Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βασιλικός δυόσμος για τη γεύση, την υγεία και το άρωμα

Ο βασιλικός δυόσμος είναι ένα είδος Mentha piperita × (var. Citrata), Είναι μια πλούσια, αρωματική μέντα με μόνο έναν υπαινιγμό άρωμα  βασιλικού Στην Ικαρία την λέμε ¨"λεβάντα  μέντα ""ίσως λόγω το μοβ  χρώμα που έχουν  τα λουλούδια της και  το  γλυκό δροσερό άρωμα της 


ΧΡΗΣΕΙΣ-ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  Η γεύση της  είναι παρόμοια με το βασιλικό, αν και η γεύση μέντας είναι κυρίαρχη. Χάρη στους ελαφρώς πικάντικους τόνους της   είναι κατάλληλη για  προσθήκη σε σαλάτες, σάλτσες ή πέστο.
Η καλύτερη γεύση δίνετε από τα νεαρά φύλλα της , μπορείτε να τα συγκεντρώσετε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.                                                                                             Οι ιδιότητες και οι χρήσεις της μέντας ήταν γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζάν πολύ καλά τις ιδιότητες της . Χρησιμοποιούσαν τη μέντα για δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, τσιμπήματα εντόμων, κολικούς, βήχα, εμετούς, κάθε είδους προβλήματα του ουροποιητικού, ίλιγγους, πονοκεφάλους, σεξουαλική ανικανότητα.

Το Μεσαίωνα, οι γιατροί ανακάλυψαν κι άλλες σημαντικές ιδιότητες του φυτού όπως το ότι καταπολεμούσε τον πυρετό, τόνωνε το στομάχι, και το έντερο, καλμάριζε τα νέυρα, θεράπευε προβλήματα όρασης, πρηξίματα και γενικότερα ανακούφιζε κάθε πόνο.

Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της είναι πολλές. Εμφανίζεται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων είτε σαν προσθετό αρωματικό σε διάφορα σκευάσματα είτε σαν μπαχαρικό, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Χρησιμοποιείται σαν κρύο ή ζεστό ρόφημα (τσάι). Πολλές χρήσεις και μεγάλη εμπορική αξία έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων της Mentha spicata και η διάθεσή τους σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων υγιεινής στόματος, ζαχαροπλαστικής, καλλυντικών και αρωματοθεραπείας.

Όσο αναφορά τις ιδιότητες του φυτού τα πράγματα δεν έχουν τροποποιηθεί και τόσο από αυτά που γνώριζαν οι παλαιότεροι. Παρουσιάζει λοιπόν ευεργετικές ιδιότητες σε πονοκεφάλους ,ναυτίες, φουσκώματα, κολικούς και γενικότερα έχουν διασταυρωθεί οι περισσότερες ιδιότητες που γνώριζαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα. 

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η εμπορική αξία της Mentha είναι αρκετά μεγάλη όσο αναφορά βέβαια την παγκόσμια αγορά. Οι Η.Π.Α είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φύλλων μέντας στον κόσμο, περίπου 100 τόνους μέντας κάθε χρόνο. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης σημαντικός προορισμός για τη μέντα. Το Αμβούργο θεωρείται μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην παραγωγή βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία παράγει αξιοσημείωτες ποσότητες ξηρής μέντας για να διατηρεί τις τιμές χαμηλές, παράλληλα οι γερμανικές εταιρίες χρησιμοποιούν και άλλες χώρες για να παράγουν το προϊόν με αποτέλεσμα να επανεξαγάγει το προϊόν με γερμανικό φόρο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά, παρά το γεγονός ότι στον Ελλαδικό χώρο φύονται τα πλέων πλούσια σε αιθέρια έλαια φυτά μέντας ,η καλλιέργεια της βρίσκεται σε πολύ αρχικά βήματα. Μπορούμε ,λοιπόν να πούμε πως η Ελλάδα απέχει πολύ από την συστηματική καλλιέργεια και εμπορική εκμετάλλευση αυτού είδους, για το λόγο αυτό και θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν μετρά τόσο προς την διεύρυνση της καλλιέργειας όσο και προς την κατεύθυνση της μεταποίησης για παραγωγή αιθέριου ελαίου
.         

Καλλιέργεια Συμβουλές: Οι Μέντες απαιτούν ανοικτό έδαφος με υγρασία το καλοκαίρι. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξαπλωθεί πολύ , έτσι πρέπει να φυτευτούν όπου αυτό είναι επιθυμητό ή σε μεγάλες γλάστρες. Μπορεί να  αυξηθεί και  σε θέσεις χαμηλού φωτισμού.
Θέση: Μέρος σε πλήρη ήλιο
Ύψος: 45 εκατοστά Πλάτος: 1m
Διάρκεια ζωής: Πολυετείς
Χρήση: Προσθέστε την αργά το μαγείρεμα, γιατί  το άρωμα της  μέντας εξασθενίζει γρήγορα. Ψιλοκόβετε τα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες για σαλάτες, και μαρινάδες. Η Προσθήκη στις σαλάτες και τα λαχανικά θα τους χαρίσει  μια εξωτική γεύση.   από  ένα άρωμα εσπεριδοειδών μπαχαρικών  Χρησιμοποιήστε το με ψάρι, λαχανικά, σούπες και σαλάτες. Ταιριαζει απόλυτα με το βότανο της Λουίζας για ένα ζεστό η και παγωμένο τσάι  
Συγκομιδή: Συγκομιδή τακτικά.

 
                   http://basilikum-pflege.de/http://www.renaissanceherbs.com.au/  http://www.e-geoponoi.gr

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μια νύχτα, σε ένα νησί...

 Στεριά και γύρω γύρω θάλασσα.Τα νησιά έχουν κάτι μαγικό. Κάτι που σου αποκαλύπτεται αργά τη νύχτα. Τότε που τα φώτα σβήνουν και εσύ αρνείσαι να κοιμηθείς, δεν θέλεις άλλη διασκέδαση, ούτε άλλα λόγια και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να κοιτάς μια τον ουρανό και μια τη θάλασσα.


Εκείνη την ώρα που όλα είναι ήσυχα και αρμονικά, ακούς ψιθύρους. Στο αφτί σου ο αγέρας, χαρακτηριστικό των περισσότερων νησιών, και ο παφλασμός της θάλασσας σου στέλνουν το μυστικό του κόσμου αυτού, στη γλώσσα τη δική τους. Τα μάτια σου λαμβάνουν σχήματα από τον ουρανό, που δίχως τα μεγάλα κτίρια και τα φώτα της πόλης, δείχνει το μεγαλείο του σύμπαντος που μέσα του ζεις κι εσύ.
Ξέρεις ότι είσαι κυκλωμένος από θάλασσα και σκεπασμένος από ουρανό. Θάλασσα και ουρανός ενώνονται και στην μέση εσύ.



Η ψυχή σου, μεταφραστής των ήχων και των εικόνων, σου λέει πως αυτά που ακούς μέσα σου βαθιά τα ξέρεις ήδη. Μια βοήθεια σου δίνουν μόνο για να τα ανασύρεις, μια υπενθύμιση του νοήματος της ύπαρξης τους, που ίσως μόλις φύγεις να ξεχαστεί γρήγορα. Σου λένε, πως μέσα σ' αυτή τη σκοτεινή ομορφιά είσαι ένα τίποτα, είσαι μικρός. Και πως μέσα σ' αυτήν την απεραντοσύνη είσαι ανήμπορος και μόνος, αβοήθητος. Σου προκαλεί δέος, ίσως και φόβο αυτή η εικόνα.



Σου λένε επίσης, ότι και εσύ είσαι μέρος τους και πως αφού έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις αυτό το θαύμα, σου αξίζει. Ο ουρανός και η θάλασσα σου θυμίζουν ότι αυτό το μεγαλείο που βλέπεις υπάρχει μέσα σου και πως το μόνο που κάνουν ουσιαστικά, είναι να καθρεφτίζονται στην ψυχή σου. 

Νομίζεις πως το νησί ταξιδεύει στο απέραντο και νιώθεις ότι δεν έχεις εσύ στα χέρια σου το τιμόνι. Νιώθεις...αλλά στ' αλήθεια δεν το έχεις; Πως μπορεί, αλήθεια, μια κουκίδα σαν εσένα, να έχει καταφέρει τόσα πολλά όμορφα αλλά και τόσα πολλά άσχημα; Είσαι ένας άνθρωπος μικρός μέσα σε κάτι μεγάλο, που όμως έχεις τη δύναμη να το ομορφύνεις ή να το καταστρέψεις. Όπως ακριβώς και τον εαυτό σου. Δική σου η επιλογή.

Αν πας λοιπόν διακοπές σε κάποιο νησί, μη ξεχάσεις να αφιερώσεις μία σου νύχτα για να καθρεφτίσεις την ψυχή σου στη θάλασσα και στον ουρανό, μέχρι το ξημέρωμα. Και όταν επιστρέψεις, ψάξε μέσα σου και θα δεις ξανά τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα. Και αν κάποιο βράδυ έχει ησυχία, ίσως ακούσεις να σου μιλάνε πάλι.
Πηγή: RAMNOUSIA Angie Insomniac  φωτογραφίες   aromaikarias.blogspot.com

Savage Garden - To The Moon & Back

<Η αγάπη είναι σαν μια άγονη ζώνη
Και το να αναζητάς την ανθρώπινη πίστη είναι
σαν ένα ταξίδι που απλά δεν έχεις το χάρτη του
Οπότε μωρό μου βούτα και πάτα το κουμπί της επιτάχυνσης......ι

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Παράσκευη Υγρού λιπάσματος από υπολείμματα λαχανικών

vegetable-scraps


Αν δεν θέλετε να βάζετε χημικά λιπάσματα στα φυτά σας, αν δεν ξέρετε πότε πρέπει να βάλετε λίπασμα και εάν δεν ξέρεις πια ποσότητα απαιτείται, τότε φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας λίπασμα. Με το δικό σας λίπασμα δεν θα πρέπει να μαντέψετε πόση ποσότητα πρέπει να βάλετε για να μην κάψετε τα φυτά σας. Αυτό υγρό λίπασμα που θα παρασκευάσετε είναι εύκολο να εφαρμοστεί, δεν απαιτεί εργασία για ανάμειξή του στο χώμα, και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Ετοιμασία

Αποθηκεύστε όλα μαγειρεμένα ή ωμά υπολείμματα λαχανικών από προετοιμασία φαγητού. Αυτό περιλαμβάνει φλούδες πατάτας, φλούδες μήλου, φλούδες μπιζελιού, ή οποιαδήποτε άλλα μέρη που θα απορρίψετε. Ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείται για να μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον κήπο σας.
Τοποθετήστε τα απορρίμματα σε ένα συνηθισμένο μπλέντερ και θρυμματίστε τα. Αν τα απορρίμματα είναι ξηρά, προσθέστε αρκετό νερό για να βοηθήσετε το μπλέντερ να δημιουργήσει ένα ομογενοποιημένο πουρέ.
Ρίξτε τα πολτοποιημένα λαχανικά σε ένα μεγάλο πλαστικό κουβά. Προσθέστε 20ml αμμωνίας (καθαρή αμμωνία που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική) και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Epsom ανά λίτρο πουρέ (πολτοποιημένα λαχανικά )και ανακατεύουμε καλά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα.
Σφραγίστε το δοχείο και αφήνομε σε θερμοκρασία δωματίου ή έως ότου έχετε αρκετό πουρέ λαχανικών για να δημιουργήσετε υγρό λίπασμα για τον κήπο σας. Κάθε λίτρο πουρέ λαχανικών θα κάνει 5 λίτρα υγρού λιπάσματος.
Παρασκευάστε το υγρό λίπασμα για τον κήπο. Απλά αναμίξετε το ένα λίτρο από τα πολτοποιημένα λαχανικά σε 5 λίτρα ζεστό νερό. Ανακινήστε για να αναμειχθεί καλά.
Χύστε το υγρό λίπασμα κατευθείαν στο έδαφος γύρω από τα φυτά στον κήπο.
veg-stock11

Χρήσιμες πληροφορίες
Χρησιμοποιήστε το υγρό λίπασμα σε καθημερινή βάση, θα αποτρέψει τον κάδο με τα πολτοποιημένα λαχανικά στο να αναπτύξει οσμές.
Χρησιμοποιήστε τα μαγειρεμένα υγρά (από λαχανικά) για να βοηθήσουν στη γαλακτωματοποίηση των τροφίμων στο μπλέντερ ή ως υποκατάστατο για ζεστό νερό όταν αναμιγνύονται τα πολτοποιημένα λαχανικά πριν από την εφαρμογή για τον κήπο σας.
Μην χρησιμοποιείτε φυτικά υπολείμματα που έχουν τηγανιστεί ή όταν έχουν προστεθεί λίπη.
       
 πηγες  http://agroselida.blogspot.gr/2015/09/blog-post_81.html        biofresh.com.cy

Το "κάστρο" της Συρίας έπεσε..

Συλλογή σπόρων (από Πάρνωνα) και για την τράπεζα γενετικού υλικού της Συρίας

Συλλογή σπόρων (από Πάρνωνα) και για την τράπεζα γενετικού υλικού της Συρίας

Είναι η πρώτη φορά που φέυγουν από τη "Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε" (περισσότεραhttp://wi-fi-votaniki.net/node/692) σπόροι... λόγω του πολέμου στη Συρία... Φεύγουν για το ICARDA... Το επιστημονικό προσωπικό του ICARDA (Διεθνές κέντρο Αγροτικών Ερευνών των Άνυδρων Ζωνών) μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν. Στο Χαλέπο της Συρίας δεν τα κατάφεραν, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται!
Είναι ένα από τα 11 παγκόσμια κέντρα τραπεζών γενετικού υλικού. Στη Μεσόγειο η έδρα του είναι στο Μαρόκο, όπου μεταφέρθηκε από την Τυνησία λόγω των ταραχών που υπήρχαν από την «Αραβική άνοιξη» με τις γνωστές εξεγέρσεις…
Στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπο, υπάρχει – ή μάλλον υπήρχε – μια αρκετά μεγάλη τράπεζα με συλλογές σπόρων σχεδόν από όλες τις χώρες της Μεσογείου (και από Κύπρο και από Ελλάδα). Συγκεκριμένα είχε 141000 είδη και ποικιλίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 2500 από την Ελλάδα. Το ICARDA έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσει την τράπεζα, καθώς βρισκόταν στο «κέντρο» των μαχών, στη Συρία… Η τράπεζα, το 2014, έπεσε στα χέρια των επαναστατών, οι οποίοι ζήτησαν και οικονομικό αντάλλαγμα για να "προστατέψουν" την τράπεζα, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει. Έτσι σε μια "άτυπη" συμφωνία οι επαναστάτες απολάμβαναν τη "σοδειά" της τράπεζας... Ο Διευθυντής της τράπεζας από το Μαρόκο (Ahmed Amri) είχε ήδη αντιληφθεί την κατάσταση και το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων μεταφέρθηκε σταδιακά στην Τουρκία και στο Λίβανο. Ο υπεύθυνος στη Συρία, που μετά βίας μπορεί να επικοινωνήσει με τον «υπόλοιπο κόσμο», εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένος για να διασώσει την τράπεζα, διακινδυνεύοντας τη ζωή του… Ο ίδιος είχε βρεθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 2011 (την εποχή που είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες) και το 2012 για συλλογή σπόρων. Μάλιστα το 2011 αναγκάστηκε να κάνει μια Οδύσσεια για να φτάσει στην Ελλάδα (καθώς η κρίση ξέσπασε ακριβώς στην κρίσιμη διάρκεια συλλογής σπόρων) και να επιστρέψει στη Συρία και να σώσει την οικογένειά του. Όπως ο ίδιος είχε τονίσει η συλλογή στην Ελλάδα "ήταν η καλύτερη και πλουσιότερη που είχαν κάνει ποτέ". Η συλλογή των σπόρων γινόταν σε συνεργασία με την τράπεζα γενετικού υλικού της Ελλάδας (που είναι στη Θεσσαλονίκη) και βάση των διεθνών κανόνων και συμβάσεων.
Η τράπεζα ζήτησε και λαμβάνει βοήθεια από τη μεγάλη τράπεζα γενετικού υλικού, τη «Σύγχρονη Κιβωτό του Νώε», ώστε να ξανα-στηθεί (όχι όμως αυτή τη φορά στη Συρία)…
Οι σπόροι-σπέρματα που συλλέγονται και διατηρούνται στις τράπεζες του ICARDA είναι από διάφορα είδη, αλλά κυρίως από τα είδη που προήλθαν κοινά καλλιεργήσιμα είδη, όπως σιτάρι, φακές κλπ. και η διατήρησή τους γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Σκοπός είναι να διατηρηθεί γενετικό υλικό πολύτιμων ειδών, που έχουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη και στην ξηρασία. Δεν έχει το δικαίωμα διακίνησης και εμπορίου, αλλά της διαφύλαξης του «πολύτιμου υλικού» σε περιπτώσεις καταστροφής και κυρίως λόγο της επικινδυνότητας από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν χρειαστεί από διάφορα κράτη και τον ΟΗΕ. Στο Χαλέπο η συλλογή θεωρείται ότι ήταν "αμύθητης" αξίας...http://wi-fi-votaniki.net/                                                                                                                

Η ανεκτίμητη αξία που κρύβουν οι τράπεζες σπόρων – Το κλειδί για τη διατροφική ασφάλεια

Οταν ένα έντυπο τόσο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα όσο ο βρετανικός Economist υπογραμμίζει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι τεχνολογικές λύσεις είναι εντελώς αδύνατον να φροντίσουν για την επιβίωση της ανθρωπότητας και καλεί σε συντονισμένη δράση των κυβερνήσεων, μάλλον το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται είναι πραγματικά πλανητικής κλίμακας.
Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι το κλειδί για τη διατροφική ασφάλεια δεν βρίσκεται στην εμπορική εκμετάλλευση των σπόρων, ούτε στην προσπάθεια γενετικής τροποποίησης σπόρων (μεταλλαγμένα), αλλά στο κοπιώδες έργο της συλλογής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας σπόρων.
Ενα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1970 καθιστά σαφές το κολοσσιαίο διακύβευμα.
Στις αρχές της δεκαετίας εκείνης, η fulgoroidea, ένα έντομο που κατέστρεφε τις φυτείες του ρυζιού, πέρασε από την Ιαπωνία στους απέραντους ορυζώνες της Ασίας. Η παραγωγή μειώθηκε εντυπωσιακά και οι ζημίες ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές, ενώ η ολοκληρωτική καταστροφή αποφεύχθηκε μόνο χάρη στο γεγονός ότι οι επιστήμονες ανέτρεξαν σε 6.000 διαφορετικούς σπόρους άγριου ρυζιού και ανακάλυψαν τον μοναδικό που είχε αντίσταση στο συγκεκριμένο έντομο.
Τόσο οι άγριοι πρόγονοι των φυτών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία όσο και οι παραδοσιακές ποικιλίες φυτών κρύβουν έναν γενετικό πλούτο που η ανθρωπότητα οφείλει να φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού.
Στο διάστημα 1900-2000 εκτιμάται ότι χάθηκε το 75% των ποικιλιών σπόρων στον πλανήτη, καθώς η βιομηχανική γεωργία εστιάστηκε σε λίγες ποικιλίες από κάθε φυτό – τις πιο παραγωγικές και εύκολες στην αποθήκευση και τη μεταφορά.

Το 1800, στις ΗΠΑ καλλιεργούνταν 7.100 ποικιλίες μήλων, εκ των οποίων σήμερα έχουν μείνει 300, ενώ οι 11 αντιπροσωπεύουν το 90% των πωλήσεων.

Ομως, η παραγωγικότητα και η εμπορικότητα δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τις ποικιλίες φυτών, αν πρόκειται να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια. Οι μονοκαλλιέργειες είναι ευάλωτες σε ασθένειες που εξαπλώνονται ταχύτατα, ενώ η αποσταθεροποίηση του κλίματος θέτει μια νέα σειρά προκλήσεων.
Μία από τις τράπεζες σπόρων, η CIAT, που βρίσκεται στην Κολομβία, διαθέτει 36.000 ποικιλίες φασολιών, τις οποίες διασταυρώνει προκειμένου να βρει αυτές που αντέχουν στην ξηρασία ή αυτές που ευδοκιμούν σε άγονα εδάφη. Πρόσφατα όμως, επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην αναζήτηση ποικιλιών που αντέχουν σε θερμοκρασίες ώς και 5 βαθμούς υψηλότερες από αυτές στις οποίες αντέχουν οι κοινές ποικιλίες – κάτι που θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, καθώς συνεχίζεται η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Οι μεγάλες εταιρείες επίσης δημιουργούν βελτιωμένους σπόρους με τη βοήθεια γενετικής τροποποίησης», σημειώνει ο Economist. «Αλλά η διαδικασία είναι αργή και πολυέξοδη, ενώ ο φόβος των “τροφών Φρανκενστάιν” τρομάζει τους καταναλωτές. Οι νέες ποικιλίες που προκύπτουν από διασταύρωση σπόρων με άγριους συγγενείς είναι μια λύση πιο οικονομική και λιγότερο αμφιλεγόμενη».

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τα μαστιχόδεντρα της Ικαρίας και η χρησιµότητα του µαστιχελαίου στην πρόληψη του καρκίνου



Τα μαστιχόδεντρα της Ικαρίας Πολλοί υποστηρίζουν ότι τη μαστίχα την συναντάμε μόνο στη Χίο  Να όμως που και το νησί μας έχει και αυτό ένα μικρο μερίδιο από αυτό  το <<αρωματικό και θεραπευτικό δάκρυ>>   που παράγεται από το μαστιχοφόρο σχίνο, Σε αυτό βοήθησε πολύ  η γεωγραφική θέση της περιοχής των Ραχών που βρίσκετε στο βόριο τμήμα του νησιού και ακριβώς απέναντι από τα Μαστιχοχώρια της Χίου και  ότι πολλοί πρόγονοι μας είχαν σαν επάγγελμα το θαλάσσιο εμπόριο  με τα παράλια της Μικρά Ασίας, και  με το νησί   της  Χίου Ένας λοιπόν απο αυτούς τους θαλασσόλυκους Ικαριώτες  ο Καπετάν Γιώργης Κουτούφαρης  θαύμασε αυτό το άγνωστο γιαυτον δέντρο  και σκέφτηκε να το φυτέψει και στη δικιά του Γη .... Γύρο στα 1800  ο καπετάν Γιώργης  μετέφερε και φύτεψε αυτό το μαστιχόδεντρο  στη περιοχή του Χάρακα στις Ράχες και από τότε αυτό μεγάλωσε ,πολλαπλασιάστηκε και άντεξε στους  δυνατούς αέρηδες και παγωμένους Χειμώνες της Ικαρίας μας                                                                                                                                                                              Ευλογημένη τούτη η γη που ό'τι της  σπέρνεις  αυτό  θερίζεις ........


ΜΕΛΕΤΗ απο τα Εργαστήρια “Γ.Π. Λιβανός και M. Σίµου”, Νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Αθήνας                                                                                                                                                                                                                                                   Η µαστίχα  είναι η ρητίνη που προέρχεται από το µαστιχοφόρο σχίνο Pistacia lentiscus var. Chiα, φυτό αειθαλές που απαντάται στο νότιο µέρος της Χίου και θεωρείται µοναδικό ελληνικό προϊόν, προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης αναγνωρισµένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η µαστίχα όσο και το αιθέριο έλαιο της µαστίχας, το µαστιχέλαιο, συνδέονται άρρηκτα µε την ιστορία και την παράδοση της Χίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και αναφέρονται ήδη από τον Ηρόδοτο (5ος αι. π.Χ). Εκτός από τη χρήση τους ως αρωµατικά πρόσθετα σε τρόφιµα και ποτά, η παραδοσιακή ιατρική χρησιµοποιεί εδώ και αιώνες τη µαστίχα και το µαστιχέλαιο για την αντιµετώπιση παθολογικών συµπτωµάτων που σχετίζονται µε προβλήµατα κυρίως του πεπτικού συστήµατος, αλλά και για την καταπολέµηση της χοληστερίνης, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια τοξικότητα στον άνθρωπο. Ωστόσο πρόσφατα γίνονται προσπάθειες να τεκµηριωθούν επιστηµονικά οι ευεργετικές ιδιότητες της µαστίχας σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις χρησιµοποιώντας τα εργαλεία της σύγχρονης έρευνας.Πολλές µελέτες υποστηρίζουν τις αντι-µικροβιακές ιδιότητες της µαστίχας και του µαστιχελαίου ενάντια σε ένα ευρύ φάσµα παθογόνων βακτηρίων και µυκήτων . Επίσης έχει δειχτεί η αντι-οξειδωτική δράση της µαστίχας και πρόσφατα η προ-αποπτωτική της δράση σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του εντέρου . Το µαστιχέλαιο είναι ένα µίγµα βιολογικά δραστικών ουσιών. Αποτελείται κατά βάση από µονοτερπένια , την απλούστερη από πλευράς χηµικής δοµής τάξη φυτικών προϊόντων µε αναγνωρισµένη βιολογική δράση. Μεταξύ αυτών, το α-πινένιο, το β-µυρκένιο το λιµονένιο και η περιλλυλ- αλκοόλη θεωρούνται από τα πιο σηµαντικά για τη βιολογική τους δράση µονοτερπένια. Ιδιαίτερα η περιλλύλ αλκοόλη (POH) που αντιστοιχεί σε περίπου 0.84 % του µαστιχελαίου παρουσιάζει µεγάλο κλινικό ενδιαφέρον εξαιτίας της αναγνωρισµένης χηµειοπροστατευτικής και χηµειοθεραπευτκής δράσης της σε µια ποικιλία µοντέλων καρκίνου σε πειραµατόζωα και κυτταρικές σειρές . Η POH βρίσκεται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιµών Φάσης Ι και Φάσης ΙΙ κατά διαφόρων κακοηθειών και από το 2002 συγκαταλέγεται στους πίνακες των νέων χηµειοπροστατευτικών και χηµειοθεραπευτικών παραγόντων φυσικής προέλευσης του National Cancer Institute των ΗΠΑ. Πρόσφατα η οµάδα µας έδειξε ότι η αντικαρκινική δράση της POH σχετίζεται και µε την ικανότητά της να παρεµποδίζει τη διαδικασία της αγγειογένεσης . Με βάση την κυρίαρχη άποψη στο πεδίο η ευεργετική δράση των φυτοχηµικών που αποτελούν επιµέρους συστατικά ενός σύνθετου φυσικού µίγµατος οφείλονται στην αθροιστική ή/και συνεργιστική αλληλεπίδραση αυτών και όχι στη δράση ενός µόνο συστατικού . Αυτό έχει ελεγχθεί και φαίνεται να αληθεύει για το µαστιχέλαιο όσο αφορά την αντι-µικροβιακή του δράση .
Βασισµένοι σε αυτά τα δεδοµένα εξετάσαµε την πιθανή χηµειοπροστατευτική δράση του µαστιχελαίου κατά του καρκίνου περιλαµβάνοντας την POH ως ένωση αναφοράς . Στην εργασία αυτή δείξαµε ότι το µαστιχέλαιο έχει την ικανότητα να παρεµποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασµό και την επιβίωση διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων. Στη µελέτη χρησιµοποίησαµε κυρίως την καρκινική σειρά K562 που προέρχεται από κύτταρα ανθρώπινου λεµφοβλαστώµατος. Ωστόσο σε πολλά πειράµατα συµπεριλάβαµε επίσης τις κυτταρικές σειρές Β16 και LLC που προέρχονται από κύτταρα µελανώµατος ποντικού και αδενοκαρκινώµατος από πνεύµονα ποντικού αντιστοίχως. Επιπλέον βρήκαµε ότι το µαστιχέλαιο παρεµποδίζει την αγγειογένεση, δηλαδή τη δηµιουργία νέων αγγείων από προϋπάρχοντα, µια διαδικασία αναγκαία και απαραίτητη για την ανάπτυξη των πρωτογενών όγκων και των µεταστάσεών τους σε άλλα όργανα . Συγκεκριµένα βρήκαµε ότι το µαστιχέλαιο: α. προκαλεί ελάττωση της έκκρισης του Vascular Endothelial Growth Factor, ενός πολύ σηµαντικού προ- αγγειογενετικού παράγοντα , από τα καρκινικά κύτταρα, β. παρεµποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασµό των κυττάρων του αγγειακού ενδοθηλίου και γ. αναστέλλει τη δηµιουργία νέων αγγείων τόσο in vitro (σύστηµα Matrigel) όσο και in vivo (στη χοριοαλλαντοϊκή µεµβράνη εµβρύου όρνιθας). Τέλος, διερευνήσαµε τους µοριακούς µηχανισµούς µέσω των οποίων το µαστιχέλαιο δρα και δείξαµε ότι παρεµποδίζει την ενεργοποίηση µορίων-κλειδιών (Erk1/2 στα καρκινικά, RhoA στα ενδοθηλιακά κύτταρα) που συµµετέχουν σε σηµαντικά σηµατοδοτικά µονοπάτια στα κύτταρα-στόχους .
Συνοψίζοντας, τα αποτελέσµατά µας υποστηρίζουν τη χρησιµότητα του µαστιχελαίου στην πρόληψη του καρκίνου, σαν ένα φυσικό διατροφικό πρόσθετο µε ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασµό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και να παρεµποδίζει την αγγειογένεση.                                                                                                                                                                  πηγες    Ελένη Λουτράρη , Σοφία Μαγκούτα , Αναστασία Πυριόχου , Βασιλική Κόικα , Φραγκίσκος Ν. Κολίσης3, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος και Χάρης Ρούσσος 1 Εργαστήρια “Γ.Π. Λιβανός και M. Σίµου”, Νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Αθήνας elloutrar@med.uoa.gr,  Εργαστήριο Μοριακής Φαρµακολογίας, Φαρµακευτικό Τµήµα, Πανεπιστήµιο Πάτρας  Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, Σχολή Χηµικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ινστιτούτο Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών                                                                                                                             Βιβλιογραφία 1. Huwez FU, Thirlwell D, Cockayne A, and Ala'Aldeen DA: Mastic gum kills Helicobacter pylori. N Engl J Med 339, 1946, 1998. 2. Magiatis P, Melliou E, Skaltsounis AL, Chinou IB, and Mitaku S: Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Med 65, 749-52, 1999. 3. Marone P, Bono L, Leone E, Bona S, Carretto E, and Per

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΚΑΡΙΑ: Παραλία Πλαταμώνας τα μυστικά της Ικαρίας δεν τελειώνουν ποτέ!!!


Γέρος και σοφός.   Το βλέμμα του ευθύ στα μάτια, που  τα κοιτάζει ψάχνοντας να βρει  το μονοπάτι που συνδέει το κέντρο του εγκεφάλου σου με τον κόσμο της φύσης.
«Λοιπόν; Καλά τα περνάτε; Πήγατε σήμερα στο μπάνιο;»
«Ναι. Και ήταν καταπληκτικά. Μεγάλη ταλαιπωρία βέβαια για να φτάσουμε. Μακρύς ο χωματόδρομος, κακοτράχαλο το μονοπάτι στη συνέχεια...  κάναμε και λάθος οδηγούμενοι στο γκρεμό, λόγω μιας φυλλωσιάς που έκρυβε τη σωστή κατεύθυνση του... λιώσαμε απ’ τον ήλιο πισωγυρνωντας. 
 


Η σκέψη όμως  να τα παρατησουμε ήταν σαν πλάκα που δεν τη σηκώνει ο νους.
 


Φτάσαμε τελικά στην κοίτη του ποταμού με τη βοήθεια ενός σκοινιού που κάποιοι προνοησαν να ρίξουν ελεύθερο, στο έμπα της, δεμένο από τα πάνω δέντρα. 
 Από κει και κάτω κυλησαμε σαν το νερό, που περνάει  αβίαστα από κει το χειμώνα και σμίγει με τη θάλασσα στο σημείο της παραλίας.
 Πλαταμώνας. Εκεί κάναμε το μπάνιο μας. 200 περίπου μέτρα 
κάτω από τον κεντρικό δρόμο που παει στην άνω Πλαγιά. Ήταν τέλεια !» .

«Μπραβο...! Και βουτήξατε απ’ τα βράχια; »

«Οχι. Έχει παραλία. Μετά το κοφτό τελείωμα των βράχων που στάζουν νερό απλώνεται μια πεντακάθαρη βοτσαλαδα. Εκεί κατσαμε».


«Ααααα... Έγινε εκεί παραλία; Χρόνια πριν δεν υπήρχε. Η θάλασσα ήταν μέχρι την κοίτη του ποταμιού και πηδαγαμε απ’ τους βράχους. Μιλάω για παλιά βέβαια.Πριν γίνει ο δρόμος... όταν από τη μεσαριά πηγαιναμε στην Πλαγιά με τα ποδια από τα μονοπάτια του δάσους.  Μα ξερει η φύση και ν’ αλλαζει και να ταιριαζει τα πραματα. »


 
«Αν ξερει λεει...!!! »