Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ




Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα υψηλής αξίας προϊόν διατροφής, με
συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται όλο
και περισσότερο η γαστρονομική και θρεπτική αξία του
σαλιγκαριού. Σε πολλές περιπτώσεις τα σαλιγκάρια έχουν
χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων
αλλά και για την παρασκευή καλλυντικών.
Ήδη, από την αρχαιότητα υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση
παρασκευασμάτων με βάση τα σαλιγκάρια.Τα φυσικά αποθέματα των εδώδιμων
σαλιγκαριών έχουν μειωθεί εξαιτίας της
εντατικής συλλογής τους και της υποβάθμισης
του φυσικού περιβάλλοντος (αποψίλωση των
δασών, εντατικοποίηση της αγροτικής
καλλιέργειας, πυρκαγιές κ.α.). Αυτό
αναπόφευκτα οδήγησε στην ίδρυση και
ενίσχυση της εκτροφής σαλιγκαριών..Έχουν βρεθεί κελύφη σαλιγκαριών σε αρχαιολογικές
ανασκαφές, μια ένδειξη ότι τα σαλιγκάρια έχουν
φαγωθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Ένας αριθμός των
αρχαιολογικών χώρων γύρω από τη Μεσόγειο που έχει
ανασκαφεί μας παρέχει φυσικές αποδείξεις της
μαγειρικής χρήσης διαφόρων ειδών σαλιγκαριών. Οι
Ρωμαίοι, ειδικότερα, θεωρούσαν τα σαλιγκάρια εκλεκτή
τροφή, όπως αναφέρεται στα γραπτά του Πλίνιου.                                                                                                                                                                                ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κάθε σαλιγκάρι ψάχνει για μαλακό έδαφος για να σκάψει
και να αφήσει τα αβγά του. Τα εναποθέτει σε μικρούς
λάκκους 2,5-4 εκ. Κάθε σαλιγκάρι γεννά περίπου 85
αβγά και τα μικρά σαλιγκαράκια γεννιούνται μετά από
2-4 εβδομάδες. Συνήθως τα σαλιγκάρια γεννούν όταν
έχει υγρασία και η πιο γόνιμη περίοδος τους είναι από
Φεβρουάριο έως Οκτώβριο.                                                                                                                                                                                                                             ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Τα σαλιγκάρια είναι γαστερόποδα μαλάκια και ερμαφρόδιτα
ανεπαρκή, δηλαδή από κάθε ζευγάρι θα έχουμε μία διπλή
επώαση. Στο κλίμα της χώρας μας το ζευγάρωμα και η απόθεση
πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο. Θεωρητικά δηλαδή έχουμε
περίπου 85 αυγά ανά επώαση.Ο κύκλος της βοσκής και της
αναπαραγωγής ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα, το υψόμετρο και
το είδος του σαλιγκαριού που θα χρησιμοποιηθεί.Το είδος Helix
Aspersa Mϋller είναι ένα είδος σαλιγκαριού που προσαρμόζεται
σε όλες τις καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιείται ευρέως στην
εκτροφή για τον μεγάλο αριθμό αυγών που προσφέρει. Υπάρχουν
3-4 αποθέσεις αυγών το χρόνο ανάλογα βέβαια με το κλίμα της
περιοχής που εκτρέφονται, με μέσο όρο τα 80-85 αυγά ανά
φωλιά.                                                                                                                                                                                                                                                                 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Σε όλο τον κόσμο, τα είδη του σαλιγκαριού (γένος Helix) είναι περίπου
4.000. Το σαλιγκάρι αγαπάει την υγρασία της ατμόσφαιρας και
αποφεύγει την υγρασία του εδάφους, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε για
το δρόσισμα τον σαλιγκαριών και να διευκολύνεται η εκροή νερών. Το
ασβεστώδες έδαφος είναι απαραίτητο, διότι σ’ αυτό ανατρέχει για να
κατασκευάσει και να επιδιορθώσει το κέλυφος αλλά και να παράγει το
περίβλημα των αυγών. Η αποστείρωση του εδάφους είναι σημαντική και
κρίνεται αναγκαία αφού η παρασιτική χλωρίδα αποτελεί κίνδυνο για την
επιβίωση του σαλιγκαριού. Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του, αξίζει να
σημειωθεί η μηδαμινή ποσότητα λίπους που υπάρχει και η παρουσία
αμινοξέων που περιέχει. Για ένα γεύμα στο σπίτι τα σαλιγκάρια πρέπει
να τεθούν σε νηστεία, αυτό όμως δεν ισχύει για τα σφραγισμένα, αφού
αυτά έχουν απομακρύνει κάθε υπόλειμμα τροφής από το πεπτικό τους
σύστημα.                                                                                                                                                                                                                                                                                ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ                                                                                                                                                                               Η εκτροφή σαλιγκαριών Ιταλικού τύπου, γίνεται σε εξωτερικά πάρκα στα οποία
υπάρχει μια ποικιλία χλωρίδας, τόσο αυτοφυείς όσο και φυτεμένη από τον
εκτροφέα. Τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούν την χλωρίδα για να τρέφονται καθώς
επίσης και για να προστατεύονται από της καιρικές συνθήκες. Στην εκτροφή αυτού
του τύπου, τα σαλιγκάρια είναι ποιο εκτεθειμένα στης καιρικές συνθήκες έναντι των
άλλων τύπων εκτροφής. Συνιστάται να επιλέγονται περιοχές που δεν έχουν πολλή
υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, για να μπορούν τα φυτά χωρίς υπερβολικό
πότισμα να διατηρηθούν χλωρά.Αντίθετα, αν ποτίζουμε υπερβολικά, θα ενοχλούμε τα σαλιγκάρια, τα οποία
το καλοκαίρι θέλουν να πέσουν σε νάρκη και με το πότισμα τα
αναγκάζουμε να ξυπνάνε, με αποτέλεσμα εάν επαναληφθεί αυτή η
εναλλαγή για αρκετές φορές, δηλαδή : ξύπνημα – νάρκη – ξύπνημα, τότε
θα εξασθενίσουν τα σαλιγκάρια και θα έχουμε μεγάλες απώλειες ή έως και
μηδενική παραγωγή. Από την άλλη εάν επιλέξουμε να μην ποτίσουμε και
ξεραθούν τα φυτά, μπορεί να εκτεθούν τα σαλιγκάρια στον ήλιο τόσο, ώστε
να έχουμε επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Η στρεμματική απόδοση με
αυτού του τύπου εκτροφής, λέγεται ότι είναι 600 - 1000 κιλά και ότι το
κρέας του σαλιγκαριού είναι ποιο ποιοτικό, έναντι των άλλων τύπων
εκτροφής, επειδή βρίσκεται κοντά στη φύση και τρέφεται μόνο από τα
φυτά. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος είναι
περίπου ένας χρόνος.                                                                                                                                                                                                                                              Στην εκτροφή σαλιγκαριών ανοιχτού Γαλλικού τύπου, Η εκτροφή σαλιγκαριών Ιταλικού τύπου, γίνεται σε εξωτερικά πάρκα στα οποία υπάρχει ποικιλία χλωρίδας
τόσο αυτοφυείς όσο και φυτεμένη από τον εκτροφέα Η τροφή του ανοιχτού τύπου,
αποτελείται ως επί το πλείστον από άλευρα καθώς επίσης και από την χλωρίδα Στην
εκτροφή σαλιγκαριών ανοιχτού Γαλλικού τύπου, έχουμε μέσα στα πάρκα ξύλινες
παλέτες, κάτω από της οποίες τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο από της καιρικές
συνθήκες. Η στρεμματική απόδοση μπορεί να φτάσει τα 3000 -3500 κιλά. Ο
χρόνος που χρειάζεται για να μεγαλώσουν τα σαλιγκάρια στο επιθυμητό μέγεθος
είναι περίπου 5-6 μήνες                                                                                                                                                                                                                                         Στην εκτροφή σαλιγκαριών κλειστού Γαλλικού τύπου, το έδαφος του εκτροφείου
συνήθως δεν έχει καθόλου χλωρίδα και αποτελείται από χαλίκι ή γαρμπίλι. Η
τροφή του κλειστού τύπου, αποτελείται αποκλειστικά τα άλευρα. Τα πάρκα
διαμορφώνονται ανάλογα για να υποδεχτούν τους γεννήτορες, για τα μικρά και
για την πάχυνση. Τα σαλιγκάρια μένουν κάτω από παλέτες τύπου λάμδα ή
απλές παλέτες. Το σύστημα ποτίσματος είναι καλό να είναι υδρονέφωση Η
απόδοση φτάνει τους 3-3.5 τόνους το στρέμμα.                                                                                    .                                                                                                      Η μέθοδο της κουρτίνας αποτελεί μια καινοτομία στην εκτροφή του σαλιγκαριού
κλειστού Γαλλικού τύπου και χρησιμοποιείται για την πάχυνση καθώς και για
την λήψη των αυγών των σαλιγκαριών για την παρασκευή του “Λευκού
Χαβιαριού” και για την παραγωγή γόνου σαλιγκαριού. Ένα εκτροφείο
σαλιγκαριών με την μέθοδο της κουρτίνας έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία
έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση του σαλιγκαριού και την υγιεινή
του χώρου. Στην κουρτίνα τα κόπρανα του σαλιγκαριού πέφτουν κάτω και έτσι
δεν έρχονται σε επαφή με τα σαλιγκάρια, επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι
υπάρχει πολύ καλός αερισμός που βοηθάει στην μη εξάπλωση ασθενειών.Δεν
επηρεάζεται καθόλου ο κύκλος ζωής του σαλιγκαριού.
Το σαλιγκάρι δεν έχει την ανάγκη να βρίσκεται σε οριζόντια θέση, μπορεί να
κινηθεί, να ζευγαρώσει ή να κοιμηθεί εξίσου άνετα σε κάθετη θέση ή ακόμη και
ανάποδα Στο σύστημα της κουρτίνας ο εκτροφέας μπορεί πολύ ποιο εύκολα να
κάνει της καθημερινές επιθεωρήσεις και εργασίες του. Βλέπει ανά πάσα στιγμή όλα
τα σαλιγκάρια χωρίς να τα ενοχλήσει και χωρίς να χρειάζεται να σκύψει για να
σηκώσει της παλέτες όπως γίνεται π.χ. στην μέθοδο του Γαλλικού τύπου εκτροφής
(για ένα στρέμμα υπολογίστε περίπου 200-250 παλέτες). Έτσι υπάρχει καθαρή
εικόνα σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι γονιμοποιήσεις, οι γέννες και η ανάπτυξη του
γόνου. Επίσης εντοπίζονται και απομακρύνονται πολλή εύκολα τα νεκρά
σαλιγκάρια, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται σε καθημερινή βάση, γιατί είναι η
κυριότερη εργασία για ένα υγιεινό και καθαρό εκτροφείο. Απλουστεύεται επίσης
πάρα πολύ το μάζεμα - συγκομιδή των σαλιγκαριών γιατί δεν χρειάζεται να
σκύβουμε όπως θα έπρεπε να κάνουμε στις παλέτες. Εδώ απλά βγάζουμε μια
κουρτίνα, μπορούμε να την κρεμάσουμε σε μια κατασκευή στυλ καλόγερου και
έτσι άνετα μαζεύουμε τα σαλιγκάρια μας γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.                                                                                                                             ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΤΡΟΦΗ
 ΛΑΧΑΝΟ
 ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΚΙΑ
 ΜΑΡΟΥΛΙ
 ΚΟΚΚΙΝΟΓΟΥΛΙ(ΠΑΝΤΖΑΡΙ)
 ΤΕΥΤΛΟ ΛΕΥΚΟ
 ΣΕΣΚΛΟ Η ΣΕΣΚΟΥΛΟ
 ΒΛΙΤΑ Η ΒΛΗΤΑ
 ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΛΕΙΜΩΝΙΟ Η ΚΟΚΚΙΝΟ
 ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ
 ΠΕΡΣΙΚΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ
 ΕΡΠΟΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙ
 ΜΗΔΙΚΗ
 ΒΙΚΟΣ
 ΔΑΚΤΥΛΙΔΑ
 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ
 ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ Η ΑΝΤΡΑΚΛΑ
 ΜΑΡΑΘΟΣ
 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
 ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
 ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ
 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
 ΛΟΥΙΖΑ
 ΜΕΝΤΑ
ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΥΡΑΜΑΤΩΝ
 ΣΙΤΑΡΙ
 ΚΡΙΘΑΡΙ
 ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ                                                                                                                                                                                                                                                  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα σαλιγκάρια είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν.
Η διατροφική τους αξία, καθώς και τα συστατικά τους τα
καθιστούν ανώτερα από τις περισσότερες τροφές που τρώμε
(π.χ. χοιρινό κρέας κ.λπ.). Επίσης, είναι νηστίσιμο φαγητό
και έχει ιδιαίτερες αφροδισιακές ιδιότητες! Δεν είναι τυχαίο
ότι έχει βρεθεί σε αρχαία γραπτά κείμενα πως
καταναλωνόταν κατά κόρον και ότι αποτελούσε από την
αρχαιότητα τον εκλεκτότερο των μεζέδων!
Η εγκαθίδρυση νέων μονάδων εκτροφής στην Ελλάδα θα
συμβάλει θετικά και στην προστασία των φυσικών
πληθυσμών των σαλιγκαριών.
Μπορεί τα σαλιγκάρια στον κήπο μας να ήταν ανέκαθεν
ανεπιθύμητα, όμως η σαλιγκαροτροφία αυτή τη στιγμή στην
Ελλάδα σίγουρα δεν προχωράει με τους ρυθμούς του
σαλιγκαριού. Ήδη η ζήτηση στην ελληνική αγορά έχει
αυξηθεί και οι εξαγωγές επίσης.
Άλλωστε το σαλιγκάρι αποτελεί μια εξαιρετικά
θρεπτική τροφή. Χωρίς πολλές θερμίδες είναι
σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, Ω3
λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και σιδήρου,
καλίου και μαγνησίου. Εκτός από εκλεκτός
μεζές τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούνται
επίσης στη φαρμακευτική, αλλά και για την
παρασκευή καλλυντικών κρεμών. Ήδη, από την αρχαιότητα υπάρχουν µαρτυρίες για τη
χρήση παρασκευασµάτων οι οποίες είχαν ως βάση τα σαλιγκάρια. O Πλίνιος τα
συνιστούσε για τους πόνους του στοµάχου και τις αιµορραγίες. Ο Γαληνός και ο
Ιπποκράτης τα θεωρούσαν πολύ ωφέλιµα για την υδρωπικία και την κήλη. Κατά το
µεσαίωνα τα συνιστούσαν για πάρα πολλές αρρώστιες, όπως στοµατικές διαταραχές,
βρογχίτιδα, φυµατίωση, πληγές, σκορβούτο κ.λπ.
Σύµφωνα µε πρόσφατες επιστηµονικές έρευνες, χηµικές ουσίες (λεκτίνες) που
αποµονώθηκαν από ορισµένα είδη σαλιγκαριών, βρίσκουν εφαρµογή ως δείκτες σε
έρευνες ιστοχηµείας, ανοσοϊστοχηµείας και ηλεκτρονικής µικροσκοπίας. Ιατρικές
έρευνες έδειξαν ότι οι λεκτίνες των σαλιγκαριών µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην
πρόβλεψη και στην έγκαιρη διάγνωση των µεταστάσεων σε ορισµένες περιπτώσεις
καρκίνου όπως ο καρκίνος του µαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου
και του προστάτη.                                                                                                      πηγη http://www.lemnosnails.com

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Χρόνια Πολλά

Το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα. Εύχομαι καλό Πάσχα και χρόνια πολλά!

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Βαλεριάνα η κερδοφόρα

ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Η μέση στρεμματική παραγωγή του ποώδους φυτού φθάνει τα 400-500 κιλά και μπορεί να δώσει ακαθάριστο εισόδημα 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα
«Φλέβα» υψηλών αποδόσεων κρύβει η καλλιέργεια της βαλεριάνας, με τη ζήτηση για φαρμακευτικά φυτά να είναι διαρκώς αυξανόμενη και τις τιμές χονδρικής να κινούνται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.
Η σπορά γίνεται από την αρχή της άνοιξης, τον Μάρτιο, μέχρι τον Μάιο. Η φύτευση των φυταρίων γίνεται έπειτα από 35 ημέρες
Η βαλεριάνα είναι ένα φαρμακευτικό πολυετές φυτό που δεν είναι απαιτητικό σε κλιματικές συνθήκες. Η μέση στρεμματική παραγωγή της βαλεριάνας φθάνει τα 400-500 κιλά και μπορεί να δώσει ακαθάριστο εισόδημα 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου ικανοποιητικά σε εύκρατα αλλά και ηπειρωτικά κλίματα. Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο.
Η απόδοση του αιθέριου ελαίου κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,7% και χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική γιατί χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό και ηρεμιστικό και παρουσιάζει αντισπασμολυτική, αγχολυτική και ηρεμιστική δράση.
Η βαλεριάνα είναι φυτό που το συναντάμε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και σε πολλές χώρες της Ασίας, ενώ καλλιεργείται επίσης στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η βαλεριάνα στην Ευρώπη καλλιεργείται κυρίως στη Γαλλία, την Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ως αυτοφυή, επτά είδη βαλεριάνας τα οποία συναντώνται σε περιοχές με μεγάλα αλλά και μικρά υψόμετρα στην ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.
Η βαλεριάνα είναι μία πολυετής πόα που φθάνει σε ύψος τα 0,60-1,20 μ. Εχει φύλλα σύνθετα, αποτελούμενα από 12-20 οδοντωτά και επιμήκη φυλλάρια. Τα φύλλα της περιβάλλουν τους βλαστούς με τους κολεούς τους. Από την αρχική ρίζα ενός νεαρού φυτού αναπτύσσονται βλαστοφόροι οφθαλμοί που εξελίσσονται σε βλαστούς (αδέλφια) επάνω στους οποίους αναπτύσσονται νέοι βλαστοί.
Οι ρίζες της βαλεριάνας χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα έντονη οσμή που αναπτύσσεται κυρίως μετά την ξήρανσή τους.
Η βαλεριάνα ανθίζει κατά τον Μάιο και έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εύκρατα αλλά και σε ηπειρωτικά κλίματα. Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, αλλά σε γόνιμα και υγρά εδάφη αποδίδει καλύτερα.
Το φυτό αυτό έχει ανάγκη από μέτριες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο.
Η βαλεριάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορείο κατά την άνοιξη. Για την καλλιέργεια ενός στρέμματος απαιτείται σπόρος περίπου 50 γρ. Οταν τα φυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα, γίνεται η μεταφύτευσή τους σε κυψελίδες δίσκων όπου αναπτύσσονται και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι στα μέσα Απριλίου - μέσα Μαΐου. Η μεταφύτευση γίνεται δύο μήνες μετά τη σπορά και αφού τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 12-15 εκατοστά. Το χωράφι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και η φύτευση γίνεται με τα χέρια ή με φυτευτική μηχανή.
Στη βιολογική καλλιέργεια πρέπει να γίνεται η λίπανση με κομπόστ ή με κοπριά ή με εμπορικά οργανικά λιπάσματα.
Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις 30Χ80 εκατοστά με μία πυκνότητα φυτεύσεως 4.000-4.500 φυτά το στρέμμα. Από την αρχή της άνοιξης τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα αλλά ανθίζουν το επόμενο έτος, από τα τέλη Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου. Η καλλιέργεια αυτή απαιτεί πολλές αρδεύσεις αλλά και πολλά σκαλίσματα. Η διάρκεια της καλλιέργειας της βαλεριάνας είναι 2 έτη.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της βαλεριάνας είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Η ρίζα και το ρίζωμα της βαλεριάνας περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που αποτελείται κατά 1% από εποξυβαλεριανικό τριεστέρα. Ο εστέρας αυτός διασπάται με την παρουσία της οξειδάσης σε βαλεριανικό οξύ και μεθυλκετόνη.
Το πρώτο από αυτά έχει σπασμολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ το δεύτερο είναι ελαφρά αναισθητικό. Σκευάσματα της δρόγης και εκχυλίσματα της χρησιμοποιούνται ως ήπια ηρεμιστικά. Η ιδιότητα αυτή της βαλεριάνας οφείλεται στο βαλερινικό οξύ που περιέχεται στην ξηρή δρόγη ρίζας σε ποσοστό 0,15-0,20%.Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εταιρεία Symagro. Επιστημονικό &Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. 6944846475, 26510-07653. info@symagro.com
Κώστας Νάνος
πηγες  ethnos.gr


http://www.proson.gr/


Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Χρόνια Πολλά με Άρωμα Ανάστασης 

Φυσικές θεραπείες για την κυστίτιδα.

Κυστίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης του ουροποιητικού.
Τυπικά συμπτώματα της κυστίτιδας είναι η επιτακτική και συχνή ενούρηση, ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ενούρηση και ο πόνος τοπικά στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη.
Aν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία
Φυσικές θεραπείες για την κυστίτιδα.

Λεμόνι

Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, υπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να τις προλαμβάνετε: Καταναλώστε άφθονο χυμό λεμονιού. Στύβοντας λεμόνι στα φαγητά και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό μισού λεμονιού, τα ούρα σας γίνονται πιο όξινα, δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Επίσης, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, μια άλλη ουσία που εντοπίζεται στο λεμόνι εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης, ενώ η βιταμίνη C, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στη θεραπεία κυστικών μολύνσεων και, ως διουρητική, βοηθάει στο «ξέπλυμα» της κύστης.               

Θυμάρι

  Mόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή φούχτα (20-30 γρ.) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε. Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα. Tο αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.
Με μαϊντανό και σκόρδο: Και τα δύο τρόφιμα έχουν μεγάλη αντιβιοτικές ιδιότητες, ιδανικά για την αντιμετώπιση αυτής της μόλυνσης. Μπορείτε να τα προσθέσετε στα καθημερινά σας γεύματα ή να συνδυάσετε με άλλα, αν δεν σας αρέσει η γεύση τους πάρα πολύ.
  • Χτυπάτε το μαϊντανό με κάποια φρούτα, όπως ανανά, καθώς και μερικές σταγόνες χυμό πορτοκαλιού και την αλλαγή γεύσης ουσιαστικά προς το καλύτερο.  φύλλα μέντας για επιπλέον φρεσκάδα.
  • Ας μαρινάρετε ένα κεφάλι σκόρδο σε 1 λίτρο ελαιόλαδο μαζί με δύο κλωναράκια  δεντρολίβανου για να κάνει ένα σούπερ θρεπτικό αρωματισμένο λάδι . Έτσι θα καταναλώνετε το  σκόρδο σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνετε με ένα νόστιμο τρόπο.
  • Μπορείτε επίσης να φτιάξετε την ακόλουθη συνταγή με Χαμομήλι: 
    Συστατικά: ½ φλιτζάνι χαμομήλι (βότανο), 3 σκελίδες σκόρδο, 1 λίτρο νερό. 
    Προετοιμασία: Σε 1 λίτρο νερό  βράζετε χαμομήλι μαζί με  σκόρδο για 10 λεπτά. Αφαιρείτε   από τη θερμότητα και τα πιέζετε καλά για να βγουν όλοι οι χυμοί τους  . Αφήνετε το τσάι να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. 
    Με το υγρό  πλένετε  κόλπο σας. Το  επαναλαμβάνετε  μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο.                                                                                                                                       πηγές http://www.vita.gr/                          http://www.denarus.com/

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ποιος φοβάται το Debtocracy;

debtocracy βιβλίο
Το DEBTOCRACY (ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ) των Αρη Χατζηστεφάνου & Κατερίνας Κιτίδη. (τη μουσική έχει γράψει ο Γιάννης Αγγελάκας)Ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Διαδίκτυο και διανέμεται δωρεάν έχει καταφέρει να ξεβρακώσει ένα ολόκληρο σύστημα. Εντάξει, ένα χρεοκοπημένο σύστημα. 

   



Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις για το «Debtocracy» προήλθαν από επικοινωνιολόγους και διαφημιστές. Λογικό ήταν. Αφενός ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με προσφορές των θεατών -χωρίς χορηγούς και διαφημιζόμενους- χαλάει την πιάτσα και αφετέρου πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται για κόμματα και πολιτικούς που θίγονται από το «Debtocracy». Φυσικά, αν το «Debtocracy» είχε χορηγούς και διαφημίσεις- οι επικοινωνιολόγοι και οι διαφημιστές θα το αντιμετώπιζαν με πολύ μεγάλο σεβασμό. Οι πουτάνες σέβονται τους πελάτες.
Αφήνω τους διαφημιστές και τους επικοινωνιολόγους –αυτή τη μεγάλη πληγή του σύγχρονου ελληνικού αίσχους- και περνάω στους δημοσιογράφους (αν και αυτοί διαφημιστές και επικοινωνιολόγοι έχουν καταντήσει). Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει ούτε ένα δημοσιογραφικό κείμενο με θετική κριτική στο «Debtocracy» – αν μπορούσαν, θα χρέωναν στο «Debtocracy» και τη χρεοκοπία της χώρας.
Εντάξει, ξέρω πολύ καλά τι περνάνε οι δημοσιογράφοι το τελευταίο διάστημα και πόσο τρομοκρατημένοι είναι μπροστά στην απόλυση που τους περιμένει. Από την άλλη, καλά να πάθουν. Αν είσαι προσκυνημένος και σκλαβάκι, δεν θα σε σεβαστεί κανείς – ούτε εγώ. Από τη στιγμή που δεν διαλέγεις τον δρόμο της αξιοπρέπειας και συνεχίζεις να γλείφεις τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους που σε έχουν αγοράσει, είσαι άξιος της μοίρας σου.
Ποια είναι η πιο σημαντική κατηγορία των επικριτών του «Debtocracy»; «Δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη». Τι μου λες; Δημοσιογράφοι που δεν τολμούν ποτέ να εκφράσουν ούτε λέξη διαφορετική από τη γραμμή του εργοδότη τους διαμαρτύρονται που δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη στο «Debtocracy». Το καλύτερο ήταν πως το έγραψε και δημοσιογράφος ο οποίος εργάζεται σε μέσο το οποίο παρουσιάζει επί μήνες τους κατοίκους της Κερατέας σαν εγκληματίες. Εκεί γιατί δεν αναζητεί την αντίθετη άποψη; Γιατί πληρώνει –ακόμα- το αφεντικό. Άντε να απολυθούν όλοι αυτοί, μπας και αποκτήσουν επιτέλους και δική τους άποψη.
Πάντως, είναι εντυπωσιακό το επιχείρημα πως δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη στο «Debtocracy». Αναρωτιέσαι πού ζουν όλοι αυτοί που το επικαλούνται. Μάλλον δεν ζουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2011 με τη στυγνή προπαγάνδα από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ που προσπαθούν με λύσσα να επιβάλλουν τη μία άποψη. Τους λείπει η αντίθετη άποψη μόνο στο «Debtocracy». Πουθενά αλλού.
Μα το «Debtocracy» γυρίστηκε εξαιτίας της χρεοκοπίας και για να ακουστεί και μια άλλη άποψη για τη χρεοκοπία της χώρας. Μια άποψη που αποδεικνύεται πως πονάει πολύ κόσμο – από την άλλη, ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο κόσμο.
Ενδιαφέρον έχει και η πολύ «αριστερή» άποψη πως το «Debtocracy» δεν προτείνει την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν πειράζει, παιδιά – τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει το ΠΑΜΕ με βόλτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια καφεδάκι στο Θησείο. Η ταξική πάλη γίνεται με ποδαρόδρομο και όχι με ντοκιμαντέρ. Το είχε πει και ο Μαρξ.
Ίσως δεν έχουν σημασία οι απόψεις λίγων και ξεπουλημένων γραφιάδων για το «Debtocracy», ούτε κομματικών ηγεσιών που φοβούνται μήπως χάσουν την πελατεία τους -ούτως ή άλλως, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το αντιμετώπισαν μάλλον με ενθουσιασμό.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνηθεί ποιο ποσοστό του δημοσίου χρέους είναι απεχθές.
Η Ελλάδα είναι στριμωγμένη πάρα πολύ άσχημα και δεν πρόκειται να την γλιτώσει με τίποτα – μας περιμένουν πολύ «ενδιαφέροντα» χρόνια και οι περισσότεροι το γνωρίζουμε.
Το θέμα είναι αν ο ελληνικός λαός θα απαιτήσει και θα καταφέρει να μάθει πόσα χρωστάει, σε ποιους και με τι όρους έχουν συναφθεί τα δάνεια. Δηλαδή, αν θα καταφέρουμε να μάθουμε και να δούμε το «λογαριασμό». Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συμβεί και κανείς δεν κάνει κουβέντα – επικρατεί σκοτάδι και άκρα του τάφου σιωπή, ενώ η χρεοκοπία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο. Δεν αποκλείεται να είμαστε και ματιασμένοι.
Και τι νόημα έχει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος, αφού δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας; Το νόημα είναι πως με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα αποκαλυφθούν –έστω για κάποιο ποσοστό του χρέους- οι συμφωνίες και οι μίζες που δόθηκαν, όπως και τα ονόματα αυτών που υπέγραψαν τις συμφωνίες και πήραν τις μίζες. Θα μάθουμε για τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, όπως και τα ονόματα αυτών που έκαναν και επωφελήθηκαν από τις υπερτιμολογήσεις.
Ναι, η Ελλάδα χρεοκόπησε. Πάει πολύ, όμως, να κυκλοφορούν ελεύθερα, ωραία και πλούσια όλα αυτά τα λαμόγια, και όχι μόνο να κυκλοφορούν αλλά να συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα και να αρπάζουν νέες μίζες. Εντάξει, χρεοκοπήσαμε – αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε απαραίτητα και βλαμμένοι.
Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα έπρεπε να είναι επιθυμητή από όλους. Θα έπρεπε όλοι να είναι χαρούμενοι και να την αποζητούν με λατρεία. Διαφάνεια – όλα στο φως. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.
Βέβαια, τα ΜΜΕ δεν την θέλουν καθόλου. Γιατί δεν την θέλουν; Μα τα πρώτα ονόματα που θα έρθουν στην επιφάνεια μέσω της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου είναι τα ονόματα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ – τα ονόματα των νταβατζήδων της διαπλοκής.
Όταν η Goldman Sachs «μαγείρευε» το 2001 επί κυβέρνησης Σημίτη τα στοιχεία της Ελλάδας, ποιοι ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν –ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων- από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Προφανώς, όλοι αυτοί που γνώριζαν τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Σημίτη με τη Goldman Sachs και σιώπησαν, ενώ παράλληλα τα παπαγαλάκια τους αποθέωναν τον Σημίτη και τον παρουσίαζαν ως τον νέο Περικλή. Σιώπησαν γιατί ήταν αυτοί που πήραν όλα τα μεγάλα έργα. Ο κ. Σημίτης ήξερε καλά να μοιράζει την πίτα – βέβαια, τότε υπήρχε πίτα. Αυτοί πήραν την πίτα – ή μάλλον τις πίτες- και η χώρα χρεοκόπησε.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι Έλληνες σήμερα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που τα «έφαγαν» και σε αυτούς που δεν τα «έφαγαν». Ας μετρηθούμε λοιπόν. 
Την οικονομική κατάρρευση και τα δεινά της δεν μπορούμε πια να τα αποφύγουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Και να απαλλαγούμε από τη Μαφία.


Το «Debtocracy» έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 χιλιάδες views στο Διαδίκτυο, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που το έχουν δει σε DVD. Μπορείτε να το κατεβάσετε από torrents και να το προωθήσετε σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, θα υπάρξουν προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Να το δείτε και να το προωθήσετε σε φίλους και γνωστούς. Μαζί το γυρίσαμε πηγη   .http://pitsirikos.net

Γιατί πρέπει να παγώσεις κάθε Λεμόνι που καταναλώνεις;

Γιατί θα έπρεπε Κάθε Λεμόνι Πάγωμα που καταναλώνει

Πολλοί  άνθρωποι έχουν ακούσει   ότι το λεμόνι θα πρέπει να το τρώνε ολόκληρο . Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι πολλές βιταμίνες βρίσκονται στο φλοιό του λεμονιού , επομένως,  η υγιεινή διατροφή είναι το κέλυφος του

Ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τρώτε ολόκληρο ένα λεμόνι; Είναι απλό, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ένα οργανικό λεμόνι, να το πλύνετε  καλά και το βάλετε στην κατάψυξη . Αφού παγώσει το τρίβετε ολόκληρο .
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ξύσμα λεμονιού σε συνδυασμό με πολλά φαγητά  .Για παράδειγμα, μπορείτε να πασπαλίσετε με αυτό σαλάτες, παγωτά, σούπες, δημητριακά, ζυμαρικά,  σάλτσες,ψητά  κ.λπ. Το λεμόνι θα σας δώσει μια καλή γεύση σε κάθε τροφή που θα  επιλέξετε 
Ένας από τους λόγους που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η φλούδα του λεμονιού περιέχει 5-10 φορές περισσότερες βιταμίνες και αν τις πετάξετε χάνετε αυτές τις βιταμίνες. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε τη φλούδα λεμονιού είναι ότι βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες  επειδή αυτή είναι σε θέση να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Πολλές μελέτες  επίσης έχουν δείξει ότι το λεμόνι είναι 10.000 ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία .
Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι ένα κρυμμένο μυστικό, είναι ότι οι παραγωγοί των τοξικών φαρμάκων θα χάσουν πολλά χρήματα, με την αποκάλυψη του .Η Θεραπεία με το Λεμόνι όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, αλλά επίσης αποφεύγει τις τρομερές επιπτώσεις που προκαλείτε σε Ανθρώπους που  πάσχουν από καρκίνο  από τη χημειοθεραπεία .Αυτό το καταπληκτικό φρούτο λέγεται ότι είναι σε θέση να δράσει ενάντια σε όλες τις μορφές καρκίνου.
. Αν νομίζατε ότι αυτό ήταν όλες οι θετικές πλευρές του λεμονιού κάνετε  λάθος Τα άλλα θεραπευτικά οφέλη του λεμονιού είναι :η αντιμικροβιακή δράση του κατά των βακτηρίων και μυκήτων, τα καλά αποτέλεσμά που έχει κατά των λοιμώξεων από παράσιτα και σκουλήκια, Ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος και, τέλος, καταπολεμά το στρες και νευρικές διαταραχές.
Μετά απο 20 εργαστηριακές έρευνες όλες έχουν  καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το λεμόνι δρα έναντι 12 τύπων καρκίνων (παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος) και οι ενώσεις του είναι 10.000 φορές πιο αποτελεσματικές από την αδριαμυκίνη (φάρμακο  που χρησιμοποιείται συνήθως σε χημειοθεραπεία για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του σαρκώματος, μελανώματος, λεμφώματος, της λευχαιμίας, του καρκίνου του στομάχου, του θυρεοειδούς, του μαστού, των ωοθηκών και του μικροκυτταρικού καρκινώματος του πνεύμονος. Εμφανίζεται, επίσης, σε σχήματα για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, του σαρκώματος Kaposi, του καρκίνου του παγκρέατος και των όρχεων. .........πηγη http://www.viviendoensalud.com/