Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μαεριό με λάχανα

"ούλα είναι φάδια της κοιλιάς" 
Το χρήμα είναι σαν την κοπριά.
Όταν συσσωρεύεται, τρέφει παράσιτα και παράγει δυσοσμία,
αλλά όταν διασπείρεται στη φύση, φέρνει αποτελέσματα και χαρίζει αφθονία.                                                                            Η Μακροζωία και η Ευζωία των προγόνων μας δεν θα μπορούσε να αποδοθεί μονο "στο νερό και τον αέρα" που περιγραφουν οι περιηγητές της Ικαρίας,αλλά  σχετίζεται άμεσα με τη λιτή διατροφή καθώς επίσης και στην σωματική άσκηση για την απόκτηση της    Η Λαχανίδα    ειναι  ένα  άριστο παράδειγμα στο πως οι προγονοι μας   τις μαγείρευαν  στο τσουκάλι τους  καταφέρνοντας να "γεμίσουν"    την κοιλιά των ζωντανών  του σπιτιού τους μα και  του  κτήματος ...με υγεια  !   Ας θυμηθούμε λοιπόν αυτή τη      συνταγή των προγόνων μας   μήπως και λες -λες ξαναπιάσουμε το χαμένο νήμα της παλιάς Σοφής Ικαριώτικης κουζίνας                                  
Μαεριό με λάχανα                                                                               Υλικά                                                                                                                                                               2 χερόβολα από τρυφερά φύλλα λαχανίδων (άγρια λάχανα)                                                                       3-4 πατάτες                                                                                                                                                       2 μεγάλα κρεμμύδια                                                                                                                            ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι                                                                                           Εκτέλεση                                                                                                                 Ρίχνουμε στο τσουκάλι σε βραστό νερό τα λάχανα μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μετά από δεκαπέντε λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κυβακια ,το ελαιόλαδο και το αλάτι. Το μαεριό πρέπει να συγχυλώσει  για να είναι έτοιμο  ..από το βιβλίο "ούλα είναι φάδια της κοιλιάς"η κουζίνα της Ικαρίας και οι συνταγές της ζωής μας!
                        

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

"Δεν περνά από εδώ η Χρυσή Αυγή Τατιάνα μου "

Οι Σύλλογοι Γονέων, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τοπικοί Σύλλογοι της Ικαρίας με την ξεκάθαρη θέση αλληλεγγύης που πήραν στο προσφυγικό ζήτημα.ανάρτησαν την ανακοίνωση ..."Δεν περνά από εδώ η Χρυσή Αυγή Τατιάνα μου "

Ο «Έρωτας» 💘.

Ο Έρως είναι η αρχέγονη δύναμη που κυριαρχεί τον άνθρωπο, οδηγώντας τον όπου αυτός θέλει...
ακόμα και σε ερείπια μερικές φορές.
Έχει μια αδάμαστη, ακαταμάχητη δύναμη, που συνδέεται με την επιθυμία που πηγαίνει πέρα από την ατομική θέληση των ανδρών και των Γυναικών ...
Έρως
Έρως σαν ένα όνειρο, μια επιθυμία, ως κρυφή φαντασία.
Ο Έρως ως ένστικτο, μακριά από τη λογική, τη λογική ...
Μόλις δύο πλάτες ακουμπήσουν, για μια στιγμή ή μια στιγμή,
και μερικές φορές αρκεί μόνο ένα χέρι, για να αγγίξει στο λάθος σας
μια παράξενη μυρωδιά, ένα μισάνοιχτο στόμα ...
ένα ντεκολτέ ένα ... λάθος κουμπί ...
Αυτό είναι ο «Έρωτας»

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το Γλυκό μάραθο της Μακροζωίας

Η εξαιρετική αξιοποίηση των υλικών που υπάρχουν γύρω μας είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού της καθημερινής ζωής στην Ικαρία και η πεμπτουσία της αυτάρκειάς μας. Η αυτάρκεια που παράγει την ποιότητα,την ευημερία, και την ελευθερία. Είναι η απλότητα της ζωής και η απαλλαγή της από άγχη που δεν προσθέτουν τίποτα στη καθημερινότητα  μας παρά μόνο σκοτούρες. Η Υγεια σήμερα είναι το τοπικό, το αυθεντικό, το καθαρό, το κοντινό. Εδώ οι άνθρωποι χαίρονται να βάζουν στο τραπέζι τους ό,τι παράγουν και η χαρά και η ευχαρίστηση είναι μακροζωία. 


    Η γεύση της αυτάρκειας ξεκινάει από το Ικαριωτικο περιβόλι και κάπου εκεί φυτρώνει και το γλυκό μάραθο (Foeniculum vulgare )Ο λόγος για την Ικαριώτικη μαραθιά, ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο μας δίνει τους αρωματικούς σπόρους και φύλλα της για καρύκευμα, αλλά και μία γευστική ρίζα (οχι και τοσο διαδεδομένη στην Ικαριωτικη κουζίνα)Η Μαραθιά αρωματίζει ,νοστιμίζει και κάνει το Ικαριώτικο φαγητό( ίσως και το πιο σημαντικό) εύπεπτο . ...! Οι μαραθόσποροι είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό για ψάρια, κρέας, σπιτικά τουρσιά, ελιές, αλλά και το ψωμί Ο βλαστός και τα φύλλα του μάραθου τρώγονται είτε ωμά σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένα με κρέας ή θαλασσινά, σε λαχανικά ή ακόμα και σε χορτόπιτες, για να τους δώσουν μια απαλή, γλυκιά και ταυτόχρονα αρωματική γεύση. Ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ένα από τα υψηλότερα λαχανικά σε φυτικές πηγές καλίου, νατρίου, φωσφόρου και ασβεστίου.Τα πολλαπλά του οφέλη τον κάνουν ένα εξαιρετικό βότανο , ιδιαίτερα όσον αφορά τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά και μαγειρικά χόρτα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μάραθο ήταν γνωστό πάνω από 4000 χρόνια . Αναφέρεται στην περίφημη Πάπυρος Ebers, (μια αρχαία αιγυπτιακή συλλογή ιατρικών συγγράμματων γύρω στο 1500 π.Χ) κυρίως ως θεραπεία για τον μετεωρισμό
. Ο Πλίνιος , περιγράφει επίσης το μάραθο κυρίως ως βότανο που βοηθάει την πέψη. Κατά τον Μεσαίωνα, έγινε ονομαστό για την καταπολέμηση του βήχα Στην σύγχρονη ζωή το γλυκό Μάραθο αρχίζει να κερδίζει επάξια τη φήμη του ως ένα από τα πιο αρωματικά συστατικά της Ικαριωτικης Μακροζωίας και αυτό γιατί το Μάραθο προσφέρει την ευκαιρία να απελευθερώσει το σώμα μας τις τοξίνες, να αυξήσει την ενέργεια, και να υποστηρίξει την ικανότητά στον οργανισμό μας να «χωνέψει» και «μετατρέψει» τα τρόφιμα σε γευστικές εμπειρίες / σκέψεις με έναν υγιή τρόπο.Το Μάραθο είναι για την πέψη και την μεταμόρφωση. Παρέχει θρέψη και ζωντάνια. Θα συνιστούσα , όταν τα ζευγάρια έχουν δυσκολίες να πίνουν ένα τσάι μάραθο μαζί καθημερινά. "Οι παλαιοί Ικαριώτες πίστευαν ότι τρώγοντας μάραθο αποκτούσαν περισσότερο θάρρος, δύναμη, και μακροζωία.Οι Ικαριώτες το αγαπούν πολύ ! Το μάραθο είναι νομίζω το πιο αρωματικό συστατικό που χαρίζει στα "φτωχά φάδια " της Ικαριώτικης κουζίνας αυτό το κάτι το ξεχωριστό σε γεύση και σε άρωμα ,και γιαυτό βρίσκετε στη κορυφή της διατροφής μας ως το πιο μυρωδάτο συστατικό της Μακροζωίας ! Εξερευνήσετε το γλυκό Μάραθο και δεν θα χάσετε ,θα το συναντήσετε παντού γιατί ειναι σχεδόν Αθάνατο ... ..! "

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τού­τος ο τόπος είναι όμορ­φος ,δυο δρα­σκε­λιές ασυμ­μά­ζευτη γει­το­νιά και μια οργιά αφύ­λα­χτο κατα­φύγι

Τούτος ο τόπος είν’ ένας μύθος
από χρώμα και φως ένας μύθος κρυφός
με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.
Καθ’ αυγή ξεκινά ν’ ανταμώσει ξανά
το δικό του αθάνατο γένος.
Τούτος ο τόπος είν’ ένας κήπος
με κλαμένα παιδιά στη γαλάζια ποδιά
κάποιας μάνας για πάντα χαμένης
που συντρόφοι ορφανοί καρτερούν να φανεί
στο κατώφλι μίας πόρτας κλεισμένης.

Τούτος ο τόπος είν’ ένας βράχος
σα σπαθί κοφτερός που σοφός ο καιρός
θα τον κάνει τραγούδι μια μέρα
και θα `ρθουν εποχές που οι φτωχές μας ψυχές
το σκοπό του θ’ ακούν στον αγέρα.
Τού­τος ο τόπος  

Νίκος Γκάτσος

Τούτος ο τόπος που γεννάει ποιητές ..Της Ικαρίας τούτος ο τόπος, π' αγαπά

απ' τη στεριά με θαυμασμό ν' ατενίζει το πέλαγο το άγριο , το ανήμερο
για να χαρίζει στους ταξιδευτές ευνοϊκό ταξίδι..

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΠΌΣΟΥΣ ΘΑ ΈΣΩΖΕ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΈΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΉΡΥΞΗΣ ΡΟΎΠΑ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ρουφιανος