Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Για τα Σπίτια

ΤΟΤΕ ΕΝΑΣ ΧΤΙΣΤΗΣ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ, ΜΙΛΗ-
σέ μας για τα Σπίτια.
Και αυτός απάντησε λέγοντας:
Χτίστε με τη φαντασία σας ένα καλυβόσπιτο στην ερημιά προτού χτίσετε ένα σπίτι μέσα στα τείχη της πόλης.
Γιατί όπως εσείς νιώθετε την ανάγκη κάπου να γυρίσετε στο λυκόφως σας, νιώθει την ίδια ανάγκη και αυτός που περιπλανιέται μέσα σας, ο πάντα απόμακρος και μοναχικός.
Το σπίτι σας είναι το μεγαλύτερο σας σώμα.
Μεγαλώνει στον ήλιο και κοιμάται στη σιωπή της νύχτας• και δεν του λείπουν τα όνειρα. Δεν ονειρεύεται το σπίτι σας; Και δεν αφήνει την πόλη για το σύδεντρο και την κορφή του λόφου καθώς ονειρεύεται;
Είθε να μάζευα τα σπίτια σας στο χέρι μου, και σαν σπορέας να τα σκόρπιζα σε δάση και λιβάδια.
Είθε τα λιβάδια να ήταν οι δρόμοι σας, και τα πράσινα μονοπάτια τα δρομάκια σας, για να ψάχνετε ο ένας τον άλλο μες στ' αμπέλια, και να έρχεστε με την ευωδιά της γης στα ρούχα σας.
Όμως αυτά δεν θα συμβούν ακόμα.
Μέσα στο φόβο τους οι πρόγονοι σας σας μάζεψαν πολύ κοντά τον ένα στον άλλο. Και αυτός ο φόβος θα κρατήσει λίγο ακόμα. Για λίγο ακόμα θα χωρίζουν οι τοίχοι της πόλης σας τις καρδιές σας από τα λιβάδια σας.
Για πείτε μου, άνθρωποι της Ορφαλήζ, τι έχετε σ' αυτά τα σπίτια; Τι είναι αυτό που φυλάτε πίσω από πόρτες κλειδωμένες;
Είναι μήπως η ειρήνη, ο ήρεμος πόθος που αποκαλύπτει τη δύναμη σας;
Είναι οι θύμησες, τα αστραφτερά τόξα που διασχίζουν τις κορυφές του πνεύματος;
Είναι η ομορφιά, που οδηγεί την καρδιά πέρα από πράγματα φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα, προς το ιερό βουνό;
Πείτε μου, τα έχετε αυτά στα σπίτια σας;
Ή έχετε μόνο ανέσεις και το πάθος για τις ανέσεις, το ύπουλο τούτο πράγμα που μπαίνει πρώτα σαν επισκέπτης, για να γίνει έπειτα οικοδεσπότης και στη συνέχεια αφέντης του σπιτιού σας;
Ναι, και καταντάει δαμαστής, που με γάντζο και μαστίγιο κατευθύνει τους πιο μεγάλους σας πόθους.
Μπορεί να έχει χέρια από μετάξι, όμως η καρδιά του είναι από σίδερο.
Σας αποκοιμίζει γλυκά, μόνο και μόνο για να σταθεί πλάι στο προσκεφάλι σας και να χλευάσει την αξιοπρέπειατης σάρκας.
Ξεγελάει τις αισθήσεις σας και τις απιθώνει σαν εύθραυστα βάζα πάνω στα χνούδια αγκαθιών.
Αλήθεια, η λαχτάρα για ανέσεις σκοτώνει το πάθος της ψυχής και κατόπιν βαδίζει μειδιώντας στην κηδεία.
Όμως εσείς, παιδιά του σύμπαντος, εσείς που δεν έχετε ησυχία στην ανάπαυση σας, δε θα παγιδευτείτε ποτέ, μήτε θα σας δαμάσει κανείς.
Το σπίτι σας δε θα γίνει άγκυρα αλλά κατάρτι.
Δε θα γίνει το γυαλιστερό δέρμα που σκεπάζει την πληγή, αλλά το βλέφαρο που φυλά το μάτι.
Δε θα διπλώσετε τα φτερά σας για να περάσετε μέσα από πόρτες, δε θα σκύψετε τα κεφάλια σας για να μη χτυπήσουν στην οροφή, μήτε θα φοβηθείτε να αναπνεύσετε για να μη ραγίσουν και σωριαστούν οι τοίχοι.
Δε θα κατοικήσετε σε τάφους που έφτιαξαν οι νεκροί για τους ζωντανούς.
Ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι μεγαλόπρεπο και θαυμάσιο, δε θα κρατά κλεισμένο μέσα του το μυστικό σας, μήτε θα στεγάζει τον πόθο σας.
Γιατί αυτό που είναι χωρίς όρια μέσα σας κατοικεί στο παλάτι του ουρανού, που έχει για πύλη την πάχνη τηςαυγής και για παραθύρια τα τραγούδια και τις σιωπές της νύχτας.
Kahlil Gibran, Ο Προφήτης, Εκδόσεις: PRINTA    http://www.spartacus.gr/

Συνταγή μπισκότων "Το πιο χαριτωμένο μικρό αρκουδάκι" για ένα γλυκό χριστουγεννιάτικο δώρο. ~ Τόσο αξιολάτρευτο!

          

Με φαντασία και δημιουργικότητα  θα γιορτάσουμε  φέτος τα  Χριστούγεννα φτιάχνοντας αυτά  τα μικρά μυρωδάτα μπισκοτάκια .....για τα παιδιά μας ,τους φίλους μας ,τους αγαπημένους μας  και θα σας πω ένα μυστικό. ......Η μισή χαρά είναι στις ώρες που θα περάσετε διακοσμώντας τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια σας, και η αλλη μίση η ώρα που θα τα προσφέρετε ..........!

 


Οδηγίες Βίντεο


1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C (320 F) 
2. Αναμίξετε 110g αλεύρι για κέικ, 20g αμύλο πατάτας και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ 
3. Αναμίξετε 40g σιρόπι ζάχαρης από ζαχαρότευτλα, 10g 30g μέλι και φυτικό λάδι σε ένα μικρό μπολ 
4. Όταν αναμιχθούν καλά, τοποθετείτε τη ζύμη  σε λαδόκολλα και ανοίγετε με τον πλάστη 
5. Χρησιμοποιήστε έναν κόπτη μπισκότων αρκούδα για  να αποκόψετε τα σχήματα
6. Σχεδιάστε το πρόσωπο , τοποθετήστε το αμύγδαλο 
7. Χρησιμοποιήστε την υπόλοιπη  ζύμη για να κάνετε τις ουρές 
8. Ψήστε για 10 λεπτά. Ελαττώστε τη θερμότητας στους 150 ° C (300 F) και ψήστε για επιπλέον 10 λεπτά 
9. Βγάλτε τα από το φούρνο και τελειώσατε!
Απίστευτα χαριτωμένο αρκουδάκι συνταγή μπισκότων δεν θα είστε σε θέση να αντισταθεί
πηγές  πρωτότυπη συνταγή βίντεο  ΠεριοδικόNeol.                                                                       http://www.diyncrafts.com/

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ο Σαρωνικός Κόλπος

 Ο Σαρωνικός Κόλπος είναι ο πιο γνωστός, από την αρχαιότητα ακόμη, ελληνικός κόλπος, στις ακτές του οποίου αναπτύχθηκαν ιστορικές πόλεις, όπως η Αθήνα και η Ελευσίνα, και τόποι λατρείας, όπως το Σούνιο και η Επίδαυρος. Πήρε την ονομασία του από τον μυθικό βασιλιά της Τροιζήνας Σάρωνα.
Ο Σαρωνικός Κόλπος σχηματίζεται από τις δυτικές ακτές της Αττικής, τις ακτές της Μεγαρίδας και τις ανατολικές ακτές της Κορινθίας και της Αργολίδας. Αποτελεί εγκόλπωση του Αιγαίου Πελάγους και οριοθετείται από την νοητή γραμμή που ενώνει το ακρωτήριο Σούνιο(Κάβο Κολώνες) και το ακρωτήριο Σκύλλαιο της Τροιζηνίας.
Στον Σαρωνικό υπάρχουν τρία μεγάλα νησιά: η Αίγινα, η Σαλαμίνα και ο Πόρος, καθώς και πολλά μικρότερα, κυριότερα από τα οποία είναι το Αγκίστρι, το Γαϊδουρονήσι(Νήσος Πατρόκλου), οι Φλέβες, η Κυρά(Πιτυόνησος), οι Λαγούσες και οι Διαπόριες Νήσοι. Οι ακτές του Σαρωνικού και των νησιών του αποτελούν μια από τις περισσότερο ανεπτυγμένες, από άποψη τουριστικής υποδομής, περιοχές της χώρας. Σ’αυτό συντελούν η φυσική ομορφιά και το ευχάριστο κλίμα του Σαρωνικού. Το καλοκαίρι, η θαλάσσια αύρα δροσίζει τις παράκτιες περιοχές, ενώ οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι από τους συχνούς νότιους ανέμους. Ο Σαρωνικός αποτελεί επίσης σημαντική θαλάσσια αρτηρία, αφού ενώνει, μέσω της διώρυγας της Κορίνθου, το Αιγαίο με το Ιόνιο Πέλαγος, ενώ παράλληλα οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Πειραιά και οι ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της Ελευσίνας προσελκύουν μεγάλη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Γεωλογία και γεωμορφολογία


Ο Σαρωνικός Κόλπος σχηματίστηκε από καταβύθιση που έλαβε χώρα κατά το Κατώτερο Τεταρτογενές. Από γεωτεκτονική άποψη αποτελεί την βορειοδυτική απόληξη του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Περισσότερα από 200 μικρά και μεγάλα ρήγματα έχουν χαρτογραφηθεί στον Σαρωνικό Κόλπο και σχεδόν όλα είναι ενεργά , συνεχίζοντας να αποτελούν παράγοντες διαμόρφωσης του Κόλπου. Την πολυτάραχη τεκτονική ιστορία της περιοχής μαρτυρούν τόσο η ύπαρξη πολλών νησιών και νησίδων όσο και η εκδήλωση ηφαιστειότητας σε διάφορα σημεία της (Μέθανα, Σουσάκι, Αίγινα, Σαλαμίνα).Οι ακτές του Σαρωνικού παρουσιάζουν έντονο οριζόντιο και κατακόρυφο διαμελισμό. Οι βορειοανατολικές ακτές του είναι στο μεγαλύτερο τμήμα τους ομαλές και έχουν σχηματιστεί από ποταμοθαλάσσιες αποθέσεις. Σ’ αυτές τις ακτές περιλαμβάνονται και οι εκβολές του Κηφισού και του Ιλισσού, οι οποίοι αποστραγγίζουν το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπέδιου της Αττικής. Αντίθετα, στο βορειοδυτικό τμήμα του Σαρωνικού, οι ακτές είναι απότομες και βραχώδεις, ενώ μικρά τμήματα αμμωδών ή χαλικωδών ακτών απαντούν μόνο κοντά στην Παλαιά και τη Νέα Επίδαυρο και στο νότιο τμήμα του Κόλπου Επιδαύρου. Στη νότια πλευρά του Σαρωνικού εναλλάσσονται βραχώδεις και αμμώδεις χαλικώδεις ακτές.
Στον Σαρωνικό σχηματίζονται πολλοί μικρότεροι κόλποι και όρμοι, καθώς και μικρά ακρωτήρια. Στο βορειοανατολικό τμήμα του διανοίγονται οι όρμοι της Αναβύσσου, της Βάρης, της Βουλιαγμένης και του Φαλήρου. Στη συνέχεια δημιουργούνται ο Κόλπος της Ελευσίνας και ο βαθύς Όρμος της Σαλαμίνας, ενώ δυτικά, κοντά στη Διώρυγα της Κορίνθου, σχηματίζονται οι όρμοι Καλαμακίου, Κεχριών, Αλμυρής και το Φραγκολίμανο, και νοτιότερα ο Όρμος Σοφικού, ο Κόλπος Επιδαύρου και η Χερσόνησος των Μεθάνων.  

Βιολογικά χαρακτηριστικά

Τα βιολογικά χαρακτηριστικά του Σαρωνικού Κόλπου εξαρτώνται άμεσα από τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά του και έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο Έξω Σαρωνικός έχει, από βιολογική άποψη, μεγάλη συγγένεια μα το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ στον Έσω και Δυτικό Σαρωνικό η ρύπανση έχει ελαττώσει την ποικιλία των οργανισμών και έχει αυξήσει τη βιομάζα. Ακόμη εντονότερη είναι η επίδραση της ρύπανσης στους οργανισμούς που ζουν στον Κόλπο της Ελευσίνας. Στην περιοχή αυτή διαβιούν κυρίως είδη ανθεκτικά στη ρύπανση, ενώ κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων οργανισμών, λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Από άποψη αλιείας, ο Σαρωνικός παρουσιάζεται ιδιαίτερα παραγωγικός, αφού συμβάλλει κατά 15% τουλάχιστον στη συνολική αλιευτική παραγωγή της χώρας. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο (αυξημένη ρύπανση - υψηλή αλιευτική παραγωγή) οφείλεται στο ότι μερικά είδη ψαριών ευνοούνται από τον ευτροφισμό του Έσω Σαρωνικού, αλλά και στο γεγονός ότι ο Σαρωνικός Κόλπος αλιεύεται συστηματικά, λόγω της εύκολης διάθεσης του προϊόντος στην ιχθυόσκαλα του Πειραιά.    
                                                                             ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....

  • Καθημερινά 17.000 τόνοι αποβλήτων και σκουπιδιών ρίχνονται στις θάλασσες του πλανήτη μας.
  • Η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα. Τα νερά της ανανεώνονται μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού κάθε 80 χρόνια.
  • Είναι ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια «εξαφανίζονται» στη θάλασσα από την ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και το αλάτι του θαλασσινού νερού. Οι σωροί των σκουπιδιών που εμφανίζονται στις παραλίες μας είναι η τραγική απόδειξη.
  • Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες και κουτάκια από αναψυκτικά, ξύλα, συνθετικά δίχτυα, αποφάγια, νεκρά ζώα, λάστιχα αυτοκινήτων.....Αυτά είναι μερικά από τα είδη σκουπιδιών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις παραλίες. Και δυστυχώς η λίστα είναι ατέλειωτη.....
  • Είναι επίσης ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια που βυθίζονται στη θάλασσα είναι τα λιγότερο επικίνδυνα επειδή υποτίθεται ότι αποσυντίθενται στην άμμο του βυθού. Όχι μόνο τα σκουπίδια δεν διασπούνται, αλλά προκαλούν το θάνατο της υδρόβιας ζωής του βυθού.
  • Δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση η άποψη ότι τα σκουπίδια που επιπλέουν δεν είναι τόσο επιβλαβή και ότι είναι μόνο αντιαισθητικά στην όψη. Αντιθέτως, τα σκουπίδια αυτά «μπερδεύουν» τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες, τα οποία στην προσπάθειά τους να καταπιούν τα επιπλέοντα απομεινάρια, τραυματίζονται, πνίγονται και συχνά τους προξενούν έναν αργό και επώδυνο θάνατο.
  • Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας, μαζί με τα 3.000 μικρά και μεγάλα νησιά της, είναι 16.000χλμ. Εάν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο αδιάφοροι, σε λίγα χρόνια πιθανώς να έχουμε το μεγαλύτερο παράκτιο σκουπιδότοπο της Ευρώπης!!
  • Να πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστούν τα επόμενα αντικείμενα στη θάλασσα:
Εισιτήριο λεωφορείου
2-4
Εβδομάδες
Βαμβακερό ύφασμα
1-5
Μήνες
Σχοινί
3-14
Μήνες
Μάλλινο ύφασμα
1
Χρόνο
Βαμμένο ξύλο
13
Χρόνια
Μεταλλικό κουτάκι
100
Χρόνια
Αλουμινένιο κουτάκι
200-500
Χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι
450
Χρόνια
Γυάλινο μπουκάλι
Άγνωστο






















  • Υπεύθυνοι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Δημοσίων Έργων ή οι Λιμενικές Αρχές, αλλά όλοι εμείς που ζούμε στη χώρα. Το κράτος θεσπίζει νόμους και κανονισμούς, των οποίων η εφαρμογή είναι δική μας δουλειά. Εμείς οφείλουμε να διδάξουμε στις επόμενες γενιές, με το καλό μας παράδειγμα, την ανάγκη για προστασία των θαλασσών και των ακτών από τη ρύπανση. Κανείς δεν θέλει να ζει μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, και ιδιαίτερα όταν αυτό το περιβάλλον αποτελεί την κληρονομιά μας και έναν πολύτιμο οικονομικό πόρο για την χώρα μας. Γι’αυτό το λόγο:
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες που επισκεπτόμαστε.
  • Οφείλουμε να απαιτούμε την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις παραλίες και να τους χρησιμοποιούμε.
  • Δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα όταν ταξιδεύουμε.
  • Οφείλουμε να δίνουμε το παράδειγμα στους γύρω μας και να ζητούμε το σεβασμό τους απέναντι στη θάλασσα.
  • Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η θάλασσα είναι πηγή ζωής για μας, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας.
  • Πρέπει να θυμόμαστε ότι η προστασία των θαλασσών και των ακτών σήμερα είναι δική μας ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας στο μέλλον.














πηγη  http://7lyk-peiraia.att.sch.gr/Saronikos.doc

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Ζαρκάδη Ευτυχία
Σακλαμπανάκης Χρήστος

Μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

Θεολογίδης Ιωάννης
Κατσαρός Άκης
Κούκουρας Μιχάλης
Μανετάκης Ιωάννης

Ελίχρυσος το φυτό της αιώνιας νεότητας

Βοτανικό Όνομα - Ελίχρυσος angustifolium Συνώνυμο H. italicum 
Οικογένεια - Asteraceae / Compositae 
Κοινή ονομασία - Αιώνιο λουλούδι, immortelle, Strawflower, Κάρι Φυτών
Δένει καλά με - Περγαμόντο, χαμομήλι, φασκόμηλο, λεβάντα, γεράνι, τριαντάφυλλο, , σμύρνα, λιβάνι ,..
Εξόρυξη Μέθοδος - απόσταξη ατμού των λουλουδιών
 




Το αιθέριο έλαιο του Ελίχρυσου  έχει έντονα , φρουτώδες άρωμα, με ένα τόνο απο μέλι και τσάι 
λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερόλη , Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο σε κόκκινο.


Το όνομα  Ελίχρυσος  προέρχεται από τις ελληνικές ι "ήλιος" και "χρυσό", αναφερόμενος στο χρώμα  από τα λουλούδια του . Το γένος Ελίχρυσος (οικογένεια Asteraceae) είναι ένα πολύ μεγάλο γένος, συμπεριλαμβανομένων 600 ειδών  σε όλο τον κόσμο.. Το φυτό αυτό είναι εγγενές στην Νότια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, Δυτική Ασία και τη Νότια-Ανατολική Ευρώπη, τη Νότιο-Δυτική Ευρώπη. Φύεται σε ξηρές, βραχώδεις ή αμμώδες έδαφος και κατά μήκος σε  βουνοπλαγιές.
ΒΟΤΑΝΙΚΉ
Ο Ελίχρυσος Immortelle είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας μαργαρίτα Asteraceae. Τα φύλλα του φυτού έχουν μια ισχυρή αρωματική οσμή. Αυτό είναι ένα μικρό θαμνώδες πολυετές βότανο με  στενά, ασημί τριχωτά φύλλα και κίτρινα, μικρά ξηρά  λουλούδια. Τα άνθη του  αποτελείτε από πολλά πετάλα, η οποία δίνει την εντύπωση ενός λουλουδιού γεμάτο σωλήνα σχήματος τρύπες. Τα λουλούδια είναι ένα σύμπλεγμα από κίτρινο χρυσό σε σχήμα μπάλας άνθη, τα φύλλα είναι λεπτή και επιμήκη, και όταν θρυμματισμένο απελευθέρωση ένα ξεχωριστό άρωμα. Είναι ένα υπέροχο φυτό να μεγαλώνει στον κήπο, τόσο για κάρυ άρωμά του και την απλή ομορφιά. Τα ονόματα "immortelle" και "Αιώνια" ήρθε περίπου για το φυτό επειδή διατηρεί κίτρινο χρώμα του, ακόμη και όταν στεγνώσει.
Χημικά συστατικά
 Το αιθέριο έλαιο έχει πολλές χημικές ουσίες, όπως μονοτερπένια (α-πινένιο, β-πινένιο, ά-λιμονένιο, α-κουρκουμένιο), σεσκιτερπενίων (b-carophyllene), αλκοόλες (λιναλόλη, γερανιόλη, φουρφουρόλη), εστέρες (οξικός νερυλεστέρας, γερανυλεστέρας αιθυλεστέρας), αλδεΰδες (ισοβαλερικό), κετόνες (διόνες, italidone, άλλες β-δικετόνες) και φαινόλης (ευγενόλη).
.ιδιότητες και χρήσεις: 





Ο Ελίχρυσος προσφέρει ισχυρές ιδιότητες στην αναγέννηση των ιστών και βοηθά στο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το λάδι  του ελίχρυσου μπορεί να μειώσει τον πόνο του ιστού, μια γενικότερη βελτίωση των συνθηκών του δέρματος, Αυξάνει την λειτουργία του κυκλοφορικού, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθάει  στη τόνωση των ηπατικών κυττάρων, και  στη    μείωση των διχρωμιών του δέρματος και στις ουλές. Είναι γνωστό ως βλεννολυτικό, αντιμυκητιακο, αποχρεμπτικό, αντιπηκτικό, αντισπασμωδικό και τέλος για τις  αντικαταρροϊκές. του ιδιότητες Το αιθέριο έλαιο έχει εφαρμοστεί σε ραγάδες, ουλές ακμής, χειρουργικές ουλές, και πληγές.με πολυ καλά αποτελέσματα  είναι εξαιρετικό στο μασάζ  για το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα,, άλγη και πόνου των μυών




Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πανεύκολος σπιτικός πουρές μήλου, το απόλυτο υποκατάστατο του αυγού στη ζαχαροπλαστική – Homemade applesauce

Πανεύκολος σπιτικός πουρές μήλου - Homemade applesauce
Καλή σας μέρα, αγαπημένοι μου φίλοι! Κατά καιρούς μας ζητάτε διάφορες συνταγές, αλλά αυτή που έχει την μεγαλύτερη ζήτηση είναι ο πουρές μήλου και μεις επιτέλους σας τον φτιάξαμε! Ο πουρές μήλου μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό σε γλυκές παρασκευές, σε αναλογία 1 αυγό =1/4 φλ. πουρές μήλου. Το αυγό μπορεί να αντικατασταθεί και από άλλα υλικά όπως: κοπανισμένο λιναρόσπορο (χτυπημένος με το πηρούνι 1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος+ 3 κ.σ. νερό = 1 αυγό) , σπόροι chia ( 1 κ.σ. chia seeds + 1/3 φλ. νερό = 1 αυγό, το ανακατεύω και το αφήνω 10-15 λεπτά να σταθεί), ώριμη μπανάνα (μισή λιωμένη μπανάνα = 1 αυγό), φυστικοβούτυρο ( 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο = 1 αυγό). Δεν έχω προσθέσει ζάχαρη, η οποία εκτός από την γλύκα που προσδίδει λειτουργεί και σαν συντηρητικό, οπότε ο πουρές μας δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Βάλτε τον ζεστό σε βαζάκι και όταν κρυώσει φυλάξτε τον στο ψυγείο. Διατηρείται για μια βδομάδα. Δοκιμάστε τον σε μια από τις συνταγές μας που σας προτείνουμε παρακάτω!
Να έχετε μια υπέροχη μέρα!
Πανεύκολος σπιτικός πουρές μήλου - Homemade applesauce
Υλικά (για 1,5 φλ. πουρέ μήλου):
4 φλ. μήλα
1φλ. νερό
χυμός από ένα μέτριο πορτοκάλι ή λεμόνι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τα μήλα. Βάζω σε ένα τηγάνι τα μήλα, το νερό και τον χυμό από το πορτοκάλι (ή λεμόνι) και το βάζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα μήλα περίπου 20 λεπτά. Τα πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ. Αν θέλετε προσθέστε 1κσ κανέλα ή/και 1κγ μοσχοκάρυδο.
Εξαιρετικά νόστιμο νηστίσιμο κέικ μήλου – Amazing vegan apple cake
Εξαιρετικά νόστιμο νηστίσιμο κέικ μήλου – Amazing vegan apple cake
Good morning, dear friends! One of the recipes that you have asked us so many times to make is the homemade applesauce. So here you are! We present it to you today! Applesauce is a great egg replacer in vegan desserts (1 egg= 1/4 cup apple sauce). Other egg substitutes are: flaxseed (1 Tbsp flaxsedd+ 3 Tbsp water=1 egg) , chia seeds ( 1 Tbsp chia seeds + 1/3 cup water= 1 egg, stir and allow to sit for10-15 minutes), banana (1/2 mashed ripe banana =1 egg), peanut butter ( 3 Tbsp peanut butter = 1 egg). I haven’t used sugar in my apple sauce. Sugar gives sweetness and works as a conservative, so this apple sauce doesn’t keep well for a long time! Store it in a hot container in the fridge for a week. Make and use it in one of our recipes.
Happy Thursday, friends!
Πανεύκολος σπιτικός πουρές μήλου - Homemade applesauce
Ingredients (for 1,5 cup applesauce):
4 cups apples
1 cup water
juice from one medium sized orange or lemon
Instructions:
Peel and core apples. Cut apples into cubes. Add all ingredients to a pot on low heat until the apples have softened significantly (for 20 minutes). Mash with a food mill. If you want, add 1Tbsp cinnamon or/and 1tsp nutmeg. Store in airtight container in the fridge.                                     http://theveggiesisters.gr/