Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

«Μητέρα όλων των Τροφών» η Chenopodium quinoa ( κινόα.)

 Αν υπάρχει κάποια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι είναι σίγουρα αυτή ενώ σπάνια συναντάμε στη φύση μία τροφή που είναι τόσο ισχυρή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό…

Η επιστημονική της ονομασία είναι Chenopodium quinoa, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως κινόα.
Πρόκειται για τους σπόρους του ομώνυμου φυτού, το οποίο ο αρχαίος πολιτισμός των Ίνκας την είχε χαρακτηρίσει ως την «Μητέρα όλων των Τροφών».
Αν και συνήθως εντάσσεται στην κατηγορία των δημητριακών, η κινόα γενετικά ξεχωρίζει από τα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Είναι «ξαδέρφη» του πατζαριού, του σπανακιού και του χηνοποδίου, ενός αγριόχορτου που φύεται ακόμη και στις πόλεις. Μάλιστα, τα φύλλα της κινόα είναι επίσης θρεπτικά και εδώδιμα. Αλλά ο καρπός της περιέχει όλες τις «αρετές» των δημητριακών, συντελώντας στον έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πλάκας και της αύξησης του βάρους, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτος, εν αντιθέσει με τα περισσότερα δημητριακά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η κινόα θεωρούνταν από τους Ισπανούς κατακτητές ως άχρηστη τροφή, ενώ σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υγιεινών τροφών και κερδίζει την καλύτερη θέση στα καταστήματα ντελικατέσεν.

Κι ενώ μπορεί να βρείτε την κινόα πολύ εύκολα, το μόνο πρόβλημα της μπορεί να είναι η υψηλή τιμή της, που είναι τριπλάσια αυτής των περισσοτέρων δημητριακών.
Μάλιστα, η υψηλή τιμή πώλησης της κινόα μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι για τους παραγωγούς της. Η πρόσφατη αυξημένη ζήτηση της, προκάλεσε την αύξηση της τιμής προκαλώντας πρόσκαιρη ευημερία στους φτωχούς αγρότες της Βολιβίας και του Περού, όπου η κινόα φύεται με ευκολία σε υψηλό υψόμετρο και ξηρό κλίμα. Αλλά η διεθνής ζήτησή της, έχει κάνει την κινόα ένα ακριβό εξαγώγιμο τρόφιμο για τον ντόπιο πληθυσμό που την έχει ως βάσει της διατροφής του εκατοντάδες χρόνια.

Η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει ήδη καταγράψει μικρή αύξηση του υποσιτισμού στις περιοχές που καλλιεργείται η κινόα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διεθνούς ζήτησης. Τα Ηνωμένα Έθνη, έχοντας επίγνωση των επιπλοκών που προκαλεί η αυξημένη ζήτηση της κινόα στην διεθνή αγορά τροφίμων και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα αλλά και στους τροπικούς πληθυσμούς, ελπίζει πως με την ανακήρυξη του 2013 σε Διεθνές Έτος Κινόα θα αυξήσει την κοινωνική επίγνωση για τις «διατροφικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιότητες της κινόα» για τους γηγενείς καλλιεργητές της. 
 Η κινόα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των «λειτουργικών τροφίμων», που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών. 
Τα οφέλη της κινόα στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχονται από τον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που έχει καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και νιασίνη.
Καλλιέργεια
Ca Ca
P P
Mg Mg
K K
Na Na
Fe Fe
Cu Cu
Mn Mn
Zn Zn
% %
PPM PPM
Quinoa Quinoa
0.19 0.19
0.47 0.47
0.26 0.26
0.87 0.87
115 115
205 205
67 67
128 128
50 50
Barley Κριθάρι
0.08 0.08
0.42 0.42
0.12 0,12
0.56 0.56
200 200
50 50
8 8
16 16
15 15
Corn Καλαμπόκι
0.07 0.07
0.36 0.36
0.14 0.14
0.39 0,39
900 900
21 21
- -
- -
- -
Wheat Σιτάρι
0.05 0.05
0.36 0.36
0.16 0.16
0.52 0.52
900 900
50 50
7 7
14 14
Ηκινόα έχει όμως και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμός, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φωσφόρο και μαγνήσιο.
Σύμφωνα με το onmed.gr, η 
quinoa έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.
Καλλιέργεια
% dry weight % Επί ξηρού βάρους
Water Νερό
Crude Protein Ακατέργαστη πρωτεΐνη
Fat Λίπος
Carbohydrates Υδατάνθρακες
Fiber Ίνα
Ash Τέφρα
Quinoa Quinoa
12.6 12.6
13.8 13.8
5.0 5.0
59.7 59.7
4.1 4.1
3.4 3.4
Barley Κριθάρι
9.0 9.0
14.7 14.7
1.1 1.1
67.8 67.8
2.0 2.0
5.5 5.5
Buckwheat Φαγόπυρο
10.7 10.7
18.5 18.5
4.9 4.9
43.5 43.5
18.2 18.2
4.2 4.2
Corn Καλαμπόκι
13.5 13.5
8.7 8.7
3.9 3.9
70.9 70.9
1.7 1.7
1.2 1.2
Millet (Pearl) Κεχρί (Μαργαριτάρι)
11.0 11.0
11.9 11.9
4.0 4.0
68.6 68.6
2.0 2.0
2.0 2.0
Oat Βρόμη
13.5 13.5
11.1 11.1
4.6 4.6
57.6 57.6
0.3 0.3
2.9 2.9
Rice Ρύζι
11.0 11.0
7.3 7.3
0.4 0.4
80.4 80.4
0.4 0.4
0.5 0.5
Rye Σίκαλη
13.5 13.5
11.5 11.5
1.2 1.2
69.6 69.6
2.6 2.6
1.5 1.5
Wheat (HRW) Σιτάρι (HRW)
10.9 10.9
13.0 13.0
1.6 1.6
70.0 70.0
2.7 2.7
1.8 1.8
Οι διατροφολόγοι μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές της ιδιότητες και δεν έχουν άδικο καθώς μας προστατεύει από πολλά νοσήματα και αρρώστιες και γι αυτό τον λόγο είναι μία «μαγική τροφή».

Η
κινόα προστατεύει από καρδιακά νοσήματα καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και όλες τις ιδιότητες των δημητριακών.
Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ιατρικώς ότι μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης μαζί με τις καρδιακές παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό με προϊόντα ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 29%.
 Τα φύλλα,,  μίσχοι και οι σπόροι έχουν φαρμακευτικές χρήσεις και οι ιδιότητες που τους αποδίδονται περιλαμβάνουν την επούλωση, αντι-φλεγμονή, αναλγησία κατά τον πονόδοντο και ως απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος. . , επίσης,το φυτό χρησιμοποιείται στην περίπτωση των καταγμάτων την εσωτερική αιμορραγία και ως εντομοαπωθητικό.
Η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο. 
Αυτό το μεταλλικό στοιχείο διευκολύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μοιραία ρίχνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών και ισχαιμικής καρδιακής διαταραχής. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων ολικής αλέσεως έχουν αυξημένα επίπεδα λιγνίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού.
Επίσης προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα καθώς η κατανάλωση και η ενσωμάτωση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του παιδικού άσθματος σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Έρευνα για Αλλεργίες και Παιδικό Άσθμα.
Παράλληλα η 
quinoa είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό περισσότερων από 300 ενζύμων στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών και εκείνων των ενζύμων που βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και τον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης. 
Έρευνες έδειξαν ότι οι καρποί της κινόα βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Επίσης η 
quinoa είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό στον εγκέφαλο και τα μυϊκά κύτταρα και έτσι μειώνονται οι ημικρανίες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η 
quinoa δεν έχει γλουτένη και άρα είναι κατάλληλη για άτομα με ανάλογους διατροφικούς περιορισμούς και έχει μόλις 172 θερμίδες ανά 1/4 της κούπας!                                                                                                                                                      Καλλιέργεια                                                                                                                                            Η quinoa έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε  δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το κρύο και την ξηρασία.  Οι σπόροι  δεν εμφανίζουν λήθαργο και μπορούν να βλαστήσουν όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, , στην άγρια ​​μορφή, μπορεί να παραμείνουν στο έδαφος για δύο με τρία χρόνια, χωρίς να βλαστήσουν.Αν και δείχνει ισχυρή αντίσταση σε περιόδους ξηρασίας, απαιτεί αρκετή υγρασία κατά την έναρξη της καλλιέργειας.
. Θερμοκρασία. Ανέχεται μέχρι -5 ° C  ανάλογα με τον οικοτύπο και τη διάρκεια της ελάχιστης θερμοκρασίας.
Είναι κατάλληλη για όξινα εδάφη με ρΗ 4,5  και αλκαλικά εδάφη με ρΗ έως 9,5 , ανάλογα με την οικοτύπο. Aποδεκτή η παραγωγή λαμβάνεται επίσης, τόσο σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη.                                                                                                                               Έρευνα  στην Ελλάδα - Αποδεικτικές καλλιέργειες κινόας
  • Στην Ελλάδα, ένα ευρύ φάσμα των εδαφών φαίνεται να είναι κατάλληλο για τη quinoa.

  • Βαριά εδάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια quinoa, ακόμη και σε τιμές ρΗ τόσο υψηλές όσο 7,5.
    Η συμπεριφορά της κινόας στην Ελλάδα μελετήθηκε στη Λάρισα και στα Γρεβενά και Βελεστίνο.
    Στη Λάρισα η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος  την περίοδο 1995-1997 και αργότερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αποδόσεις μπορεί να είναι ακόμα και πάνω από 350 kg το στρέμμα (Iliadis et al., 1997, 1999).

    Τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 πηγές  http://biologikaorganikaproionta.com/   http://translate.googleusercontent.com             http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1231229502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου