών και το χαλαρό βάρος. Βοηθούν, επίσης, την επιτάχυνση του μεταβολισμού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και είναι γνωστό συνήθως αφροδισιακό αποτέλεσμα.

Μείγματα και θεραπείες

Πώς μπορούν τα λουλούδια να χρησιμοποιηθεί; Στην απλούστερη δυνατό τρόπο: κάνοντας τσάι από αυτούς! Άλλοι τρόποι: εμβαπτιστεί σε λάδι ή αλκοολικό εκχύλισμα. Το τσάι μπορεί να χρησιμοποιήσει για τους πονοκεφάλους, βήχα και το υγρό διαβροχής για ρευματισμούς.
Στην αρωματοθεραπεία, το έλαιο γιασεμιού συνιστάται για οποιοδήποτε είδος σωματικού πόνου. Είναι επίσης καλό σκόπιμο να έχουν περίπου σε περίπτωση γέννησης. Ακόμη περισσότερο, είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό, ηρεμιστικό και τονωτικό συνιστάται για αναπνευστικές δυσκολίες, ο βήχας και το νευρικό ατονία. Καλμάρει επίσης κάθε θλίψη του δέρματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες για ηρεμώντας πόνους.

Jasmine Tea

Το τσάι γιασεμί είναι γνωστή από την πλειονότητα των διατροφολόγων ως πρόσθετο στην απώλεια του βάρους. Το τσάι γιασεμί δεν έχει δυναμωτικές ιδιότητες, όπως το πράσινο τσάι, αλλά έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή ένταση. Η γεύση του με ένα φλυτζάνι τσάι γιασεμί είναι γλυκιά και σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι θα προσφέρει ισχυρό τονωτικό και ενεργητικός αποτελέσματα.
Σίγουρα, δεν είναι ένα από τα πιο ισχυρά αφροδισιακά, αλλά το τσάι γιασεμί βοηθά έναν οργανισμό να χαλαρώσετε και να ανακτήσει τη δύναμή της στο άγχος ή σωματικά και ψυχικά περιόδους υπερφόρτωσης.

Jasmine πετρελαίου

Οι ιδεολόγοι της αρωματοθεραπείας χρήση αυτού του πετρελαίου γιασεμί σε συνδυασμό με σταγόνες ylang ylang πετρελαίου. Το μίγμα αυτό βοηθά να ανακτήσει την υγιή κατάσταση του νου και του σώματος.

Προειδοποίηση


Δεν συνιστάται να καταναλώνουν τσάι γιασεμί σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν συνιστάται να καταναλώνουν τσάι γιασεμί με άδειο στομάχι, για την πρόληψη προκαλώντας υψηλή οξύτητα. Μετά από 5 μμ το καλύτερο είναι εάν η κατανάλωση του τσαγιού γιασεμί, παύει να αποτρέψει την αϋπνία.
πηγες