Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΛΕΒΑΝΤΑ....μια αλλη χρήση για τον μελισσοκόμο!

Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Laniatae) Χειλανθή και στο γένος Lavandula. Το γένος αυτό περιλαμβάνει περίπου 30 ειδη, τα σπουδαιότερα των οποίων είναι:
1) Lavandula vera DCL.
2) Lavandula spica L.
3) Lavandula stoechas (μυροφόρα)
4) Lavandula hybrida Rev.
Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη κυρίως: L. Angustifolia και L. Stoechas
Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη.
.
Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.





Εκτός από σχετικά καλό μελισσοκομικό φυτό η λεβάντα, έχει κι άλλη μια χρήση για τον μελισσοκόμο. Όπως ίσως θυμούνται κάποιοι τις γιαγιάδες τους να βάζουν αποξηραμένη λεβάντα σε σακουλάκια μέσα στις ντουλάπες, έτσι κι και κάποιοι μελισσοκόμοι βάζουν σακουλάκια με λεβάντα στις αποθηκευμένες κυψέλες. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος:
Ο σκώρος που τρώει τα μάλλινα στην ντουλάπα της γιαγιάς δεν διαφέρει σε πολλά από τον σκώρο που τρώει τις αποθηκευμένες κερήθρες στο ντουλάπι του μελισσοκόμου.
Έτσι κι αυτός ο σκώρος (galleria mellonella) σιχαίνεται τη μυρωδιά της λεβάντας. Δεν λέω ότι θα σωθείς από τον ανεπιθύμητο κηρόσκωρο με δυο φακελάκια λεβάντας, αλλά σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από το να μην κάνεις τίποτα και μάλιστα θα έχεις κάνει κι έναν απόλυτα βιολογικό χειρισμό. Η λεβάντα απωθεί τις πεταλούδες και κατασυνέπεια γλιτώνουμε από τα αυγά. Δεν κάνει τίποτα όμως για αυγά και προνύμφες.
Αν και εγώ έχω δική μου λεβάντα, με εξέπληξε ευχάριστα το ότι πουλάνε λεβάντα ακριβώς για την ίδια χρήση σε μελισσοκομικά καταστήματα
Τη βάζω σε υφασμάτινα σακουλάκια και τη μοιράζω στα πατώματα που αποθηκεύω τα περσινά πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά έχουν περάσει νωρίτερα από καταψύκτη για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν πάνω τους ζωντανό αυγό από κηρόσκωρο.
                                                                      
Πηγες: http://www.bees.gr     wikipedia.org      http://melissokomianet.gr/

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το Θαύμα της Αστικής Γεωργίας της Κούβας και τα Organoponicos

φωτο food-sovereignty.jpg                                                                                                                                                                             Για τους περισσότερους από μας, το ενδιαφέρον μας στην οργανική και βρώσιμη κηπουρική είναι μια επιλογή τρόπου ζωής, ένα υγιές χόμπι για να γεμίσει το πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας.
Στην Κούβα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο . Μαθαίνοντας πώς να αυξηθούν τα τρόφιμα οργανικά ήταν για τους Κουβανέζους θέμα επιβίωσης!.
Η ανάπτυξη μιας ευρείας αστικής κηπουρικής στην Κούβα είναι μια συναρπαστική ιστορία, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες.
Η πρόοδος ήταν τέτοια που το έθνος μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον για την απαράμιλλη τεχνογνωσία σε οργανικό καλλιεργητικών τεχνικών και αστικής γεωργίας - μαζί με ένα συναρπαστικό τοπίο των φυτών για να εξερευνήσετε.το θαύμα της Αριστερής Κούβας !




Η εξάρτηση από τη Σ. Ένωση, η απεξάρτηση και η αστυφιλία                      Του Λάμπρου  Σεκλιζιώτη
αρχιτέκτονα

Πριν από το 1989, η Κούβα ήταν ένα μοντέλο οικονομίας βασισμένο στις μονάδες κρατικής γεωργικής παραγωγής μεγάλης κλίμακας και εξαρτημένο από τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου πετρελαίου, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων για την παραγωγή εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο των συμφωνιών με την πρώην Σοβιετική Ένωση, η Κούβα ήταν μια χώρα βασισμένη στο πετρέλαιο καθώς το 98 τοις εκατό του συνόλου του πετρελαίου ερχόταν από το σοβιετικό μπλοκ. Το 1988, 12-13 εκ. τόνους του σοβιετικού πετρελαίου εισήχθησαν και από αυτό, οι Κουβανοί επανεξήγαγαν  δύο εκατομμύρια τόνους. Το 1989, η Κούβα αναγκάστηκε να μειώσει την επανεξαγωγή στο μισό και το 1990, οι εξαγωγές πετρελαίου κόπηκαν εντελώς, καθώς είχε λάβει μόνο 10 από τα 13 εκατ. τόνους που υποσχέθηκε η Σοβιετική  Ένωση. Στο τέλος του 1991, μόνο 6 από τα 13 εκ. τόνους ελήφθησαν, και η έλλειψη του πετρελαίου άρχισε να γίνεται εμφανής και να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της χώρας.

Ενώ το πετρέλαιο ήταν κρίσιμη παράμετρος για την οικονομία της, άλλες απώλειες ήταν επίσης σημαντικές, καθώς το 85% του εμπορίου της Κούβας ήταν με τους Σοβιετικούς. Η Κούβα εξήγαγε 66% του συνόλου παραγωγής  ζάχαρης και το 98% των εσπεριδοειδών της, στο σοβιετικό μπλοκ, και εισήγαγε εκείνη τη περίοδο από τις χώρες αυτές, το 66% των τροφίμων της, το 86% όλων των πρώτων υλών, και το 80% των μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Κατά συνέπεια, με τη πτώση του σοβιετικού μπλοκ, η υποστήριξη αποσύρθηκε, τα εργοστάσια έκλεισαν, η έλλειψη τροφίμων ήταν ευρέως διαδεδομένη και η ήδη ανεπαρκής και πεπαλαιωμένη γεωργική τεχνολογία άρχισε να διαβρώνεται. Η κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και οι αυστηρότεροι όροι του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ , κατέδειξαν το πόσο ευάλωτο ήταν το μοντέλο της Γεωργικής Επανάστασης της Κούβας, η οποία βυθίστηκε στη χειρότερη επισιτιστική κρίση στην ιστορία της .

Στις αρχές του 1990, ένα είδος «οικονομίας επιβίωσης»  τέθηκε σε εφαρμογή. Μέσω συμφωνιών ανταλλαγής, 100.000 τόνοι σίτου απέτυχαν να φτάσουν στη Χώρα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει χρήση των αποθεμάτων σκληρού νομίσματος για να εισάγουν σιτάρι από τον Καναδά. Η τιμή των τροφίμων αυξήθηκε και το ψωμί δινόταν με δελτίο. Συνολικά, η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε κατά 20% σε θερμίδες και 27% σε πρωτεΐνες μεταξύ 1989 και 1992.

Οι παραπάνω συγκυρίες ήρθαν να προστεθούν στο σοβαρό πρόβλημα αστυφιλίας, που άρχισε να γιγαντώνεται στη Κούβα. Οι προσπάθειες  για να αντιστραφεί η τάση της αστυφιλίας τις τελευταίες δεκαετίες απέτυχαν να ανακόψουν την αυξανόμενη παλίρροια των αγροτικών μεταναστών στις πόλεις, ιδιαίτερα προς την Αβάνα. Το 1994, 16.541 Κουβανοί μετανάστευσαν στην Αβάνα από όλη την Κούβα, περισσότεροι από κάθε άλλο χρόνο από το 1963. Μέχρι το 1996, ο αριθμός είχε φτάσει στους 28.193, σε προ-επαναστατικό επίπεδο. Οι ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και πετρελαίου ήταν οι αιτίες που οδηγούσαν τους ανθρώπους στην πρωτεύουσα. Οι πολιτικές για να σταματήσει η εισροή τέθηκαν σε εφαρμογή το 1997, αλλά όχι πριν η  πυκνότητα του πληθυσμού στην πρωτεύουσα, φθάσει σε 3.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ετσι η Κούβα ήρθε αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση. Τον διπλασιασμό της παραγωγής τροφίμων με το μισό των προηγούμενων εσόδων, με περίπου 74% του πληθυσμού να ζει σε πόλεις. Ωστόσο, μέχρι το 1997, οι Κουβανοί έτρωγαν σχεδόν εξίσου καλά όπως έκαναν πριν από το 1989, με κάποια εισαγόμενα τρόφιμα και αγροχημικά προϊόντα. Αντ 'αυτού, η Κούβα επικεντρώθηκε στην δημιουργία μιας πιο αυτοδύναμης γεωργίας. Ένα συνδυασμό υψηλότερων τιμών των καλλιεργειών που καταβάλλονταν στους γεωργούς, οικολογικές μορφές αγροτικής τεχνολογίας, μικρότερες μονάδες παραγωγής, και το σημαντικότερο απ’ όλα, την αστική γεωργία. Η αστικοποίηση είναι μια αυξανόμενη τάση σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην Κούβα. Περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, ζουν σε πόλεις από ό, τι στην ύπαιθρο. Μέχρι το 2015, περίπου 26 πόλεις στον κόσμο, αναμένεται να έχουν πληθυσμό 10 εκατ. ή περισσότερο. Για να τραφούν πόλεις αυτού του μεγέθους, απαιτούνται  τουλάχιστον 6.000 τόνοι τροφίμων την ημέρα.

Η κουβανική απάντηση

Ο τρόπος με τον οποίο η Κούβα ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά τα ζητήματα,  ήταν και παραμένει , μια έμπνευση για τον υπόλοιπο κόσμο (στα δύσκολα ανθούν οι ιδέες…!!!). Ξεκίνησε με μια πανεθνική έκκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων με αναδιάρθρωση της γεωργίας. Προέβλεπε τη μετατροπή από συμβατική παραγωγή μεγάλης κλίμακας και συστήματα μονοκαλλιέργειας σε μικρότερης κλίμακας φάρμες, οργανικά και ημι-οργανικά συστήματα βιολογικής γεωργίας. Στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης, ήταν η χρήση χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά ασφαλών πρακτικών και μετεγκατάσταση της παραγωγής κοντά στην κατανάλωση, προκειμένου να μειώσουν το κόστος μεταφοράς, και την αστική γεωργία να είναι ένα βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας.


 Ένα πραγματικά αυθόρμητο, αποκεντρωμένο κίνημα είχε προκύψει στις πόλεις. Οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Μέχρι το 1994, πάνω από 8.000 αστικά αγροκτήματα δημιουργήθηκαν στην Αβάνα και μόνο. Κήποι,  χλοοτάπητες και προκήπια δημόσιων κτιρίων σκάφτηκαν για να φυτευθούν λαχανικά. Γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία  καλλιεργούν τη δική τους τροφή. Πολλοί από τους «αστικούς κηπουρούς» ήταν συνταξιούχοι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών. Έως το 1998, εκτιμάται ότι περίπου 541.000 τόνοι τροφίμων παράγονταν στην Αβάνα για τοπική κατανάλωση. Η ποιότητα των τροφίμων είχε επίσης βελτιωθεί σημαντικά,  καθώς οι άνθρωποι είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα αστικά αγροκτήματα συνέχισαν να αυξάνονται και κάποιες γειτονιές της Αβάνας, έφτασαν να παράγουν μέχρι και το 30% της τροφής τους.

Η ανάπτυξη της αστικής γεωργίας οφειλόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη πολιτική δέσμευση του κράτους να διαθέσει αχρησιμοποίητα κομμάτια αστικής, προαστιακής και περιαστικής γης, καθώς και πόρους και τεχνογνωσία προς τους επίδοξους αστικούς αγρότες. Μαζί με μια πολιτική επιδότησης της καλλιεργήσιμης γης στη πόλη, εκατοντάδες αστικά κενά και άδεια οικόπεδα μετατράπηκαν σε μικρής κλίμακας αστικά αγροκτήματα, αφιερωμένα στη παραγωγή τροφίμων. Συνοδευτικά, νέα πολεοδομικά σχέδια έδιναν απόλυτη προτεραιότητα  στη χρήση της γης για την παραγωγή τροφίμων.








Ένα άλλο κλειδί για την επιτυχία της αστικής γεωργίας, ήταν το άνοιγμα αγορών αγροτών(farmers markets) και η νομιμοποίηση της άμεσης πώλησης από τους παραγωγούς στους καταναλωτές εκτοπίζοντας τους όποιους μεσάζοντες. Η απελευθέρωση των τιμών σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για νωπά προϊόντα στις πόλεις, επέτρεπαν στους «αστικούς & περιαστικούς αγρότες» να κερδίζουν από τα προϊόντα τους, δύο έως και τρεις φορές παραπάνω από τους επαγγελματίες αγρότες.

Η κυβέρνηση ενθάρρυνε ακόμη πιο πολύ τους αστικούς αγρότες, με ένα εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης (γεωπόνους εφαρμογών) που προσέφεραν βοήθεια και τεχνογνωσία.  Δημιουργήθηκαν  ομάδες και «Σπίτια σπόρων» σε όλη την πόλη, όπου πωλούνταν σπόροι, εργαλεία κηπουρικής, λίπασμα και υπήρχε διανομή βιολογικών λιπασμάτων και εργαλεία βιολογικού ελέγχου με χαμηλό κόστος. Νέα βιολογικά προϊόντα και τεχνικές βιολογικής γεωργίας αναπτύχθηκαν και παράχθηκαν από τον γεωργικό ερευνητικό τομέα της Κούβας, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση βιολογικών εναλλακτικών λύσεων προς αντικατάσταση των χημικών πρακτικών,  επιτρέποντας στα αστικά αγροκτήματα της Κούβας να γίνουν εντελώς οργανικά. Στην πραγματικότητα, ένας νέος νόμος απαγόρευε τη χρήση οποιονδήποτε φυτοφαρμάκων για γεωργικούς σκοπούς, σε οποιοδήποτε σημείο εντός των ορίων της πόλης.

Αγροτική Αγρο-οικολογία και Αναδιάρθρωση της γης

Αγρο-οικολογικές μέθοδοι εισήχθησαν σε αγροτικές κοινότητες της Κούβας κυρίως λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης γεωργικών προβλημάτων, χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Υπήρξε όμως και ευρεία υποστήριξη με σημαντικούς κυβερνητικούς πόρους, χρηματοδοτούμενη έρευνα από το κράτος και  θεμελιώδεις αλλαγές σε θέματα αγροτικής πολιτικής. Η οικολογική καλλιέργεια στην ύπαιθρο και η βιολογική αστική γεωργία , ήταν το κλειδί για τη σταθεροποίηση τόσο των αστικών , όσο και των αγροτικών πληθυσμών.


Οι αγρο-οικολογικές μέθοδοι που εισήχθησαν, αποτελούνταν από  τοπικά παραγόμενα βιολογικά φυτοφάρμακα και βιολογικά λιπάσματα προς αντικατάσταση των χημικών, από πολύπλοκα αγροσυστήματα , σχεδιασμένα ώστε να επωφελούνται από οικολογικές αλληλεπιδράσεις και συνέργιες μεταξύ βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους, βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων, και την επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας μέσω εσωτερικών διαδικασιών. Άλλες πρακτικές περιλαμβάνουν αύξηση της ανακύκλωσης των θρεπτικών ουσιών και της βιομάζας στο πλαίσιο του συστήματος, προσθήκη οργανικής ύλης για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και την ενεργοποίηση της βιολογίας του εδάφους και των υδάτων, τη διαφοροποίηση των αγροσυστηματων στο χρόνο και στο χώρο, την ένταξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, και την ενοποίηση των στοιχείων του αστικού αγροκτήματος για την αύξηση της βιολογικής αποτελεσματικότητας και τη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας.

Το 1993, η κυβέρνηση της Κούβας παρουσίασε μια σημαντική αναδιοργάνωση της γεωργίας, την αναδιάρθρωση των κρατικών αγροκτημάτων ως ιδιωτικούς συνεταιρισμούς. Το νέο αυτό είδος αστικών και μη, αγροκτημάτων, (που απαρτίζουν σήμερα το μεγαλύτερο τομέα στη γεωργία της Κούβας) ονομάστηκαν  Βασικές Μονάδες Συνεταιριστικής Παραγωγής (BΜΣΠ), βασιζόμενα σε μια αυξανόμενη αντίληψη ότι τα μικρότερα αγροκτήματα θα είναι πιο διαχειρίσιμα και πιο εύκολα στη χρησιμοποίηση πρακτικών αειφορικής γεωργίας. Το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία της γης, παραχωρώντας τη σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά χωρίς ενοίκιο. Ο συνεταιρισμός, όχι το κράτος, κατέχει την παραγωγή και τα κέρδη των μελών υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους από τα έσοδα του συνεταιρισμού. Οι ΒΜΣΠ διαθέτουν επίσης κτίρια και αγροτικό εξοπλισμό, που αγοράζονται από την κυβέρνηση σε τιμές έκπτωσης με μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο (4%).


Πέραν των Βασικών Μονάδων Συνεταιριστικής Παραγωγής, η διάλυση των μεγάλων κρατικών γεωργικών αγροκτημάτων, απελευθέρωσε μεγάλα οικόπεδα για άλλη χρήση, και η γη δόθηκε προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες μικρο-αγρότες και τους γεωργικούς συνεταιρισμούς.  Οι αστικοί αγρότες δημιούργησαν ενα αστικό – γεωργικό θαύμα, στον τρόπο παραγωγής τροφίμων που σάρωσε την Κούβα στις αρχές του 1990 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από το Santiago de Cuba στα ανατολικά μέχρι το Pinar del Rio στα δυτικά, χιλιάδες αστικοί κήποι και αγροκτήματα ανθίζουν. Περίπου 300.000 Κουβανοί (οι οποίοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα: καλλιτέχνες, γιατροί, δάσκαλοι), βρίσκουν απασχόληση στη καλλιέργεια των δικών τους φρούτων και λαχανικών και στη πώληση του πλεονάσματός τους, στους γείτονές τους. Το «υβρίδιο» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα φαίνεται να λειτουργεί καλά. Σε αντάλλαγμα για την παροχή της γης, η κυβέρνηση λαμβάνει ένα τμήμα του προϊόντος, συνήθως περίπου το ένα πέμπτο της συγκομιδής, για χρήση σε κρατικά κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Το υπόλοιπο πωλείται επιτόπου, μέσα στο αγρόκτημα. Πόσο απλό!
Παρά το γεγονός ότι η αστική γεωργία είναι εντελώς οργανική, η χώρα στο σύνολό της δεν είναι. Αλλά το ποσό των χημικών εισροών έχει μειωθεί δραστικά. Πριν από την κρίση το 1989, η Κούβα χρησιμοποιούσε στη γεωργία της, περισσότερο από 1 εκατ. τόνους συνθετικών λιπασμάτων ετησίως. Σήμερα, χρησιμοποιεί περίπου 90.000 τόνους. Κατά τη σοβιετική περίοδο, η Κούβα χρησιμοποιούσε περίπου 35.000 τόνους ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων το χρόνο, ενώ σήμερα, κυμαίνεται στους 1.000 τόνους περίπου.


Όπως πολλές μικρές φτωχές χώρες, η Κούβα εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξαγωγική γεωργία. Είναι μια σημαντική εξαγωγέας καπνού, ζάχαρης, καφέ και εσπεριδοειδών εξάγοντας σημαντικό ποσοστό των τριών τελευταίων, ως πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.  Οι ξένες επενδύσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκεται σε άνοδο, αλλά όταν πρόκειται για την αειφόρο γεωργία, η πιο εντυπωσιακή καινοτομία της Κούβας είναι το δίκτυο των αστικών αγροκτημάτων και των αστικών κήπων.

Τα Organoponicos

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Κούβας, περίπου 150.000 στρέμματα γης καλλιεργούνται σε αστικές και προαστιακές περιοχές, σε χιλιάδες κοινοτικά αγροκτήματα, που κυμαίνονται από μέτριες αυλές σπιτιών και μικρά αστικά κενά ανάμεσα στα σπίτια, έως εγκαταστάσεις παραγωγής που γεμίζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Τα Organoponicos,όπως αποκαλούνται πια, αποτελούν δείγμα του πώς η τοπική κοινωνία με τη βοήθεια του κράτους μπορεί να οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές, και πώς οι γείτονες μπορούν να συνεργήσουν και να παράγουν τη τροφή τους. Όταν ξέσπασε η κρίση των τροφίμων, τα organoponicos ήταν μια ad hoc αντίδραση από τις τοπικές κοινότητες, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα (και η ποιότητα) της διαθέσιμης τροφής. Καθώς η δύναμη του αστικού αγροτικού κινήματος έγινε προφανής, η κουβανική κυβέρνηση παρενέβη και παρείχε ζωτικής σημασίας υποστήριξη, σε επίπεδο υποδομών, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Τα περισσότερα organoponicos είναι εγκατεστημένα σε εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργεια, καθότι αστικές. Δημιουργούνται όμως με τη λογική των υπερυψωμένων παρτεριών (raised beds). Η  φύτευση και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι, όπως και η συγκομιδή. Η γονιμότητα του εδάφους διατηρείται με μεθόδους κομποστοποίησης και κοπριά από κοντινές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.


Η Αστική Γεωργία σε εθνικό επίπεδο μειώνει την εξάρτηση των αστικών πληθυσμών από την αγροτική παραγωγή. Εκτός από το σύστημα των organoponicos, υπάρχουν πάνω από 104.000 μικρά αγροτεμάχια, βεράντες και κήπους, πολύ μικρά αγροτεμάχια που καλύπτουν μια έκταση πάνω από 3.600 εκτάρια. Κάθε σπιθαμή εδάφους είναι υποψήφιο προς αγροτική εκμετάλλευση. Κάθε σπιθαμή εδάφους είναι εν δυνάμει, ένα ζωντανό κύτταρο στον κουβανικό τρόπο αστικής γεωργίας, η οποία αποτελεί ένα πεδίο μάθησης για όλους μας.  Είναι απόδειξη, ότι η αστική γεωργία,  χωρίς ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και πολύ παραγωγική και προάγει την υγεία (σωματική, ψυχική αλλά και κοινωνική) με περισσότερους από έναν τρόπους.

-AGRICULTURE IN THE CITY
A Key to Sustainability in Havana, Cuba  (Maria Caridad Cruz and Roberto Sánchez Medina)
-Institute of Science in Society (ISIS)
-Vivero Alamar ( http://farmcuba.org/#home)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Καλές Γιορτές και Καλό μήνα !

Σήμερα Χιόνισε στο Πέζι και Μύρισε Άρωμα Χριστουγέννων στην Ικαρία ..Καλές Γιορτές σε όλους μας !!!!!

Καλημέρα τι κάνεις?Εγώ Μοναξιά!


Καλημέρα τι κάνεις?Εγώ Μοναξιά! Μετά από επισταμένες έρευνες και ολονύχτιες συζητήσεις έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι παλεύουμε να ζήσουμε Χειμώνα στην Ικαρία είμαστε η τρελοί η ήρωες !Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τίποτα μη μ’ αφήνεις τώρα που είναι όλα πιο δύσκολα .. Καλό μήνα και καλά κουράγια !
Μετά την ευλογημένη βροχή κατέφθασε και το τσουχτερό κρύο στο νησί μας ...





Καλημέρα σας εύχομαι να έχετε μία υπέροχη ζεστή μέρα. ...χειμώνας ειναι θα περάσει!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σπουδή- "στο όμορφο νησί "

Το νησί μας ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τους καλλιτέχνες Η ασύγκριτη ομορφιά της Ικαρίας , η μαγική της ατμόσφαιρα πρόσφερε την έμπνευση και τη δύναμη σε καλλιτέχνες για δεκαετίες...Μουσικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, αργυροχρυσοχόοι , αγγειοπλάστες ,ποιητές ,ηθοποιοί παραμυθάδες ,μα και σαπουνοποιοί ,πετράδες .οινοποιοί,μελισσοκόμοι και πολλοί άλλοι τεχνίτες καλλιτέχνες που θέλουν να μοιραστούν και να εξερευνήσουν διαφορετικές ευκαιρίες για να αναπτύξουν την τέχνη τους στο νησί.Το μονο που χρειαζόμαστε ειναι μια Ευκαιρία !Μια αγκαλιά φροντίδας από το Δήμο μας ! .....Ελπίζω ότι θα συμμεριστείτε τις ιδέες μου. Μαζί ίσως μπορούμε να καταφέρουμε κάτι...!
                βιντεο   Nektaria Gaglia Marble-art

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κυνηγότοποι, η μεγάλη αποθήκη τοξικού μολύβδου

http://sr.photos2.fotosearch.com/
Συντάκτης: Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in 
International Environmental Conventions
Σε πανελλαδική έρευνα σχετικά με το προφίλ των κυνηγών που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC στη Ελλάδα τον Μάρτιο 2013 προέκυψε ένα σημαντικό εύρημα σχετικά με τον αριθμό των ανδρών 18 ετών και άνω, που έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι. Οι «χομπίστες» κυνηγοί σύμφωνα με την έρευνα ανέρχονται σε περίπου 500.000. Ο αριθμός όμως των κυνηγών στη Ελλάδα, όπως προσδιορίζεται από τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου 270.000. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα επίσημα στοιχεία, καθώς και στα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι περίπου 230.000 άνδρες στην Ελλάδα κυνηγούν (χρησιμοποιούν κυνηγετικά όπλα) χωρίς άδεια (https://www.zoosos.gr/vprc-ereuna-gia-tous-kunegous-sten-ellada/#ixzz4Qq4PWSFo).
Με απλό και λογικό συνειρμό καταλήγουμε σε κάτι πολύ ανησυχητικό για την ανθρώπινη υγεία που προέρχεται από τα μολύβδινα σκάγια που χρησιμοποιούν και σκορπίζονται στη φύση από τα κυνηγετικά όπλα. Σε συνδυασμό με τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία των κυνηγών, ένας αποδεκτός αριθμός 180 έως 200 χιλιάδες κυνηγών σε ολόκληρη την επικράτεια ενεργοποιείται σε κάθε εξόρμηση. Κάθε κυνηγός κατά μέσο όρο καταναλώνει  πέντε φυσίγγια στην εξόρμηση, τα οποία φυσίγγια περιέχουν 35 γραμμάρια μολύβδου το καθένα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι σε κάθε εξόρμηση εγκαταλείπεται στη φύση ποσότητα μολύβδου ίση με 35.000 κιλά. Εφόσον την ποσότητα αυτή την πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό των κυνηγετικών εξορμήσεων κάθε έτους, αλλά και με αναδρομικό υπολογισμό κάποιων δεκαετιών, μπορούμε χωρίς αμφισβήτηση να κατανοήσουμε ότι μια μεγάλη ποσότητα μολύβδου έχει διασκορπιστεί και συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη μεγάλη αποθήκη της φύσης. Μάλιστα ο χώρος αυτός παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλης έκτασης, περιοριστικές λογικές προσεγγίσεις τον οριοθετούν σε πιο προσιτές διαστάσεις, καθόσον δεν περιλαμβάνει δυσπρόσιτες περιοχές, δενδροκαλλιέργειες, αστικές περιοχές και άλλους χώρους που εξαιρούνται της θήρας. Η συσσώρευση λοιπόν μολύβδου στους κυνηγότοπους δημιουργεί πιθανή εστία τοξικής μόλυνσης.
Θα είναι μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από τη συσσώρευση μολύβδου στον οργανισμό. Η Ιατρός Βιοπαθολόγος του Γ.Ν.Μ. Έλενα Βενιζέλου κ. Σταυρούλα Καραμπά σε σχετική επιστημονική εργασία της με τίτλο «ΜΟΛΥΒΔΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ»επισημαίνει το γεγονός ότι η είσοδος και απορρόφηση μόλυβδου από τον οργανισμό πραγματοποιείται από το αναπνευστικό σύστημα με την εισπνοή, από το γαστρεντερικό σύστημα με την κατάποση, αλλά και από το δέρμα με την δερματική επαφή. Ο μόλυβδος εφόσον εκτεθεί στη φύση και έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, δερματίτιδες / αλλεργίες, βλάβη σε πνεύμονες / μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις. Αποτελεί κρυφή απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. (http://www.iatropedia.gr/ygeia/otan-o-molivdos-dilitiriazi-tin-zoi-mas/33612/). Σε επιστημονικό άρθρο του παθολόγου κ. Ηλία Κ. Σιακαβέλλα αναφέρεται ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, στα οποία μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες προστασίας από το μόλυβδο, εντούτοις οι δειγματοληψίες σε πληθυσμιακό επίπεδο δείχνουν ότι ο μόλυβδος παραμένει μια απειλή για τη δημόσια υγεία (https://www.medlook.net/).
Δεν γνωρίζω και δεν είμαι ο κατάλληλος για να προτείνω τι πρέπει να γίνει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Επίσης στο άρθρο αυτό δεν  αναφέρονται τυχόν επιπτώσεις από το μόλυβδο που φέρουν τα νεκρά θηράματα. Υπάρχουν αρμόδιοι Φορείς που οφείλουν να δείξουν ενδιαφέρον, θα έλεγα οφείλουν με ανησυχία να ενσκήψουν στο θέμα αυτό για να βρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί άμεση πρόνοια για τη σταδιακή απαγόρευση της χρήσης σκαγιών από μόλυβδο και την αντικατάσταση τους με άλλο μη τοξικό μέταλλο. Στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι εδώ και αρκετά χρόνια, έχει απαγορευτεί η χρήση τέτοιων σκαγιών σε πολλές χώρες (Η.Π.Α., Καναδάς, Δανία, Φινλανδία κ.ά.) και προσφέρονται εναλλακτικές δυνατότητες (π.χ. χρήση ατσάλινων σκαγιών).

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

."Τὸν καιρὸ τῆς μεγάλης στέγνιας"

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας που πλήττει την Ελλάδα αυτή την εποχή μπορεί να είναι πιο ύπουλη από ό, τι νομίζετε. Στον εικονικό κόσμο των κλιματικών μοντέλων είναι δεδομένο ότι στο τέλος μιας περιόδου ξηρασίας τα φυτά εύκολα ανακτούν την υγεία τους.
Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα , τα δέντρα σε μια περιοχή που πλήττεται από ξηρασία, θα χρειαστούν 2 έως 4 χρόνια για να ανακάμψουν από το κλιματικό στρες για να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα ανάπτυξης......... Ενδεικτικά, δραστηριότητες που καταστρέφουν τα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη είναι:
- Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η μειωμένη κατείσδυση, ο εμπλουτισμός υδροφορέων κι η συνακόλουθη ερημοποίηση εδαφών.
- Η καταστροφή δασών για εκμετάλλευση (δόμηση, καλλιέργεια, υπερβόσκηση)
- Η ρύπανση υπόγειων υδροφορέων από τοξικές ουσίες (απόβλητα, φυτοφάρμακα).
- Η απώλεια υδροφορέων από διείσδυση θαλάσσιου νερού λόγω υπεράντλησης.
Δυστυχώς παρά την ευημερία της εποχής περισσότερο από το ένα έκτο του πλανήτη, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα:
- 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπων πίνουν μη ασφαλές νερό.
- 2,5 δις ανθρώπων στερούνται βασικές υποδομές.
- 400 εκατομμύρια παιδιά στερούνται την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού.
- 5 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από ασθένειες οφειλόμενες στο πόσιμο νερό. 
- 300 σημεία στον κόσμο μπορούν να γίνουν αιτία πολέμου για το νερό                                                                                                                         

Μελισσοκομία

 Σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελισσοκόμων της Ικαρίας λόγο της ανοβροχιας σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες που πλήττει αυτή την εποχή την Ικαρία θα αποδεκατισθεί ο μισός πληθυσμός των μελισσών της λόγο έλλειψης γόνου Το αναμα ενα σημαντικό βότανο για την μέλισσα λόγο της ξηρασίας δεν έχει ανθίσει Το ρείκι είναι ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά, καθότι επιτρέπει την ανανέωση του πληθυσμού του μελισσιού, αφού οδηγεί την Βασίλισσα σε νέα γέννα μετά το κενό του Αυγούστου.Το ρείκι δίνει και νέκταρ και γύρη με αποτέλεσμα να έχει τροφή για το ξεχειμώνιασμα, χωρίς να χρειάζεται να τροφοδοτούμε συνέχεια κατά την διάρκεια του χειμώνα,να έχει αρκετό πληθυσμό από νεαρές εργάτριες ( μεγάλη ανάπτυξη του μελισσιού!") Κτηνοτροφία -Γεωργία μεγάλη απώλεια είναι η ξηρασία των δέντρων και φυτών ήδη τη βλέπουμε μπροστά μας Υπάρχουν αναφορές ότι στο Καρκιναγρι ,Κάτω ράχες ,(Ικαρία) Ρόδο ,Κυκλάδες, Πρόποδες Πάρνωνα. δέντρα μαζικά ξεραίνονται χωρίς να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης τους αλλά και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο , στέλλουν το ίδιο μήνυμα ... Η Ελλάδα  μας διψάει !!!!                                                                                                                                                                   «Τὸν καιρὸ τῆς μεγάλης στέγνιας,
- σαράντα χρόνια ἀναβροχιὰ -
ρημάχτηκε ὅλο τὸ νησὶ
πέθαινε ὁ κόσμος καὶ γεννιοῦνταν φίδια......

Γιῶργος Σεφέρης - Οἱ Γάτες τ᾿ Ἅι-Νικόλα                        

 Yiannis Gavalas
δείγματα της συνεχιζόμενης για 2η χρονιά ξηρασίας στις Κυκλάδες, αγριελιές και σχοινιες ξεραίνονται μαζικά
Eleftherios Kalpoutzakis Ανατολικοί πρόποδες Πάρνωνα. Ευτυχώς όχι παραμέσα, προς το παρόν.                                                                                                                                                                                                                                     πηγη φωτο  https://www.facebook.com/groups/545759538816582/

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το ‘ριξαν στο Ικαριώτικο Ρουβάς – Παπαρίζου!

Η Ραφαέλα Ευαγγελοπούλου βγήκε στη σκηνή του The Voice και ερμήνευσε ένα παραδοσιακό κομμάτι, το “Ικαριώτικο”.
Η διαγωνιζόμενη κατάφερε να σηκώσει στο πόδι ολόκληρο το πλατό, ενώ οι coaches Σάκης Ρουβάς και Έλενα Παπαρίζου σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους και άρχισαν να χορεύουν στους ρυθμούς του τραγουδιού.
The Voice of Greece

ΜΙΑ ΓΡΉΓΟΡΗ ΛΎΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΡΆ ΜΑΛΛΙΆ. . . "DRY CLEAN" IT!

Λιπαρά Μαλλιά "Dry Cleaner"

Ξηρό σαμπουάν. To εχετε δοκιμάσει; Αλήθεια  τι θα χρησιμοποιήσετε όταν θα πρέπει να πλύνετε τα μαλλιά σας αλλά δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε  ? Νομίζω ότι ο καθένας έχει αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα μία ή δύο φορές.

Σήμερα,  θα σας μάθω πως  με 3 απλά υλικά θα φτιάξετε ένα

Σπρέι

ξηρό σαμπουάν  εκτατής ανάγκης  


 Συστατικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
  • 4 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
Ανακατέψτε μαζί τα 3 υλικά  , ρίχνετε το μείγμα  σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και  δώσετε του ένα κούνημα! 
Τώρα, ψεκάστε οπουδήποτε θέλετε στο κεφάλι ή τα μαλλιά σας δηλαδή εκεί που πρέπει να εξαλείψετε την λιπαρότητα .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που τείνουν να υπερβάλλουν (όπως εγώ!):Δεν χρειάζεται να μουσκέψτε τα μαλλιά σας, απλά βρέξτε τα. 
Περάστε  μια χτένα ή τα δάχτυλά σας μέσα από τα μαλλιά σας για να διανείμει το "στεγνό καθαριστικό" ομοιόμορφα, στη συνέχεια στεγνώστε  με το πιστολάκι.Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο. ..........Ευτυχώς μόνο  τρία λεπτά καθυστέρηση στο ραντεβού μου.... ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΌ ΤΟ ΣΠΡΕΙ !


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το κυνήγι του μανιταριού

Μία από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες για τους Ικαριώτες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι μανιταριού κυνήγι.

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου οι ντόπιοι προσεύχεται για τη βροχή, που ακολουθείται από μια-δυο μέρες ηλιοφάνειας. Ο λόγος είναι απλός: αυτό το είδος των καιρικών βοηθά τα άγρια μανιτάρια για να ευδοκιμήσουν.
Κάθε εδάφους και του τοπίου έχει διαφορετικά είδη μανιταριών. Το είδος των μανιταριών θα βρείτε, εξαρτάται από τη θέση (ψηλά στα βουνά, ή πιο κοντά στην ακτή), η βλάστηση αναπτύσσεται γύρω από αυτό και πολλούς άλλους λόγους. Κάθε είδος έχει ιδιαίτερη γεύση, το χρώμα και το σχήμα του. Τα περισσότερα από τα μανιτάρια είναι δύσκολο να βρείτε: κρυμμένο ως έχουν, που καλύπτεται με βελόνες πεύκου ή φύλλα, που περιμένει να ανακαλυφθεί.
Το "μανιτάρι" Καλαμάρα είναι ένα όμορφο και πολύ νόστιμο ποικιλία που σηματοδοτεί την εποχή άνοιγμα των μανιταριών. Μοιάζουν με μικρές ομπρέλες και ποτέ δεν μεγαλώνουν μόνα τους, οπότε αν μπορείτε να βρείτε ένα, σίγουρα θα βρείτε πολλά γύρω από αυτό.
Μανιτάρια δεν μιλούν και δεν κάνουν θόρυβο, έτσι θα πρέπει να ψάξουν για αυτούς. Αλλά πως? Ικαριώτες πηγαίνουν συνήθως για μια μακρά πεζοπορία στο δάσος. Περπατούν αργά και υπομονετικά, σαρώνοντας το έδαφος προσεκτικά. Από τη στιγμή που βλέπουν μια παράξενη τζούρα από πευκοβελόνες φαίνονται κάτω από αυτό. Μερικές φορές βρίσκουν ένα μανιτάρι, αλλά όχι πάντα. Αυτό το είδος με τα πόδια θα μπορούσε να λάβει για ώρες, ειδικά όταν τα καλάθια οι ίδιοι την πλήρωση με μανιτάρια.
Ορισμένα είδη, όπως "kalamares" και "πευκίτες ή", αναπτύσσονται κάτω από τα πεύκα. "Φούσκες" είναι σαν μικρές εισπνοές, λευκό και γκρι, και θα τα βρείτε σε συστάδες. "Hondrites" είναι λευκά και εύκολο να βρεθεί? μοιάζουν με ένα ανάποδο χωνί. Επίσης, οι "sfoygarites" και "akisarites" είναι εύκολο να βρεθεί.

Για ορισμένους άλλους τύπους χρειάζεστε μια απότομη μάτι και φυσικά κάποια τύχη. "Koumarites", για παράδειγμα, το αγαπημένο μας είδος των μανιταριών, συνήθως αναπτύσσονται κοντά στα δέντρα κουμαριές. Έχουν ένα πορτοκαλί χρώμα πάνω-κάτω και μοιάζουν με σύντομες ομπρέλες. Είναι ψημένα στη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρεται με λεμόνι. Είναι ένα πολύ νόστιμο τουρσί.
"Somanites" είναι αρκετά σπάνιο να βρεθεί, όπως είναι πάντα κρυμμένο κάτω από πευκοβελόνες. Έχουν μια λεία βελούδινη υφή και μυρίζουν σαν τον ουρανό. Όποιος γνωρίζει ότι μανιτάρι θα σας πω για αυτό το ιδιαίτερο άρωμα.Η γεύση τους είναι ακόμα καλύτερη: ισχυρή, αρκετά σκληρό και πικρό. Ψημένο στη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρεται με λεμόνι. Επίσης, το ιδανικό είδος για τα τουρσιά.
Κάποιοι σπάνιο να βρείτε είδη: "Perdikoklonares", μοιάζουν θάλασσα κοραλλιών και να δοκιμάσετε το καταπληκτικό, "nevrites" η άγρια έκδοση του πλευρώτους με ένα πολύ καλό άρωμα και γεύση, και "dafnites", τα οποία είναι μωβ ηλεκτρικό. Όλα αυτά μεγαλώνουν σε ομάδες και θα τους βρείτε σε περισσότερο ή λιγότερο τα ίδια μέρη κάθε χρόνο.
Πολλά είδη μανιταριών είναι πολύ δηλητηριώδη. Και ξέρατε ότι ακόμα και ένα κανονικό μπορεί να μετατρέψει δηλητηριώδη όταν μεγαλώνει δίπλα σε σκουπίδια;
Έχουμε πολλά αστεία ονόματα για τα δηλητηριώδη είδη: «skilomanites» ή «μανιτάρια σκύλος", "famelites", διότι μόνο ένας από αυτούς μπορεί να σκοτώσει μια οικογένεια, "elikopterites" γιατί θα χρειαστείτε ένα ελικόπτερο για να πετάξει σε ένα νοσοκομείο και ούτω καθεξής. Για τους λάτρεις της δεκαετίας του εξήντα έχουμε επίσης ένα ψυχοτρόπων είδος, οι "lolomanites" ή "τρελός μανιτάρια".
Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχούμε, εφ 'όσον τηρούν τα ακόλουθα δύο απλούς κανόνες κατά νου:
  1. Ποτέ συλλογή μανιταριών δίπλα σίδερα, σκουριασμένα πράγματα ή σε ένα βρώμικο περιβάλλον.
  2. Να εμφανίζονται πάντα τα μανιτάρια σας σε ένα τοπικό οποίος γνωρίζει τα μανιτάρια (και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε).
Κάθε φορά που ξεκίνησε να βρείτε τα μανιτάρια, παρακαλούμε να αναλάβει τη φροντίδα του δάσους και να είναι μέτρια και φιλική προς το περιβάλλον. Πάντα κόψτε τα μανιτάρια με ένα μαχαίρι, αφήνοντας τη ρίζα μέσα στο έδαφος έτσι δεν θα χαλάσει τους σπόρους. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα καλάθι, ώστε οι σπόροι (εκείνοι κάτω από την ομπρέλα τους) θα εξαπλωθεί γύρω ενώ κινείστε.
Και μια συμβουλή: μην προσπαθήσετε να βρείτε τα μανιτάρια σε ένα μέρος που είναι βοσκός από κατσίκες, οι κατσίκες θα έχουν βρει τους πολύ πριν από εσάς.
Μανιτάρι κυνήγι ήταν μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, όταν ήμουν παιδί, όπως μεγάλωνα δίπλα σε ένα πευκοδάσος. Δυστυχώς, εκείνη τη χρονιά isn'tthose χρόνια δεν ήταν πολύ καλό για τα μανιτάρια, λόγω έλλειψης βροχών.