Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Άγριο Βατόμουρο

Τα  μικρά και γλυκά άγρια βατόμουρα συλλέγονται ένα-ένα με το χέρι από αγκαθωτούς θάμνους (αρκετά επίπονο θα έλεγα η συλλογή τους)στην  Νικαριά μας  . Είναι γνωστά για τις πολλές  πολλές ευεργετικές ιδιότητες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό
                                                                               

1. Έχουν πολλή βιταμίνη C
Αρχικά, αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C με διπλάσια περιεκτικότητα από το μύρτιλο. Όπως λέει η διατροφολόγος Ούρσουλα Άρενς, «η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας».

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες
Η Άρενς κάνει λόγο και για το πεπτικό σύστημα λέγοντας ότι «τα βατόμουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης».

3. «Σωτήριες» τανίνες
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των βατόμουρων είναι ότι είναι πλούσια σε τανίνες, για τις οποίες η διατροφολόγος του νοσοκομείου Princess Grace στο Λονδίνο Σάρα Ουίλσον, ενημερώνει ότι «σε ενδεχόμενη επαφή τους με το δέρμα, σφίγγουν τους ιστούς, γεγονός που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της ελαφρούς αιμορραγίας. Οι τανίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών».

4. Αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες
Μια άλλη ιδιότητα είναι ότι περιέχουν ανθοκυανίνες που αποτελούν σύμφωνα με την Άρενς, «φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως εικάζεται». Μερικές από τις ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.

5. Προστατεύει και τα μάτια!
Επιπρόσθετα, η λουτείνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

6.Μαγγάνιο για τα κόκαλα
Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο, όπως λέει η Ουίλσον, «βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών».

7. Φυλλικό (για τα κύτταρα) οξύ
Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.

8. Τα βατόμουρα ενισχύουν τη μνήμη

Ευεργετικά για τη μνήμη είναι τα βατόμουρα σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Cincinnati.Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ένα ποτήρι χυμού βατόμουρο την ημέρα ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που είχε ο χυμός βατόμουρου σε 9 ενήλικες, άνω των 70 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Οι εθελοντές έπιναν για 12 εβδομάδες 2,5 κούπες χυμού από άγρια βατόμουρα ημερησίως. Το ίδιο διάστημα οι ερευνητές χορηγούσαν σε μια άλλη ομάδα ενηλίκων με προβλήματα μνήμης 2,5 κούπες αναψυκτικού (το οποίο δεν περιείχε βατόμουρα).
Στην αρχή και στο τέλος της έρευνας οι επιστήμονες διεξήγαγαν τεστ μνήμης και, όπως αποδείχτηκε, οι ενήλικες στους οποίους χορηγούνταν χυμός βατόμουρου είχαν βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη τους.
Αντίθετα τα άτομα της ομάδας που για το ίδιο διάστημα έπιναν άλλο ρόφημα, δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Τα μούρα ως μέρος της καθημερινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, αναφέρει νέα έρευνα. 
Η επισκόπηση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία.

Ο ερευνητής Marshall Miller, από το USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging, σημειώνει στο ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ ότι εκτός από τις γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους τα μούρα στη διατροφή έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μούρων έχει ωφέλιμη επίδραση στις οδούς μεταφοράς σημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε φλεγμονή και κυτταρικό θάνατο. Το αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να σταματήσει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω ηλικίας, όπως η άνοια και το Alzjheimer.
Οι ερευνητές επισκόπησαν πρόσφατες έρευνες για την επίδραση των μούρων στην αποστολή σημάτων του εγκεφάλου ή την εσωτερική επικοινωνία και συμπεριφορά.
Η επισκόπηση δείχνει ότι έρευνες σε κύτταρα, ζώα και ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι τα μούρα, όπως βατόμουρα, cranberries και φράουλες ωφελούν τον εγκέφαλο που γερνά, με αρκετούς τρόπους.
Το υψηλό σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενο των μούρων βοηθά τα κύτταρα του εγκεφάλου στην προστασία από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
Επίσης τα μούρα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορούν να εμποδίσουν τη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου και να βελτιώσουν επομένως τον έλεγχο της κίνησης και τη λειτουργία.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι έρευνες έδειξαν ότι τα μούρα μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον έλεγχο της κίνησης στα ζώα.
Επιπλέον, ορισμένες έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η περίληψη των μούρων στη διατροφή μειώνει τη φλεγμονή. Τα σταφύλια και τα βατόμουρα φάνηκε επίσης να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με ελαφρά νοητική εξασθένηση.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί αν οι ωφέλιμες επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι το αποτέλεσμα ατομικών συστατικών που μοιράζονται τα μούρα ή μοναδικοί συνδυασμοί σε κάθε φρούτο αυτής της κατηγορίας.
                                                                                                                                                                                                                                                                         
    Τα  βατόμουρα  είναι ιδιαίτερα χυμώδη και εύγευστα δίνοντας  εξαιρετικά προϊόντα όπως είναι το  γλυκό  κουταλιού ,

    το Λικέρ 
                                                                                                                                                                                                  
    το Ξίδι  ,                                                                                                    το Κρασί
     Σε καλλυντικές κρέμες για τις εξαιρετικές αντηλιακές ιδιότητες που έχει  από τα κουκούτσια του και σε σαπούνια και σαμπουάν  δίνοντας φυσικό σκούρο κόκκινο χρώμα και όλα τα θρεπτικά του συστατικά χαρίζοντας υγειά στα μαλλιά μας και φυσικά πάνω από όλα υγιές Δέρμα  !
     Αυτή είναι η εποχή τους   και μας περιμένουν να τα συλλέξουμε για να φτιάξουμε τις γευστικές και αρωματικές  δημιουργίες μας !                                                                     
    Πηγές: www.tovima.gr
               ydrargyros.blogspot.gr   

    Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

    Μαρμελάδα ντομάτας

    Κειμήλιο μαρμελάδα ντομάτας // www.acozykitchen.com                                             Αυτή η μαρμελάδα ντομάτας δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Μπορείτε να  κόψτε μερικές ντομάτες, και να τις ανακατέψετε με καστανή ζάχαρη και  ξίδι από κόκκινο κρασί και μια πρέζα αλάτι, αποξηραμένο θυμάρι και μπουμ! μία ώρα αργότερα ...έχετε μια υπέροχη  μαρμελάδα. Είναι απλή και ονειρική και ακριβώς αυτό που θέλω να φάω για τοστ με ένα αυγό στην κορυφή.                                                                                                             
    Κειμήλιο μαρμελάδα ντομάτας // www.acozykitchen.com                                                                                   Συστατικά
    • 3 κόκκινες ντομάτες 
    • 2 κουταλιές της σούπας καφέ ζάχαρη 
    • Πρέζα αλάτι
    • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
    Οδηγίες
    1. Πλένουμε  και κόβουμε τις ντομάτες σε ψιλοκομμένα κομματάκια .  Μεταφέρουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε μια  κατσαρόλα, μαζί με την καστανή ζάχαρη, αλάτι και το ξύδι.Τοποθετούμε τη  κατσαρόλα ξεσκέπαστη σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα    για 30 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό  προσθέτουμε το αποξηραμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε   25 έως 30 λεπτά επιπλέον η περισσότερο μέχρις ότου το μείγμα γίνει  πηχτό. 
    2. Αφήνουμε  να κρυώσει  σε θερμοκρασία δωματίου. Μεταφέρουμε  τη σάλτσα σε ένα βάζο και τη φυλάμε στο ψυγείο.Η  Μαρμελάδα ντομάτας θα είναι καλή για δύο εβδομάδες χωρίς κονσερβοποίηση.                                                                                                                                                                                                                      
      Heirloom Tomato Jam

      Ingredients
      • 3 pounds red heirloom tomatoes
      • 2 tablespoons light brown sugar
      • Pinch of salt
      • 2 tablespoons red wine vinegar
      • 1 teaspoon dried thyme leaves
      Directions
      1. Hull and cut the tomatoes into a rough dice. If you're using heirloom tomatoes, be sure to cut off any tough, brown spots that might be on their skin. Transfer the chopped tomatoes to a non-reactive medium pot, along with the brown sugar, salt and red wine vinegar. Place the uncovered pot over medium heat and bring the mixture to a simmer; cook for 30 minutes. At the 30 minute-mark add the dried thyme and mix. Cook for an additional 25 to 30 more minutes and until the mixture is thick. If you're using more or less tomatoes, the cook time will definitely vary.
      2. Allow to cool to room temperature. Transfer to a jar and store in the refrigerator. Tomato jam will be good for two weeks without canning.
                                                                             ΠΗΓΗ    
      http://acozykitchen.com

    Λιαστές ντομάτες

    Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

    Το Ήξερες Ότι Μπορείς να Καταψύξεις Τα Φαγητά Αυτά; -- Did You Know that You Can Freeze These Foods?





    Πολλές φορές δεν έχεις χρόνο να κάνεις τα πράγματα από την αρχή. Πολλές φορές δεν έχεις χρόνο να κόψεις, να λιώσεις, να πας να αγοράσεις κάτι από το σουπερμάρκετ γιατί σου έληξε ή τέλειωσε.
    Η κατάψυξη από δω και πέρα θα είναι ο σωτήρας σου.

     Θα σε βοηθήσει να έχεις μια μικρή προετοιμασία στην άκρη πριν απο κάποια μαγειρική σου, έναν βοηθό σε ώρα αιχμής να σου παρέχει το κατάλληλο προιόν. Ο καταψύκτης παγώνει τον "χρόνο" σε κάθε σου υλικό με την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις εσύ.
    Κοίτα λοιπόν τι μπορείς να καταψύξεις και δε θα πιστεύεις στα μάτια σου:


    Many times you do not have time to do things from scratch. Many times you do not have time to cut, to melt, to go and buy an ingridient by a market because has expired or finished.Freezing from now will be your savior. It will help to have some preparation on the edge before your cooking, an assistant at a busy time to provide you with the appropriate ingridients at the right time. Freezer freezes "time" in your every ingridient with the ability to use it whenever you want.Look So what you can be frozen and will not believe in your eyes: 


    Αρτοσκευάσματα και Ζύμες-- Breads and Doughs



    Ψωμί, Τσουρέκι, Κεικ, Κρουασάν, Ζύμες, όλα αυτά ψημένα ή μη μπορεί να τα διατηρήσεις η κατάψυξή σου. Πολλές φορές εγώ φτιάχνω χειροποίητο ψωμί και τσουρέκι, το κόβω στα 4, κρατάω 1/4 έξω και το υπόλοιπο το βάζω κατάψυξη. Όταν θα θελήσω νέο το βγάζω από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα τρελαθείς πόσο αφράτο θα είναι. Φαντάσου είχα καταψύξει τσουρέκι από το Πάσχα και το έβγαλα Ιούλιο...τέλειο! Μπορείς να καταψύξεις ακόμα και μια ολόκληρη πίτα ή πίτσα (καλύτερα άψητη).

    BreadBunsCakes, Croissants, Pastries, over cooked or not, you are able to store in your freezerMany times I makehomemade bread and brioche and cut  them to 4 .1/4 I keep in my kitchen and the rest I put them the freezer. When I want a new one, I take off the freezer and let it come right at room temperature. You will be amazed of how fluffy will be.Imagine that once I had frozen brioche from Easter and in July I took it away ...and it was perfectYou can freeze even awhole pie or pizza (best uncooked). 

    Αυγά -- Eggs



    Ω ναι! Μπορείς να καταψύξεις τα αυγά σου. Απλά σπάσε ένα αυγό και τοποθέτησέ το σε παγοθήκη ή σε  πλαστική σακούλα ή μπωλ, ή αστο όπως είναι αλλά θα δυσκολευτείς να βγάλεις το κέλυφος. Χρησιμοποίησέ το στις συνταγές σου αφού αποψυχτεί σε θερμοκρασία δωματίου.

    Oh yes! You can freeze your eggs. Just Break an egg and place it in a ice cube holder or a plastic bag or bowlor let it as it is, but you'll find difficulty removing the shell. Use it in your recipes after coming at room temperature. 

    Κομμένα Λαχανικά και Βότανα  -- Minced Veggies and Herbs



    Αντί να τα παίρνεις από το σούπερμαρκετ, μπορείς να καταψύξεις τα φρέσκα λαχανικά σου. Φασολάκια, αρακά, ακόμα και κομμένα κρεμμύδια ξερό ή φρέσκο, καροτάκι,  μπρόκολο, κουνουπίδι και ότι μπορεί να φανταστείς. Μπορείς να καταψύξεις σε μικρά σακουλάκια επίσης μαιντανό, άνιθο, βασιλικό και άλλα.

    Instead of taking them from markets, you can freeze your fresh vegetables. Green beanspeasand dry or fresh onions,carrots, broccoli, cauliflower and every veggie you can imagine. You can store them  in small plastic bags. You can also freeze parsleydill, basil and more herbs. 


    Γάλα -- Milk



    Και βέβαια μπορείς να καταψύξεις το γάλα σου! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μπουκάλια είναι πιο φαρδιά λίγο κάτω από το καπάκι; Μα για όταν το βάζεις στη κατάψυξη. Απλά ανακίνησέ το καλά πριν το χρησιμοποιήσεις!

    Of course you can freeze your milk! Have you ever wondered why the bottles are wider at just under the cap? Just shakewell before use!
      

    Φυσικούς Χυμούς -- Fresh Juices



    Αν δε θέλεις να ασχολείσαι και πολύ με το στύψιμο κάθε μέρα, κατέψυξε τους χυμούς σου. Χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και ότι άλλο θες, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε παγοθήκες και να τα χρησιμοποιήσεις σε συνταγές ή απλά να απολαύσεις έναν φυσικό χυμό.

    If you do not want to squeeze every day, freeze your juicesOrange juice, lemon and everything else you want, you cansave them in ice cube trays and use them in recipes or simply  enjoy a natural fresh juice. 


    Πατατάκια, Μπισκότα, Κρακεράκια -- ChipsCookiesCrackers



    Τοποθέτησέ τα κατάψυξη και απόλαυσε τα κατευθείαν από την κατάψυξη! Είναι πιο τραγανά, πιο νόστιμα και οικογένεια και φίλοι θα ξετρελαθούν!

    Place them in the freezer and enjoy straight from the freezerThey are crunchymore tastier and family and friends willjust love them! 

    Γλυκά Ταψιού -- Pastry Desserts



    Έχεις φάει παγωμένο καταίφι ή μπακλαβά, μήπως σαραγλί; Δοκίμασε να τα καταψύξεις και θα απολαύσεις γλυκό άλλο πράμα!

    Ηave you ever ate frozen greek Kataifi or baklava,  saragli or others pastry dessert straight from the freezer? You will love them!


    Τοστ και Σάντουιτς και Μπέργκερ -- Sandwiches and Burgers




    Θα σου πρότεινα να τα καταψύξεις ωμά. Στη δουλειά φαντάσου φτιάχνουμε 2 συσκευασίες τοστ με τα υλικά που θέλουμε και τα καταψύχουμε. Όταν θέλουμε να φάμε βγάζουμε ένα τοστ και το βάζουμε κατευθείαν τοστιέρα. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο φρέσκο θα το φας. Έτσι μπορείς να κάνεις και συ και με κάθε είδους σάντουιτς.
    Αν το καταψύξεις ψημένο, μπορείς απλά να το βάλεις λίγο φούρνο μικροκυμάτων ή να το αφήσεις να πέσει μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζεις σε ένα τάπερ όταν φεύγεις για δουλειά και το μεσημέρι είναι έτοιμο να το απολαύσεις!

    I would suggest you to freeze them raw. Sometimes at work, we make two packages of raw sandwhiches and freeze them.When we want to eat one, we just put it directly in the toaster. You can not imagine how fresh you eat itSo you can dothe same thing with any kind of sandwich.
    If your sandwhiches are grilled, you can also put them in the freezer, and when you want to eat them, just  put them for some seconds in the microwave or let them rest at room temperature. If you take them off from your home freezer, you can eat as lunch at your work in room temperature.
     


    Πουρές -- Puree
     

    Αποθήκευσε τον πουρέ σου μέσα σε πλαστική σακούλα και βάλτο κατάψυξη. Θα σου διατηρηθεί τουλάχιστον 2 μήνες.

    Store your mashed potatoes in a plastic bag in your freezerYou can store it at least two months.
      

    Ζωμοί -- Broths



    Αν δεν είσαι λάτρεις των έτοιμων ζωμών, μπορείς να φτιάξεις τους δικούς σου και να τους αποθηκεύσεις σε πλαστικές σακούλες ή παγοθήκες. Όταν χρειαστείς, παίρνεις έναν κύβο και το βάζεις κατευθείαν στο  φαγητό σου στη κατσαρόλα.
    Φίλη μου αποθηκεύει μάλιστα και λιωμένη ντομάτα για να το χρησιμοποιήσει σε κόκκινες σάλτσες!

    If you are not ready broth loveryou can make your own broth and store it in plastic bags or ice cube traysWhen you need brothyou get a cube and put it directly into your food in the pot.
    A friend stores melted tomatoes to use them when she wants to make red sauce!
     


    Αρωματικό Βούτυρο -- Flavored Butter



    Ένα τέλειο τρικ για να σερβίρεις σε τραπέζι! Πόσες φορές σου έχουν φέρει σ'ένα εστιατόριο αρωματικό βούτυρο για να απλώσεις σε ψωμάκι; Μπορείς να το κάνεις συ εύκολα γρήγορα και πάντα να έχεις στη κατάψυξή σου. Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι όσο βούτυρο θες. Ρίξε τώρα τα μπαχαρικά σου, βότανα, σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού. Ανακάτεψε  και γέμισε παγοθήκες. Όταν θα θελήσεις να σερβίρεις, βγάλε τους κύβους σε ένα πιάτο. Αν έχεις και κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, θα ξετρελάνεις κόσμο!

    A perfect trick when you have guestsHow many times they have brought you in a restaurant flavored butterYou can do this quickly and easily and at any time when you haveit  in your freezerMelt in a saucepan as butter you want. Now, addyour spices, herbs, garlic powder or onion. Mix and fill ice cube trays with the mixtureFreeze them. When you want to serve, pull out the cubes in a dishIf you've got a particular design ice cube tray, you will amaze everyone!
      
    Μακαρόνια -- Pasta



    Ναι μπορείς να καταψύξεις βραστά  σκέτα μακαρόνια! Τοποθέτησε τα σε  πλαστική σακούλα, βγάλε τον αέρα και είναι έτοιμα. Όταν πεινάσεις απλά τα βάζεις για 2 λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό κι είναι έτοιμα!

    Yes you can freeze cooked pasta tooPut pasta in a plastic bagpull out the air and ready to freezeWhen you get hungryjust put the freezed pasta for 2 minutes in a pot with of boiling water and it's ready for eating!

    Φρούτα -- Fruits



    Σίγουρα το έχω πει πολλές φορές και το ξέρεις ήδη. Κατέψυξε ότι φρούτο θες σε κομμάτια και χρησιμοποίησε το για smoothies, σνακ και παγωτά εκείνης της στιγμής.

    Surely I have said many times and you know it alreadyFreeze any fruit into pieces and use it for smoothies, snacks andice creams.

      
     Τυρί και Αλλαντικά -- Cheese and Ham

     

    Είτε σε φέτες είτε τριμμένο μπορείς να καταψύξεις το τυρί σου και το διατηρείς ακόμα και χρόνο στη κατάψυξή σου! Εγώ το κάνω όταν βρω ένα τυρί που μ'αρέσει πολύ και το αγοράζω σε ποσότητα. Αν είναι σε φέτες, μπορείς ανάμεσα στις φέτες να τοποθετήσεις χαρτί ψησίματος για να τα βγάζεις εύκολα, αν είναι τριμμένο, πριν το καταψύξεις πρόσθεσε λίγο κορνφλαουρ στη σακούλα, ανακίνησε και τοποθέτησε στο κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά. Μπορείς να έχεις ένα μιξ αλλαντικών ψιλοκομμένων σε πλαστική σακούλα για τις πίτες και πίτσες σου. (Σου δίνω ιδέες ε;)

    Either sliced ​​or grated you can freeze your cheese and store it for a long long time! I usually freeze cheese when I find a kind of cheese that I like a lot and I buy it in quantity. If it is sliced, put between slices  baking paper sheet. If it's grated, add some cornstarch to the bag and then put it in your freezer. The same process you can do with ham. You can have a mix of chopped sausage and meat in a plastic bag for your pies and pizzas. (I give you ideas eh?) 


    Τηγανίτες και Κρέπες -- Pancakes and Crepes



    Ναι το πρωινό σου μπορεί να είναι στη κατάψυξη και να το απολαμβάνεις φρέσκο κάθε πρωι χωρίς πολλές πολλές προετοιμασίες. Φτιάξε κανονικά τις τηγανίτες και κρέπες σου. Κατέψυξε τες σε πλαστικά σακουλάκια ή σε χαρτί ψησίματος. Πεινάς; Τοποθέτησε τα για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή το φούρνο σου και απόλαυσέ τα της ώρας!

    Yes, your breakfast  can be in the freezer and enjoy it fresh each morning without many many preparationsMake a lot ofpancakes and crepesFreeze them in plastic bags or in baking paper. Are you hungryPut them for 2 minutes in the microwave or your oven and enjoy the most freshly breakfast ever! 


    Σούπες και Όσπρια -- Soups and Pulses



    Σίγουρα έχεις βάλει ένα μπωλ με φακές στη κατάψυξη, μπορείς να βάλεις και σούπες σε πλαστική σακούλα ή μπωλ το, το ξέρεις; Μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 3 μήνες...(μπορεί και περισσότερο...)

    I am sure you have put a bowl of pulsh in your freezer, but you can put soups too in plastic bags or or tupperware, did you know that? You can store them up to 3 months ...(maybe more...) 



    Και στο κάτω κάτω ξέρεις από τα φοιτητικά σου χρόνια, ότι το φαγητό της μαμάς πάντα μπαίνει κατάψυξη..παστίτσιο, μουσακάς κ.α....
    Πιστεύω να σε βοήθησα...εσύ τι λες;

    And after all you know when you were a university's student that your mama's food can be always be freezed..pastitsio,moussaka etc ....Did I help you ... what do you think? 

    with love for creation
    Christina K 
    http://greekista.blogspot.gr/