Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Μιά μακρόστενη λαστιχένια βάρκα ήρθε στα ανοιχτά του Καραβοστάμου ........

Μιά μακρόστενη λαστιχένια βάρκα ήρθε στα ανοιχτά του Καραβοστάμου στην Ικαρία. Ο Παντελής την έβγαλε στη στεριά. Μέσα, ότι είχε απομείνει: ένα μπουκάλι νερό, δυο παπούτσια, 2-3 ρούχα, ένα κουβαδάκι. Και οι επιβάτες; Που είναι; Κανείς δεν ξέρει. Το δράμα της προσφυγιάς συνεχίζεται. Θλίψη σε όλο το χωριό. Όλοι φοβούνται ότι θα αρχίσουν να ξεβράζονται σιγά σιγά πνιγμένοι στις ακτές. Στις ειδήσεις μιλούν για 80 νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο τις τελευταίες μέρες. Νάναι και οι δικοί μας μέσα; 
Να πέσει το τείχος του Έβρου. Να γίνει ένα σημείο ελέγχου στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες νάρχονται από τη στεριά και να μην αναγκάζονται να περνούν με ψευτόβαρκες το Αιγαίο. Πόση σκέψη θέλει κύριοι Ευρωπαίοι ηγέτες, που αφειδώς πουλάτε όπλα στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, και παντού όπου γίνονται πόλεμο                                      
Ηλίας Γιαννίρης

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Φτιάχνω Φυσικό Καθαριστικό για τα Τζάμια

Αποτέλεσμα εικόνας για Natural Glass Cleaner
Τα καθαριστικά που διαφημίζονται από την τηλεόραση και έντυπα συχνά προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Εκατομμύρια θανατηφόρες ασθένειες οφείλονται μερικώς ή αποκλειστικώς σε τοξίνες του περιβάλλοντος που ζούμε, και τα καθαριστικά υλικά έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Και είναι κρίμα, διότι είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγεται χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις. ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εναλλακτικές!                                                                                                                                             Για σπίτι καθαρό και οικολογικό
Η υγιεινή του σπιτιού είναι η βασική αρχή για μια σωστή διαβίωση. Ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος σκέφτεται ιδανικά το σπίτι του σαν ένα επίγειο «παράδεισο». Ωστόσο, πέρα από τις ανέσεις που αναβαθμίζουν τη διαβίωση, το οικιακό περιβάλλον απειλείται καθημερινά από τοξικές «βόμβες» που παραμονεύουν.

Πρόκειται για τα αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, επικίνδυνες τοξίνες και κάποια παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχειών, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

Η μόνη λύση είναι η διαρκής και σωστή ενημέρωση, ώστε να αποφεύγετε τα σύνθετα χημικά που μετατρέπουν το σπίτι σε... αντιδραστήριο, προκαλώντας από δερματικούς ερεθισμούς, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους έως σοβαρές βλάβες σημαντικών οργάνων, ασθένειες του αίματος και καρκινικές αλλοιώσεις.Μπορεί κάποιες φυσικές ουσίες να κάνουν «θαύματα», όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται η ισχυρή καθαριστική δράση εξειδικευμένων προϊόντων. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν στο σπίτι υπάρχουν μωρά που θηλάζουν, ηλικιωμένοι ασθενείς ή άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.  ...                                                         Αφήστε τη φύση να... καθαρίσει                                                        Προϊόντα γενικής χρήσης

Αλάτι
Είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Οινόπνευμα
Εκτός από τη βρωμιά διώχνει και μεγάλο αριθμό μικροβίων. Χρησιμοποιείται για παράθυρα, καθρέφτες, γυάλινες επιφάνειες και δύσκολους λεκέδες.

Βότανα
Διαθέτουν απολυμαντικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η λεβάντα, το φασκόμηλο, το γεράνι κ.ά. είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Χλώριο
Είναι ιδανικό για απολύμανση, αλλά έχει πολλές παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζεται ιδιαίτερες προφυλάξεις και πρέπει να χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις απολύμανσης (όπως ο χώρος του μπάνιου, τα είδη υγιεινής κ.τ.λ.). Μην το ανακατεύετε ποτέ με αμμωνία και καυστικά προϊόντα καθαρισμού του WC. Η ένωσή τους δημιουργεί επικίνδυνα τοξικά αέρια. Εχετε πάντα ανοιχτά παράθυρα όταν το χρησιμοποιείτε, φοράτε γάντια, προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνους και προπαντός να μην το πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια πολλών υλικών, όπως η πορσελάνη και το σμάλτο που γυαλίζουν και να τα θαμπώσει.

Αμμωνία και σόδα φαγητού
Πρόκειται για αλκαλικά υλικά, προορισμένα να εξαφανίζουν όξινους λεκέδες. Η αμμωνία είναι εξαιρετική για τα τζάμια και δεν αφήνει ίχνη. Είναι όμως και επικίνδυνη και δεν πρέπει να εισπνέεται ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ειδικά σε αδιάλυτη μορφή. Η σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και κοστίζει πάμφθηνα.

Ξίδι
Καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για αφαίρεση λεκέδων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα.

Αιθέρια έλαια
Μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νεροχύτη. Προσθέστε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα στο νερό με την σαπουνάδα και τα πιάτα σας θα μοσχοβολούν. Τα αρωματικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σφουγγάρισμα των δαπέδων. Ρίξτε 20 σταγόνες σε 8 λίτρα νερού με αγνό σαπούνι και τα πάντα θα μοσχοβολούν. Απαλλάξτε τα χαλιά σας από τις μυρωδιές, ειδικά εάν υπάρχουν στο σπίτι καπνιστές ή κατοικίδια. Σε 500 ml βόρακα προσθέστε 25 σταγόνες αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε καλά, ώστε να διαλυθούν και εφαρμόστε το διάλυμα στο χαλί. Κατόπιν σκουπίστε το.

Βασίλης Δαλαμπίνης - εφημερίδα Έθνος                                                                                                 
Φυσικό Καθαριστικό Τζαμιών
Συστατικά:
  • 2 φλιτζάνια νερό (αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο είναι το καλύτερο, ώστε να μην αφήνει κατάλοιπα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο   με επιλογή  δική σας ,μια καλή επιλογή είναι  το λεμόνι( βοηθά κόβοντας τη μυρωδιά του ξυδιού)
Οδηγίες:
Συνδυάστε τα συστατικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού (κατά προτίμηση από γυαλί) Ανακινήστε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και ψεκάστε  ..! χρησιμοποιήσετε με αυτήν την συνταγή.ένα πανί μαλακό  για να σκουπίσετε τα παράθυρα   σας και όχι χαρτί  για καλύτερα αποτελέσματα 
Σημείωση:  Εάν  πάντα στο παρελθόν χρησιμοποιούσατε ένα εμπορικό καθαριστικό τζαμιών,θα πρέπει να  ανακατέψετε μια-δυο σταγόνες υγρού σαπουνιού ή υγρό σαπούνι πιάτων σε λίγο από αυτό το μείγμα τη πρώτη φορά που θα καθαρίσετε τα παράθυρα για να αφαιρέσετε  τα χημικά υπολείμματα  ..........       Καλή  καθαρή Αρχή  λοιπόν    !!!!                                           http://wellnessmama.com/

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Καστανοκαλλιέργεια: Επαγγελματική διέξοδος με σημαντικά εισοδήματα


Ελπιδοφόρες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια του κάστανου μέσα από την εκμετάλλευση του ντόπιου γενετικού υλικού.Αυτό επισημάνθηκε σε  εσπερίδα το απόγευμα της Δευτέρας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με θέμα:“Κάστανο – καλλιέργεια και μια νέα εντομολογική απειλή στην Ελλάδα”.
Την πρόληψη, την προστασία, τις προοπτικές, καθώς και τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργείται στις καστανοκαλλιέργειες από τη “σφήκα του κάστανου”, ανέλυσαν στους καστανοπαραγωγούς του νομού μας, ο γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος, ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, κ. Γιάννης Μετζιδάκης και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης,  κ. Δημήτρης Αβτζής.
Στο περιθώριο της εσπερίδας μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μετζιδάκης τόνισε ότι «οι προοπτικές που ανοίγονται από την καλλιέργεια του καστάνου είναι ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση στους καστανοπαραγωγούς, να γνωρίσουν καλύτερα την σωστή και βιώσιμη καλλιέργεια, ώστε να μπορούν να βελτιώσουμε την ποιότητα, αλλά και την αύξηση του προϊόντος και του εισοδήματος τους, καθώς επίσης να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά το γενετικό υλικό για όσους ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν νέες φυτείες δέντρων». Ο κ. Μετζιδάκης πρόσθεσε επίσης ότι «ένα σημαντικό στοιχείο για τους καστανοπαραγωγούς είναι να διατηρήσουν το ντόπιο γενετικό υλικό που έχουμε εδώ, γιατί υπερτερεί έναντι των άλλων ποικιλιών που υπάρχουν στη ελλαδα».
Στη “σφήκα του καστάνου” αναφέρθηκε ο κ. Αβτζής. Οπως επεσήμανε, «η μόνη λύση για την καταπολέμηση του εντόμου αυτή την στιγμή είναι η εισαγωγή ενός ξένου παρασιτοειδούς, το οποίο εφαρμόζεται μέχρι στιγμή πειραματικά σε καστανεώνες σε τέσσερις χώρες. Τα αποτελέσματα αν και δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, αλλά τα γνωρίζουμε είναι πολύ ελπιδοφόρα»Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανος Διαμαντής, οι Ιταλοί «εισήγαγαν» τη σφήκα της καστανιάς, που είναι παρθενογενετικό έντομο, από την Κορέα και αυτή έχει κατευθυνθεί σε Γαλλία και Σλοβενία, ενώ «το πιο πιθανόν είναι ότι ευτυχώς τελικά η σφήκα δεν προσγειώθηκε στα ελληνικά εδάφη».
Η καταπολέμηση της σφήκας, εξηγεί ο ερευνητής, γίνεται με την απελευθέρωση ανταγωνιστικών εντόμων στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς στη χώρα μας, ο κ. Διαμαντής ανέφερε πως «μπορεί να καθυστέρησε η έναρξη του βιολογικού προγράμματος που αφορά την καταπολέμησή του, ωστόσο προχωρά με γοργούς ρυθμούς (ολοκληρώνεται το 2016) και τα αποτελέσματά του είναι άκρως ενθαρρυντικά».
Το έλκος της καστανιάς βρίσκεται σε ύφεση ήδη στη χώρα μας και με την ολοκλήρωση του βιολογικού προγράμματος που πραγματοποιείται σε 10 Νομούς της χώρας, «σύντομα θα απαλλαγούμε εντελώς», πρόσθεσε.                                             

Καστανοκαλλιέργεια: Επαγγελματική διέξοδος με σημαντικά εισοδήματα

 Στην καλλιέργεια της καστανιάς στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια καλλιέργεια που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας παράγει κάθε έτος περίπου 20 χιλ. τόνους κάστανα, κατέχοντας την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, εμφανίζοντας ανοδική τάση της παραγωγής τα τελευταία δύο έτη, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εξαγωγική δραστηριότητα, από ελλειμματική που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλη αύξηση με την παραγωγή εμφανίζουν και οι τιμές παραγωγού. Τα γεγονότα αυτά συντελούν στο αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια.
Την ίδια ώρα, Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προς 3,50 ευρώ/κιλό τα ελληνικά κάστανα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις μηχανές, αφού η σφήκα που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή σε ποσοστό 70%!
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 2012, η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές εξασφάλισης ενός καλού εισοδήματος για τους καστανοκαλλιεργητές.

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 15.000 τόνων πέρυσι και 12.000 τόνων το 2012 και, όπως λέει ο κ. Διαμαντής, τους 18.000 τόνους κάστανο «η χώρα είχε να τους δει από τις δεκαετίες ’60 και ’70»!
Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς• μεταξύ άλλων σε Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Τρίκαλα, Ηλεία και Χανιά.
Η αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών από χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Κίνα και η Ν. Κορέα.
Η ανεπάρκεια του προϊόντος εντός και εκτός ελληνικών συνόρων καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής, επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κάστανο και τονίζοντας ότι «η ελληνική παραγωγή κάστανου, μπορεί να ανακάμψει ακόμα περισσότερο, αρκεί να υπάρξει μια δυναμική και συγκεκριμένη πολιτική».
Κατά τον ίδιο, η πολιτική αυτή πρέπει να επικεντρωθεί -μεταξύ άλλων- στα εξής σημεία: πιστοποίηση του ελληνικού γενετικού υλικού καστανιάς και παραγωγή και διάθεση άριστου εντόπιου φυτευτικού υλικού σε προσιτές τιμές, καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των υπέργηρων δένδρων με νέα δένδρα, φύτευση πιο αποδοτικών ποικιλιών ή προελεύσεων και σε διάστημα μίας 10ετίας, ίδρυση νέων σύγχρονων καστανεώνων, όπου οι κλιματοεδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρήση της καστανιάς σε αναδασωτικά προγράμματα και δασώσεις αγρών, καθόσον αποτελεί πολύτιμο, αυτόχθονο, δασοπονικό είδος κ.ά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί, οφείλει να είναι επικεντρωμένη στην ίδρυση, ανά ευρύτερη καστανοπαραγωγό περιοχή, κατάλληλης υποδομής για την ποιοτική ταξινόμηση (διαλογητήρια) και συντήρηση του προϊόντος (ψυγεία), έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση προδιαγραφών ποιοτικής ταξινόμησης του ελληνικού κάστανου και ίδρυση ιδιωτικών ή συνεταιριστικών βιομηχανιών τυποποίησης, μεταποίησης και συντήρησης του κάστανου ώστε να αυξηθεί η απορρόφησή του στην αγορά και να καταστεί διαθέσιμο όλο τον χρόνο.

Υπογραμμίζεται ότι το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό. Το 10% διατίθεται στην αγορά ως marrons glaces και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις, κυρίως σε περιοχές του Πηλίου και του Καρπενησίου.Προϊόντα όπως η φαρίνα, ο πουρές και η κρέμα, κάστανα συντηρημένα σε νερό ή συσκευασμένα σε κενό, ηδύποτα και εξαιρετική μπίρα είναι άγνωστα στα ελληνικά νοικοκυριά και στον μέσο Έλληνα, όταν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, “κάνουν θραύση”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εκτιμά ότι η μεταποίηση της ελληνικής παραγωγής θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, θα “ανοίξει” την αγορά και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαγωγών, με τελικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη.
Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έξι σαφείς πληθυσμοί και όχι ποικιλίες φρουτοπαραγωγικών δένδρων καστανιάς, οι οποίοι διακρίνονται μάλλον από τη γεωγραφική τους διασπορά παρά από τις γενετικές τους διαφορές. Αυτοί είναι οι Κοζάνης ή Βοΐου, Βόλου ή Πηλίου, Καρπενησίου, Πάρνωνα, Λέσβου και Κρήτης. Οι εν λόγω πληθυσμοί έχουν εγκλιματιστεί και η ποσοτική και ποιοτική απόδοσή τους είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, ο οποίος επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι πληθυσμοί αυτοί ακόμα δεν έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί επαρκώς, ώστε να πιστοποιηθούν και σε κάθε περιοχή έτσι να χρησιμοποιείται το άριστο τοπικό γενετικό υλικό.                               πηγες   http://dasarxeio.com/      http://www.haniotika-nea.gr               

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Προσοχή στα αλυσοπρίονα

  Τον τελευταίο καιρό  οι τραυματισμοί αγροτών από αλυσοπρίονα τείνουν ήδη να λάβουν διάσταση επιδημίας!Αυτές τις μέρες εδώ στις Ράχες θρηνούμε έναν συχωριανό μας, ένα  λάθος ,μια κακή εκτίμηση και το αλυσοπρίονο έγινε γι αυτόν ένα θανατηφόρο παιχνίδι. Για να μην θρηνήσουμε ξανά αλλη ζωή χαμένη θα πρέπει  οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων  να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους. Ο χειρισμός τους κρύβει µεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και µεγάλες προφυλάξεις για κάθε  πιθανό κίνδυνο. Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος. Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων, η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας. Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρµάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης. Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση. Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια, μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή. Όταν δεν χρησιμοποιείται το μηχάνημα πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να µην κινδυνεύει κανείς. Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει επίσης οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυµµα ,Προστατευτικά γυαλιά σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα. Ένα  κράνος με προστασία  είναι επίσης πολύ σημαντικό. Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα «αξεσουάρ» ενδυμασίας, που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα µακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται.                                                                                                          Καταλάβετε το κλώτσημα  - οι περισσότεροι τραυματισμοί  προκαλούνται από κλώτσημα στο αλυσοπρίονο . Η κύρια μορφή του τινάγματος συμβαίνει όταν η μύτη της λάμας του πριονιού  προσκρούει σε ένα στερεό αντικείμενο. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τινάγματος, βεβαιωθείτε ότι το φρένο αλυσίδας λειτουργεί, κρατήστε το αλυσοπρίονο και με τα δύο χέρια Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στο χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών...


10 μυστικά για να έχουμε υγιείς κότες και να μην αρρωσταίνουν ποτέ!

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους αναγνώστες και φίλους με διάφορα προβλήματα που έχουν στο κοτέτσι τους σχετικά με την υγεία των πτηνών, τους χώρους αλλά και τα συστήματα τροφοδοσίας νερού και φαγητού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο για να δώσω μερικές πληροφορίες στους νεότερους για να μην πέσουν στα ίδια λάθη.


Ο δεκάλογος για υγιείς Κότες!

1. Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη φάρμα όμως πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να γνωρίζουμε ότι δεν μένουμε μόνοι γιατί σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν και θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Η μυρωδιά λοιπόν, άλλα και οι φασαρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τα ζώα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και καλοδεχούμενα από όλους. Για αυτό φροντίστε αρχικά για την καθαριότητα που άλλωστε είναι και η μισή αρχοντιά. Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους, τις κούρνιες και τις φωλιές και ρίχνετε μπόλικο πριονίδι (χωρίς να έχει επεξεργαστεί χημικά ή άχυρο που είναι φτηνό και αξιόπιστο). Την κοπριά μπορείτε να την βάλετε φυσικά στο μποστάνι σας.

2. Αρχικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους πτηνά θέλετε να έχετε; Αν θέλετε μονό για παραγωγή αυγών τότε επιλέξτε μικρόσωμες ράτσες που γεννάνε σχεδόν καθημερινά. Αν όμως θέλετε και για κρέας τότε επιλέξτε μεγαλόσωμες.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το κοτέτσι κάντε μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε φίλους, γνωστούς και τους γείτονες από πού πήραν τα δικά τους πτηνά, ποια ράτσα έχουν, αν είχαν κανένα πρόβλημα, και τέλος πόσο ευχαριστημένοι είναι.

3. Το τέλειο κοτέτσι
Εδώ δεν θα σας γράψω για ποίο προσανατολισμό πρέπει να έχει ή από τι πρέπει να είναι φτιαγμένο και άλλα τέτοια σχεδόν αδιάφορα πράγματα. Θα προσπαθήσω όμως να σας πω ουσιαστικά πράγματα που θα σας ωφελήσουν. Το ιδανικότερο θα ήταν όλοι οι χώροι να είναι τσιμεντομένη και να έχουν μια ελαφριά κλίση για να μπορούν να κυλάνε τα νερά. Όποτε θέλετε-και πρέπει να πλένετε σχολαστικά με νερό τρίβοντας με μια σκληρή σκούπα να φύγουν όλες οι βρωμιές. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξύλα για κούρνιες και για φωλιές διότι είναι εστίες μόλυνσης αλλά και μέρος ζωής και αναπαραγωγής για τα παράσιτα.


4. Όταν αγοράζετε κότες άνω των 3 μηνών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες (θανατηφόρες 100%). Πριν τις αγοράσετε (επιβάλετε) να ρωτήστε τον πωλητή αν στο μέλλον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή μην τον είδατε τον Παναή; Ακόμα μάθετε αν είναι εμβολιασμένες και με ποια εμβόλια.

Τα πιο βασικά είναι: Νόσος του Μάρεκ, Ψευδοπανώλη και βρονγχίτιδα. (Είναι εύκολο αρχικά να σας πει ένα ξερό ναι αλλά πιστέψτε με θα δυσκολευτεί να σας πει ψέματα στην συνέχεια και θα καταλάβει ότι είστε γνώστης).
Η ενδεικτική τιμή για κότες αυγωπαραγωγής σε ηλικία 4 μηνών είναι στα 7 ευρώ λιανική τιμή. Αν κάποιος σας τις πουλάει ακριβότερα απλά προσπεράστε τον και πηγαίνετε στον επόμενο.

5. SOS. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες σε διάφορα site για να πουλήσουν τις τέλειες κότες. Φυσικά αυτές είναι κίνδυνος θάνατος! Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους χομπίστες - εισαγωγείς φέρνουν πουλιά στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ημερών από μέρη όπως η Ολλανδία που τις περισσότερες φορές είναι θετικά στον ιό του Μάρεκ (ιογενής καρκίνος). Συνηθίζουν γράφουν γιγαντόσωμες ράτσες πουλερικών με μεγάλο βάρος κάνοντας όλους εμάς τους ερασιτέχνες να θέλουμε αυτά τα πουλιά στην φάρμα μας. Φυσικά τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό.

6. Μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους. (Μπορεί να βρείτε φθηνότερα πουλιά άλλα σίγουρα δεν θα είναι σωστά εμβολιασμένα). Επίσης θα είναι και αρκετά ταλαιπωρημένα από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνουν γυρνώντας από χωριό σε χωριό.
7.  Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε. Οι ποτίστρες πύραυλοι είναι μία κακή εφεύρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα να λερώνεται όλο το νερό, να είναι δύσκολο να καθαριστούν, να γεμιστούν αλλά και να τους κουβαλήσετε πάλι μέσα στο κοτέτσι λόγο του βάρους τους. Επίσης και οι πιπίλες. Στάζουν και δημιουργείται υγρασία στους χώρους, δυσκολεύονται τα πτηνά να πιούν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Η ταΐστρα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα για την τροφή. Συνήθως επιλέγουμε αυτές με το στεφάνι, σηκωμένη σε μικρή απόσταση από το έδαφος για να μην λερώνεται η τροφή. Η ταΐστρα τύπου κανάλι δεν είναι εύχρηστη (μόνο σε εκτροφή για κλούβα είναι βολικές που τα πτηνά δεν μπορούν να την λερώσουν, αφού βγάζουν έξω μόνο τα κεφάλια τους)

8. Λίγες παραπάνω κότες θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καθημερινό εισόδημα. Αν αναλογιστείτε ότι τα αληθινά σπιτικά αυγά πωλούνται προς 0,40-0,50 λεπτά ανά τεμάχιο. Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να βγάζετε καθημερινά ένα μπουκάλι γάλα και ψωμί για την οικογένεια σας.

9. Να έχετε στο φαρμακείο τουλάχιστον μια αντιβίωση για το νερό, σκόνη για επίπαση κατά των παρασίτων και φυσικά για πουλιά ηλικίας μέχρι και 4 μηνών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο νερό κοκκιδιοκτόνα ακόμα και οργανικά (ξέρετε τύπου ριγανέλαιο) ανά 20-30 ημέρες.

10. Όταν έχετε ένα περίεργο κρούσμα στο κοτέτσι είναι προτιμότερο να το θανατώσετε ή να το απομακρύνετε άμεσα αν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Στην συνέχεια πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά όλους του χώρους. Μερικές λύσεις για απολύμανση που μπορείτε να κάνετε είναι με φλόγιστρο, ασβέστωμα αλλά και με χλωρίνη αδιάλυτη μέσα σε ψεκαστήρα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι σωστή τακτική να δίνετε αντιβίωση στα υγιείς πούλια για πρόληψη. Άλλα και αυτό γίνεται. Το ιδανικό όμως είναι να πάτε το πτηνό για νεκροψία σε ένα κτηνίατρο που γνωρίζει ή έχει ειδικευτεί στα πτηνά. Τέτοιους γιατρούς μπορούν να σας συστήσουν οι εκτροφείς που κουράρουν τα πτηνοτροφία τους ή ο πωλητής που αγοράσατε τις κότες.
πηγες
www.ftiaxno.gr    http://ellinikeskotes.blogspot.gr/

   

Οι Ράχες του Οκτώβρη




Άγιος Πολύκαρπος






Ζωγραφική της Φύσης πάνω σε πέτρα 



Η   Γιστέρνα 

-Καστανιές -   Στα αετώματα των Ραχών βρίσκετε το Τραγοστάσι ..Μηλιές     ,Κυδωνιές , Καρυδιές,     Καστανιές ,Μανίτες  όλα τα έχει τούτος ο ευλογημένος τόπος ,και αυτό το μήνα έχει την τιμητική του !






 Νερό -Φωτιά  

Μπισκότα με Μέλι με «Άρωμα» Χριστουγέννων


Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις γιορτές . Τα λίγα και κοινά συστατικά που τα συνθέτουν είναι  ήδη  μέσα στο ντουλάπι μας...


Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά + 1 ώρα ανάπαυσης + 5-7 λεπτά στο φούρνο
Κάνει περίπου 40 μπισκότα:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κέικ (περίπου 8 γραμμάρια)
  • 70 γρ βούτυρο
  • 40 g μελι
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ολόκληρο αυγό

Βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο δοχείο.

Ζυμώνουμε γρήγορα για να αποκτήσουμε ψίχουλα  ζύμης, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό, το μέλι και τη ζάχαρη.


Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι λεία και ομοιογενής,  την τυλιγουμε σε πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.


Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφανεια σε ένα πάχος περίπου 0,5 cm και κόβουμε τα σχήματα των μπισκότων που προτιμάμε.


Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να δουμε τις άκρες των cookies αρχίζουν να παιρνουν χρώμα (αυτό θα διαρκέσει περίπου 05/07/10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της ζύμης  και του μεγέθους των cookies)


Βγάζουμε  τα μπισκότα από το ταψί  και    τ α  τοποθετούμε πάνω   σε μια σχάρα για να στεγνώσουν.


Σερβίρουμε  όταν έχουν κρυώσει.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ:   Για  να εξασφαλίσουμε  τη βέλτιστη προστασία σε αυτά τα μπισκότα, τα αποθηκεύουμε σε ένα κουτί, οταν ειναι κρύα. Εάν επιλέξετε να τα φτιάξετε , όπως και εγώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων,  μπορείτε  τα χρησιμοποιήσετε και σαν ένα γλυκό σπιτικό δώρο .                                                                                                                                         πηγη