Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Συντηρήστε βατόμουρα στο σπίτι σας




1. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:

Όλες οι ποικιλίες βατόμουρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


2. ΠΟΣΟΤΗΤΑ:

Συνήθως, το χαρτοκιβώτιο, με το οποίο διατίθενται στην αγορά τα βατόμουρα, ζυγίζει 36 kg και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ην πλήρωση 18 έως 24 περιεκτών του 1 kg. Κατά μέσο όρο, τα 12 kg βατόμουρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρωση 7 περιεκτών του 1 kg. Επίσης, για την πλήρωση 9 περιεκτών των 500 g, απαιτούνται 7,5 kg βατόμουρων. Τέλος, κατά μέσο όρο 1 kg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή 500 g κατεψυγμένων βατόμουρων.   


3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ:

Επιλέγουμε βατόμουρα που είναι τρυφερά, στερεά, έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο μπλε, και έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Τοποθετούμε τα βατόμουρα στο ψυγείο για 1 – 2 ημέρες, προκειμένου να βελτιώσουμε το άρωμά τους, και κατόπιν τα συντηρούμε.


4.  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Λίγο πριν την προετοιμασία τους, πλένουμε 1 – 2 kg βατόμουρα την ίδια χρονική στιγμή, και κατόπιν τα στραγγίζουμε καλά. Δε μουλιάζουμε τα βατόμουρα.


5.  ΚΑΤΑΨΥΞΗ:

Δεν πρέπει να καταψύχουμε περισσότερα από 2 kg βατόμουρα ανά κυβικό μέτρο χωρητικότητας του καταψύκτη ημερησίως.

Συσκευασία σε σιρόπι
Αναμιγνύουμε και διαλυτοποιούμε 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη σε 4 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από αυτό το σιρόπι ανά kg κατάλληλα προετοιμασμένου φρούτου. Για να παραμείνουν τα βατόμουρα βυθισμένα στο σιρόπι, τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι πτυχωτού, αδιάβροχου χαρτιού ή χαρτιού περιτυλίγματος στο στόμιο του περιέκτη, και πιέζουμε τα φρούτα προς τα κάτω μέσα στο σιρόπι, προτού σφραγίσουμε τον περιέκτη.

Συσκευασία σε ζάχαρη:
Αναμιγνύουμε ½ φλιτζάνι ξηρή ζάχαρη με κάθε kg κατάλληλα προετοιμασμένου φρούτου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιλέγουμε βατόμουρα που είναι τρυφερά, στερεά, έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο μπλε, και έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Λιωμένα ή πολτοποιημένα βατόμουρα:
Για την παρασκευή λιωμένων ή πολτοποιημένων βατόμουρων, συμπιέζουμε ή λιώνουμε τα βατόμουρα, μετά το πλύσιμό τους, μέσω ενός κόσκινου βρογχίδων πολύ μικρής διαμέτρου, ή τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ ή μίξερ. Αναμιγνύουμε 1 – 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη με κάθε kg λιωμένων ή πολτοποιημένων βατόμουρων. Αναμιγνύουμε μέχρις πλήρους διαλυτοποίησης της ζάχαρης.

Συσκευασία:
Γεμίζουμε πλαστικούς περιέκτες των 500 g ή του 1 kg, κατάλληλους για την κατάψυξη ή ευρύστομα βάζα που κλείνουν αεροσταγώς, επίσης κατάλληλα για την κατάψυξη. Αφήνουμε κενό χώρο, ύψους 2,5 cm από το στόμιο, στην περίπτωση των περιεκτών του 1 kg και 1,3 cm, στην περίπτωση των περιεκτών των 500 g. Σφραγίζουμε, επισημαίνουμε και καταψύχουμε. Δε χρησιμοποιούμε περιέκτες, χωρητικότητας των 5 kg.

Ταχεία κατάψυξη μεμονωμένων τεμαχίων ή Κατάψυξη των βατόμουρων με τη μέθοδο των δίσκων:
Τα βατόμουρα μπορούν να καταψυχθούν, χωρίς προηγούμενο πλύσιμο, και κατόπιν να πλυθούν, προτού διατεθούν στην κατανάλωση. Μία άλλη επιλογή είναι το πλύσιμο και το στέγνωμα των βατόμουρων με τη βοήθεια μιας καθαρής πετσέτας πριν από την κατάψυξη. Απλώνουμε τα βατόμουρα σε μονή στιβάδα πάνω σε ένα επίπεδο δίσκο και τα τοποθετούμε στον καταψύκτη. Από τη στιγμή της σκλήρυνσής τους, τα μεταφέρουμε σε περιέκτη ή σε σακούλα συσκευασίας, κατάλληλα για την κατάψυξη. Δεν αποψύχουμε πριν την κατανάλωσή του.


6.  ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ:

Πλένουμε τα βάζα. Προετοιμάζουμε τα καπάκια, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Τα βατόμουρα μέσα στα βάζα μπορεί να είναι καλυμμένα είτε από νερό είτε από χυμό μήλου ή σταφυλοχυμό ή πιο συνηθισμένα από πολύ αραιό, αραιό ή μετρίως αραιό σιρόπι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για να παρασκευάσουμε πολύ αραιό σιρόπι για να γεμίσουμε 1 δωδεκάδα περιεκτών του 1 kg, αναμιγνύουμε 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη με 10 ½ φλιτζάνια νερό και θερμαίνουμε για να διαλυτοποιήσουμε τη ζάχαρη˙ για ένα αραιό σιρόπι, αναμιγνύουμε 2 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη με 9 φλιτζάνια νερό˙ ή αναμιγνύουμε 3 ¾ φλιτζάνια ζάχαρη με 8 ¼ φλιτζάνια νερό, προκειμένου να παρασκευάσουμε ένα μετρίως αραιό σιρόπι. Συσκευάζουμε ζεστά ή ωμά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί. Σκουπίζουμε το στόμιο των βάζων με καθαρό και υγρό χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε τα καπάκια, προσθέτουμε τις ταινίες ασφαλείας και αποστειρώνουμε τα βάζα.

Συσκευασία των βατόμουρων εν θερμώ:
Τοποθετούμε τα στεγνά βατόμουρα στο ζέον σιρόπι, στο ζέοντα χυμό ή στο ζέον νερό και βράζουμε για 30΄΄. Γεμίζουμε τα καθαρά βάζα με τα ζεστά βατόμουρα και το υγρό που κοχλάζει, φροντίζοντας να παραμείνει κενός χώρος, ύψους 1,3 cm από το στόμιο τους.

Συσκευασία ωμών βατόμουρων:
Τοποθετούμε τα στεγνά βατόμουρα στα βάζα και τα καλύπτουμε με το υγρό επιλογής μας (ζέον νερό, χυμό ή ζέον σιρόπι), αφήνοντας ένα κενό χώρο, ύψους 1,3 cm από το στόμιο των βάζων.

Επεξεργασία των βατόμουρων σε αποστειρωτήρα βραστού νερού (χύτρα ταχύτητας):
Γεμίζουμε τη χύτρα ταχύτητας με νερό μέχρι τη μέση και προθερμαίνουμε στους 80οC, στην περίπτωση συσκευασίας των βατόμουρων εν θερμώ, ή στους 60οC, στην περίπτωση συσκευασίας των ωμών βατόμουρων. Τοποθετούμε τα σφραγισμένα βάζα πάνω στο ράφι της χύτρας ταχύτητας και βυθίζουμε το ράφι μέσα σε αυτήν, με τη βοήθεια των χειρολαβών. Προσθέτουμε νερό, εφόσον απαιτείται, μέχρι 2,5 cm πάνω από το στόμιο των βάζων. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει έντονα, τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, προκειμένου να διατηρήσουμε ήπιο βρασμό, και συνεχίζουμε την αποστείρωση για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μετά την ολοκλήρωση της αποστείρωσης, βγάζουμε τη χύτρα από την εστία και αφαιρούμε το καπάκι. Περιμένουμε για 5 λεπτά πριν αφαιρέσουμε τα βάζα. Απομακρύνουμε τα βάζα από τη χύτρα ταχύτητας και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ράφι ή μια στεγνή πετσέτα. Δεν σφίγγουμε ξανά τις ταινίες ασφαλείας. Ψύχουμε τα βάζα στον ατμοσφαιρικό αέρα για 12 – 24 ώρες. Αφαιρούμε τις ταινίες ασφαλείας και ελέγχουμε τη σφράγιση των καπακιών των βάζων. Αν το κέντρο του καπακιού είναι οδοντωτό, τότε πλένουμε, στεγνώνουμε, επισημαίνουμε και αποθηκεύουμε το βάζο σε μέρος δροσερό, καθαρό και σκοτεινό. Αν το καπάκι δεν έχει βιδωθεί σωστά, τότε ελέγχουμε και αντικαθιστούμε το ελαττωματικό βάζο, χρησιμοποιούμε νέο καπάκι, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία που περιγράψαμε προηγουμένως. Πλένουμε τις ταινίες ασφαλείας και τις αποθηκεύουμε χωριστά. Τα βατόμουρα είναι καλό να καταναλώνονται μέσα σε 1 χρόνο, και είναι ασφαλή για όσο χρονικό διάστημα το βάζο παραμένει αεροστεγώς κλεισμένο.   


7. ΧΥΜΟΣ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ:

Υλικά:
2 ½ φλιτζάνια έτοιμου Χυμού Βατόμουρου
3 φλιτζάνια Ζάχαρη
½ φλιτζάνι Αμυλοσιρόπιο
2 κουταλιές σούπας Χυμός Λεμονιού
Απόδοση: 4 βάζα των 250 g

Προετοιμασία του χυμού βατόμουρου:
Επιλέγουμε 4 φλιτζάνια ώριμων, επιτραπέζιων βατόμουρων. Δε χρησιμοποιούμε άγουρα βατόμουρα. Πλένουμε τα βατόμουρα και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Λιώνουμε τα βατόμουρα και θερμαίνουμε μέχρις βρασμού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 – 2΄ ακόμα. Συμπιέζουμε τα βατόμουρα μέσα από σουρωτήρι και αποστραγγίζουμε, έως ότου κρυώσουν αρκετά για να μπορούμε να τα χειριστούμε. Στραγγίζουμε το χυμό βατόμουρου μέσα από ένα διπλωμένο τυρόπανο (τουλπάνι) ή μια σακούλα από ζελατίνη. Απορρίπτουμε τον αποξηραμένο πολτό. Η απόδοση σε χυμό ανέρχεται σε περίπου 2 ½ φλιτζάνια.

Προετοιμασία του χυμού βατόμουρου:
Συνδυάζουμε τα συστατικά σε μπασίνα. Θερμαίνουμε μέχρις βρασμού και βράζουμε για ακόμα 1΄. Απομακρύνουμε τη μπασίνα από την εστία και αφαιρούμε τον αφρό. Αποχύνουμε το μίγμα σε ζεστά βάζα των 250 g, αφήνοντας κενό χώρο, ύψους 0,6 cm από το στόμιο τους. Σκουπίζουμε καλά τα πάσα των βάζων και βιδώνουμε τα καπάκια. Αποστειρώνουμε για 10΄ σε ζέον υδατόλουτρο    Του Θωμά Ζαφειριάδη
Τεχνολόγου Τροφίμων MSc – Κτηνίατρου                                                                                ΠΗΓΗ .http://www.agrotikabook.gr/

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

         
Η Ικαρία μας εκτός από ένα απέραντο μαγευτικό τοπίο Ήλιου και Θάλασσας ξεχωρίζει και για την πλούσια γευστική παράδοση της που διατηρείται ζωντανή ακόμη και σήμερα.


Τη  παράδοση της Ικαρίας έχει σκοπό να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Εδεσμάτων που θα πραγματοποιηθεί στη κεντρική πλατεία του Χριστού Ραχών 7 μέχρι 12  Αυγούστου


Το Φεστιβάλ αυτό θα είναι μία γιορτή γεύσεων ΚΑΙ χειροτεχνημάτων όπου επιλεγμένοι παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ικαρία θα συναντηθούν με τους φίλους ,επισκέπτες του Νησιού μας που αναζητούν αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις οι οποίες είναι ταυτισμένες με την Ικαριώτικη κουλτούρα και πολιτισμό.


Τρόφιμα και ποτά σαπούνια και κηραλοιφές  κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο με συνταγές απο τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας θα εκτεθούν στους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιλέγουν απ’ευθείας από τους παραγωγούς.


Μέλια και προϊόντα μελιού, ελιές, ελαιόλαδο,  σάλτσες, μανιτάρια, λαχανικά, , ποτά, κρασιά, ξύδια, αρτοποιήματα, βότανα,, μπαχαρικά, γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, σαπούνια ,κρέμες από κερί ,κοσμήματα ,καλάθια , ... όλος ο υπέροχος κόσμος  από ποιοτικούς παραγωγούς από όλη την Ικαρία  θα παρουσιασθεί στη γιορτή αυτή που οργανώνεται στο Χριστό Ραχών από 7 μέχρι 12  Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού ΚΆΛΩΣ ΝΑ ΟΡΊΣΕΤΕ ΚΆΛΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΧΤΟΎΜΕ!!!!!!!!!!

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

2η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ στο Φραντάτο Ικαρίας


Άρωμα Ικαρίας και φέτος στο Όμορφο Φραντάτο απο τον κ Μανώλη Ζαχαρογιάννη με τις ξύλινες κατασκευές του ,την Σταματούλα  με τα μελένια παστέλια τις ,τη Δώρα  με τα πολύ όμορφα ζωφραφιστα  βότσαλα της , τη Ματούλα με τα γευστικά γλυκά  ,τη Λίνα με τις κηραλοιφές απο πρόπολη, το Μπόλι και τον Γιάννη με τα θεραπευτικά τους βότανα τη Μαριέττα με τα αρωματικά σαπούνια και,κρέμες...... τον Νίκο με με τις όμορφες κρέμες σώματος ,.......τον Αποστόλη και τον Τηλέμαχο  με τα καλότεχνα κοσμήματα τους .........και φυσικά τον Σύλλογο του Φραντατου που δημιουργούσε όλη αυτή την γιορτή Ευχαριστούμε και του χρόνου ακόμα καλύτερα!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πως να φτιάξω ενα φυσικό αποσμητικό η αντισηπτικό από λεμόνι ....


Φυσικό καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό  η σαν αποσμητικό                                                                                                                                                                   Θα χρειαστείτε                                                                  φρέσκες φλούδες από  λεμόνια                                             ένα με δυο κλαδάκια δενδρολίβανου                                   ξύδι λευκό ,νερό                                                             εκχύλισμα βανίλιας η κάποιο αιθέριο έλαιο που εσείς αγαπάτε                                                                                                       Τοποθετείτε τις φλούδες ,το δενδρολίβανο σε ένα γυάλινο βάζο προσθέτετε το εκχύλισμα της βανίλιας και σκεπάζετε με  ξύδι και νερό Κλείνετε καλά το βάζο και το αφήνετε για 2 εβδομάδες  ανακατεύοντας συχνά το μείγμα μέσα στο βάζο Μετά από τις 2 εβδομάδες σουρώνετε το μείγμα και το βάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με ψεκαστήρα Αυτό λοιπόν ήταν.......Είναι φτηνό και εύκολο να το φτιάξετε       ΚΑΛΌ ΚΑΘΆΡΙΣΜΑ                                                                  πηγη 

Πώς να κάνετε μανιτάρια τουρσί


Μια συνεργασία μεταξύ της Πράσινης Αναγέννησης και Wildcraft 
Γυρισμένο στο Casa Mori                                                                               - 
Συνταγή: 
- Ένα μπουκάλι λευκό κρασί 
- 500ml λευκό ξύδι 
- 4 σκελίδες σκόρδο 
- 5 κλαδάκια θυμάρι 
- 5 φύλλα φασκόμηλου 
-  πιπέρι 
- 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
- 1 κιλό φρέσκα κομμένα πορτσίνι η όποια άλλα μανιτάρια σας αρέσουν 

Προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το αλάτι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 
Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. 
Μαγειρεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. 
Κρυώνουμε το μείγμα 
Αποστειρώνουμε ένα βάζο με νερό που βράζει. 
 Τοποθετούμε το μίγμα μέσα στο βάζο  και συμπληρώνουμε το με ελαιόλαδο. πηγηhttps://www.airbnb.com/rooms/2098995 

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ - Καρκινογόνος ουσία στις κάψουλες του εσπρέσο


 Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.
Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.
«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
 
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.
 
Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:
 
*Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)
*Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml
*Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml
*Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml
 
«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.
 
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.
 
Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. 
 
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.
 
Στην ίδια μελέτη φάνηκε σύμφωνα με tanea, πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.
 
Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία                                                          πηγη .http://nasepo.gr

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Την τέντα σου και σε άλλη παραλία.

Katie Daisy Το Savoir Vivre του καλού camperΌταν ήμουν παιδούλα έκανα πολύ ελεύθερο κάμπινγκ με μαμά, μπαμπά, τους φίλους τους, τις κιθάρες τους, τα παιδάκια τους και δεν θυμάμαι κι εγώ πόσοι μαζευόμασταν. Θυμάμαι όμως μια χρονιά κάπου στις αρχές των ‘80s (μην πω τέλη ‘70s), στο Καμάρι της Σαντορίνης, εκεί που τώρα κάνουν παρέλαση οι χαβαγιάνας, τα μοχίτοζ και οι γκόμενες που τους μπάρμεν τους λένε μιξόλοτζιστς, που είχαμε στήσει τη σκηνούλα μας κάτω από ένα δεντρί και δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στην παραλία, παρά μόνο σε απόσταση χιλιομέτρων ή έκαναν καμία cameo εμφάνιση. Εκεί λοιπόν η μανούλα μου, μου έμαθε μερικά πράγματα για να μην καταστρέφω τη φύση, το τοπίο, τη σιγαλιά των διακοπών και το κέφι κανενός ξέμπαρκου που έσκαγε ενίοτε παραδίπλα. Μετά ήρθε το lifestyle και πήγαινα για χρόνια μόνο σε ξενοδοχεία. Μετά πέθανε το ιλουστρασιόν και ήρθε το lifestyle της οικονομίας και ξαναθυμήθηκα τη σκηνή, τα πασαλάκια, τα εμπριμέ φαγωμένα σεντονάκια και τα κουνούπια.

Επειδή οι περισσότεροι κάπως έτσι θα τη βγάλουμε και φέτος, πριν τα πετάξουμε όλα επάνω στη σκηνή του διπλανού στην παραλία, ας έχουμε στο μυαλό μας τουλάχιστον τα βασικά.
1
1. Τα πασαλάκια σας, αυτά τα τόσο αναγκαία για να μη σας πάρει το μπουρίνι και σας σηκώσει (που σιγά μη σας πάρει με τόσα που έχετε κουβαλήσει μέσα στη σκηνή αλλά τέλος πάντων), μην τα καρφώνετε ανάμεσα στα πασαλάκια των διπλανών σας. Γενικώς μην τα καρφώνετε εκεί που υπάρχει ένας απειροελάχιστος χώρος που μπορεί ο άλλος να βάλει την πατούσα του μέσα στην άγρια νύχτα για να πάει για το ψιλό του. Εκτός αν θέλετε να σωριαστεί επάνω σας, να αγκαλιαστείτε ουρλιάζοντας όλοι μαζί, να μπλεχτείτε, να ξυπνήσουν και οι άλλοι, να γίνει φασούλα. Όπως τη βρίσκει κανείς.
2
2. Να έχετε μαζί σας πολλές σακούλες, να μαζεύετε όλα τα σκουπίδια σας και να τα πετάτε σε κάδους. Αν δεν υπάρχουν κάδοι κοντά, να μαζεύετε τις σακούλες σας κάπου συγκεκριμένα όλοι μαζί και όταν πηγαίνετε τη βόλτα σας εκτός παραλίας να τις πετάτε εκεί που πρέπει. Θα έλεγε κανείς ότι είναι αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι. Α, ναι και ειδικά οι γυναίκες που βρίσκεστε στις στραβές σας ημέρες, παραπάνω προσοχή στο τι πετάτε, που το πετάτε και πώς το πετάτε. Δεν θα έρθει κανένας Eric Northman να σας ερωτευτεί και να σας μπήξει τα fangs του, το True Blood πέθανε ή έστω πεθαίνει, λίγα επεισόδια έμειναν μόνο (ζήτω το True Blood).
3
3. Κάντε σεξ όσο γουστάρετε. Φωνάχτε κιόλας (εμένα δεν με ενοχλεί, αντιθέτως) αλλά όταν είναι να το φωνάχτε και να ρίξετε και τα μπατσάκια σας και να τους ξεταπώσετε τους φελλούς (φελλούς είπα, μην αλλάζετε τα γράμματα, δεν παίζουμε σκραμπλ), φροντίστε να το κάνετε σε ώρα που ο κόσμος δεν κοιμάται ή ακόμη καλύτερα σε ώρα που όλοι κολυμπάνε και τη βρίσκουν με τα καραβάκια που αρμενίζουν. Στη σιγαλιά της νύχτας, το «πλοπ-πλοπ» και το «αχ βαχ» ταράζει κόσμο. Με κάθε έννοια. Ειδικά τους φρεσκοχωρισμένους. Επίσης αν είστε παρέα χαβαλεδιάριδων (όλοι θέλουμε να είμαστε αλλά υπάρχει μία νοητή γραμμή που διαχωρίζει τον χαβαλέ από τον κωλοπαιδισμό) και πάρετε χαμπάρι ότι κάποιοι καημένοι προσπαθούν να ενωθούν εις σάρκαν μίαν μέσα στη μούγκα, μην πάτε έξω από τη σκηνή και αρχίσετε να χειροκροτάτε τη στιγμή που η σκηνή σταματήσει να πηγαίνει σαν κατάρτι μαούνας που περνάει το Κάβο Ντόρο. Έχει συμβεί σε γνωστό μου ζευγάρι στη Σίφνο και δεν τους άρεσε να ξέρετε. Αν είναι φίλοι σας, τραμπουκίστε τους άφοβα. Τους ξένους αφήστε τους στον έρωτά τους. Όχι τίποτε άλλο, μη φάτε και καμιά παντόφλα.
4
4. Το θέμα του ροχαλητού είναι ένα θέμα αλλά εγώ δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω ξυπνήσει άνθρωπο σε ξενοδοχείο στην Ικαρία που κοιμάται σε δωμάτιο άλλου ορόφου. Επειδή όμως είναι ένα θέμα που δεν έγκειται στην κακή πρόθεση του ανέμελου κάμπερ, καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα ζευγάρι ωτασπίδες. Δικαιολογίες τύπου «δεν τις μπορώ, κολλάνε, δεν ξέρω πώς μπαίνουν, γλιστράνε, δεν μπορώ να νιώθω ότι είμαι απομονωμένος κλπ.» δεν υφίστανται. Πλέον υπάρχουν όλων των ειδών βουλώματα για τα αυτιά που ταιριάζουν σε κάθε τρύπα και όσο για το θέμα της απομόνωσης (επειδή το εξασκώ το άθλημα από τότε που η μάνα μου γέννησε την αδερφή μου και ούρλιαζε μέσα στη νύχτα γιατί άλλαζε δόντια και άστα να πάνε, οπότε ξέρω), βάζετε μόνο τη μία τάπα στο ένα αυτί, κοιμάστε επάνω στο άλλο, μέχρι να γυρίσετε πλευρό σας έχει πάρει ο ύπνος πλέον και θέμα κλειστοφοβίας δεν παίζει με το ένα αυτί γυμνό. Πάει το λύσαμε και αυτό.
5. Η μουσική. Ωραίο πράγμα η μουσική. Ευφραίνει καρδίαν. Όταν δεν βαράει στα 127 ντεσιμπέλ that is. Γιατί όταν βαράει, βαράνε και οι καμπάνες της αποκάλυψης. Και μετά αρχίζουν τα αντίποινα και για να σου τη σπάσει ο άλλος που έβαλες Καρά τέρμα, θα βάλει Slayer και μετά μία άλλη γκόμενα θα πεισμώσει και θα βάλει Rihanna και τα indie τυπάκια θα αρχίσουν να ουρλιάζουν «the mousy girl screams violenceeeeee, violenceeeeeeeee» (μιας και το έφερε η κουβέντα, μη χάσετε τα δύο live των Of Montreal στο six d.o.g.s, θα καεί το πελεκούδι, πηγαίνετε μετά διακοπές) και ο εναλλακτικός φοιτητής που θα θέλει να σου δείξει τι πα να πει πχιότητα θα αρχίσει να τραγουδάει την Πριγκιπέσα και τα ψάρια θα βγουν από το νερό, ο ήλιος δεν θα δύσει για 60 μέρες, θα μετατοπιστούν οι πόλοι, γενικώς όχι καλή φάση. Δεν θα είναι ωραία πιστεύω.
Κατασκήνωση6. Δεν «δανειζόμαστε» τα μανταλάκια, σκοινάκια για άπλωμα, αντικουνουπικά, κρέμες, αφρόλουτρα ή οτιδήποτε άλλο μας φαίνεται χρήσιμο από τους διπλανούς εν αγνοία τους και χωρίς την έγκρισή τους.
7. Μην απλώνεστε ρε παιδιά. Ξέρω, θέλετε να νιώθετε σαν στο σπίτι σας και έχετε πιθανότατα κουβαλήσει, στρώματα, καρέκλες, φουσκωτούς καναπέδες, αιώρες, τάπερ, τάβλι και όλα τα συναφή αλλά ‘νταξ. Μην καβαλάτε τους άλλους. Μαζευτείτε λίγο. Και μην κρεμάτε την αιώρα σας επάνω από το κεφάλι του διπλανού εκτός αν κάτι προσπαθείτε να του πείτε (δεν ξέρω τι αλλά μπορώ να φανταστώ διάφορα).
8. Α, και μιας και ανέφερα το τάβλι. Χαλαρώστε λίγο με τα πούλια, ε; Ε; Εεεε; Ναι εντάξει είστε και πολύ μάγκες και θερμόαιμοι και δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας και γαμώ την αδικία, την γκαντεμιά μου και τα ντόρτια σου μέσα αλλά θα σας πω κάτι που ίσως δεν έχετε ματαφανταστεί. Αυτό που όλοι θυμόμαστε μετά από τη θεατρική έξοδο με δυνατό κλείσιμο του ταβλίου, πέταγμα ζαριών στον αέρα και ταυτόχρονη κλωτσιά στην άμμο με βουτιά σαγιονάρας στο βυθό, είναι ότι πολύ απλά δεν ξέρετε να χάνετε, ότι είστε κακομαθημένοι, attention seekers, κωμικές καρικατούρες. Έτσι θέλετε να σας θυμούνται δηλαδής; Αν ναι, οκέι, συνεχίστε ό,τι κάνατε (λίγο πιο ήσυχα όμως).
9. Η αφόδευσις καλό θα είναι να γίνεται σε κοντινά μαγαζιά ή στις τουαλέτες του κάμπινγκ. Αν δεν υπάρχει τίποτε από τα δύο, πηγαίνετε μακριά, πολύ μακριά, πάρα πολύ μακριά και μετά θάφτε τα καλά. Γιατί πρέπει να σας το πω εγώ αυτό;
10. Όταν ξυπνάτε με τις κότες (γιατί πολλοί το κάνετε, το ξέρω), απομακρυνθείτε ἡσύχως από τον χώρο των σκηνών και αναλύστε στον φίλο σας που ξύπνησε και αυτός ή στον φίλο σας που πήρατε στο κινητό και αρμενίζει σε άλλο νησί ή φλέγεται στο γραφείο ή το διαμέρισμά του, το πώς σας έκατσε ή δεν σας έκατσε εχτές η Νεφέλη (η γενιά της μάστιγας των Νεφελών που είχε χτυπήσει όλες τις λεχώνες μάνες στα ‘90s έχει μεγαλώσει πια και γυρίζει τα νησιά με καυτά σορτσάκια, ξέρω τι λέω) χωρίς να σας πάρουν χαμπάρι και υπόλοιπες Νεφέλες. Γιατί μια παρέα είμαστε όλοι, εκτός του ότι θα ξυπνήσετε τους ξενύχτηδες, θα το μάθει και η Νεφέλη της διπλανής σκηνής, θα το πει στην άλλη Νεφέλη, θα φτάσει στ’ αυτιά της δικής σας και μετά θα γίνει της Νεφέλης το κάγκελο, βοήθειά μας.
11
11. Τα παιδιά. Καλά είναι και τα παιδιά. Τα γλυκούλικα. Που τρέχουν με τα ποπουδάκια τους γεμάτα άμμο και φέρνουν δώρο στους γονείς έναν πεθαμένο μαριδάκι που έχει κολλήσει επάνω σε κάτι σκουρόχρωμο που μοιάζει με κακά σκύλου. Λατρεία. Αλλά να σας πω κάτι; Μήπως είναι καλύτερα να επιλέγετε να πηγαίνετε οικογενειακές διακοπές εκεί που πάνε οικογένειες και όχι εκεί που είναι τίγκα στους μπακούρηδες και στα καψουροζευγαράκια; Λέω.
12
12. Αν δεν έχετε φορτιστή και δεν μπορείτε να αντέξετε λεπτό χωρίς όλα τα «i» του ελέους αλλά ελπίζετε ότι κάποιος θα βρεθεί να σας δανείσει, μην φύγετε από την πόλη. Απλά μην φύγετε από την πόλη. Αλλά και φορτιστή να έχετε, μπορεί να μην έχει πρίζες εκεί ή να έχει ελάχιστες που να μη φτάνουν κάθε μέρα για όλους. Πάρτε μαζί σας βιβλία. ΒΙΒΛΙΑ. Κάνουν καλό. , αφήστε την τεχνολογία στο σπίτι. Μάλλον τσάμπα γράφω αλλά είπα να κάνω μία προσπάθεια.
13. Αν είστε σε σχέση-άσχετη -κοινώς αν γκρινιάζετε συνεχώς, είστε σε ρουτίνα ή είστε φρεσκοδεσμευμένοι και δεν ξέρετε αν ταιριάζετε στις διακοπές-, θα σας συμβούλευα να κλείσετε ένα δωμάτιο ή να στήσετε τη σκηνή μακριά από όλους τους άλλους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άβολο, ενοχλητικό και εκνευριστικό, από ένα ζευγάρι που γκρινιάζει και τσακώνεται στις διακοπές. Δηλαδή στην πόλη σας τι γίνεται; Έρχεται κάθε βράδυ ο πολιτσμάνος να σας μαζέψει; Εμείς πότε θα χαλαρώσουμε αν εσείς δεν σταματάτε την κρεβατομουρμούρα; Α, και που είστε, όχι να τα μαζεύετε όλη μέρα για να του τα ψάλετε το βράδυ στη σκηνή «που θα είστε μόνοι σας», εσείς και άλλοι 40 νοματαίοι τριγύρω. Από ύφασμα είναι το ρημάδι το αντίσκηνο όχι από τσιμέντο.
14
14. Τα αντικουνουπικά είναι απαραίτητα αλλά επειδή κάποιοι είναι αλλεργικοί στα τόσο δημοφιλή φιδάκια (εγώ δηλαδή), προτιμήστε τα φαναράκια με ρεσό σιτρονέλας (μακριά από θάμνους, ξερόκλαδα και δέντρα, μπορεί να είναι φαναράκια αλλά ποτέ δεν ξέρεις) ή τα άπειρα αντικουνουπικά σπρέι που κυκλοφορούν για όλους τους τύπους δέρματος και σε φυτικά προϊόντα (δεν έχω τιμοκατάλογο αλλά υπάρχουν πολλά πλέον, έχω ακούσει πάντως ότι η καλέντουλα κάνει καλή δουλειά, μπορείτε να βάζετε και στο σκύλο σας για να μην πάθει καλαζάρ, μου το έχει πει κτηνίατρος, αλήθεια λέω, είπα και στον Θεοδόση να ψεκάζει τον Ζαχαρία).
15. Τώρα που ανέφερα τους σκύλους. Και τα σκυλιά φανταστικά είναι. Έχω κι εγώ έναν φανταστικό, τεράστιο, άσπρο, χαρούμενο και ζωηρό, θα σας τον δείξω άλλη φορά, δεν θέλω να μου τον ματιάσουν. Λοιπόν, ναι, είναι φανταστικά. Ιδίως όταν σκάβουν δίπλα στη σκηνή του άσχετου και γεμίζουν τα ταπεράκια του με χώμα, ούρα και μυρμήγκια είναι η καλύτερη φάση. Για εμάς που γελάμε μόνο. Για τον άσχετο όχι και τόσο. Ελέγξτε τα. Συγκρατείστε τα. Μην τα αφήνετε να γυρνάνε παντού μόνα τους όσο αξιολάτρευτα και αν είναι.
16
16. Πρέπει να μιλήσουμε για τους μπάφους. Και το λέω εγώ που έχω κάνει πολλά στη ζωή μου, δεν το αρνιέμαι. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε για τους μπάφους παιδιά, αλήθεια. Πρώτα πρέπει να σας πω ότι δεν αρέσουν σε όλους (σε περίπτωση που δεν το είχατε αντιληφθεί) και ίσως δεν θέλουν να το μυρίζουν δίπλα στη μούρη τους. Τι ίσως δηλαδή που έτσι είναι, οπότε αν δεν σας κάνει κόπο, εσείς που δεν θέλετε με τίποτα να το κόψετε το ρημάδι, κάντε το κάπου μακριά στην ακτή, με θέα το ηλιοβασίλεμα, χαλαρή μουσικούλα, φασούλα με το γκομενέτο, να πιάσει και ωραία τόπο ρε παιδί μου. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι (και σας το λέω επειδή παίζει με τόσους μπάφους που πιθανότατα έχετε πιει να μην το θυμάστε καν το περιστατικό αυτό, το οποίο όμως συμβαίνει, το έχω δει πολλές φορές, να ορκίζομαι) όταν το σκάτε κοντά σε κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι θα σας κατσικωθούν άλλοι πέντε (που αν είστε άντρες στην αρχή θα είναι μία γκόμενα μόνο η οποία μετά χωρίς να το καταλάβετε θα φέρει και την παρέα της ή αν είστε γυναίκες θα έρθει το τεκνό και μετά θα φέρει και όλους τους φίλους του) και δεν θα μείνει τίποτα για εσάς γιατί θα το κάνουν όλο οι ξένοι που επειδή το βρήκαν και τσάμπα θα το κρατάνε και μισή ώρα και μετά θα ξυπνήσουν και αυτοί που κοιμούνται παραδίπλα από τα: «έλα να γυρίζειιιιιιιιιιι, τι το κρατάς μία ώρα σαν τα αμερικανάκια ρε» και τα σχετικά και μετά θα γίνει μάχη στο Γαλατικό χωριό, θα ‘ναι (προφανώς σαν να μπαίνει η Άνοιξη αλλά δεν θέλω να εστιάσω σε αυτό) σαν να βουλιάζει ο Τιτανικός, ο πιανίστας θα συνεχίζει να παίζει και γύρω θα πέφτουν πιστολιές και καμία Ντόλι να σας σώσει δεν θα υπάρχει, απλά θα χαθείτε στο ηλιοβασίλεμα σαν φτωχοί και μόνοι καουμπόηδες.
17. Μην είστε ακατάδεκτοι, σνομπ και μονοφαγάδες γενικά πάντως. Αν έχετε -είτε αυτό είναι τσίπουρο, είτε τσιγάρα, είτε στρώματα παραλίας, είτε οτιδήποτε-, μοιράστε το απλόχερα. Είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθείτε με κάποιον τρόπο. Όλο το σύμπαν συνωμοτεί και τα σχετικά (λέμε τώρα). Το σίγουρο είναι ότι αν είστε γενικά έξω καρδιά, χαρούμενοι, δεκτικοί και με διάθεση για παρέα, θα σας κάτσει να γνωρίσετε και την καλή παρέα. Αλλιώς… που να σας φάνε τα κουνούπια και να ξημερώνει από τις τέσσερις. Χο. Χο.
Άντε καλές διακοπές βρε!  Της   Αντιγόνης Πάντα-Χαρβά http://popaganda.gr/savoir-vivre-tou-kalou-camper//